Ona
Horký čaj

Horký čaj | foto: Profimedia.cz

Příliš horké nápoje mohou způsobovat rakovinu jícnu, tvrdí experti

  • 32
Na seznam „možných karcinogenů“ se - ne tak dlouho po červeném mase - dostávají také horké nápoje. Podle expertů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny může totiž příliš teplé pití způsobovat rakovinu jícnu.

„Z výsledků výzkumu usuzujeme, že pití příliš horkých nápojů může být pravděpodobnou příčinou rakoviny jícnu,“ oznámila na středeční tiskové konferenci Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která zkoumala vliv horkých nápojů pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Agentura zkoumala konzumaci kávy a maté, který se připravuje z jihoamerického stromu cesmína paraguayská. Oba mají povzbuzující účinky, neboť obsahují alkaloid kofein, respektive matein. V maté je též řada vitaminů a minerálních látek, některé minerální prvky, zejména draslík a hořčík, jsou i v kávě. Oba nápoje obsahují též zdraví prospěšné antioxidanty.

Jak vysvětlil výbor složený z 23 expertů, za „příliš vysokou“ je považována teplota vyšší než 65 stupňů. Studie pití kávy vycházející z šetření v Číně, Íránu a Turecku a pití čaje maté v Argentině, Brazílii, Paraguayi a Uruguayi ukázaly, že riziko roste s vyšší teplotou nápoje. Právě v těchto zemích se tyto dva nápoje pijí obvykle velmi horké (nejméně o teplotě 70 stupňů), uvedli vědci. Ředitel agentury IARC Christopher Wild zdůraznil, že riziková je právě teplota, nikoli samotný nápoj.

Agentura pro výzkum rakoviny pravidelně reviduje vědecké účinky různých prvků na lidský organismus v souvislosti s rakovinou. Loni například zařadila na svůj seznam možných karcinogenů červené maso (tedy hovězí, jehněčí, vepřové či zvěřinu). I v tomto doporučení IARC zdůraznila, že lidé toto maso nemusí přestat jíst, ale měli by se zamyslet nad mírou jeho konzumace.

Mají-li káva a bylinné nápoje při konzumaci „normální teplotu“, rakovinná rizika pro tkáně nepředstavují, cituje deník El Mundo agentura ČTK.

,