Nákup, obchod, nakupování, supermarket, utrácení

Nákup, obchod, nakupování, supermarket, utrácení

Při nákupu jídla čtěte, co je na obalu

  • 1
Jestliže chcete, aby byl váš boj s přebytečnými kilogramy tentokrát opravdu úspěšný, aby to nebyla jen další dieta s neslavným koncem, je zapotřebí se umět aspoň trochu orientovat v nabídce potravin na trhu.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Neznamená to, že musíte znát nazpaměť kalorické hodnoty a obsah tuků.

Pokud ovšem porozumíte nutričnímu značení, které uvádějí výrobci na obalech, získáte velkou výhodu pro váš zdravý jídelníček.

Na většině obalů je uvedena energetická hodnota v kilojoulech (kJ) a někdy i v kaloriích, respektive kilokaloriích (kcal). Přepočet je jednoduchý: 1 kcal = 4,2 kJ.

Všimněte si, že výrobci rádi zdůrazňují číslo co nejmenší, a proto se setkáte s tím, že bonbon má jen 2 kcal (nikoli 8,4 kJ).

Méně cukru
Energetická hodnota je uvedena na množství 100 gramů potraviny, v některých případech i na 1 balení.

Chcete-li porovnat například energetickou hodnotu dvou druhů jogurtů mezi sebou, pak má smysl srovnávat jen údaj na 100 gramů - jogurt není vhodnější k hubnutí jen proto, že je v menším kelímku.

Energetická hodnota jednoho balení nebo jedné porce vám však usnadní započítání do celkového denního příjmu energie.

Většina výrobků je označena množstvím tuků na 100 gramů, zjistíte tedy snadno, kolik gramů tuku se vyskytuje v jednom balení. U sýrů se setkáte s údajem o procentech tuku v sušině.

To je sice důležité, ale neméně podstatné je i to, kolik sušiny daný sýr obsahuje. Má-li například 30 procent tuku v sušině a 50 procent sušiny, znamená to, že 50 gramů ze stogramové porce sýra tvoří sušina. Třicet procent z 50 gramů je tvořeno tukem. Sýr má tedy 15 gramů tuku na 100 gramů.

Mezi další údaje, které se vyplatí sledovat, je obsah sacharidů, zejména cukru. Je vhodné, když výrobce uvede, kolik sacharidů výrobek obsahuje a jakou část z toho tvoří právě cukr. Pochopitelně, že čím méně cukru, tím lépe.

Více bílkovin
U bílkovin neboli proteinů to je přesně naopak. Více bílkovin představuje při hubnutí výhodu. U pečiva a cereálií si všímejte obsahu vlákniny - čím více, tím lépe.

Jsou-li ve výrobku vitaminy a minerální látky (a výrobce se jimi pochlubí na obalu), musí být v takzvaně nutričně významném množství. To znamená, že výrobce uvede, jaké procento z denní doporučené dávky jedna porce obohacené potraviny pokrývá.

Mezi nejlépe značené výrobky patří mléčné produkty, rostlinné pomazánkové tuky a cereálie, nyní už i mnoho zmrzlin a mražených výrobků.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den 

SNÍDANĚ: dalamánek a sýr 
1 dalamánek lehce potřený pomazánkovým máslem
1/3 hermelínu
1160 kJ

SVAČINA: okurka se šunkou
200 g okurky,
50 g šunky
420 kJ

OBĚD: fazolové lusky nakyselo, brambor a vejce
200 g fazolových lusků
1 cibule
ocet
100 g bílého jogurtu
1 kávová lžička hotové jíšky
1 vařený brambor
1 vařené vejce
1230 kJ

SVAČINA: jogurt s ovocem
1 bílý jogurt
100 g čerstvého ovoce
1 lžička medu
1 lžíce ovesných vloček
990 kJ

VEČEŘE: ledový salát se sýrem cottage a černými olivami
200 g salátu
1 rajče
aceto balsamico
1 lžíce sekaných černých oliv
100 g cottage
1 lžička olivového oleje
1260 kJ

CELKEM: 5060 kJ

,