Sladkosti - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Při hubnutí se může i čokoláda

  • 1
Můžete se během diety obejít bez sladkostí, když je máte tak rádi? Obecně platí, že příjem řepného cukru je ve všech vyspělých zemích nepřiměřeně vysoký. U nás je to v průměru čtyřicet kilogramů na osobu za rok, ve Spojených státech ještě více.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Zásluhu na tom mají především slazené nápoje a sladkosti.

Organismus si přitom tvoří potřebnou hladinu glukózy ze složitějších sacharidů, v případě "obyčejného" cukru jde tedy o pouhý návyk na sladké.

Člověk se bez čokolád a bonbonů obejde.

Nejlepší je kvalitní čokoláda
Přesto se sladkostí při hubnutí nemusíte zcela vzdát. Nejlepší volbou je kvalitní čokoláda.

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je zdrojem antioxidantů ze skupiny katechinů. Tyto látky jsou přítomny i v čaji (hlavně zeleném), ale v menším množství. Kakaová hmota tvoří u těchto druhů až sedmdesát procent hmotnosti a výjimečně až 96 procent.

Kakao je spojeno pravým kakaovým máslem, lehce doslazeno a navoněno přírodní vanilkou. S výjimkou lecitinu se již žádná další ingredience v této čokoládě nenachází. Takovou čokoládu je možno s klidem prohlásit za zdravou potravinu.

Energetická hodnota dvaceti gramů čokolády je maximálně 500 kilojoulů, což při jinak správně sestaveném jídelníčku redukci váhy neohrozí.

Kvalitní čokoláda má nízký glykemický index, takže z tohoto pohledu je výhodnější než sušenky či jiné sladkosti. V době, kdy bojujete s nadváhou, dejte si ji třeba jen dvakrát týdně. Ve fázi, kdy jen udržujete váhu, můžete plánovaně dvacetigramový kousek každý den.

Čím levnější, tím horší
První věc, které byste si měli všímat, je obsah kakaových složek. Pokud je obsah kakaa vysoký, uvidíte číslo velkým písmem na první pohled. Čím bude obsah nižší, tím drobněji a nenápadněji (nebo vůbec) bude vyznačen.

V seznamu ingrediencí jsou použité suroviny podle množství uvedeny tak, že na prvním místě je ta z nich, které je nejvíc. Pokud je tedy na prvním místě cukr, je z celkové hmotnosti cukru nejvíce. Čím je čokoláda levnější, tím nižší je kvalita použitého tuku.

V nabídce větších obchodů se vyskytují i čokolády bez cukru. Jsou slazeny náhradními sladidly (aspartam, laktitol), jejich energetická hodnota je jen o málo nižší. Mohou mít význam u diabetiků. Ovšem u těch, kteří si hlídají váhu, tento rozdíl velkou roli nehraje. V této čokoládě totiž může být více tuku.

Jídelníček pro dnešní den 

SNÍDANĚ: jogurt s jahodami
1 bílý jogurt
100 g jahod
2 lžíce müsli
1050 kJ

SVAČINA: křehký chléb se šunkou
2 křehké chleby s pomazánkovým máslem
50 g šunky
100 g ředkviček nebo okurky 
740 kJ

OBĚD: kuřecí prsa se zeleninou
150 g kuřecích prsíček s bylinkami
200 g vařeného květáku nebo brokolice
1 lžíce oleje na opečení
1030 kJ

20 g čokolády
500 kJ

SVAČINA: banán s mlékem 
1 menší banán
sklenice mléka (může být i jako koktejl)
795 kJ

VEČEŘE: salát s játry
200 g salátu (nejlépe římský)
100 g kuřecích jater
2 lžíce bílého jogurtu
1/2 kvalitní hořčice
2 lžičky oleje (1 pod maso, 1 do zálivky)
čerstvě mletý pepř, sůl
Salát osušte a netrhejte na kousky. Na něj  položte osmahutá, osolená a opetřená játra a zalijeme zálivkou z jogurtu, hořčice, oleje, soli a pepře.
1180 kJ

CELKEM: 5295 kJ

,