Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Při hubnutí nezapomínejte na sóju

  • 13
Klasickým znakem našeho myšlení je černobílý pohled: někdo je vegetariánem, jiný je zase hlavně na maso. Proč si ovšem nevzít z obojího vždy to lepší, proč nevybočit ze zajetých stereotypů? Potraviny na bázi sóji k tomu přímo vyzývají.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Sója má ze všech luštěnin nejlepší složení. Obsahuje kvalitní bílkoviny, které mohou směle konkurovat masu a dalším živočišným zdrojům.

Sójová bílkovina navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi - již v množství 25 gramů za den. 

Při hubnutí jsou sójové produkty vhodné pro vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index. Sójové maso navíc obsahuje značné množství vlákniny a látky, které posilují kostní hmotu a chrání před nádorovými. 

Ze sóji je sýr, mléko i maso
Sójové mléko existuje buď v sušené podobě, nebo je lze koupit v tetrapakových krabicích. Při hubnutí je dobré si vybrat sójové mléko s vyšším obsahem bílkovin a sníženou energetickou hodnotou. 

Sójové maso se vyrábí z odtučněné sójové mouky, má proto více vlákniny a téměř žádný tuk.

Znechutili vám sójové potraviny ti, kteří tvrdili, že vše ostatní je špatné, nebo jste se nechali odradit kulinářským nezdarem? Určitě to zkuste ještě jednou. Maso zavrhovat nemusíte a díky pár trikům nebude pro vás vaření ze sóji problém. 

Tipy pro vaření sójových jídel: 
Tofu (natural) nemá v podstatě samo o sobě chuť. Nakrájejte je na centimetrové kostičky a dejte minimálně na hodinu do marinády z kvalitní sójové omáčky, do níž můžete přidat česnek, provensálské koření nebo jakékoli vaše oblíbené.

Poté s ním můžete kouzlit podle své fantazie. Tofu uzené nebo marinované můžete jíst tak, jak je koupíte. 

Sójové maso stačí přelít vroucí vodou a několik minut - podle velikosti kousků - povařit. Voda již může být kořeněná. Poté vodu slijte a můžete s masem pracovat. Nejvděčnějšími tvary jsou nudličky nebo jemná drť či šunkový granulát. Do hotového pokrmu se nebojte přidat olivový olej.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den  

SNÍDANĚ: chléb se sýrem a zeleninou
2 krajíce opečeného tmavého toustového chleba
2 plátky sýra
paprika
600 kJ 

SVAČINA: ovoce a mléko 
200 ml sójového mléka
jablko nebo broskev
480 kJ 

OBĚD: sójová čína, zelenina v páře
100 g sójových nudliček
lžíce oleje
pórek, paprika
sůl, pepř
sójová omáčka
brokolice
Podle základního receptu připravte maso. Na pánvi rozpalte polovinu lžíce oleje, osmahněte pórek a papriku, přidejte maso, koření a sójovou omáčku. Jako přílohu si dejte brokolici uvařenou v páře. 
1450 kJ 

SVAČINA: chléb s vejcem
kus celozrnného pečiva
vařené vejce
strouhaná mrkev
1 100 kJ

VEČEŘE: velký tofu salát
tofu
zelenina
2 křehké chleby
ocet balsamico
lžička olivového oleje
Na talíř rozložte nakrájenou zeleninu, osolte, přidejte ocet a promíchejte. Na oleji osmahněte dozlatova kostičky tofu. 
1460 kJ 

CELKEM: 5090 kJ

,