Doporučujeme

Prezident si v jídle nevybírá, tvrdí kuchař

- "Připravit jídlo pro pana prezidenta je relativně snadné, protože není vybíravý", vzpomíná kuchař Lukáš Paluska, který pro pana prezidenta jídlo připravoval na karlovarském filmovém festivalu. Lukáš je jedním z týmu kuchařů a cukrářů, který bude naší republiku reprezentovat na listopadové mezinárodní soutěži v Basileji.
Lákavě upravené pokrmy soutěžní tabule najdete v bohaté fotogalerii.
Na středeční prezentaci soutěžní expozice v pražském Obecním domě však Paluska zalitoval, že v Basileji nebude vařit. "Bohužel se nám nepodařilo postoupit do užšího finále, jež tvoří pouze deset kulinářských týmů. Do Švýcarska pojedeme proto pouze jako vystavovatelé," řekl kuchař.
A Václav Havel? Vzpomíná ještě: ze všeho nejradši má českou kuchyni,"  Příprava dvouhodinové hostiny pro něj prý trvala tři dny. "Menu mělo všechny obvyklé položky: studený předkrm, teplý předkrm, polévka, hlavní jídlo, sýrové zákusky a sladkosti," dodal.
České kulinářské umění bude na výstavě reprezentovat například variace lososa a tuňáka v nudlovém bonbónu nebo ragú z čerstvých hub na špenátovém špalíku. 

Kachní prso plněné fáší z králíka servírované na fazolkovém podkladu, zeleninovým nákypem a omáčkou z černých smržů.

Marinovaný pomeranč v grand maranieru s brusinkovým rosolem, Kaštanové pyré v těstovinovém košíčku, Prsíčko z divoké krůty s pikantní chilli paštikou, Terina z divokého králíka v demiglace, Srnční hřbet v mantlu z ovesných vloček a kopru.

Kuchaři a cukráři z týmu, který nás bude reprezentovat v Basileji s prezidentem asiciace kuchařů a cukrářů ČR.

Soutěžní expozice, která nás bude reprezentovat na mezinárodní soutěži v Basileji.

Consomé z divokého bažanta vhodně doplněné o tomatovou sedlinu z křepelčích vajec.

Luštěninová terinka na couscous salátu s řeřichovým couls a balsamico vinaigrette.

Předkrmy z tuňáka, lososa, candáta, uzeného halibuta.

Králičí roláda v mandlové krustě s vepřovým triem. Zeleninové ragů s rohlíčky z bramborové panády s omáčkou z mladého česneku a bylinkovou omáčkou.

Ocenění, které nasbírali členové reprezentačního týmu na různých soutěžích.

Slavnostní dort z mrkvového korpusu, sušeného ovoce a jádry ořechů.

Bleděmodré slzičky s pěnou Curacaa ovoněné vanilkou, čokoládové kužílky s nugátovou náplní, zdobené marcipánem, Marcipánové kuličky s citrónovou náplní, zdobené maskami, oválky s pergamenem plněné kokosovou náplní s mandlí, marcipánovo-čokoládová okénka plněná ořechovou fáší s rumem, čokoládové půlkuličky s čokoládovo-mandlovou náplní zdobené marcipánem.


  • Vybrali jsme pro Vás