Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prezident si v jídle nevybírá, tvrdí kuchař

  18:32aktualizováno  18:32
- "Připravit jídlo pro pana prezidenta je relativně snadné, protože není vybíravý", vzpomíná kuchař Lukáš Paluska, který pro pana prezidenta jídlo připravoval na karlovarském filmovém festivalu. Lukáš je jedním z týmu kuchařů a cukrářů, který bude naší republiku reprezentovat na listopadové mezinárodní soutěži v Basileji.
Lákavě upravené pokrmy soutěžní tabule najdete v bohaté fotogalerii.
Na středeční prezentaci soutěžní expozice v pražském Obecním domě však Paluska zalitoval, že v Basileji nebude vařit. "Bohužel se nám nepodařilo postoupit do užšího finále, jež tvoří pouze deset kulinářských týmů. Do Švýcarska pojedeme proto pouze jako vystavovatelé," řekl kuchař.
A Václav Havel? Vzpomíná ještě: ze všeho nejradši má českou kuchyni,"  Příprava dvouhodinové hostiny pro něj prý trvala tři dny. "Menu mělo všechny obvyklé položky: studený předkrm, teplý předkrm, polévka, hlavní jídlo, sýrové zákusky a sladkosti," dodal.
České kulinářské umění bude na výstavě reprezentovat například variace lososa a tuňáka v nudlovém bonbónu nebo ragú z čerstvých hub na špenátovém špalíku. 

Kachní prso plněné fáší z králíka servírované na fazolkovém podkladu, zeleninovým nákypem a omáčkou z černých smržů.

Marinovaný pomeranč v grand maranieru s brusinkovým rosolem, Kaštanové pyré v těstovinovém košíčku, Prsíčko z divoké krůty s pikantní chilli paštikou, Terina z divokého králíka v demiglace, Srnční hřbet v mantlu z ovesných vloček a kopru.

Kuchaři a cukráři z týmu, který nás bude reprezentovat v Basileji s prezidentem asiciace kuchařů a cukrářů ČR.

Soutěžní expozice, která nás bude reprezentovat na mezinárodní soutěži v Basileji.

Consomé z divokého bažanta vhodně doplněné o tomatovou sedlinu z křepelčích vajec.

Luštěninová terinka na couscous salátu s řeřichovým couls a balsamico vinaigrette.

Předkrmy z tuňáka, lososa, candáta, uzeného halibuta.

Králičí roláda v mandlové krustě s vepřovým triem. Zeleninové ragů s rohlíčky z bramborové panády s omáčkou z mladého česneku a bylinkovou omáčkou.

Ocenění, které nasbírali členové reprezentačního týmu na různých soutěžích.

Slavnostní dort z mrkvového korpusu, sušeného ovoce a jádry ořechů.

Bleděmodré slzičky s pěnou Curacaa ovoněné vanilkou, čokoládové kužílky s nugátovou náplní, zdobené marcipánem, Marcipánové kuličky s citrónovou náplní, zdobené maskami, oválky s pergamenem plněné kokosovou náplní s mandlí, marcipánovo-čokoládová okénka plněná ořechovou fáší s rumem, čokoládové půlkuličky s čokoládovo-mandlovou náplní zdobené marcipánem.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.