Přesolené jídlo zvyšuje riziko rakoviny

  • 9
Solíte rádi? Možná byste si to měli rozmyslet. Japonští vědci totiž varují před tím, že přesolená jídla dvojnásobně zvyšují riziko, že člověka postihne rakovina žaludku. Varování zveřejnilo minulý týden britské Centrum pro výzkum rakoviny s odvoláním na nejnovější studie japonských expertů,

Odvolávalo se přitom na nejnovější studie japonských expertů.

Denní dávka soli by neměla překročit šest gramů, pro srovnání jedna zarovnaná kávová lžička má asi pět gramů soli.

Studie prokázala souvislost mezi vysokým příjmem soli a kolorektálním karcinomem. Nově se tak k nebezpečným potravinám zařazují oblíbené slané pochoutky, jako jsou třeba chipsy.

Z výzkumu plyne, že u lidí nadměrně konzumujících slané výrobky se rakovina žaludku vyskytovala až dvakrát častěji.

Rakovina žaludku je podle statistiky čtvrtým nejčastěji se vyskytujícím zhoubným onemocněním a ročně jí na celém světě podlehne 770 000 osob. V Česku ročně onemocní přes pět tisíc lidí a v přepočtu na počet obyvatel se v zemi vyskytuje nejvíc na světě.