Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Překvapte tou pravou Itálií

aktualizováno 
Italská kuchyně, to nejsou špagety ze závodní jídelny nebo pizza ze stánku. Správná Itálie totiž voní čerstvými bylinkami a pravým parmezánem a má tisíc a jednu báječnou chuť.

Špagety se zelenými fazolkami, slaninou a rajčaty | foto: Profimedia.cz


Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a tymiánem

PRO 4 OSOBY (4 PLACKY)

Potřebujete: 

1 kg hladké mouky 
8 lžic panenského olivového oleje 
60 g kvasnic 
400-500 ml vlažné vody nebo mléka
špetka cukru 
sůl 
2 hrsti černých oliv, rozpůlených
pár snítek čerstvého tymiánu 
50 g sušených rajčat, nakrájených na kousky
trochu oleje na potření plechu a zakápnutí placek


1.  Z větší části vlažné vody nebo mléka, špetky cukru a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do proseté mouky vlijeme vykynuté droždí,
olej a sůl a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Na vále propracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce, a utvoříme z něj bochánek, který uhladíme mokrýma rukama, přendáme do mísy, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.

2.  Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme vyšší placky a necháme ještě chvíli nakynout.

3.  Do placek uděláme prstem několik důlků a zatlačíme do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendáme na olejem potřený plech. Zakapeme je zbytkem oleje a pečeme v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení. 

3 X ITÁLIE
Extra panenský olivový olej lisovaný z,bio‘ oliv obsahuje přírodní antioxidanty a také látky, které tlumí bolest. Jeho jemnou chuť oceníte zejména ve studené kuchyni, používá se však také při přípravě ryb a bílého masa. Doporučená cena za 500 ml je 249,90 Kč.

Pro výrobu pesta Arisi je použita výhradně čerstvá bazalka, sýr Grana Padano, kešu oříšky, extra panenský olivový olej a 20% rajčat. Hodí se k těstovinám, ke gratinování nebo do marinády. Cena 42,90 Kč.

Kromě klasických olivových olejů můžete při přípravě italských jídel využít i novinku od značky Monini, která nabízí ochucené extra panenské oleje. Kromě pikantní varianty česnek a chilli je k dostání také s příchutí citronu nebo bazalky. Doporučená cena za 250 ml je 149,90 Kč.




Tiramisu

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:


2 žloutky
2 lžíce cukru krupice
50 ml dezertního vína, nejlépe marsala
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
200 g cukrářských piškotů
150 ml silné kávy
50 ml likéru amareto
4 lžičky kakaa holandského typu


1.  Ve vodní lázni (nebo v míse, kterou postavíme nad hrnec s vroucí vodou) ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přilijeme dezertní víno a prošleháme. Nádobu s pěnou odstavíme a necháme vystydnout.

2.  Rozmícháme mascarpone a zlehka do něj vmícháme ušlehanou smetanu a vychladlou žloutkovou pěnu, až vznikne hladký krém.

3.  Na dno sklenic rozložíme polovinu piškotů, které jsme předem namočili do silné kávy s likérem. Na piškoty naneseme polovinu krému a položíme na něj zbylé piškoty navlhčené zbylou kávou. Navrch uhladíme zbytek krému a dáme chladit do ledničky nejlépe přes noc, nejméně na 2 hodiny. Před podáváním tiramisu posypeme kakaem.


TIP
Mascarpone můžete nahradit jemným měkkým tučným tvarohem nebo žervé. Použít můžete samozřejmě také libovolný oblíbený likér a cukrářské piškoty nahradit dětskými nebo plátem piškotového korpusu.
Barevných pruhů ve sklenici docílíte namočením piškotů v každé vrstvě do jiného, barevně odlišného nápoje nebo poprášením kakaem.
Tiramisu se často připravuje ve větší formě nebo míse a vychladlé a ztuhlé se pak krájí na jednotlivé porce.



Zeleninová polévka minestrone

PRO 4 - 6 OSOB

Potřebujete:

50 g slaniny (prorostlé)
1 lžíce olivového oleje
1 cibule krájená na drobno
2 stroužky česneku nasekaného
2 brambory oloupané a nakrájené na kostičky               
1 mrkev nakrájená na kostičky 
2-3 řapíky celeru nakrájeného na kousky
2-3 větší rajčata spařená, oloupaná a nakrájená
150 g cuket, tykviček, paprik, pórku, fazolek
či jiné čerstvé sezonní zeleniny
1 l masového vývaru (může být i z kostky)
sůl a mletý pepř
snítky čerstvé šalvěje a rozmarýnu, posekané
150 g konzervovaných slitých fazolí
100-150 g krátkých těstovin
(nalámaných špaget, motýlků apod.)
svazek zelené petrželky
70 g parmezánu


1.  Všechny druhy zeleniny omyjeme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a opečeme.

2.  Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente.

3.  Polévku necháme přejít varem, stáhneme s ohně, případně dochutíme a podáváme posypanou usekanou čerstvou petrželkou a hoblinkami nebo strouhaným parmezánem.


TIP
Použijte jenom čerstvou zeleninu a uvařte ji pouze na skus - al dente. Fazole můžete použít jak suché, tak předvařené nebo sterilované. Suché nezapomeňte namočit nejméně 12 hodin předem, dobu varu můžete zkrátit vařením v tlakovém hrnci. V Itálii se tato polévka vaří na mnoho způsobů, někde do ní přidávají místo fazolí boby a také uvařenou rýži, ale všude ji připravují pořádně hustou.



Špagety se zelenými fazolkami, slaninou a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

400-500 g špaget                                           
sůl
400 g zelených fazolek
2 lžíce olivového oleje
150 g slaniny nebo parmské šunky                   
2 stroužky drceného česneku
2 velká rajčata nakrájená na plátky
mletý pepř
hrst lístků čerstvé bazalky
50 g strouhaného parmezánu

1. Podle návodu na obalu uvaříme špagety al dente. Fazolky očistíme, zbavíme vláken, rozkrojíme na polovinu a v mírně osolené vodě je uvaříme do měkka, ale křupava. Stačí jen pár minut, samozřejmě podle stáří a kvality fazolek. Hotové fazolky potom slijeme.

2.  Mezitím v hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm nakrájené plátky slaniny. Když je pěkně křupavá a opečená, přendáme ji stranou a na vypečeném tuku osmahneme česnek, přidáme plátky rajčat a osmahneme je krátce z obou stran, trvá to přibližně 5 minut. Stáhneme s ohně, podle chuti osolíme a přidáme uvařené fazolky.

3. Směs s fazolkami vmícháme do uvařených scezených těstovin, přidáme opečenou slaninu, ochutíme mletým pepřem a bazalkou a podáváme posypané strouhaným parmezánem.

Hořkosladký tip nejen pro řidiče

Osvěžující italský nealkoholický aperitiv Sanbittér obsahuje výtažky z citrusových plodů, koření a bylinky a je skvělý nejen pro naladění žaludku na italské hodování, ale v kombinaci s pomerančovým džusem také jako osvěžující long drink. Balení po 6 kusech koupíte za cca 100 Kč v Makro, Twin nebo u dovozce. www.classfood.cz



Zapečené lasagne se špenátem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

300 g lasagní (asi 16 plátků)
2 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky drceného česneku
1 cibule nakrájená najemno
250 ml smetany na šlehání
800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného
nebo čerstvého)
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana
100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
(gouda, čedar, ementál)
100 g bílého jogurtu
50 g strouhaného parmezánu
30 g rozpuštěného másla
200 g mozzarelly nakrájené na plátky                      


1.  Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne.

2. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.

3. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.

4. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.

TIP
Pečlivě nastudujte návod na obalu již při koupi lasagní, některé jsou již předvařené a vaří se jen pár minut, některé se nevaří vůbec.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.