Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvěte přátele na fondue, piknik si můžete udělat i doma

  2:46aktualizováno  2:46
Stýská se vám po letních piknicích s přáteli v parku? Užít si dobré jídlo s dobrými kamarády můžete i v zimě, v teple vašeho domova. Nakupte si kvalitní nádobí, udělejte zásobu sýrů, masa, čokolády a ovoce, rozpalte hořáky a pozvěte je na fondue večírek.

Sýrové fondue. | foto: Isifa

Základem povedeného fondue je kvalitní nádobí – může být z kameniny, keramiky, nerezu či litiny. Jde o materiály, které dokáží v nádobě udržet teplo. Součástí výbavy je i hořák a dlouhé vidličky, na které se nabodává třeba chléb a noří se do sýra, či maso, které se smaží v oleji.

Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, z těch dostupnějších vyzkoušejte např. čedar, ementál, goudu či gruyere. Při dochucování se meze nekladou, záleží na vašich chutích – hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, muškátový oříšek, kayenský pepř... K namáčení použijte chléb, bagetu či toustový chléb, kostičky můžete předem lehce orestovat.

U masové varianty pokrájejte suroviny na tenčí proužky, ať se snadněji v oleji propečou. Vyzkoušejte varianty z vepřové kýty, svíčkové, kuřecích jater, choriza, slaniny.

A jestli milujete sladké nebo chcete připravit zajímavé zpestření pro děti, vrhněte se na čokoládové fondue. Do horké čokolády můžete nořit ovoce, marshmallows, sušené ovoce. Prostě fantazie má u fondue zelenou!

Fondue s vývarem

Fondue s vývarem.

Příprava: 30 minut

• 1 stroužek česneku
• 1,5 l zeleninového vývaru

maso o váze 150–200 g:
• losos
• hovězí svíčková
• kuřecí prsa
• vyloupané krevety
• pikantní uzenina

Přílohy:
• česnekový dip
• rajčatový dip s chilli
• dip z hrubozrnné hořčice

1. Česnek oloupeme a rozkrojíme. Vytřeme jím kotlík na fondue.
2. Omyté a osušené maso rozkrájíme na stejně velké kostky, uzeninu pokrájíme na špalíčky.
3. Na sporáku přivedeme k varu zeleninový vývar.
4. Vroucí vývar nalijeme do kotlíku na fondue, který umístíme nad vařič.
5. Kousky masa, krevet a uzeniny napichujeme na vidličky a dáme uvařit ve vývaru.
6. Hotové kousky namáčíme do dipů a omáček.

Sýrové fondue

Sýrové fondue.

Příprava: 40 minut

• 1 stroužek česneku
• 400 g sýra gruyere
• 300 g ementálu
• 300–400 ml bílého vína
• čerstvě mletý pepř
• mletý muškátový oříšek
• 1 lžička škrobové moučky
• 100 ml třešňovice
• světlá a tmavá bageta
• jablko nebo hruška
• citronová šťáva

K podávání: brokolice, mrkev, houby, uvařené brambory, uvařená křepelčí vajíčka, sušené ovoce, ořechy.

1. Česnek oloupeme, rozpůlíme a vytřeme jím kotlík na fondue.
2. Sýry nastrouháme. Do kotlíku vlijeme téměř všechno víno, které zahřejeme a postupně do něj přimícháváme sýr. Ochutíme pepřem a muškátovým oříškem.
3. Ve zbytku vína a v třešňovici rozmícháme škrob a vmícháme do rozpuštěné sýrové hmoty.
4. Krátce povařenou hmotu rozmícháme dohladka a přendáme nad vařič.
5. Fondue obložíme miskami s nakrájenými bagetami, pokrájeným ovocem, zakapaným citronovou šťávou, zeleninou, houbami.
6. Jednotlivé kousky napichujeme na vidličky a namáčíme do kotlíku s roztaveným sýrem.

Čokoládové fondue

Čokoloádové fondue.

Příprava: 30 minut

• 400 g hořké čokolády
• směs ovoce: jahody, hrušky, banán, pomeranč, mango
• citronová šťáva
• 3 lžíce hnědého přírodního cukru
• 250 ml mléka
• špetka skořice
• 2 cl koňaku (můžete vynechat)

K podávání: sušené ovoce: datle, švestky, banánové chipsy, ořechy, marshmallows, piškoty, kokosky, kakao, med, strouhané ořechy, kokos na ozdobu
1. Čokoládu najemno nasekáme. Ovoce omyjeme nebo oloupeme, pokrájíme na menší kousky.
Pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědlo.
2. Do kotlíku na fondue dáme pokrájenou čokoládu, necháme rozpustit nad vodní lázní, přidáme cukr, mléko, skořici a koňak společně promícháme, přivedeme téměř k varu.
3. Kotlík na fondue s horkou čokoládou přesuneme nad vařič a při mírné teplotě dál čokoládu zahříváme.
4. Kolem kotlíku naaranžujeme v miskách ovoce, sušené ovoce, ořechy a marshmallows, napichujeme na vidličky a namáčíme v horké čokoládě.
5. Namočené kousky můžeme ozdobit a dochutit medem, kokosem či kakaem.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.