Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvěte děti na velkou prázdninovou oslavu

aktualizováno 
Konec školního roku je ten nejlepší důvod ke svolání armády neposedů na zahradu a k oslavě plné barev, chutí a vůní. Ochutnáte taky?

MENU: malinová zmrzlina, čokoládové fondue, lívance s ovocem, čerstvé džusy, chuťovky se sýrem

Zmrzlina s malinami a tvarohem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
250 - 300 g čerstvých malin (i mražených)
2 lžíce smetany na šlehání
cukr moučka dle chuti vanilkový cukr
pár kapek citronové šťávy
150 ml bílého jogurtu
1 - 2 lžíce malinového sirupu na dochucení

1. Část malin si necháme stranou a zbylé ovoce rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem. V misce umícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme smetanu, dosladíme a zlehka vmícháme maliny, které jsme si ponechali. Plastové formičky nebo kelímky od jogurtu vypláchneme studenou vodou, vlijeme tvarohový krém, uhladíme povrch a zmrazíme.

2. Mezitím propasírujeme asi 3 - 4 lžíce malinové dřeně přes síto, abychom se zbavili peciček, a vmícháme do jogurtu. Promícháme a dochutíme malinovým sirupem nebo cukrem moučkou, přikryjeme a dáme chladit. Na částečně ztuhlou tvarohovou vrstvu uhladíme malinovou dřeň a na půl hodiny zamrazíme.

3. Když hmota trochu ztuhne, doplníme formičky jogurtovou vrstvou, zapíchneme dřevěnou nebo plastovou tyčku a necháme 4 hodiny v mrazáku.

Čokoládové fondue

PRO 4 OSOBY potřebujete:
500 g čerstvého ovoce (jahody, ananas, banán, broskve, pomeranč)
250 - 300 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany na šlehání
sekané oříšky
strouhaný kokos
nadrobené sušenky
mandlové lupínky k podávání

1. Ovoce omyjeme, očistíme, oloupeme, zbavíme semen, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Ve vodní lázni nebo ve speciálním kotlíku na fondue nejdříve pomalu zahřejeme smetanu na šlehání, potom přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a necháme ji ve smetaně rozpustit do hladka.

TIP
Využijte sezonní ovoce - třešně, meruňky, nektarinky, ale lze použít jakékoliv ovoce, které je zralé, ale pevnější.
2. Nakrájené ovoce servírujeme na talířku nebo mističce, aby si je děti mohly napíchnout na špejle jako špízky nebo je mohou pomocí dlouhých vidliček na fondue namáčet do teplé čokoládové omáčky. Jednotlivá sousta se dají ještě pro docílení zajímavější chuti obalovat nebo sypat oříšky, strouhaným kokosem, nadrobenými sušenkami či mandlemi.

3. Místo hořké čokolády můžeme na ovocné fondue použít podle chuti také smetanovou nebo bílou čokoládu.

4. Čerstvé ovoce také chutná zajímavě, když ho namáčíme v teplém vanilkovém krému, čokoládovém pudinku či v omáčce z pěnových bonbónů marshmallows nebo z nugátové pomazánky.

Lívance s čerstvým ovocem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
Lívance s čerstvým ovocem500 g polohrubé mouky
1/2 až 1 kypřící prášek
1 - 2 vejce
600 ml acidofilního mléka
špetka soli a lžíce cukru
špetka citronové kůry
olej na smažení
150 g meruňkového džemu
600 g čerstvého ovoce (kiwi, borůvky, jahody, broskve)
hrst jemně posekaných pistáciových oříšků
trocha cukru moučka na poprášení

1. V míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme vejce, sůl a za stálého míchání přiléváme mléko, až vytvoříme hustší hladké těstíčko.

TIP
Část mouky nahraďte ovesnými vločkami nebo použijte sladké mléko a pro kypřejší těsto ušlehejte z bílků sníh.
2. Rozpálíme si lívanečník nebo menší nepřilnavou pánev, vytřeme ji olejem a pomocí lžíce nebo malé naběračky tvoříme kulaté lívanečky, které pečeme z obou stran do zlatova. Lívance potřeme meruňkovým džemem, ozdobíme kousky čerstvého ovoce, poprášíme moučkovým cukrem a posypeme nasekanými pistáciovými oříšky.

3.
Můžeme je ozdobit čerstvými lístky máty nebo meduňky.

Šťávy rozmanitých barev

NA 300ml ŠŤÁVY potřebujete: PRO 4 - 6 OSOB potřebujete:

Mrkvovo-meruňková:
Štávy rozmanitých barev500 g očištěné mrkve 500 g tvrdších meruněk ledová tříšť na doplnění sklenice

Kiwi s mátou:
750 g kiwi, oloupaných 2 hrsti lístků čerstvé máty (rozmixované v litru vody a přecezené) šťáva z 1 citronu ledová tříšť trocha cukru

Černý rybíz:
1 kg černého rybízu nebo mix rybízu černého a červeného nebo

TIP
Na čerstvé šťávy se nejlépe hodí rybíz, maliny, jahody, jablka, pomeranče, grepy, ananas, ale i mrkev, celer, petržel či řepa
malin ledová tříšť na doplnění sklenice

1. Ovoce omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Mátu pomačkáme a vložíme do odšťavňovače. Meruňky a kiwi použijeme pevnější, přezrálé jdou špatně odšťavňovat.

2. Čerstvou šťávu doplníme ledovou tříští, popřípadě dolijeme vodou a ihned podáváme. Zdobíme ovocem a lístky máty.

Chuťovky se sýrem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
Chuťovky se sýrem1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
250 g tvrdého oblíbeného sýra plátkového
trochu zelené natě na ozdobu

1. Zeleninu omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kousky velikosti jednoho sousta,

TIP
Zeleninu nahraďte čerstvým ovocem a kombinujte je, se šunkou, grilovaným či pečeným drůbežím masem.
menší ředkvičky necháme vcelku, větší rozkrojíme na půlku. Zeleninu můžeme také podle fantazie vypichovat různými vykrajovátky (třeba na vánoční sušenky) do libovolných tvarů, které se budou dětem líbit.

2. Z plátků sýra také vypichujeme nejrůznější tvary, které klademe na připravenou zeleninu a přichytíme ozdobným párátkem.

STAROSTI NECHTE JINÝM

PÁRTY NA MÍRU s nafukovacím hradem, živým šaškem, patrovým dortem nebo balonkovou výzdobou si můžete objednat u agentury Wishproduction Petra Nárožného ml.
a Moniky Konopáskové (www. wishproduction.com)

NEJEN KARNEVALY ale také hry, soutěže, divadýlko nebo tanečky pro domácí oslavu narozenin vašeho dítěte nebo jinou příležitost vám naplánuje a připraví agentura Bonbon z Frenštátu pod Radhoštěm (http://bonbon.xf.cz)

Zmrzlina s malinami a tvarohem

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.



Najdete na iDNES.cz