Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvěte děti na velkou prázdninovou oslavu

aktualizováno 
Konec školního roku je ten nejlepší důvod ke svolání armády neposedů na zahradu a k oslavě plné barev, chutí a vůní. Ochutnáte taky?

MENU: malinová zmrzlina, čokoládové fondue, lívance s ovocem, čerstvé džusy, chuťovky se sýrem

Zmrzlina s malinami a tvarohem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
250 - 300 g čerstvých malin (i mražených)
2 lžíce smetany na šlehání
cukr moučka dle chuti vanilkový cukr
pár kapek citronové šťávy
150 ml bílého jogurtu
1 - 2 lžíce malinového sirupu na dochucení

1. Část malin si necháme stranou a zbylé ovoce rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem. V misce umícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme smetanu, dosladíme a zlehka vmícháme maliny, které jsme si ponechali. Plastové formičky nebo kelímky od jogurtu vypláchneme studenou vodou, vlijeme tvarohový krém, uhladíme povrch a zmrazíme.

2. Mezitím propasírujeme asi 3 - 4 lžíce malinové dřeně přes síto, abychom se zbavili peciček, a vmícháme do jogurtu. Promícháme a dochutíme malinovým sirupem nebo cukrem moučkou, přikryjeme a dáme chladit. Na částečně ztuhlou tvarohovou vrstvu uhladíme malinovou dřeň a na půl hodiny zamrazíme.

3. Když hmota trochu ztuhne, doplníme formičky jogurtovou vrstvou, zapíchneme dřevěnou nebo plastovou tyčku a necháme 4 hodiny v mrazáku.

Čokoládové fondue

PRO 4 OSOBY potřebujete:
500 g čerstvého ovoce (jahody, ananas, banán, broskve, pomeranč)
250 - 300 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany na šlehání
sekané oříšky
strouhaný kokos
nadrobené sušenky
mandlové lupínky k podávání

1. Ovoce omyjeme, očistíme, oloupeme, zbavíme semen, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Ve vodní lázni nebo ve speciálním kotlíku na fondue nejdříve pomalu zahřejeme smetanu na šlehání, potom přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a necháme ji ve smetaně rozpustit do hladka.

TIP
Využijte sezonní ovoce - třešně, meruňky, nektarinky, ale lze použít jakékoliv ovoce, které je zralé, ale pevnější.
2. Nakrájené ovoce servírujeme na talířku nebo mističce, aby si je děti mohly napíchnout na špejle jako špízky nebo je mohou pomocí dlouhých vidliček na fondue namáčet do teplé čokoládové omáčky. Jednotlivá sousta se dají ještě pro docílení zajímavější chuti obalovat nebo sypat oříšky, strouhaným kokosem, nadrobenými sušenkami či mandlemi.

3. Místo hořké čokolády můžeme na ovocné fondue použít podle chuti také smetanovou nebo bílou čokoládu.

4. Čerstvé ovoce také chutná zajímavě, když ho namáčíme v teplém vanilkovém krému, čokoládovém pudinku či v omáčce z pěnových bonbónů marshmallows nebo z nugátové pomazánky.

Lívance s čerstvým ovocem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
Lívance s čerstvým ovocem500 g polohrubé mouky
1/2 až 1 kypřící prášek
1 - 2 vejce
600 ml acidofilního mléka
špetka soli a lžíce cukru
špetka citronové kůry
olej na smažení
150 g meruňkového džemu
600 g čerstvého ovoce (kiwi, borůvky, jahody, broskve)
hrst jemně posekaných pistáciových oříšků
trocha cukru moučka na poprášení

1. V míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme vejce, sůl a za stálého míchání přiléváme mléko, až vytvoříme hustší hladké těstíčko.

TIP
Část mouky nahraďte ovesnými vločkami nebo použijte sladké mléko a pro kypřejší těsto ušlehejte z bílků sníh.
2. Rozpálíme si lívanečník nebo menší nepřilnavou pánev, vytřeme ji olejem a pomocí lžíce nebo malé naběračky tvoříme kulaté lívanečky, které pečeme z obou stran do zlatova. Lívance potřeme meruňkovým džemem, ozdobíme kousky čerstvého ovoce, poprášíme moučkovým cukrem a posypeme nasekanými pistáciovými oříšky.

3.
Můžeme je ozdobit čerstvými lístky máty nebo meduňky.

Šťávy rozmanitých barev

NA 300ml ŠŤÁVY potřebujete: PRO 4 - 6 OSOB potřebujete:

Mrkvovo-meruňková:
Štávy rozmanitých barev500 g očištěné mrkve 500 g tvrdších meruněk ledová tříšť na doplnění sklenice

Kiwi s mátou:
750 g kiwi, oloupaných 2 hrsti lístků čerstvé máty (rozmixované v litru vody a přecezené) šťáva z 1 citronu ledová tříšť trocha cukru

Černý rybíz:
1 kg černého rybízu nebo mix rybízu černého a červeného nebo

TIP
Na čerstvé šťávy se nejlépe hodí rybíz, maliny, jahody, jablka, pomeranče, grepy, ananas, ale i mrkev, celer, petržel či řepa
malin ledová tříšť na doplnění sklenice

1. Ovoce omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Mátu pomačkáme a vložíme do odšťavňovače. Meruňky a kiwi použijeme pevnější, přezrálé jdou špatně odšťavňovat.

2. Čerstvou šťávu doplníme ledovou tříští, popřípadě dolijeme vodou a ihned podáváme. Zdobíme ovocem a lístky máty.

Chuťovky se sýrem

PRO 4 OSOBY potřebujete:
Chuťovky se sýrem1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
250 g tvrdého oblíbeného sýra plátkového
trochu zelené natě na ozdobu

1. Zeleninu omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kousky velikosti jednoho sousta,

TIP
Zeleninu nahraďte čerstvým ovocem a kombinujte je, se šunkou, grilovaným či pečeným drůbežím masem.
menší ředkvičky necháme vcelku, větší rozkrojíme na půlku. Zeleninu můžeme také podle fantazie vypichovat různými vykrajovátky (třeba na vánoční sušenky) do libovolných tvarů, které se budou dětem líbit.

2. Z plátků sýra také vypichujeme nejrůznější tvary, které klademe na připravenou zeleninu a přichytíme ozdobným párátkem.

STAROSTI NECHTE JINÝM

PÁRTY NA MÍRU s nafukovacím hradem, živým šaškem, patrovým dortem nebo balonkovou výzdobou si můžete objednat u agentury Wishproduction Petra Nárožného ml.
a Moniky Konopáskové (www. wishproduction.com)

NEJEN KARNEVALY ale také hry, soutěže, divadýlko nebo tanečky pro domácí oslavu narozenin vašeho dítěte nebo jinou příležitost vám naplánuje a připraví agentura Bonbon z Frenštátu pod Radhoštěm (http://bonbon.xf.cz)

Zmrzlina s malinami a tvarohem

Autoři:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.