MENU: malinová zmrzlina, čokoládové fondue, lívance s ovocem, čerstvé džusy, chuťovky se sýrem
Zmrzlina s malinami a tvarohem
PRO 4 OSOBY potřebujete:
250 - 300 g čerstvých malin (i mražených)
2 lžíce smetany na šlehání
cukr moučka dle chuti vanilkový cukr
pár kapek citronové šťávy
150 ml bílého jogurtu
1 - 2 lžíce malinového sirupu na dochucení
1. Část malin si necháme stranou a zbylé ovoce rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem. V misce umícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme smetanu, dosladíme a zlehka vmícháme maliny, které jsme si ponechali. Plastové formičky nebo kelímky od jogurtu vypláchneme studenou vodou, vlijeme tvarohový krém, uhladíme povrch a zmrazíme.
2. Mezitím propasírujeme asi 3 - 4 lžíce malinové dřeně přes síto, abychom se zbavili peciček, a vmícháme do jogurtu. Promícháme a dochutíme malinovým sirupem nebo cukrem moučkou, přikryjeme a dáme chladit. Na částečně ztuhlou tvarohovou vrstvu uhladíme malinovou dřeň a na půl hodiny zamrazíme.
3. Když hmota trochu ztuhne, doplníme formičky jogurtovou vrstvou, zapíchneme dřevěnou nebo plastovou tyčku a necháme 4 hodiny v mrazáku.
Čokoládové fondue
PRO 4 OSOBY potřebujete:
500 g čerstvého ovoce (jahody, ananas, banán, broskve, pomeranč)
250 - 300 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany na šlehání
sekané oříšky
strouhaný kokos
nadrobené sušenky
mandlové lupínky k podávání
1. Ovoce omyjeme, očistíme, oloupeme, zbavíme semen, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Ve vodní lázni nebo ve speciálním kotlíku na fondue nejdříve pomalu zahřejeme smetanu na šlehání, potom přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a necháme ji ve smetaně rozpustit do hladka.
TIP Využijte sezonní ovoce - třešně, meruňky, nektarinky, ale lze použít jakékoliv ovoce, které je zralé, ale pevnější. |
3. Místo hořké čokolády můžeme na ovocné fondue použít podle chuti také smetanovou nebo bílou čokoládu.
4. Čerstvé ovoce také chutná zajímavě, když ho namáčíme v teplém vanilkovém krému, čokoládovém pudinku či v omáčce z pěnových bonbónů marshmallows nebo z nugátové pomazánky.
Lívance s čerstvým ovocem
PRO 4 OSOBY potřebujete:
500 g polohrubé mouky
1/2 až 1 kypřící prášek
1 - 2 vejce
600 ml acidofilního mléka
špetka soli a lžíce cukru
špetka citronové kůry
olej na smažení
150 g meruňkového džemu
600 g čerstvého ovoce (kiwi, borůvky, jahody, broskve)
hrst jemně posekaných pistáciových oříšků
trocha cukru moučka na poprášení
1. V míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme vejce, sůl a za stálého míchání přiléváme mléko, až vytvoříme hustší hladké těstíčko.
TIP Část mouky nahraďte ovesnými vločkami nebo použijte sladké mléko a pro kypřejší těsto ušlehejte z bílků sníh. |
3. Můžeme je ozdobit čerstvými lístky máty nebo meduňky.
Šťávy rozmanitých barev
NA 300ml ŠŤÁVY potřebujete: PRO 4 - 6 OSOB potřebujete:
Mrkvovo-meruňková:
500 g očištěné mrkve 500 g tvrdších meruněk ledová tříšť na doplnění sklenice
Kiwi s mátou:
750 g kiwi, oloupaných 2 hrsti lístků čerstvé máty (rozmixované v litru vody a přecezené) šťáva z 1 citronu ledová tříšť trocha cukru
Černý rybíz:
1 kg černého rybízu nebo mix rybízu černého a červeného nebo
TIP Na čerstvé šťávy se nejlépe hodí rybíz, maliny, jahody, jablka, pomeranče, grepy, ananas, ale i mrkev, celer, petržel či řepa |
1. Ovoce omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Mátu pomačkáme a vložíme do odšťavňovače. Meruňky a kiwi použijeme pevnější, přezrálé jdou špatně odšťavňovat.
2. Čerstvou šťávu doplníme ledovou tříští, popřípadě dolijeme vodou a ihned podáváme. Zdobíme ovocem a lístky máty.
Chuťovky se sýrem
PRO 4 OSOBY potřebujete:
1 salátová okurka
1 svazek ředkviček
250 g tvrdého oblíbeného sýra plátkového
trochu zelené natě na ozdobu
1. Zeleninu omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kousky velikosti jednoho sousta,
TIP Zeleninu nahraďte čerstvým ovocem a kombinujte je, se šunkou, grilovaným či pečeným drůbežím masem. |
2. Z plátků sýra také vypichujeme nejrůznější tvary, které klademe na připravenou zeleninu a přichytíme ozdobným párátkem.
STAROSTI NECHTE JINÝM |
PÁRTY NA MÍRU s nafukovacím hradem, živým šaškem, patrovým dortem nebo balonkovou výzdobou si můžete objednat u agentury Wishproduction Petra Nárožného ml. a Moniky Konopáskové (www. wishproduction.com) |
NEJEN KARNEVALY ale také hry, soutěže, divadýlko nebo tanečky pro domácí oslavu narozenin vašeho dítěte nebo jinou příležitost vám naplánuje a připraví agentura Bonbon z Frenštátu pod Radhoštěm (http://bonbon.xf.cz) |