Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na červené maso. U žen ohrožuje srdce

  8:00aktualizováno  8:00
Červené maso je dobrým zdrojem železa a bílkovin, zároveň však patří mezi potraviny ohrožující naše zdraví. Nová studie přináší další důvod, proč konzumaci červeného masa omezit – významně totiž zvyšuje riziko srdečních onemocnění u žen.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

I přes svou pověst nezdravé potraviny se červené maso pravidelně objevuje na jídelníčku mnoha lidí. Získává se ze savců, jako jsou krávy, ovce a prasata, mnozí odborníci do této skupiny ovšem řadí i zvěřinu, kachny a husy.

Konzumace červeného masa je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny, a to především rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva a žaludku, ale také se zvýšeným krevním tlakem a artrózou. Nová vědecká studie z Harvardu poukazuje rovněž na zvýšené riziko srdečních onemocnění u žen.

Studie zkoumala přes 80 tisíc žen

Studie odborného týmu pod vedením doktora Adama M. Bernsteina z oddělení výživy z Harvardské školy veřejného zdraví v Bostonu zkoumala data od více než 84 tisíc žen ve věku 30 až 55 let, které se zúčastnily zdravotní studie trvající 26 let od roku 1980 do roku 2006.

Během této doby lékaři zaznamenali 2 210 nefatálních srdečních záchvatů a 952 úmrtí na srdeční onemocnění. Autoři studie doporučují nahradit červené maso a zpracované výrobky z něj jako jsou párky a šunka rybami, drůbežím masem, nízkotučnými mléčnými výrobky a ořechy.

Ryby a ořechy prospívají srdci

Tým doktora Bernsteina zjistil, že ženám, které jedly větší množství červeného masa, hrozilo nejvyšší riziko srdečního onemocnění. Naopak konzumace drůbeže, ryb a ořechů byla spojena s nižším rizikem.

Ve skutečnosti ženy, které denně jedly jednu porci jídla bohatého na bílkoviny, měly v porovnání se ženami, které jedly jednu porci červeného masa denně:

- o 30% snížené riziko srdečního onemocnění pokud jedly jednu porci ořechů.
- o 24% snížené riziko srdečního onemocnění pokud jedly jednu porci ryb.
- o 19% snížené riziko srdečního onemocnění pokud jedly jednu porci drůbeže.
- o 13% snížené riziko srdečního onemocnění pokud jedly jednu porci nízkotučných mléčných výrobků.

Nebezpečí hrozí pravděpodobně i mužům

"Nepotřebujete párky v rohlíku, hamburgery, boloňské špagety nebo uzenou šunku," podotkl doktor Bernstein a zdůraznil: "Ačkoli se tato studie týkala pouze žen, naše obecné vědomí o rizikových faktorech pro srdeční onemocnění napovídá, že tato zjištění se pravděpodobně vztahují i na muže."

Doktor Gregg C. Fonarow, profesor kardiologie z Kalifornské univerzity v Los Angeles řekl, že již několik předchozích studií objevilo komplexní vztah mezi různými typy potravin ve stravě a dlouhodobým rizikem koronárních srdečních onemocnění.

Zatímco většina studií ukázala, že příjem ryb je spojen se sníženým rizikem koronárních srdeční onemocnění, zjištění týkající se konzumace červeného masa a rizika byly smíšené. Některé studie neprokázaly zvýšené nebezpečí, u jiných bylo zase například zjištěno, že riziko je spojené jen se zpracovaným masem.

Ilustrační fotoHovězí guláš s bramborem a mrkví

Podle doktora Fonarowa však tato nová pozorovací studie žen naznačuje, že vyšší příjem červeného masa je spojen s vyšším rizikem srdečního onemocnění.

"Nicméně, je důležité si uvědomit, že toto je pozorovací studie, spíše než perspektivní klinický výzkum. Zda by změna v příjmu bílkovin ve stravě mohla vlastně snížit riziko srdečních onemocnění, zůstává neobjasněno," dodal doktor Fonarow.

Omezte maso a mléčné výrobky

I další experti se vyjádřili k výsledkům studie doktora Bernsteina a jeho týmu. "Tato studie dokazuje spojitost mezi konzumací červeného masa, zpracovaného masa a plnotučnými mléčnými výrobky a srdečním onemocněním," řekla doktorka Samantha Hellerová, expertka na výživu a fyziologii.

Doktorka Hellerová doporučuje snížit příjem masa a mléčných výrobků, i když si uvědomuje, že existuje mnoho lidí, pro které je téměř nemožné vzdát se nebo omezit máslo, steak, šunku a sýr.

"Američané se také velmi zajímají o dostatečné množství bílkovin. Nicméně podle Amerického centra pro kontrolu a prevenci chorob má většina Američanů dostatek či nadbytek bílkovin ve stravě," připomněla doktorka.

Hellerová navrhuje následovat trend bezmasých pondělků a radí vyzkoušet celozrnné těstoviny, vegetariánské čili se spoustou zeleniny a fazolí, nebo vegetariánský burger v celozrnné housce.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Další z rubriky

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.