Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor! Dnes pro vás vaří Lucie Bílá

aktualizováno 
"Jsme tu jen na skok, nebojte," chlácholí nás Lucie Bílá a v pase si uvazuje zástěru. Dneska nevaří doma, ale mezi rozpálenými plotnami v kuchyni pražské restaurace Perfect.

Lucie Bílá - Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže. | foto: Nguyen Phuong ThaoMF DNES

Venku příjemných pětadvacet, tady nejmíň pětatřicet, a to nestojím přímo nad pánví. „Připravím vám chobotnici a ta je fakt rychle. Naučil mě ji tady Milánek.“

Kuchař právě na rozpálenou pánev hází pokrájenou chobotnici: „Tohle je důležité,“ skočí jí do řeči, „musíte ji osmahnout zprudka, až se z ní zakouří. Jinak vám totiž  zgumovatí!“

Na vaření dohlíží jeho nadřízený a spolumajitel restaurace Miroslav Kotaška. Zpěvačka se s ním seznámila před čtyřmi lety, dneska už patří skoro do rodiny. Jídlo podle Lucie připravuje a servíruje s takovou noblesou, že od té doby vaří na všech jejích rodinných posezeních a oslavách. „Občas bych to přála každé, aby ji takhle šikovný kuchař chvíli rozmazloval,“ usměje se na něj.

 Občas zajde zpěvačka s přáteli nebo rodinou sem do restaurace, a když jí večeře obzvláště chutná, zaběhne do kuchyně pro recept. Jejího syna naučil Miroslav suši, Lucii zase pikantní přílohy a mořské plody: „Ty já nikdy moc neuměla, naše rodina je spíš na polévky a na klasiku.“

Sépie s chilli máslem na bílém víně

Pro čtyři osoby, hotovo za 20 minut

Ingredience:
640 g sépií
1 dcl olivového oleje
1 dcl sladké chilli omáčky
1,5 dcl kvalitního bílého vína
400 g rýže (množství před uvařením)
60 g česneku
150 g cibule
4 chilli papričky
50 g másla
pepř
sůl
mix bylinek: petržel, bazalka, koriandr 

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme bílým vínem, přidáme nakrájené chilli papričky, sladkou chilli omáčku, směs bylinek a zlehka podusíme. Sépie rozkrojíme napůl a hodně zprudka orestujeme na olivovém oleji, až se z pánve zakouří. Orestované sépie nasypeme do pánve s připravenou omáčkou, osolíme, opepříme a zlehka prohřejeme pět až šest minut. Pak ještě směs zjemníme rozpuštěným máslem.

Jako příloha se k chobotnicím podává jasmínová rýže.

Chcete vědět více?

Jak vaří zlatá slavice, podnikatelka roku, herečka, muzikant a bývalý politik? Čtěte zítra v magazínu MF DNES.

Autoři: ,






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.