Mrkev, quinoa, fazole aneb nejlepší potraviny v těhotenství

  11:15aktualizováno  11:15
Těhotenství patří mezi nejkrásnější období v životě ženy a většina budoucích maminek se snaží přehodnotit životní styl a jídelníček, aby poskytla svému dítěti to nejlepší. Přečtěte si, jaké potraviny je vhodné jíst v těhotenství.
Většinu budoucích maminek honí v průběhu těhotenství mlsná, je ale důležité vybírat si zdravé potraviny.

Většinu budoucích maminek honí v průběhu těhotenství mlsná, je ale důležité vybírat si zdravé potraviny. | foto: Profimedia.cz

Mrkev

Zelenina oranžové barvy, jako je právě mrkev, obsahuje velké množství betakarotenu – jednoho z nejmocnějších přírodních antioxidantů. Vitamin A je také nezbytný pro oční zdraví a růst a vývoj dítěte. 

Banány

Banán je ideální svačinkou na doplnění energie, kterou maminky v těhotenství často postrádají. Obsahuje jednoduché lehce stravitelné cukry a také vitaminy a minerály jako zinek a draslík, které důležité pro zdraví dítěte i budoucí matky. 

Listová zelenina

Kyselina listová a železo, stejně jako další vitaminy obsažené v listové zelenině, jsou velmi důležité pro zdraví dítěte. Kyselina listová je nezbytná pro normální růst a vývoj plodu. Navíc je skvělým zdrojem dietní vlákniny a pomáhá udržet přehnané mateřské chutě k jídlu na uzdě. 

Červená paprika

Červená paprika patří mezi nejbohatší zdroje vitaminu C, který je potřebný pro syntézu kolagenu v těle. Tato bílkovina je základem pojivových tkání neboli vaziv, chrupavek a kostí. Vitamin C je také důležitý pro správné fungování imunitního systému.

Jablka

Většinu budoucích maminek honí v průběhu těhotenství mlsná, je ale důležité vybírat si zdravé svačinky, které nejenže  nasytí, ale také dodají důležité živiny. Velmi vhodnou svačinou je právě jablko doplněné hrstkou ořechů. 

Fazole

Bílkoviny, vláknina, komplexní sacharidy, vitaminy, minerály – to vše se skrývá v obyčejných fazolích, a proto by je měl jídelníček nastávající matky rozhodně obsahovat. Pravidelná konzumace fazolí navíc snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. 

Mandle

I mandle jsou bohatým zdrojem dietní vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Navíc obsahují velké množství vitaminu E - ve 100 gramech dokonce až 170 procent doporučené denní dávky. Vitamin E je důležitý antioxidant, který chrání pleť před poškozením a podporuje zdravý vývoj buněčných membrán. 

Olivový olej

Existují špatné tuky, kterým je lépe se vyhnout (nasycené, obvykle živočišné tuky) a pak dobré tuky, které naše buňky potřebují k řádnému vývoji a správné funkci (nenasycené, obvykle rostlinné tuky). Olivový olej patří mezi ty zdravé tuky a poskytuje omega- 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro vývoj mozku.

Rajčata

Rajčata mají jen velmi málo kalorií, zato jsou bohaté na vitaminy. Jedním z nich je unikátní antioxidant lykopen, který chrání rozvíjející se buňky před možným poškozením volnými radikály. Výzkumy také ukazují, že lykopen snižuje riziko rakoviny, podporuje zdravý imunitní systém a chrání před negativními účinky UV záření. 

Ovesné vločky

Ovesná kaše je lehce stravitelným pokrmem, který budoucí maminky často trpící zažívacími obtížemi, jistě ocení. Ovesné vločky navíc mají uklidňující účinek a zmírňují stres. Kromě toho jsou výborným zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů, vitaminů a minerálů. 

Quinoa

Tato obilnina původem z Jižní Ameriky se právem řadí mezi superpotraviny (potraviny s velkým množstvím zdraví prospěšných látek). Obsahuje spoustu živin, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj dítěte, a přitom je nízkokalorická. Ať už dušená či vařená, quinoa je výborným zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů, vitaminů skupiny B a manganu, který ovlivňuje přiměřený růst a vývoj orgánů. 

Borůvky

Další superpotravinou, kterou by neměly těhotné ženy přehlížet, jsou borůvky. Cenné jsou především díky vysokému obsahu antioxidantů a pomáhají chránit vyvíjející se plod před možnými škodlivinami tím, že bojují s volnými radikály.

Tofu

Pokud hledáte nízkokalorický zdroj bílkovin, určitě vyzkoušejte tofu. Tento rostlinný sýr se vyrábí ze sojových bobů a je velmi ceněný pro vysoký obsah aminokyselin, které podporují produkci kolagenu. Tofu má velmi nízký obsah tuku a je snadné na úpravu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

OBRAZEM: Randím jen s hubenými muži, chlubí se morbidně obézní žena

Nikki Baker

Osmadvacetiletá Američanka Nikki Bakerová váží 190 kilogramů, ale tento fakt jí prý ani trochu nekomplikuje partnerský...

Sedmiletý David žije díky novým játrům od dospělého dárce

David (na snímku s rodiči) byl prvním dítětem, které dostalo od projektu Jsem...

Davidu Švestkovi je teprve sedm let a už strávil v nemocnici více času než mnozí lidé za celý život. Narodil se s...

Nemoci u dětí často odrážejí atmosféru v rodině, říká lékařka

Ilustrační fotografie

Dokud jsme zdraví, bereme to jako samozřejmost. Zpozorníme, až když je problém. Nemoc přitom zpravidla nevzniká jen...

Najdete na iDNES.cz