Listová zelenina
Má samé výhody, jednou z nich je pak i vysoký podíl vápníku. Dřív byl favoritem špenát, ve skutečnosti je ale nejlepší sázet na tmavší druhy s nahořklou chutí, jako je mangold (v půl hrnku najdeme 54 mg kalcia) nebo kadeřávek (49 mg). Zvlášť bohatým zdrojem, který vám možná roste na zahradě, jsou pampeliškové listy, v půlce hrnku je asi 78 miligramů vápníku.
Zelené listy jsou navíc vynikajícím zdrojem vitaminu K. I ten je pro kvalitu a pevnost kostí zásadní, podle vědců z americké Tufts University to platí především (ale nejen) pro ženy po menopauze. Do jídla si přidejte například řeřichu, listy čekanky, čínské zelí nebo právě starý dobrý špenát. Pokud vás na listovou zeleninu tolik neužije, dobrými zdroji vitaminu K jsou i brokolice, květák a různé druhy klíčků.