Alkohol
Pivo k obědu, sklenička vína k večeři? Alkohol může působit nevinně – tedy aspoň pokud jde o hubnutí nebo udržování stabilní váhy –, jenže kalorie v něm obsažené se nakumulují rychleji, než řeknete „na zdraví“.
Navíc se metabolizuje jinak než běžné potraviny. „Potlačuje rozštěpení tuků – znemožňuje tak redukovat vlastní tukové zásoby, pokud je v těle přítomen,“ vysvětlila OnaDnes.cz Kristýna Báčová, koučka hubnutí Světa zdraví. Jinými slovy: tělo se ho jakožto toxin snaží rychle odbourat, a tím se zase pozdrží odbourávání ostatního tuku. Diety i zdravý jídelníček tak přijdou vniveč.
Co s tím?
Pijte s rozmyslem, neberte alkohol jako automatickou volbu, ale jako něco slavnostního, co postačí výjimečně a ve střídmém množství. Přednost dejte vínu, nejlépe červenému. Pokud jste pivaři, volte radši to tmavé, s celozrnným původem.