Ovesné vločky jako důležitý zdroj vlákniny
Příznivci striktních jarních detoxů často narážejí na to, že nesmí jíst sacharidy, a to v žádné formě. Přitom sacharidy, například ve formě ovesných vloček, skvěle zasytí a jsou pro tělo prospěšné, neboť obsahují řadu vitaminů, minerálních látek a vlákninu.
„Ovesné vločky s čerstvým ovocem, v kombinaci s hrstkou oříšků nebo lžičkou oříškového másla, ideálně na snídani či dopolední svačinu, mohou být nápomocné i tehdy, pokud máte nezvladatelné chutě na sladké a neumíte je držet pod kontrolou. Vysoký obsah vlákniny ve vločkách a tuk v oříšcích hrají důležitou roli v pocitu sytosti. Tuk se totiž dlouho tráví a dlouho zůstává v žaludku, čím se také zpomaluje trávení a vstřebávání dalších živin,“ vysvětluje specialistka na výživu Michaela Ryglová z Bonavita .