Pórkové variace

  0:11
Zapomeňte na obyčejnou pórkovou polévku a vyzkoušejte naše méně známé způsoby úpravy delikátně jemného sourozence cibule a česneku.
Zapékaný pórek s lososem

Zapékaný pórek s lososem | foto: Isifa

Zapékaný pórek s lososem

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 15 minut + pečení 15-20 minut

* 4 porce lososa bez kostí a kůže po 100-150 g
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl a hrubě drcený barevný pepř
* 4 stroužky česneku, na plátky
* 1 cibule, na plátky
* 1 kg uvařených brambor, na plátky
* 1 velký pórek
* 200 ml smetany
* 20 g strouhaného parmazánu
* trochu másla na vymazání zapékací misky

1. Zapékací mísu vytřeme máslem a předehřejeme troubu na 200-250 stupňů. Lososa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a v míse promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, plátky cibule a nakrájeným česnekem.

2. Pórek důkladně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Uvařené oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a promícháme s pórkem. Přendáme do zapékací mísy, zalijeme polovinou smetany a poklademe kousky lososa s cibulí a česnekem. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 10-15 minut.

3. Nakonec přelijeme zbylou smetanou, posypeme parmazánem a pečeme, dokud povrch nezezlátne.


Co ještě s pórkem?

* Švýcaři mají rádi pórek zapečený s bešamelem.
Pórek osmaží krátce na oleji, okoření česnekem, solí a pepřem. V zapékací míse ho pak zalijí bešamelovou omáčkou, bohatě postrouhají dobrým sýrem a zapečou.

* Jako příloha k pečeným masům se hodí salát z červeného zelí, pórku a hrušek. Zelí a pórek krátce povaříme ve vroucí vodě a rychle zchladíme. Zeleninu promícháme s plátky hrušek a zalijeme citronovou šťávou. Zakapeme olejem, osolíme a opepříme. 

Pórkové taštičky se smetanou a ořechy

PRO 4 OSOBY (ASI NA 30-36 TAŠTIČEK)

Příprava: 40 min. + 30 min. odležení + 5 min. vaření

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 3 lžíce olivového oleje
* 3 velké žloutky
* 3 lžíce vody
* špetka soli

Na náplň a k podávání:
* 4 lžíce másla
* 1 větší pórek
* špetka muškátového oříšku
* 1 lžička ml. koriandru
* sůl, pepř, koriandr. nať
* 100 g sýra
* 2 hrsti vlašských ořechů
* 100 g rozinek
* hrst datlí, nemusí být
* 240 g kysané smetany

1. Z mouky, oleje, žloutků, vody a soli vypracujeme hladké těsto, podobné jako na nudle, zabalíme do fólie a necháme v chladu minimálně 30 minut odpočinout.
Mezitím pórek překrájíme nadrobno a osmahneme na mírném ohni na polovině másla. Okořeníme muškátovým oříškem, polovinou mletého koriandru a podle chuti osolíme a opepříme. Jakmile pórek zvláční, stáhneme z ohně, necháme zchladnout a vmícháme sýr.

2. V menší pánvi rozpustíme zbylé máslo, vsypeme ořechy, rozinky, datle, mletý koriandr a osmahneme. Těsto vyválíme na placku 1 mm silnou a skleničkou vypichujeme kolečka. Do středu dáme náplň a okraje pevně spojíme k sobě.

3. Naplněné taštičky vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme je děrovanou naběračkou a podáváme s kysanou smetanou, ořechovou směsí a posypeme listy koriandru.

TIP
Do náplně zkuste přidat podle své chuti různé druhy sýrů, např. eidam, nivu, ovčí sýr nebo fetu, nebo můžete sýr úplně vynechat.

Hráškovo-pórkový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35-40 minut

* 30 g másla
* 60 g hladké mouky
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 150 ml mléka
* 200 ml smetany na šlehání
* 200 g mraženého hrášku
* 1 velký pórek
* sůl
* špetka muškátového oříšku
* hrubě mletý pepř
* 4 snítky máty na ozdobu
* 1 bageta nebo jiné pečivo na krutony
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme chladnou vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a prošleháme metličkou. Přivedeme k varu a vaříme za občasného promíchání 20 minut. Přilijeme mléko, a až začne polévka vařit, přidáme hrášek a dobře omytý a nakrájený pórek. Povaříme asi 10 minut podle druhu použitého hrášku a polévku odstavíme z ohně.

2. Přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník. Hrášek co nejvíce protlačíme vařečkou nebo obrácenou naběračkou přes síto. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a hrubě mletým pepřem.

3. Během vaření polévky nebo i předem si připravíme krutony. Pečivo nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech nebo pekáček, přidáme máslo nebo zakapeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180-200 stupních dozlatova, během pečení promícháme. Polévku podáváme s opečenými krutony a lístky máty.

Pórkový koláč (quiche) se slaninou

NA FORMU O PRŮMĚRU 26 CM

Příprava: 10 minut + 30 minut chlazení + 30 minut pečení

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 1 vejce
* 100 g másla
* 1 lžička soli

Na náplň:
* 1 lžíce oleje
* 100 g anglické slaniny
* 1 červená paprika
* 1 velký pórek
* sůl a mletý pepř
* špetka muškát. oříšku
* 100 ml smetany na šlehání
* 100 g sýra

1. Na vále nebo v robotu promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme ve vláčné těsto. Je-li těsto příliš drobivé, přidáme lžíci studené vody. Těsto necháme v lednici minimálně půl hodiny odležet.

2. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme náplň. Zeleninu nakrájíme. V hlubší pánvi opečeme nakrájenou slaninu, přidáme papriku a nakonec vložíme pórek.

3. Směs zalijeme smetanou, promícháme a okořeníme a dochutíme solí. Na mírném ohni krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme nastrouhaný sýr. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a vtlačíme ji pomocí prstů do máslem vymazané formy na quiche nebo do dortové formy.
Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

4. Na předpečený podklad naneseme připravenou náplň a rovnoměrně ji rozetřeme. Vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce asi 15 minut. Hotový koláč necháme chvíli zchladnout ve formě, nejlépe na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.

Špenátové knedlíčky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 6 minut vaření

Na knedlíčky:
* 6 housek, den starých
* 100 g listů špenátu
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 3 vejce
* 150 ml mléka
* 6 lžic hrubé mouky

Na pórek:
* 2 velké pórky
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 250 ml smetany 12%
* menší svazek pažitky

1. Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj vodu, listy překrojíme a promícháme v míse s nakrájenou žemlí na kostičky. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem, přidáme vejce a mléko a zamícháme. Necháme chvíli stát, posypeme hrubou moukou a lehce promícháme.

2. Z těsta utvoříme cca 16 kulatých knedlíčků o průměru 5 cm, obalíme je v hrubé mouce a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme přibližně 5-6 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme. Pórek očistíme, podélně rozčtvrtíme a důkladně propláchneme pod proudem vody. Okapaný pórek nakrájíme na asi 8 cm dlouhé proužky. V hlubším kastrole rozehřejeme máslo nebo olej, osmahneme na něm pórek, stačí tak 3-5 minut, zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme a necháme na mírném ohni krátce povařit, pórek má být měkký, ale ne rozvařený, stačí tak 5 minut.

3. Přidáme uvařené knedlíky, promícháme, prohřejeme a podáváme sypané usekanou pažitkou.

Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ můžete psát na ona@mfdnes.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...