Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Těhotenství
dobry den pane doktore, prosim Vas mam dotaz....jsem v 9+3TT a prodelala jsem nyni rozsahly zanet dolni stolicky.....musely mi byt nasazeny i antibiotika augmentin...ci tak nejak...boelst da se rict ustoupila..ale muj zubni lekar...me varoval ze stolicka musi jit co nejdrive ven....ptz hrozi nebezpeci ze znovu zahnisa...nejlepe....ihned..jenze tady je ten problem muj zubni lekar mi rekl..ze nenhi vhodne chodit vysekavat tyto zuby mezi 2 a 4 mecisem....tak jsem ted v mensich rozpacich..ptz mam obavy o dalsi stejne bolesti..ktere byly nehorazne..a zaroven mam obavy o miminko..prosim poradte...taky chci rict ze zub neni vubec prorostly...nechce se jaksi vyklubat...a na zaklade asi tehotenstvi mi zahnisal....dekuji za odpoved...jak mam asi podle vas postupovat dal...zda jit do tydne na tu extrakci..ci radeji pockat mesic nebo dva i za cenu toho ze me to znovu zahnisa a budu muset byt zase na ATB...dekuji
lenka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, nechte si zub extrahovat, ještě jsem neslyšel, že by se zuby nemohly odstranit mezi 2. a 4. měsícem těhotenství.
Těhotenství
Dobry de, chtela jsem se zeptat budu ve 12 tydnu tehotenstvi budu muset nekdy zajit na konrolu k zubari, mel by mi vrtat predni zuby u vrtani jsem vzdy dostala umrtvovaci injekci.Chtela jsem se zeptat jeste mi ji zubar muze dat i ted nebo do jakeho mesice mi ji muze dat? dekuji za odpoved preji krasny den
Dana
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, lokální anestezii lze aplikovat kdykoliv během těhotenství.
Těhotenství
Dobrý den,už asi 4 dny mám zvýšenou teplotu do 37,6 a bolí mě levá horní čelist a hlava spíše na té levé straně,někdy i od krční páteře.Jsem ted´asi v 5 týdnu těhotenství.Nevíte co by to mohlo znamenat?Děkuji
Radka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, zajděte ke svému zubnímu lékaři, může se jednat o obtížné prořezávání osmičky či jiný problém, který z Vašeho popisu opravdu nelze určit na dálku. Těhotenství neznamená problém.
Těhotenství
dobrý den pane doktore mám takový dotaz jsem v 6 týdnu těhotenství a začal mě bolet moudrák dole někdy to je až k nevydržení. chci se zeptat dá se moudrák vytrhnout bez rentgenu a protože jsem děsnej srab tak jsem se teda informovala na gynekologii že mi zub před vytrhnutím můžou umrtvit. myslíte že mám jít s klidem k zubaři že když mi to umrtví že to nebude bolet?moc děkuji
petra
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, můžete jít opravdu s klidem k zubaři, ošetření lze i v těhotenství provést v lokální anestezii.
Těhotenství
dobry den pane doktore. velice mne trapi 1vec.Jsem tehotna asi v 8.tydnu,a mam vazny problem se zuby-potrebovala bych vytrhat horni stolicky,za chvili spis jen koreny,a me 4 horni zuby jsou na tom take zle,mam tam opravdu velke diry.vim ze s tehotenstvim se to bude rychle zhorsovat a proto-je mozne vytrhat a obrousit mi to v analgosedaci?Mam totiz priserny strach psych.i fyz to nezvladam-mam proto i strach o dite-kuli tem nervum a fakt kreci ve ktere jsem u zubare...1 jsem skoro omdlela.mohl byste mi nejak poradit?velice dekuji za vasi odpoved,nashledanou,M.
magda b.
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, provádět analgosedaci v těhotenství spíše nedoporučuji, zkuste překonat strach a nechte se ošetřit pouze v lokální anestezii.
Těhotenství
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat když jsem těhotná a mám jít k zubnímu lékaři na prohlídku jestli mi může trhat zub nebo čistit kanálky atd.Děkuji za radu
Ol147M
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, pokud je to potřeba, dává se anestezie i v těhotenství, takže z trhání nemusíte mít obavy.
Těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžu v 12 týdnu těhotenství dostat u zubaře injekci proti bolesti. Bohužel mám velikánský strach ze zubaře a dlouho jsem tam nebyla a nyní, když jsem otěhotněla, tak jsem se dozvěděla, že zubař je povinný, tak jsem se zhrozila a strach mám už nyní a to mám ještě do návštěvy zubaře minimálně měsíc čas. Myslím si,že i tento stres není dobrý pro moje miminko, proto doufám, že mě napíšete dobré zprávy. Děkuji
michaela
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, injekci proti bolesti můžete dostat kdykoliv během těhotenství.
Těhotenství
Mám nový můstek již 8 měsíců,stále mě pobolívá obroušená,ale zdravá, pilířová pětka.Trvá to již 6 měsíců,někdy je citlivější na zkus,na sladké,pobolívá,ale pak i několik dnů nebolí. V noci vyjímečně.Lékař udělal rtg, nic neukázalo.Radí,že když nebolí na poklep a ani nijak nesnesitelně, může si zub zvykat a být citlivější.Sundat můstek nelze, provrtáním by ho i zub prý zničil, znehodnotil.Jsem nyní čerstvě těhotná a mám obavu, jestli v případě, že je s tímto zubem něco v nepořádku (zánět), může to ohrozit vývoj miminka.Ze zákroku i umrtvující injekce mám s ohledem na miminko nyní velkou obavu.Je lepší to řešit až po porodu nebo je tím miminko skutečně ohrožené? Děkuji mnohokrát.MK
Michaela K.
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, miminko není ohrožené ani umrtvující injekcí ani samotným zákrokem, nemusíte mít obavy.
Těhotenství
Dobrý den, byla jsem u zubařky, bolel mě velmi zub sedmička nahoře. Ta mi po odvrtání-odmítla mi dát injekci, prý nahoře stéjně moc neučinkuje-dala do zubu nějakou vložku na umrtvení nervů. Za 14 dnů mám přijít na vytažení. Mám obavy, protože kojím a i když o tom má lékařka ví, nic neřekla a umrtvující vložku aplikovala. Je tato látka nebezpečná pro miminko. Děkuji Vám moc za odpověď. Jana
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, nemusíte mít obavy, tato látka působí pouze lokálně.
Těhotenství
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mi může zubař opravovat zuby tedy umrtvovat injekcí a trhat když jsem těhotná a mám panickou hrůzu z e zubařů.Děkuji za radu.
Katka.01
MUDr. Václav Kopecký
ano, je to možné, nemůžete trpět s bolavým zubem.
Těhotenství
Dobry den, jsem temer v pulce tehotenstvi a velmi me trapi silne krvaceni z dasni. Zubarka me informovala, ze se to deje v souvislosti se zmenou hormonu. Doporucila mi zubni pasu i ustni vodu Meridol. Chtela bych jak jeste mam o dasne pecovat, popr. zda si mam koupit nejaky jiny preparat. Odezni tento stav po porodu? Dekuji Ida
Ida
MUDr. Václav Kopecký
Dásně Vám krvácejí, protože jsou v zánětu – doporučuji Vám návštěvu u dentální hygienistky, která Vám zuby a dásně vyčistí a potíží Vám zbaví. Těhotenství není překážkou – naopak v tomto stavu doporučuji zánět z úst eliminovat.
Těhotenství
Dobrý den mám dotaz.Jsem ve 3 měsíci těhotenství,zajímá mě do kterého měsíce si mužu nechat dát iněkci proti bolesti...už od mala nemám ráda vrtání zubu.Vždy my zubař vyhověl.Ale jak to řešit ted ,když jsem těhotná,vadí to?Jdu tento měsíc k zubaři.DĚKUJI
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Pokud je to potřeba, dává se anestesie bez problémů i těhotným, nemusíte se bát.
Těhotenství
Jsem těhotná v 8 měsící těhotenství a proto část krvácení dásní přisuzuji já i můj zubní lékař tomuto stavu, kdy je krvácení dásní běžné. Jenomže než jsem vůbec otěhotněla začalo se mi dít s mými dásněmi to, že bylo hrozně měkké a začaly se odchlipovat od zubů, bylo to viditelné a taky to šlo cítět při jídle. Šla jsem k zubaři a ten mi obrousil zubní kámen který se pod dásněmi vytvořil a dal mi zubní pastu AJONA (koncentrát) a doporučil mi koupit si měkky zubní kartáček a malým množstvím této pasty zuby čistit. Když jsem přišla na kontrolu (mimochodem vůbec se to nezlepšilo) doporučil mi ať si koupím Corsodyl ústní vodu. Koupila jsem ji užívala a taky se mi ten stav při jeho užívání zdál lépe snesitelný nikoliv ale vyléčený. Když jsem Corsodyl doužívala, měla jsem pauzu, kterou doporučovali na návodu a v této pauze bez užívání se mi stav zánětu zhoršil natolik, že mi dásně otékají a při jakémkoliv otřesu mé pusy se mi spustí z dásní krev v nemalém množství.Prosím o radu.
Denisa
MUDr. Václav Kopecký
Doporučuji profesionální čištění zubů u dentální hygienistky, já krvácení dásní za normální nepovažuji ani v těhotenství, a s Corsodylem bych to nepřeháněl, může problémy jen zamaskovat. Stejně tak bych nespoléhal na žádnou pastu. Myslím, že hygienistka Vás potíží zbaví, a poradí Vám, co bude třeba.
Těhotenství
Dobrý den! Zhruba před 14 dny jsem byla u zubaře a trhal mi osmičku!Dnes jsem zjistila,že jsem v 8 týdnu těhotenství! Mohl být plod poškozen nebo nějak ohrožen když jsem měla zub umrtvený? Moc děkuji za odpověď!
Magda
MUDr. Václav Kopecký
Nebojte se, to je krajně nepravděpodobné, extrakce na rýhující se vajíčko neměla žádný vliv.
Těhotenství
Dobrý den,jsem v 7.měsíci těhotenství a asi týden mám citlivé přední 2 zuby.Reagují na teplé,studené,sladké.A těsně pod dásní se mi zub do žluta zabarvil.Děkuji Mirka
Mirča
MUDr. Václav Kopecký
Zajděte k zubaři, nejspíš je to jen zánět dásní, ale také tam můžou být kazy. Na internetu to nevyřešíme.
Těhotenství
A ještě jeden dotaz mám. Pokud by přeci jen bylo potřeba plombu převrtat a dát novou, je vhodná dát místo amalgámu bílá. Někde jsem četla, že se am. plomby v těh. nemají dávat a na druhou stranu se nemá dávat bílá plomba, když ostatní jsou amalgámové, že probíhá nějaké elektr. vodivost či co. Moc tomu nerozumím. Děkuji
Dana
MUDr. Václav Kopecký
Kombinace jednotlivých materiálů v ústech nevadí, bílé plomby nemají vodivost žádnou, a každá plomba má své výhody i nevýhody – kovová i plastová. Po dobu těhotenství lze také zhotovit velmi bezpečnou výplň ze skloionomerního cementu, která je bílá, a spolehlivě vydrží po dobu těhotenství. Pak je ale potřeba ji předělat nebo doplnit.
Těhotenství
Dobrý den, jsem v 9 týdnu těhotenství a trápí mě bolest zubu. Již v minulosti mě tento zub bolel, MUDr provedla rtg + převrtala plombu. Toto mi na pár měsíců pomohlo a nyní se bolest vrátila. Mohl by to být nějaký skrytý kaz? ALe to by objevil ten rtg ne? K MUDr. jdu za 14 dní. Mám strach, aby mi neřevrtávala znovu amalgám. plombu - prý to není v těhu vhodné. Nevíte co s tím? Děkuji za odpověď
Dana
MUDr. Václav Kopecký
Takto příčinu Vašich potíží odhalit nedovedu, ale odvrtávání amalgámu v těhotenství se obávat nemusíte – kdyby byl tak jedovatý jak občas někdo tvrdí, škodil by stejně v ústech jako při odvrtávání, a navíc jsou při práci velmi intenzivně odsávány všechny částečka, takže do organismu by se ani tak nic dostat nemělo.
Těhotenství
Dobry den pane doktore, potrebovala bych vytrhnout dolni 8(asi chirurgicky predpokladam), protoze mi krivi dolni zuby, ale stale jeste kojim (syn ma 15,5 mesice) a nevim jak dlouho budu. Taky bych chtela dalsi miminko a v tehotenstvi se to asi nedoporucuje. Nechce se mi cekat tak dlouho. Mohu tento zakrok podstoupit? Moc dekuji za odpoved.
Eva
MUDr. Václav Kopecký
V průběhu kojení můžete extrakci bez problému absolvovat, včetně chirurgické. Pouze na to upozorněte ošetřujícího lékaře.
Těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám odjakživa problémy se zuby i když se o ně starám. Jsem teď ve 27 týdnu těhotenství a před dvěma dny mi vypadly dvě plomby ze zubů a teď mi otekla celá pravá strana tváře a hrozně to bolí. Mám ale šílený strach jít k zubaři, ze zákroku a z toho jaký to bude mít vliv na miminko. Poraďte mi prosím.Andeyka@atlas.cz
Andrea Popková
MUDr. Václav Kopecký
dtto
Těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám odjakživa problémy se zuby i když se o ně starám. Jsem teď ve 27 týdnu těhotenství a před dvěma dny mi vypadly dvě plomby ze zubů a teď mi otekla celá pravá strana tváře a hrozně to bolí. Mám ale šílený strach jít k zubaři, ze zákroku a z toho jaký to bude mít vliv na miminko. Poraďte mi prosím.
Andrea Popková
MUDr. Václav Kopecký
Aniž bych Vás chtěl jakkoliv kárat, považuji za nezodpovědné ignorovat v průběhu těhotenství evidentní známky zánětu v organismu (tj. otok a bolest) a nejít ihned k lékaři – dopisování do poraden Vám s Vašimi problémy nepomůže. Pokud jste tak již neučinila, tak vyhledejte lékaře IHNED!!!!! Teď nejde o Váš strach, ale o zdraví dítěte a zdárný průběh těhotenství, a na tom Vám přece záleží. I když zákrok může být nepříjemný, povede ke zlepšení Vašeho stavu, a významně sníží rizika pro Vaše miminko. Pokud ošetření absolvujete, následků se bát nemusíte, a určitě se uleví vám oběma.
Těhotenství
Dobry den,mam jednu otazku je mi 30 a mam 4mesice fixni rovnatka.Problem je v tom ze mame čtyřletou holcicku a chteli bysme si poridit dalsi detatko.Slysela jsem ale ze se pri rovnatkach tehotenstvi nedoporucuje,mohla bych vedet vas nazor,dekuji.Pristi tyden jedu ke sve doktorce tak se zeptam i ji.
Monika
MUDr. Václav Kopecký
Já jsem ještě neslyšel, že by rovnátka jakkoliv ohrožovala těhotenství – pokud se o ně a zuby dobře staráte. Mohou být určitou komplikací například v prvním trimestru, pokud těhotná žena často zvrací, ale při správné péči zubům, rovnátkům ani plodu nic nehrozí. Takže miminko rozhodně doporučuji, rovnátka nerovnátka.
Těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na trhání 8 (zubu moudrosti) v těhotenství přesněji v 39. týdnu. Může injekce ovlivnit plod respektive již miminko?
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
Pokud je výkon akutní, tj. zub hnisá nebo bolí, pak tento stav škodí více než plánovaná extrakce. Pokud výkon akutní není, odložil bych jej po porodu. Těhotenství ale provedení extrakce nebrání, jen je potřeba určit, co je v dané situaci šetrnějším postupem pro matku i plod.
Těhotenství
Dobrý den, chtěla bych ze zeptat, zda můžou mít neprořezané osmičky vliv na neplodnost. Je mi 34 let a již 6 let se marně snažíme o miminko. Letos jsme se rozhodli, že podstoupíme IVF a tak jsem si zašla na preventivku k zubaři. Na RTG mi byla zjištěna cysta vlevo dole a mám jít na její odstranění + všech 8. Jelikož se termíny kryjí, chtěla bych se poradit, zda si mám dát dopořádku nejprve zuby a IVF odsunout? Myslíte si, že by ta cysta mohla být jednou z příčin neplodnosti? Děkuji
Martina
MUDr. Václav Kopecký
Cysta asi osmičky asi nebudou příčinou neplodnosti (podobnou teorii jsem ještě neslyšel), ale záleží na aktuálním stavu. Rozhodně nedoporučuji zákrok během těhotenství, proto se domluvte se svým zubařem, několik je situace zubů urgentní, nebo zda je ji možné v případě potřeby o rok odložit.
Těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v pátem měsíci těhotenství a pořád několikrát denně zvracím. Odjakživa mám problémy se zuby, popraskanou sklovinu a množství kazů, přestože si zuby čistím několikrát denně. Mohl byste mi poradit, jak si v době těhotenství zuby chránit, protože ted je mám z toho zvracení už velmi přecitlivělé a obávám se, že to pro ně bude velká rána. Děkuji
Alena
MUDr. Václav Kopecký
Měla byste chodit k hygienistce a s ní se poradit. Obecně doporučuji po zvracení zuby nečistit alespoň hodinu, když jsou zuby rozleptané, spíše časté výplach ústní vodou, případně fluorizaci, ale vždy vše dobře vypláchnout - proto by bylo lépe spolupracovat s hygienistku.
Těhotenství
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jak dlouho bolí pusa od vytržení moudráku. Jsem v 17 týdnu těhotenství a v pátek 27.4.mi trhali moudrák v pravo dole a pořád mě bolí celá pravá strana. Děkuji za odpoveď.
Zábalová Jaroslava
MUDr. Václav Kopecký
Potíže i holení jsou velmi individuální, bolest může trvat několik dní i několik týdnů (to už je vzácnější). V případě potíží se poraďte se svým lékařem o vhodné léčbě (viz předchozí dotaz).
Těhotenství
Dobrý den, mám dotaz ohledně trhání osmičky a těhotenství. Už jsem si přečetla že umrtvení nevadí ale chci se zeptat na antibiotika. Hodně lidí po tom je musí brát. V jakých případech se nasazují a jestli to v (ranném) těhotenství je bezpečné. Děkuji
veronika
MUDr. Václav Kopecký
V zásadě to nebezpečné není, podávají se antibiotika, která plod nijak neohrožují, a to v případech kdy je to nezbytné, tj. kdy by větší riziko představoval aktivní zánět. Samozřejmě je obecně lépe se nadbytečné farmakoterapii během těhotenství vyhnout, ale vždy se volí to, co je „menší zlo“ s ohledem na vývoj plodu.
Těhotenství
Dobry den, mam 3 mesicni dceru kterou plne kojim. Jiz pred porodem jsem presla k nove zubarce (stare jsem jiz neduverovala a pravem!) a ta mi sdelila ze mam pod starymi amalgamovymi plombami kazy, takze se to po sestinedeli bude muset prevrtat a opravit, asi 4 nebo 5 zubu! Vcera jsem tedy prisla ke sve nove dr. ta mi pichla znecitlivujici injekci a zacala vrtat, jenze ja stale vse citila! tak pripichla dalsi davku, opet jsem 15 min pockala (jazyk a tvar jsem necitila!) ale vrtani jsem nemohla proste vydrzet, pani doktorka tedy prestala a rekla mi ze budu mustet podstoupit vysetreni v analkosedaci kdy mi opravi vsechny zuby na jednou! Tento zakrok stoji 10 tis korun, coz jsem tedy v nejhorsim pripade ochotna dat, budu-li vedet ze neni jina moznost. Chci se zeptat uz jste se setkal s tim ze by na nekoho injekce nepusobily? Muze to mit souvislost s mym kojenim a hormonalni nerovnovahou? Budu moci pri analkosedaci normalne kojit (tedy pred a po zakroku)?Dekuji mnohokrat za Vasi odpoved
Eva Karaaslan
MUDr. Václav Kopecký
Myslím, že analgosedace není pro kojení komplikací. Občas se stává, že anestesie nezabírá, ale je možné to zkusit znovu, případně s jiným anestetikem, nebo to vyzkoušet nejprve v jiné lokalizaci, aby se vyloučil vliv anatomických specifických podmínek. Hormonální vlivy bych tady neočekával, v případě opakování potíží bych spíše doporučil neurologické vyšetření.
Těhotenství
Dobrý den, jsem ve 26.týd.těhotenství a rozbolel mě zub, přesněji řečeno mám tam jen už kořen.Jedná se o zub 5 vlevo nahoře.Čekám 3 miminko a u všech těhotenství jsem na záněty trpěla.V tomto případě se však jedná o to, že na tomto, zubu mám udělaný můstek(3vlevo -0-5vlevo).Můstek mám na volno.To ale není podstata mé otázky, vlastně se chci zeptat, zda mi moje zubařka může tento bolavý ulomený "zub"(5 vlevo nahoře) vytrhnout i přesto, že jsem těhotná, nebo zda mi můžete říct, jak mi to bude léčit.Mockrát vám děkuji za odpověď a pevně doufám, že jste můj dotaz pochopil, pochopte, nejsem schopná myslet, opravdu mě zoubek bolí. Děkuji I.H.
Ilona Hordi
MUDr. Václav Kopecký
Záleží na stavu kořene, jestli jej lze ještě zachovat. Stav je potřeba řešit, právě proto že jste těhotná. Hlavně je nutné Vás zbavit zánětu a bolesti – buď vytržením kořene (ani v těhotenství to není problém), nebo jeho pročištěním a desinfekcí, a přípravou na další ošetření. Rozhodně běžte k zubaři.
Těhotenství
Dobry den. Chtela bych se zeptat, zda muze byt lokalni anestezie pri vyndavani nervu ze zubu nebezpecna ve velmi ranem stadiu tehotenstvi. predem dekuji za odpoved a preji hezky den.
hanka K.
MUDr. Václav Kopecký
Nemusíte se obávat, těhotným se podávají anestetika s nižším obsahem vasokonstrikčních látek – upozorněte lékaře na své těhotenství (VŽDY !!! – raději každou návštěvu), a vše by mělo proběhnout bez obtíží.
Těhotenství
Dobrý den!Nezlob te se prosím že se ptám ale vypadla mi nahoře v pravo plomba a hýbe se mi půl zubu.Jsem ale 8.týden těhotná a tak se chci zeptat,jestli bude možné ošetření u stomatologa bez injekce nebo jestli už existují nějaké,co neškodí plodu,děkuji moc za ochotu poradit.
natka@seznam.cz
MUDr. Václav Kopecký
Vůbec se nezlobím. Pokud se Vám ale hýbe půlka zubu, asi bude nezbytné jej odstranit, což bez injekce nepůjde, ale v rozumné míře se toho nemusíte obávat ani v těhotenství (podávají se injekce bez vasokonstrikčních přísad).
Těhotenství
Dobrý den,mám jednu malou prosbičku.Dost se bojím zubaře a vždy když k němu jdu,dává mi do dásně injekci na umrtvení toho určitého zubu co mi vrtá.Vím,že v době těhotenství se musí chodit k zubaři častěji,může mi tuto injekci dát i v době těhotenství?Bez toho to nevydržím. Děkuji M.
Martina
MUDr. Václav Kopecký
Znecitlivující injekci lze podat i v období těhotenství, ale mnohem lepší je, když se o zuby budete starat tak, aby jste žádné zákroky nepotřebovala.
Těhotenství
Dobrý den, mám 8měsíční dítě, které téměř plně kojím. Před měsícem mi doktor vytrhl moudrák, nedal mi žádná antibiotika, naštěstí nebyly žádné komplikace a rána se zhojila. Ale dnes jsem zjistila, že mi tam nechal asi kus zubu (kořene?), který se mi jakoby prořezává přes dáseň. Nebolí to, a našla jsem to jen náhodou. Chci se zeptat, co s tím, jestli mi budou muset dásen nejak rozrezat a ten kousek zubu vytáhnout, nebo to tam může zůstat, když nemám potíže? Ještě by mě zajímalo, jestli se může provádět rentgen zubů v těhotenství? A při kojení? Přestože kojím, není vyloučené, že bych mohla být opět těhotná ( i když je to velice nepravděpodobné:-)), ale i přesto mám strach se objednat ke svému zubaři, protože ten téměř vždy provádí rentgen zubů, aby odhalil mezizubní kazy.. Je to nebezpečné pro budoucí miminko nebo není? A dostane se rentgenové záření do mateřského mléka nebo ne? Pokud ano, jak dlouho tam přetrvává??? Děkuji za odpověd.
Ella
MUDr. Václav Kopecký
Prořezávat může také kousek odlomené kosti z okraje kolem trhaného zubu, ten se většinou poruší. Pokud to nic nedělá, časem se vyloučí sám, ale bylo by lépe jej nechat odstranit. RTG snímky jsou pro včasné odhalení kazů enormně důležité, ale ne tak důležité jako zdraví vyvíjejícího se dítěte. V případě vážných potíží lze rentgenovat i v těhotenství – břich se pečlivě cloní, ale já bych to rozhodně nedoporučoval. U kojení už to nebezpečné není, pře mateřské mléko se žádná vývojová vada nepřenese (i tak se ale tělo tj. prsy i břicho cloní zástěrou z olovnaté gumy). Kdykoliv také můžete rentgenování odmítnout – je to jednoznačně invasivní výkon a bez Vašeho souhlasu nemůže být proveden.
Těhotenství
Vážený pane doktore, dovolte mi nejdřív doporučení pro všechny potenciální pacienty. Najděte si kvalitní zubaře a za kvalitní péči si připlaťte. Zkusila jsem to, dělá to divy, nepřipadám si jak pacient, ale partner v péči o zuby, můj lékař se mnou mluví! a vše mi vysvětlí, k zubaři se prosím těším:-) - je to témšř společenská událast. Tím, že paltím mám větší motivaci o zuby peovat... Jsem zkrátka spokojená. Teď dotaz - budu podstupovat reendodontické vyšetření - může mít tento zákrok a následná léčba vliv na průběh těhotenství? A co lokální anestezie při ošetření zubů? Děkuji.
Amalka
MUDr. Václav Kopecký
Samozřejmě není v období těhotenství žádná zátěž navíc ideální, ale zuby se ošetřují i v tomto období, a také anestesii bez problému snesete. Pokud jde o reendodoncii na zubu, který nejeví žádné příznaky zánětu, je ke zvážení, zda ošetření neodložit (už pro nemožnost kontrolovat průběh a výsledky léčby rentgenem), ale pokud zub jeví známky zánětu, je lépe s ošetřením neotálet. A k vaší poznámce – kdyby na to přišli všichni, nemuseli by třeba platit srážky ze mzdy, které skončí bůhvíkde, a sami by mohli rozhodovat o tom, co si zaplatí a co ne. Pacient je ale bohužel v prvé řadě volič, a ta rozhodující skupina voličů zřejmě žádné srážky ze mzdy neplatí, a proto jsme všichni tam kde jsme – sarkasticky se tomu říká sociální stát. To ale my dva nevyřešíme.





mobilní verze