Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat bývalý přítel mi řekl, že ode mě chytl kapavku. Do nemocnice jít nemohu, může mi udělat testy i gynekolog?

Předem děkuji za odppověď
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynekolog test provést může. Pozitivní nález je třeba hlásit
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Ještě doplňující dotaz - je možné, aby jí tento virus byl odhalen teprve až třeba po 10, 15 letech od nákazy?
Děkuji
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné. Je ale také zcela běžné, že tělo nákazu po nějaké době zlikviduje, pak se nákaza znovu objeví z jiného zdroje, atd.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, jak velká je možnost nákazy HPV virem od ženy(33) při velmi krátkém nechráněném pohl. styku, pokud měla doposud výsledky cytologie vždy v pořádku? Je možné aby ji HPV nebylo nikdy diagnostikované a přesto mne mohla nakazit.
Děkuji.
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné. HPV je poměrně běžným nálezem a při běžné prevenci nemusí být tento virus odhalen.  Existuje řada typů těchto virů a zdaleka ne každá nákaza vede k nějakým problémům. 
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, měl jsem nechráněný pohlavní styk s neznámou dívkou a pro jistotu jsem si zašel na testy na venerologii. Bylo mi řečeno, že si mám dojít pro recept na antibiotika, protože mi byla zjištěna bakterie Ureaplasmy. Jak velké je riziko nakažení virem HIV, pokud jsem se nakazil touto bakterií (zda je vůbec nějaká souvislost). Jednalo se o vaginální styk a ejakulace byla mimo pochvu. Dočetl jsem se, že riziko přenosu z ženy na muže při jednom styku není tak velké, samozřejmě si na testy po 3 měsících dojdu, ale lze to vůbec nějak procentuálně vyjádřit, nebo je to klasické - mohlo se stát a nemuselo, čili 50:50? Moc děkuji za odpověď.
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko nákazy HIV s průkazem ureaplasmat nesouvisí. 
Podstatné  je, že ureaplasmata jsou poměrně častým nálezem, virus HIV naštěstí velmi vzácným. 
Riziko přenosu HIV při heterosexuálním klasickém styku je výrazně pod 50%. Přesnější údaje by sdělil dermatovenerolog
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, včera jsem pravděpodobně měl nechráněný sex s thajskou společnicí. Nevím, jak jsou na tom s nemocema ale pokud by jakkoliv nemocná byla, jaké jsou šance, že se od ní nakazím při jednom styku? Předem díky.
Jan Křupka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám dostatek informací o promořenosti těchto společnic sexuálně přenosnými chorobami.  Riziko přenosu závažných nemocí jako je AIDS nebo žloutenka není při klasickém styku velké. Kapavka či chlamýdie se ale přenesou poměrně snadno.
Přesněji snad může odpovědět specialista, tedy dermato-venerolog
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, mam genitalni bradavice. vůbec jsem nic nepozorovala, dokud se neobjevily na povrchu. na gynekologii jsem se dozvedela, že jich mám celkem dost uvnitř a jsem objednana v narkoze na zakrok. par mesicu jsem vubec nemela sex..mam oslabenou imunitu, ted jsem se par mesicu lecila na stafylokoka..hnisave abscesy a časte anginy..partner nic nema,ale dr. tvrdí, že mít musí..je to tedy jen tím, že on nebo já musíme střídat partnery? až mi bradavice odstraní...jak se vyloučí, že se na žadne nezapomnelo a že budu ok? znovu ster..prostě jde nejak vyloučit, abych už nemusela nikdy znovu pod narkozu a po jake dobe je cca možno zase sexualne žít? ano, měla jsem se na vše zeptat, ale je mi 4O, mela jsem jen par partneru a byla jsem jak opařena, jako kdybych to střídala jak ponožky...můžete mi to trošku objasnit? třeba toho stafylokoka se po přelečeni atb take težko zbavuji..nerada bych mela ještě další problemy. děkuji
Jajinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Virus způsobující genitální bradavice můžeme v sobě nosit řadu let a vůbec o něm nevíme. Za určitých okolností se pak virus prosadí. Ani při dokonalém odstranění všech bradavic není možné zajistit, aby se znovu neobjevily.
S nálezem stafylokoka se není třeba až tak moc trápit. V pochvě se vyskytuje poměrně často
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, měl bych prosím dotaz. Měl jsem vzájemný orální sex s neznámou partnerkou bez ejakulace (já ženě i ona mě - bez spermatu). Jaká je prosím pravděpodobnost přenosu nějaké pohlavní nemoci a měl bych vyhledat lékaře? Děkuji.
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko považuji za poměrně nízké. Přesněji by se mohl vyjádřit specialista -dermatovenerolog
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, odpovídal jste mi včera na dotaz ohledně HSV-2, předně Vám děkuji za tuto odpověď. Měla bych ještě jednu, doplňující otázku. Psal jste mj.: "Přenos HSV-2 nesouvisí nutně s ejakulací." Jak (prostřednictvím čeho, jakých tělních tekutin) tedy během pohlavního styku k přenosu nejčastěji dochází, není-li přítomen akutní výsev genitálního oparu? Paní doktorka v jiné poradně mi psala, že "virus ve spermatu či preejakulátu není", ale kde tedy je, když herpetické puchýřky zrovna nejsou? Nebo to snad mohla myslet tak, že HSV-2 ve spermatu či preejakulátu není vždy, jen v době intermitentního asymptomatického vylučování viru? A pokud je to tak, dá se říci, jestli je v této době (kdy se tedy virus vylučuje do tělních tekutin) riziko přenosu zásadně vyšší v případě pohl. styku bez ochrany, kdy dojde k ejakulaci, než když jsou podmínky stejné, až na to, že k ejakulaci nedojde? Je třeba virus ve spermatu obsažen ve větším množství, než jinde (např. v preejakulátu nebo jinde?)? Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Virus HSV je přítomen v buňkách sliznic.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, můj dotaz se týká primoinfekce HSV-2. S přítelem (tvrdí, že genitální opar nikdy neměl - ale dočetla jsem se, že on vlastně ani nemusí vědět, že je infikovaný HSV-2, a virus se u něj třeba zkrátka zatím jen klinicky nemanifestoval) jsme se (v průběhu cca půl roku) milovali bez kondomu, nikdy neejakuloval do mě, zásadně jsme praktikovali přerušovanou soulož, a nikdy jsme se nemilovali dvakrát za sebou. Až teď jsme použili kondom, přítel vyvrcholil a pár chvil poté jsme se milovali znovu, již bez kondomu, penis si mezitím neomyl (takže na něm muselo nějaké sperma zůstat). Mě by zajímalo, zda je pravděpodobnější, že bych se od něj HSV-2 nakazila už dříve, kdy jsme nepoužívali kondom, i když sperma skončilo vždy mimo moje tělo - nebo je pravděpodobnější, že u mě k infekci došlo až nyní, kdy jsme kondom sice nejdřív použili, ale vzhledem k tomu, že jsme se pak skoro hned milovali ještě jednou a už bez ochrany, tak se mi do pochvy nějaké to sperma určitě dostalo..? Moc děkuji, M.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přenos HSV-2 nesouvisí nutně s ejakulací.
Bezpříznakové nosičství po dobu mnoha let je možné, ba poměrně časté.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den pane doktore, mám hodně osobní dotaz. V minulosti jsem prodělala genitální opar - při analním styku. Bohužel, i když je to nějaký ten rok, občas ve stresové situaci se mi (nejspíše) vytvoří puchýřek uvnitř konečníkové oblasti, který se projeví kapkou krve při tlačení. Někde jsem četla, že vir v člověku zůstává napořád a projeví se při snížení imunity (někomu dokonce nemusí). Proto se chci zeptat, může se opar přenést na nynějšího přítele, pokud bychom provozovali analní styk? Děkuji.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přenos nelze vyloučit. Ale položte si otázku - přestanu se líbat partneři, když jeden z nich měl kdysi opar na ústech?
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobry den, gynekolozka mi diagnostikovala chlamidie trachomatis... nemela jsem zadne priznaky jen vytok co odpovidal kvasinkam.. dala mi ATB a betadine cipky.. Muj pritel,kteremu byl delan stejny test pro muze je negativni (test jsi delal az mesic a pul po me a ATB nemel).. Jak je mozne ze ja chlamidie mam a on ne? Je mozne ze to nema ani jeden a muj test byl zkreslen?lze zjistit zpetne krevnim testem jestli jsem mela chlamidie?
Dominika S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chlamýdie se často objeví a opět zmizí. Obrana těla je zlikviduje. Ani nemusí působit nějaké obtíže.To je asi případ Vašeho přítele.
Protilátky v krvi mohou potvrdit, že jste někdy chlamýdie v těle měla. Ale nelze z toho zjistit, kdy to bylo.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
při dvouročních potížích jsem změnila gynekologa a po negativních stěrech s čípku mi udělal nějaké testy na pohlavní choroby, kde zjistil ureaplasmu. Existují ještě nějaké jiné testy, které bych měla pro jistotu absolvovat?
hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte, jaké máte obtíže. Do úvahy by možná přicházely testy na chlamýdie
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak velká je šance, že jsem se nakazil nějakou pohlavní chorobou, když jsem při jedné opilecké noci navštívil nevěstinec, kde jsem měl kondomem chráněný orální a vaginální sex. Společnice vypadala čistotně a klub byl z těch luxusnějších. Bojím se zejména HIV či syfilisu. Jaký byste prosím doporučil postup.
Děkuji moc za odpověď
Tomáš O
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Kondom je poměrně spolehlivá ochrana. Riziko nákazy považuji za velmi velmi malé
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý deň. V roku 2017 mi zistili kvapavku. ktorá bola následne preliečená antibiotikami. Mala som v tom čase priateľa, ktorý bol tiež vyšetrený, uňho však kvapavku nezistili. Dala som pani doktorke kontakty na sexuálnych partnerov. Jeden z nich bol nakazený kvapavkou, nevedomky ma nakazil, ja som si našla priateľa a netušila som že mám kvapavku. Ako je možné že priateľ sa odo mňa nenakazil, jeho výsledky na kvapavku boli negatívne a nemal ani žiadne príznaky. Existuje možnosť že sa nenakazil kvapavkou?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to časté, ale je to možné. Záleží například na jeho schopnostech imunitní obrany. Žádná infekční choroba se nepřenese ve 100% případů.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Ještě jsem chtěla dodat, když partner vykonával potřebu na WC, jeho přirození se dotykalo prkýnka vepředu.
Kateřina Há
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
sexuálně přenosné choroby
Pěkný večer pane doktore. Má tchýně (60 let) nebyla u gynekologa cca 10 let. Celkově na hygienu nějak moc nedbá a proto vždy když je u nás na WC, umyju poté a vydenzifikuju toaletu. Bohužel jednou jsem na to zapomněla a můj partner šel po jejim vykonání potřeby na WC a na mísu si sedl. Po nějaké chvíli se šel osprchovat. Mohl se něčím případně nakazit, zejména HPV viry, pokud je tchýně náhodou má? Četla jsem, že je to možné i takto. Bojím se případné nákazy partnera i poté mě. Prosím o odpověď, sex zatím vynechám.
Kateřina Há
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko jakékoli nákazy považuji za zcela minimální až nulové.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, před 4 roky se mi objevil genitální opar, bylo mi lékařem sděleno,že je to sníženou imunitou, měla jsem dlouhodobý vztah.Opar se mi pak znovu objevil asi 4měs.poté,den před menstrulací,pak už nikoliv.Nyní mám 3 měs. přítele, který má opar na genitálů,já už 3 roky žádné takové problémy nemám.Tvrdí že jsem ho nakazila. To znamená, že už nesmím mít s nikým jiným pohl. styk? děkuji.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos při styku je možný. Zdaleka ne vždy k němu ale musí dojít a ne u každého se musí vyskytnout nějaké potíže. "Spící" infekci v sobě může člověk nosit i dlouhou dobu. Váš partner ji již klidně mohl mít v sobě

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
jsem v registru dárců kostní dřeně,můj dlouholetý partner dárce krve. Byl mi zjištěn na prohlídce nález Cin 3 a čeká mě konizace čípku. Nechala jsme si udělat test na HIV+ŽLOUTENKU. Je možné, že bych mohla být nakažena? Měla jsem pohlavní styk s kamarádem před rokem.Přítel byl těd začátkem opět darovat a vse v poradku. - otázka upravena poradcem
Anetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález CIN 3 nesouvisí ani s virem HIV ani s viry způsobujícími žloutenku. Na vině může být virus HPV. Ten se přenáší pohlavním stykem. Na rozdíl od výše uvedených virů ale jde o poměrně častou nákazu a v absolutní většině případů si s ní tělo samo poradí

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
jsem 1 rokem dárcem kostní dřeně,můj přítel tež,ale zároven i dárcem krve. Před nedávnem mi bylo zjisteno
CIN 3 a ceka me konizace cipku. Nechala jsem si udelat testy na hiv i žloutenku.Vysledky stale nemam.Pred rokem jsem mela pohlavni styk s kamaradem,ktery celkem vystridal dost partnerek.Pritel byl ted na krvi darovat a vse v poradku. Nemohu ho nejak ohrozit,ikdyz je negativni?Dekuji - otázka upravena poradcem
Anetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos na přítele nelze vyloučit. Riziko, že by mu to způsobilo nějaké problémy, je ale malé

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den chci se zeptat. před 30 lety jsem prodělala syfilis, chodim každý rok na odběr krve a vše v pořádku. Dneska mi gynekoložka sdělila že mám ureuplasmu infekci. S manželem jsme spolu několik let a jiné partnery nemáme. Můžete to mít vliv na tu infekci ten syfilis? Jak jinak je ta ureaplasma přenosná než poh.stykem? Děkuji moc za odpověď.Denisa
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ureaplasmata se přenáší téměř vždy jen pohlavním stykem. V pochvě jsou běžně přítomna třeba i mnoho let. K jejich pomnožení může dojít z řady příčin. S infekcí syfilis není přímá souvislost. Mohla jste se ale nakazit již tehdy.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Zdravím, jdu s dotazem. S partnerem jsme spolu dva roky, on cca poslední půlrok trpí na genitální bradavice v anální oblasti. Přede mnou měl velmi bohatou sex. minulost včetně mnoha homosexuálních známostí. Já nikdy žádnou z pohlavních nemocí netrpěla. Nakolik je pravděpodobné, že šlo o přenos od jiné osoby (a tudíž mi musel být nevěrný)? On samozřejmě tvrdí, že poslední dva roky spal jen se mnou, ale já měla mnohokrát podezření že mě podvádí a pak přišel s těmi bradavicemi. Nevěru i přesto dál popírá. Ode mě je chytit nemohl - je možné, že měl v sobě virus ještě z doby, než jsme začali spát spolu? Nebo ho donesl od někoho třetího? Ráda bych odhalila jak původce nákazy, tak jeho nevěru, ze které mám velmi opodstatněný důvod ho podezírat, ale on ji neustále popírá. Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Virus způsobující genitální bradavice může být v těle přítomen i dlouhou dobu, aniž se projeví.¨

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,

mé nové partnerce byl před rokem diagnostikovan HPV High risk. Prodělala i operaci deložního čípku a nechala si dát Cerwarix. Každého čtvrt roku dochází na citologie a ty jsou v pořádku. Má otázka zní. Mohu se i přes to vše nakazit? Lékař tvrdí že je zdravá, ale dočetli jsme se že virus v těle přetvává a že i na pohled zdravý člověk může být infekční. Děkuji za odpověď
Jaroslav
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda je virus stále přítomen v čípku děložním. Zjistit se to dá jedině speciálním vyšetřením. Pokud bude výsledek negativní, je přenos na partnera extrémně nepravděpodobný

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako dlho môže mať človek ochorenie kvapavkou a nemať príznaky. Môže byť muž nosičom aj niekoľko rokov bez príznakov? Našli mi tento vírus a iného partnera nemám. On príznaky nemá a k nevere sa nepriznáva. V minulosti mal viac partneriek bez ochrany. Ako inak by sa do mňa tento vírus mohol dostať? Ďakujem
Dena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kapavku nezpůsobuje virus ale bakterie. Přenáší se prakticky pouze pohlavním stykem. Jak dlouho může být muž nakažen a nemít potíže, nevím. Na tuto otázku Vám případně odpoví specialista - dermatovenerolog

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den. četla jsem že nějaké nové výzkumy s děvčaty bez sexuálních zkušeností zjistily že se virus HPV přenáší i toaletními potřebami, mýdlo a tak. Je to tak, že je možné mít rakovinu děložního čípku bez pohlavního styku?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos HPV mimo pohlavní styk je extrémně vzácný.

Rakovinou čípku lze onemocnět i bez nákazy HPV. Není to příliš časté, ale ani vyloučené

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
včera jsem zaznamenala, že se mi na vnitřní straně velkého stydkého pysku vytvořil plochý puchýř o velikosti čočky s červeným okrajem a bílým/transparentním obsahem. Přes noc se mi vytvořily další dva o stejné velikosti a vzhledu na tom samém pysku. Jsou velmi bolestivé - při močení i při chůzi. Je možné mi poradit, o jaké by se mohlo jednat onemocnění a jestli to mohl ode mě chytnout můj sexuální partner?
Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo by jít o opar. Přenos na partnera nelze vyloučit.

Zkuste si koupit krém proti oparům -jsou volně prodejné. Při neúspěchu navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, měl jsem v sobotu ráno, chráněný styk s prostitutkou, ale sahal jsem ji do vaginy a naslinil si prsty po dotyku její vaginy. Mám ženu a malou dceru, mohou ode mne něco chytit pokud jim dám pusu? Prosím moc odpovězte, volal jsem úplně všude.
Děkuji
Martin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko přenosu nějaké infekce považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, teď se mi do rukou dostaly obrázky genitálního oparu. Na jedné fotce se pacientovi táhne od konečníku, zadnice a dolu na stehna, přesně jako jsem to měla já před zhruba rokem, ale mě to ještě zasahovalo na malé stydké pysky. Já tedy nevěděla, co to je, ale jsem alergik, tak jsem si myslela, že je to projev alergie. Trápila jsem se s tím asi 4 měsíce. Pak mi někdo doporučil užívat železo. Po první kůře železa, to do dvou dnů úplně zmizelo a bez známek poškození kůže a jizev. Chci se zeptat, jestli to mohl být genitální opar a jestli může postihnout i lidi, co pohlavní styk ještě neměli. Děkuji

Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle popisu by o herpes jít mohlo. Ovšem bez pohlavního styku je výskyt tohoto onemocnění zcela výjimečný.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Může panna chytnout nějakou pohlavní nemoc i ostatní ženské nemoci ze záchodu. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos sexuálně přenosné choroby z toalety je extrémně vzácný

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, prosím Vás, je v případě testu na HPV u muže z močové trubice nutné/vhodné dělat ještě test na HPV z dutiny ústní? Jelikož je HPV přenosné i orálním stykem, je možné, aby byl test ze stěru z močové trubice negativní, přičemž v dutině ústní byl virus přítomen?
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Negativní stěr na průkaz HPV z močové trubice nevylučuje pozitivitu v ústech.

Význam tohoto drahého testování u muže je podle mne sporný. Většina lidí se v průběhu života s HPV infekcí setká. Léčba neexistuje a v absolutní většině případů si organismus s tímto virem sám poradí.

Daleko důležitější je prevence, především očkování

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Uz sem dostal odopovedy, uz nemusite odpovidat.diky
ANONYM
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno jinde

sexuálně přenosné choroby
Zdravím,potrebuju poradit.,cca pred tydnem sem mel sex s poulicni prostitutkou,meli sme chvilkovy sex s ochranou ale pred tim nez k tomu doslo me chvily delala rukou bez gumy,nic vic jen rukou..a ja ji chvily taky delal rukou..jinak sex s ochranou,nelibali sme se nic,jen sem ji lizal chvily prsa.chci jen pozadat o radu..muzu mit s neceho strach?popr. s ceho?a jak se to projevi?.priznaky nemam zadne,necitim se nijak jinak,mam se obavat a jit na nejake testy?.za vsechno muze alcohol,byla to velka chyba!!nvm proc ale ze dne na den me prepadli negativni myslenky a potrebuju se jen zeptat na odborny nazor...diky moc za pochopeni a odpoved
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno jinde

sexuálně přenosné choroby
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda testovani na chlamydie je soucasti vysetreni vzorku krve, kdyz chci darovat krev nebo je to mozne jen u gynekoga, prip. venerologa, urologa pri konktlretnim testovani, prip. za jak dlouho od nakazy je prokazatelny vysledek. Dekuji. BT
BEATA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy na chlamýdie z krve nejsou, pokud vím, součástí vyšetření před darováním krve. Obecně je lepší chlamýdie prokazovat ze stěru než z krve. Nález je pozitivní prakticky ihned. Stěr provádí urolog, gynekolog, případně venerolog

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, byla mi zjištěna nemoc ureoplasma. Ode dneška (úterý) beru antibiotika Azithromycin a mám 2x prášek ráno po dobu tří dnů. za 14 dní to budu opakovat zase po dobu tří dnů. Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho bych se měla vyléčit z toho, že při pohlavním styku mi kvůli nemoci přestane téct krev? Je možné mít pohlavní styk po prvních třech dnech užívání (samozřejmě s kondomem). ? A jaká je možnost nakažení jiného kluka, když jsem měla přítele, od kterého to bylo chycené, ale potom jsem měla pohlavní styk s jiným? (Nemoc byla zjištěna až později). Poslední otázka, jestli se dá po dobrání první části ant.(kterou beru do čtvrtka) pít v pátek alkohol? Bohužel se pořádá tento den zrovna narozeninová oslava, ale dočetla jsem se, že mají ant. delší účinek. Děkuji.
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, zda je krvácení po styku způsobeno právě přemnožením ureaplasmat. Příčina může být i jiná. Efekt léčby by se měl projevit po dobrání druhé dávky.

Styk s kondomem je po dobrání první dávky možný, stejně jako nějaký alkohol

Po dobrání druhé dávky by přenos na partnera neměl hrozit

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den,
Jsem s pritelem 8 let a jsem mu verna.nyni mi byl zjisten herpes genitalni .coz znamena ,ze on mi musel byt neverny.je to tak?pokud se chci dat testovat na dalsipohlavni choroby,na koho se prosim obratit?sa jake jsou moznosti ;lecby; ?dostala jsem Herpesin 400 na 10 dni.dekuji
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevěra přítele není úplně jistá. Člověk může tento virus nosit bez příznaků 10 i více let. Herpesin je vhodným lékem. Žádné další testy bych nedoporučoval

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den,
mam opar na genitaliich.mam lek herpasin 400"
Kde j a jak,jaka ke inkubacni doba ?jsem z toho hoho spatna,ze mam pohlavni nemoc.dekuji - otázka upravena poradcem
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Herpes virus ve Vás může skrytě přebývat týdny, měsíce i déle. Kdy došlo k prvnímu setkání s virem tedy není dost dobře možné zjistit

MUDr. Jan Šulc


sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
jaké jsou symptomy kapavky přenesené orálním sexem?
A zvyšuje se při orální kapavce hodnota CRP? - otázka upravena poradcem
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.,

Svoji otázku musíte položit specialistovi  - tedy buď dermatovenerologovi nebo lékaři pracujícímu na ORL

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, ráda bych se zeptala, na jaké pohlavní nemoci je u muže vhodné se testovat . Přítel sice nemá žádné příznaky, ale jak se později zjistilo, jeho bývalá by mohla být potenciálně riziková. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že takové testování spíše nemá význam. Muselo by být jasné, v jakém směru byla "jeho bývalá" riziková. Pohlavních chorob je řada a otestovat vše by Vás stálo mnoho tisíc Kč.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat zda se kapavka v krku dá léčit lékem cifloxinal. Děkuji za odpověď
Petr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Původce kapavky Neisseria gonorrhoeae je obvykle na toto antibiotikum citlivá. Nemusí ale tomu tak být vždy. Podle mne je vždy ale lepší stanovit u původce onemocnění citlivost na antibiotika. Jak přesně se postupuje u kapavky v krku lépe než gynekolog řekne dermatovenerolog nebo specialista pro onemocnění uší, nosu a krku (ORL)

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý deň, 21.3 som mala nechránený sex s novým partnerom, o 3 dni neskôr nato som mala bolesti pri močení, myslela som si že je to z prechladnutia. Liečila som to urologickým čajom,vitamínom C. Bolesť neprechádza ani teraz. Dnes som si zakúpila v lekárni urinal akut aj s testovacími prúžkami, ktorý mi ukázal že mám zvýšený počet leukocytov v moči. Môže to znamenať, že mám pohlavnú chorobu? Je potrebné aby sa preliečil aj partner? Ďakujem za odpoveď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o zánět močových cest. Nemusí nutně jít o pohlavně přenosnou chorobu, ale může. Přesně posoudit, o co se jedná a jak léčit a zda případně léčit i partnera, může jen lékař. Navštivte tedy praktického lékaře nebo gynekologa

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, jak rychle musím začít léčit kapavku aby to nemělo žádný vliv na neplodnost atd. gynekolog mi předepsal antibiotika až po výsledcích, což je až 14 dní po nakažení, jsou možné nějaké problémy v budoucnu ?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kapavku je třeba léčit po získání výsledků, což opravdu někdy může nějaký čas trvat. Při správné a dostatečně dlouhé léčbě je riziko do budoucnosti velmi malé

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, máme s přítelem kapavku, chci se zeptat jestli spolu můžeme spát pouze s kondomem ? A je možné kapavku chytit jinak než sexem s někým jiným? Děkuji
Tereza Šrutová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kapavka je přenosná mezi dospělými prakticky jen pohlavním stykem. Při porodu může být nakažen novorozenec. Pohlavní styk bych nyní doporučoval s kondomem. Více případně sdělí specialista dermato-venerolog.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den, jake jsou priznaky chlamydii? Dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejčastěji výtok, někdy pobolívání v podbřišku. Často ale žádné průvodní příznaky žena nepociťuje

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den, daji se chytit pohlavni nemoci ve virivce kdyz oba dva nejsme nakazeni?
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za velmi nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý deň, mala som styk s infikovaným kvapavkou. Samozrejme som dnes absolvovala testy. Prosím Vás je aj pravdepodobnosť, že nie som infikovaná? Je prenos možný aj po aktívnej fáze?

Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ne každá žena se musí při styku s infikovaným partnerem nakazit. Přenos podle mne nelze vyloučit ani v chronické fázi.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,měla jsem teď 3 roky stálého partnera, zhruba před 2 měsíci jsme spolu měli poslední pohlavní styk. Mezi tim jsem měla 3 sexuální partnery a sex byl vždy nechráněný. Mezi prvníma partnery byl zhruba měsíc a žádné problémy jsem neměla, teď mezi posledními byl týden a mám zánět močových cest a beru antibiotika, není možné že mám nějakou pohlavní nemoc?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada. Nějakou sexuálně přenosnou chorobu ale také nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Pane doktore, našla jsem si nového partnera, několikrát jsme se sešli, kina, večeře, divadlo, všechno bylo skvělé. Když došlo asi po měsíci k prvnímu sexu, trvala jsem přece jenom na kondomu (i když prášky beru, ale to jsem mu neřekla). Bohužel mu někdy před koncem sklouznul kondom a já blbá si toho nevšimla. Doufám jen, že sklouznul a že ho vědomě nesundal. Byla jsem v tu chvíli k němu zády, tak to nevím, jak dlouho to bez něj bylo, a hrozně mě to teď štve. V té posteli jsem to neřešila, myslela jsem, že už máme vztah. Jenže další den mi už nezvednul telefon a od té doby jsme se neviděli. Takže si jenom užil. Líbilo se mu to. Chyba nebyla ve mně, prostě to byl hajzl. Když teď už vím, čeho je schopen, hrozně se bojím, jestli neměl třeba HIV, když to je takovej hajzl. Chodili jsme spolu asi měsíc a když si konečně užil, tak už se neukázal. Měl mě jak děvku, ale grátis. Je možné dostat z takové chviličky bez kondomu HIV? A opravdu je to tak rozšířené? Jaké jsou příznaky? Nemám ani výtok.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy virem HIV je ve Vašem případě velmi nízké. Jednak nosičů tohoto viru není až tak mnoho a daleko větší riziko hrozí při styku análním než při styku klasickém

Nákaza obvykle na počátku nemá jasné příznaky.

Chcete-li maximální jistotu, můžete se nechat otestovat. Kde se testy provádí, zjistíte na internetu

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
na urologii mi bylo z výtěru zjištěno "ureaplasma parvum"
Mám novou partnerku, se kterou sexuálně žijeme poslední měsíc. Má posledni sexuální partnerka byla 6 měsíců před nynější.
Chtěl bych se tedy zeptat zda-li je možné, aby to na mě bylo přeneseno při pohlavním styku před půl rokem nebo si mám vážně promluvit s přítelkyní.
Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdrojem může být bývalá i stávající partnerka. Jde o mikroorganismus, který je v pochvě běžně přítomen. Takže nemyslím, že  je to téma na "vážný pohovor"

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý deň. Po niekoľkonásobných zápaloch moč. ciest mi zistil gynekológ chlamýdie a ureaplazmy. Prvá liečba doxycyklínom trvala 10 dní, ta však nezabrala a po pretrvávajúcich problémoch mi gynekológ predpísal azytromycín 500mg na 3 dni. Vždy bol so mnou liečený aj partner hoci on žiadne príznaky nemal. Počas celej liečby sme nemali pohl. styk. Ale chcem sa spýtať či nemôže liečbu ovplyvniť ak som mala počas liečby orgazmus v spánku. Jednoducho to nemôžem ovplyvniť. A či si myslíte, že liečba môjho lekára je dostatočná a koľko dní od liečby môžeme začať s pohl. stykom.
Kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčbu považuji za dostatečnou. Orgasmus ve spánku nevadí. Styk je možný hned po skončení léčby

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Pane doktore, lze poznat, že muž trpí nějakou pohlavní nemocí, od pohledu? Když jeho penis vypadá pěkně, hezky voní, dobře chutná, sperma také, dá se předpokládat, že je a byl vždy zdravý? Děkuji moc, Kamila
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Většina pohlavně přenosných chorob se snadno nepozná

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, s přítelem jsem před 6 dny měla poprvé pohlavní styk,vše proběhlo v normálu. Věděla jsem o jeho minulosti, měl kapavku. Ale to bylo 2-1,5 roku zpět. Jenže se bojím že ji pořád nějak má,a já jsem ji dostala nějak taky, měli jsme pohlavní styk s ochranou, ale ''hráli jsme si'', Jaká je šance že jsem ji dostala když si rukama sahal na svůj penis a pak sahal mně do rozkroku prsty? Mám výtok, takový bílo- žlutý, není nějak zvlášť silný, vždycky jsem ho takový měla. Ale z internetu jsem si četla další symptony kapavky, a je tam že při močení to pálí, ale mně nic. Jen mám takový divný trochu bolestivý pocit v břiše, mám ten výtok a bolí mně klouby na nohách. Vážně se hodně bojím, můžete mi prosím rychle odpovědět? Děkuji.
Kapavka (Andrea)
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byl partner vyléčen a při tom, jak styk probíhal, považuji nákazu za vysoce nepravděpodobnou. Zkuste na to nemyslet

MUDr. Jan Šulc







mobilní verze