Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den,

je mi 30 a 3 dny po vynechane MS mi vysel pozitivni TT. Kdy je vhodné navštívit gynekologa? A chci se dále zeptat, zda než půjdu k lekáři na kontrolu mohu pokračovat v běžných aktivitách jako je cvičení (na které jsem zvyklá přes 3 roky) nebo by to mohlo nějak ublížit? A v kolikátém týdnu cca jsem kdyžmám cyklus 35 dní, poslední MS byla 17.3.2018 a ovulace mi byla gynekologem stanovena na datum kolem 8.4.2018. Děkuji mockrát za odpověď.
Marta30
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, navštivte gynekologa za cca 3 týdny. Aktivity nemusíte zásadněji omezovat, nic ale raději nedělejte "na doraz".
Podle ovulace byste nyní měla být na začátku 5. týdne
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ahojda je mi 42 jsem ve 4 TT a chtěla bych věďět jestli můžu plodu ublížit, když vykonávám fyzicky náročnější práci, okopávání záhonů, tahání pytlů s hlínou, většinou ohnutá nebo ve dřepu a občas jezdím traktorem. A he to moje první těhotenství. Děkuji za info
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 42 letech je riziko potratu poměrně vysoké. Takže bych doporučil těžkou práci vynechat. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať aké presné je určenie pohlavia v 17týždni, konkrétne mi sono robili 16tt+4 a doktor povedal chlapec, nepovedal možno ani že asi chlapec pripadal mi o tom presvečený aj mi to zapísal do knižky. Je teda 100%tne možné určiť pohlavie už v danom týždni? či to mám brať s rezervou a počkať ešte na ďalší utz v 20tt alebo 3d utz v 23tt?

Ďakujem za váš názor
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na kvalitním UZ přístroji může v některých případech zkušený lékař pohlaví opravdu určit již v 17. týdnu. 100% jisté to ale není. To ale nebude ani později. Pouze se zmenší možnost chyby - ta je v 17. týdnu podle mne cca 1-2%, později pod 1%.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
nebola som ešte u svojej gynekologičky, ale gravitesty mi ukazujú tehotnosť. Gynekologička má voľný termíny až o týždeň. Menštruácia mi mešká cca 8 dní. Poslednú som mala 13. marca.
Od puberty trpím autoimunitnou tyreopatiou štítnej žľazy, do osemnástich rokov som brala lieky Euthyrox, potom mi endokrinologička tento liek vysadila a znova som ho brala cca pol roka, keď som mala 22 rokov. V súčasnosti mám 30, takže už osem rokov neberiem lieky, lebo hormóny ŠŽ mám v poriadku, protilátky stále vysoké.Chodím na kontroly raz za 1,5 roka. Moja otázka je, kedy mám ísť na vyšetrenie štítnej žľazy. Mám vyšetrenie urgovať u mojej endokrinologičky hneď, ešte pred potvrdením tehotnosti u gynekologičky? Alebo stačí o týždeň ísť na vyšetrenie ku gynekologičke a ona mi spraví odber na hormóny ŠŽ a potom mi povie čo ďalej? Moja bývalá endokrinologička mi viackrát zdôrazňovala, že keď zistím, že som tehotná mám hneď prísť k nej. Moja súčasná endokrinologička povedala, že nemusím hneď chodiť, tak sa obávam, či ma vôbec vezme (sú u nej trojmesačné čakacie doby). Musí ma ako tehotnú pacientku vziať urgentne? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pekný deň
Vilma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně doporučuji kontrolu na endokrinologii spíše než odběry u gynekologa. Myslím ale, že to může týden počkat. Nicméně termín si můžete dohadovat již nyní. Pokud by nebylo těhotenství v pořádku, neměl by být problém ho zrušit. Těhotné obvykle endokrinolog objedná záhy. Není ale na to vysloveně "nárok".
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den
co všechno se zjišťuje na "velkém" ultrazvuku kolem 20. týdně těhotenství. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určuje se velikost plodu měřením řady parametrů, posuzuje se uložení placenty a množství plodové vody. Především se ale kontroluje správný vývoj končetin i orgánů (srdce, ledviny, žaludek, močový měchýř, mozek, aj.)
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím o Vás názor. Dnes jsem 8+3t.t a včera jsme byla na kontorle a miminko odpovídalo dle ultrazvuku 7+6tt, vse je podle Dr. v pořádku a roste tak jak má. Jenže si pak všimla hematomu, který byl 2cm na 3cm. Ukazovala mi to na ultrazvuku, že není hned u miminka, ale těsně u děložního hrdla. Beru Utrogestan 2 tobolky na noc. Paní doktorka říkala, že by to na miminko nemělo mít vliv, ale chtěla jsem se zeptat ještě Vás na Váš názor. Je tam riziko pro plod? Nějaké rady jak se toho hematomu zbavit v nejbližší době? Děkuji mnohokrát za Vaší odpověd' a a Váš čas. Katerina - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určité riziko pro plod existuje. Nepředstavuje ho ani tak hematom ale příčina jeho vzniku. Ta je nejspíše v narušení kontaktu mezi placentou a dělohou.
Hematom se může, je-li uložen u děložního hrdla, vyprázdnit, což se projeví krvácením, nebo se může vstřebat. Vy sama tomu nijak napomoci nemůžete. Aby se ale stav nezhoršoval, je určitě na místě omezit fyzickou a sexuální aktivitu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

môžem zľahka cvičiť a mať občas sex ak som na poslednej poradni v 12tt mala nízko položenú placentu, ale nemám žiadne iné ťažkosti, bolesti, krvácanie ani špinenie a fyzicky sa cítim dobre? Krvné a kontrolné testy som mala tiež v poriadku. špinila som periodicky po 4týždoch pár dní slabo ale teraz som už 3 týždne bez akéhokoľvek špinenia. končím 16tt. Lekár mi zakázal len zdvíhať ťažké veci a vyjadril sa že si mám dávať pozor a šetriť sa.


Ďakujem za radu.
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji ještě cca 14 dní se cvičením vyčkat. Neobjeví-li se ani náznak krvácení, můžete pak začít cvičit a je pak podle mého názoru i možný pohlavní styk. Předpokladem je normální gynekologický nález včetně UZ (samotná nízko nasedající placenta nevadí).

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
začínám 6. týden po interupci - potratová pilulka. Testy mám stále pozitivní, ale slabě. V krvi mi naměřili hodnotu hCG 73. Na ultrazvuku gynekolog prozatím nic nevidí, pouze cystu, která by se měla dostat při menstruaci ven (právě probíhá již 3. den menstruace - měla 8 dní zpoždění). Krev mi znova vzali a bude se pozorovat, zda hodnota klesá, či stoupá. Myslíte, že je možnost být znovu těhotná? Děkuji za informaci.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Myslím, že jde pravděpodobně o pozůstatek HCG po interupci a ne o nové těhotenství. Klíčový význam bude mít vývoj hladin
MUDr. Jan Šulc
P.S. Cysta se při menstruaci "nedostane ven", ale vstřebá se
těhotenství
Dobry den,

Jsem ve 36.tt a podle ultrazvuku pani doktorka odhadla vahu miminka na 1900g. Zda se mi to hrozne malo, ale pani doktorka nic nekomentovala. Myslite si, ze je tento odhad vahy normalni? Dekuji, Lada
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o hraniční nález. Samotný hmotnostní odhad ale nemá větší význam. Jde o to, zda plod roste a zda jsou v pořádku průtoky krve.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
včera ze mě "vypadlo" docela dost velké těleso, o velikost cca 4cm. Jsem na začátku těhotenství, na ultrazvuku ještě nebylo vidět, ale krevní testy byly pozitivní. Lékař říkal, že se mám v průběhu týdne dostavit, že by už mohlo být něco vidět. Bohužel mi také řekl, že mám cystu okolo velikosti 4cm. Je možné, že to, co ze mě "vypadlo" by mohl být gestační váček, plod nebo právě ta cysta?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O co přesně šlo je těžké odhadnout. Určitě to ale nebyla cysta - ta je v břišní dutině a nemůže "vypadnout". Určitě také nešlo o plod - nebylo-li těhotenství patrné na UZ, plod je velký maximálně 1-2 mm. Napadá mě krevní sraženina, ale opravdu nevím
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať či by mohlo pitie alkoholu v ranných štádiách tehotenstva uškodiť bábätku. Ide o to že som nevedela, že som tehotná a zistila to až v 4tt keď mi vynechala menštruácia a predtým som pila alkohol často aj každý večer 2dc červeného vína. Môže to mať nejaký negatívny vplyv? moje krvné výsledky boli všetky v poriadku teraz som v 15tt a podla utz vyzerá, že aj bábo zajtra idem na AFP testy a som z toho dosť nervózna.

je tam velká šanca že pitie ovplyvnilo dieťa? samozrejme od vtedy čo viem že som tehotná som nepila.
Ďakujem
Mata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
2 deci vína denně nemohly v žádném případě plodu ublížit.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16 +1tt. v 8 týdnu jsem začala krvácet a hrozil spontánní potrat. Nyní již nemám žádné obtíže a naštěstí jsem již nekrvácela. Je mi 41 let. Mám pořád strach, aby miminko v děloze neumřelo a vše dopadlo dobře. Jakým způsobem je možné se zbavit strachu, který pořád mám? Jaká je pravděpodobnost, že by miminko mohlo v děloze umřít?
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko odumření plodu v děloze je velmi nízké, menší než 1%. 
Zbavit Vás strachu asi nebude úplně snadné. Nejlépe by v tom pomohl psycholog, případně psychiatr.
Určitě je také důležité, abyste byla v těhotenství sledována lékařem, kterému plně důvěřujete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem v 16 tt . Začala mě strašně bolet bederní páteř a jakoby mi v ní "přeskakovaly" obratle. Je možné, že se v průběhu těhotenství roztahuje pánev a páteř? Jinak nemám žádné vysvětlení proč mi to tak dělá. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada. Změny pánve nebývají takto časně provázeny podobnými potížemi. Určitě doporučuji navštívit gynekologa, aby se vyloučil nějaký těhotenský problém. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,
jsem v 7t.t. konkretne (6+6) a mam uz treti den naruzovely vytok. Ve ctvrtek jsem byla u sve gynekolozky, bylo vse v poradku a uz bilo i srdicko. Je toho opravdu malo a nemam ho porad, vsimnu si ho tak 1-2x za den. Kdybych mela byt konkretnejsi, tak na toaletnim papire vidim bily hlen a to naruzovely je tak cca 1-2 mm. Jelikoz jsem po potratu, tak se obavam. Sex jsme s manzelem v poslednim tydnu nemeli. Je to prosim normalni nebo mam kontaktovat gynekolozku? Pripadne co by to mohlo zpusobit. Dekuji
Laura S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení, byť jen slabé, není v těhotenství normální. Určitě doporučuji opakovanou návštěvu lékaře. Nemusí jít o nic vážného - třeba pouze o slabé krvácení z drobného poranění čípku děložního. Ale nelze ani vyloučit, že by se mohlo jednat o první příznak hrozícího potratu. Rozpoznat, o co jde, je možné jen na základě vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dnes končím 40 týden těhotenství. Ve středu 4 mám nástup do nemocnice na vyvolávaný porod, ale nejsem si jistá že ho chci podstoupit, nejraději bych počkala ještě týden. Ten důvod by měla být preeklamsie, ale při poslední kontrole jsem měla tlak vynikající a doktor se vyjádřil ve smyslu, že od 6 do 14.4 mají uzávěrku porodních sálů, tak abych nejezdila zbytečně po Praze. Nemyslím si, že tohle by měl být důvod pro vyvolání. Proto bych se chtěla zeptat, mam vyvolávaný porod podstoupit i když tlak a ostatní parametry určující vyv. porod budou v pořádku nebo odmítnout.Kdyby se přeci jen vyvolávalo, je nutné píchnout hned vodu, vím že WHO tento postup nedoporučuje. A jak moc se liší vyvolávaný porod od spontánního. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku bez zcela přesných informací o Vašem stavu a o stavu plodu nemůžu radit . Doporučuji řídit se doporučením lékařů v porodnici.
Pokud jsou podmínky k vyvolání příznivé, neliší se obvykle průběh vyvolávaného porodu od toho, který začne spontánně
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pan doktor mame v rodine ovcie kiahne som tehotna ale ja som ich ux v detsve prekonala hrozi nieco babetku ? Ma to nejaky dopad na babetko ? Dakujem
Ada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste neštovice prodělala, riziko pro plod je minimální
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
v cca 4-6 tt těhotenství jsem byla opakovaně na soudu, kde mají rámy pro detekci kovů. Nevěděla jsem, že jsem těhotná. Několikrát jsem jimi prošla. Mohla tato dávka nějak poškodit miminko. Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že riziko pro plod je malé. Přesně se ale může vyjádřit jen genetik
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat. Zjistila jsem těhotenství, doktor potvrdil a také oznámil, že čekáme dvojčata. Byla jsem z toho v šoku, že jsem se zapomněla zeptat, jestli by vadil let na dovolenou, nyní má můj gynekolog dovolenou. V době odletu bych měla být 9+4. Momentálně jsem 8+2. Vše vypadá v pořádku a nevolnosti také žádné extra nemám.
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Let na dovolenou je nejspíše možný. Každá těhotná však musí počítat s tím, že má oproti netěhotné násobně vyšší potenciální riziko nutnosti vyhledat v zahraničí lékaře. Proto před cestou prověřte pojištění léčebných výloh.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, velmi pekne prosim o radu, som po laparoskopickej operacii pre mimomaternicove tehotenstvo, kornulanu gr., mozem po operacii, teraz je tomu 6tyzdnov, uzivat wobenzym ?
Da sa nim znizit riziko tvroby zrastov? Alebo pdporucate nieco ine ? Alebo je uz neskoro ? A neohrozim tym hojenie rany ? Kedy by ste odporucali
zacat s dalsim snazenim, Operacia na maternici vraj nebola velka. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Wobenzym určitě nemůže ublížit. Nakolik pomůže je obtížné odhadnout. 
Pokud jde o snahu o další početí, je třeba rozhodnout na základě přesné znalosti o rozsahu výkonu.  Informace, že "operace nebyla velká" není dostačující. Buď je doporučení součástí propouštěcí zprávy nebo Vám poradí Váš gynekolog na základě této zprávy a nálezu v odstupu od operace
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, som v 31tt a dosť ma svrbí bruško aj prsia. Viem, že to môže byť z napínania pokožky, ale lekár ma pre istotu poslal na pečeňové testy. Trošku mám strach, že čo bude, keď výsledky nebudú dobré. Sú nato lieky? A trochu ma lekár vystrašil, že budem potom musieť ísť na gastro vyšetrenie. To je naozaj potrebné ísť na tú hadičku do žalúdka? Alebo mi tam urobia len sono pečene a žlčníka? Akože neviem si predstaviť s tehotenským žalúdkom podstúpiť toto vyšetrenie :(
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V případě špatných výsledků jaterních testů by mohlo jít o tzv. těhotenskou hepatózu. To je potenciálně nebezpečný stav, který se poměrně obtížně léčí a může vézt i k nutnosti předčasného ukončení těhotenství. Gastro vyšetření se obvykle neprovádí, maximálně sono jater a žlučníku
Příčina svědění ale opravdu nejčastěji bývá pouze v napínání kůže
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
co bývá příčinou nitroděložního odumření plodu během těhotenství. Dá se nějak tomu zabránit? Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odlišné jsou příčiny odumření plodu na počátku těhotenství a v druhé polovině trvání gravidity.
Na počátku je to nejčastěji geneticky nesprávně založené těhotenství. Negativní roli pak mohou hrát infekce, porucha funkce štítné žlázy, aj.
V druhé polovině těhotenství pak má negativní dopad především narušené zásobení plodu krví -buď na podkladě poruchy funkce placenty nebo omezením průtoku v pupečníku. I v této době mohou hrát roli infekce.
Poměrně často konkrétní příčinu ztráty neodhalíme.
Snížit riziko odumření plodu lze správnou  životosprávou a pravidelnou péčí v poradně pro těhotné 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, chcela by som a spýtať, či na začiatku tehotenstva (do 6 týždňov od poslednej menštruácie) môže ublížiť pikantné jedlo a dve (občas tri) šálky kávy denne. Mohlo by to vyvolať potrat? Resp. ak sa doteraz nič nestalo a kávu aj pikantné vysadím nemusím sa báť?
F.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ani pikantní jídlo ani káva v uvedeném množství nevadí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, beru jeden prášek Dopegytu a jeden prášek Vasocardinu denně, půl ráno, půl večer. Dále beru 25 mg Letroxu,je mi 32 let. Je případné těhotenství problém při užívání těchto prášků ?
Děkuji.
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plán těhotenství byste měla probrat s lékaři, kterří Vám uvedené léky předpisují. V těhotenství bývá někdy třeba medikaci změnit nebo upravit dávku. Například dávka Letroxu se obvykle zvyšuje.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala. Kamaradka je ve 34. tydnu tehotenstvi, nedavno prodelala zanet stredniho ucha (s antibiotiky), nyni ji zacal bolet zub - mysli si, ze ji proste v tele koluje nejaky zanet a vzdy se usadi na slabsim miste. Chtela bych se zeptat, co v takovem pripade delat? Musi opravdu ted tech poslednich cca 6 tydnu pretrpet? Neni to pro miminko nebezpecne? Existuje moznost, ze by se uderem 38.tydne pristoupilo k sekci, aby bylo miminko v bezpeci? A jak by to nasledne mohlo ovlivnit treba kojeni? Nebo jak to probiha? Dekuji
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Situaci by měli řešit specialisté - tedy otorhinolaryngolog, stomatolog a zkušený  porodník. Společně by měli stanovit postup péče v posledních týdnech těhotenství.Císařský řez s nějakým nevyléčeným zánětlivým ložiskem v těle také nemusí být ideálním řešením.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,
Rada bych se zeptala - jsem tehotna 37+0, jiz chodim do poradny v porodnici, ale jdu tam znovu az po velikonocich. CHtela bych se zeptat, zda v teto fazi těhotenství nemohou uškodit borax-glycerinove globule? Mam pocit svedeni a vytok. Dekuji za odpoved.
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Borax - glycerinové globule by neměly uškodit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore, dekuji Vam za Vasi trpelivost a ochotu.

Jsem v 9. tydnu tehotenstvi a dva tydny me trapily nevolnosti. Dnes mi ale bylo dobre a bojim se, jestli to nemuze byt spatne znameni pro zamlkle tehotenstvi. Ostatni priznaky (unava, spavost, bolava prsa) mam ale stale.

Dekuji.
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výskyt nebo chybění nevolností, včetně změn intenzity těchto potíží, nemají žádný prognostický význam, nijak nesouvisí s vývojem těhotenství. Takže buďte v klidu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
slyšela jsem, že v případě těhotenství a přirozeného porodu dojde ke zvětšení pánve a již nikdy se toto nevrátí do původního stavu. Je to pravda a o kolik se toto zvětší? Děkuji
Miriam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Před porodem se rozvolní vazy, po porodu se stav upraví. U žen s primárně větší pánví není změna příliš patrná, u žen s primárně menší pánví, může být mírné zvětšení patrné. Je to ale hodně individuální. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem 14 tt, 2 teh. bez problemu, v cervnu bychom radi letecky na dovolenou, 2-max 3 hod letu, trombozy ani zilni problemy v rodine nemame, krec. zily take nemam, jake je rposim riziko pro me i miminko kdyz bych letela? Byl by to prelom 2-3 trim. cca 27-29 tt,jedine v cem jsem hlidana jsou protilatky, jsem RH-, prvni dite RH+ po otci, anti mi po porodu byla podana,dekuju
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je riziko letu velmi nízké.
Obecně ale dovolenou v zahraničí mezi 25. a 33. týdnem těhotenství spíše nedoporučuji. Problém je v riziku předčasného porodu a úhradě péče o nezralého novorozence. Absolutní většina pojištění totiž tuto extrémně drahou péči nekryje! A možnost předčasného porodu není možné i u zcela bez komplikací probíhající gravidity zcela vyloučit.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala, jestli je bezpecne, pokud se tehotna zena dostane do kontaktu s nestovicemi. Rekneme, ze je tehotna a ma doma starsi dite, ktere nestovice ma. Je miminko v tele matky chraneno, pokud matka nestovice v detstvi prodelala? Je rozdil, pokud se jedna o prvni, druhy nebo treti trimestr? Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud matka neštovice prodělala, riziko pro plod je prakticky nulové.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaká jsou omezení pro cvičení v období těhotenství, liší se nějak cvičení v jednotlivých trimestrech a na co je potřeba si dát pozor.
Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, jsou možná prakticky všechna cvičení. Vždy je třeba ale "nejít až na doraz". Snad o něco vhodnější jsou  "strečingová" cvičení než ta spojená s opakovanými otřesy. 
Návodů na vhodná cvičení najdete na internetu řadu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaká jsou omezení v případě, že je placenta nízko položená. Jaká jsou rizika pro plod.
Děkuji za odpověď
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jak moc nízko je placenta uložená a na stáří těhotenství. V první polovině gravidity  je placenta nízko uložená často a rizika jsou minimální. Čím blíže porodu a čím níže je placenta uložená, tím vyšší je riziko. Reálným problémem je placenta, která v posledních měsících těhotenství překrývá vnitřní branku, leží tedy v cestě přirozeného porodu = placenta praevia = vcestné lůžko. V těchto případech může dojít ke krvácení, které může ohrozit v extrémním případě i život plodu a v krajnosti i matky
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, je možné, že u mě na začátku 3. trimestru těhotenství proběhla primoinfekce HSV-2, asymptomaticky, od případné expozice jsou to asi 3 týdny a zatím jsem nezaznamenala žádné projevy (dnes jsem 31+2 tt) . Četla jsem, že po prodělané primoinfekci přetrvává asymptomatické vylučování viru porodními cestami ve zvýšené míře. Dá se říct, jak asi dlouho? Bojím se, aby se miminko nenakazilo během porodu. Měla bych třeba o tomto svém, byť teoretickém, podezření říct v porodnici? Chtěla jsem jít na vyšetření protilátek cíleně proti HSV 2, ale je to složité, obvykle se testuje jen směsný antigen (což mi nic neřekne, opary na rtu jsem mívala, takže HSV 1 by byl určitě pozitivní). Můj gynekolog, i praktik to celé považují za zbytečné plašení (když nemám příznaky, ale já myslím, že asymptomatický průběh, i u primoinfekce, není nijak výjimečný). Takže nemám lékaře, co by mě na vyšetření poslal (i když bych si ho zaplatila sama) a posléze interpretoval výsledky. Co tedy teď? Moc děkuji, Bára
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vyšetřit protilátky. Klíčovou informací je pozitivita protilátek IgM. Ta svědčí pro akutní infekci, by%t třeba bezpříznakovou
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcem sa len opýtať pre upokojenie od viacerých odborníkov: bol som na sone I. trimestrovom 12tt4, bábo bolo zle otočené a doktorovi sa nedalo na prvý krát zmerať potrebné rozmery. Nemal neutrálnu polohu a NT najskôr nameral 2,1mm, išla som sa prejsť po chvíľke sa už bábo dalo lepšie merať NT = 1,4mm potom zas 1,7 mm zapísal 1,7 že a berie vyššia hodnota, pri druhom meraní bola vidieť aj nosová kosť tak doktor sa tak celkom upokojil, že sa bál že bude musieť povedať zlú správu ale teraz to vyzerá podla neho v poriadku. no však rozmery bábätka mu prišli zvláštne hlavička zodpovedala 12tt4 ale CRL bolo na 13tt1 sme s mužov vysoký 180cm tak povedal že budeme mať asi vyššie bábo. Myslíte že je to normálne je tam ešte pravdepodobnosť Downovho syndrómu mám 25 rokov v rodine žiadne problémy ale na testy idem až6.4, ale aj tak sa bojím ked mal na žačiatku pochyby, myslíte že sú tieto rozmery OK? alebo si mám zapaltiť panoramu test preistotu

Ďakujem
Luc
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poloha plodu v 13. týdnu má význam jen z hlediska  přehlednosti při UZ vyšetření. Není dobrá a špatná.
S naměřenými hodnotami bych se nezneklidňoval.
Riziko Downova syndromu lze odhadnout jen komplexním zhodnocením UZ nálezu a testů z krve. Velmi pravděpodobně bude nízké
Chcete-li maximální možnou jistotu, zvažte tzv. NIPT (neinvazivní prenatální test) - např. Trisomy, Prenascan,Panorama, aj. Bohužel jde o velmi drahá vyšetření 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer p. doktor,
rada by som pozala Váš názor na glukózový test v tehotenstve, čakám druhé dieťa, pri prvom som na test bola (bol negatívny), teraz zvažujem, či ísť alebo nie, nakoľko sa ráno potrebujem najesť (inak ma bolí žalúdok), a už vôbec si neviem predstaviť opäť vypiť sirup s 75g cukru, naposledy som z toho mala 3 dni bolesti brucha, ale na druhej strane nechcem niečo zanedbať, v každej poradni je moč kontrolovaný a je OK. Momentálne som v 24tt. zatiaľ som pribrala 3,5kg. Budem Vám veľmi vďačná za názor. ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vyšetření moče má jen orientační význam.  Odhalí jen opravdu hrubou poruchu. Jen glukózo-toleranční test může odhalit tzv. těhotenský diabetes. Teto test rozhodně doporučuji
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
včera jsem byla na kontrole u gyn. jsem v 14 tt a dělali mi test z moči. Sestra mi řekla, že mám zvýšenou hladinu cukru v moči. Moč nebyla ranní a byla jsem po snídani. Nevím, k čemu jsou takové testy, jestliže nejsou dělány na ranní moč a poté vycházejí skreslené výsledky. Děkuji
Radana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je vhodné, aby těhotná do poradny nosila vzorek moče získaný ráno nalačno.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den vážený pane doktore. Jsem týden po císařském řezu u mám velmi silný suchý kašel, při kterém mě píchá v jizvě. V budoucnu plánujeme další miminko a proto bych se Vás chtěla zeptat, zda kašel nemůže mít špatný vliv na zhojení jizvy? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den! Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný negativní dopad kašle na hojení nepředpokládám.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, je pro miminko skodlivy casty ultrazvuk (tak jednou za tyden tri minuty) nebo pristroj jako AngelSounds?

Dekuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Škodlivost UZ vyšetření, pokud probíhají jen občas a trvají jen několik minut, nebyla dle mých znalostí nikdy prokázána
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaký je optimální váhový přírůstek v těhotenství bez ohledu na věk?
Děkuji
Ivo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle žena přibere cca 10 kg, odchylky +i- jsou ale velké. 
Význam váhového přírůstku pro prognózu těhotenství je omezený. Podstatné je, aby se hmotnost měnila plynule. Do jisté míry varovným signálem je prudké zrychlení přibírání nebo naopak výrazné zpomalení přírůstku
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, je teoreticky možné, že jsem se ve 25+6 tt nakazila HSV-2. Dosud jsem genitální opar neměla. Příznaky primoinfekce bych tedy případně mohla zaznamenat na konci 2. nebo na začátku 3. trimestru. Jaké reálné riziko pro plod by to znamenalo? Je vysoká pravděpodobnost, že dojde ke kongenitálnímu přenosu? A pokud už ano, jaká je asi šance, že by následky přesto nebyly vážné? O indikaci CS v podobných případech vím, zajímají mě opravdu hlavně nejčastější dopady nákazy plodu in utero. Předem velice děkuji za odpověď, Jana
Jana R.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud je plod v děloze, nákaza HSV2 u matky je pro něj jen velmi malým rizikem. Muselo by dojít ke generalizovanému onemocnění těhotné, což je extrémně vzácné. 
K nákaze může dojít při aktivní infekci při porodu per vias naturales. Následná infekce novorozence ohrožuje i na životě
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jste ve 13 tt a vždy na kontrole je mi prováděn vaginální ultrazvuk. Z jakého důvodu je prováděn pouze vaginální ultrazvuk a ve kterém tt se provádí ultrazvuk přes břicho?
Děkuji
markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaginální sondou je v prvním trimestru dosaženo výrazně lepšího zobrazení než přes břišní stěnu. Od 2. trimestru se obvykle užívá pro posuzování stavu plodu vyšetření přes břišní stěnu. Vaginální sondu pak užíváme později k posouzení nálezu na čípku - tzv. UZ cervikometrie
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den ráda bych se zeptala kolik dní má embryo po transferu na uhnízdění? Jak dlouho přežije než se uhnízdí? Děkuji za vaši odpověď
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Proces uhnízdění začíná za cca 5-7 dní po oplození. Uhnízdění je plynulý proces, který musí stále postupovat kupředu. Pokud se zastaví, embryo zanikne
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ďakujem Vám pán doktor za odpoveď. Ešte by som sa chcela spýtať, že či užívané lieky kontraindikované v tehotenstve by mohli mať vplyv na prípadné tehotenstvo 9 dní po potenciálnom počatí (styku). Mohli by v tomto období ohroziť tehotenstvo alebo vplývajú až po uhniezdení a tvorbe orgánov?
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvních dvou týdnech po oplození funguje princip "všechno nebo nic". Buď je negativní dopad škodliviny tak velký, že těhotenství nepokračuje, nebo bude vše v pořádku. Riziko vzniku nějaké vrozené vady je velmi velmi nízké
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaké jsou nejčastější změny na poprsí po těhotenství a kojeni? V jakém procentu případů, prsa zůstanou větší než byla před těhotenstvím? Děkuji
Jindra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle bývají prsy po těhotenství o něco větší než byly před ním. Mívají méně pevnou konzistenci. Hodně záleží na délce kojení.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 41 let a jsem těhotná. V 8 tt jsem začala krvácet a hrozil potrat. Nakonec vše dobře dopadlo. Nyní jsem ve 13 tt těhotenství a zatím se krvácení neobjevilo. Jaká je pravděpodobnost, že se ještě někdy v průběhu těhotenství objeví krvácení?
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech jako jsou Váš celkový zdravotní stav, gynekologický nález (myomy), příčina předchozího krvácení, aj.
Přesně riziko opakování krvácení proto vyčíslit nedokážu. Navíc později v těhotenství se může objevit krvácení ze zcela jiných příčin. Mohu tedy jen odhadovat - cca  5%
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jak vysoké je riziko potratu ve 13 tt těhotenství u 41 leté ženy?
Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech jako jsou celkový zdravotní stav, gynekologický nález (myomy), dosavadní průběh těhotenství, aj.
Přesně riziko proto vyčíslit nedokážu. Mohu jen odhadovat - pokud vše dosud proběhlo bez komplikací a plod se normálně vyvíjí - cca 5%
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 13 tt a mám docela velké břicho i prsa. Ve kterých měsících nejvíce roste jak bříško tak i prsa. Kdy se vše vrátí do původních velikostí? Děkuji
Miroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Růst prsů je hodně individuální - některé ženě se nejvíce zvětšují na počátku těhotenství, jiné až před porodem při přípravě kojení.
Růst břicha souvisí s růstem dělohy. Ten je největší v období po polovině těhotenství.
Úplně původní velikost a tvar prsy již nejspíše mít nikdy nebudou. U břicha pak hodně záleží na intenzitě cvičení po porodu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaký přírodní prostředek pro podporu udržení těhotenství (něco jako je utrogestan). Hodně jsem slyšela o progesteronovém krému, máte s ním zkušenost? Je vhodné jej užívat?

Děkuji a jsem s pozdravem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejpřirozenější jsou ty přípravky, které obsahují přímo čistý ženský pohlavní hormon, progesteron. To je právě Utrgestan, Gynprodyl a další podobné léky. "Přírodní" krémy obsahují dle údajů výrobců také právě tento hormon. Ovšem spolehlivých údajů, na rozdíl od Utrogestanu a dalších léků, je k dispozici poměrně málo. A krémů je vždy problémem vstřebávání přes kůži
Ještě bych chtěl zdůraznit, že progesteron není univerzálním prostředkem k udržení těhotenství. Vždy záleží na tom ,co je příčinou ohrožení.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v šestém týdnu těhotenství a doktorka mi dnes na ultrazvukové kontrole po včerejším špinění do zprávy napsala, že mám v děloze nepatrný hematom. Mám se obávat potratu? Děkuji
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li v děloze přítomen hematom, riziko potratu je zvýšené. Většinou se ale nález upraví a těhotenství pak pokračuje bez problémů dále
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore. Pokud je zjistena srdecni akce, jaka je pak priblizne pravdepodobnost potratu?
A druha otazka: skodi casty ultrazvuk embryu?

Dekuji.
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobnost potratu záleží na mnoha faktorech - např.  na věk těhotné, celkový zdravotní stav, gynekologický nález, aj. Po průkazu srdeční akce je riziko o něco menší než před tím , přesně ale odhadnout nelze.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, od kdy je možné poznat na UZ pohlaví dítěte?
Děkuji
Sylva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na kvalitě UZ přístroje, zkušenosti vyšetřujícího a poloze plodu. Spolehlivě by mělo být pohlaví určitelné kolem poloviny těhotenství, mnohdy se to podaří ale u řadu týdnů dříve
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze