Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

prevence
Dobrý večer pane doktore,je mi 39let, můj dotaz na Vás se týká horších výsledků z cytologie a zda je možné se pokoušet o těhotenství v době přeléčení. V prosinci 2015 jsem prodělala konizaci děložního čípku, od té doby chodím na pravidelné kontroly každých 6měsíců. Momentálě se s partnerem snažíme o početí a výsledek LSil, změny na čípku. Na přeléčení jsem dostala Ovestin a kontrolní stěry za 3 měsíce. Je možné se s tímto výsledkem pokoušet otěhotnět než půjdu na další kontrolní stěry? Pokud by další stěry dopadly hůře, muselo by se to řešit operativně, opět konizace děl.čípku.Předem Vám děkuji moc za odpověď, Kristýna
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět je nesnadné. Bylo-li by Vám o pár let méně, určitě bych se přimlouval za to, aby nejprve byl vyřešen nález na čípku. V 39 letech, obzvláště nemáte-li dosud dítě (tuto informaci neuvádíte), hraje ale každý měsíc již roli.

Myslím, že nález by měl posoudit specialista v některém centru onkologické prevence na základě nejen cytologie, ale i kolposkopie, případě testu na HPV

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
Zajímá mě, zda stěr z čípku spolehlivě odhalí přednádorové změny. Chodím pravidelně na preventivní gynekologické prohlídky a slyšela jsem, že ani pravidelně prováděný stěr z čípku nemusí tyto změny odhalit včas....
Děkuji - otázka upravena poradcem
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nic v medicíně není 100% spolehlivé. Správně provedený a kvalitně vyhodnocený cytologický stěr v kombinaci s kolposkopickým zhodnocením čípku ale odhalí opravdu vysoké procento přednádorových stavů.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, je normální že běžné gynekologické vyšetření mě hrozně bolí a často po něm i krvácím? Přemýšlím nad změnou lékaře.. Děkuji
Jája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po preventivním vyšetření je slabé zakrvácení časté. Cytologický stěr se provádí obvykle ostrým kartáčkem, který do čípku lehce "škrábne".

Vyšetření by ale nemělo "hrozně" bolet. Jistě záleží na lékaři ale tak na tom, jak se dokáže žena uvolnit.

Změna lékaře a vyzkoušet, jak to bude vypadat jinde, je nejspíše rozumným řešením.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den pane doktore
Chtěla jsem se zeptat byla jsem na gyndu a pan doktor my dělal cytologii a následně jsem začla hodně krvácet.
Koukal do dělohy jestli to není z dělohy . Zjistil že asi tím zrcadlem! Chci se zeptat je to běžné? Nebo se mám nechat vyšetřit znova? Teď už nekrvacim jen trochu.
Děkuji Ivana. - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to časté, ale někdy se krvácení objeví. Pokud už krvácení ustalo, nemusíte nic podnikat.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Jdu na svou první prohlídku ke gynekoložce. Pipinku si holím, ale doktoři to prý nemají rádi, protože kontrolují i porost chloupků tam dole. Mám jít bez chloupků nebo s chloupky? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Bez obav se oholte

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, bola som na preventivke a lekar nemal na mna cas, skratka prebehlo to len rychlo rychlo a na moje otazky odpovedal len ze vsetko je OK, nemam nic riesit. Ked si ale pozeram teraz doma vysledky cytologie, tak neviem, ci to je naozaj OK, ci nemam nejaky problem. Ak mi budete vediet aspon trosku poradit budem vdacna. Nemam ziadne gynekologicke problemy, mam uz jedno 3 rocne dieta a vsetko funguje ako ma. Ale tie vysledky neviem ci su naozaj OK. Takze vysli mi taketo vysledky: PAP - II (dva) negativne v zmysle intraepitelalnej lezie. Nenadorovne zmeny uvadzaju: zapal/reparacia, metaplázia, Leukocyty masivne lokálne prekrytie. Mikroorganizmy zmiešaná bakteriálna flóra. Viete mi prosim vysvtelit, ake su moje vysledky? Lekar absolutne nechcel nic vysvetlit ze on je lekar a vidi ze je to ako ma byt. Dakujem
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o nález v mezích normy - pokud jde o odhalování stavů předcházejících. Pravděpodobně máte poněkud narušené poševní prostředí. Nemáte-li ale potíže jako například výtok, opravdu není třeba situaci nějak řešit

MUDr. Jan Šulc

prevence
Co mám dělat? Od pojišťovny mi po určitém období přichází pozvánka k vyšetření děložního čípku. Jsem panna a ptala jsem se jich na to, a oni na to, že by bylo dobré, kdybych vyšetření vzhledem k věku (jsem trošku starší) absolvovala. Mám strach, aby se při vyšetření neporušila pannenská blána. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U ženy, která neměla pohlavní styk, není obvykle vyšetření přes pochvu nutné. Ve většině případů postačuje UZ vyšetření přes břišní stěnu, případně vyšetření pohmatem přes konečník. A i kdyby bylo vaginální vyšetření nutné, provádí se natolik ohleduplně, že žádné poranění nehrozí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Doposud jsem nezačala pohlavně žít. Zdravotní problémy nemám. Na gynekologické prohlídce jsem nebyla a ani se tam nechystám, ale chtěla bych vědět, jestli mi hrozí právní postih, například pokuta nebo, a toho se obávám, nařízené vyšetření. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný postih Vám nehrozí, i kdybyste na prevenci nikdy nešla. Osobně ale pravidelné kontroly po zahájení pohlavního života určitě doporučuji

MUDr. Jan Šulc

prevence
pane doktore, od včera vypadalo, že dostanu menstruaci, slabé špinění, měla jsem absolvovat kontrolu cytologie po roce. Zrušila jsem to, ale špinění ustalo a menstruace vypadá, že se nerozjede. Jaký je správný postup, pokud se nerozjede, můžu jít příští týden třeba v pondělí, nebo ve čtvrtek na odběr cytologie, nebo mám čekat, až po menstruaci. Mám ji nepravidelnou. Je mi 53 roků a stále čekám, že bude konec. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se krvácení "nerozjede", jděte na cytologii příští týden. Jak budete či nebudete krvácet je těžké odahdnout

MUDr. Jan Šulc

prevence
Pane doktore, kdy je nejvhodněji dělat cytolog. odběr, po menstruaci, nebo před menstruací? děkuji JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není v tom zásadní rozdíl. Podstatné pro stěr je, aby nebylo přítomno krvácení

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, ted tady čtu dotaz, který se mě týká mám jít dnes po roce na odběr cytologie, volala jsem ke své lékařce, že mi včera večer začala menstruce, zatím spíše špinění než se to rozjede. Sestřičkou mi bylo sděleno, že pokud je to v začátku, tak přijít mohu. Lepší je to teda asi odložit? děkuji Jana
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odklad určitě lepší. Je pravda, že někdy se dá krev setřít, ale velmi často, alespoň podle mých zkušeností, je stěr stejně nehodnotitelný a musí se opakovat

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den pane doktore, muže se dělat cytologie při počátku menstruace? nemá to vliv na vyhodnocení stěru? Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při krvácení, byť jen slabém, není cytologický stěr hodnotitelný - buňky jsou překryty záplavou červených krvinek. Takže odběr na cytologické vyšetření nelze na začátku menstruace provést

MUDr. Jan Šulc

prevence
Můžu se zeptat, jak probíhá vyšetření u panny. Někde jsem četla, že vyšetření probíhá konečníkem, že lékař nesmí porušit panenskou blánu. Co je na tom pravdy? Pročítám si příspěvky na internetu a mám z toho husí kůži, teda z prvního vyšetření. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U ženy která dosud neměla pohlavní styk, často stačí jen UZ vyšetření přes břišní stěnu. Někdy se opravdu připojuje pohmatové vyšetření přes konečník. Vaginální vyšetření se, nejsou-li k tomu nějaké závažné důvody, neprovádí. I kdyby ale bylo nutné, provádí se s maximální šetrností tak, aby nedošlo k žádnému poranění

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, pane doktore, letos jsem oslavila 44 narozeniny a nikdy jsem ještě nebyla na gynekologické prohlídce. Jsem panna a myslela jsem si, dokud nemám pohlavní styk, že na prohlídky nemusím docházet. Teď jsem se ale na internetu dočetla, že na preventivní prohlídky by měli docházet i ženy, co doposud pohlavní styk neměly. Nikdy jsem nemasturbovala, nebo tak něco. Panenskou blánu mám zachovalou, ani sport či tanec jí neporušil. Lékař hned pozná, že jsem panna. Kamarádka mi doporučila, abych si blánu před případným vyšetřením porušila, že ženy s panenskou blánou jsou v ordinaci gynekologa terčem nepříjemných narážek. Gynekologického vyšetření se z těchto důvodů hodně obávám, ale v jednom článku na internetu jsem se dočetla, že panna by si měla najít lékaře nebo lékařku, kteří jsou veřícími, že k panenství u svých pacientek přistupují jinak než ostatní lékaři. Chtěla jsem se zeptat, zdali neegistuje nějaký seznam těchto lékařů. Z cedulky na dveřích to nepoznám, kdo je věřící. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Dobrý lékař nebude mít žádné narážky - ať je či není věřící. A chci věřit, že většina mých kolegů jsou dobří lékaři.

Žádný seznam věřících gynekologů, pokud vím, neexistuje

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Chtela bych se ujistit, jestli je opravdu nutné absolvovat gynekologickou prohlídku a stěr každý rok. Dosud jsem na to byla takto zvyklá, ale teď žiji v zahraničí a zdejší systém ve veřejném zdravotnictví je nastaven tak, že stěr se provádí každých 5 let, první ve 30 letech. Mě je 26 let, výsledek stěru loni byl v pořádku, nekouřím, mám jednoho dlouhodobého partnera a proti rakovine delozniho cipku jsem očkovaná a celkove jsem zdravá. Doporučil by jste mi si test a gynekologickou prohlidku raději zaplatit každý rok anebo to bude v mém případě stačit méně často? Děkuji za Váš názor.
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně pro prevenci 1 rok stále považuji za ideální interval. Není-li ale vyšetření snadno dostupné a jste-li proti rakovině čípku očkována a je Vám 26 let, lze zvážit i méně časté vyšetření.  let mi ale  přijde extrémně dlouhá doba. Volil bych max. 2-3 roky

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před několika dny se mi bohužel stala trochu nešťastná věc. Myslela jsem, že mi již skončila menstruace, koupala jsem se v přírodním koupališti bez tamponu a večer se opět objevilo lehké krvácení. Docela mě to znepokojilo ale žádné obtíže nebyly. Pár dní na to (asi dva dny poté co menstruace už opravdu skončila) jsem byla na preventivní prohlídce a po cytologii mi bylo řečeno "nejasný stěr" (nebo tak nějak), doporučen gel DeflaGyn a další stěr za půl roku. Mohlo by, čistě teoreticky, to moje nešťastné koupání s tímto nálezem souviset? Nepadlo mě zmínit to, když jsem hovořila s doktorkou.
Předem děkuji za odpověď na můj trošku hloupý dotaz.
Hezký den. - otázka upravena poradcem
Jitka Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s koupáním nepovažuji za pravděpodobnou. Podobné výsledky stěrů nejsou až tak neobvyklé a nejde o nic závažného

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
mám jít zítra na preventivní prohlídku na ženské. Začala jsem silně špinit skoro krvácet z důvodu vynechání pauzy (menstruace) kvůli dovolené. Mám na prohlídku jít nebo se přeobědnat ? Prohlédne mě lékař když silně špiním ?
Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při krvácení  (špinění je slabé krvácení) nelze odebrat stěr na cytologické vyšetření, což je základ preventivní prohlídky. Takže radím přeobjednání

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, pan doktor este by som sa chcela opytat ci hyperplazia endometria a krvacanie tiez moze suvisiet s hpv a ascus vysl.?. Ci so vsadenou mirenou sa nemoze virus dostat do endometria?? Nie je lepsie podstupit hysterektomiu???
HPV
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HPV ovlivňuje  nález na čípku děložním. S hyperplasií endometria HPV infekce nesouvisí.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, prosim vas co znamena vysledok steru ascus??? KOlegyna hovorila, ze zeny s horsou cyto maju vzdy HPV. cyto mi vychadza vacsinou 3 . Lekar to nejak neriesi. Nemozem mat rakovinu? Spominali mi indonal, aky mate nato nazor. Mam 40 .
ASCUS
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Číselné hodnocení cytologie se již běžně nepoužívá. V modernější klasifikaci je ASCUS zhruba podobný výsledek jako cyto PAP3. Obvykle bývá provázen pozitivitou HPV, ale nemusí tomu tak být vždy. O rakovinu se s nejvyšší pravděpodobností nejedná, ale nález je třeba sledovat a možná bude třeba i zasáhnout (konizace), aby rakovina za několik let nevznikla

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den

před tydnem mi byla zjistena nakaza virem hpv.
mam staleho partnera , jsem z toho moc nestastna.
lekař mi řekl, pry to ma 50 procent zen. Cytologie je 3A nebo 2-3 . Moc se bojím
Eva Nidlová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu za život vysoké procento žen prodělá nákazu HPV virem. A jen u zlomku z nich dojde k rozvoji závažnějšího nálezu na čípku. Určitě je třeba ale čípek pečlivě sledovat

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den pan doktor, dovolte mi opytat sa niekolko otazok. Niekolko krat po sebe mi vysla cytologia 3. CCa 3 roky dozadu som mala hyperplaziu endometria a bola mi nasadena mirena. Predtym som mavala cyto 2. Krvacanie silne prestalo. Obcas mavam spinenie. Mam pocit , ze pol roka vobec a pol roka miestami. Je mozne zlepsit hodnotu cytologie nejakymi prirodnymi prostriedkami?? Nebudu mi musiet vybrat mirenu, co by znamenalo navrat mojich problemov?
Kaja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám žádný spolehlivý prostředek, jak zlepšit cytologický nález. Často to ale dokáže tělo samo. Další postup a zda bude či nebude nutné Mirenu odstranit, nejlépe posoudí specialista pro onemocnění čípku v některém centru onkologické prevence

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den chtela jsem se zeptat zda by vadilo,kdybych dneska měla chráněný pohlavni styk, když jdu zitra na preventivní kontrolu ke svému gynekologovi. Děkuji
Kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Styk před preventivním vyšetřením nevadí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den pán doktor, velmi pekne by som Vás chcela požiadať o radu , názor. Mam 42 rokov a z dôsledku hyperplazie endometria a nadm.krvacaniu mi zaviedli mirenu. Mam ju 2 roky. Citim sa vyborne, vobec nekrvacam. Max 3 - 4 x do roka spinenie. Pomohlo mi to aj po psychickej stranke. Problem je to, ze mi robili cytologiu a vysla mi ascus III. Bojim sa, ze mi ju budu musiet kvoly tomu vybrat a moje problemy sa vratia. Pravdou je, ze mi ju robili , v obdobi ked som mala spinenie v ten den, lebo som ho dostala po dlhsej dobe a uz som bola obj. Neviete mi poradit. Je to velmi zle? Moze to sposobovat aj HPV?. Stale mi vychadza aj vysoka sedimentacia a aslo v krv.testoch,. Inak sa citim super. Rozmyslala som nad indonalom alebo serappeptazou (enzym). Vedeli by ste mi nejako poradit. Moc dakujem. Pekny den. Inak uzasna poradna.
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změny na čípku se zavedenou Mirenou nejspíše nesouvisí. Daleko spíše je na vině HPV infekce. Nález není zatím nijak dramatický, ale  je ho určitě třeba v krátkém časovém odstupu sledovat a případně řešit. Co je přesně příčinou vyšší sedimentace a ASLO, nevím. A ani zde si nejsem jist souvislostí s nálezem na čípku.

S uvedenými doplňky stravy nemám moc zkušeností, příliš je nedoporučuji.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, mám 23 rokov, beriem antikoncepciu a na krčku maternice okolo jeho otvoru mám jasno červený okrúhly ostro ohraničený fľak. Chcela by som sa spýtať či to môže byť nejake ochorenie alebo je to normálny nález? Prípadne z čoho by som to mohla mať? Moze to byť z HAK? Ďakujem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o přechod mezi sliznicí kanálu děložního hrdla a pochvy,  tzv. ektropium, což je normální nález. Může teoreticky jít ale i o vážnější stav, který je vhodné řešit. Posoudit přesně, o co se jedná, lze jen při pravidelném preventivním vyšetření se stěrem na cytologický rozbor

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, dnes som prisla od gynekologa totalne vystrasena..stale mam gynekologicke problemy, zapaly, prechladnutia atd..robil mi minuly rok cyto ,kde mi vyslo 2-,nasledne mi dal lieky,po nich bolo vsetko ok..a po roku mi zase robil cyto s vysledkom 3a L- sil... Velmi ma vystrasil ked ma poslal na kolposkopiu na Klenovu..zevraj, srandardne posiela pri zhorsenej cyto.. cyto mi robil den pred menzesom..mohlo to ovplyvnit vysledok ? Plus mam este malu ranku na krcku maternice... obavam sa najhorsieho..
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posouzení nálezu specialistou je při zhoršení cytologie běžným postupem. Vůbec nemusí jít o nic dramaticky vážného. Je ale možné, že na čípku začaly probíhat změny, které by za několik let se vážnými staly. A pak je třeba zasáhnout. Zda je či není třeba něco udělat  právě nejlépe posoudí specialista. Výsledky na dni cyklu nezávisí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
mám trošku netradiční dotaz. Při stěru z čípku byl výsledek cytologie HSIL. Kolposkopické vyšetření na onkogynekologii neprokázalo žádný problém, obebrán vzorek, biopsie v pořádku. Následující stěry již také v pořádku, další dvě kontroly po půli roce na kolposkopii opět s uspokojivým výsledkem. Poslední stěry u gynekologa lékař hodnotil písemně slovy "cytologie drobné změny - hyperketarosa". Mohu tyto výsledky a dlouhodobější sledování uzavřít slovy, že jsem zdravá, a zapsat se do registru dárců kostní dřeně a začít s dárcovstvím krve? Nebrání tomu jedinkrát zjištěné přednádorové změny? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Byly-li poslední kontroly cytologie s normálním nálezem, jste zdráva a nevidím důvod, proč byste nemohla darovat krev či kostní dřeň

MUDr. Jan Šulc

prevence
Vážený pane doktore,
jsem 12 let po konizaci.
Při preventivní prohlídce,nikdy není odebrán žádný materiál,tudíž mám výsledek cytologie negativní.Po kyretáži,minulý rok,byl výsledek prostá hyperplazie.Nyní opět u p.doktorky neodebrán žádný materiál...Mám opakovaně chodit pod narkózu,abych měla cytol.vyš. 1x za rok? Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Výsledek cytologie negativní nemusí nutně znamenat, že nebyl odebrán materiál.

Osobně se domnívám, že použije-li se správný odběrový nástroj - tedy speciální kartáček - materiál se získá prakticky vždy.

Výsledek z cytologie a z kyretáže je něco jiného - cytologie stírá buňky z čípku děložního a z kanálu hrdla děložního, kyretáž získává materiál také z kanálu hrdla, ale především z dutiny děložní. Nález prosté hyperplaie je z děložní dutiny

MUDr. Jan Šulc

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, dnes mi bola robená cytologia a mám po tomto vyšetrení krvavý výtok. Ako dlho môže trvať takýto výtok? Kedy by to malo prestať?
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení je po odběru cytologie časté. Mělo by ustat do 48 hodin.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, v pondelok idem na preventívnu prehliadku, kde mi bude robená aj cytologia. Nevadí to, ak budem mat cez víkend a teda pred prehliadkou styk? Myslím tým, či sa pri styku nedostanú napr. ku krčku nejaké baktérie, ktoré by mohli ovplyvnit výsledok steru?? dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk před prevencí nevadí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, byla jsem na konizaci děložního čípku, měla jsem nález CINII, chtěla bych se zeptat jak se chránit kromě používáni prezervativu. Přítele mám 8 let stejného, má smysl očkování? četla jsem, že není účinné na typ HPV s kterým se již tělo setkalo je tomu tak? v tom případě bych stejně chráněná nebyla? ještě bych se chtěla zeptat kdy po konizaci můžeme začít s pohlavním stykem já dostala informaci v papírech od lékaře 3-4 týdny bez styku a pak 2 měsíce s prezervativem, ale pak jsem četla, že by se mělo dodržet 6 týdnů a kdy můžu začít s běháním? od konizace mám 14 dní od začátku nemám žádné problémy, ani krvácení, mohla bych už s během začít? předem moc děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Očkování má smysl. Nikdy není na 100% jisté, že budete vždy mít jen tohoto jednoho přítele a on jen Vás.  Pro typ HPV, s kterým se již tělo setkalo, je ochranný efekt opravdu již omezený. Tam byste ale měla mít imunitu vlastní. Ale  existuje riziko nákazy jiným typem.

Nemáte-li potíže, běhat podle mne můžete zvolna začít. Pokud jde o pohlavní styk, radím postupovat informací v papírech od Vašeho lékaře.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Zdravím, zajímá mně,v čem je vyšetření jiné s tyčinkou za 500,-Kč u gynekologa při udělání cytologie? To je nějaká novinka? Známé gynekolog řekl, že je cytologie o -2% méně přesnější nežli s tou klasickou co se to vyšetření dělá.To má jiný vliv pocitový při tom vyšetření cytologie?Osobně je mi cytologie velmi nepříjemná. Děkuji za odpověď,Blanka.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobně jde o LBC = liquid based cytology. To je nový způsob odběru, kdy se materiál po stěru nenanáší na sklíčko, ale ukládá se do tekutého prostředí ve speciální zkumavce. Výhodou je kvalitnější zisk materiálu pro hodnocení, lepší hodnotitelnost, možnost zpracování pomocí počítače a dále možnost třeba i dodatečného testování na přítomnost HPV=lidského papiloma viru. Odběr je podle mne ve srovnání s běžnou cytologií prakticky stejně nepříjemný  

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
Je mi 30let. Na preventivní cytologii na gynekologii mi byly nalezeny mírné změny na děložním čípku ASC-US pomocí metody ThinPrep Pap test. Test na HPV viry byl negativní.
Po třech měsících jsem byla objednaná na opakovanou cytologii,změny přetrvávaly, ale nedošlo ke zhoršení.
Chtěla bych otěhotnět, ale v souvislosti s výsledky z cytologií mi paní doktorka doporučila počkat 4 měsíce a posléze cytologii opakovat, jelikož změny nejsou výražné. Pokud by i nadále změny přetrvávaly, poslala by mě do specializovaného centra.
Ráda bych se zeptala, zda je možné tyto mírné změny ASC-US pouze sledovat nebo je při opakovaných cytologických změnách třeba provézt konizaci? Už teď těhotenství odkládáme půl roku, kvůli čekání na opakovanou cytologii a případná konizace by způsobila další odkládání. Trpím na časté gynekologické záněty a záněty močových cest. Může to mít vliv na výsledky cytologie?
Předem děkuji za vaši odpověď
- otázka upravena poradcem
sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záněty v oblasti pochvy a čípku mohou nález na čípku ovlivňovat. Podobné změny lze pouze sledovat - záleží ale také na kolposkopickém nálezu a i na testech na HPV. Myslím, že by bylo nejlepší, kdyby se již nyní k nálezu a k případnému otěhotnění vyjádřil specialista

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý večer mám dotaz jsem mírně nachlazená tedy jen rýma a čeká mě příští týden kontrola na gynekologii včetně cytologie může to mít na cytologii nějaký vliv ? děkuji předem za odpověď .
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nachlazení s rýmou cytologii neovlivní

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den jsem po re-konizaci 5 let CIN 3 v kanálku děložního hrdla . Cytologie v pořádku kontroly už 4 roky jednou ročně jaké je riziko návratu změn ? Slyšela jsem že Hpv infekce v těle zůstává na vždy pokud už v těle je a záleží na imunitě kdy se aktivuje děkuji za Vaši odpověď .
Květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li 5 let vše v pořádku, myslím, že šance, že se nebezpečné změny již neobjeví, je zcela reálná. Patologie děložního čípku ale nejsou mojí specializací. Přesněji by Vám odpověděl  lékař z některého centra onkologické prevence

HPV opravdu může v těle přetrvávat  a nebo může dojít k opakovanému infektu. A imunita hraje opravdu velmi důležitou roli. 

MUDr. Jan Šulc

prevence
dobry den, v utorok mam ist na preventivnu prehliadku. uz tyzden mi meska menzes, pricom vcera mi zacalo hnede spinenie, zatial ale nic viac. Je mozne a vhodne robit prehliadku pri takomto spineni, pokial by sa samostatne krvacenie nerozbehlo? Zaroven by som sa chcela spytat, ci aj taketo spinenie je mozne povazovat za menstruaciu alebo za nejaku poruchu cyklu.
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špinění je slabé krvácení. Preventivní prohlídku při něm provést nelze

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
vyšla mi Cyto. AGC-NOS a HPV pozitivní, jinak vždy cyto. negativní. Co to znamená? Děkuji - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte zvýšené riziko vzniku zhoubného nádoru děložního čípku. Další postup by měl stanovit specialista v centru onkologické prevence.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
vyšla mě zhoršená cytologie. Nález byl LSIL s četným HPV a dysplastických bunky, místy susp. z HG léze, metaplázie včetně nezrálé. Smíšená flora. Chtěla bych se zeptat jak moc je to vážné. Zajímalo by mě jak je možné, že mám ten nález, když chodím jednou ročně na pravidelné prohlídky i se stěrem z čípku, vždy bylo vše v pořádku, přítele mám už 8 let stejného. Je možné, že inferci mám v sobě už tolik let a projevila se až teď nebo se dřív na ni nepřišlo a může být v ještě horším stádiu? jsem z toho hodně vystrašená, nevím co si myslet. Nebo je jediná možnost, že mě přítel byl nevěrný a někde se nakazil a pak mě? měla jsem problémy s krvácením mimo cykly, ale dávala jsem to za vinu tomu, že jsem hlava děravá a antikoncepci jsem brala jak jsem si vzpomněla a v tom me utvrdila i doktorka, problém přetrvával docela dlouho snad 3-4 cykly, ale když jsem začala brát antikoncepci pravidelně ve stejnou hodinu, tak se to ustálilo. Předem děkuji - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
prevence
Dobrý den,

vyšla mě zhoršená cytologie. Nález byl LSIL s četným HPV a dysplastických bunky, místy susp. z HG léze, metaplázie včetně nezrálé. Smíšená flora. Chtěla bych se zeptat jak moc je to vážné. Doktorka mě hned poslala ke specialistovi na vyšetření. Byla jsem tak v šoku, že jsem se ani pořádně na nic nezeptala a k tomu specialistovi jsem objednaná až za 3 týdny. Zajímalo by mě jak je možné, že mám ten nález, když chodím jednou ročně na pravidelné prohlídky i se stěrem z čípku, vždy bylo vše v pořádku, přítele mám už 8 let stejného. Je možné, že inferci mám v sobě už tolik let a projevila se až teď nebo se dřív na ni nepřišlo a může být v ještě horším stádiu? jsem z toho hodně vystrašená, nevím co si myslet. Nebo je jediná možnost, že mě přítel byl nevěrný a někde se nakazil a pak mě? měla jsem problémy s krvácením mimo cykly, ale dávala jsem to za vinu tomu, že jsem hlava děravá a antikoncepci jsem brala jak jsem si vzpomněla a v tom me utvrdila i doktorka, problém přetrvával docela dlouho snad 3-4 cykly, ale když jsem začala brát antikoncepci pravidelně ve stejnou hodinu, tak se to ustálilo. Předem děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HPV viry v sobě můžete mít řadu let a až v poslední době zřejmě začal virus "škodit". Není nic neobvyklého, že před rokem byl nález normální. Uvedený nález je právě důvodem, proč chodíte na prevenci. Včas se tak zachytí změny, které by časem mohly vést až k rakovině děložního čípku. Myslím, že prevence je  u Vás prováděna správně a šance, že se vše vyřeší, byť třeba malým chirurgickým zákrokem, je zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den Vám přeji pane doktore!Měla jsem nákou špatnou cytologii a mám podctoupit za měsíc Leep konizaci-děložního čípku.Co to prosím Vás je?Budou my to dělat v narkoze a pak prý půjdu za dvě hodiny po zákroku domů.Musím po tom to zákroku mít neschopenku nebo ne?Děkuji moc za odpoved a přeji "Vse nejlepší do Nového roku 2017 . - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Konizace je vytnutí malého kužele tkáně z čípku děložního. Jde o preventivní zákrok, který má zabránit vzniku rakoviny čípku.  Neschopenka je podle mne možná, nikoli ale nutná.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda musím chodit na pravidelné gynekologické prohlídky, když jsem panna a ani neplánuji zahájit sexuální život. Děkuji. Marie
Marie K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nemáte pohlavní styk, nepovažuji prevence za nezbytné - jsou především zaměřeny na prevenci rakoviny děložního čípku, která je  u ženy sexuálně neaktivní vzácná. A také se vyšetření obtížně provádí.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den , Pane doktore nedávno jsem Vám psala ohledně mé kamarádky děkuji za Vaši odpověď . Již ji byli zdělené výsledky po konizaci . karcinoma in situ 1 doporučili ji další zákrok hysterektomii včetně vaječníků . Neřekli ji zda u konizace bylo odebráno vše jen že nemohou zaručit zda tam nezůstaly nějaké špatné buňky proto navrhují tenhle definitivní zákrok . Mohu se zeptat co znamená ta jednička u Karcinom in situ ? Zda se v tomto případě jedná již o Rakovinu ? A obává se že po operaci bude výsledek horší než se prokázalo po konizaci z histologie . Jaká je šance na úplné uzdravení ? Operovat ji budou v Praze na Homolce je ji 41 let děkuji za Váš čas s pozdravem Helena
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu již jde o rakovinu, ovšem v tom nejčasnějším stadiu. Takže šance na kompletní vyzdravení je vysoká.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den , má dobrá přítelkyně byla před 14 dnami na konizaci děložního čípku . Ve zprávě měla uvedeno toto . Dg: TĚŽKÁ CERVIKÁLNÍ DYSPLAZIE NEZAŘAZENÁ JINDE . KONIZACE CERVIXU , DILATACE HRDLA DĚLOŽNÍHO ,PROBATORNÍ ABRAZE DUTINY DĚLOŽNÍ ,KYRETÁŽ HRDLA DĚLOŽNÍHO ,ABLACE POLYPU (PŘIČTI EV. DILATACI A EXCIZI ) Výsledky histologie měly po 14 dnech dojít ke gynekologovi , ale to se tak nestalo a dnes ji volali z nemocnice na Homolce ze sekretariátu tím zda se může dostavit v úterý za Panem Primářem nic víc ji neřekli ani výsledky . Pane doktore co si o tom Vy myslíte ? Může se jednat o něco vážného kamarádka je docela tímhle rozhozená dělám si o ni starosti proto Vás prosím o Váš názor . Obává se toho nejhoršího . Uvádím věk 41 let děkuji ta Váš čas .
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Konizace byla provedena na základě diagnózy těžké dysplazie. Ta byla nejspíše stanovena z odběru malé částečky čípku, tzv. biopsie. Z histologie tkáně získané při konizaci mohla být stanoven i závažnější nález, tedy časné stadium rakoviny děložního čípku. Pak by bylo pravděpodobně vhodné odstranit celou dělohu. Bez znalosti histologie jde ale jen o spekulaci. I v tom případě by ale šlo časný záchyt zhoubného onemocnění s velmi dobrou šanci na vyléčení

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při běžné kontrole u gynekologa při stěru z děložního čípku a odeslání do laboratoře mohou zjistit i nějaké pohlavní choroby, nebo se to zjištuje pouze z krve? Můj gynekolog mi oznámil, že je u něj vše v pořádku, tak nevím, zda třeba zajít ještě na krev abych měla jistotu.
Děkuji, Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při prevenci se provádí stěr na tzv. cytologické vyšetření. Jde o včasné odhalení změn na čípku, které by časem mohly vyústit až v zhoubný nádor. Pohlavně přenosné choroby se při odečtu cytologického vyšetření běžně neprokáží. Nevím přesně, jaká onemocnění máte na mysli. Upozorňuji ale, že pohlavně přenosných chorob je celá řada a testování všech by vyšlo na mnoho tisíc Kč

MUDr. Jan Šulc.

prevence
Dobrý den, můj gynekolog z cytologického vyšetření zjistil-rizikové onkogenní viry. Proto zašle vzorek na LBC cytologii v tekutém médiu a zároveň mi doporučil očkování. Mám stálého přítele 3 roky, s kterým jsme si doufám věrní :D Z mé strany ano, je tedy možnost, že si tento vir předáváme stále dokola a teoreticky by to mohlo zvrátit očkování?? Pokud bude HPV vir nebezpečný jaký je další postup léčby??
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HPV virus si opravdu můžete s přítelem předávat. V těle ho můžete bez příznaků mít i řadu let. Pokud jde o očkování, není efekt jistý. Myslím, že by se k němu měl vyjádřit specialista na onemocnění čípku. I při přítomnosti potenciálně nebezpečného viru si s touto situací organismus v absolutní většině případů poradí a léčba není třeba. Pouze je nutné pečlivě sledovat stav čípku. Pokud by se nález vyvíjel nepříznivě, což je ale málo pravděpodobné, je léčbou operace -konizace- odstranění postižené tkáně.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, mohl ovlivnit výsledky cytologie spermicidní krém Pharmatex (aplikovaný asi 4 dny před stěrem)?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné ovlivnění cytologie bych neočekával

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den chci se vás zeptat na asi dost trapnou otázku ale.. mohl by jste mi prosím nějak popsat jak probíhá běžné vyšetření u gynekologa ? Mám jít k němu poprvé a mám strach, protože nevím co mě čeká. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynekologické vyšetření se kromě povídání, které je hodně důležité, skládá z vyšetření pohmatem a z vyšetření v zrcadlech. Někdy se připojuje vyšetření ultrazvukem.

Pohmatové vyšetření probíhá tak, že lékař zavede 1 nebo 2 prsy jedné ruky do pochvy a současně druhou rukou hmatá přes Váš podbřišek

Zrcadla jsou tenké lesklé kovové nástroje, které umožní pohledem (i ve zvětšení = kolposkopie) prohlédnout čípek děložní a provést z něj cytologický ster. Toto vyšetření může být poněkud nepříjemné, ale jeho význam je zásadní - prevence rakoviny děložního čípku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, chtela jsem se Vas zeptat, jestli je mozne, kdyz chodim na pravidelne gyn. kontroly po pul roce, ze by se tak v malem odstupu casu mohla vyvinout rakovina delozniho cipku. Uz. mi pani doktorka delala 4.9.2016 a krom toho, ze mam endometriozu, tak bylo vse ok. Ale neco se ji nelibilo na mem cipku, tak mi brala maly vzorek ( biopsii) a za 14 dni si mam zavolat na vysledky. Dostala jsem i cipky na zavadeni. Macmicor? Dekuji Sarka
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Během půl roku by se rakovina čípku neměla vyvinout. Pokud dochází ke změnám čípku, měl by být při správné prevenci včas odhalen předrakovinový stav. K tomu právě slouží biopsie

UZ vyšetření neslouží k odhalení rakoviny děložního čípku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pouhé špinění při odběru cytologie může být důvodem, že laboratoř ve zprávě uvádí tzv. atypii žlázových buněk endometriálních - nespecifické. Tyto buňky i ve shlucích s oj. naznačením papilárního uspořádání. Jak moc je toto vážné? Lékař mi nepodal bližší vysvětlení a jen doporučil kontrolu za 3 měsíce. Moc děkuji za odpověď.
Agáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Slabé krvácení, tedy "špinění" po odběru s výsledkem cytologie nesouvisí. Tento nález není sám o sobě závažný. Velmi často se stav bez jakéhokoli zásahu upraví. Někdy ale může dojít k zhoršení - pak je třeba zasáhnout. Proto kontrola za 3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, je mi 39 let a velmi mne bolí pravidelné gynekologické prohlídky. Nežiji sexuálně, ani jsem nikdy nežila (panna ale nejsem, 2x v životě jsem pohlavní styk měla). Jiné gynekologické problémy nemám. I když si paní doktorka bere na vyšetření ta nejmenší zrcadla, bolest je opravdu pro mne hrozná. Bolí mě to potom celé odpoledne. Změnila jsem i lékařku, ale bolest je stejná. Přemýšlím, jestli nemám znovu zkusit změnit doktora nebo stávající lékařku poprosit, aby mě prostě vždy jednou ročně vyšetřila jen na ultrazvuku, zbytek prostě odmítnu a nebo zvažuju, že na pravidelné prohlídky přestanu chodit. Poradíte mi, prosím? Velmi děkuji.
Kaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete samozřejmě postupovat, jak chcete. Vynechání prevence ale nepovažuji za rozumné. Riziko rakoviny čípku nelze podceňovat. Základem prevence je právě vyšetření za pomocí zrcadel, s posouzením nálezu na čípku a cytologickým stěrem. UZ vyšetření to nemůže nahradit. Možná zkuste ještě 1x změnu lékaře. Také můžete požádat o užití znecitlivujícího krému

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som ešte panna a moja otázka je, keď pôjdem ku gynekológovi a poviem, že som panna tak ma nebude vyšetrovať klasicky? Lebo som čítala pár príspevkov kde bolo spomenuté že panenská blana sa môže pretrhnúť aj pri športe a ja sa teraz veľmi bojím že ak by som ju tam nemala tak by ma vyšetroval klasickým spôsobom aj keď tou pannou som a pohlavný stak som ešte nemala. Ďakujem za odpoveď.
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se u žen, které ještě neměly pohlavní styk, provádí jen UZ přes břišní stěnu, maximálně pohmatové vyšetření konečníkem

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze