Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda algifen snižuje HA Sunya? A zda, pokud se již dvakrát v pauze mezi platíčky od rizikového styku dostavila menstruace, je vyloučeno těhotenství?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Algifen by neměl snižovat účinnost hormonální antikoncepce. Krvácení mezi platíčky otěhotnění zcela nevylučuje, ale početá je extrémně nepravděpodobné. Jistotu může přinést těhotenský test z moče

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

snižují tobolky na zavádění Polygynax účinnost antikoncepce Lindynette 20? Užívala jsem 2 balení Polygynaxu asi před týdnem nebo dvěma a dnes jsem měla dostat menstruaci, ale nedostala. Užívám Lyndinette 20. Nevím, zda vynechání menstruace můžou tyto tobolky způsobit?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polygynax nesnižuje účinek antikoncepce. Zeslabení i vynechání krvácení je při užívání hormonální antikoncepce častým jevem.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore,uz pres 3 roky beru antikoncepci,ale cca rok jsem nemela sex. Nyni jsem mela pomer s jednim muzem,ale nespali jsme spolu. On se skoro udelal (bylo uvnitr penisu videt sperma) a po chvili mi penisem "jezdil" po vagine,ale nezajel az do pochvy. Je nejaka moznost ze by antikoncepce po roce bez styku selhala, sperma se dostalo dovnitř a ja otehotnela? - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani dlouhodobé užívání účinek antikoncepce neoslabuje

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, je mi 17 let a beru antikoncepci Lyndinette 20. Poslední menstruace byla 30.10.2017 a skončila 4.11.2017. 5.11 jsem měla s přítelem sex,poté jsem ale zjistila,že Jsem udělala chybu v užívání a to takovou že jsem si antikoncepci omylem nasadila ó den dříve než jsem měla a to ve čtvrtek a v sobotu jsem zjistila po sexu že tam není prášek,tak jsem ho nestihla vzít ani do 12 hodin a nepokračovala. Vzala jsem si tedy až prášek v neděli. Od té doby mám veliký strach,že mohu být těhotná. Dnes jsem si dělala test,je to 13 dni po sexu a byl negativní. Myslíte,že bych měla být těhotná?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je-li test negativní, velmi pravděpodobně těhotná nejste.

Pokud by se Vám někdy přihodilo něco podobného, nevynechávejte tabletku, nýbrž pokračujte dále bez ohledu na popis dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, je mi 47 let a cca 20 let beru antikoncepci, nyní Jeannine. Nekouřím, nepiju, jsem po gynekologické stránce naprosto zdravá. Zkoušela jsem i nízkohormonovou Yaz, ale neudržela mi menses a stále jsem špinila. Mirenu nechci, spoustě mým kamarádkám nesedla a tak mám obavu. Chci se zeptat je pro mě Jeannine tak nebezpečná?Lékař mi na roční kontrole řekl, že můžu umřít. Chodím i jednou za dva roky na sono žil a je vše v pořádku. Chtěla bych ještě tak rok antikoncepci užívat. Děkuji za odpověď. Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o gynekologický nález, ale  o celkový stav organismu. Jste-li celkově zdráva a nemáte-li zvýšené riziko trombózy (obezita, výskyt u Vás či v rodině, výrazné varixy, pozitivní trombofilní mutace, aj.) je podle mne riziko sice ne nulové ale velmi malé a můžete užívat dále

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné začít užívat antikoncepci Leverette v jiný den, než ve dnech menstruačního cyklu. V příbalovém letáčku je uvedeno, že se má antikoncepce začít užívat první den menstruačního cyklu, ale pokud jsem ji začala brát jiný den (ne menstruační), jsem i tak chráněna?
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, který den to bylo. Určitě ale minimálně 10 dní antiko ochrana nefunguje

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
uvažuji o sterilizaci. V knize R. Uzla (1999) jsem četla o možnosti ucpání vejcovodů jakýmsi gelem s tím, že tento zákrok by měl být vratný. Jenže dál o tom nemůžu nic najít. Můj gynekolog řekl, že o tom nikdy neslyšel. Máte prosím nějaké bližší informace? Zajímalo by mě, jestli se tento zákrok skutečně někde provádí, nebo jestli zůstal pouze ve fázi výzkumu.
Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
rinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, že by se tento postup někde prováděl. A velmi pochybuji o tom, že by šlo o jednoduše vratný výkon

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den mám dotaz, prosím Vás beru léky od tlaku Tolura 40 mg a chtěla bych si nechat zavést nitroděložní tělísko Mirena nebude to mít na to vliv.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že při užívání tohoto léku na vysoký tlak lze Mirenu zavést

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, v utery a ve stredu ( dnes je ctvrtek) jsem byla nemocna a spala jsem skoro cely den a kvuli tomuhle jsem si zapomnela vzit antikoncepci ve 3.tydnu 19. a 20. Pilulka....pravidelne ji beru 12:30 v utery jsem na ni zapomnela a vzpomnela jsem si kolem 20:00 (takze nejakych 8h) jelikoz je to min nez 12 vzala jsem si pilulku normalne a na druhy den ve stredu jsem na ni taky zapomnela ale bohuzel jsem si vecer nevzpomnela ale az rano kolem 6:30 (jelikoz jsem den pred tim vzala pozde az v 20:00 tak rozmezi mezi poslednima pilulkama je 10-11hodin takze taky ne 12h) ale od meho pravidelneho brani je to vice nez 12h...prosim o radu jak mam postupovat
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Raději to berte jak vynechání 1 tbl ve 3. týdnu užívání. Postupujte dle návodu na příbalovém letáčku.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Mistra. V příbalovém letáku je napsáno: Pokud chcete oddálit nástup menstruačního krvácení, začněte užívat tablety přípravku Mistra z druhého blistru ihned po ukončení užívání tablet z
Blistru současného, bez přestávky mezi blistry. Můžete užít tolik tablet z
tohoto dalšího blistru, kolik potřebujete, až do využívání všech tablet z druhého blistru.

Nyní mám dostat menstruaci 17.11. a potřebuji jí oddálit na 1.12. tedy hen o 14 dní. Je to tak možné?

Co dělat když se menstruace nedostaví?

Děkuji Valérie
Valárie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to možné, můžete klidně užívat bez pauzy až do 1.12. a pak uděláte standardní pauzu

Zeslabení nebo i vynechání krvácení není nic neobvyklého. Pokud se krvácení nedostaví, můžete  po pauze opět začít užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 16 let a momentálně beru hormonální antikoncepci kvůli odsunutí menses, jinak jsem ji nikdy nebrala. Beru ji už 7 dní a ms mám dostat až za pár dní ale i tak, když se má odsouvat, mám příznaky pms (bolení hlavy, prsou). je to normální nebo mi HA nepomůže? S žádostí odsunutí jsem byla u gynekologa, který mi zmíněnou HA na toto předepsal. Je možné že to na mě nefunguje? Děkuji za odpověď
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, který den cyklu jste začala užívat. Proto je těžké věc posoudit.

Některým ženám ale odsun pomocí antikoncepce, obzvláště, byla-li nasazena pozdě v cyklu, nemusí fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry vecer. V nedelu budem mat poslednu HAK Cilest, pani doktorka mi zmenila na Tri-Regol HAK. Budem mat 7dni pauzu, potom mozem normalne pokracovat s novym HAKom? (Tri Regol). Ďakujem :)
Andi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupujte dle návodu na příbalovém letáčku Triregolu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobrý den, měla jsem s přítelem nechráněný pohlavní styk a bohužel se do mě udělal. Asi dvě hodiny po styku jsem užila tabletku Postinoru. Menstuace se mi měla podle cyklu dostavit o dva dny později, tudíž jsem v době styku neměla plodné dny. Ta se ale opozdila, je pravděpodobné, že bych mohla otěhotnět? Je mi 17 let. Děkuji za odpověď
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po užití Postinoru je otěhotnění vysoce nepravděpodobné. Jistotu případně  přinese těhotenský  test z moče po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

již jsem sem psala ohledně změny antikoncepce z Belary na Yosefinne. Mám k tomu ještě jednu otázku, pokud udělám týdenní pauzu mezi oběma preparáty, budu následně při sexu chráněna před otěhotněním? Nebo máme s přítelem raději použít i jiné bariérové pomůcky? - otázka upravena poradcem
Káťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ochrana by měla fungovat. Vše najdete v příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, chcela by som opýtať na 2 otázky... 1.Rozhodla som sa brať antikoncepciu (Diane.35) bez 7dňovej prestávky, pretože mi menštruacia nevyhovuje. Doktor mi to odsúhlasil, vraj to nie je vôbec problém, avšak nerozumiem úplne tomu ako to bude fungovať... môže sa stať že bude sliznica pri užívani hormónov rásť donekonečna a nebude sa môcť odlúčiť ak si neurobím prestávku? nie je potrebné aby sa maternica "očistila" ?
2. otázka... Od kedy užívam antikoncepciu sa mi už niekoľkokrát stalo, že sa mi v strede krčka urobili 1-2 hrčky, niečo ako malé cysty naplnené tekutinou. Doteraz to vždy zmizlo samo asi do jedného týždňa. Je to v poriadku? - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ad 1) Sliznice při dlouhodobém podávání obvykle neroste, naopak se snižuje. Někdy se ale během nepřerušovaného užívání objeví krvácení - pak je vhodné vysadit a udělat standardní pauzu

Ad 2) Jde zřejmě o tzv. ovulum, což není nic neobvyklého ani nebezpečného

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Chtěla bych se Vás zeptat. Od června užívám antikoncepci Sirmya a vždy po dobrání poslední tabletku z platíčka dostanu menstruaci třetí den. Tentokrát jsem skončila ve čtvrtek a dnes je to čtvrtý den a menstruace stále nikde ani příznaky. S přítelem jsme měli ve čtvrtek i v pátek styk. Mám si začít dělat obavy nebo je nepravděpodobné že bych byla těhotná ? Předem děkuji za odpověď Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Zeslabení či vymizení krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic neobvyklého. Pokud jste užívala dle návodu a bez chyb, obavy si dělat nemusíte. Chcete-li max. jistotu, udělejte si po 2 týdnech od styku těhotenský test

MUDr Jan Šulc

antikoncepce
Dobry vecer. Uzivam HAK a dala som si Malox tabletky na palenie zahy. Je to v poriadku? A mozem uzivat kvapky z kapucinky na mocove problemi? Dakujem :)
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přípravek Maalox může ovlivňovat vstřebávání jiných ústy podávaných léčiv. Proto se vždy doporučuje udržovat odstup minimálně 2-3 hodiny mezi užitím Maaloxu a dalšími léky.

Ke kapkám z kapucínky nemám dost informací

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, jakou antikoncepci byste doporučil, kdybyste měl 16,5 letou dceru a požádala vás o radu. Jsem zrovna v této situaci. Nejsem příliš nakloněná hormon. AK. Protože jsem zdravotník, tak asi vnímám více těch než. účinků a komplikací při užívání. Za dcerou jezdí přítel jen na víkendy. Od gynekologa dostala předpis na Leverette. Asi se s tím musím smířit...Děkuji za názor
Jana Dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Leverette může bez obav užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, beru antikoncepci Clormetin uz dva roky, vzdy jsem mela styk az po 2 nebo 3 tablete, ale tento mesic jsem mela ten den, co jsem si vzala prvni tabletku. pritel se do me udelal. jsem chranena uz od prvni tabletky? beru ji vzdy po menstruaci.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li dle návodu a bez chyb, ochrana funguje trvale

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Je mi 43 let. Doteď jsem měla zavedené tělísko. Celkem 7 let. Je možné ho mít znovu? Můj gynekolog tvrdí, že 2x po sobě zavést nelze. Prášky jsou u mě vyloučené. Je ještě nějaká jiná možnost? Děkuji za odpověď.Jitka
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím důvod, proč by nešlo tělísko zavést opakovaně. Běžně při jedné návštěvě tělísko odstraňujeme a hned zavádíme nové

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, prosím o potvrzení a ujištění, že nemusím brát 7 bílých tablet z HA Jangee (platíčko obsahuje 21 oranžových a 7 bílých). Ty bílé považuji za neaktivní, a proto je nepolykám. Mohu, že? Jsou tam jen proto, abych po jejich dobrání nezapomněla pokračovat v aktivních tabletách, že ano? A jaké je vůbec jejich složení? Je tam aspoň něco zdraví prospěšného? Děkuji moc, Zorka
Zora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Z příbalového letáčku lze zjistit složení bílých tabletek:
Jádro tablety: lactosa, povidon, magnesium-stearát.
Potah: polyvinylalkohol, oxid titaničitý (E171), makrogol 3350, mastek.

Jde o velmi malá množství a zcela jistě nemají žádný vliv na organismus. Klidně je ale můžete vynechat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

měním antikoncepci z Belary na Yosefinne. Doktor mi řekl, ať doberu své platíčko Belary, udělám týdenní pauzu a poté začnu brát Yosefinne. V příbalovém letáku ale píší, že bych měla začít brát Yosefinne ideálně hned po poslední tabletce Belary.
Smím se zeptat na Váš názor?
Belaru měním z důvodu předčasného krvácení.

Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Káťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba způsoby jsou možné. Oba jsou i doporučeny v příbalovém letáčku

Osobně dávám přednost tomu, co doporučil Váš lékař

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,

chystám se začít užívat antikoncepci Evra. Menstruaci očekávám kolem 26. října, avšak 22. jsem začala slabě špinit. Mám s nalepením počkat, až začnu krvácet víc, nebo si už mám Evru nalepit? A kdy bude v tomto případě antikoncepce fungovat? Do kdy se musím chránit? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Vyčkejte nástupu krvácení běžné intenzity. Ochrana by měla fungovat po konci krvácení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Vážený pane doktore,
mám jen rychlý dotaz ohledně užívání antikoncepce. Vzala jsem si první prášek bez ohledu na menstruační cyklus (nepřečetla jsem si příbalovou informaci:-( ) a v polovině blistru jsem dostala slabší menstruaci. Mám blistr dobrat nebo počkat nebo ....?
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud krvácení během 1-2 dní ustane, užívejte dále. Neustane-li, vysaďte a začněte užívat po pauze (její délku najdete v příbalovém letáčku)

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné otěhotnět při nechráněném pohlavním styku do 12hodin po poslední (21.) pilulce z platíčka HA (Lindynette) a jejím následném vysazení. Děkuji
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, s priateľom som mala počas 7 dnovej prestávky užívania antikoncepcie pohlavný styk ( 6 den) Nedošlo k ejakulácií, len predejakulácií. Som chránená aj počas 7 dnovej pauzi a nemusím sa obávať neželaného tehotenstva?
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud budete pokračovat v užívání, ochrana funguje i v pauze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore,
beru antikoncepci Ayreen udelalal jsem klasicky pauzu kdy jsem dostala menstruaci ale pote jsem si zapomnela vzit prasky. Tedy klasicky s pauzou cca 12 dni misto 7. Pote jsem klasicky pokracovala po tech 12 dnech v novem platicku, dneska jsi beru 8 prasek kdy zacnu byt zase chranena? dekuju - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při takto výrazné chybě v užívání nemusí antiko ochrana fungovat 10 i více dní. Chcete-li jistotu, nevěřte ochraně po 2 týdny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Flaya už několik měsíců docela dost poctivě, ale 12. se mi stalo, že jsem na ni úplně zapomněla a vzala si ji až po déle než 12 hodinách a do dneška (19.) už pokračovala zase tak, jak se má.. Ale dneškem mi končí balení a v příbalovém letáčku je psáno, že pokud se nevezme prášků opět 7 dní normálně, má se pokračovat hned v dalším balení.. Jsem na rozpacích zda jsem se do rozmezí 7 dnů vešla, nebo mám rovnou pokračovat dál?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Dotaz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je lepší pokračovat  bez pauzy. Nic tím nezkazíte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Od pondelka som uzivala HAK s neurolom. Ak teraz uz nebudem tak bude to ok? Dufam ze HAK bude aj tak ucinna.
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že narušení antiko účinku při krátkodobém užívání Neurolu nehrozí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry. Prosim vas, mozem uzivat HAK s neurolom? Dakujem
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání hormonální antikoncepce se současné užívání Neurolu nedoporučuje.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den. Mam 20 rokov a uzivam HAK Cilest. Kedy som chranena? 8.den? A mozem uzivat Neurol s Cilestem? Dakujem.
Erika..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží  na tom, kdy jste začala Cilest užívat. Pokud první den krvácení, ochrana nastupuje hned po konci menses. Pokud jste začala užívat jindy, nemusí antiko ochrana spolehlivě fungovat třeba i 10-14 dní. Více viz příbalový leták.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,chtěla by se zeptat,je možné ze mam tělísko T už víc krát a vždy vše bylo v normálu ale těd mam už tělísko třetím rokem a ono se posunulo dolu že nemám ho v děloze ale v "krčku"??? Jak jeto možně? - otázka upravena poradcem
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možné to je. Příčin může být více - například změna anatomických poměrů v děloze.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci pravidelně každý den vždy kolem 22hod občas se stane, že užiji až ve 23hod případně 0:00 hod. Nevadí tyto krátké odchylky? Jsem chráněná správně?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Odchylka o několik hodin nevadí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,prosim o radu.Beru HA Lunafem. V pátek 13.10. Jsem měla s přítelem pohl.styk a večer jsem si vzala pilulku jako obvykle. Ale v sobotu jsem už zapomela a ani uz nemám možnost si ji vzít. Nevím co mám teď dělat. Jestli v braní pokračovat nebo si udělat pauzu. Dítě zatím neplanujem. Děkuju za odpověď.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o kolikátou tabletku v platíčku šlo. Jak postupovat zjistíte na příbalovém letáčku. Každopádně můžete pro jistotu užít navíc antikoncepci postkoitální

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Doplnok k otázke o escapelle a krvácaní:
Tehotenský test som si o 2 týždne spravila a bol negatívny, o zopár dní som ho zopakovala- opäť negatívny a menzes potom s omeškaním došiel. Tehotná teda nie som,ale ide mi o to, či to azda nemohol byť potrat, resp. či tie užívané lieky ho nemohli vyvolať. Viem,že otehotnenie je takmer vylúčené, ale neviete si predstaviť aká panika ma chytila, čo som mohla spôsobiť. Snáď to bolo naozaj len z escapelle, čítala som,že je to bežný jav. Každopádne, Ďakujem Vám za Váš čas a odpoveď.
- otázka upravena poradcem
T.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě týden po početí je plod mikroskopických rozměrů. Takže není dost dobře možné mluvit o potratu. Krvácení způsobilo rozhození hormonálních hladin po užití Escapelle.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, pán doktor. Obraciam sa na Vás s veľmi chúlostivou vecou. Ako 16ročná som trpela ťažkým akné a užívala som Roaccutane. V tom čase som nemala som priateľa a neužívala som HAK. Počas liečby som sa spoznala s mojím partnerom, ale pohlavnému styku sme sa z dôvodu užívania týchto liekov vyhýbali, nakoľko žiadna ochrana nie je 100% a pri tehotentstve počas takejto liečby môžu vzniknúť závažné malformácie plodu. Avšak raz sme sa akosi nechali uniesť a aj keď priamo k súloži nedošlo, s penisom sa ma dotýkal na intýmnych partiách aj v oblasti pošvového vchodu-bez vniknutia. Bolo to celé krátke a hneď sme si uvedomili, že to nie je správne robiť takéto veci bez kondómu a prestali sme. Z počiatku som si nepripušťala, žeby takto mohlo dôjsť bez vniknutia a ejakulácie k tehotenstvu, avšak po 4 dňoch mi to akosi nedalo a šla som kúpiť tabletku ellaone.Celá v strese a panike som sa akosi pomýlila a omylom som zakúpila tabletku escapelle, ktorú som hneď užila, avšak došlo mi,že už nebude účinná.O 5dní po escapelle prišlo 3dňové slabé krvácanie. Myslíte si,že to bol účinok tabletky alebo skorý potrat?Ten by som si snáď nikdy neodpustila.
T.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností šlo o důsledek užití tbl Escapelle. Početí je vysoce nepravděpodobné, ale pro jistotu doporučuji po 2 týdnech těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore prosím o radu. Užívám antikoncepci Artizia a současně užívám rakytník v tobolkách. Nikde jsem nedočetla, že by se mohli navzájem ovlivňovat třeba jako třezalka. Raději se proto obracím na vás zda se neovlivňují a jsem tak chráněná? Děkuji.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U podobných doplňků stravy nejsou většinou uváděny případné interakce s jinými léky. Takže neporadím

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den trošku jsem tu vasi odpoved s tím kdy budu chranena nepochopila, ale v 7 denni pauze uz budu teda chranena do te doby nez si zase zapomenu vzit prasek
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, v odpovědi byl překlep. Takže upřesňuji.

Antiko ochrana nebude nejspíše fungovat minimálně po dobu 10-14 dní. Spolehlivě bude fungovat ke konci  tohoto platíčka a i v pauze, pokud začnete další platíčko užívat ve správný den

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore. nedavno jsem tady psala ohledne toho ze jsem si po 7 denni( od 26.9. do 3.10 ).pauze zapomnela vzit pilulky. vzaa sem si ji až 5. a brala jsem ten den 3 najednou. tedkom me trochu poboliva v podbříšku. chtela bych se zeptat jesli to není třeba tím že jsem vzala 3 pilulky najednou. a jeste bych se chtela zeptat odky budu chránena a nebudu se muset chranit treba kondomem. protoze jsem četla že pry kdyz jsem zapomela vzit pilulky (toho 3. a 4.10.) tak ze po celou dobu do budu brát tohleto platičko nebudu chrněná. a jeste bych se chtela zeptat jestli budu chráněna i v sedmi denni pauze ( od 24.10. do 31.10)
předem dekuju za všechny odpovědí
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívat 3 tbl najednou se příliš nedoporučuje. Nakolik s tím souvisí Vaše nynější potíže je těžké odhadnout. Neustane-li pobolívání v podbřišku, navštivte lékaře.

Antiko ochrana nebude nejspíše fungovat minimálně po dobu 10-14 dní. V pauze po dobrání platíčka byste pak již chráněna být měla

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
v pátek 6.10.17 jsem ve 21.30 hod. začala brát nové platíčko HA Maitlon. V so ráno jsem měla řidší stolici a vzala si endiaron, večer ve 21.30 hod. jsem brala opět HA a celou noc bez průjmu. V neděli od 6.30 hod do cca 16.00 hod. jsem měla asi 5x silný vodnatý průjem a 1x jsem ráno zvracela, vzala jsem 2x endiaron. Od 16.00 hod do 21.30 hod jsem již průjem neměla a vzala si večer ve 21.30 hod HA - 3. pilulka z plata. Poté jsem již průjem neměla. Jelikož jsem brala HA vždy večer a min do rána se průjem neobjevil, náhradní HA jsem nebrala. Chci se zeptat zda byl narušen účinek HA? pokud ano, kdy bude zase HA účinná? Od nového plata nebo cca za 7 dní od průjmu? děkuji za odpověď.
Evka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by teoreticky mohla být oslabena. Doporučuji pro jistotu důvěřovat antiko ochraně až za 10 dní od poslední průjmovité stolice

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Byla jsem na dovolené a neměla možnost si koupit antikoncepci a teď mám po 7 denní pauze ale nesehnala jsem antikoncepci, co mám dělat? mám si vzít máminu ikdyž má jinou značku pak pokračovat mýma nebo si další den vzít dvě?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud má antikoncepce matky stejné složení (zjistíte na příbalovém letáčku), můžete je zaměnit.

Bude-li pauza v užívání delší než je doporučeno, má význam užít 2 tbl pouze v případě, že opoždění nebude delší než 12 hodin. Jinak už je to zbytečné a musíte počítat s tím že minimálně 10-14 dní nemusí antiko ochrana fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,začala jsem užívat Nuvaring mimo menstruaci,mám ji nepravidelnou,Za jak dlouho budu chráněná?
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud k zavedení došlo do 5. dne cyklu, ochrana nastoupí za týden. Zavedení v jiné dny  příliš nedoporučuji. Antiko ochrana nemusí fungovat minimálně 10-14 dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Je mi 49 let lékařka mi doporučila ukončit antikoncepci .Kdy skončit s antikoncepcí?problémy při braní atiko jsem neměla.
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že 49 let je vhodná doba pro vysazení antikoncepce

MUDr. Jan Śulc

antikoncepce
Dobry den,

potrebovala bych se poradit ohledne mozneho vzniku trombozy. Antikoncepce Nuvaring mi nesedla po všech stránkách. Kroužek jsem mela poprvé a do 2 tydnu zacaly závratě, unava, apatie, nevolnost, bolest leveho vaječníku, plynatost a zacpa. Krouzek jsem vyjmula, vcera (7.10.) a nasadila 22.9. Vyse uvedene příznaky zmizely, nicmene me jako kdyby unavou rozbolely dolní a horní koncetiny. Otok nemam, zarudnuti take ne, na pohmat tvrda mista na kuzi ne. Take se ted velmi fyzicky namaham, cca posledni mesic. Je možné, abych mela trombozu? Uprimne se priznam, ze jsem hypochondr, ale nikdy mi gynekolog nedelal testy na srazlivost krve. Mam strach, pritel si mysli, ze mi preskocilo a ja nechci vypadat jako silenec jeste na pohotovosti.

Predem dekuji za Vasi odpověď.

Nyx
NYX
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste měla trombózu, potíže by byly omezené na část těla postiženou trombózou. Příčina Vašich obtíží je nejspíše jiná

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Vážený pane doktore, děkuji Vám za včerejší odpověď (přešla jsem z Belary na Yangee a bála jsem se kvasinek). Napsal jste mi, že stále považujete souvislost mezi konkrétním typem antikoncepce a mykózou za hodně nepravděpodobnou. Když jste to napsal Vy, budu Vám to věřit a v braní Yangee jsem se rozhodla pokračovat. Nebudu se stresovat (procházím složitým obdobím), nebudu na to myslet, udělala jsem si včera výplach rosalginem a tím končím, budu si užívat života :) Děkuji moc! Hanka
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že děláte dobře. Doufám, že to vyjde

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den stal se mi takovy menší problem. antikoncepci beru 6. mesícu. tedkom jsem mela sedmidenni pauzu. od 26.9. do 3.10. pililku jsem si mela vzit 3.10 ale vzaa jsem si ji az 5.10. s pritelem jsme meli sex jeste predtim nez jsem si ji toho 5. vzala. vzala jsem si 3 najednou ( za utery za ctrvtek a za dnesek) jake je riziko otehotnění ?
terezie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění je nízké, ale zcela vyloučit početí nelze.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den. antikoncepci beru uz cca 5 mesícu kazdy den beru pravidelne. Tedkom jsem mela sedmidenni pauzu od utery 26.9 do 3.10. pilulku jsem si mela vzit toho tretiho ale ja jsem si ji vzala az 5.10. ten mela pohlavni styk. jake je riziko že budu tehotna ?
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění je nízké, ale zcela vyloučit početí nelze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, byla jsem na preventivce u svého gynekologa a kvůli zvýšeným mužským hormonům, mám znovu začít brát antikoncepci. Tabletky jsem měla začít brát první den menstruace. Začala jsem špinit o dva dny dříve. Přímé krvácení jsem měla jen jeden den a ted už zase špiním. Mám počkat do další menstruace nebo je mám začít brát když špiním? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li o krvácení v očekávaném  termínu, můžete antikoncepci začít hned užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, psala jsem Vám před týdnem. Z důvodu drobného špinění před koncem platíčka jsem se rozhodla přejít z Belary na Yangee 0,3, které jsem brala i dříve. Platíčka jsem napojila hned za sebe, k dnešku mám tedy v sobě 21 tablet Belary a 7 tablet z Yangee. A obávám se kvasinkové infekce, která mi podle mě začíná. Právě kvůli kvasinkám jsem před dvěma lety přešla z Yangee na Belaru, kdy se kvasinky vyskytly poprvé v životě, jedinou příčinou byly asi antibiotika. Jinak hygiena pouze vodou, bavlněné prádlo atd. Posledních deset dní navíc nebyl styk. Jedinou souvislost vidím jen a pouze s Yangee. K dotazům: 1) Je to možné po 7 tabletách? Sezobla jsem dneska ráno tabletu Mycomaxu, který jsem měla schovaný od minulé léčby (jen to mě vyléčilo po dobu 6 měsíců tableta). 2) A prosím o zprávu, jak pokračovat dále - udělat 7 dní pauzu a pak se vrátit k Belaře (a jak budu chráněná), nebo přejít na ni rovnou bez pauzy? Děkuji moc, jsem zoufalá, Hanka
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stále považuji souvislost mezi konkrétním typem antikoncepce a mykózou za hodně nepravděpodobnou

Trváte-l na změně, vysaďte a Belaru začněte užívat od 1. dne krvácení. Ochrana by pak měla fungovat nepřerušeně

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Rhonya 30 mg, Je možné začít brát po dobrání platíčka ihned druhé, tzn. bez pauzy? Je vůbec nutné pauzy dodržovat a mít menses každý měsíc nebo by stačilo třeba 4x do roka? Moc děkuji za odpověď.
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání bez pauzy po dobu 3-4 měsíců  je možné.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze