Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
Dobrý den,
už jsem Vám psala(ohledně UPT pro VVV).Bude mi 42(HP říjen 2017:FSH=5,2 LH=3,4 Prolakt.=18,60 Estradiol=23,60.První.ivf prosinec 2016: 14ooc.,11 zralých, 9 fertiliz., 3 blasty, ET 2 blasty(1hatch.+1časná), biochem.těhot.Třetí blasta(časná)-KET-nic.Druhé ivf duben 2017: 10ooc, fertiliz.5, 2 hatch.blasty, ET obou blast-obě se chytly(jedna ale jenom prázdný gestační váček, druhá embryo se srdeční akcí), zamlklé těhot. v 8tt.Třetí ivf prosinec 2017(v mých 41 a půl letech): 8occ, všechny zralé, 7fertiliz., ET dvou blast(1hatch.+1časná), chytla se jedna, UPT v 16tt pro VVV(holčička s Down.s.).Můj dotaz směřuje k Dhea,některé cary ho doporuč.starším ženám k zlepšení výsledku ivf(prý i kvality ooc.)Vím o jednom případu,žena prodělala 8ivf a nikdy neměla dost vaj., jen jednou měla jednu blastu k transferu a ta se nechytla.Při posled.8.ivf ji v jednom pražském caru doporuč.užívat Dhea a to ivf se konečně povedlo(dokonce čeká dvojčata).Jaký máte na Dhea názor,mohl by mi pomoci?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mých znalostí není prokázáno, že by podání DHEA zvyšovalo šanci na úspěch IVF. Prokázané je zvýšení hladiny AMH, pokud jde o počet a kvalitu vajíček, účinek prokázán spolehlivě není. To je statistika. Samozřejmě není vyloučeno, že v konkrétním případu pomohl. Může ale jít také jen o placebo efekt. Osobně tuto léčbu svým pacientkám nedoporučuji. Určitě tato léčba nezabrání vzniku vrozené vady.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
chystám se na mé první IVF a dnes jsem dostala výsledky hormonálního profilu, který se prováděl 2DC.
TSH- 1,965, FSH- 4,53, LH- 5,15, Prolaktin-411. Jsou hodnoty v pořádku, a značí něco o trochu vyšší hlasina LH než FSH?? Je mi 25 let. Děkuji za odpověd
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o nález v mezích normy. Vyšší hladina LH než FSH může být jedním z příznaků synadromu  polycystických vaječníků. Při stimulaci by měly být užity přípravky obsahující pouze FSH.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 33let a mám za sebou tři porody císařským řezem ( 2010,2013,2015). Před rokem a půl jsem na doporučení lékaře podstoupila sterilizaci ( kvůli třem císařským řezům a riziku z dalšího porodu). Ptám se, zda je možné otěhotnět přes IVF ( procentuálně) a zda vůbec v mém věku, s třemi porody a sterilizací je možné se pouštět do IVF. Zda je to v praxi vůbec možné. Děkuji za informaci.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění pomocí IVF je možné. Ovšem je třeba zvažovat riziko těhotenství a porodu po 3 císařských řezech. Pro tato rizika  byla sterilizace provedena. Jak velké  riziko je, se obtížně odhaduje. Záleží především na průběhu operací a hojení. 
A také je pravděpodobné, že ve Vašem případě by IVF program pojišťovna nehradila
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane Doktore,
chtěla bych poprosit o radu - názor.
Jsem léčena na chronický zánět ledvin, opakové infekce močových cest a stále dokola beru antibiotika.
Mám sníženou funkci jedné ledviny (36%) druhá ledvina je zakrnělá, ale funkční.
Před 3m.jsem byla pozitivní na ureaplasma, dostala jsem antiotika na kontrolní vyšetření jdu za týden.
Do toho řešíme IVF - PGD, je možné i přes tyto problémy stimulovat a jít na transfert v červnu, letošního roku? Máme už vše naplánované na klinice.
Děkuji za odpověď.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Především by se měl vyjádřit nefrolog - nakolik Vaše ledviny zvládnou těhotenství. Stimulace samotná je ve srovnání s těhotenství zanedbatelnou zátrěží
Přeléčená ureaplasmata by neměla při IVF vadit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
do 39. narozenin prosím pojišťovna platí částečně péči, pokud se stihne odběr vajíček a zamražení embryí anebo se musí stihnout i transfer(y)? Velice děkuji.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na pojišťovnu se vykazuje IVF cyklus po dokončení. Datum vykázání musí být do 39. narozenin. Takže v absolutní většině případů se do 39 let musí stihnout i transfer. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,

Chtela bych se zeptat na Vas nazor. Je mi 42, AMH 1,15. FSH 8,6, vse ostatni v poradku. Partner starsi, 60 let, ze zacatku pred rokem oligoastenoteratozoospermie, coz pri poslednim spermiogramu v lednu se zmenilo na "jen" teratozoospermii.(bere hodne vitaminu). Morfologie 1%. Ma 3 deti z predchoziho manzelstvi. Mame za sebou 1x nativ IVF, 2x mini IVF, stimulace Menopur, 75j a potom 150 j, cetrotide, clostylbegyt. Pri nativu nedoslo k trasferu,embrya zanikla po 3 dnu. Pri 1 mini IVf , ICSI,3 embrya dobra do 3 dne, 5 den pouze morula B kvality; 2 mini ivf : PICSI a MACS, opet 3 embrya, vsechny ok 3 den, 5 den, pouze 1 morula 3 stupne (C kvality).Vzdy se opakovane embrya "lamou" po 3 dni. Muze to byt kvalitou spermii? Nebo vajicek, nebo obojiho? Co byste navrhoval dal? Uvazujeme o darcovskych spermiich...Predem Vam dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Má-li pouze 1% spermií normální vzhled, může opravdu jít o příčinu neúspěchů. Více by v tomto směru řeklo vyšetření fragmentace DNA ve spermiích.
Bohužel ve 42 letech již nelze ani očekávat  příliš dobrou kvalitu vajíček. 
Takže problém je nejspíše na obou stranách.
Řešením je určitě užití dárcovských programů. Spíše než pouze darované spermie bych zvažovat darovaná embrya nebo darovaná vajíčka. 
Více informací lze získat, pokud bychom část vajíček oplozovali spermiemi partnera a část spermiemi dárce. To by ale asi mělo smysl jen při plné Vaší stimulaci se ziskem většího počtu vajíček nebo u vajíček dárkyně
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Vážený pane doktore,
je mi 46 let, po roce neúspěš.pokusů o početí nyní docházíme do CAR.Manžela spermiogram v pořádku, mé výsledky HP - 5.den cyklu :LH-4,76, FSH-19,55,prolaktin- 28,0, TSH-3,403. Doplňující test AMH nyní v únoru-0,18, v květnu 2016 AMH 1,62.
Ovuluji pravidelně 16.-17.den cyklu, prokázáno na UZ, stimulace Clostylbegytem 1tbl., Ovitrelle na spuštění ovulace,nyní jsem po 2.IUI.Prosím o Váš názor, zda je v pořádku uvedená stimulace,pokud mám prav.ovulaci? Po neúspěš. IUI navrhována IVF, mám obavy z negat.účinků horm.stimulace z důvodu zdrav. problémů spojených s horm.nerovnováhou- před 4 lety pro objemný myom v děloze provedena embolizace děl. tepen,dále mám hypothyreosu, užívám Euthyrox 25mg.Prosím o Váš názor, zda má ještě smysl s ohledem na můj věk a výsledky HP podstoupit IVF, mám ještě nějakou šanci získat vlastní vajíčka? Nebo už zbývá jen možnost darovaných oocytů?Poslední dotaz-může test AMH negat.ovlivnit užití Clostylb.6 dní před odběrem? Moc děkuji za odpověď
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud ovulujete i bez Clostilbegytu, je podle mne tato medikace zbytečná. Někdy se ale zkouší, protože může dozrát i více folikulů. Šance na úspěch IUI je velmi velmi malá.
Podobně je i pravděpodobnost zisku vlastního kvalitního vajíčka při IVF  bohužel s ohledem na Váš věk a výsledky hormonálního profilu minimální. Rozhodně doporučuji užít vajíček darovaných. Hladina AMH není užitím Clostilbegytu ovlivněna. Výrazným problémem je již hodnota FSH. AMH je s touto hodnotou plně v souladu.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
jsem ve 14+0tt a na CVS mi byl zjištěn pozitivní nález-DS, mám navrženo ukončit těhotenství.Vloni jsem měla ZT v 8tt.Obě těhotenství byla po IVF s mými oocyty.IVF bylo provedeno z důvodu věku, za dva měsíce mi bude 42let, hormonální profil mám prý jako dvacetiletá-bylo mi řečeno lékařem, vajíček mám také ještě dostatek, i když AMH mám už nižší.Jenže ta kvalita vajíček je už horší, uvažuji o IVF s darovanými vajíčky a mám dotaz, zda byste jako odborník dal přednost už jen darovaným nebo to lze zkusit ještě i s vlastními vaj. s ohledem na můj aktuální nález DS u plodu, v rodině žádná postižení nemáme, prý to byla ta špatná náhoda a samozřejmě zvýšené riziko tím věkem.Děti nemám, předtím jsem neměla partnera, který by děti chtěl bohužel.Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud na léčbu dobře reagujete, zvažoval bych ještě zkusit vlastní vajíčka. Ideální by bylo provést genetické vyšetření vzniklých embryí. Je to ale velmi drahé a pojišťovna to nově nad 39 let již obvykle nehradí.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, rozhodli jsme se s přítelem zopakovat si reprodukční martyrium - Já jsem už leta v předčasném přechodu, budeme žádat dárcovské vajíčko. Co máme prosím udělat ještě ještě líp? Měli jsme minule pět embryií v dlouhem protokolu, metoda PICSI? měla jsem "lepidlo" na bázi hyaluronátu a dalších látek do dělohy.....sliznice obvykle 8 mm, víš to nešlo......četla jsem cosi o "nepřipravenosti" endometria. Nevhodném pH dělohy, jak se prosím v Natalartu mám o tuto problematiku zajímat? Bude mi někdo naslouchat???? CO mám prosím úplně VŠECHNO udělat pro úspěch věci? Děkujiiiii - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sliznice 8 mm je podle mne ideální.
Připravenost endometria lze otestovat ERA testem. Je to ale poměrně drahá a organizačně složitá záležitost
Předpokládám, že máte vyšetřené hormony štítné žlázy a prolaktin. Pokud ne, doplnil bych.
Možná by pomohla podpora psychologa
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den je my 43 let mam 4deti dospělé přirozenou cestou naposledy jsem rodila před 19 lety mam sterilizace rok 2003 žijí s partnerem 14 let tet jsme se rozhodly pro miminko koupily jsme si balíček za 240 000kc jelikož jsme nechtěly riskovat tak jsme se domluvily na darovanem vajíčka rok dárkyně 1993 takže dárkyně po všech vysetrenich v pořádku manžel po vyšetření také takže po všech vyšetření nám zůstaly 3 prý Vip embrya moje příprava na IVF je 3 náplastí Climara každý 4 den nový a týden před IVF 2*2*2 utrogestan moje sliznice je vždy okolo 15,6. Nebo 12,3 takže to by mělo být v pořádku naše 1 IVF prosinec 2017 negativní tet únor 2018 za použití stejných přípravku + intralipid + akupunktura negativní zbývá nám už jen jedno embryo jsme samoplatci tak bych se chtěla zeptat na vás názor pane doktore co by jsme pro to měly ještě udělat děkuji moc za vaši odpověď
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Úplně přesně nechápu Váš popis dávkování náplastí Climara. Možná bych zkusil místo náplastí tabletky -například Estrofem
Přijde mi trochu příliš vysoká děložní sliznice. Je třeba vyloučit, aby v děloze nebyl polyp.
Dále předpokládám, že máte vyšetřené hormony štítné žlázy a prolaktin. Pokud ne, doplnil bych.
Jinak na dálku bez přesné znalosti Vašeho případu nedokážu více poradit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,

je vhodné po IUI nějak upravit režim? Celkem intenzivně sportuji, doporučoval byste po IUI až do ne/příchodu menstruace fyzickou zátěž vynechat? To samé s létáním - měla bych 14 dní po IUI absolvovat let do USA. Myslíte, že by tato cesta mohla ohrozit vznikající těhotenství?

Předem moc děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po IUI nejsou třeba žádná omezení. Není rozdíl mezi otěhotněním pomocí IUI a spontánním početím.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den , mam za sebou 4 cykly ISCI s donor sperm. prvni 12 tydnu(onemocnela jsem a potratila, druhz 5 tydny, nedostatecna rada na medikaci z kliniky po KET, 3 IVF pouze komp morula, posledni casna blastocysta, chemicke tehotenstvi. Me je ted 37 a po 4 ISCI nevim, jestli bych mela radeji zkusit donated embryo? Radeji bych zkusila svoje vajicka , ale bojim se , ze to dopadne stejne spatne?
pavla popham
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že šance na otěhotnění a donošení při užití Vašich vajíček je stále reálná. Zvážil bych genetické vyšetření embryí před zavedením
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 32let mam tři spontánní potraty jedno mimoděložní těhotenství a po KET donošeného zdravého chlapečka.Potraty vždy po přirozeném otěhotnění.Mám zjištěn antifosfolipidový syndrom a lehce sníženou štítnou žlázu zaléčená.Chci se zeptat na dvě věci.Za prvé je možné,že když otěhotním téměř vždy hned přirozeně s nikdy se nepodaří donosit,že mám hodně plodnou dělohu,že se mě chytí i nedobře založené embryo? Že po Ket se podařilo, že tam bylo založeno správně? Nebo je nějaké možné vysvětlení že přirozeně se nedaří donosit? Mám ještě šanci po třech potratech mít ještě mimčo? A druhá věc.Máme ještě dvakrát po dvou zamražené embrya.Doporučoval by jste zavést hned dvě embrya nebo poprvé jedno a kdyby se nechytilo tak pak ty dvě zbývající? Děkuji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
To, co popisujete, by bylo logické, pokud by zamrazená embrya byla geneticky vyšetřena a zaváděla se jen ta se správným počtem chromozomů. To ale není myslím Váš případ. Žádné vysvětlení mě jinak nenapadá.
Šance, že se vše podaří, je reálná
Pokud máte zamražená embrya po dvou v dávce, přikláněl bych se k tomu zavádět i na poprvé dvě embrya. Rozdělit dávku a jedno embryo zavést a druhé znovu zamrazit je dost komplikované
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Děkuji moc za odpověď ke KETu při kojeni. Chtěla bych si jen ujasnit, co vlastně prolaktin způsobuje, myslela jsem, že jen někdy blokuje ovulaci, ale já přesto ovulaci mám. Nebo ještě jinak snižuje úspěšnost KETu? Mně se embryo vždy uchytí, ale jednou jsem potratila v 9tt a podruhé v 6tt a v obou případech jsem už předtím špinila. Myslíte, že to kojení k tomu přispělo a mám před dalším KETem radši odstavit? Mockrát děkuji za odpověď.
katka dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prolaktin může negativně ovlivňovat plodnost na řadě úrovní - od kompletního bloku cyklu, přes blok ovulace, po možný nepříznivý vliv na luteální fázi a na děložní sliznici. Jak přesně a na co prolaktin působí, není dosud plně objasněno
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
již dvakrát jsem podstoupila KET při kojení s jednorázovou aplikací Pregnylu nebo Ovitrelle. Teď jsem četla v příbalovém letáku, že se při kojení tyto přípravky nesmí používat a vyděsilo mě, že jsem tím dvouletému synovi mohla ublížit. Mám při dalším pokusu odstříkat mléko po aplikaci nebo již radši syna úplně odstavit? Mo Vám děkuji!
katka dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím, že by synovi něco hrozilo. Problém ale vidím v tom, že při kojení je obvykle zvýšená hladina prolaktinu a ta může blokovat otěhotnění i při užití kryoembryí. Proto KET obvykle doporučuji až po skončení kojení
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, zítra mám podstoupit inseminaci a dnes mám střevní chřipku bez teploty. Může střevní chřipka mít na IUI negativní dopad?
Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nějaký výrazný negativní dopad bych neočekával
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, moje bezdětná sestra (45 let) chce nyní miminko. Byli s partnerem na vyšetření v CRM. Jsou oba v pořádku, sestra nějaká vajíčka má, ale procento na otěhotnění je podle lékaře nízké (výsledek AMH si nepamatuje). Bylo jim nabídnuto umělé oplodnění darovaným vajíčkem, to ale její partner (50) odmítá. Nevíte, proč jí nenabídli mimotělní oplodnění jejím vajíčkem? Slyšela jsem, že možnou cestou (hrazenou pojišťovnou do 49 let) je také inseminace. Jaký názor máte na tuto metodu a její úspěšnost v případě mé sestry? Jak často je možno ji podstoupit? Moje švagrová ji po prvním dítěti několikrát zkoušela a nakonec ve svých 37 letech (po 8 letech neúspěšného snažení) otěhotněla až mimotělním oplodněním vlastního vajíčka. Děkuji za odpověď
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šance na početí při užití vlastních vajíček je v 45 letech pravdu nízká. Je možné počít běžnou cestou - šance je někde kolem 0,5%-1% na cyklus. Inseminace pravděpodobnost úspěchu zvýší jen minimálně - max na 1-1,5% na cyklus.  Mimotělní oplodnění také nepřinese nějaký závratný nárůst- max na 5%. Výše uvedené platí za předpokladu, že hodnota AMH není nějak dramaticky špatná.
Užití darovaných vajíček má oproti tomu pravděpodobnost úspěchu více než 50%
Volba je samozřejmě vždy na páru
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
poskytujete prosím ve Vašem IVF centru jakýkoliv servis k náhradnímu mateřství? Jsem po několika transferech neúspěšně, uvažuji o Vašich službách a touto formou. Děkuji
Kopretinaaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V našem centru se kvůli legislativním nejasnostem náhradním mateřstvím nezabýváme
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, tento měsíc je mi 40 let. V posledním roce a půl jsem jsem abolvovala 1IUI (konec v 5tt MA), 1. IVF (konec 6tt MA) a poté 2* IVF s PGS, vždy transfer jednoho embrya (ostatní nebyla vhodná k transferu). Má ještě smysl se pokoušet o PGS, když se zatím ani jedno embryo neuchytilo? Není lepší riskovat ET čerstvého embrya? Na vyšetření PGS vždy odeslána 3 embrya a vždy jen jedno vhodné k transferu. Vždy 5 denní kultivace. Hormonální profil v normě, transfery vždy v přirozeném cyklu. Děkuji.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud budeme zavádět embrya bez PGS, může opět dojít k potratu, čímž se ztratí nějaká doba. A čas již hraje u Vás velmi důležitou roli. I při zavedení embrya se správným složením chromozomů může dojít k potratu - riziko je ale výrazně nižší než bez PGS
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, pred tremi tydny mi bylo zavedeno jedno embryo a dnes byl test slabe pozitivni, ale na ultrazvuku podle doktora nebylo nic videt. Docela me vydesil. Myslite, ze je jeste sance?
Maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na každém dni. Jde také o to, jak staré embryo bylo zavedeno. Po 3 týdnech bych ale spíše očekával jasnou pozitivitu a alespoň minimální nález na UZ. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 44 let. Před dvěma lety jsem dvakrát potratila. Snažíme se o miminko ale neúspěšně. Rozhodli jsme se o umělé oplodnění. Bylo mi naměřené nízké AMH 0.27 a FSH 28,6 a doporučení darování oocytů. Chtěla jsem se zeptat jestli opravdu už u mě není žádná šance na otěhotnění vlastními vajíčky?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šance na otěhotnění s  užitím vlastních vajíček stále je, ale je extrémně nízká
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Pane doktore,je mi 42, máme po IVF s PGS 16 měsíční zdravou dceru. Po půl roce od porodu s ukončením kojení začaly problémy s ovulací, ovulační testy jen slabě pozitivní, tělesné projevy též mírnější než dříve (jen slabá bolest, menší množství hlenu). V tomto cyklu jsem brala Tamoxifen 2x denně od 2 DC, ale vysazen po 3 dnech pro nevolnost. Na utz folikul 12 DC o velikosti 20 mm a podle folikulometrie rostl pravidelně o 1-2 mm denně. Ovulační test je však naprosto negativní, což se nikdy nestalo. Vysvětluji si to tak, že folikul je prázdný nebo z něho bude cysta. Při srovnání HP před IVF ve 2015 a ve 2017 vidím pokles hodnoty LH a Estradiolu. Čím je způsobeno, že je LH nyní nízké? HP v 8/2015, 3 den cyklu: ATPO negat., E2 187,1 pmol/l, FSH 7,3 IU/l, LH 8,1 IU/l, Prolaktin 15,43, TSH 1,71 mlU/l, AMH 4,06. HP v 8/2017, 3 den cyklu: Estradiol 114,1 pmol/l, FSH 5,5 IU/l, LH 3,3 IU/l, Prolaktin 14,29 ug/l, TSH 1,37 mlU/l, AMH 3,16. Jak zvednout hladinu LH a znovu počít? Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladina LH má být nižší než hladina FSH. Opačný nález bývá u polycystických vaječníků. Takže bych aktuální nález neřešil.
Ve 42 letech je již řada cyklů bez ovulace. Nejde tedy u Vás o nic neobvyklého
Pokud chcete další dítě, doporučil bych opakovat IVF cyklus co nejdříve, dokud jsou hladiny hormonů, především AMH, příznivé. Obrat k horšímu může být někdy velmi rychlý
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: je mi 43 let, první dítě ve 41 letech po umělém oplodnění, kdy mi zavedli 2 embrya ale nakonec se uchytilo jen jedno, porodila jsem císařem o 3 týdny dříve, užívala jsem utrageston, těhotenství jsem nesnášela moc dobře. Nyní jsme se rozhodli pro další máme zamraženy embrya- jeden lékař mi doporučil zavést jen jedno, jiný dvě. Co by jste mi doporučil? Děkuji z odpověď.
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jsou-li embrya zmrazena odděleně, spíše bych se přikláněl k zavedení jen jednoho embrya a dalšího až při případném neúspěchu prvního transferu.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je možné abychom žádaly početí já se svou lesbickou partnerkou v IVF centru formou oplodnění spermatem dárce?
Děkuji.
Linda1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle v současnosti v ČR platné legislativy není možné provést umělé oplodnění spermatem dárce u lesbického páru. Vždy je třeba přítomnost muže, který podepíše souhlas s otcovstvím.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Jsem po neúspěšném KET s darovaným embryem, příprava Estrofem+Utrogestan. Po vysazení léků jsem odmenstruovala a tento měsíc uvažuji o druhém KETu. Lékařka mi 20-tý den cyklu na UZT zjistila sliznici 17mm, prý horní hranice normy a doporučuje kontrolu ihned ke konci následujícího menstruačního krvácení. Mám se znepokojovat, nebo na to může mít ještě vliv Estrofem? Srovná se to do dalšího cyklu, kdybych chtěla podstoupit znovu KET? Ještě jedna otázka prosím, jsem po konizaci děložního čípku, za sebou mám jednou ET a jednou KET, pokaždé obtížný transfér, lékařka mi doporučila dilataci děložního hrdla v měsíci kdy budu absolvovat KET. Snižuje výrazně obtížný transfer úspěšnost IVF? V mém případě byl pokaždé použitý pevný vodič. Děkuji za odpovědi.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sliznice 17 mm je opravdu poměrně vysoká. Je třeba především vyloučit o endometrální polyp. Ten snižuje šanci na úspěch a musí se odstranit.

Souvislost aktuálně vysoké sliznice s užitím Estrofemu v minulém cyklu nepovažuji za pravděpodobnou

Opravdu obtížný transfer poněkud snižuje šanci na úspěch. Záleží na tom, jak "moc obtížný" byl, především na tom, jak dlouho trval. Samotné užití pevného zavaděče ale zásadní vliv nemá.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Uměle oplodnění; zamražená embrya jsou dvě a stárí 5 dní. Jsem totiž po jednom těhotenství a dvou extraut. těhotenstvích. První IVF se nepodařilo a dvě embrya mám v rezervě. Stimulace byla Elonvou .
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
nekladete žádnou otázku
Umělé oplodnění
Dobrý den, mám zamražená 2 embrya , pokud přijde menses půjdu 10 den na UZ a kdy se asi tak zavadejí embrya ? Abych si kohla zařídit volno dopredu?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na stáří zamražených embryí a na tom, zda jde o Váš přirozený cyklus nebo o cyklus vedený pomocí hormonální substituce

Embrya se zavádí tolik dní po ovulaci (nebo po přidání druhého hormonu při substituci), jak stará byla zamrazena

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na Váš názor.Je nam s manželem 36let.Máme za sebou jeden neúspěšný ET a jeden KET.A 4ři embrya každé zvlášť zamražené.Přemýšlíme že bychom teď dali aspoň tři měsíce pauzu a já začala cvičit.Myslíte si,ze v našem věku je tříměsíční pauza rozumná?Jak dlouho by jste čekal pokud by jste pauzu doporučil.
A ještě bych se chtěla zeptat z jakého důvodů se před transfery nedoporučuje styk.Zakazali nam 3sny před a týden po a po celou dobu jen s ochranou.
Děkujeme a vše jej do Nového roku ... - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil pauzu 1 měsíc a pak bych hned plánoval další KET. V 36 letech již bohužel může každý měsíc hrát roli

Proč vám zakázali styk před transferem přesně nechápu. Možná měli obavy, abyste současně nepočala přirozenou cestou a neměla dvojčata... ?  Nemám o vašem případu dost informací.

Po transferu i na našem pracovišti raději nedoporučujeme styk, aby mělo embryo "maximum klidu" pro implantaci

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Je mi 41 let, za sebou mám 2 přirozené těhotenství zakončené spont. porodem. Jsem po jednom neúspěšném pokusu IVF s vlastními oocyty a jednom neúspěšném KET s darovaným embryem. Cyklus mám pravidelný, přesto příprava se stimulací (Estrofem, Utrogestan). Já jsem zdravá, partner má oligozoospermia. Volil by jste prosím stejný způsob přípravy a jsou mé šance na otěhotnění reálné? O jiné možnosti, než darovaná embrya vzhledem k mému věku ani neuvažujeme. Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve většině případů při přípravě transferu darovaných embryí také doporučuji cyklus vedený pomocí HRT, tedy např. Estrofem+Utrogestan. Teoreticky lze také vyzkoušet transfer ve Vašem přirozeném cyklu - lze ale jen se zmrazenými embryi a je třeba počítat s větším počtem kontrol.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den.Minuli rok jsem mela mimodelozni a 22,12. jsem prodelala druhe mimodelozni po IVF. Bouzel uz nemame zamrazene vajicka. Kdy muzu opet zacit z lecbou v IVF. Nekde pisi po sesti nedeli nikde dele.Je mi 30 a nechce se mi cekat tak dlouho..Je mozno zacit z lecbou po sesti nedeli..Pri tom druhem mimodeloznim mi vicistili i delohu..Dekuji
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bylo provedeno "vyčištění" dělohy, doporučuji s dalším otěhotněním vyčkat minimálně měsíc po skončení šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pane doktore, moc děkuji za super rychlou odpověď! Ještě jsem se Vás chtěla zeptat, jestli 20. den po KET je Hcg 2054 v pořádku nebo to (společně s tím, že už 4. den slabě krvácím) spíš vypadá, že to nedopadne. Děkuji!
Katka Dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jedno stanovení hladiny HCG má jen orientační význam. 2054 IU/l  může být OK a nemusí. Klíčovým je UZ nález .

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, jsem v šestém týdnu těhotenství po KET,beru Utrogestan,doposud jsem ho zaváděla vaginálně, ale teď kvůli lehkému krvácení mi ho gynekolog doporučil užívat spíše orálně. Stále však kojím svého staršího syna,nemůže se mu tím orálním užíváním dostat hormon do mléka? Opravdu i jen špinění vadí vstřebání Utrogestanu v pochvě? Nechci ohrozit syna ani nové těhotenství. Děkuji!
Katka Dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I při slabém krvácení je podle mne lepší Utrogestan zavádět do pochvy. I tak se vstřebá. Přestup do mléka nelze zcela vyloučit ani při zavádění do pochvy. 

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli je možné umělé oplodnění ve 48.letech,děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zákon stanoví, že umělé oplodnění je v ČR možné provádět do 49. narozenin ženy. Reálnou šanci na úspěch má jediná metoda umělého oplodnění - IVF program s užitím vajíček od anonymní dárkyně

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
Byla jsem na ivf, muži vyšla v den odběru mých vajíček teratozoospermie, 98% morfologicky vadných spermií, nemohou být ta zbylá 2% také nějakým způsobem vadná a negativně ovlivnit výsledek ivf?Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bohužel teoreticky i v těch 2 procentech mohou být některé spermie vadné a negativně ovlivnit výsledek . Ale i naopak - mezi těmi vzhledově vadnými mohou být některé spermie se správnou genetickou informací. Takže šance na úspěch určitě existuje. Pokud by se "nezadařilo", zvážil bych před event. dalším IVF pokusem vyšetření DNA fragmentace spermií. Tento test nám o reálné kvalitě spermií řekne nejvíce

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, předminulý měsíc jsem absolvovala odběr oocytů a v tomto cyklu jsem měla jít na transfer embrya do dělohy. Bohužel mi bylo sděleno, že přestože výška sliznice odpovídá normě, struktura sliznice je homogenní a embryo by se neuchytilo. Dá se růst sliznice něčím podpořit, aby se stejná situace neopakovala i v příštím cyklu? Podle mého lékaře ne, jediná možnost je čekat, či později hysteroskopie. Jak to vidíte vy? Děkuji za názor.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž UZ obraz sliznice přímo vidím, je těžké se vyjadřovat. Obecně si myslím, že se význam vzhledu sliznice trochu přeceňuje. Změnit se situace nejspíše dá. Nepíšete, zda jde o cyklus s nebo bez hormonální léčba. Jiná varianta léčby určitě může obraz sliznice změnit.

Není-li podezření na polyp, hysteroskopii bych nepovažoval za nutnou

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám dotaz ohledně financování IVF pojištěncem a pojišťovnou. Proč pojišťovny např. nehradí PK? Sice to je označeno jako nadstandard, ale přece se to dneska již všeobecně doporučuje, nebo další případ je ICSI? Já např. potřebovala větší dávky léků a musela si je dohradit a nebylo to málo peněz. Vím, že nejste ředitel pojišťovny, ale jaký je na tyto nadstandardy Váš názor zda hradit pojišťovnou nebo klienty. Jaké % Vašich klientů nevyužije tyto "nadstandardy"? Myslím, že toto samofinancování může odradit páry, které nemají dostatek peněz. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Proč pojišťovny nehradí některé metodiky, které jsou již dnes považovány za standardní, nevím. Myslím, že ICSI, prodlouženou kultivaci i kryoprogram by zdravotní pojištění krýt mělo. O tom, co je a co není hrazeno nerozhoduje ředitel pojišťovny ale vyhláška a zákon.

Vše ve zdravotnictví ale nemůže být zdarma. Vždy je to otázka priorit. Pokud byly zrušeny regulační poplatky a proplácí se i banální léčba, je řešení obtížné.

Absolutní většina našich klientů si na léčbu v rámci IVF programu připlácí. Jsem přesvědčen, že to páry, které opravdu touží po dítěti, neodradí.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,

máme z IVF 2letého syna, zbyla nám embrya a v květnu tohoto roku jsem byla na KET, který bohužel skončil revizí v 9. týdnu. Od té doby proběhly 4 menstruační cykly, z toho až ten poslední byl normálně silný, ty předchozí byly trochu slabší. Myslíte, že už teď můžu podstoupit další KET, pokud bude dobře narostlá sliznice? Mám trochu strach, aby sliznice po revizi nebyla nějaká zjizvená a nezvýšila se tak pravděpodobnost adherující placenty, kterou jsem při minulém porodu měla (byla nutná manuální lyze v narkoze). Moc se mi déle čekat nechce, bude mi 42 let. Ale chci udělat vše pro bezproblémové těhtoenství a porod. Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že KET nemusíte dále odkládat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu při stimulaci na IVF užívat potravinový doplněk Inofolic. Děkuji za odpověď.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Inofolic při stimulaci užívat můžete

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, 13.den po KET a ty je negativní...může být ještě sance? a muze ovlivnit napriklad kojeni vysledek tehotenskeho testu? menstruace jeste nedorazila, ale uzivam Gynprodyl
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jste neotěhotněla. Raději ale test ještě za 2-3 dny zopakujte.

Kojení neovlivňuje výsledek testu. Pokud ale kojíte, je šance na úspěch KETu díky vysokým hladinám prolaktinu nízká

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
čeká mě první IVF s PGS, z důvodu zjištění malé mozaiky u mne (Down.sy, Turn. sy). Nyní jsem ve fázi stimulace, těsně před odběrem vajíček, PGS bude proveden v 5. dnu po odběru a budu čekat údajně 4-5týdnů na výsledky. Dá se stihnout embryotransfer v následujícím cyklu? Zda výsledky bývají i dříve? Děkuji, Marcela, 37 let - otázka upravena poradcem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky na našem pracovišti nebývají obvykle k dispozici dříve než za měsíc. Takže transfer se většinou provádí až ob cyklus.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore máte zkusenost s podáváním decapeptylu druhý den po ET?? Případně jak dlouho je v těle hcg z injekce? Dnes je to přesně týden po aplikaci injekce a test byl pozitivni..
V planu mám napsáno decapeptyl 0,1
Děkuji
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na našem pracovišti Decapeptyl 0,1 po ET zatím nepodáváme. V literatuře se ale množí zprávy o příznivém efektu, takže s tím plánujeme začít

HCG může být po podání Pregnylu pozitivní i 10 dní

MUDr. Jan Šulc


Umělé oplodnění
Dobry den, chystame se na KET s nahrani matkou. Doporucujete uzit ebryo glue? Ma to vyznam na uhnizdeni? dekuji predem
Maire G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Dle našich statistik speciální transferové medium Embryoglue mírně zvyšuje šanci na úspěch

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane.doktore, jaký máte názor na ET bez ultrazvuku?
Dále bych se chtěla zeptat zda může ovlivnit nevhodná stimulace kvalitu vajicek, jde o to, ze po celou dobu jsem aplikovala pouze gonal 225 ( což je jen FSH?) a kontroly byly prováděny pouze přes ultrazvuk, nikoliv odběrem krve, zda je správný poměr Fsh a Lh? Oplodněno 7 vajíček icsi, do 2. dne prezilo pouze jedno. Et 5. den od opu.
Mohlo by mít vliv na kvalitu embryí i to, že manžel bohuzel nemel ejakulaci více než měsíc až v den opu? (Při prvnim odběru sperma to bylo asi 14 dní a spermio prý bylo dobre)
Doporučil by jste další stimulaci dlouhý protokol?
(Amh 1.4 věk 28)
Omlouvám se za tolik otázek, děkuji!! - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně se domnívá, že mezi transferem s a bez UZ není, provádí-i ho zkušený lékař, rozdíl.

Kvalita vajíček záleží na mnoha okolnostech a ne všem přesně rozumíme. Stimulace do jisté míry kvalitu vajíček ovlivnit může, ale  užití léků obsahujících pouze FSH je zcela běžná.

Sledování pomocí UZ považuji za dostačující.

Odstup oplozován vajíček od poslední ejakulace nehraje roli.

Dlouhý protokol bych zvažoval.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz, zda při transferu 2 embryí byste doporučoval vkládat je do dělohy na jedno místo, a nebo na 2 různá místa, aby se zvýšila pravděpodobnost úspěšné nidace. Dále mám dotaz, jak počítat, pokud můj cyklus je 24 dní, a bylo vloženo embryo 4 a 5 ti denní, kdy by mělo být do dělohy vloženo aby to nebylo pozdě? Transfer jsem podstoupila 15.den po zahájení MS. Děkuji za odpověď.
hdiana@post.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Embrya běžně zavádíme na jedno místo.

Transfer embryí po odběru vajíček se počítá od odběru vajíček.

Kryoembyrotransfer se obvykle časuje podle ovulace. U kratšího cyklu může klidně ovulace nastat 10. den a transfer 15. den je pak časován správně.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
chci podstoupit ket- 3,5,7,9,11 DC jsem si aplikovala eigenorm. 12 DC ultrazvuk sliznice nizka proto nasazen estrofem 1-0-1 a 21 DC mam prijit znova na ultrazvuk,kdyz bude sliznice dostatečná probehne Ket.mam zamrazene embryo ve stadiu blastocysty.chci se zeptat jestli uz nebude na KET pozde?
Předem dekuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výška sliznice je při přípravě ke KETu podstatná. Ale důležité také je, aby neproběhla předčasně ovulace. Estrofem 1-0-1 tbl nemusí nutně ovulaci blokovat. Pokud ovulace neproběhne, 21. den pozdě není

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, od neděle 2DC stimulují gonal 225, v patek utz, dle lékaře moc folikulu neni, ale nějaké ano. V patek už rovněž aplikace Cetrotide, ve stejnou dobu jako gonal ve 22 hod. Cetrotide mam na tri dny do nedele.V pondělí bude další utz.
Myslíte že aplikace Cetrotide není předčasná a tím třeba neruší další růst folikulu. Také zda nevadí, když se podávají tyto látky těsně za sebou. Dekuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Krátký odstup mezi aplikací Cetrotidu a Gonalu vůbec nevadí.

MUDr, Jan Šulc



Umělé oplodnění
Dobrý den,
absolvuji 3 IVF ICSI. Vždy transfér 1-2 embryí 3 den 8 buněčné. Tentokrát jsem měla více folikul, z 6 se oplodnili 4, dnes tzn. 3 den dvě vypadají prý ok, ohledně dalších dvou se uvidí zítra. MuDr. by raději transferovala 4tý den a 3 kusy, ne pátý den. Mám obavy, raději bych změnu a transferovala blastocystu.
Všude i na zahr. webech klinik čtu, že lepší výsledky jsou s blastocystami. Proč mi nutí ten 4tý den? Je to z důvodu mého věku a vždy nízkého počtu embryí? Je mi 39 let. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ne vždy je transfer blastocysty výhodou. Někdy se embryu lépe daří v děloze než v laboratoři. Transfer 4. den může být opravdu pro Vás lepší. Věřil bych Vašemu lékaři, případně embryologům. Roli opravdu může hrát nižší počet embryí.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, prosím poradite mi? Nevím zda mám začít stimulovat. Brala jsem hak gentilion na zamezení, léčbu folikularnich cyst, v utery byl utz-bez nálezu. Posledni tabletu jsem dobrala ve ctvrtek ,včera v sobotu jsem uz krvacela,byla to cely den jasne cervena krev. Dnes rano uz to vypada na spineni.MS neni v terminu, kdyz začala hned po jednom dnu bez tablety. Mam začít stimulaci 2DC ve 22hod. Což by mělo být dnes, ale nevím zda mohu za této situace. Celkově jsem při užívání hak špinila.
Do centra se dnes nedovolam, vůbec nevím zda dnes začít nebo ne. DĚKUJI MNOHOKRÁT.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že můžete se stimulací začít

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dobry den,chtela bych se zeptat... mam za sebou 3 neuspesne ET bez uhnizdeni embria a ctvrty byl jiz KET s pozitivnim hcg,ale po 4 tydnech od KET se embrio neudrzelo a samo odeslo. jsem ted po revizi a chci se zeptat,kdy by jste doporucil dalsi KET a jestli opet jedno,nebo dve embria.a jaka je asi sance? mame v mrazaku jeste celkem tri. mam krevni skupinu AB neg. a pritel B poz. ,v nemocnici mi ted dali i ockovani ANTI D gamaglob. bylo to moje druhe pozitivni tehu,prvni bylo v 17-ti letech a sla jsem na interupci a ockovani v te dobe nebylo. je mi ted 37 let. dekuji za vas nazor...
Silvie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by Vaše krevní skupina měla pro uchycení a správný vývoj embrya zásadní význam.

Doporučuji pauzu 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
VÁŽENÝ PANE DOKTORE,
RÁDA BYCH SE VÁS ZEPTALA, ZDA MŮŽEME PODSTOUPIT DALŠÍ IVF, PŘESTOŽE KOJÍM 4. MĚSÍČNÍ MIMINKO. RÁDA BYCH POKRAČOVALA V KOJENÍ, JEN PO DOBU STIMULACE BYCH MU DÁVALA MLÍČKO Z MRAZÁKU A MLÉKO Z PRSU BYCH MU NEDÁVALA.VÍM, ŽE SE HORMONY DOSTÁVAJÍ I DO MM. TOUŽÍM PO DRUHÉM MIMINKU A ZÁROVEŇ NECHCI PŘESTAT SYNA KOJIT. DÁ SE TO PROSÍM NĚJAK SKLOUBIT? PRVNÍ SYN VYŠEL PO MINIMÁLCE, STIMULACE CLOSTYLBEGYDEM A PAK DOPÍCHNUTÍ NA DOZRÁNÍ, JE PO ICSI, JELIKOŽ MANŽEL NEMÁ SPERMIE. MENSTRUACI PŘES PLNÉ KOJENÍ ZATÍM NEMÁM, COŽ BY ALE VADIT NEMUSELO?
PŘEDEM VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ,
S POZDRAVEM,
LUCIE.
LUCIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud kojíte, máte zvýšenou hladinu prolaktinu. Tento hormon blokuje na různých úrovních otěhotnění, včetně asistované reprodukce. Šance na úspěch je při kojení mnohonásobně nižší. Takže doporučuji buď ukončit kojení nebo s dalším IVF pokusem vyčkat.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze