Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den. S manželem se snažíme o miminko asi 8 měsíců. Mě je 28, muži 42. Prošla jsem u své gynekoložky různá vyšetření, vše se zdálo být v pořádku, krom nalezené infekce Mycoplazma hominis a Ureaplasma plus zvýšený počet leukocytů na čípku. Lékařka nabízí léčbu doxycyklinem na 10 dní (případně 20) a doplnění Fluconazolem jako prevenci mykozy. Vzhledem k citlivější střevní flóře se této léčby spíše obávám. Může být tato infekce opravdu příčinou neplodnosti a je ji třeba přeléčit? Říkala jsem si, zda by stav čípku nemohla zlepšit například Cicatridina a lokálně protizánětlivé čípky. Muž zatím s veškerým testováním otálí, říká, že přeci se nesnažíme ještě dlouho.. Budu moc ráda za Váš názor. Děkuji.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedenou léčbu doporučuji. Aktuálně pomnožení ureaplasmat a mykoplasmat sice asi není příčinou neplodnosti, ale mohlo by se jí stát a mohlo by také případě i ohrozit těhotenství.

Nepodaří-li se Vám otěhotnět do 1 roku, považuji za vhodné obrátit se i s partnerem na specializované pracoviště. Nyní další testy nepovažuji za nutné

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li v budoucnosti potřebovat specializovanou péči a jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se pak telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu



pohlavní styk
Dobrý den, mám s přítelkyní nechráněný pohlavní styk nepoužíváme žádnou antikoncepci.
Chci se jen zeptat při souloži mi po chvilkach z penisu vyjde jakoby malá kapka ale ne sperma.
Nevim co to je a ptám se jestli z toho může otěhotnět.
Děkuji
Míra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o tzv. preejakulační tekutinu. Ta někdy může obsahovat spermie a otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám hodnotu testosteronu 1,72 nmol/l je v normě?Mám naplánované ivf s DO?Děkuji za odpověď.
Viktorie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jaké normální hodnoty má laboratoř, v které test byl prováděn. Pravděpodobně jde o nález v rámci normy. Při programu darovaných oocytů nemá hladina testosteronu  nějaký zásadnější význam

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den 7.9.17 som mala s priatelom sex dva krat za sebou to nechal dnu po tyzdni sa to zopakovalo znovu teraz su to uz 10 dni od prveho styku mam strasne zavraty ziadne ine priznaky ...kedy je dobre urobit si test ?? A je mozne ze som v tom ???
Luccy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství nelze vyloučit. Test z moče ho spolehlivě prokáže po 2 týdnech od početí

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, snažíme se rok a půl s manželem o těhotenství. Manžel má ze spermiogramu plodnost jen lehce sníženou. Já mám hormonální profil dělaný 2. den v cyklu v pořádku. Jiné vyšetření odhalilo nízký progesteron. Menstruační cykly mám nepravidelné (39. 26. 35, 37, 58, 35, 37, 28, 53). Lékařka mi doporučila užívat Utrogestan 17.- 25. DC. Domnívám se, že mám ovulaci spíše později. Je nasazení Utrogestanu v mém případě vhodné? Nezablokuje ovlulaci? S nasazením váhám. Děkuji
Lenka Kaseová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji sledovat ovulaci pomocí testů z moče. Utrogestan je vhodné nasadit až za 2 dny po pozitivitě testu. Časnější nasazení komplikuje početí-  ovulaci obvykle sice nezablokuje, ale může vést k narušení přípravy děložní sliznice k přijetí embrya.

Pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok a rychle neotěhotníte, považuji za vhodné obrátit se na specializované pracoviště. Je určitě vhodné spermiogram opakovat a doplnit další testy - např. vyšetření průchodnosti vejcovodů.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


pohlavní styk
Dobrý den,jaká je možnost otěhotnění při přerušovanem pohl. styku-ale sperma se dostalo dovnitř na prstech cca 3-4 dny před ovulaci .děkuji
Klárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Procentuální odhad není dost dobře možný - záleží na mnoha okolnostech - věk ženy, kvalita spermatu, atd

Početí ale nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý deň. Už týždeň má trápi pálenie pošvy a jej okolia. Začalo sa to bolesťou za pošvou (medzi ňou a análnym otvorom) a prešlo to do pálenia vonkajších orgánov. Bolesť a pálenie cítim pri chôdzi alebo dotyku (či pri umývaní alebo po použití toalety, alebo väčšom kontakte s oblečením). Myslela som si že to môže byť len podráždená sliznica po pohlavnom styku, ale keďže sa bolesť stupňuje a nezdá sa, že by sa niečo zlepšovalo tak mám strach a neviem o čo ide. U gynekológa som zatiaľ nebola, keďže som dostala menštruáciu a neviem či aj v takomto prípade môžem ísť na vyšetrenie. Vopred Vám ďakujem za každú radu alebo pripomienku ako tento problém vyriešiť.
Miriam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíš jde o narušené poševní prostředí, což může vyústit i v problémy v oblasti zevního genitálu. Vyšetření a kultivační stěr je možné provést i při krvácení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý večer p. doktor mám 44 rokov , vynecháva mi menštruácia aj 3 mesiace počas toho mávam len slabé špinenie. Bola som na vyšetrení štítnej žľazy pretože som mala problémy stála únava , vyčerpanosť. Prekonala som dosť stesujúce obdobie a prikladala som problém tomu. Na vyšetrení štítnej žľazy som mala hodnoty LH 12,86 FSH 33,05 TSH 11,214 . Bola assom aj na gynekologii este pred výsledkami a ženský lekár mi povedal, že mám 3cm cystu a predpísal mi Visane. Tieto lieky som po týchto vysledkoch odmietla urobila som chybu ? Este sa chcem opýtat sú moje vysledky už to že som v prechode ? Mávam v noci návaly a strašné migrény. Môžem užívať už teraz nejaké ľahké hormóny na zmiernenie , alebo je ešte čas ak je len začiatok prechodu? Prosím poradte mi dakujem
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Dobrý večer p. doktor mám 44 rokov , vynecháva mi menštruácia aj 3 mesiace počas toho mávam len slabé špinenie. Bola som na vyšetrení štítnej žľazy pretože som mala problémy stála únava , vyčerpanosť. Prekonala som dosť stesujúce obdobie a prikladala som problém tomu. Na vyšetrení štítnej žľazy som mala hodnoty LH 12,86 FSH 33,05 TSH 11,214 . Bola assom aj na gynekologii este pred výsledkami a ženský lekár mi povedal, že mám 3cm cystu a predpísal mi Visane. Tieto lieky som po týchto vysledkoch odmietla urobila som chybu ? Este sa chcem opýtat sú moje vysledky už to že som v prechode ? Mávam v noci návaly a strašné migrény. Môžem užívať už teraz nejaké ľahké hormóny na zmiernenie , alebo je ešte čas ak je len začiatok prechodu? Prosím poradte mi dakujem
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Dobrý večer p. doktor mám 44 rokov , vynecháva mi menštruácia aj 3 mesiace počas toho mávam len slabé špinenie. Bola som na vyšetrení štítnej žľazy pretože som mala problémy stála únava , vyčerpanosť. Prekonala som dosť stesujúce obdobie a prikladala som problém tomu. Na vyšetrení štítnej žľazy som mala hodnoty LH 12,86 FSH 33,05 TSH 11,214 . Bola assom aj na gynekologii este pred výsledkami a ženský lekár mi povedal, že mám 3cm cystu a predpísal mi Visane. Tieto lieky som po týchto vysledkoch odmietla urobila som chybu ? Este sa chcem opýtat sú moje vysledky už to že som v prechode ? Mávam v noci návaly a strašné migrény. Môžem užívať už teraz nejaké ľahké hormóny na zmiernenie , alebo je ešte čas ak je len začiatok prechodu? Prosím poradte mi dakujem
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšené hladiny hormonů FSH a LH svědčí pro vyhasínání činnosti vaječníků. Je ale důležité, jde-li o tzv. bazální profil - tedy odběr mezi 2. a 5. dnem cyklu. Odběr v jiný den má o něco menší význam.

Hladina TSH je zvýšená, což svědčí pro poruchu štítné žlázy.

Pokud jde o Visanne a o cystu, je těžké se na dálku, aniž nález vidím, vyjadřovat. Záleží na to, jak cysta vypadá a na tom, jak se bude nález vyvíjet. Odložením nasazení Visanne se ale asi nic nepokazí.

Nejprve by se měla nasadit substituce hormony štítné žlázy. Až neustoupí-li Vaše potíže bych zvažoval substituci estrogeny a gestageny, tedy ženskými pohlavními hormony. I zde ale nasazení závisí na vývoji cysty - u endometriózy by tato léčba mohla vést k zhoršení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 59 let a již 10 let nemám menstruaci. Ale v poslední době mě velmi trápí suchá sliznice. Už druhý rok používám Ovestin crm. a vyhovuje mi. Jen mám strach, jestli není dlouhodobé užívání Ovestinu nebezpečné.
Děkuji za odpověď.
Lenka Vávrová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin krém opravdu v podobných situacích pomáhá. Užívat ho je možné i dlouhodobě. Vždy ale doporučuji aplikaci po cca 6 měsíců a pak několik měsíců bez ní. Tento postup se dá s vysokou bezpečností užívat po řadu let.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, rada bych se zeptala v pripade, ze zena prodelala bakterialni mykozu, zda-li je lepsi po ukonceni lecby pouzit behem menstruace vlozky ci radeji tampony ? Dekuji za Vasi odpoved.
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bakteriální mykóza není běžně užívaný pojem. Vykládám si ho tak, že došlo k pomnožení kvasinek i některých bakterií v pochvě. Na tom, jaký prostředek menstruační hygieny po odléčení  použijete, příliš nezáleží

MUDr. Jan ŠUlc

myom
Dobrý den pane doktore, před rokem mi byl nalezen myom (21x23 mm) z části v děložní stěně, který je pořád stejný. Jediné potíže, které mám jsou silnější měsíčky. Je mi 35 let, jsem bezdětná. Může tento myom bránit v těhotenství?
Děkuji za odpověď a Váš čas
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží hodně na tom, jak je myom uložen - zda je ve stěně více k děložní dutině či naopak. Pokud je blízko dutině nebo ji dokonce deformuje, může i takovýto relativně nevelký myom snižovat šanci na početí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
den po skončení menstruace jsem měla nechráněný styk (praskl kondom). Do půl hodiny jsem užila Escapelle, bez vedlejších příznaků. Po sedmi dnech od styku jsem začala krvácet. Je možnost, že jsem těhotná?

Děkuji za odpověď.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je podle mne extrémně nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest po 2 týdnech od styku

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat nevim zda nejsem těhotna měla sem nechráněný pohlavní styk, tědka daleko častěji chodím na wc a su to kolikrát jen kapky moči. prvních dnes sem měla tlačení pod bříškem a bolesti bylo my na zvracéní, je to teprve tak 5 dní po styku dělala jsem si těhotencký test a vyšla jedna čarka silná děkuji za odpoveď Klára.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

5 dní po styku je na test brzy - nemůže podezření na těhotenství ani potvrdit ani vyvrátit. Smysl má test po 10-14 dnech.

Uvedené potíže podle mne spíše nejsou příznaky gravidity - i na rozpoznání těhotenství samotnou ženou je poměrně brzy

Příčinu bych hledal jinde. Například by mohlo jít o zánět močových cest nebo jiný urologický problém

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,mám 19 r. a nikdy som nemala menzes. Na vyvolávačku moje telo nereagovalo ani opakovane.Pri odbere mi zistili nízku hladinu estradiolu (200pmol/l) a progesterónu(1,70 nmol/l).Lekár mi odporučil liečbu antikoncepciou. Prečo práve ňou? Bude táto liečba účinná len dočasne,kým budem HAK brať? Za odpoveď ďakujem.
Lujza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vašemu tělu je třeba dodat ženské pohlavní hormony a antikoncepce je nejjednodušším způsobem.

Nejprve bych ale doporučil pečlivé  vyšetření (podrobnější hormonální testy, aj.), aby bylo jasné, co je příčinou toho, že nemenstruujete. Jen na základě toho lze odhadnout, co se bude dít, až léčbu ukončíte.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Častou příčinou bývá nízké procento tělesného tuku -pak je třeba během užívání antikoncepce zvýšit váhu.

těhotenství
Dobrý den,

včera jsem byla na preventivní kontrole u své Mudr. na gynekologii. Ráno jsem si dělala test na kterém mi vyšlo že jsem ve 2tt, vím že je to teprve začátek a na ultrazvuku ještě není nic vidět, ale podle testu moči jsem těhotná. Na kontrole mi však doktorka řekla, že mám cysty v děloze a jedna že je 6.6 cm a ze se ji to nelíbí, že může jít o mimoděložní těhotenství ať s tím počítám, že můžu přijít o vaječník a že kdybych měla bolesti mám jet hned do nemocnice. Jsou prosím cysty vážně tak vážné? Celkem mě vyděsila a jelikož jsem byla v lednu na revizi mám vážně strach, že to zase nevyjde. Neexistuje něco jak cystu zmenšit? Třeba čaje nebo něco takového. Jsem vážně zoufalá a vyděšená co se děje. Mudr mi k tomu nedokázala nic říct.

Děkuji za odpověď
Holanová Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Své lékařce jste asi neporozuměla.

Cysty nejsou v děloze, ale na vaječníku.

Cysta 6,6 cm téměř jistě není mimoděložním těhotenstvím. A i kdyby šlo o mimoděložní těhotenství, neodstraňuje se vaječník, maximálně vejcovod.

Je stále možné, že vše dobře dopadne. Více řekne další kontrola

Cysta může být v těhotenství přítomna. Je třeba ji sledovat, často sama mizí. Žádnou spolehlivou cestu, kromě chirurgické intervence, ke zmenšení cysty neznám. Gynekologické čaje v těhotenství nedoporučuji.

V případě bolestí opravdu jeďte hned do nemocnice - cysta může například prasknout nebo se zkroutit, což je třeba řešit. Nemusí to ale ohrozit těhotenství

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,
každou sobotu mám velké prádlo - mám vířivou pračku. Když vyjde prádlo do menstruace, mám večer hrozně nafouklé břicho jako těhotná i bolavé a bodá mi v podbříšku. Může to být od námahy jak se se shýbám k máchání? Normálně takové problémy při menstruaci nemám. Děkuji
Slávka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Výrazná námaha při menses někdy může vést k podobným potížím. Není to ale běžné

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,je možné aby 68 letá přítelkyně otěhotběla při nechráněném pohlavním styku ,když se do ní úplně udělám?
Oskar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
nedávno jsem absolvovala umělé přerušení těhotenství z genetické indikace - VVV s ne přesně určitelnou příčinou (často se původ tohoto onemocnění plodu vykládá jako působení několika menších faktorů). Jelikož jsem pracovala (do 5. tt, kdy jsem zjistila těhotenství) na rizikovém pracovišti (chemická laboratoř), je možné, že vady byly způsobeny právě něčím, s čím jsem se potkala v práci. Prokazatelné to ale není. Přesto bych ráda udělala vše pro to, aby se tato velmi nepříjemná zkušenost v případném dalším těhotenství neopakovala. Jinými slovy, ráda bych i v době, kdy ještě nemůžu doložit, že jsem těhotná, nebyla vystavována známému riziku (tyto VVV prý často vznikají třeba kolem 20. dne gravidity..) Slyšela jsem od kolegyně, že jí její gynekoložka říkala, že podle nějakého nového předpisu si můžu požádat o přeřazení na jiné pracoviště již ve chvíli, kdy se pokouším otěhotnět. Nevíte o tom, prosím, něco bližšího? Přijde mi to na jednu stranu absurdní (co když třeba několik měsíců neotěhotním???), na druhou stranu to vidím jako způsob, jak se ochránít, než se mi podaří změnit zaměstnání a bez toho, že bych musela setrvávat v pracovní neschopnosti. Děkuji!
Ver
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Požádat o přeřazení na jinou práci podle mých znalostí žena může až v případě prokázaného těhotenství - tedy cca po 2 týdnech od početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,pane doktore,
mam dotaz,zda muze kasel v 27.tt byt nejak nebezpecny,pokud je to semtam zakaslani,a vyvolat kontrakce nebo nejak ovlivnit delozni cinnost,mit vliv na delohu a jeji posun dolu,nebo primo na plod apod.Trosku s tim ted bojuji a mam obavy.Na posledni kontrole jsem mela mereny cipek,byl dlouhy a pri pokynu lekare k zakaslani se nezmenil.Muzu pripadnym problemum (problemy s cipkem apod v dusledku kasle) treba zabranit stalym lezenim na luzku?Dekuji.
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kašel, nejde-li o extrém, dělohu ani čípek neovlivní

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den,

dnes mi doktorka sdělila, že mám nádor na vaječníku. Mám měsíc počkat a vrátit se po další menstruaci, že prý ten nádor (ne cysta) může vymizet sám, že se tak děje v 90%. Je to opravdu možné?

Případně pokud tam stále bude, řekla, že musí jít ven. To znamená, že mi vezmou vaječník? Nebo hůř?

Děkuji za odpověď.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozdíl mezi cystou a nádorem je mnohdy velmi malý.  Cysta mizí často. Pokud by ale šlo o jasný nádor, je pravděpodobnost, že zmizí menší. Nicméně existuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jiz jsem psala ohledne mozneho nakazeni listerii. Chci se zeptat, kdybych nevedela, ze jsem nakazena, jak by se to projevovalo u plodu? Zacala bych rodit hned pri projevech onemocneni? Docetla jsem se o moznem postizeni CNS plodu. To by se nejak mohlo projevit na ultrazvuku nebo opravdu az po porodu bez predchozich signalu?
Predem dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nákaza listeriemi se nejčastěji projeví závažnou  infekcí dítěte až při porodu. Méně často může dojít k předčasnému porodu nebo nitroděložnímu odumření plodu.

UZ vyšetření většinou nic neodhalí. Spolehlivý je test z krve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 37tt+3, těhotenství probíhá bez problémů. Předevčírem jsem byla v poradně: čípek dlouhý, hrdlo uzavřené, zatím je stále dost vysoko. Pohyby cítím normálně - čilejší bývá večer. Jde mi ale o to, že mi začíná být poslední dva dny k večeru nevolno, pálí mě žáha a častěji chodím na wc, mám i hojnější výtok. Je to ke konci těhotenství běžné? Může to znamenat, že porod začne brzy? Předem děkuji za odpověď.
Lidka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani jedna z obtíží nesignalizuje nějaké vážné nebezpečí a ani nenaznačují bezprostředně  se blížící  nástup porodu

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den rada by som sa opytala cim moze byt sposobena bolest v oblasti maternice a vajecnikov pri pohlavnom styku? uzivam hak uz 1o rokov na preventivnej prehliadke som bola zaciatkom roka vsetko bolo ok vajecniky pobolievaju aj mimo styku taka bodava bolest mam bolesti aj v oblasti krizov (ale to pripisujem vyskocenej platnicke ) dakujem za odpoved pekny den
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada - z oblasti gynekologie (zánět, cysta, endometrióza, aj.) nebo i mimo gynekologii, například i od páteře.

MUDr. Jan Šulc

různé
Když mi narostlo pravé prso větší než druhé, je to normální. Četla jsem že by to mělo být naopak, že ženy mají větší levé a pravé menší. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální a nejde o nic až tak neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Může mě před menstruací bolet jen jedno prso ?
květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, může. Citlivost na hormonální změny může být v každém prsu jiná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore, je mi 42, nemam deti, byla jsem 9x tehotna vzdy potrat. Muj dotaz je ohledne menstruace. po posledni revizi je velmi slaba skoro zadna. Cim to muze byt? Mam to resit? Nemuze to byt prechod? dekuji predem
Maire G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě to řešte. Příčiny mohou být dvě -  hormonální problém v souvislosti s přechodem nebo poškození děložní sliznice po opakovaných potratech. Nejlépe rozhodne o co jde léčebný pokus - 1 cyklus s dostatečnou dávkou hormonů - pokud krvácení bude silnější, je problém v hormonech, pokud bude opět slabé, je problém v děložní sliznici

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je problém, když beru antikoncepci někdy s půlhodinovým max hodinovým zpožděním, ale jinak každý den v +- stejný čas. Děkuji
Ann
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Několik hodin +- nehraje roli

MUDr. Jan Šulc

různé
Vždy před menstruací mám citlivá prsa.Nyní 2 týdny před očekávanou menstruací také,ale pravé mě bolí výrazněji než levé.Bradavky ne,ale prsa jsou citlivá,jakoby těžká,ovšem to pravé výrazně více-Může to být?Je mi 48 let
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o poměrně častý jev. Podkladem je zvýšená citlivost prsů na hormonální změny

MUDr. Jan Šulc

polyp
Čo je to torg polipu a curr frakcion mám ísť na operaciu je to vážne? Ďakujem za odpoved a želám vám všetko dobré s pozdravom Emília.
Emilia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o malý zákrok k odstranění polypu. S vysokou pravděpodobností nejde o nic vážného. Definitivně to ale potvrdí až histologický rozbor odstraněného polypu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
již druhý den bojuji zřejmě s virozou-rýma, bolest v krku, tak jako každý podzim. Dnes ovšem teplota 37,2 k večeru. Dala jsem si vlažnou sprchu a obklad na čelo. Nebo si mám vzít paralen? Je tato teplota už nebezpečená pro plod? Při jaké teplotě mám vyhledat lékaře? A mám případně zajít na gyn, nebo k praktickému? Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Neuvádíte, v kterém jste týdnu. Obecně ale takovéto lehké nachlazení má pro plod minimální riziko. Paralen užijte při teplotě nad 37,5. Pokud by se stav zhoršil a bude třeba návštěva lékaře, volte praktika.

MUD. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
užívám první balení antikoncepce Logest, platíčko bych měla dobrat v pondělí 18.9. , tudíž hrozí, že bych menstruovala příští víkend, což se mi nehodí. Je lepší začít brát další balení nebo mohu naopak platíčko nedobrat? Už nyní lehce špiním, předtím jsem měla velmi siilnou menses, která vedla k anemii. Tak mám obavy, že budu menstruovat i přes užívání druhého platíčka. Co je lepší? Co se týče ochrany, při zkrácení cyklu bychom užili jinou. Děkuji za radu.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je nyní vysadit a po standardní pauze začít opět užívat

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, mohu být těhotná ve 23. cyklu ? Podle kalendare jsem mela mít ovulaci a plodne dny od 9.dne cyklu až do 15.dne cyklu.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění 23. den cyklu je  nepravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, plánujeme mať dieťatko. Pred dvoma rokmi som zobrala tabletku po escapelle. Mala som aj pred troma rokmi dve tablety. Takže mala som ich tri .. a chcela by som sa opýtať či nebude nejako prekážať ked som ich užila a nebude prekážať v tehotenstve teraz ked chcem otehotnieť ? Dakujem za odpoved. Chcela by som ešte dodať ak by som mohla niečo zmeniť tie tablety by som ani nikdy nevzala keby som vedela :(
Miška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občasné užití těchto tabletek nemá na následující početí žádný vliv

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
Mám 7. den zpoždění menstruace, pohlavní styk jsem měla pár dní po předchozí menstruaci a taky nedošlo k ejakulaci. Poslední měsíc procházím hodně stresovými situacemi, zhubla jsem. Může být tak dlouhé zpoždění vyvoláno stresem? a existuje něco na vyvolání menstruace? děkuji.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stres i zhubnutí může být příčinou opoždění menses. Vyvolat krvácení lze aplikací injekce u gynekologa

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
chci se zeptat zda je možné otěhotnět 6. den od začátku menstruace? Jindy užíváme přerušený styk, ale nějak jsme se nechali unést
Ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění 6. den od začátku menses je vysoce nepravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

různé
Mám asi dost zvláštní dotaz, ale já se otužiji. Můj poslední rekord před Vánoci je voda 1.5°C pod bodem mrazu. Letos chci překonat – 2°C. Může celoroční, teda hlavně podzimní a zimní otužování posilovat genitálie ženy, aby se vytvářely obrané látky proti infekcím a tak. Zatím jsem totiž na nic netrpěla. Děkuji za odpověď
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otužování obecně posiluje imunitu organismu. Zda konkrétně posiluje obranyschopnost genitálu, není podle mých znalostí prokázáno

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, rano jsem psala ohledne obav z listeriozy. Zimnice byla jen vcera vecer a v noci, dnes se uz citim dobre, jen me boli svaly. Vcera jsem trochu zmokla, rak to mohlo byt mozna i z toho. Jsem ted na dovolene ana ke sve doktorce se dostanu az pristi tyden.
Mam se obavat a radeji zajet treba na pohotovost?
Dnes je to 45.den od poziti salatu. Kdy je, prosim, nejzazsi termin k nasazeni antibiotik, aby nebylo ohrozeno dite?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika by měla být nasazena co nejdříve po průkazu listeriózy. Ostrá hranice, kdy je a kdy ještě není riziko pro plod významné, neexistuje.

Myslím, že jde nejspíše o běžné "nastydnutí". Takže, je-li Vám lépe, návštěvu pohotovosti nepovažuji za nezbytnou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak je spolehlivá antikoncepce Diecyclen a jestli se dá přes antikoncepci otěhotnět.
Děkuji za odpověd
Bella
Bella 226
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o antikoncepční přípravek s poměrně běžným složením. Jeho spolehlivost je plně srovnatelná s jinými podobnými  přípravky - je vysoká, ale nikoli stoprocentní. Při správném užívání dle příbalového letáčku je ale riziko otěhotnění velmi velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, na konci cervence jsem snedla salat, kde byly i morske plody tepelne neupravene.
Nyni mam zimnici, teplotu a chce se mi zvracet. Doufam, ze to nesouvisi, ale cetla jsem, ze inkubacni doba listerie je az 70 dni. Mate ze sve praxe s listeriozou zkusenost?
Jsem na konci 33.tt a pohyby citim normalni.
Predem dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Listerióza je naštěstí poměrně vzácné onemocnění. Inkubační doba bývá v absolutní většině případů kratší než maximálně uváděných 70 dní. Průkaz je možný z testů z krve. Krev Vám může odebrat Váš gynekolog nebo praktický lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 38tt+2 a budu rodit poprvé. Chci se zeptat, jak a jestli poznám, že mi odtéká plodová voda. Mám v posledním týdnu pocit, že jsem nějaká "vlhčí". Poznal by to lékař na kontrole? Děkuji předem za odpověď! - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při odtoku plodové vody jde obvykle opravdu o větší množství tekutiny, které nepřipouští nejistotu. Někdy ale voda odtéká pomalu. Pak to poznáte tak, že si vezmete vložku a ta je během 10 minut prosáklá.

Lékař by to měl při kontrole také poznat.

Při nejistotě lze provést speciální testy.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let a před rokem jsem podstoupila radikální hysteroktomii. Byli odebrány i vaječníky a uzliny kvůli nálezu na čípku. Žádné chemo ani ozařování jsem nepodstoupila, histologie je v pořádku, negativní. Pan doktor mi nasadil HSL, Estrofem. Chtěla bych se zeptat, zda je nutné brát hormony, když nemám žádné potíže, např. návaly, apod. Jen mi zjistili těžkou osteoroposu, užívám Calcium D3 a Vigantol. Moc děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrofem je vhodné užívat kvůli osteoporóze. Nebezpečí vážných komplikací je při zhoršování osteoporózy vysoké. Samotné kalcium a vitamin D nestačí. Pokud byste nechtěla užívat HST, je k řešení osteoporozy možno užít i jiné léky. Ty obvykle předepisuje specialista -osteolog. Často jsou ale hůře snášené než přirozený ženský hormon estradiol obsažený v Estrofemu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, potrebujem poradiť, či v prípade, keď som prekonala cytomegalovírusovú infekciu je bezpečné počať dieťa. S manželom by sme mali radi dieť, avšak dnes som sa dozvedela, že som prekonala danú infekciu v hodnote G, protilátky ostali, MK hodnoty sú negatívne, v súčasnosti infekcia u mňa nebeží. Chcem sa spýtať, čo by to v prípade tehotenstva pre mňa a plod znamenalo. Za odpoveď Vám ďakujem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neprobíhá-li akutní CMV infekce, těhotenství není ohroženo

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pane doktore, pokud nechci podstupovat velké IVF, ale chci jen zisk méně vajíček a co nejméně je ovlivnit stimulací, je správný postup volit k tomu účelu Tamoxifen? Poroste FSH i LH současně? Vím, že léky jako např. Cetrotide způsobují prudký pokles LH a proto je vhodné LH připichovat, např. Luveris. Jde mi tedy o co nejmenší negativní dopad na kvalitu vajíček. Jak často mohu zisk vajíček pomocí Tamoxifenu zkoušet? Volil byste stejný preparát? Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

 Dobrý den.

S IVF cykly s Tamoxifenem nebo s Clostilbegytem nemám dobré zkušenosti. Vždy bych k minimální stimulaci doporučil spíše gonadotropní hormony - dle výsledku hormonálního profilu buď jen FSH nebo kombinaci FSH+LH. Jde podle mne o přirozenější postup a tomu obvykle odpovídá i kvalita vajíček.

Osobně se nedomnívám, že kompletní stimulace, probíhá-li bez komplikací, nějak negativně ovlivňuje kvalitu vajíček.

S kombinací Tamoxifen + Cetrotide zkušenost nemám

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 42 let, z odběrů 3 den cyklu: AMH 3,16, TSH 1,37, PRL 14,29, ATPO neg., FSH 5,5, LH 3,3, E2 114,1. Z předchozího IVF (provedeno jen kvůli věku) po PGS zdravé dítě, porod přesně před rokem ve 41 letech. Pro druhé dítě už nechci podstupovat plné IVF. Bude správné volit podporu alespoň Tamoxifenem 2x1 nebo 3x1, pro zisk 3-4 vajíček? Po Clostilbegytu je prý více potratů, negativně ovlivňuje sliznici. Poslední tři cykly vnímám změny ovulace, např. 15 den cyklu folikul jen 15,7 mm, nebo 11 den cyklu žádný dominantní a 16 den cyklu najednou dominantní 19 mm. Chceme využít možnosti PGS při odběru méně vajíček, tedy zvažuji nativní cyklus nebo minimální stimulaci. Ovulace je častěji z levého vaječníku. Není LH moc nízké, když před dvěma lety 3 den cyklu bylo 8,1? Děkuji!
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodnoty hormonálního profilu jsou v normě. Normální je i LH.

Osobně nemám s IVF cykly s Clostilbegytem dobré zkušenosti. Ovšem nemám prakticky žádné zkušenosti s cykly s tímto lékem či s minimální stimulací pomocí gonadotropinů v kombinaci s PGS. Je  to velmi netypický postup. Málokdy totiž získáme více vajíček a jen výjimečně máme k dispozici více než jedno embryo. Na druhou stranu po odběru buněk pro PGS 5. den se embry(a) zamrazí a užije se  v případě příznivého výsledku  až v  některém dalším cyklu Tím odpadá negativní vliv Clostilbegytu na děložní sliznici.

Ovšem nevím (záleží na laboratoři), jak PGS v takovémto IVF cyklu vyjde po stránce financí

Neuvádíte, proč nechcete podstoupit kompletní IVF cyklus se stimulací -šance na úspěch by byly podle mne násobně vyšší.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
po sedmidenní pauze jsem si zavedla Nuvaring o tři a čtvrt hodiny déle, než jsem měla. Dva dny předtím v této pauze jsem měla pohlavní styk. Ochránil mě Nuvaring v tomto případě? Děkuji.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla fungovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
V 19. srpna jsem měla pohlavní styk. V pátek 8. září mi začala migréna i se zvracenim. Může to být příznak těhotenství? Mám už asi dva, tři dny zpozděnou periodu. Včera jsem si dělala dva testy a dnes jeden a všechny zatím negativní. Můžu být těhotná?
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem  negativním testům je těhotenství počaté 19.8. extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

různé
Co je na tom pravdy ??? že menstruační krev zapáchá podle toho, co žena zrovna jedla a tím může eliminovat sílu zápachu při menstruaci. Děkuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nic podobného jsem neslyšel ani  jsem o tom nečetl

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
mám zvláštní dotaz, je možné v ČR podstoupit operaci, která by obnovila panenskou blánu? Pokud ano, jak vysoko se přibližně pohybuje cena za takový zákrok? Je možné operaci podstoupit v jakékoli nemocnici, nebo existují specializovaná pracoviště? Byla jsem zneužita, jedná se pro mě o velice nepříjemnou zkušenost. Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, zda a kde by se v ČR podobná operace dala podstoupit. Určitě nejde o běžný výkon. Možná na některé klinice plastické chirurgie?

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze