Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,

dostala jsem na periferní a centrální neuropatickou bolest
RABAKIR 75 mg, ale po přečtení příbalové informace, kde jsou uvedeny vedlejší možné účinky, jsem z toho na vážkách
zda s tím vůbec začínat.
Léky, které užívám je stacyl, sortis a lanzul. Můžete mi, prosím, sdělit Váš názor.
Děkuji
Lenka
LENKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Lenko. Můžete mi ale o vás napsat více a popsat všechny zdravotní obtíže na které užíváte léky? Vidím také Sortis a Lanzul. Máte velkou nadváhu?
Léky na předpis
Děkuji Vám pane doktore.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Katko.
Léky na předpis
Dg.Thyreoiditis v.s. Graves Basedova nemoc - ta Grav Basedová nemoc ještě není definitivně potvrzena. Thyrozol mi předepsal endokrinolog. Prvotní záchyt, že není něco v pořádku se št.žlázou, byl v listopadu a od listopadu 2017 se také léčím. Na ko chodím co 6 týdnů, zatím vypadá, že léčba zabírá, protože výsl.odběrů na št.žlázu jsou vždy u každé ko lepší, teď půjdu na ko v květnu. Ale vlasy mi začaly padat daleko dříve než jsem začala brát Thyrozol.... asi rok a půl. Ale vlasů jsem měla tolik, že to ani nebylo poznat. Až teď poznávám, kolik mi už vypadlo. Všechny ty lok.th. do vlasů od kožní jsou k ničemu, efekt malý. Výhl.si můj endokrinolog myslí, že asi bude nutná operace št.žlázy. Imunitu jsem si chtěla zvýšit, protože trpím (asi v souvislosti se št.ž) chronickou únavou.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Tedy, nevím, jestli jsem dobře napsala thyreoditis. Zánět št.žlázy nemám, také dosud norm.velikosti, nezvětšuje se, jen je prokrvená. Mám hyperfunkci št.žlázy. Dávky léků mi lékař upravuje dle akt.výsledků, a už mi i snížil. Ale ty protilátky proti št.žlázy v mém těle jsou. Zkrátka se to sleduje a uvidí se, co dál. Ale říkal, že v naprosté většině lidí operaci neujdou. Protože št.ž. vypouští toxiny do těla. Tak nevím, jestli se upraví pak i ty vlasy.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Katko. Únava souvisí s používáním Thyrozolu. Je to obrovský zásah do látkové výměny i do funkce vegetativního nervového systému.  Padání vlasů také. Návštěvy dermatologa považuji za ztrátu času. Odstraněním štítné žlázy a následné používání substituční léčby by mohlo pozvolna stav zlepšit. Nyní bych volil doplněk stravy s obsahem methioninu např. Paralékárna Methionin Plus + Biosil Plus. Zdá se mi, že jste v dobrých rukou, Katko a respektoval bych rady endokrinologa. Wobenzym bych neužíval, pokud vám ho tento lékař vyloženě nedoporučí.
Léky na předpis
Pane doktore, dobrý den. Chci se zeptat, zda jsou nějaké kontraindikace k braní Wobenzymu. Myslím lékové nebo nemoci. Léčím se hyperfunkcí št.žlázy, beru Thyrozol 10mg střídavě 1-0-0 a 1/2-0-0. Přes půl roku řešíme s kožní lékařkou rovněž vypadávaní vlasů (vypadávají v trsech, mám tam holou kůži) a tak mi nechal odebrat odběry, které dopadly skoro písankově, až na easofilní segment, který byl dvojnásobně zvýšený a na ANA,který vyšel pozitivní, jinak vše v pořádku, Ale teď se děsím, četla jsem, že to ANA souvisí s autoimunitním systémem, že tělo napadá vlastní bunky. Mohou tyto hodnoty souviset i s tím, že se léčím se št.žlázou? A Wobenzym bych chtěla zkusit k posílení imunity, tak se ptám, zda je to možné. Děkuji.



Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Padání vlasů spíše souvisí s užíváním Thyrozolu, Katko. Jak dlouho lék berete?   Předepsal vám lék endokrinolog ?  Jakou diagnózu přesně stanovil ?  Můžete mi napsat poslední hodnoty TSH, T3 a T4?  Z jakého důvodu chcete posílit imunitní systém uživáním Wobenzymu ?
Léky na předpis
Na lékaře se obrátil - i neurologa i ortopeda, absolvoval také další přidružená vyšetření, rdg apod. avšak bez nějakých lepších výsledků. Příčinu sice zná, avšak se s ní prý nedá nic moc dělat. V mladších letech sportoval hodně, nyní již nemůže. Problém mu dělá i samotná chůze. Fyzicky nepracuje. Bohužel má také značnou nadváhu, se kterou nic moc nedělá. Nyní musí warfarin užívat, protože absolvoval ambulantní zákrok na kardiologii, čili jako prevence případných obtíží. Nejprve si na ředění krve píchal nějaké injekce do břicha nyní už "jen" warfarin - ještě cca měsíc. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Všechny protizánětlivé léky interagují s Warfarinem, Markéto. Určitým řešením je, pokud je to nutné, užívat stále stejnou dávku protizánětlivého léku a srážlivost krve dostatečně monitorovat.  Protizánětlivý lék, by měl předepsat či doporučit ošetřující lékař, který má určitě s Warfarinem velkou zkušenost. Je to lék osvědčený. Vyžaduje však pečlivé sledování zdravotního stavu. Já bych začal Brufenem. Vhodnou dávku opět musí určit lékař. Nedoporučuji cokoliv koupit volně a užívat bez jeho vědomí. Jestli ale tatínek není ochoten snížit váhu, každá rada je drahá. Je to  pak plýtvání časem lékařů i peněz a k ničemu dobrému to z dlouhodobého hlediska nepovede.
Léky na předpis
Dobrý den,prosím o radu pro svého tatínka.Je mu 58 let a na občasné silné bolesti zad nebo kloubů užíval aulin v prášku - ne pravidelně, pouze podle potřeby - když byly bolesti silné. Nyní však musí na přechodnou dobu užívat warfarin a u něj se aulin nesmí užívat. Můžete mi prosím doporučit nějaký jiný lék, který se s užíváním warfarinu nevylučuje? Děkuji.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Při bolestech zad a kloubů mohou přinést léky více škody než užitku. Bolest je signálem, že není něco v pořádku. Když ji utlumíme, můžeme problém ještě více prohloubit a často se tak děje. Musí se řešit příčina obtíží a lék třeba použít jen na noc, aby došlo k dostatečnému odpočinku.  Pracuje tatínek fyzicky? Sportuje? Má nadváhu? Užívá ještě další léky? Proč mu byl předepsán Warfarin?
Léky na předpis
Zdravím, pane doktore moc Vás chci poprosit o radu. Dozvěděla jsem se šťastnou zprávu, jsem těhotná 3.týden, ale mám problém jsem ve fázi kdy vysazuji lék tritico 75. Předepsán mi byl po smrti bratra na spánek, beru právě 50 mg a chci zkusit 25 mg. Paní lékařka mě ujišťuje, že 25 mg je úplně minimální dávka a dále vysazovat nemám. Prý jsou šetrné, já však jsem zastánce co nejméně léků poradíte?
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzko, neznám váš psychický stav, ale uvažujete správně. Je učitě třeba zkusit snížit dávku na 25 mg a následně případně lék  úplně vysadit. Osobně považuji 30 dní za dostatečnou dobu k tomu, aby mohl být lék úplně vysazen, pokud to váš zdravotní stav umožní. Gratuluji a těšte se na miminko !!!
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o radu,
užívám Loristu 100, Loristu H, Janumet, Glymepirid, Letrox, a teď se léčím pro Torticolis spastika a užívám Nakom a Baclofen. Taky ještě jednou denně Simbicort.
A taky Lipanthyl. Nejvíc mě trápí , když si lehnu a škube mě hlava k levé straně. Nebo, když chci hlavu opřít v sedě u zubaře. Můžu znát váš názor ? Moc děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivano. Léků užíváte velké množství. Nemohu posoudit, zda jsou všechny opravdu nutné. Pokud ale trpíte větší nadváhou, určitě je velký prostor se některých zbavit. Co se týká tortikolis spastika, je to svízelné onemocnění. Užívání léků bude nutné. Zlepšení by ale po nich mělo nastat. Užíváte tuto kombinaci již dlouho?
Léky na předpis
Dobry den, mam jiz hodne propadle ockovani proti tetanu (18let). Mela bych si tedy dojit na preockovani. Bohuzel nyni jsem nemocna a od pristiho mesice se zacneme snazit o miminko. Myslite si, ze je vhodne, abych napr. 14 dni pred ovulaci, pri ktere bych mohla otehotnet, sla na ockovani? Nemusi se pak treba tri mesice cekat, nez clovek otehotni? A jak velky problem by byl, kdybych se nechala ockovat az po porodu a ukonceni kojeni? Jsem z pardubic. Dekuji
Lena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Leno. V Pardubicích se těžko tetanem infikujete, pokud například  třeba nejezdíte na koni a neošetřujete koně, nebo nepracujete často na zahradě.  Riziková mista bývají na venkově. Clostridium tetani se vyskytuje v půdě a infekce může proniknout do těla i velmi drobnými oděrkami. Narušení ochranné vrstvy kůže je nutné. Jako první krok bych volil návštěvu lékaře, kterého bych požádal, jestli by bylo možné stanovit protilátky proti tetanu. Často se vytvářejí celoživotně v dostatečném množství a nemusí být potřeba následné očkování. V naši ordinaci se  u pacientů setkáváme s nízkou hladinou protilátek spíše vyjímečně a ještě si myslím, že je to způsobeno ne zcela správně provedeným očkováním v minulosti. Také bych příliš neřešil, zda se sníží pravděpodobnost početí, pokud nemáte vyloženě problémy otěhotnět. Za normálních okolnosti si myslím, že vliv je zanedbatelný, pokud  nedojde k nějaké mimořádné  reakci organismu na očkování. Kvalita současných vakcín je navíc velmi vysoká, oproti minulosti. Přeji vám, abyste se brzy dočkala miminka a užila si v rodinné pohodě mateřství co nejvíce.
Léky na předpis
doplnění-červené fleky jsou ohraničené,jako vyrážka
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Měla by to vidět ošetřující lékařka, paní Ludmilo. Je to důležité. Já se k tomu odpovědně vyjádřit nemohu. Podle mého názoru, bolesti hlavy se budou objevovat bohužel  trochu častěji a je to daň za účinnou léčbu  Přeji vám, abych se mýlil. U Lamotriginu jsem se nesetkal s žádnými kožními projevy, přestože jsme měli psychiatrickou ordinaci naproti lékárně a byl to lék poměrně často předepisovaný.
Léky na předpis
Beru Lamotrigine Farmax 25mg.Dneska jsem přešla na plnou dávku 2-0-2tablety. Mám po těle červené fleky,a při brání tablet mě víc bolí hlava.Chtěla bych se zeptat,zda se to upraví. Jinak beru trombex,euthyrox,a někdy od bolesti páteře ultracod. Děkuju. Ludmila.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak ty červené fleky, vypadají, paní Ludmilo ?
Léky na předpis
Dobrý den,mám revmatoidní art. který z léků na bolest méně zatěžuje játra Ibalgin nebo Biofenac. Děkuji
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejde jen o játra, Ivano. Léky s protizánětlivým účinkem mohou vážně poškodit sliznici trávicího ústrojí. Je to poměrně častý nežádoucí účinek. Je proto nutné respektovat informace o doporučeném dávkování a dávku  nadměrně nezvyšovat. Lékař by měl vědět o tom, které  volně prodejné léky ev. užíváte a v jaké dávce. Vhodnost dávkování těchto léčiv je třeba posuzovat i vzhledem k užívání  dalších léků. Při  rozhodování o optimální  dávce léčiva hraje velkou roli i věk pacienta, nebo  třeba jeho hmotnost.
Léky na předpis
Děkuji za rychlou odpověď. Ještě dodám, že beru nepravidelně Detralex a brala jsem Esmyu a poté Proveru na děložní myomy. Léčbu mi gynekolog v prosinci prozatím ukončil (zmenšily se). Menstruaci mám pravidelnou. Také občas pociťuji dušnost. Nevím, zda to může nějak souviset. Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dušnost v ranních hodinách je často způsobena jen obyčejnou dehydratací organismu, díky ztrátám vody během spánku.  2 sklenice vody mohou vše napravit.  Pokud souvisí s námahou, oznamte to prosím  svému lékaři. Detralex je zdravý lék a je pro tělo prospěšný. Většina žen trpí zvýšenou lomivostí kapilár a Detralex ji dokáže omezit. Dochází tak automaticky  k lepšímu prokrvení okolní tkáně a tím i k  jejímu lepšímu zásobení výživnými látkami a kyslíkem. Doporučuji 1x ročně absolvovat základní interní vyšetření a držet si pokud možno normální váhu.
Léky na předpis
Dobrý den, vím, že nejse endokrinolog, ale přesto se zkusím zeptat. Asi pře 10ti lety mi byla zjištěna eufunkční nodozní struma, cytologicky benigní bez růstové tendence. Poslední hodnoty TSH 1,72 - dle endokrinologa normální hodnota. Před léčbou jsem měla hodnoty TSH, T4 a T3 také v normě. ŠZ nezvětšená. Beru Euthyrox 75, prý preventivně. Chci se zeptat, zda je nutné Euthyrox užívat. Moje maminka má také uzel na štítné žláze, na kontroly chodí, ale léky neužívá. Děkuji za odpověď
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno. Pokud máte hodnoty v normě, považuji to za nevhodný postup u většiny lidí, kteří mají obdobný nález.  Nerozumím také tomu, proč lékařka volila vyšší dávku. Užívání Euthyroxu má velmi nepříjemné vedlejší účinky.  Hormony štítné žlázy podporují činnost sympatického nervového systému s velkými dopady na látkovou výměnu,  U citlivých osob může docházet ke zvýšení krevního tlaku, nárůstu váhy ( způsobený větší konzumací jídla i nevhodným složením základních živin) se všemi negativními dopady,  i třeba k poruchám spánku. Potenciální prospěch z tohoto postupu většinou  ani zdaleka nepřeváží zdravotní rizika. Lékař musí posoudit zdravotní stav celkově a rodinná anamnéza k tomu patří. Z toho, co uvádíte nevidím u vás vážný důvod k předepsání léku, budu-li nezávisle posuzovat studie na toto téma podporované farmaceutickým průmyslem. Uvedená hodnota TSH vůbec nenaznačuje, že je funkce SŽ snížena. Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobry den, syn (nyni 7 let) prodela v obdobi od podzimu do jara tak cca 3 nachlazeni (letos jednou se zvysenou teplotou), ale kasel se pak treba mesic tahne, takze mame pocit, ze kasle skoro porad. Nicmene na poslech u MUDr. ok. V obdobi akutniho prubehu nachlazeni podavame bylinkovy sirup a ma odpocinkovy rezim. Pri "dokaslavani", kdyz uz se citi dobre a je plny energie, uz fungujeme normalne - telocvik ve skole, krouzky. Jen plavani vynechavame. Navrhnul byste jiny postup? Jak posilit imunitu prudusek - treba imunostimulanty jako Broncho Vaxom? (Napr. jeho sestra ma max. tyden rymu a je fit). - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Krční, nebo nosní mandlle nejsou trvale zvětšené, Jano?  Chodí syn do školy? Škola může být trvalým zdrojem infekce.v tomto období. Nevěřím tomu, že by bylo dostatečně větráno, nebo klimatizace ošetřována tak, aby nebyla zdrojem infekce dýchacích cest. Bronchovaxom může mít smysl. Základem je otužování a dostatečně dlouhý pobyt na vzduchu každý den. Nejlépe v přírodním prostředí.
Léky na předpis
dobry den muzu soucasne uzivat antidepresiva seroxat rano a vecer trittico moc dekuji
zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzano. Nemohu to posoudit. Neznám váš zdravotní stav. V každém případě tuto medikaci by měl stanovit psychiatr.
Léky na předpis
Dobrý den,
v rodině máme člena, který užívá Prosulpin 50mg (1-1/2-1), k tomu zároveň Olwexya 75mg. V příbalovém letáčku (u prosulpinu - sulpirid)je psáno "platí úplný zákaz řízení motor. vozidel", psychiatr na to taky upozornil. Jak to je, pokud tento člen rodiny denně řídí auto, léky užívá déle jak rok? V autě vozí malé dítě.
Nevím, kam se obrátit pro radu a vysvětlení, jak to přesně je. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Krista
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, je to zcela jasné. Řízení auta nepřichází v úvahu. Jakákoliv nehoda má vážné právní dopady. Pojišťovna by také neměla uznat  způsobenou škodu. Mělo by pak dojít k odebrání řidičského průkazu. Člen vaši rodiny ohrožuje svým jednáním své blízké a  může způsobit životní tragedii jiným lidem a jejich příbuzným. To, že auto řidí, považuji za trestný čin obecného ohrožení. Nejsem ale právník.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore Staňku,
jsem v 9.měsíci těhotenství a s příchodem slunečných dnů a probouzející přírody, se mi bohužel začaly projevovat i alergické příznaky (svědící oči, kýchání, rýma, červený jakoby atopický ekzém na obličeji). Normálně celkem obstojně funguji s Claritinem, ale teď mi ho bohužel lékařka zakázala a napsala mi jakožto jediný vhodný Prothazin. S Claritinem se pro mě vůbec nedá srovnávat, tento lék, který můžu kvůlli jeho tlumícím účinkům brát pouze na noc, způsobuje, že se cítím stejně ještě následující den dopoledne malátná a unavená, zkrátka nefunguju a oči mě pálit nepřestávají. Nevíte, jestli se dají řešit alergické příznaky ještě jinými medikamenty než je toto?

Předem veliký dík za odpověď.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kamilo, při předepisování léčivých přípravků je třeba přihlédnout i k tomu, v jakém období  těhotenství  se maminka nachází  a jak lék působí. Nyní  bych byl opatrnější v užívání léků, které působí centrálně tlumivým mechanismem Jestli je termín porodu za dveřmi, Protazin úplně vhodný není. Zejména pokud na vás působí výrazně tlumivě. Sám bych volil léky s obsahem natrium kromoglykátu např. Cromobene a Cromohexal. Tam žádné riziko osobně nevidím a to ani pro miminko. Účinek se bohužel nemusí dostavit okamžitě. Zkuste to probrat s vaší lékařkou, která zná dobře váš zdravotní stav a může mít s těmito léky dostatečné zkušenosti k tomu, aby se správně rozhodla.
Léky na předpis
Pane doktore, děkuji za info ohledně Entizolu / Metronidazolu. Jen uvedu na pravou míru - lékařka a magistra v lékárně mi samozřejmě nějaké info daly (např. KI s alkoholem + užívání po jídle), ale chtěla jsem zjistit více. Prosím, mohu ještě dotaz, zda lze užívat s Detralexem? Nevím, zda tento lék ovlivňuje srážlivost. Děkuji a hezký den. P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Nevidím v tom problém. Detralex má navíc i ochranné účinky  jako antioxidant a  nelze vyloučit, že se uplatní i v tomto případě. Kombinace by neměla negativně ovlivňovat hladinu leukocytů, kterou máte mírně sníženu. Proč vás konkrétně  zajímá vliv na krevní srážlivost?   Jak dlouho máte nížší hladinu leukocytů? Souvisí s nějakou předchozí léčbou?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, lékařka mi předepsala Entizol na dermatitidu / rosaceu. Bohužel lék nelze nikde sehnat, tak mi v mojí lékarně připravili náhradou Metronidazol. Protože k tomu není žádný příbalový leták, mohla bych se zeptat, na co si dát při užívání pozor a pokud jsou nějaké kontraindikace nebo typické vedlejší účinky, na co se mohu připravit? Lék budu nyní užívat 2x denně jeden měsíc, pak kontrola a pak znovu. Celkem zatím výhled na 3 měsíce. Jsem jinak zdravá, jen mám velmi nízkou hladinu leukocytů (dlouhodobě 3.0), ale léčbu schválil hematolog. Děkuji moc za radu. P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Petro, lečivá látka metronidazol je i v Entizolu. Podívejte se prosím tedy na tento příbalový leták. V každém případě byste neměla odejít z lékárny bez obdobné informace. Je to vážná profesionální chyba. Přeji vám, aby tato léčba byla úspěšná a abyste ji dobře snášela.
Léky na předpis
Děkuji za radu,
ono je to těžké, když u počítače pracuji :-( Jen mám ještě dotaz, paní doktorka mi doporučila brát to dohromady s ibalginem, což už se mi líbí méně, co si o této kombinaci myslíte.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Možná se budete divit, Alice, ale souhlasím. Považuji tyto dva léky za ideální kombinaci, pokud je nezbytný farmakologický postup. Účinější kombinace asi není. Ibalgin 400mg 3x1 tabletu za den. Mydocalm Forte-1 tabletu na noc.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore lékařka mi na ztuhlý krk předepsala mydocalm na noc na týden. Má to prosím nějaký smysl?
ALice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Alice. Může to mít smysl. Také dávkování na noc považuji za správné.  Neměla by to být ale první volba při banální příčině problému, která se může opakovat. Často za to může jen obyčejný polštář pod hlavou, nebo dlouhodobé sezení u počítače.
Léky na předpis
Je možný vynechat lék tulip na 3.dny? Děda 70.let
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Nepředstavuje to,  dle mého názoru, žádné zdravotní riziko.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, reaguji ještě na Vaši odpověď na mou otázku ohledně kolísání krevního tlaku u mé maminky 70 let- viz níže.Ptal jste se jaké léky užívá, jaký má věk : užívá isicom 100 mg v 8-11-14-17, madopar HBS 125 mg v 21 hod večer, prenessa 4 mg 1/2 ráno, palgotal 650 mg - 2x denně na velké bolesti páteře a kloubů, luxfen. Isicom byl nasazen a zdrav.stav se zlepšil, co se týče lepší hybnosti a ztuhlosti levé strany těla, měla pocit velké slabosti a rukou nešlo nic moc udělat, např.při cvičení s plastelínou neudělala kuličku, neudržela nádobí,zlepšila se velmi chůze a to se zlepšilo o polovinu i více po nasazení isicomu, ale začal velký problém s tlakem, trvá to od ledna -denně.Tlak se udrží v normě dva dny a opět je vysoký, i vrchní i spodní.Stavy jako je pálení kolem krku, ramen, rukou , slabost těla, brnění,motání hlavy a tupá bolest na temeni se objevuje 2x v týdnu, k tomu pálení, nevolnost od žaludku, po 1-2 hod to odezní.Moc, moc děkuji za radu,vážím si Vás.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko. Ideální by bylo maminku hospitalizovat a její zdravotní stav nějakou dobu monitorovat, aby bylo vůbec možné udělat v medikaci nějaký pořádek. Takto je to postup, který spíše připomíná metodu pokusu a omylu. Na druhé straně lékaři mají velmi omezené možnosti něco takového realizovat, i když je to v zájmu úspěšné a bezpečné léčby pacienta.Z toho co jste uvedla se mi opravdu zdá, že problém by mohl být v kombinaci Madoparu a Isicomu a že zde by mohla být  hlavní příčina, proč se nedaří tlak kontrolovat. Mohla byste mi napsat přesné dávkování Madoparu, které maminka používala, než byla zvolena tato kombinace? Bylo jiné časové rozložení dávek? Doporučuji měřit tlak vícekrát za den. Ideálně ve stejnou dobu, kdy užívá Isicom/Madopar. Souvislost s dávkováním těchto léků by se možná mohla vyloučit či potvrdit snáze. Nezměnila maminka nějaké stravovací zvyklosti? Nepije častěji kávu či pravý čaj?í
Léky na předpis
Prosím,potřebuji lék na ředění krve/90r./při mé kontraindikaci léků sulfamidové a penicilínové řady,nesteroidních antiflogistik,salycilátů.Na godasal,trombex a indobufen jsem byla silně alergická - vyrážky-otoky.Dále jsem alerg.na calcium in vitro,paracetamol,procain,diclofenac,phenacetin,piroxicarn,articain,phenylbutazon,naproxen,lidocain,bupivacain,jod,indonethazin,ACC.
Hana Pospíšilová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Pospíšilová. A můžete mi prosím napsat, jaké všechny léky užíváte a jaké máte hlavní zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem asi zbytečně vystrašená, ale... Od pátku beru antibiotika Augmentin 1g. Protože jsem měla horečky, zimnice, sotva jsem došla na záchod, tak jsem k tomu nepřikládala význam. Jde o to, že jsem při utírání po močení cítila bolest v jednom místě. Dnes je mi lépe a podívala jsem se zrcátkem a našla jsem červený výrůstek na genitáliích - ten je bolestivý. Takový dlouhý úzký. Celkem mě to děsí, na příbalovém letáku Augmentinu píšou o nějakém syndromu, který se může na genitáliích vyskytnout a je to vážné... Vím že mi nemůžete takto na dálku radit, spíše jestli to opravdu může být vedlejší účinek, nebo náhoda? Samozřejmě to pořeším s lékařkou, až půjdu na kontrolu (je to ale praktická, ne gynekoložka...).
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo. Spíše si myslím, že je to výsev po virové infekci, jestliže je to jediný nález. Například způsobený Herpes zoster. Budu rád, když napíšete, jakou diagnózu stanovila lékařka. Doufám, že už je vám lépe.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,
o co by se, prosím, měl zajímat mladý člověk, kterému ordinují antidepresiva po psychickém kolapsu... Před tím nikdy neměl problémy. Jaká jsou úskalí, vedlejší účinky,druhy? Jak později vysadit? A můžete poradit, jak najít psychologa pro následnou terapii?
Děkuji.
Sabina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sabino. K předepsání antidepresiv by měl být opravdu vážný důvod. Věřím, že byly předepsány po zvážení všech okolností. Je samozřejmě dobré hledat cestu, jak postupně tuto léčbu opustit. Na druhé straně je třeba dodržovat léčebný režim a hlavně k léčbě nepřidávat různé doplňky stravy za podobným účelem, bez vědomí lékaře. Četbou vedlejších účinků bych neztrácel energii. Je  spíše důležité, abyste měla důvěru ke svému lékaři a aktuální problémy jste řešili  co nejvíce společně. Tak můžete nejsnáze rozptýlit případné vaše obavy.  Psychoterapie je určitě  velmi vhodným doplněním léčby. Nemohu vám ale bohužel doporučit konkrétního odborníka. Omlouvám se a přeji vám, abyste našla toho pravého. Není to snadné.  
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore prosím Vás, maminka užívá na vys.krevní tlak Prennesu, bere ho již přes rok, předtím měla jiný a tento ji dělal velice dobře.Je možné, že po změně léku z madoparu na isicom, a na noc bere madopar HBS, může tento lék dělat to, že jeden den je tlak velice nízký -90/65,80/60,bývá ji hrozně zle, léky pár dní maminka nebrala, protože tlak byl hodně nízký a z toho se stane, že třetí den je tlak zase vysoký 145/95, 150/100 a tep kolem 90 -100 za min.Vezme čtvrt toho léku, aby se nesrazil tlak zase příliš a normální tlak vydrží tak dva dny a po té pořád takto dokola.Měla na doma přístroj na srdíčko a pan doktor napsal do zprávy, že tlak má ve dne spíše nižší a v noci bývá hodně vysoký.Lék užívala vždy ráno s Isicomem a teď ho bere až na večer.Ale tlak stále lítá.Nevíte prosím jaká může být příčina?infarkt neměla, ale už před několika lety měla už tlak 180/110 , 200/110 a velké bolesti hlavy..Moc děkuji ,pokud to pujde alespoň trochu vysvětlit
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neznám přesně zdravotní stav vaší maminky, Radko, ale myslím si, že na kolísání tlaku u vaší maminky se asi významně podílí i její psychický stav. Můžete mi prosím napsat jaké všechny léky, které užívá a kolik je jí let? Změna Madoparu na Isicom, může způsobovat problémy, které uvádíte, protože  na regulaci krevního tlaku se podílí více mechanismů. Ten centrální závisí také na hladině neuromediátorů které se podílejí na vzniku Parkinsonovi nemoci a jejichž koncentrace ovlivňuje Madopar a Isicom. Nepatrné rozdíly v čistotě léčivé látky a nepatrný kvantitativní rozdíl  ve složení těchto nečistot může mít poměrně značné farmakologické dopady , které se pak podílejí na výskytu vedlejších účinků léku.  Zejména u starších osob.Možná by bylo rozumné se k Madoparu vrátit, i když lze teoreticky tyto dva léky považovat za rovnocenné. 
Léky na předpis
Dobrý den , mám od zubaře předepsaný Aulin( velká bolest po čištění kořenových kanálků), ten smím ale užít jen 2tbl/den. Ráda bych věděla, s jakým lékem od bolesti můžu Aulin kombinovat, nakolik 2 tbl za den mi při mých bolestech nestačí. Děkuji. Leona
Leona Cigánková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Cigánková. Nimesulid, který Aulin obsahuje, je látka, která v některých případech zabírá mnohem lépe než jiná nesteroidní antirevmatika. Nemyslím si ale, že je to v případech, jako je ten váš. K léku je třeba přistupovat s respektem protože se objevují závažná poškození jater při jeho užívání. Většinou se ale objevily v případech, kdy byl lék používán delší dobu než 2 týdny. Nedoporučuji ho proto raději kombinovat s jinými léky. byl bych spíše pro kombinaci diklofenaku s tramadolem, protože potřebujete lék se silným analgetickým účinkem i lék silně protizánětlivě působící. Diclofenac 25mg je k dostání volně. Zkusil bych dnes Aulin zaměnit diklofenakem  3 x 2 tablety za den t.j. 150mg za den. Zároveń  užívejte ústní vodu Listerine dle doporučení vaší lékárny, dokud obtíže neustoupí. Tramadol bohužel musí předepsat lékař.
Léky na předpis
Dobrý den, můžu si vzít Torecan, když užívám léky na vysoký tlak -Prestarium neo combi?
Děkuji.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Co je důvodem k použití Torecanu, Moniko?
Léky na předpis
Dobry den..beru leky na zvyseny krevni tlak a cholesterol..zaroven uzivam potravinovy doplnek Maxi cor...nemuze mit tento dopnek vliv na lekarem predepsane leky?dekuji
Nada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemůže, Naďo, pokud užíváte běžně doporučované dávky a respektujete dávkování doporučené výrobcem. Vždy je ale lepší se zaměřit hlavně na složení jídelníčku. To je zcela zásandí. Doplněk stravy s obsahem nenasycených mastných kyselin to nespasí a má v podstatě formální výnam, nebude-li příjem tuků a sacharidů adekvátní tomu, co tělo potřebuje. Je také nezbytné si udržovat normální váhu. Potom ev. mohou přijít na řadu léky. Nikoliv postupovat zcela obráceně jak je v našem zdravotnickému systému běžně akceptované.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,mam uz skoro pul roku velke bolesti v male panvi,na sonu mi byl diagnostikovan absces v douglasove prostoru.mam predepsane leky metronidazol a augmentin na zanet v moc.cestach.Cetla jsem,ze metronidazol muze vyvolat rakovinne bujeni.Existuji i jine podobne leky,ktere jsou setrnejsi? diky za odpoved,pekny den
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano, Metronidazol je lety vyzkoušený lék, který má také svá rizika, ale lze ho určitě považovat  za velmi bezpečný. Pokud by podporoval rakovinné bujení, nemohl by se předepisovat. Jiná věc je, zda je správně indikován či nikoliv. V případě zmíněného abcesu ho považuji za správnou a obvyklou volbu.
Léky na předpis
Dobrý den, k těm sportovním doplnkům, v žádném případě je nechci brát všechny najednou jen sem chtěl vědět, které mohu, a které ne. Ohledně stravy tak to by sem chtěl bílkoviny držet na 2,5-3g na kg mé hmotnosti a sacharidy stáhnout na 4g na kg váhy, a pitný režim okolo 3-4 litry na den,mohlo by to takhle být v pořádku? U doplnku budu dodržovat denní příjem doporučený od výrobce. Za vaši odpověd moc děkuji. Přeji příjemný zbytek večera.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dávky okolo 3g za den jsou určitě rizikové z dlouhodobého pohledu, Zdeňku. Je také pravděpodobné, že zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Můžete mít štěstí, ale nemusíte. Doporučuji příjem max.2g denně s tím, že podle kvality základní bílkoviny doplňte BCAA ev, další esenciální AMK, Příjem sacharidů bych držel na takové úrovní, abych dosáhl optimální hmotnosti. Sledoval bych, kolik jednoduchých cukrů za den konzumuji a preferoval bych podíl škrobu ev. některých maltodextrinů 2:1 oproti jednoduchým sacharidům.  I to může mít vliv na vaše  zdraví z dlouhodobějšího pohledu a to zejmena, pokud vám byla naměřena zvýšená hladina krevních tuků a cholesterolu.
Léky na předpis
Dbrý den,užívám asentru 50 asi týden,potom jsem 5 dní nebrala nic potom znovu setralin actavis,vytvořila se za ten týdn nějaká hadina v těle serotoninu nebo jsem to mohla vyloučit v těle během těch dnů vysazení,těd po dnech vysazení beru setralin actavis už 3 den a zdá se mi že je mi lépe,je to možné?akorát beru lék půlku večer a moc nespím,není lepší brát ráno?nebo se upraví i spaní,nálada je lepší už,PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD.
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozumím tomu dobře, Evo, že jste Asentru 50mg nahradila Sertralinem  Actavis 50 mg a že dávkování používáte stejné? Pauzu vám doporučila lékařka? Co byl hlavní důvod předepsání? Tyto léky užíváte jen týden?
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék na ředění krve godasal a chtěl bych se zeptat jestli mohu současně brát tyto doplnky stravy,Whey amino 10000,mega fat burner, BCAA, super hydro 80, HMB,hydro peptides 8000 fair power, N1, amino free peptides, je jich hodně,ale posílám jich víc abych věděl co můžu a co ne,všechny doplnky jsou z obchodu ronnie cz,za vaši odpověd předem děkuji, abych nezapoměl je mi 40 měřím 170 vážím 85 posiluji 4 roky nabíral jsem a ted to chci vyrýsovat,godasal beru protože mám ve stehnech stenty, můj lékař mi řekl že je epidemie a že nemá čas se zabývat nějakými doplnˇky, musím uznat že má pravdu, a proto prosím vás o pomoc, ještě jednou moc děkuji. Přeji příjemný zbytek dne.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufám, že máte denní příjem bílkovin a jednotlivých esenciálních aminokyselin pod kontrolou, Zdeňku. Vysoký příjem může nevratně zhoršit funkci jater a ledvin. Aminokyseliny, kromě kyselé karboxylové skupiny, obsahují  i zásaditou aminoskupinu, a proto mohou tvořit  chemickou vazbu s kyselinou acetylosalosalicylovou cestou zásaditého konce bílkovin, či aminoskupiny jednotlivých aminokyselin.Využití Godasalu se může výrazně snížit. Velmi čisté bílkovinné izoláty, či aminokyselinové směsi mohou  riziko  farmaceutické interakce ještě zvýšit. Doporučuji udělat ráno hodinovou přestávku mezi použitím Godasalu a proteinového přípravku.Mějte také na paměti, že  neadekvátní příjem vody během dne, zvyšuje riziko tromboembolické příhody. Nesnažte se  proto omezit příjem vody, aby svalstvo vypadalo lépe vyrýsováno.
Léky na předpis
Dobrý den,
Letrox užívám asi tak 3 měsíce, ostatní léky na tlak a srdce 2 měsíce. Jen znovu připomínám, že to bylo v rámci preventivní prohlídky, takže pokud bych ji neabsolvovala, tak zřejmě chodím bez léků stále. Pro úplnost dodávám, že i moje matka a sestra berou Letrox a mně byla v minulosti (cca před 2 roky a před rokem naměřena hraniční hodnota štítné žlázy a došlo k dalšímu zhoršení, proto byl Letrox nasazen.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Marie.  Váš zdravotní stav musí být dobře monitorován. Současný stav není pro vás asi přijatelný. Kontroly u lékaře musí být častější.  Nyní bych opravdu doporučil  každodenní měření TK ráno i večer. Zkuste to prosím a třeba za týden mi napište naměřené hodnoty do této poradny včetně naměřeného pulsu. Než zase navštívíte lékařku, měla byste mít hodnoty k dispozici. Pokud naměříte nízké hodnoty, je třeba se k lékařce objednat co nejdříve a léčba se musí  zcela přehodnotit. Bude-li  opravdu potřeba antihypertenzní léčba, asi by bylo dobré použít léky s jiným mechanismem účinku a vaše budoucí těhotenství zatím nebrat v úvahu. Osobně se domnívám, že pokud je funkce ŠŽ jen mírně snížena, ve vašem případě by  bylo možná  vhodnější se substituční léčbou počkat.  Na druhé straně v těhotenství to bude nutné stejně řešit. Rozhodování lékařky nemusí být vůbec snadné. Zejména pokud se snaží respektovat standartní léčebné postupy.
Léky na předpis
Dobrý den. Můžu užívat Trombex a zároveň Oramellox?
Děkuji
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik je vám prosím let, Jarmilo? Užíváte nepravidelně ještě jiné léky? Jak dlouho již Oramellox  užíváte? Jak jej dávkujete?
Léky na předpis
Dobrý den, ještě jednou reaguji ( úzkost při užívání léků na tlak a srdce). Chápu, že toto je jen internetová poradna, ale i tak moc děkuji za Vaše odpovědi. Jen doplním, že tlak si sama neměřím - pořídila jsem si sice tlakoměr, ale z obavy, kolik si naměřím, se raději nekontroluji. Jen dodám, že léky prý byly zvoleny tak, aby neohrožovaly mé případné plánované těhotenství.
¨Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Marie. Nemyslím s,i že lékařka volila špatně  medikaci a je jasné, že váš věk vzala v úvahu (Dopegyt).  Vaše obavy s každodenního měřením tlaku však také potvrzují, že váš zdravotní stav je komplikovanější a psychická složka hraje významnou roli při obtížích které máte. Měření tlaku bych se nevyhýbal. Má pro vás zásadní význam. Jedny obavy pak nahrazujete jinými. Měření tlaku je důležité, aby léky byly správně dávkovány. Měření tlaku v lékařské ordinaci je nedostačující a  každodenní naměřené hodnoty mají pro lékařku velkou výpovědní hodnotu. Měřil bych si tlak ráno a večer. Je důležité abyste se včas dostala z bludného kruhu ven a zbytečně nepřibyly další léky. Nelze vyloučit ani klasický syndrom bílého pláště a naměřené hodnoty v ordinací vůbec nemusí odpovídat tomu, co zjistíte při domácím měření. Z toho, co jste zatím uvedla se mi  zdá, že medikace může přinášet  hodně zdravotních problémů a  a pouze zanedbatelný prospěch. Zdá se mi ale také, že nevím zdaleka všechno, co se vašeho zdravotního stavu týká. Určitě bych rád věděl, jak dlouho již užíváte Letrox.
Léky na předpis
Dobrý den, doplňuji svoji otázku ohledně užívání Vasocardinu a Dopegytu. Užívám ještě Letrox 50 - půlku denně. Vysoký tlak mi byl zjištěn při preventivní prohlídce pro zaměstnavatele před třemi měsíci. Jeden den jsem měla holter, tep někdy 100/minuta, někdy méně, tlak 150/90.. Kardio lékař napsal, "zvážit medikaci", obvodní lékařka ihned napsala výše uvedené léky. Vždy jsem měla sklon k občasné plačtivosti, jsem spíše "nervák" ,ovšem posledních 14 dnů brečím výrazně častěji bez příčiny, mám pocit tepla kolem žaludku, který jde až do krku. Sestra se léči s úzkostnou poruchou, zřejmě k tomu máme vrozené dispozice a ty prášky tomu jen nahrávají. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jak dlouho užíváte Letrox, Marie ?.Letrox podporuje činnost sympatiku. Proto zrychluje puls a může nepřímo ovlivnit i krevní tlak. Vasocardin může tento vedlejší účinek omezit a možná to byl hlavní důvod, proč ho lékařka volila.  Nevím jestli Letrox neužíváte předčasně (25mcg je velmi nízké dávkování). Významné ale k tomu, aby vám to dělalo obtíže v případě, že substituce hormonem štítné žlázy nebyla nutná. Podrážděnost, plačtivost, rychlé změny nálady pak jsou relativně běžným jevem. Není snadné pro tělo se na substituční léčbu hormonem štítné žlázy adaptovat i v případě, kdy je tento postup nezbytný. V kombinaci s oběma dalšími léky se pravděpodobnost vzniku psychických komplikací výrazně zvyšuje. Medikaci je třeba změnit, ne-li zcela vysadit a jen zdravotní stav monitorovat.Nemohu to na dálku posadit bez znalosti výsledků vyšetření. Měříte si sama denně krevní tlak?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, děkuji za reakci. Dcera má srdeční vadu - biskupidální aortální chlopeň a nedomykavost, ale je z kardiologického hlediska jen sledována a zatím bez omezení. Do školky chodí a školka je rozhodně pro ni vždy zdrojem nákaz. Různé virózy jsou u ní časté, srovnám-li ji jím se svým druhým školkovým dítkem. Většinou se vše upraví cca od dubna do podzimu, to je relativně bez potíží. Při angínách zatím vždy lékař indikoval na deset dní Ospen, pak jsem nasadila Hylac Forte. Ještě jednou děkuji za radu.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V každém případě si myslím, Ivet, že předepisovat antibiotikum naslepo není u vaší dcery úplně dobrý nápad, když jsou anginy častější a navíc má srdeční vadu, kterou mohou infekce tohoto typu komplikovat.. Nemusí se jednat jenom o streptokovou infekci a infekce nemusí být správně léčena a doléčena. Trval bych na výtěru z krku a na zjištěni citlivosti na základní antibiotika. Je důležité volit i dostatečnou dávku. Poddávkování ATB bývá také problém. Dávejte dcerce zakysané mléčné výrobky z krátkodobou trvanlivostí, které obsahují živé kultury. Dělejte ji doma čerstvé jogurty s kulturou Lactobacillus bulgaricus. Je to snadné a posílí jí to střevní imunitní systém. Různé kultury je možné koupit ve firmě Milcom ve Dvoře Králové. Mají velmi dobrou kvalitu. Posílí to i celkovou imunitu. U dětí mám v těchto případech nejlepší zkušenosti s Broncho-Vaxomem pro Infantibus. Je to lék velmi bezpečný, bez zdravotního rizika.. Lékařský předpis je ale bohužel potřeba.  Držte se dávkování, které je uvedeno v příbalovém letáku. Léčbu bych volil okamžitě po dobu 3 měsíců a na podzim (polovína září až polovina prosince) ,  bych ji zopakoval . Věřím, že to pomůže. U Bactoralu jsem nikdy žádný poztivní výsledek nezaznamenal a jeho možnosti jsou asi velmi omezené.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, máte zkušenosti s tím, že by se u nervově labilnějších osob (žena 32 let) mohla při braní léků Dopegyt a Vasocardin projevit deprese ? Příbalové letáky u těchto léků tuto možnost nevylučují, ovšem to se píše u mnoha léků.
Děkuji za odpověď i poradnu.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Marie, léčivá látka metoprolol ve Vasocardinu patří mezi tzv. betablokátory. Ty mají celou řadu rozmanitých farmakologických účinků a mohou také púsobit jako tzv. dysforika a zhoršují tedy náladu u citlivých osob. To jsou většinou osoby, kde je tonus sympatického nervového systému zvýšen . Někdy se dá dát mezi touto vrozenou dispozicí a tzv, nervovou labilitou rovnítko a z lékařského či psychologického hlediska je dobré to brát na vědomí a vyvarovat se špatných léčebných postupů. Každý člověk je zkrátka nějak od přírody vybaven pro svoji pouť životem a možná to má mnohem větší smysl, než se zatím můžeme domnívat. Dysforický účinek betablokátorů je obecně přehlížen a bohužel  často pak dochází ke zbytečnému předepsání psychofarmak. Přidáme-li metyldopu (Dopegyt), která ovlivňuje, mimo jiné, centrální nervový systém a hladinu neuromediatorů odvozených od noradrenalinu, dysforický účinek se může o těchto osob ještě více prohloubit. Užíváte prosím ještě jiné léky např. na SŽ? Jak dlouho užíváte tuto kombinaci? Kdy vám byla zjištěna hypertenze?
Léky na předpis
Zdravím pane doktore,
moc se mi líbí vaše velmi racionální rady, mám problém takový, že toužím po miminku. je mi však 34 let a všichni mě straší, jaký to bude v mém věku problém, minulý rok jsem otěhotněla náhodou, ale z důvodů, že jsem v prvních týdnech brala lék Aulin, jsem šla na přerušení (farmakologickou cestou), teď toho však velmi lituji.Co myslíte, mám ještě šanci mít miminko, nebo už jsem vážně stará a nepůjde to?
Barborka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Barborko, otěhotněla jste, a proto je těhotenství reálné i napodruhé, jestliže gynekolog nezjistil nějaký vážný fyziologický důvod, proč by tomu tak nemělo opět být. Farmakologický postup přerušení těhotenství, nesnižuje pravděpodobnobnost početí. Vyplývá to z mechanismu působení účinné látky, kterou obsahuje. Myslím, si, že neexistuje studie, která by přesvědčivě tvrdila opak. Těhotenství  ale neodkládejte. Hormonální systém si se zákrokem brzy poradí a vše bude zase tak, jak má být.
Léky na předpis
Dobrý den, píši také za kolegu, Oba máme problémy s patní ostruhou. U mě se objevila před rokem, lékař mě poslal na magnety, zaplatila jsem si dvě rázové vlny, patu i kotník, který mně natékal, mazala Aulinenem gelem, půl roku jsem měla klid, teď začaly bolesti znovu. Kolega má tento problém již pár let, ale teď, co si koupil auto a šlape na pedál, je pata opět abnormálně bolestivá.Mohl byste nám poradit, co by z lékárny pomohlo? Rázová vlna je dosti drahá, naše VZP ji neproplácí. Chodíme v dobré obuvi, ale co zlikviduje výrůstky, co dráždí šlachy? Jen operace? Moc děkuji za oba za Váš názor.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno. Je to velmi nepříjemný zdravotní problém, se kterým se toho bohužel moc nesvede. Fyzikální léčba může mít krátkodobý efekt, ale velkou logiku nemá. Nadváha, zátěž, určitá obuv, chlad, dlouhodobější působení vysoké teploty, to vše  může bolesti eskalovat. U většiny protizánětlivých mastí není léčivá látka schopna proníknout přes pokožku v dostatečné koncentraci do zánětlivé tkáně. Pokožka na patě je navíc výrazně ztluštělá. Větší naději  na úspěch mají protizánětlivé  léčivé látky, které se dobře rozpouštějí v tukové fázi a mají malou molekulu. Doporučil bych vám v lékárně připravovanou mast s obsahem metylsalicylátu v koncentraci 10%. Ta by mohla trochu od bolesti pomoci. 
Léky na předpis
Dobry den..jiz dlouhodobe beru doplnek stravy Maxi cor na doporuceni lekare..zaroven beru Sortis na snizeni cholesterolu..je to v poradku?Nedavno jsem cetla,ze i Maxi cor ma vliv na snizeni cholesterolu..dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Hano. Je to v naprostém pořádku. Dbejte na to, abyste neměla v jídlelníčku příliš mnoho tuku. Držel bych jej pod 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Zároveň je důležité si udržovat normální váhu  Bude-li hodnota cholesterolu v normě, tlačte lékaře ke snížení dávky Sortisu a k postupnému vysazení.  Zejména pokud jsou ostatní hodnoty související s látkovou výměnou tuků v normě.
Léky na předpis
Dobry vecer! Chtela bych se zeptat,zda brat epileptika,nebo ne,pri EEG nalezu tahoto zneni.Res: Abnormni zaznam pro loziskovou specifickou epileptiformni abnormitu T vpravo na jinak dobre organizovanem pozadi.Dekuju.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ludmilo. Nezlobte se.  K této otázce se nemohu  jasně vyjádřit. Je třeba se jednoznačně řídit pokyny lékaře. Na EEG je významný nález a užívání antiepileptik zřejmě má své opodstatnění.
Léky na předpis
Dobrý den. Mám zvýšený cholesterol 6.30. Užívám denně citalec,, prestarium neo, apo-metoprolol. Byl mi předepsán atoris. Mám obavy jej užívat pro jeho negativní účinky především na svaly a klouby, neboť mám problémy s kyč. klouby a páteří. Co by jste mi prosím doporučil. V lékárně mi byl též nabídnut arterin. Je mi 64 let. Děkuji. Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeno. Znáte i další  aktuální hodnoty, které charakterizují stav látkové výměny tuků ve vašem těle ( HDL, LDL cholesterol, triacyglyceroly) ?  Míváte dlouhodobě  hodnotu cholesterolu zvýšenou? Většina lidí může docílit  normální hladiny cholesterolu jen udržováním normální váhy a vhodným jídelníčkem. V méně připadech je ale nutné použít léky, jako je atorvastatin, aby se snížilo riziko vážných zdravotních komplikací, včetně předčasného úmrtí.  Vysoký krevní tlak je jedním z rizikových faktorů. Můžete mi prosím o vás napsat něco bližšího?  Máte nadváhu? Jak se stravujete? Můžete mi napsat váš jídelníček za poslední 3 dny včetně uvedení přibližné velikosti porcí?
Léky na předpis
prosím o radu, môže ovplyvniť liek nurofem,aspirín a diclofenac antikoncepciu...ak sa užíva v čase 7 dnovej prestávky. Ďakujem
Emma
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Emmo. Došlo k selhání antikoncepce?
Léky na předpis
Dobrý den. Mohu užívat Egilog a Pradaxu 110 ?
Jiří Nováček
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano!
Léky na předpis
Moc Vám děkuji pane doktore, pročítám Vaši poradnu a je fakt super stejně tak výrobky Vašeho e-shopu. Jen tak dál.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte Kláro, bude-li vás něco zajímat.





mobilní verze