Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Nemoci sítnice
Dobrý den. Můžete nám prosím poradit? Matka trpí VPMD. Z poslední kontroly přišla s tím, že existují injekce, které mohou pomoci, aůe pojišťovna je nehradí. Jedna dávka má údajně stát přes padesát tisíc. S bratrem bychom jí rádi pomohli, ale její lékař nám odmítá sdělit informace s tím, že matka si nepřeje informovat o svém stavu. Rádi bychom věděli o jaké injekce se jedná, jaká je jejich účinnost a zda je možné, že by pojišťovna skutečně nic nepřispívala, když se jedná o onemocnění, z nějž může resultovat nesamostatnost pacienta. Děkuji.
Sigrid Poláčková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Injekce za 50 tisíc nedoporučuji - je to překonaná technika. Nejmodernější léčba tzv Avastinem spočívá v aplikaci injekcí, které stojí cca 10 tisíc korun - musí se ale opakovat - přibližně každé 2 až 4 měsíce
Nemoci sítnice
Dobrý den pane doktore, jistě je to individuální, ale orienračně kolik se dává silikonového oleje po vitrektomii? A otázka druhá, co si po vypuštění oleje oko uvnitř vytvoří a jak dlouho to trv? Hezký den a dík za odpověď. Eva
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To je různé - dává se ho tolik aby v oku byl dosažen určitý tlak -je to několik mililitrů. Po vypuštění se oko vyplní komorovou tekutinou, kterou uvnitř oka produkuje tzv rasnaté těleso
Dioptrické vady očí
Dobry den.Prosim Vas o radu,zda je vse v poradku.Dostala jsem bryle na cteni 1.Kdyz ctu,musim drzet text na cteni cca 40 cm od oci.Priblizenim,nebo vzdalenim se text rozmazava a neda se cist.U bryli predtim tento jev nebyl a nemusela jsem text drzet v jednotne vzdalenosti a zaostren byl i par cm dal i bliz.Co doporucujete?Mockrat dekuji za Vasi odpoved
Marie 59 let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Chcete li mít text dále musíte mít brýle slabší a obráceně. Pokud vám to dělá problém doporučuji tzv multifokální brýle
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den pane doktore, má negativní dopad užívání viagry v případě zeleného zákalu a je pravda,že kouření marihuany naopak nitroční tlak snižuje.Případně jak výrazně zhoršuje nitrooční tlak pití piva před spaním . Mám na mysli čtyři a více půlitrů.
Karel Novák
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U marihuany jsou pospány příznivé účinky na glukom. Viagra neškodí glaukomu ale může víst k cévním uzávěrům zrakového nervu. Vliv většího množství tekutin na glaukom se v poslední době zpochybnuje
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, mám 50 roků a chci se prosím zeptat, zda je možná laserová operace na odstranění dioptrií +3 na blízko a +1 na dálku. Případně, jaká je přibližně cena zákroku. Slyšela jsem,že diotrie + nelze odstranit. Děkuji.
Marie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ve vašem případě by asi byla nejvhodnější konduktivní keratoplastika (CK) - neodsraní vaše dioptrie uplně ale výrazně by zlepšia vaše vidění bez brýlí
Záněty spojivek
Dobrý den, zajímalo by mě jak se projevuje herpes v oku? Trpím často na opary rtů a mám strach abych si omylem nezavlekla infekci do oka. Občas na to zapomenu a mnu si oči. Předem moc děkuji Koblížková
Kateřina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nebojte se , většinou k přenostu herpetické infekce tímto způsobem nedochází, nicméně zbytečně si do očí nešahejte
Záněty spojivek
Pane doktore, prý se mi ucpávají nějaké tukové kanálky ve víčkách. A mám si prý dávat na oči roztok šamponu v horké vodě a pak víčka hodně mačkat, vymačkávat ten tuk. Nejde mi to, neexistuje něco jednoduššího?
Tereza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel neexistuje . je to jediné co opravdu dlouhodobě pomáhá
Dioptrické vady očí
už několik dní mě bolí hlava(mám pocit jako když mi ji někdo lisuje), pálí mě děsně oči(jako bych měla kamínky)a mám pocit na zvracení.Taky vydím na určité vzdálenosti hodně rozmazaně.Docela by mi pomohlo kdybyste mi trochu řekl co to je.Děkuji moc za radu
Ivana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Těžko říci. Jako provní bych doporučoval překontrolovat brýle
Kontakřní čočky
prominte mam dotaz. 10 let nosim kontaktni cocky protoze s nimi vidim lepe nez s brylema. mam vsak problem. ani oftalmolog, ani alergolog nezjistil proc mam chronickou konjunktivitidu - rozsirene cevy na bilku, nekdy slabe svedeni oka. mozna jsem spatne nakladal s cockama.. podle lecby jsem vysadit cocky vcelku na 2 tydny a užival antihistaminika - emadine, nepomohl. jak lecit tenhle problem?
duko
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zkuste změnit materiál čoček, eventuelně zkuste jednodenní vyhazovací čočky. Po dlouholetém užívání kontaktních čoček jsou podobné problémy časté a někdy nemají řešení
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den,mám 3,5 dioptrií/na dálku/, je mi 26 let a pracuji jako programátorka.Je pro mne operace laserem vhodná a jaká je cena zákroku?Děkuji
alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím, že ano - cena záleží na pracovišti - cca 10 až 26 tisíc za jedno oko
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné podstoupit operaci Lasik pokud vidím jen na jedno oko a na něm mám 3dioptrie na dálku. Na druhé nevidím vůbec od mala, mám vrozenou vadu. Bohužel mi brýle dost vadí, hodně sportuji apod. Četla jsem že komplikace zjizvení rohovky jsou velmi malé, ale jsou. Pokud by ale nastali, neviděla bych vůbec... Můžete mi napsat váš názor. Děkuji za odpověď.
Zuzana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Technicky je to možné, rizika jsou velmi malá ale nejsou nulová. Záleží na vás zda vám brýle vadí do té míry, že budete ochotna podstoupit riziko , které není nulové. Doporučuji vyšetření na pracovišti kde se zákroky provádějí - podle přesného stavu vašich očí je možné o rizicích promluvit přesněji
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den,mám vrozenou vadu l. oka a to tupozrakost,v 6 letech jsem,byla rok v oční škole,pak už jsem brýle nemusela nosit,dnes je mi 35 a problem šilhání se objevil,chci se zeptat zda se to dá operativně odstranit?děkuji
Ivana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost nedá ale je možné odstranit přidruženou dioptrickou vadu
Slzení a pocit suchého oka
každe 3měsice mam ucpany oční kanalek. CHodím na proplachování beru ATB.Ráda bych věděla čeho se mám vyvarovat aby se to stále neopakovalo,je to bolestive.děkuji
dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nemůžete to nijak ovlivnit
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den,pane doktore.Děkuji za odpověď,ale znovu se vracím k první části svého dotazu. Je možné, aby lékař při každoročních preventivních prohlídkách zaměřených na včasné odhalení glaukomu nepoznal změny na očním pozadí, vedoucí až ke značnému poškození zrakového nervu na obou očích, i když byl NOT v normě? K čemu mi potom byly preventivní prohlídky, které jsem absolvovala? Děkuji za Váš názor.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Možné to je. Změny na zrakovém nervu mohou být vyjádřeny mnoha způsoby a někdy je obtížné odlyšit vrozené změny nebo změny prokrvení od glaukomových změn - právě proto je glaukom záludná choroba - nikdky není zcela jasné zda se o chorobu jedná nebo ne. Proto je bohužel mnoho pacientů léčeno zbytečbě a někteří, kteří by mněli být léčeni léčeni nejsou. Není to ale většinou chyba lékařů ale komplikovaný charakter choroby. Vysoký tlak totiž neznamená automaticky glaukom, změny na zrakovém nervu také nemusí být jenom glaukom, stejně tak změny v zorném poli
Ostatní
Přeji hezký den pane doktore, domnívám se, že mám stejný problém jako pan Pavel (odpověď 22.1.2006) - recidivující eroze. Zajímá mě, zda se po ošetření metodou PTK oči vyléčí nebo je to řešení pro okamžitou úlevu od potíží? Trápí mě to již několik let, na kontroly chodím po půl roce (vysoký nitrooční tlak, zhoršující se vidění na blízko, slzení, pálení očí). Vždy dostanu nějakou mast, která nepomůže. Obávám se, že by mě nepřijali bez předchozího objednání. Moc děkuji za odpověď
Marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U naprosté většiny pacient§ vede PTK k trvalému odstranění obtíží
Dioptrické vady očí
Dobrý den, před 3 lety mi byla laserem odstraněna krátkozrakost (8,5 na každém oku). Od té doby vidím poměrně dobře a doufám, že se mi vada už nikdy nevrátí. Slyšela jsem, že se vidění může zhoršit po prodělaném těhotenství, je to pravda? Předem děkuji za odpověď
Lenka, 24
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U cca 20% žen - tj každé páté může dojít k určitým změnám - většinou o cca pul dioptrie. U většiny žen těhotenství nemá vliv
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den, ve 35 letech mi náhodou zjistili zvýšený nitrooční tlak. Jsem od dětství krátkozraká. Beru kapky Xalatan a Timolol. Nyní pí doktorka u mého 16ti letého syna zjistila také zvýšený oční tlak a chce mu také předepsat kapky. Jak moc nutné je, aby je ve svém věku bral? Mám obavy, že nebude schopen si v pravidelných intervalech kapat. Nebylo by lepší to zatím nechat být, např. do 25 let a teprve pak nasadit kapky (než si kapat nepravidelně). Žádné problémy nemá - bolesti hlavy, očí, vidí dobře atp.Děkuji za odpověď.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na tlaku a stavu zrakového nervu.Bylo by vhodné vyšetření zrakového nervu technikou OCT a kontrolní vyšetření za půl roku. Pokud je tlak nižší než 25 a nejsou žádné další známky glaukomu nekapal bych. Všechny antigloukomové preparáty mají nežádoucí účinky a proto bych je u maldého člověka předepisoval jen pokud bych si byl jistý diagnosou glaoukomu. Je třeba vědět že jen u cca 8% lidí s tlakem 25 až 30 torrů se v průběhu deseti let vyvinou glaukomové změny
Slzení a pocit suchého oka
Dobrý den pane doktore,často mě bolí oči,pálí a tlačí,připojí se bolest hlavy.Před rokem jsem navštívila odborníka,oči byli v pořádku a odkázal me na neurologii.Chci se zeptat jestli ta bolest muže souviset s depresí.Děkuji za odpověď.
Hana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může - antidepresivní léky mohou narušovat složení slz. Určit bych ale doporučoval zkontrolovat brýle
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik stojí oční operace, abych už nemula nosit brýle. Děkuji za odpověď.
Simona
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jak kde a jak která - ceny jsou cca od 10 tisíc až 30 tisíc za jedno oko. Nedoporučšuji šetřit. Dražší je zde většinou lepší
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den pane doktore,máme syna, jsou mu tři roky,brýle se mu pokoušíme dávat asi od dvou let.Má do dálky předepsáno na pravé oko +4,0 dioptrie Dp0,5 osa 20 stupňů a levé +1,25 Dp 0,5 osa 8 stupňů. My máme pocit, že vidí i bez brýlí bez problémů, ale řídíme se rady doktorky. Pouze když se mu brýle sundají, tak začne pošilhávat a asi do hodiny bez brýlí se to zase O.K.Je to normální?Nebo je něco špatně. V evidenci lékaře jsme od narození,syn se narodil o 2 týdny dříve a od té doby se jeho zrak sleduje. Děkuji Vám za odpověď!!
Rosťa
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokračujte v nošení brýlí, je to důležité - pokud je nebude nosti může vzniknout tupozrakost jeho pravého oka. Pokud vytrváte váš syn pravděpodobně v pubertě bude moci brýle odložit ale cca kolem 30. roku se k nim zase bude muset vrátit
Ostatní
Dobry den pane doktore mam probelm s rohovkou a spatne vidim na prave oko bryle ani kontaktni cocky nepomahaji je li mozna nijaka operace rohovky od kolika let se da realizovat a kolik stoji popr. kde si si mohu nechat udelat? dekuji
Adam
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud máte zkalenou rohovku je možná její transplantace - ty se provádějí na očních odděleních zpravidla v krajských městech. Většinou jsou hrazeny zdravotními pojištovnami
Operace na odstranění dioptrií na dálku
dobrý den, chci se zeptat od kolika let se provádí tyto zákroky. Je mi 17 a zrak sem mi už dlouho nemění...
DAN
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi máte na mysli laserové zákroky - obecně od 18let. Ve výjímečných případech i dříve
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den,mému tříletému synovi,před půl rokem zjistili šilhavost.Nosí brýle +0,5 dioptrie,při kontrole nebylo zjištěné zlepšení,cituji:častěji pravostranná divergentní úchylka,ZZ exo a hyper,zvl.vlevo.Byla navržena operace,ale zatím máme zalepovat zdravější,tj.levé oko.Operace se bojím,zdá se mi to předčasné,všude píšou,že dětem se často koriguje šilhání brýlemi a okluzorem i několik let a nás ženou na operaci od začátku,přestože se lékaři shodují,že "mírně šilhá",ale už by to "asi"bylo na operaci.Tak nevím,poradíte??Děkuji.
Lydie Smejkalová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Lepší operace dříve nežli později - nejhorší je když se operace odkládá a pak už je pozdě
Dioptrické vady očí
Dobrý den,je mi 30 let, jsem krátkozraký - obě oči 6 dioptrií.Asi tak půl roku pociťuji, že by to chtělo možná půl dioptrie přidat. Mám počítat s tím, že se vada bude s věkem zhoršovat?
Miroslav
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Čím budete starší tím méně je to poravděpodobní
Nemoci sítnice
Pokud pacient udává postupující omezování horní části zorného pole, ukazuje to na odchlípení sítnice. Jakou v tomto případě hraje roli časová prodleva mezi zjištěním pacienta a provedení operace / v prvém týdnu, po týdnu, po měsíci/, aby zrak zůstal zachován a nebylo třeba radikálnějšího postupu. Děkuji za odpověď.
Maruška
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud už je clona tak je vždy potřeba operace. Pokud je clona v periferii tak v principu není spěch ( ve dnech a týdnech - nikoli v měsících). Spěch je v okamžiku kdy se slona blíží místu nejostřejšího vidění - tj postoupí li z periferie až tesně k centru zorného pole - pak je vhodné udělat operaci nejpozději druhý den po zjištění - je totiž rozdíl ve výsledku pokud je postiženo centrum nebo není.
Brýle na čtení
Dobrý den pane doktore, za poslední 3 měsíce mě šíleně začaly bolet oči. Přes rok mám brigádu, kterou vykonávám na počítači. Studuji geologii, což vyžaduje taktéž práci na počítači a teďka jsem i onemocněla. Kapu si do oči kapky,ale musím tak 10x denně.Ono to na chvilku pomůže a pak to zase začne. Nechci jít k doktorovi,protože všude chtějí na objednání a nemám na to čekat 3 měsíce. Co je dobré, aby to přestalo? Ale nemůžu omezit sezení u PC, protože mě to živí. Děkuji mockrát za odpověď!! Zdravím
Kačaba
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nic než brýle vám nepomůže
Nemoci sítnice
Dobrý večer,byla jsem hospitalizována s Occlusio venae centr.retinae. Oční nález:Visus OD: 6/6 c.c.BT OD:21 Visus OS: 6/36 c.c. BT OS:18, ODS:klidné,media čirá FOD:papila ohr.,exk.0,5 bledšiFOS:papila ohr.,bledši,obraz kmenové okluze,difuzně hem,makula s edémem.Foto,fl.angiografie,OS obraz neischemické kmenové okluze, na fu difusne hemoragie včetně makuly, vény totuozní v pozdní fázi diskrétní prosakování v makule a podél arkád.Užívám warfarin orion jedenkrát 10 mg za den a 1-1-1- Agapurin. Velmi Vás prosim zda se mi oko vyléčí.Děkuji
Anna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vidění se pravděpodobně v průbhu měsíců o něco zlepší. Je však velmi nepravděpodobné, že by se stav vrátil do původního stavu
Šedý zákal
Dobrý den, moje teta (71 let)byla před měsícem na operaci šedého zákalu (čočka typu model: SN60D3, power: 18,5 D, lenght 13 mm, optic 6 mm). Po zákroku je vidění oka sice ostřejší, ale problém je v tom, že od operace vidí rovné čáry (hrana stolu, parapet, silnice) jako vlnovku a např. rovný vzdálený komín vidí zahnutý. Její ošetřující lékař tvrdí, že se vše upraví po operaci druhého oka. Na tuto operaci má jít již za týden a protože má obavy z toho, aby vše nebylo ještě horší, ráda bych se zeptala, na Váš názor, zda je takovéto vidění po operaci běžné a zda je vhodné operovat druhé oko již teď a nebo raději počkat, až se vidění již odoperovaného oka zlepší. Děkuji moc za Váš čas a přeji pěkný den Petra
Petra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím si, že se bude jednat spíše o změnu sítnice - asi o tzv s věkem spojenou makulární degenerace. Nedovedu si představit mechanismus, kterým by čočka SN60D3 vyvolala takové pokřivené vidění - nikdy jsem nic podobného po implantaci této čočky neviděl
Dioptrické vady očí
Dobrý den Chtěl bych se zeptat na následující věc po transplantaci rohovky se měl udělal vysoký astigmatismus. Na vyšetření v Lexum mi bylo sděleno že by to šlo řešit fakickou torickou čočku. Cena operace je na mě však příliš vysoká zajímalo by mě jestli na takovou operaci může u Vás na klinice přispět VZP? Byl jsem se na VZP informovat na možnost úhrady a oni mi řekli že jedině že by to byla jediná možnost zdravotní péče, a toto by mi musel potvrdit lékař který bude operaci provádět. Zajímalo by mě jeslti by byl takový postup u Vás na klinice možný protože co mi jiného zbývá? kontaktní čočky nesnesu a brýle nelze mezi očima b y byl pak rozdíl 13 dioptrii a ani se asi tak silné cilindrické brýle nedělají Děkuji za Vaši odpověď .
Jan
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ještě jsem neviděl pacienta, kterému by VZP na tuto operaci přispěla
Ostatní
Dobry den,mam strach,ze mam zanet okohybnych svalu uz delsi dobu mam poruchu videni(dvojite - jako duchy),celkove rozkmitane videni,bolest ocniho koutku.Chci se zeptat na zaklade jakeho vysetreni se diagnostikuje toto onemocneni.Mam za sebou zakl. ocni vys. + CT mozku.Nikdo mi nerekl o co se jedna.Dekuji za odpoved
eva (27 let)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je nutné tzv neurooftalmologick vyšetření - stav který popisujete může mít tisíc příčin od banálních do velmi vážných
Kontakřní čočky
Dobrý den, před pár dny jsem omylem spal celou noc s nasazenými kontaktními čočkami, zajímalo by mě, jestli se může něco stát, nebo jestli byste mi k tomu mohl něco napsat bližšího, děkuji.
Radim
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může dojít k infekci a k těžkímu poškození óčí - pokud to nejsou čočky určení k spaní tak už to nedělejte
Nemoci sítnice
Dobrý den, prosím Vás je možné, aby silokonový olej, který je v oku místo sklivce tlačil na sítnici a tím udělal trhlinu na sítnici? Prosím, co je to progresivní cukrovka nebo něco s tím spojené?Děkuji předem za odpověď
monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Silikonový olej spíše těmto změnám brání - pokud jsou změny sítnice vyvolané cukrovkou tak jsou vyvolané cukrovkoou a ne silikonovým olejem. Ale chápu, že se člověk cítí lépe když obvinuje silikonový olej než kdyby si přiznal letíté chyby v životosprávě a z taho plynoucí cukrovku a z toho plynouci změny sítnice
Glaukom – zelený zákal
Vážený pane doktore,je mi 54 let.Již 4 roky si nechávám preventivně měřit NOT z obavy před glaukomem,vše bylo v pořádku.Před dvěma měsíci mi při náhodném očním vyšetření(prasklá žilka) byly zjištěny značné změny ny na terči zrak.nervu,následný perimetr a GDx prokázaly výrazně redukovanou vrstvu RNFL oboustranně,AT 19,dg.prim.glaukom otevř.úhlu.Nasazena léčba Lumiganem,nyní je AT 14.Jak je možné, že i přes preventivní prohlídky unikl můj stav lékaři a došlo k tak závažnýmm změnám? Jak se ,prosím, pozná,zda se můj stav stabilizoval či nikoliv a jaká je prognóza ? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zda se stav stabilisoval poznáte za pul roku při kontrolním vyšetření na GDX a perimetru. Pokud budou změny dál poračovat je třeba snížit tlak ještě více a to třeba i operací. Dříve se nedá nic říci - efekt léčby nelze poznat po týdnech nebo měsících
Záněty spojivek
Dobrý den,již léta nosím kontaktní čočky, ale v poslední době mi nedělají dobře - časté záněty spojivek. Naposledy mi lékař dal antibiotikum Tobradex (dobrala jsem ho pred 17 dny). Dnes se mi udělal zánět znovu, tak jsem se chtěla zeptat, zda mohu přípravek znovu do očí kapat, když mi předtím pomohl nebo je lepší jen normální Opthalmo-Septonex či musím znovu navštívit lékaře? Děkuji za odpověd.
Míša
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tobradex obsahuje tzv steroidy, které tlumí zánět jakéhokoliv původu - respektive jeho příznaky. Bylo by vhodné spíše pátrat po tom proč máte obtíže, než potlačovat jejich projevy - běžte raději znovu k lékaři
Dioptrické vady očí
Dobry den, je mi 24 let, jsem 3 roky po operaci amoce sitnice praveho oka,vlozena s.plomba, bez komplikaci. druhe oko mi bylo preventivene osetreno argonovym laserem.neustale se mi zvysuji D, dens -7,5D na obou ocich. osetrujici lekar mi doporucil skleroplastiku.rada bych znala Vas nazor, zda je medota vhodna a jak je ucinna. dekuji
Veronika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já na skleroplastiku nevěřím - v západních civilisovaných zěmích se neprovádí
Dioptrické vady očí
Žena, 24 let. V mládí asi na rok brýle (půl a třičtvrtě dioptrie) jinak vždy dobrý zrak. Rozmazané vidění na dálku levém oku po delším sezení u počítače (cca rok). Od nástupu do práce (cca dva měsíce) rychlé zhoršení, rozmazané vidění i na pravém oku. Časté bolesti hlavy (levá temenní strana, někdy oblast spánků), bolesti očí, někdy jakoby přesvětlené (těkavé, trhané) periferní vidění následované migrénou. Bratr má astigmatismus a od dětství nosí brýle s cylindrickými skly.
caartala@seznam.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vsadím se, že správné brýle by vás zbavily obtíží
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobry den,chtela bych se zeptat, jaka je priblizna cena na odstraneni dioptrii (priblizne 4-5 na dalku). Dekuji za odpoved
Jarca
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na pracovišti cca 10 až 25 ticís za jedno oko. Nešetřete, je to na celý život. V očních operacích platí, že co je dražší je i lepší
Brýle na čtení
Dobrý den,pane doktore ,už v dětství mi diagnostikovali tupozrakost pravého oka,pravidelně jsem navštěvovala oční lékařku,chodila na různá procvičování a vidění oka se zlepšilo přibližně o 2d.Bylo mi řečeno,že nejvíce se dá s okem udělat do puberty,pak už pravděpodobně zůstane stav nezměněn.Od tohoto období jsem očního lékaře nenavštěvovala.Zajímalo by mě,zda by se nemohla moje tupozrakost věkěm horšit(je mi 32 let)a zda-li moje zdravé levé oko,celý život více namáhané,nebude také věkem čím dál,tím vice unavené.Doporučil byste mi návštěvu očního lékaře,případně nošení brýlí?Momentálně jsem absolutně bez jakýchkoliv potíží.Děkuji
Marcela P.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V nejbližsích letech se váš stav asi bude zhošovat. Budete znovu potřebovat brýle a ty se postupně budou zesilovat - neodmítejte je, jinak budte mít pocit únavy a bolesti v očích
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Šilhám už od malička takže nosím brýle, pak sem šla na operaci. Brýle budu nosit prej až do 16let. A ted mi v dubnu bude 12. Takže se vás chcu zeptat jestli je nějaké prosvičování očí na šilhavost. A nějaké ty čaje děkuji
Lenka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Čaje ani cvičení vým nemohou pomoci
Dioptrické vady očí
Óko levé do dálky +8 do blízka +5 Oko pravé do dálky +8 do blízka + 4,5 je prosím vhodná operace.Děkuji
svačinka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud vám to vadí tak je operace možná. Pokud vým brýle nevadí není operace nutná
Ostatní
dite me zasahlo nozickou do oka,mela jsem rozsahlou erosi 4-5cm,pres cele centrum,jake muzu mit po urazu problemy.
jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Většinou žádné, vše se zahojí bez básledků. Někdy vzniká tzv rekuretní erose - opakovaný bodavý pocit bolesi, hlavně po ránu
Nemoci sítnice
Dobrý deň chcela by som sa spyýtať, že čo znamená keď mám svetlejší zrakový nerv. dakujem
Evka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Světlejší zrakový nerv může být známkou poruchy jeho prokrvení nebo poruchy nervových vláken, bývá ele také u krátkozrakých
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, podle posledního data zveřejněné odpovědi nevím, zda tato poradna stále funguje, ale ráda bych se Vás zeptala na jednu věc. Po jaké době začne novorozenec zřetelně otevírat oči a ostřit? Když má otevřené oči, kouká, zdá se, nepřítomně, většinou za světlem. Odkdy tedy se začne zrak nejpozději fixovat na konkrétní předmět? S manželem oba nosíme brýle (jeden krátkozrakost, druhý dalekozrakost), tak by mě i zajímalo, kdy se může projevit eventuální dioptrická vada. Děkuji za odpověď.
Irena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Většinou sleduje matku nebo něco co jej zaujme již v několika týdnech. Musíte jej ale zaujmout. Občasné bloudivé pohyby očí ev jednoho oka jsou normální až do 6 měsíců. Krátkozrakost může být i vrozená a může se púrojevoat již od narození. Cca v 6 měsících se může oční lékař pokusit o vyšetření. Poikud by ale dítě trvale šilhalo tak vyšetření neodkládejte
Ostatní
dobry vecer, mam dvou leteho syna, od narozeni ma ve vnitrnim koutku leveho oka, v modre casti, "samostatny kulaty ohraniceny prostor" jako kulicku.tezko se to popisuje.po zanetu spojivek se mu to zacalo zvetsovat a zasahuje to do prostoru panenky a zpulky jito zakryva, jako kdyz dorusta mesic. ocni lekari mi rekli, ze se to vysetruje az od tri let veku, az dite spolupracuje. nemohl by jste mi rict alespon vy, comu je? dekuji.
lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ne vím, z vašeho popisu nejsem schopen jednoznačně určit o co jde. Nocméně pokud přerůstá něco na rohovku mělo by být dítě vyšetřeno - i za cenu celkové anestesie. U některých chorob by za rok mohlo být pozdě
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den,prosím o radu,čeho se má pacient se zeleným zákalem vyvarovat,aby nezhoršoval svůj stav.Může např.pracovat na zahrádce(předklánění),navštěvovat kino či divadlo apod.? A kde v Praze jsou, podle Vašeho názoru, největší odborníci na problematiku glaukomu? Mnohokrát děkuji za odpověď a zdravím Vás.
Helena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
I když máte glaukom, žijte normální život, není třeba dodržovat nějaká zvláštní opatření
Nemoci sítnice
Mám silně poškozenou sítnici (perforovanou uprostřed, zdá se podle snímku okraje perforace uprostřed jako vzedmuté). V červnu mám přijít opět na kontrolu, zda na dobrém oku nejde o cystu, jestli nedochází ke zhoršení. Existuje nějaká léčba nebo zákrok? Děkuji!
C. Löffelmannová, 67 let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jedná se asi o tzv makulární díru - stav lze operovat le lze dosáhnout jen částečního zlepšení. Hlavním cílem operace je aby se stav dále nezhoršoval.
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den, oční lékař mi naměřil vyšší nitrooční tlak na pravé oko 26,0 na levé 22,3 a poslal mi na oční kliniku aby mi změřili oční křivku, je to nutné?nestačí kapky na snížení NT bez tohoto vyšetření oční křivky?pracuji denně u mikroskopu může to mít souvislost?je mi 24 let děkuji
katka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
S mikroskopem to nesouvisí, oční křivka s hospitalisací se dnes ve světě nedělá. D§ležití je pečlivé vyšetření a jaho opakování za cca pul roku. Jen při zhoršování paramterů nebo při pokročilém nálezu je možno konstatovat, že se jedná o glaukom. Sám tlak 26 nic neznamená. Jen u cca 9% lidí s tlakem 26 se do destei let objeví glaukomové změny.
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den, moje matka má glaukom a tvrdí, že jí kapky nepomáhají a že oslepne. Prý jediným možným řešením je operace a ta prý stojí 40.000,- na jedno oko a nehradí ho pojišťovna. Co je na tom pravdy, prosím, myslím si že se o svůj stav nezajímá a toto formou se vymlouvá na řešení svého zdravotního stavu. Děkuji za odpověď
eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Glaukokmové operace jsou hrazeny zdravotní pojištovnou.
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, 2. listopadu 06 jsem podstoupila laserovou operaci očí LASIK OPTIUM. Vidím opravdu výborně a jsem moc spokojená, děkuji všem na pražské klinice Lexum. Chtěla bych se však zaptat, po jak dlouhé době se mohu koupat ve vnitřením bazéně? Po měsíci mi bylo řečeno, že mohu, ale raději s plaveckými brýlemi, kdy budu moci bez nich? Děkuji
Alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Po měsíci můžete již i bez brýlí
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Hezký den, zajímalo by mě zda lze odstranit laserem pouze astigmatismus i když jsem i krátkozraká a mám cca 5 dioptrií.Přesto že mi je 35 let, dioptrie se mi stále mění, proto nechci absolvovat celý zákrok.Odstraním tím tedy natrvola to,že brýlová skla nebudou na koncích nestejnoměrně rozšířené? Děkuji.
Pavlína
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je to možné, je to sice neobvyklý poždavaek ale technikcy není poroblém ho vyplnit





mobilní verze