Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobry den, jsem za pulkou tehotenstvi a dnes mi doktorka nabizela prirodni hemove zelezo Globifer forte za strasny penize, mam mirnou anemii. Pry novinka na trhu. Mate s tim zkusenosti? Proc tehotne nemuzou volne prodejne zelezo, ale treba jen zvykaci Maltofer, po kterym me pali zaha? A lekarnici se neshodnou, zelezo pry nalacno, bez mlika, ale ja musim brat Letrox. Na endo mi rekli, ze dohromady ne, v lekarne, ze nevadi. Navic musim pravidelne jist, jinak mi je zle. Takze zelezo neberu, ale nechci ochudit miminko. A jeste otazka, muzu brat magnezium soucasne s tehotenskymi vitaminy vecer? Zacinam mit krece v nohou. Ale prijdu si trapne, same vitaminy...i kdyz se snazim stravovat pestre. Dekuji za vysvetleni.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucie. Přírodně vázané železo není  automaticky zárukou dobrého vstřebávání železa. Přikladem může být špenát, který ho sice obsahuje hodně, ale využitelnost je malá, pokud jej nerozmixujete a tepelně neupravíte.  Obecně je lépe železo využitelné z živočišné stravy. Využitelnost z rostlinné stravy je malá. Jak se prosím stravujete? Nevyhýbáte se  masu a masným výrobkům? O Globiferu bohužel nemám žádné odborné informace, ale zkuste se prosím podívat na internet, zda by nebylo za výhodnější cenu Ferrocento. Jedno balení je na měsíc. Železo se rádo váže s velkým množstvím látek. Při procesu trávení hodně záleží na tom, jak pevná vazba se v trávicím traktu vytvoří a na co se naváže. Snažil bych se ho užívat mezi jídly po nějaké lehčí svačině. Jaké těhotenské vitaminy používáte? Jsou to skutečně jen vitaminy? Neobsahuje přípravek také železo? V jakém množství? Můžete mi prosím popsat váš jídelníček za poslední 2 dny? Pokud snášíte minerální vodu magnesii, pijte ji během dne . Je dobrým zdrojem hořčíku a  doplněk starvy s obsahem hořčíku zatím neberte.
Parafarmacie
Dobrý den,nedávno mi odebrali vaječníky,je mi 60 let,jako prevenci proti osteoporoze jsem si koupila GS Vápník,Hořčík,Zinek Premium.Mohu to užívat pořád? Mimo ještě beru rybí olej EPA+DHA, Pangamin,Allicor a Diorex na žíly.Mohu to takhle pořád všechno brát? Děkuji.
Eva Junková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Junková. Budete-li se držet doporučeného dávkování, problém v tom není a tato kombinace by vám mohla, při dlouhodobém užívání, přinést zdravotní prospěch. Doporučuji se ale nevyhýbat konzumaci mléčných výrobků, pokud je snášíte. Preferujte výrobky s nižším obsahem tuku. Nízkotučné mléko obsahuje stejné množství vápníku jako plnotučné.
Parafarmacie
Dobry den,
mam otazku ohledne hmotnosti kojence. Vim, ze to neni primo dotaz do teto poradny, ale vazim si vasich nazoru a zajima me vas pohled.
Syn se narodil s hmotnosti 4.3 kg a 53 cm. Ve dvou tydnech mel 4.8 kg a 55 cm, v 6tydnech 6.8 a 59 cm. Nymi v 10tydnech ma rovnych 8 kg. L
S manzelem mame normalni postavu, cukr v krvi mam v poradku.
Dcera mela pri narozeni 2.86 kg a 47 cm.
Oba narozeni v terminu. Syn je plne kojen.
Detska doktorka rika, ze nektere deti takto velke jsou. Na zadne vysetreni nas neposlala. Napr endokrinologie.
Kojen je dle jeho pozadavku - tak po 3-4 hodinach, v noci ci chce vetsinou po dvou hodinach. Kojim max 10 min, vetsinou do 5ti minut je nasyceny..

Predem dekuji za vas nazor na naseho obrika.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Moniko, věřil bych odpovědi lékařky. Nárůst hmotnosti se zpomalí. Předpokládám, že neužíváte žádné léky  a  že se sama stravujete běžně. Rodiče a prarodiče jsou také průměrného vzrůstu?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Oční lékařka mi doporučila Avilut Gold. Je v něm aescin ( 6 mg v jedné tbl.) a dočetla jsem se, že může způsobovat bušení srdce. S bušením srdce mám občas problémy, hlavně když udeří tetanie a nerada bych si ještě přitížila. Děkuji.
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Aescin je zdravá látka, Slávko a nedovedu si představit, jakým mechanismem by způsobil při běžném dávkování bušení srdce. Nemusíte mít obavy. Bušení srdce je často způsobeno jen nedostatečnou hydratací organismu a  každodenní dostatečný příjem vody je dobré mít pod kontrolou.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala jak zkombinovat užívání přípravku Wobenzym a Letrox na štítnou žlázu. Obojí se má užívat nalačno, půl hodiny před jídlem. Dohromady to asi není dobrý nápad. Nechci, aby se přípravky navzájem negativně ovlivňovaly. Jaké navrhujete řešení? Moc Vám děkuji za odpověď.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Moniko, Wobenzym může i zlepšovat využití Letroxu. Nevím ale, zda na toto téma byla provedena nějaká studie. Nechte prosím jen rozestup půl hodiny a užijte první Letrox. Wobenzym má enterosolventní tabletu, a proto nemůže dojít k interakci v žaludku. Některé studie ukazují, že proteolytické enzymy mají vliv na propustnost střevní stěny a že zvyšují využití některých látek.  V připadě Wobenzymu to platí  minimálně o lepší využitelnosti některých antibiotik.
Parafarmacie
Dobrý den. Občas, asi tak jednou za měsíc, většinou při úplňku mě silně bolí hlava, někdy i několik dnů. V tom případě si beru Ibumax, jen jednu tabletu , ale v poslední době mě po ní začal zlobit žlučník a žaludek.Který jiný lék bych si mohla vzít? Paralen, nebo Acylpyrin mi nepomáhá.Děkuji a přeji hezký den.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkusil bych šumivý Panadol Extra, Slávko. Kdyby nefungoval, tak nakombinujte jednu tabletu Acylcofinu s jednou tabletou Codeinu 15mg. Musela byste ale požádat lékaře o předepsání Codeinu. Tato kombinace by měla zabrat do 30 minut, jestliže tabletky dostatečně zapijete. Kdyby ani to nezabralo, ozvěte se. Potřeboval bych pak  o vás více informací. Nyní předpokládám, že váš zdravotní stav je velmi dobrý.
Parafarmacie
Děkuji Vám za odpověď ve věci CRP, 4 letá dcera měla chrapot, silné zahlenění, kašel, teploty 37,5-39, po 2 dnech od začátku teplot u lékaře, CRP 23, dle poslechu mudr. doporučila atb Klacid, nejsem jejich příznivcem, ale vzhledem k tomu, že dcera vykašlávala nažloutlé hleny, svolila jsem, nyní po dobrání atb - 10 dní, ještě mírné zahlenění přetrvává....podle čeho se mám prosím jako laik případně příště rozhodnout, pokud budou navrhována atb, jestli ano nebo ne, aby to nebylo ze strany lékaře jen "pro jistotu" nebo "ze zvyku". Děkuji. A ještě prosím o názor, dcera měla 2x denně 1/4 tbl. Spiropentu, který je od 12 let...je to vůbec vhodné? Astmatik není. Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Antibiotiky se velmi plýtvá, Jano a potom si stěžujeme na rezistenci a ještě se snažíme ,prakticky  nyní již zbytečně,  vyvíjet antibiotika nová. Investují se giganticé peníze na sporný výzkum ( nezměnime-li chování, za pár let to bude s novým antibiotikem obdobné), místo toho, abychom se zaměřili na jejich správné a racionální používání. Vaše dcerka asi potřebovala jen nachlazení vyležet, pít teplý čaj a dát občas studený zábal, pokud je jinak zdravé dítě. Nic víc. Použijeme-li antibiotikum na virovou infekci, můžeme zabránit tomu, aby se  na tuto infekci nabalila  infekce bakteriální. Přetrvává-li infekce horních cest dýchacích virového původu delší dobu, určitě se objevují v dýchacích cestách i bakteriální patogenní mikroorganismy a může propuknout dalších infekce..  Pokud si nejsme jisti o jakou infekci se jedná, podáme antibiotika u rizikových skupin, kterými jsou lidé přestárlí, či lidé s oslabenou imunitou po vážné nemoci.  Častým používáním antibiotik oslabujeme přirozenou imunitu, poškozujeme trávicí ústrojí a jeho imunitní systém. Česká republika bohužel nemá žádnou antibiotickou politiku, což je zejména pro  farmaceutické firmy výhodné,  a  proto se hodně plýtvá se i v této oblasti medicíny.
Parafarmacie
Reaguji na Vaši odpověď ke coQ10: chtěla jsem ho nasadit do boje proti únavě,dle psaných účinků by měl pomoci. Jinak spánek 7-8 hod denně, nespavostí netrpím,kafe + č čaj 1x denně, energetické nápoje nepiju.Jak tedy bojovat proti unave? Pomaha sumak s Mg - existuje něco s podobným účinkem?
S Fofolou to nechci přehánět,ale vzdát se jí také nechci :).
Pěkný den a děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V běžné pestré stravě máme většinou spíše nadbytek CoQ10 a jeho nedostatek je velmi ojedinělý. U některých zdravotních problémů se ale pozoroval ústup obtíží, při zvýšení jeho příjmu. Většinou je doporučována dávka 30-60mg za den v měkké želatinové kapsli, kde je CoQ10 rozpuštěn v oleji. Někteří lidé si velmi pochvalují Ascoffin ve kterém je kofein kombinován s vitaminem C. Je to velmi levný a účinný přípravek. Jako každý kofeinový přípravek však může únavu prohlubovat a je dobré spíše něco změnit na svém životním stylu. Příčinou celkové únavy může být únava očí, které nyní většina lidí extrémně namáhá ( počítače, mobily, televize)..
Parafarmacie
Dobrý den,
delší dobu (asi 3 měsíce) kontroluji ovulaci dle ovulačních testů, dle nich neovuluji, dle mého lékaře ovulaci mám (vždy při kontrole na ultrazvuku vychvaloval jak krásně to vypadá) Ovulační testy dost pomlouvá a nedoporučuje. Menstruuji pravidelně, je mi 34. Díky
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Věřil bych lékaři, Adélo. Ovulační testy se většinou nakují z Číny. Dbá se na nízkou cenu, a proto jejich kvalita není oslňující. Nejsou běžně kontrolovány a většinou je dovážejí lidé, kteří nemají potřebné vzdělání a neuvědomují si všechna rizika, která jejich výrobu mohou doprovázet. Nemusí tedy,  bohužel, plnit funkci, ke které jsou určeny.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď na dotaz :co dělat preventivně pro svá játra.Nadváhu nemám,164cm/60 kg. Ale usazuje se mi tuk v pase a břišních partiích. Závažnější infekční onemocnění jsem neprodělala, užívala jsem antidepresiva Zoloft, necelé dva roky(po rodinné tragédii).Také mívám(celý dospělý život) migrénové stavy. Beru si ibalgin,tak jednou za dva týdny jeden.Mívám období, kdy bolesti hlavy několik měsíců nemám. Stravování: k snídani piju čaj, černý nebo zelený a nesladím ho, jím pečivo s máslem, tvarohové sýry a občas zeleninu, ovoce. Často si kupuju už hotové obložené housky.Dopoledne kolem desáté často sním třeba banán, jogurt nebo tvarohový koláček. Obědvám v závodní jídelně, jím polévky a jídlo si vybírám spíše lehčí. Večeře- chleba s něčím, ovesnou kaši, těstoviny. Taky večer někdy uzobávám čokoládu, sušené ovoce. Piju čaje a vodu, myslím, že v zimě více čajů. Bohužel ovocné a bylinkové mi nechutnají.Dříve jsem nepila kávu, ale teď si tak 3krát týdně dávám kávu s mlékem. A nekouřím.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, Věro. Momentálně bych nedělal žádná dietní opatření. Kdyby se zvýšené hodnoty jaterních enzymů po půl roce opakovaly, měla by lékařka najít příčinu. Do jídelníčku přidejte kompletní multivitamin-multiminerál (nejlépe DietLine Vitamin), ve kterém jsou i stopové prvky s dávkováním 3 x týdně, nebo alespoň B-komplex Forte 2-3 týdně. Předpokládám, že hodnota cholesterolu byla něco mezi 5-6 mmol na litr, což samo o sobě neznamená nic alarmujícího a není třeba to nyní řešit. Zejména pokud se jedná jen o jednu takto naměřenou hodnotu. Někdy nízký příjem cholesterolu v jídelníčku vede k jeho zvýšené syntéze v játrech. Budu rád, když se po dalším biochemickém vyšetření krve a moči ozvete. Pokud by byly výsledky obodbné, požádejte lékařku o předání kopie laboratorních výsledků. Bez znalosti těchto hodnot se dá těžko tvořit a doporučovat vhodný jídelníček. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o doporučení kvalitního produktu s koenzymem Q10, věk 40 let, bez vážných zdrav problémů, a ještě jestli byste mi mohl dát tip na něco proti únavě a ospalosti v práci,zatím řeším pitím Kofoly,i když vím, že je to fuj :). Existuje zdravější varianta? Já na ni zatím nenarazila.
Děkuji a přeji vše dobré v roce 2018.



Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hanko. Doplňování stravy CoQ10 považuji  ve většině případů za zbytečné. Z jakého důvodu byste jej chtěla užívat? Pijete často kávu a pravý čaj? V jakém množství? Pijete energetické nápoje? Kolik hodin denně spíte? Máte problémy s nespavostí? Užíváte nějaké léky? Pijete často alkoholické nápoje? Kofola určitě není nápojem vhodným ke každodennímu pití. Mám ji ale také rád od dětství a párkrát do roka si ji dám točenou a správně vychlazenou. Vypiji ji na ex a velmi si na ní pochutnám. Je to značka, která fandím a dokonce ji vozím do zahraníčí abych byl znovu a znovu zklamán kvůli tomu, že nikomu kromě čechů nechutná. Nenechám se ale odradit a v osvětové činnosti budu dobrovolně pokračovat. Třeba zachutná eskymákům.  Sladkým nápojům bychom se ale měli vyhýbat. Nic dobrého tělu nepřináší a jsou pro ně zbytečnou zátěží. Často také přispívají k  nadváze, obezitě a civilizačním chorobám.
Parafarmacie
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na pravidla jaterní diety, jaké doplňky stravy jsou vhodné. Měla jsem mírně zvýšené hodnoty jaterních testů a také mírně zvýšený cholesterol(to jsou slova obvodní lékařky). Dostala jsem letáček s doporučenými potravinami, který se mi zdá už dost zastaralý. Paní doktorka mi řekla, ať nepiju alkohol a nejím tučná jídla. Ale já nepiju alkohol a tučná jídla nevyhledávám. Řekla jsem jí to, tak se tedy mám víc hýbat :-). Je mi 59 let,snažím se hýbat (chodím hodně pěšky, cvičím jógu) a mám podezření, že moje "obtíže", které nijak zatím nepociťuji, jsou způsobené dlouhodobějším stresem. Děkuji za to, když budete mít nějakou radu. - otázka upravena poradcem
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Máte pravdu. Lékaři bohužel pacientům dávají v tištěné podobě extrémně zastaralé informace, které nejsou a nebyly podloženy vědeckými poznatky. Většinou nemají hlavu ani patu. Pacienti pak zbytečně vylučují z jídelníčku potraviny, které jsou z výživového hlediska cenné a naopak. Největší zátěží pro játra je nadváha a obezita ( a tedy nepřiměřený jídelníček), pominu-li tedy nedměrné pití alkoholu, který je silný enzymový induktor. Jako první krok by měla následovat úprava váhy a její udržování, pokud máte nadváhu. Z jedné neměřené hodnoty z biochemické laboratoře není možné dělat velké závěry. Užíváte pravidelně nějaké léky? Prodělala jste v nedávné době nějaké vážnější infekční onemocnění? Cítíte po delší období nadměrnou únavu? Máte nadváhu? Máte k dispozici protokol z biochemického vyšetření? Můžete mi trochu popsat vaše stravování?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat na Váš názor co se týče BIO potravin v obchodech. Ze jména sirup Agave a stevii. Jsou tyto potraviny opravdu menší zlo než samotnej rafinovanej cukr kupován běžně v obchodech? Tedy pokud chci omezit cukr a zavést zdravější životní styl. Jelikož jsem dost závislá na cukru, chci to omezit. Taky by mě zajímalo jak se tělo chová po změně. Nakolik cukr škodí organismu a co vše lze zlepšit . Jaké procesy. Trpím ulcerózní kolitídou a vím že mi taky ubíva na hustotě kostí. Nechci k tomu přispívat konzumováním takového množstva cukru jaké jím. To určitě ne.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké má sirup Agave přesné složení, Jitko? Nakupovat biopotraviny nemá racionální smysl, pokud tuto aktivitu nepojmeme jak deklarování určitého životního stylu, do kterého patří i zvýšená starost a péče o životní prostředí. Občas jsou ale biopotraviny chutnější. Neplatí to určitě obecně. Obecně také neplatí, že nakupujeme zdravější potravinu v porovnání s obdobnou, běžně dostupnou potravinou. Také stevia nemá žádné výhody oproti jiným náhradním sladidlům. Protože trpíte ulcerózním kolitidou, určitě je nutné mít takový jídelníček, který nevede e zvýšené tvorbě látek, které podporují zánětlivé reakce. Můžete mít také problém, některá náhradní sladidla snášet. Střevo postižené zánětem je ,mimo jiné, propustnější pro určité látky. Nevolil bych proto sukralózu.   Potraviny s vyšším obsahem cukru včetně nápojů mohou také osmoticky dráždit střevní sliznici a tak vézt k průjmům. Vysoká konzumace jednoduchých cukrů určitě způsobuje zdravotní problémy a urychluje degenerativní procesy. Může dokonce zvyšovat kardiovaskulární riziko více, než nasycené tuky, jak bylo dokumentovano ve velké studii v minulém roce provedené na více než 100 000 osobách všech kontinentů.
Parafarmacie
Upřesňuji - kontakt osteofytů L5/S1 s kořenem S1 vpravo, kořen však bez edému, přetrvává trnutí pravé končetiny 5 měsíců, mravenčení v celé PDK, nemožnost stoupnutí na špičky. Děkuji za odpověď.
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ivo, takto, jak jste dotaz upřesnila, nevidim důvod k aplikaci žádné injekce a spíše bych vsadil na lázeňskou péči a řádnou každodenní rehabilitaci. Jaké léky maminka užívá? Má ještě jiné zdravotní problémy? Obecně doporučuji udržování normální váhy, nošení vhodné obuvi, úprava lůžka tak, aby problém nepodporovalo, vhodný posed během dne, aby nedocházelo k utlačování hlavního nervu vedoucího do končetiny,  správná rehabilitace. Protože je kořen bez edému, může být  momentálně problém právě v utlačování končetiny.  Takto může mravenčení přetrvávat do nekonečna. Jen prosím mějte na paměti, že jde jen o elektrionickou poradnu... Neznám historii maminčiných problémů ani celkový zdravotní stav.
Parafarmacie
Dobrý den, již několik dní mě každý večer pálí v krku, v celém jícnu a v oblasti žaludku, jako kdybych vypila vařící čaj a uvnitř to bylo popálené a je to poměrně důrazné. Žádné obtíže jsem do té doby neměla a nejdříve jsem si myslela, že jsem jen vypila něco příliš horkého. Nyní zvažuji, jestli nebude na vině vánoční jídelníček, který nebyl moc optimální... Prosím poradíte, co s tím? Děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Hanko. Je třeba ubrat na příjmu sacharidů a tuků. Snižte také váhu, pokud máte nadváhu. Je možné použít výrobky Guareta. Nyní si v lékárně můžete koupit Ranisan 75mg a užívejte 2 tablety na noc. To by mělo trochu pomoci. K podráždění jícnu trávicími šťávami dochází zejména v noci, protože ležíme ve vodorovné poloze. Břišní tuk  při nadváze utlačuje žaludek a další orgány. To může být  také jedna z příčin vašich obtíží.
Parafarmacie
(2) Jediné, co se ale vzápětí objevilo byl tik v oku, který se pak jakoby přemístil a začalo cukání svalů na všech možných i nemožných místech po těle - objevuje se každý den, mnohokrát za den, nebolí, neobtěžuje, vlastně mi to nevadí. Zkusila jsem nasadit hořčík, ale beze změny. A jen občas mě od té doby, co jsem měla angínu zatlačí podčelistní uzliny. Ale cítím se jinak dobře a tedy váhám, zda to mohu opravdu nechat plavat a zda to tehdy nemohla ta borelioza opravdu být. A pokud ano, co by mi hrozilo či nehrozilo. Co myslíte Vy? Předem moc děkuji za radu!
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Iveto. Zdá se, že je vše v pořádku a není třeba se znepojovat, co se týče boreliózy.  Jestli ale máte zvětšené uzliny, někde problém je. Klidně to může souviset jen se zubním kazem, či  třeba herpetickou infekcí. Ta bývá často doprovázena jen zvýšenou únavou a nemusí být navenek nijak viditelná. Akutní fáze propukne jen občas, při oslabení organismu. Přidal bych do jídelníčku multivtamin-multiminerál ( Additiva, DietLine VitAmin). Hořčík bych ponechal také (cca 300mg za den). Jestli nekonzumujete příliš mléčné výrobky, přidal bych i vápník v množství 300-600mg za den. Věřím, že příští rok prožitete ve zdraví a v pohodě.
Parafarmacie
Dobrý den, jaká hodnota CRP prosím svědčí pro předepsání antibiotik? Je tato hodnota rozdílná pro dospělého a dítě? Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. CRP může být zvýšeno z celé řady důvodů a je třeba proto posoudit všechny souvislosti, aby byla  hodnota správně interpretována a následoval správný léčebný postup.U zánětlivé reakce způsobené bakteriální infekcí stoupá CRP velmi rychle a tak to může pomoci rozhodnout, zda nasadit antibiotika, či nikoliv. Průběh vzestupu CRP může od sebe orientačně odlišit virovou a bakteriální infekci.Tělo by si však mělo i s bakteriální infekci poradit samo a je nesmyslné to vždy řešit antibiotiky.  Imunitní systém se tím oslabuje.  Drastické dopady to může mít na střevní imunitní systém a zdravotní komplikace v budoucnosti. ATB se zpravidla nasazují při hodnotě vyšší než 40 mg/l (děti i dospělí) v případě zvýšeného rizika zdravotních komplikací. Netuším ale, zda je tato hodnota obsažena v nějakém standartním léčebném postupu. Nezdá se mi to moc pravděpodobné. Přeji vám úspěšný rok 2018 bez antibiotik.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, poradil jste mi koupit si Corsodyl 0,2%. Až doma jsem si všimla, že mi v lékárně dali Corsodyl 0,1%. Má dostačující účinek jako podpora hojení po extrakci osmičky? A ještě jsem se chtěla zeptat, zda může podporovat hojení po extrakci osmičky i Paradontax extra 0,2% Ten mi dali v jiné lékárně, ačkoliv jsem řekla, že chci Corsodyl. Moc děkuji za odpověď.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Moniko. Je možné použít  Parodontax. V lékárně volili správně!
Parafarmacie
(1) Dobrý den, pane doktore. Již několikrát jste mi poradil a vždy dobře, čímž Vám dodatečně ještě jednou za poradnu děkuji! Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně záležitosti, se kterou stále váhám, zda nechat být. Vezmu to chronologicky - 9. dubna jsem chytla klíště a odhalila ho až o čtyři dny později. Žádný flek ani příznaky jsem nepozorovala. 12. července jsem dostala letní angínu, se kterou jsem 15. července skončila na pohotovosti ORL a dostala na 7 dní Cefzil. Po dobrání sice v krku nebolelo, ale cítila jsem se naprosto zničená a unavená a vůbec ne v pořádku a pořád mě pobolívaly uzliny pod jazykem. Zašla jsem za praktickou lékařkou. Ta udělala odběry (prý takový základ, plus EBV a boreliozu). Testy vyšly negativně kromě boreliozy - ta prý nevyšla ani pozitivně ani negativně (nevím, o jakou hodnotu či výsledek tedy šlo) a že tedy udělají testy na boreliozu znova. Jenže testy podruhé již vyšly negativně a já se už také začala cítit docela dobře, takže nebylo co řešit.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Viz. níže.
Parafarmacie
Prípravok Geloren je určený zvieratám. Čítala som však o jeho priaznivých účinkoch u ľudí, dokonca aj pri ťažkých stupňoch artrózy. Samozrejme pri úprave dávkovania. Aký je Váš názor? Ďakujem.
Viera H.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Viero.  Kolagenní hydrolyzáty, či kyselinu hyaluronovu má smysl užívat na ochranů kloubů. Funkce chrupavky ale musí být dostatečně zachována. Při těžkých stupních artrózy kloubů tomu tak není a užívání smysl nemá. Kolagenních přípravků je na trhu spoustu. Nevidím důvod konzumovat přípravky určené zvířatům.  Kvalita obsahu se ale může značně lišit ( fyzikální vlastnosti, schopnost vstřebávání, čistota). Většinou platí, že když se výrobek začne slušně prodávat, ušetří se na kvalitě. Je třeba dbát na dostatečné dávkování (např. přípravek Gelantina prášek a tobolky). V České republice se možná vyrábí nejkvalitnější kyselina hyaluronové na světě. Není však většinou součástí doplňků stravy s obsahem kyseliny hyaluronové na našem trhu. U kyseliny hyaluronové vidím smysluplnější, když je podána ortopedem přímo do kloubu. O  příznivém účinku při ústním podání mám pochybnosti a preferoval bych spíše samotné kolagenní hydrolyzáty v dostatečném dávkování t.j. podle mých zkušeností minimálně 2g za den po dobu 2-3 měsíců s pauzami  1-2 měsíce ( z ekonomických důvodů), nebo nepřetržitě. Doporučil bych je hlavně lidem mladším, kteří mají větší fyzickou zátěž, nebo sportují. Lidé, kteří při práci většinou stojí, jsou také skupinou kde mohou tyto přípravky pomoci chránit klouby. Naprosto zásadní je ale použití správné obuvi a udržování normální váhy. PS: EU zatím neschválila žádné výživové tvrzení, které by v této indikaci vyjadřovalo, že tyto přípravky přispívají k ochraně kloubů, či celého pohybového aparátu.  Proto se žádné takové tvrzení nesmí objevovat na obalech výrobků a v reklamních materiálech.Takové tvrzení lze považovat za klamavou reklamu.
Parafarmacie
Pane doktore,děkuji za radu a moudrá a vlídná slova.
Do nového roku přeji vše dobré. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji, Evo. Doufám, že je vám už trochu lépe.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,prosím,poraďte.Asi před 5 týdny jsem prodělávala virózu,která pokračovala zánětem průdušek. Využívala jsem klacid,na kašel nejdříve Stoptusin,pak Erdomed,nyní pokračuji ACC.
Stále mě chrčí na průduškách a vykašlávám průhledné hleny.Podporu hledám i v bylinkách-jitrocel,kopřiva,mateřídouška,cibulová štˇáva, i Vincentka. Dost mě ten kašel vyčerpává.Jak se ho zbavit?
Původně byla na RTG zastřená plíce-proto ta ATB.

eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo, tělo potřebuje čas, aby se s kašlem vypořádalo. Průdušky jsou nyní citlivé a díky zánětu, reagují  tak na běžné podněty kterými jsou mechanické mikročástice, nevhodná teplota a vlhkost vzduchu, alergeny , dráždívé látky,  zvýšenout tvorbou hlenu a kašlem. Zánět ustoupí rychlejí, pokud se vyhneme co nejvíce těmto podnětům. Dostatečný příjem vody pomáhá odkašlávání hlenu, který se přirozeně tvoří, aby zabránil poškození plic a vniku nebezpečných mikroorganismů do plic a následně třeba i do celého těla. Je dobré rozlišovat, zda přípravek, který užíváme,  pomáhá odkašlávání a tlumení zánětu, nebo jen tlumí kašel. Léky, který výrazně tlumí kašel, omezují vykašlání a zhoršují dechové funkce. Proto jsou na lékařský předpis. Stoptusin působí mírně a má oba účinky. Přidat proto Erdomed, či ACC, které výrazněji pomáhají odkašlávání, není úplně logické. Nedojde k zesílení účinku a vzájemná kombinace může být i kontraproduktivní. Sám bych proto volil např. ACC přes den a Tussin ( bez sekretolytické složky) na noc. Léky jako Stoptusssin, kterých je na světě spostu, nepovažuji za příliš zdařilou a smysluplnou inovací. All-in one ( všechno v jednom) je ale osvědčený koncept, na který spotřebitel slyší ve všech prodejních oborech. Háček je v tom ale vždycky.  Držte se poučky "méně znamená více". Pokračoval bych s léky na odkašlávání přes den a ev. lékem, který tlumí kašel na noc, abyste si lépe odpočinula.. K pití doporučuji kvalitní heřmánkový čaj, který púsobí  mírně protizánětlivě. Je možné užívat i nějaký protizánětlivý lék.  Nerad bych vám jej ale přímo doporučil takto na dálku. Přeji vám, abyste se brzy citila lépe a do Nového roku vykročila zdravá a plná sil.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď pane doktore. Extrakce proběhla 6.12. Antibiotikum neužívám a ústní vodu zatím také ne. Nyní jsem tři dny dojížděla na výměnu drénu. Nyní mám v ráně hojící pastu (vypadá jako tmavě hnědé suché seno nebo silnější vlasy) . Obtíže jsem zvládala bez prášku na bolest, ale velmi mě v čelisti a kolem rány a hluboko v ráně bolestivě cukalo až tahalo. Přípravek tedy užívat nebudu. Doporučen mi nebyl, jenom jsem hledala co volně dostupné by mohlo pomoct,, v případě, že již drény nebudou měněny a obtíže by stále přetrvávaly. Ještě jednou děkuji za odpověď.
<br>
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Moniko, určitě bych vyplachoval ústa Corsodylem 0,2%. Přestože jsem zastáncem přísné regulace při používání antibiotik, asi bych ve vašem případě nasadil antibiotika. např. Zinnat 500mg  2x denně s jídlem. Cefuroximaxetil rychle a v dostatečné koncentraci proniká do kostní tkáně. Zkuste se  prosím  poradit s lékařem. Kupte si také Strepfen a snažte se, aby se rozpouštěl v blízkosti zákroku co nejdelší dobu ( protizánětlivé působení). Má smysl jej i kombinovat s pastilkami Tantum Verde ( antiseptické působení, zesílení učinku Corsodylu) . To by mohlo pomoci. Přeji vám, ať je vám lépe a prožijte příjemné svátky.
Parafarmacie
Dobrý den, jsem po extrakci osmičky, vyskytlo se u mě suché lůžko, léčeno drény. Četla jsem o přípravku Solcoseryl. Chci se zeptat, zda se tento přípravek může eventuálně nanášet do rány (ne pouze kolem rány), má podporovat hojení. Moc děkuji za odpověď.
Monika Stehnová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Stehnová. Jak dlouho jste po zákroku? Užíváte nějaké antibiotikum? Užíváte ústní vodu např. Corsodyl? Jak intenzivní  obtíže máte?  Solcoseryl se mi nezdá ve vašem případě příliš vhodný a nebude asi dostatečně účinný. Byl vám lékařem doporučen?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, maminka 67 let, 168 cm /80 kg má zvýšenou hladinu cholesterolu (poslední až hladina kolem 7), je z toho nešťastná a nechce brát léky, protože máme info, že spíše škodí. Tak se rozhodla pro změnu životosprávy a jít na opakované měření. Zatím zkoušelá brát doplněk stravy s obsahem artyčoku, ale asi to moc nepomohlo. Na internetu jsem objevila přípravek Arterin s výtažkem z červené rýže, recenze měl opravdu skvělé, že "funguje" spolu se zdravým živ stylem atd. Při hledání dalších informací ohledně složek přípravku jsem ale našla tvrzení, že Monakolin K, který je účinnou látko tohoto produktu má stejné nežádoucí účinky jako chemické statiny konkrétně Lovastatin. Nevím tedy, zda jí ho mám radit zkusit, nebo ne...také nevím, zda se v jejím případě dá snížit cholesterol jen úpravou živ stylu. Jinak je maminka zdravá, jen bere malou dávku hormonu na štítnou žlázu. Jinak se snaží hýbat, chodit, pracovat na zahradě, chodí s tatínkem na turistické pochody atd. moc díky - otázka upravena poradcem
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Moniko .Bez snížení váhy a úpravy jídelníčku není možné snížit hladiny cholesterolu. Maminka má  nadváhu a je tedy jasné, že   jídelníček dlouhodobě neodpovídá potřebám organismu. Jídelníček s nadměrným příjmem energie, není reálné v jejím věku vykompenzovat pohybem a musí dojít k jeho změně.  Je nesmyslné problém řešit pouze doplňky stravy se zanedbateným vlivem na biochemické pochody, které hladinu krevního cholesterolu ovlivňují. Užívání statinu je krajní řešení. Jsou to léky velmi problematické a v  řadě připadů opravdu spíše škodí, protože lékaři neposoudí dostatečně všechny souvislosti. Je to často i proto, že rezignují nad pasivitou a nezájmem pro své zdraví cokoliv aktivně udělat ze strany pacientů. Snížení hladiny cholesterolu změnou stravování trvá často řadu měsíců a je třeba být na to připravený a nebýt zbytečně zklamaný, pokud se následné biochemické vyšetření provede příliš brzy. V každém případě kontrolní odběr bych provedl  až po snížení váhy o 5-6 kg, aby se případně složení jídelníčku aktuálně upravilo podle zdravotního stavu.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
ležím doma pátý den s virozou. První 4 dny jsem měl velikou bolest v krku a teploty. Na krk jsem začal používat Strepfen. Asi po třetí dávce se mi objevilo nepříjemné píchání či řezání v prstech na ruce. Podotýkám, že jsem přesně dodržoval dávky a po tomto zjištění jsem dávkování ukončil. Samo o sobě se mne to neprojevuje. Projevuje se to, když na něco zatlačím či sevřu ruku či si jedním prstem zatlačím na druhý apod. Píchání je ve všech prstech stejné, když zmáčknu dlaň je i na dlani.
Může to mít spojitost se Strepfeneme či to může být důsledkem velikého oslabení organismu či nedostatkem nějakého minerálu či stopového prvku? Odezní to?
Děkuji
Pavel Čermák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavle. myslím si, že to s užíváním Strepfenu nesouvisí. Zajistěte tělu dostatečný příjem vody. Nyní bych asi volil i minerálky, k doplnění iontů. Vhodná je třeba Magnrsia, jestli ji snášíte.Vemte si také šumivé kalcium, Jezte ovoce. Dostatečně odpočívejte. Tyto problémy máte jen na jedné ruce? Snažte se s dlaní cvičit. Problém by měl odeznít. Zkuste si také upravit lůžko a ležte co nejvodorovněji. Třeba problém snadno zmizí. Uvidíme. Budu rád, když se ještě ozvete.
Parafarmacie
Dobrý den, pokusím se upřesnit moji otázku. Čaj (čínský) piji 1 šálek za den, kávu, džusy, mošty, vitamínové nápoje a alkohol nepiji vůbec. Infekci močových cest jsem nikdy neměl, léky na hyperplazii prostaty žádné neberu, ale před 8-mi lety jsem byl na operaci prostaty.
Děkuji za odpověď.
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkusil bych čaj dva dny nepít, zda se problém nezlepší. Lidé reagují na polyfenolické a purinové látky v čaji velmi rozdílně. U někoho mohou vyvolávat výrazný močopudný účinek, který může působit i několik hodin. Jednotlivé druhy čajů se obsahem těchto látek mohou značně lišit a mohou mít rozdílné farmakologické účinky, včetně rozdílného stimulačního účinku na centrální nervový systém.  Řada látek obsažených v naší stravě, nebo konečné produkty jejich přeměny, mohou působit dráždivě na močový měchýř. Dráždivě mohou působit i vyšší dávky vitaminu C. Mohl by vám pomoci lék, který se jmenuje Ditropan. Zkuste se prosím poradit s lékařem. Výdej je vázán na lékařský předpis.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
je mi 76 let a už několik let trpím citlivým močovým měchýřem. Projevuje se to častým nucením na močení. Můžete mi doporučit nějaký lék? Děkuji za odpověď?
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Jiří. Souvisí to s konzumací určitých potravin?  Nezpůsobuje vám to čaj, káva, nebo pití některých jiných nápojů ( džusy, mošty, vitaminové nápoje) ?  Pijete během dne alkohol? Trpěl jste v minulosti infekcemi močových cest? Jaké léky užíváte? Užíváte léky určené pro léčbu hyperplazie prostaty?
Parafarmacie
Dobrý den, na jiný dotaz ohledně padání vlasů jste zde odpovídal, že Methionin, pokud obsahuje racemát, musí se dávka navýšit. Dostala jsem jako dárek Revalid tobolky, které obsahují Methionin racemát...
Jaké byste doporučil dávkování?
Mám po opakovaných IVF v minulosti, prořídlé a velmi jemné vlasy, s místy až lysinami. Vyš. krve mám v pořádku.
Děkuji za odpověď.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Revalid je poměrně osvědčený přípravek, Šárko a držel bych se doporučeného dávkování. Zkuste ho ještě kombinovat s Biosilem Plus. To se nám vždycky osvědčovalo.
Parafarmacie
Ještě jsem zapomněla dodat, že angíny u ní nemívají dramatický průběh a nebývají hnisavé - u poslední (říjen) byla dcera čilá, bez teplot, jen ten krk bolel. Další její typický příznak - je jí cítit z pusy. Do kolektivu chodí (školka). Má dle loňského ORL vyšetření chronicky zvětšenou jednu nosní mandli - zatím jsme k zákroku nepřistoupili, neboť prodělala na jaře operaci kýly a navíc má srdeční vadu (biskup.aortál,chlopeň), takže se s ní nehrnu pod další narkózu a ráda bych ještě zkusila hledat další varianty. Děkuji moc za Váš čas a radu!
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omlouvám se, všiml jsem si upřesnění až po dokončení první odpovědi. Byl proveden u dcery opakovaně výtěr z krku?  Nemusí se jednat o jediný patogen, který problémy způsobuje. V jejím případě se asi nelze spokojit jen pohledem zkušeného dětského lékaře do ústní dutiny. Mízní uzliny mívá  na pohmat zvětšené dlouhodobě?   Zoubky má v pořádku?  Někdy je opravdu nutné a žádoucí nosní mandle odstranit. Respektoval bych v tomto určitě doporučení pediatra, pokud k němu máte důvěru.
Parafarmacie
Dobrý den, dcera (5,5 roku) trpí na opakované angíny (podle MUDr. dle pohledu do krku prý jasný Streptokok). Můžete mi prosím doporučit nějakou prevenci? Měl by pro ni smysl přípravek Bactoral? Děkuji předem za radu!
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tudy cesta nepovede, Marto. Je třeba pátrat po zdroji infekce  a také správné anginu léčit. Chodí dcera do školky? Jak bylo při léčbě angíny postupováno?
Parafarmacie
Děkuji Vám. K.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte, Katko.
Parafarmacie
Zánět šlachy potvrdilo SONO vyšetření,dostal obstřik a tatínkovi předepsali nimesil , milgammu, od velkých bolestí na noc mabron retard. Přijde mně podle příbalového letáku, že kromě šlachy může být problém s nervy.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití uvedených léků má smysl a mělo by to od bolesti trochu pomoci. Jinak platí co jsem napsal. Výrazné zlepšení stavu může klidně nastat až  po několika měsících. Chce to být opravdu opatrný a střídmý jídelníček může léčbě významně napomoci i když je to často podceňováno.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji vyšetřena jsem nebyla, nicméně situace se v bleděmodrém opakuje po cca 4 letech, začne to horším vyspáním a já začnu přes den negativně smýšlet nad postelí, bojím se večer jsem čilá a když se mi spát nedaří začne mi mlátit srdce, že mě to ruší, začnu myslet jak budu ráno mrtvá, nevyspalá atd. A jsem totálně vzhůru. Bohužel nejsem z Prahy
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych přece jenom doporučil na prvním místě interní vyšetření, Kláro, aby se vyloučila například porucha funce štítné žlázy, nebo srdečního rytmu. Příčina obtíží nemusí být jedna. Požádejte prosím praktického lékaře o kontrolu zdravotního stavu. Vyšetřit vás ev.  můžeme i v naší ordinaci viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy. Ordinace je snadno dostupná z Florence i hlavního nádraží a najdete ji snadno naproti Národnímu divadlu. Lidé k nám jezdí  z celé republiky a máme dost pacientů i ze Slovenska. Dopravu jako zásadní problém většinou nevidí.
Parafarmacie
Dobrý den, s mamkou pročítáme Vaši poradnu, je super. Chtěly bychom poradit - tatínek už pár měsíců bojuje se záněty šlach v ramenech.Čím to může být způsobeno mu sice neřekli, ale užívá medikamenty, nahrívá ramena, dokonce v jednom má už obstřik. Je možné nějak přizpůsobit stravu v době zánětu? Taťka má rád sladká jídla, také sýry typu Niva a podobně. Myslíme si, že toto musí omezit nebo úplně vyloučit. Co byste doporučil Vy? Děkujeme za odpověď.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepřiměřené strava určitě podporuje zánětlivé reakce, Danielo. Máte pravdu. Střídmý jídelníček nyní vřele doporučuji. Osobně se domnívám, že vysoký příjem sacharidů je podporuje výrazněji a lze to poměrně snadno vypozorovat. Výsledkem je pak větší bolestivost v místě zánětu. Je třeba minimalizovat zátěž v oblasti ramen. Problém může udržovat i obyčejné řízení auta. Zkuste  masáže hřejivou Emspomou emulze. Je možné aplikovat i kapsaicinové nápasti na noc. Pracuje tatínek fyzicky? Co je příčinou? Jedná se skutečně o zánět šlach? Jaká léčiva užívá? Vyjmenujte je prosím úplně všechny.
Parafarmacie
Děkuji pane doktore, zní to zajímavě, nicméně v praxi nevím moc co bych měla dělat, když si lehnu a neusnu co dělat dál, jednu noc probdím a dál? Začíná mi z toho už úzkost, neboť mi buší to srdce, co potom. Myslíte, že tělo se pak unaví a usne?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je skutečně příčinou nespavosti obava a úzkost? Jste si tím jistá? Byla jste interně vyšetřena? Všechny hodnoty biochemického vyšetření krve a moči jsou v pořádku?  Jste z Prahy? Bývám v pátek od 14.30 hodin v naší Paralékárně, K.Světlé 11, Praha 1. Můžete se zastavit. Abych mohl trochu poradit, musím o vás mít více informací.
Parafarmacie
Dobrý den, v srpnu jsem prodělala angínu (krevní testy po léčbě dopadly ok), ale od té doby mě pobolívají uzliny pod čelistí. Někdy více, někdy méně. Před dvěma týdny jsem myslela, že se angína objevila znovu - uzliny pod bradou rozbolely hodně, v dalších dnech nastalo obtížné polykání, tlak a pobolívání uší. Stříkala jsem Streptokill, pila čaje a do týdne jsem byla docela dobrá, vypadalo to nakonec jen na "zadní rýmu", ale nyní se vše opakuje - zase mě rozbolely podčelistní uzliny jako čert. Nevím, zda může jít o dutiny nebo o angínu, virózu či zda jsem něco nedoléčila, ale každopádně se mi nechce do dalších antibiotik, již jsem letos z různých důvodů měla dost a ještě bych se z toho chtěla zkusit dostat sama, ale nevím moc jak. Měl byste prosím nějaká doporučení? Děkuji - otázka upravena poradcem
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takto na dálku, je těžké něco doporučit, Iveto. K užívání antibiotik se nezdá důvod a je lepší se problémů zbavit přirozenou cestou. To ale vyžaduje delší čas.  Máte zvýšenou teplotu?  Máte pocit velké únavy až schvácenosti? Máte problémy i s bolestí některých zubů? Byla vyloučena  akutní virová infekce způsobena herpes viry, cytomegalovirem, či E-B virem ?  Jednalo se o jasnou angínu ? Nyní naslepo doporčuji Sinupret tablety v doporučeném dávkování. Je volně prodejný a tak jak problém popisujete, může mít smysl a uvolnit dutiny.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď, pane doktore a máte nějaký tip na spánek. Zatím mám spaní špatné týden, ale mám strach hlavně když mi to v noci nejde tak na mě jde úzkost a buší mi srdce a pak to jde ještě hůř, máte-li tip, tak já ještě vyčkám, ale nevím jak. Nejsem nijak nemocná, opravdu jsem zažila trochu větší stres a měla jsem asi 3 měsíce moc práce a starostí a to taky nepřidá. V práci přednášky před lidmi (mám z toho trému, prostě jsem přepjatá a víím to.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neřešil bych to ve vašem případě léky, ani doplňky stravy, Kláro. Znáte příčinu, kterou je třeba odstranit. V přednáškách budete stále jistější, pokud bude pozitivní odezva. Snažte se je dělat srdcem, aby vás bavilo je prezentovat. Budou dobře přijaté, jedná-li se o normální kolektiv. Tréma se musí překonat a je u citlivých osob běžnou součástí jejich životů. Vždyť si vzpomeňte na herce, kteří s trémou bojují celý život. Souvisí to více s osobní odpovědností, než menší vírou v sebe sama. Je třeba se také odreagovat činnostmi, které máte ráda. Neměly by chybět fyzické aktivity a fyzická práce. Sladké sny může mít jen člověk, který je spokojen sám se sebou a se svým životem.
Parafarmacie
Hezký den, pane doktore. Chci se Vás prosím zeptat na něco z dietologie, poněvadž tyto informace se nikde nepíší. Zajímá mě, jestli denní konzumace cca 70 g tuků za celý den ze všech jídel je pro zdraví jater, pankreatu a žlučníku přiměřená, není to moc? Považuje se obecně potravina s obsahem tuku max. 30% za nadměrně tučnou? Mám na mysli převážně rostlinné tuky např. z kvalitních olejů, ořechů, a tak.
Prosím, odpovězte mi na obě otázky, vážně mě zajímají z hlediska zdravější stravy a prevence. Děkuji za Váš čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý pane Jiří, celodenní jídelníček je třeba posuzovat jako celek a u zdravého člověk není důvod, aby nekonzumoval i třeba sýr s vysokým obsahem tuku.  U člověka se zánětem slinivky to ale určitě vhodné není, protože slinivka musí vytvořit příslušné trávicí enzymy a výsledkem může být akutní zánět slinivky břišní, protože je to pro ni příliš velká zátěž. Podobně mohou reagovat játra a výsledkem může být jak zánět žlučníku, tak následně i slinivky. Obecné doporučení pro zdravého člověka s normální váhou je, aby jeho příjem tuku se pohyboval okolo 30% z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Toto doporučení v našich klimatických podmínkách se mi zdá vyhovující a praxe nám to potvrzuje. Stravitelnost tuku při nemocích žlučníku, jater a slinivky hraje  také důležitou roli. Slinivka má "ráda" když tuky snadno přecházejí portálním oběhem do jater a nemusí vytvářet tolik enzymů, které je štěpí. To splňuje výborně třeba kritizované máslo, které obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Ostatní tuky jsou distribuovány cestou lymfatického systému do centrálních žil. Denní příjem tuku a jeho složení je tedy opravdu třeba posuzovat s ohledem na aktuální zdravotní stav i na individuální zkušenosti s konzumaci určitých potravin.   Konzumace rostlinných olejů má pozitivní zdravotní dopady, jsou-li  také konzumovány s mírou. S výživového hlediska se zdá optimální olej řepkový, ze současných odrůd řepky. Vysoký obsah kyseliny olejové v olivovém oleji má zase pozitivní dopady na hladinu krevních tuků a cholesterolu. neznamená to ale automaticky, že čím více ho sníme, tím budou hladiny nižší. Takto zjednodušeně bohužel stále více lidí uvažuje a takto bohužel bývají formulovány i různé reklamní sdělení na různé "superpotraviny". Bude-li vás problém zajímat více, určitě napište.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď.Ne,Daylong jsem nezkoušela.Měla jsem Avene, Biodermu,Uriage,Nubian,Dermacol...po všem jsem měla reakci.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lékárny vzorečky Daylongu často mají. Zkuste ho Věro. Firma Spirig má své know-how.  Kdybyste nebyla spokojená, ozvěte se. Kosmetika je víc e o marketingu a klamání spotřebitele než o vědě a medicině. Prostor pro racionální inovace je malý.
Parafarmacie
Dobrý den.Ptám se sice s velkým předstihem,ale jsem už bezradná.Mám velmi intolerantní pleť,na alergologii mi řekli,že mám zřejmě citlivou pleť na kosmetické přípravky.Na jaké nedokázali specifikovat,prý to musím vypozorovat sama. Nelíčím se,ale než jsem si našla denní krém,mám suchou pleť,trvalo to předlouho.Nyní používám Uriage Tolederm.Problém mám stále s krémem na opalování.V naší lékarně máme dermokoutek,získala jsem už hodně vzorečku krému na opalování,ale po všech jsem se osypala,zrudla...zkoušela jsem je zvětším časovým odstupem.Dá se chránit před sluníčkem nějak jinak? Myslím při běžném pohybu po městě.Klobouky nenosím :) . Kdysi jsem četla o nějakých vitamínech,prý se ale musí brát s předstihem.Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pleť musíte vystavovat sluníčku, velmi pozvolna, Věro a mechanicky si ji chránit ( slunečník, maska-viz. asiaté, klobouk). To je základní opatření. Některé kosmetické přípravky mohou pomoci také. Nezbývá ale nic jiného, než zkoušet jednotlivé přípravky metodou pokusu a omylu. Jaké jste již vyzkoušela? Máte zkušenosti s  Daylongem?
Parafarmacie
Pěkný den pane doktore, již jsem Vám psala a doufám, že ještě můžu přidat otázku, co se týká parkinsonika.Při hosp.v nemocnici byla provedena lumbální punkce atrau.jehlou v etáži cca L5/S1.Zákl.vyšetření likvoru v normě, protilátkový antiboreliový index pozitivní.Odesláno na elektr.mikros.na živé borelie.Smíšená hraniční pleiocytoza, hraničně vyšší proteinorachie, v cytol.preparátu nalezeno 18 lymfocytů,24 monocytů,58 neutrofiů, shluky erytrofytů-vše s příměsí periferní krve.Klíště měla již před 8-10 lety, po té také několikrát.Skvrna nikdy nebyla, ale příznaky, měla již před 10 lety a pomalu se vše zhoršovalo ,nakonec diag.parkin.Vždy odběr z krve- negativní.Mohl by jste mi prosím vysvětlit odběry, které jsem napsala, co to vlastně znamená.A jestli má něco užívat na to.Snad vadí i užívání doplňků výživy chrupavek.Má oslabenou imunitu, máme se informovat na léčbu pomocí imunoglobulinu? Místo Madop.nasazen ISICOM 100 Mg 4x ,na noc HBS Madop., Pregabalin Sandoz 75 Mg 1-0-1.Velice děkuji
Jana Zapletalová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Zaletalová, z toho co jste uvedla nevidím žádné alarmující zjištění a Parkinsonovu chorobu je třeba léčit běžným způsobem, pokud se o ní skutečně jedná. Jestliže se neobjeví výraznější zlepšení během 3 měsíců, je třeba hledat jiný způsob léčby a léky obměnit. Někdy je to i otázka správné dávky. Doplňky stravy s kolagenem, či kyselinou hyaluronovou, je možné užívat dál. Nemusí to mít ale žádný smysl. Jestliže jsou dávky nedostatečné, platí to dvojnásob. Objevuje se stále více přípravků se zcela zanedbatelným obsahem kolagenu, který bývá někdy vysvětlován nepodloženými teoriemi, nebo  raději vůbec, protože neexistuje žádné legální výživové tvrzení, které by podporovalo užívání těchto  přírodních látek na pohybový aparát, vlasy, nehty, či kůži. Jak jste prosím došla k závěru, že má pacient sníženou imunitu?
Parafarmacie
Dobrý den, mohl by jste mi prosím poradit, které vitaminy se mohou užívat společně? Jsou pro seniora, je léčen s neurodegenerativním onemocněním. Užívá hodně léků, má vysoký tlak, problémy s vyprazdňováním.Jedná se o omega 3, magnosolf, hlíva nebo jiná houba-kterou by jste doporučil, milgama, colafit, vit.c, tinktura z rakytníku, šťáva 100% z rakytníku, olivový olej nebo jiný ráno na lačno, hylak nebo enterol?čaj z měsíčku nebo anýzu, fenyklu, opti fibre-vlákninu na zácpu.Pane doktore děkuji Vám za odpověď a radu.Pěkné dny.
Brodáková Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Brodáková. neznám bohužel zdravotní stav vašeho tatínka a tak poradit je těžké. Neznám také jeho jídelníček. Z toho co jste uvedla, může být většina věcí zcela zbytečných a držel bych se zásady, že méně znamená více. Hlavním důvodem zácpy může být kromě věku i kombinace léčiv. Optifibre je zdravá vláknina.  Má však takové fyzikálně-chemické vlastnosti, které s opravdovou zácpou nic nesvedou a spíše se hodí k doplnění denního příjmu vlákniny u zdravých osob. Rakytník je zdrojem vtaminu C.Bylo by dobré se rozhodnout, jakou dávku vitaminu C chcete tatínkovi doplňovat a podle toho volit vhodnou formu. Koncentrace vitaminu C v tinktuře může  rychle klesat a není úplně snadné vyrobit výrobek, který bude dlouhodobě vykazovat dekĺarovaný obsah vitaminu C. Vyšší dávky vitaminu C mohou dráždit močové cesty a nutit tatínka na močení v noci.
Parafarmacie
Dobrý den,
mohu kombinovat užití Paralenu nebo Zaldiaru a Guajacuranu při blokádě žeberního nervu? Guajacuran je na uvolnění, ale šokující bolesti při bloku mezižeb. nervu mě asi sám nezbaví. Ibalgin a Aulin nemohu brát kvůli žaludku. Jak tedy přežít akutní bolest?děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Kombinovat Zaldiar a Guajacuran můžete. Guajacuran bych volil jen na noc - 1-2 tablety. Zvyšovat dávku paracetamolu nemusí mít smysl a spíše bych se tomu vyhnul. Doporuji aplikovat horké suché obklady na postiženou oblast po dobu jedné hodiny ( i vícekrát za den). Tělo nenechte prochladnout.  K uvolnění svalů dojde mnohem snáze než po Guajacuranu a může být i dlouhodobé.
Parafarmacie
Dobrý den,
vigantol jsem dostala kvůli dlouhodobě snížené hladině vit. D v krvi.
Jenom mi přišlo na mysl jestli neni nutný nějak omezit potraviny obsahující vit. D.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není potřeba, Petro. Riziko předávkování za běžných okolností v žádném případě nehrozí. Vstřebávání vitaminu D potravou i syntéza vitaminu D3 v pokožce je regulována. Zásadní je ale vznik vitaminu D3 působením UV záření v pokožce. Jen z běžné potravy bychom tělu dostatek vitamin D nezajistili.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji moc za odpověď k posílení imunity. Naštěstí mám lékařku, která je "rozumná" co se týče předepisování antibiotik. Snažím se dodržovat Vámi popsaná doporučení, nicméně pokud cestuji do práce hromadnou dopravou téměř denně, tak s tím moc neudělám... Stejně tak pokud mám nemocné děti, zamezit s nimi kontakt také nemůžu, spíše naopak. Zkusím tedy přidat alespoň vitamín C. nebo multivitamín. Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To máte pravdu, Evo. Nepodceňoval bych ale hygienu rukou a v  práci si ruce hned umyl. To může být často i rozhodující opatření, zda onemocníte, či nikoliv. Kontaktu s vybavením dopravního prostředku rukou se většinou nelze vyhnout. Vitamin C se může užívat v kombinaci s flavonoidy, které mají také ochranný účinek . Paralékárna Flavonoidy se nám velmi osvědčují. Vitamin C je již v nich obsažen v dostatečném množství formou šípkového extraktu..
Parafarmacie
Dobrý den,
dostala jsem vigantol, 2 kapky denně (vážím 85kg). Zapomněla jsem se v lékárně zeptat: Je potřeba kvůli tomu omezit mléčné výrobky? Nerada bych se otrávila.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Petro. Z jakého důvodu máte z této kombinace obavy? Proč vám byl předepsán Vigantol?
Parafarmacie
Dobrý den, mohu jako kojící matka užívat B komplex forte nebo magne B6? Je možné užívat i dlouhodobě? Děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volil bych B.komplex- Forte 2x do týdne, pokud vaše strava není dostatečně pestrá, Ivano. Dávky jsou vysoké a zhoršíte  tím využití vitaminů B z běžné stravy. Každodenní užívání se mi zdá zbytečné i když by nemělo být rizikové por plod. Magne B6 obsahuje vitamin B6. Denní příjem je možné zvýšit o 300-400mg horčíku. Z jakého důvodu chcete příjem zvýšit?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je na unavu a vycerpani dobry Pharmaton Geriavit a po jake dobe zacne ucinkovat. Nekdo rika, ze se ma ze zacatku brat 2 tablety a pak jednum aby se to lepe nastartovalo? Nebo byl by vhodnejsi lepsi pripravek pro mladeho cloveka? Dekuji za odpoved.
Zuzana Č.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Považuji za zbytečné, užívat 2 tablety za den, Zuzano a to ve všech případech. Užívání multivitaminu-multiminerálu  má smysl zejména tehdy, kdy náš jídelníček není schopen doplnit  tělu všechny důležité látky, které potřebuje v rámci dne, při sportu či fyzické námaze, redukční dietě, nebo třeba u některých onemocnění. Často není nutné je užívat každý den, ale třeba jen 2-3x do týdne. Tělo si dokáže vytvářet určité zásoby. U vitaminů skupiny B však jen na pár dní. Doporučuji užívat  2-3 do týdne DietLine VitAmin, nebo Additiva. Additiva jsou rozpustná ve vodě a mají velmi dobrou chuť. Additiva s výbornou ananasovou příchutí obsahují i kofein a jsou oblíbená třeba u studentů, nebo u lidí, kteří nepijí kávu. Mladí lidé často preferují rozpustné tablety pro přípravu nápoje.
Parafarmacie
Dobrý den, doporučujete nějaký doplněk stravy na posílení imunity? Nebo přirozené vitamíny ve stravě stačí? Během měsíce a půl jsem prodělala dvě virózy horních a dolních cest dýchacích plus jednu zažívací. Připadá mi, že jsem pořád "na hromadě." Je pravda že jsem pořád ve shonu a stresu... Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží na vašem jídelníčku, Evo. někdy má  určitý smysl zvýšit příjem vitaminu C. V období, kdy je zvýšenéí riziko infekcí horních cest dýchacích bych užíval multivitamin-multiminerál. Např. 2-3 do týdne ( DietLine VitAmin, Additiva). Nejdůležitější je nepodceňovat prevenci. Vedle celoročně dostatečných fyzických aktivit  je třeba omezit pobyt v prostorech, kde je vysoké riziko infekce ( divadla, kina, restaurace, veřejná doprava, klimatizované prostory). Je také dobré dbát na zvýšenou hygienu rukou a vyhýbat se kontaktu z osobou, která je viditelně nachlazená a šíří infekci. Tělo se s infekcí dokáže vypořádat, pokud expozice patogenními mikroorganismy nepřekročí přijatelnou mez. Vyhýbejte se nadužívání antibiotik a snažte se vypořádat s respirační infekcí bez nich.  To platí i o lécích ke snížení teploty.  Zvýšená teplota je důležitá pro úspěšný boj proti infekci. O virové to platí dvojnásob. Nasadit ve vhodnou chvíli antipyretika vyžaduje také určitý cit ( stav schvácenosti, bolesti hlavy, nadměrná únava,  tělesná teplota cca nad 39 stupnů celsia). 





mobilní verze