Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Mám prý prediabetes. Moje doktorka mi doporučila užívat chrom. V lékárnách nabízejí tablety obsahující jako účinnou látku pikolinát chromu, ale ve Wikipedii jsem našel poznámku, že tato sloučenina vyvolávala u pokusných zvířat poškození DNA
(https://cs.wikipedia.org/w/index.php?search=pikolin%C3%A1t&title=Speci%C3%A1ln%C3%AD%3AHled%C3%A1n%C3%AD&go=J%C3%ADt+na).
Můžete mi poradit, jaké tablety bych si měl koupit?
Děkuji Vám.
Jiří - otázka upravena poradcem
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Užívání chromu jako doplňku stravy má velmi omezený význam. U nás je chromu ve stravě dostatek a nemá smysl jej užívat.  V diabetologii má význam omezený či žádný.  Chrom je ale nutný k tomu, aby se insulin mohl navázat na cílovou buňku.  Jinak je třeba se zaměřit na úpravu jídelníčku. Jestli máte nadváhu snižte váhu. Tím snížíte automaticky příjem nadbytečných sacharidů a tuků. Právě vysoký příjem tuků způsobuje, že tkáně jsou méně citlivé k insulinu. Chrom či glukózo-toleranční faktor, jehož je  součástí, s tím nic nezmůže, není-li stravování v pořádku. Tím dochází ke zhoršené regulaci hladiny krevního cukru. Snížit váhu můžete i Dietními plány Guareta. Na www.drstanek.cz je specializovaná poradna,¨ve které se snažím každodenně odpovídat na nejasnosti, které dietní režim doprovázejí. 
Parafarmacie
Děkuji moc za rady a zdravím.Krásné svátky.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví a příjemný vánoční čas.,Jarmilo.
Parafarmacie
Zdravím,nevím jestli jsem správně odepsala.Střídám meduňku,heřmánek a jednou týdně mátu.Kupované čaje a denně 3 hrnky 200-300ml.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Jarmilo. Vzhledem k vašim obtížím i možným nežádoucím účinkům doporučuji pít tyto čaje slabé a ne tedy příliš koncentrované. Nápoj by měl mít mírně nažloutlou barvu.Obsahové látky heřmánku mohou alergizovat.  Může se ale pozitivně projevit protizánětlivý a zklidňující účinek heřmánku. Máta může zase dělat trávicí obtíže (nadýmání, pálení žáhy) a také dráždit sliznici žaludku i dvanácterníku.  O narušené sliznici to platí dvojnásob. Raději bych se jí  ve vašem případě vyhnul. Jinak platí všeho s mírou.
Parafarmacie
Zdravím,včera večer jsem na interně skončila.TK149/102 a puls 121.Na ekg fibrilace síní a dostala jsem Betalok ZOK 100.Po hodině jsem jela domů.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je třeba si měřit každodenně tlak,  dělat si záznamy a předat je lékaři. Jedině tak se dá nastavit správná léčba. Musíte být pod častější kontrolou. Betaloc byl volen správně.
Parafarmacie
Po mléčných výrobcích mi není dobře,piji bilinky a jednu kávu denně rozpustnou.Díky
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké bylinky pijete, jak často je střídáte a kolik, Jarmilo?
Parafarmacie
Dobrý den,Gaviscon mám sirup a Ranisan 75 beru když mi není dobře.Max.2tbl.denně.Jinak užívám Euthyrox 100 nemám ŠŽ,Rytmonorm 150 2x,Warfarin 5 1x.Při vysokém tlaku Valsacor80.Včera jsem měla k snídani 1/2 suchého rohlíku a čaj,k obědu 2 suché brambory a mini plátek domácí sekané,k večeři 1/2rohlíku s medem.Ke svačinám většinou strouhané jablko.Díky.
Jarmila.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídelníček je asi velmi špatný, Jarmilo. Bude třeba ho změnit a věnovat více pozornosti výběru a přípravě jídel. Vzhledem k nálezu, který máte, není možné užívat Ranisan jen občas. To k ničemu pozitivnímu nepovede a problém se bude spíše zhoršovat. Gaviscon je v pořádku, jestli vám vyhovuje. Budete-li  Ranisan užívat přes den, může to zhoršovat trávení živin. Je možné, že příjem sacharidů je ve výrazném nepoměru s ostatními živinami. To může, mimo jiné,  i podporovat zánětlivé reakce. Doporučuji užívat  Ranisan 75mg dlouhodobě a každodenně-2 tablety na noc. Jídelníček by vám měl kontrolovat nutriční terapeut. Musí být dostatečně výživný. Kávě bych se vyhýbal. Dráždí sliznici žaludku i dvanáctníku a instantní káva není vyjímkou. U vás její pití vhodné není.  Protože jste pravděpodobně od přírody citlivý člověk,  káva se může podílet na vyšším krevním tlaku. Může zvyšovat intenzitu vedlejších účinků Euthyroxu i při jednom šálku za den. V celkové medikaci by možná bylo vhodné udělat změny. Zdá se mi, že psychická složka se významně podílí na vašich problémech. To je třeba brát při předepisování léků na vědomí a Lexaurin to opravdu nespraví. Měla byste být pod pravidelnou kontrolou internisty.
Parafarmacie
Dobrý den,hloupě jsem to napsala.Samozřejmě nemám zánět jícnu po gastru,ale ten výkon potvrdil proč mám pálení žáhy a ostatní potíže.Zánět je I.stupně.Díky.Jarmila.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jen mi prosím odpovězte na moje otázky. Třeba pak najdeme možnost, jak léčbu trochu zefektivnit.
Parafarmacie
Dobrý den,před lety jsem byla 2x léčena pro dvanáctníkové tak zvané líbající se vředy.Vážím 68kg,polykací potíže nemám.Jinak velmi ráda jím všechno.Gastroenterolog mi řekl,že si se mnou neví rady a předepsal mi Lexaurin.Ten neberu.Kupuji si Gaviscon ,Ranisan a občas Talcid.Jím teď dietně a velmi málo a asi 5x denně.Děkuji.Zdravím.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Gavicon používáte tekutý? Ranisan užíváte v dávce 2 tablety 75mg na noc? Napiště mi prosím zítra, co jste měla dneska včetně velikosti porcí. Co pijete? Pijete také kávu? Pijete mléko? Zklidní vám mléko žaludek?
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za odpoved ohledne tetanovky. Obecne z ockovani strach nemam, proste chci mit jen jistotu, ze mohu pote otehotnet. Kdyz tomu tak je, ockovani klidne absolvuji, aspon i me budouci miminko bude vice chranene. Jeste jednou dekuji. Lucka
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji vám, Lucko, aby vše klaplo podle vašich plánů a třeba hned v prosinci následujícího roku bylo už miminko na světě.
Parafarmacie
Dobrý den,po opakované gastroskopii mám zánět jícnu a GERD,po inhibitorech PP mi není dobře.Již jsem zhubla 10 kg a po jídle mi není dobře,říhám jako osel a stoupá mi TK.Každý večer.Prosím ,poraďte.Děkuji
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napiště mi  problému více, Jarmilo. Proč jste byla na gastroskopii?  Jaký byl k ní důvod? Máte polykací obtíže?  Jaké léky kromě blokátorů protonové pumpy užíváte ? Jak se nyní stravujete? Kolik vážíte?
Parafarmacie
Děkuji za odpověď a můžete mi říci, proč doporučujete Aknepur? Co to má na kůži dělat a pomůže mi to do plesové sezony? Kamarádka mi doporučovala Skinoren jaký máte názor na něj?
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zlato. Elektronická poradna není  zdaleka ideální k doporučování konkrétního výrobku na určité kožní projevy. Na zádech bývá pokožka zpravidla masnější a na masnější pleť se Aknepur velmi dobře osvědčuje. Proto jsem ho doporučil jako první volbu. Pokud se neosvědčí je možné zkusit Skunoren. Po Aknepuru se může stav rychle zlepšit, Jestli máte citlivější pokožku, je nutné také volit oblečení, které nebude zánětem postižená místa dráždit. Vyhýbal bych se raději sprchovým gelům a použival mýdlo, které je vhodné pro citlivou pokožku. Podívejte se prosím na stránky české firmy ForMerco, která má velké zkušenosti v této oblasti.
Parafarmacie
Dobry den, zacatkem ledna bych mela dostat tetanovku adacel. Je to jiz 18 let od posledni aplikace, takze musim. na konci unora/zacatku brezna zacneme pracovat na miminku (bude to po dvou cyklech od aplikace tetanovky). Myslite si, ze je to v poradku? Doktorka tvrdila, ze klidne otehotnet muzu, ale rada bych znala i jiny nazor. Dekuji (podotykam, ze radsi odlozim tetanovku, nez snahy o poceti)
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V naprostém Lucko. Pokud bych ale věděl, že máte z tetanovky obavy, zjistil bych hladinu protilátek. Protilátky proti tetanu mohou přetrvávat v dostatečném množství v organismu i po celý život. Nevidím ale žádný problém v tom, abyste očkování absolvovala, či třeba na pár měsíců  odložila, jestliže nebýváte v prostředí, kde je větší riziko infekce (např. práce s koňmi, zahradnické práce...). Každé očkování podpoří imunitní systém a jeho klady obecně výrazně převyšují  možná rizika, jestliže lékař respektuje doporučení výrobce příslušné vakcíny.
Parafarmacie
Hladina vitaminu D je mi sledována z důvodu, že nemůžu jíst mléčné výrobky. Mám prokázanou alergii na laktosu i mléčnou bílkovinu. Kromě mléčného jím jinak vše, cereálie, zeleninu, ovoce, libové kvalitní maso, luštěniny méně (těžko je trávím), rostlinné sojové (i jiné) jogurty obohacené probiotiky, těstoviny, rýži, brambory, atd. Jím spíše zdravěji. Myslím, že mám potíže vycházející z deficitu D, jako je celková svalová únava a bolesti ve svalech, špatný spánek, hůře se soustředím, horší paměť, zlobí trávení. Když jsem měl hladinu před rokem normální, žádné z těchto potíží jsem neměl.

Prosím, navrhněte mi počet kapek týdně. Děkuji.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Pavle. Hodnota vitaminu D (25-hydroxycalciferolu) naměřená v krevní plasmě  není jediným ukazatelem stavu nasycení tkání vitaminem D. Lékař musí posoudit všechny souvislosti vyplývajcí se znalostí aktuálního zdravotního stavu. Je třeba porovnat další hodnoty které souvisejí s látkovou výměnou vitaminu D a jeho úlohou v organismu (vápník, fosfor, parathormon...) .   Pro lidský organismus je zásadní tvorba vitaminu D v kůži působením UV záření. Ve stáří je tato schopnost kůže výrazně nižší. Dávkování vitaminu D, by měl stanovit lékař. Pokud budu znát váš věk a uvedete mi vážnější zdravotní problémy, které nyní máte, mohu vám orientačně napsat, jakou denní dávku vitaminu D bych osobně volil k jeho doplnění.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, chci se Vás prosím zeptat, zda může být ve střevech patologicky přemnožená Escherischia coli a v žaludku Helicobacter pylori, pokud mám CRP=0,3 a netrpím žádnými průjmy, bolestmi nebo tlaky v břiše. Obě bakterie byly zjištěny přístrojem na celostní medicíně, ale prý je to mírné. Dá se předpokládat, že při CRP=0,3 Helicobacter nepůsobí v žaludku patologicky? Někde jsem četl, že obě bakterie máme v těle prý všichni, že E.coli je běžnou součástí mikroflóry střeva. Napište mi prosím, zda to podle Vás může při uvedených okolnostech škodit. Děkuji za Vaši ochotu a věnovaný čas.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radomíre. Výsledky přístroje z celostní medicíny nemůžete brát vážně, pokud se neprovede mikrobiologické vyšetření stolice a v případě helikobakteru gastroskopie, při kterém je postižení sliznice žaludku jasně vidět. Tyto přístroje nemusí být ani zdravotnickými přístroji. Hodnota CRP je orientačním ukazatelem a v případě akutní infekce  pomáhá odlišit virový zánět od bakteriálního. Často jsou ale hodnoty hraniční a není to až tak jednoznačné. Bakteriální zánět zkrátka  způsobuje nejvýraznější změny koncentrace CRP. Nic víc.  Podle mého názoru hodnota CRP, kterou jste uvedl, nemusí úplně vypovídat o tom,  do jaké míry je sliznice žaludku postižena. Helicobacter pylori je běžnou bakterií, kterou je naše populace značně promořena. Ne u každého dojde k významnému poškození žaludeční sliznice. E.coli je běžnou bakterií tlustého střeva a za normálních okolností není pro nás nebezpečná. Dokonce dokáže být pro naše tělo prospěšná a třeba vytvořit látky, které tělo využije  pro svoji látkovou výměnu a které zrovna postrádá.
Parafarmacie
Hezký den. Pane doktore, byla mně změřena hladina vitamínu D v krvi 54 nmol/l, což je prý ještě málo, má být 75-150 nmol/l. Můžete mi prosím navrhnout, kolik kapek Vigantolu mám týdně užívat, aby se hladina zvýšila řekněme o 20 nmol/l za měsíc? Jde mi o to, abych neměl kvůli sníženému D v únoru slabou imunitu. Jsem štíhlý a cvičený, spíše svaly, mám dost málo tuku v těle. Kvůli alergii na laktosu a bílkovinu nemůžu jíst mléčné výrobky. Děkuji Vám pěkně.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavle. Za jakým účelem jste byl u lékaře? Máte momentálně nějaké vážnější zdravotní obtíže? Napište mi prosím o vás něco více. Budu rád, když mi  také trochu popíšete váš  současný jídelníček. Máte skutečně intoleranci laktózy?
Parafarmacie
Ano v minulosti jsem měla tyto potíže především v pubertě.
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli máte masnější pleť, zkusil bych jako první krok Aknepur zásyp, zda na něj pokožka dobře zareaguje.
Parafarmacie
Dobrý den. Doplním Vaše otázky. Ráno se cítím velmi zle, jsem neodpočatý i po 9h dobrého spánku. Piji černý čaj (kávu ne), ale nejvýše jeden denně. Energetické nápoje nepiji, pracuji 3h denně, více vlivem únavy nejsem schopný. Brýle nosím na dálku. EB virosu jsem prodělal v dětství před více než 30 lety, ale v současnosti nebyla prokázaná reaktivace. Cytomegalovirus a herpes virus byly vyloučeny.

Vaše odpověď je dost jednoznačná, ale četl jsem jednu vědeckou studii, kde píší, že mají u pacientů s únavovým syndromem zkušenost se zlepšením pomocí Q10 (ovšem je to dlouhodobě nejisté). Může být v mém případě narušená činnost mitochondrií a proces vzniku ATP? Nebo myslíte, že mi může EBV vyvolávat těžkou únavu po tak dlouhé době, i když není přímo prokázaná reaktivace? Prosím, dejte ještě vědět. Děkuji.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Můžete CoQ 10 zkusit, ale nevěřím, že by vám mohl pomoci. Přesvědčivou vědeckou studii na toto téma jsem nečetl a spíše se jedná o studie marketingové.  Existují zajímavé studie z minulosti v kardiologické oblasti.  Myslím, že potřebujete důkladnější vyšetření. Máte k dispozici výsledky biochenického vyšetření krve a moči ev. i hodnoty  protilátek  proti E-B viru? Kolik vážíte? Můžete mi popsat vaše stravování? Vyhýbáte se nějakým potravinám?
Parafarmacie
Zdravím,
pane doktore mám dotaz, co by jste mi poradil na akné na zádech. Je mi již 30 let a letos se mi přes léto udělalo. Byla jsem na potratu tak nevím můželi to souviset, nicméně mě čeká plesová sezona a ráda bych toto řešila
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zlato. Měla jste potíže s akné v těchto partiích i v minulosti?
Parafarmacie
Pěkný den, pane doktore. Můžete mně prosím poradit, zda může koenzym Q10 pomoci při těžké a chronické tělesné únavě? Byl jsem důkladně vyšetřen lékařem a žádné tělesné příčiny únavy nebyly zjištěny a psychicky jsem prý v pořádku. Žádný zánět nebo infekce v těle nejsou. Infekci jsem neprodělal již 5 let. Bohužel únava je značná a významně ovlivňuje mé celodenní fungování, na zvýšené dávky vitaminů a minerálů prakticky nereaguje. Spím dlouhodobě dobře. Mám 36 let.

Stává se, že někteří lidé (inklinující k únavovému syndromu), mohou mít v těle extrémní deficit Q10? Prosím, zkuste mi toto diskutovat. Děkuji Vám.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě nemůže, Jiří. Tělo má zpravidla této látky dostatek. Tudy cesta, podle mého názoru, určitě nevede, jestli jste po interní stránce v pořádku. Citíte si  ráno odpočinutý? Pijete kávu? Pijete energetické nápoje? Kolik hodin denně pracujete? Nosíte brýle?  Byly vyloučeny virové infekce (E-B virus, cytomegalovirus, herpes virus) ?
Parafarmacie
Dobrý den - píši Vám ohledně vitamínů na vlasy. Nejedná se o nic zásadního, jen mi vlasy subjektivně přijdou nějaké mdlé a řidší, možná je to jen zimními měsíci, nevím, ale chtěla bych nějaký doplněk vyzkoušet. Je mi 38, neberu žádné léky, ani HA. Můžete mi prosím nějaký přípravek doporučit? Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, my doporučujeme většinou jako první krok Paralékárna Methionin Plus, pokud vlasy více vypadávají. Jestliže jsou  jen slabší a ztrácí pružnost, je často vhodnější použít přípravek Gelantina Active či Intensive, kde je vysoká dávka kolagenu. 
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi prosím doporučit nějaké kvalitní vitamíny na vlasy? Přípravků je moc a tápu. Moc děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ä jaké máte  s vlasy problémy, Jano?  Napište mi o tom trochu více.
Parafarmacie
Dobrý den, co zvolit z těchto dvou - Magne B6 nebo na předpis Magnosolv, který je cenově jinde ? A jaká je prosím doba, kdy se mohou projevit výsledky nebo zlepšení stavu nebo jak dlouho je brát ? Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. U Magnosolvu nevidím žádné výhody. Někomu může lépe vyhovovat třeba chuťově, nic víc. Sám jsem to ale u pacientů nezaznamenal a raději proto doporučuji  nejvíce osvědčené Magne B6. Hořčík proniká do cílových tkání velmi pomalu. Stanovená normální hladina hořčíku v krvi nemusí vypovídat o tom, že konkrétní tkáň je dostatečně hořčíkem nasycena.  Ke zlepšení stavu může klidně docházet až po několika týdnech a záleží na tom, do jaké míry jsme byli  každodenně schopni krýt potřebu hořčíku stravou. Hořčík má v těle celou řadu funkcí a zvýšená potřeba denního příjmu souvisí i s tím, jakého rázu jsou naše obtíže.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď.Já si také myslím,že vodní masáže byly udělány nevhodně. I přes mé upozornění,že mne to bolí,pokračovaly dál.Sirdalud mi hodně pomohl na bederní páteř ale na bolest ve stehnech jen tak z poloviny.Při doteku stehna nebolí,jen při chůzi. Jooo lázně bych si dala také :) , jenže není kdo by mi je napsal.Chodím jen k obvodní lékařce.Já pravidelně cvičím,mám mírnou nadváhu takže jsem už i něco zhubla.Obvodní lékařka mi řekla,že to chce čas než se to uklidní.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, s tím souhlasím, Věro. Přiroda si nakonec vždycky nějak pomůže. Ono to nijak ani nejde.  Před časem byly v této poradně příspěvky jedné dívky, která měla přerušený nerv na ruce po chirurgickém zásahu a trpěla velkými, těžko zvladatelnými chronickými bolestmi. Snad si to dobře pamatuji. Skončilo to dobře, bolesti zmizely a doufám, že i následně otěhotněla. Těhotenství se bála právě díky bolestem a užíváním opiátů. Tyto bolesti se asi v nějaké podobě za čas vrátí. Ne však v takové intenzitě. To je učebnicový případ  co tělo dokáže všechno  samo vyřešit..  Sirdalud být účinný na stehna nemůže. To by musela být příčina obtíží jiného charakteru.  Stehenní svaly plní trochu jiné funkce a mohou mít i dosti rozdílné složení svalových vláken. Vhodná je ruční masáž stehen, aby došlo k lepšímu prokrvení svalů ( doporučuji hřejivou Emspomu) a nepřetrvávalo  dlouho nižší pH po svalové práci. Doporučuji  také zkusit Magne B6 a pravidelně užívat po dobu 3 měsíců.
Parafarmacie
Dobry den, jsem par dni po umelem preruseni tehotenstvi ve 22.tydnu. Rada bych se co nejdrive dostala opet do formy a znovu otehotnela. Co byste mi doporucil za vitaminy nebo doplnky stravy, abych mohla koncem unora pomyslet na dalsi tehotenstvi? Dekuji
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Hlavně správný jídelníček a dostatek fyzických aktivit. To je základ . Doplňky stravy to již těžko spasí, pokud nedodržujeme to základní, co je se zdravým pevně spojeno. Dostatečná výživová doporučení jsou publikována na webu Společnosti pro výživu. Budete-li mít pak ještě nějaké nejasnosti,  ozvěte se. Přeji hodně psychických sil, abyste se brzy citila lépe a k těhotenství došlo ve správný čas a za správných okolností.
Parafarmacie
Děkuji za vaše slova pane doktore. Jinými slovy radíte mi nad tím moc nedumat a být v klidu a pohodě a tím pro své potenciální miminko udělám nejvíc. že?
Celkem by mi to mluvilo i z duše, ani bych neřekla že se pídím po informacích, ale okolí do mě šije nevídaně, moje matka, že jsem stará, můj gynekolog vesměs totéž, všichni mě straší, no hrůza. Člověk se pak v tomto guláši úplně ztratí. :-)
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vůbec neváhejte, Zorko. Nejlepší je když těhotenství probíhá v klidu a v dobré rodinné pohodě. O dětství to pak platí dvojnásob.
Parafarmacie
Dobrý den, poprosím o Váš čas a radu. Rtg na prstech nohou odhalil výrůstky na malých kloubech. Problém je v tom, že kloub s výrůstkem tlačí na vedlejší prst a vytváří se opakovaně bolestivý otlak. Pedikérka otlaky ošetří, neustále si prsty oblepuji, ale zejména odpoledne, kdy chodidla jsou v botech i pár hodin-když vyřizuji něco ve městě-bolest je neúnosná. Až za 2 měsíce projdu také revmatol. a podiatr.vyšetřením.,případně chirurg,zákrokem. Hledala jsem, co je toho příčinou. Mohou např. příštítná tělíska za osteofyty ? Myslím ohledně vápníku...Nevím, co si počnu, až napadne sníh, otlaky nemají šanci se zahojit v uzavřené botě.
Hela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Helo. Podle mého je hlavní příčinou určitá vrozená dispozice a  dlouhodobá nevhodná zátěž chodidel a prstů na nohou. Obuv často nosíme zcela nevhodnou a ve vašem případě je nejen nutné ji střídat, ale opravdu dbát i na  její správný výběr, aby se stav ještě dále nezhoršoval. Chirurgický zákrok bývá již cestou do pekel, ale někdy je to už opravdu jediná naděje jak stav trochu zlepšit a obtíže udělat snesitelnějšími. Zdravotní problémy je třeba řešit včas, dokud ještě existuje možnost stav napravit.
Parafarmacie
Dobrý den.Mám degenerativní změny na bederní páteři a tím pádem mne i páteř bolí.Lékařka mne posílá na rehabilitace.Při poslední rehabilitaci jsem dostala poprvé vodní masáže. Ty mi ovšem nesedly,ikdyž jsem hned při první masáži upozornila na bolest.Ale masáže pokračovaly dál.Po nich jsem měla bolesti bederní páteře i stehen.Lékařka mi dala Sirdalud 4 mg 1x večer a prý než se to uklidní může trvat půl roku.Sirdalud mám jen na měsíc,na páteř zabral,ale bolesti stehen cítím stále,hlavně při chůzi.Můžete mi poradit volne dostupný lék nebo doplněk po dobrání Sirdaludu? Děkuji. Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro. U těchto problémů je opravdu nutný velmi individuální přístup a pacienta  je vždy důležité pozorně vyslechnout, jak to aktuálně s jeho obtížemi vypadá. Pokud bylo nutné reagovat na masáže Sirdaludem, nepovažují to za normální.  Právě masáže by měly uvolnit tonus bederního svalstva a ne jej  zvýšit. Procedura tedy neproběhla  správně. Doporučoval bych spíše lázeňskou péči, kde by byl čas se vašemi obtížemi trochu hlouběji zabývat. Současné řešení asi k ničemu  dobrému nepovede. I vy ale musíte spolupracovat a vyvarovat se nevhodné zátěže v postižené oblasti, jak jen to je možné.  V láznich vám mohou lépe sestavit vhodný cvičebný plán, který je pak třeba dodržovat v domácím prostředí. Stehna bolí i  mírným púsobením tlaku prsty rukou ?
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu zda mohu dohromady užívat Tanakan (nosím sluchadlo) a Omega IQ Duo (z balíčku pro diabetiky). Děkuji za odpověď.
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jiřino. Respektujte doporučené dávkování u Omega IQ a dávku sama nezvyšujte.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, rýmu jsem měla klasickou asi před měsícem, po celou dobu i pár dní po uzdravení jsem brala Sinupret a brufen. Dnes mi zničeho nic začala stékat vazká tekutina po zadní straně krku. Neumím to vychrchlat, automaticky to polykám. Jedná se o zadní rýmu? Budu ji mít znova nebo to jsou pozůstatky té minulé? Čím se toho zbavit vyjma opět brufenu, čaje, zázvoru a ovoce?
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko, říci, Petro. Dostatečně pijte, aby rýma odezněla snáze. Vyhýbejte se infekčnímu a prašnému prostředí. Přiměřeně se oblékejte. Nepijte studené nápoje. Brufen pak považuji za zbytečnou zátěž. Tělo si pomůže  snadno samo a během 2-3 dnů vám již bude dobře. Snad jsem míru vašich obtíží dle textu správně odhadl.
Parafarmacie
Děkuji za radu a může mě opravdu bolet v krku od toho? Nebo může být i jiný důvod bolesti v krku?
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nepravděpodobné, Aničko. Listerine můžete i kloktat a bolest v krku může ustoupit také.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se zeptat čistila jsem si neopatrně zuby a zřejmě jsem si lehce poranila dáseň v místě vedle sedmičky (místo po vytrhlé osmičce před 3 lety). Do druhého dně se mi tam udělal takový bílý flíček citlivý a k tomu se přidala bolest v krku na té straně. Myslíte, že to s tím může souviset (poraněná dáseň a bolest v krku)? Co by jste mi případně doporučil? Na virózu to asi nevypadá, to bych se necítila dobře.
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aničko, použil bych  zelený Listerine na výplachy a pokud máte častěji obdobné problémy použivejte vodní sprchu, která vám zpevní dásně, odstraní krvácivost a může pomoci odstranit zubní plak. Je možné ji zakoupit například v Profimedu. Cena je okolo 4.000,- Kč. Je to dobrá investice, protože za ošetření zubů zaplatíte během let mnohem více.. Může vám ji koupit i Ježíšek.
Parafarmacie
Děkuji Vám! Zkusím se tedy domluvit s lékařkou na ORL nebo praktickou, aby bylo nasazeno antibiotikum, co navrhujete, abych se toho, co tam je špatně už konečně zbavila. Ještě se zeptám - ten RTG čelisti - je prosím dostačující snímek od zubaře (ten dělán byl) anebo je potřeba nějaký "silnější"? Ještě jednou moc děkuju a hezký den! - otázka upravena poradcem
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle mého je dostačující, Iveto, jestliže se obtíže nebudou v této oblasti stupňovat.  Nenapadá mě nyní nic rozumnějšího, než použití Dalacinu.
Parafarmacie
Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď. Poslední ATB (na týden Cefzil) byla při angíně vloni v srpnu,pak už se obtíže jen měnily nebo nabalovaly.Původně jsem si myslela,že ty uzliny pod čelistí pobolívají, protože angína nebyla nedoléčená,proto také následovaly krevní testy,ale nic neukázaly (jen neprůkazně boreliozu,ale následný kontrolní odběr již byl ok). Cítím se jinak dobře,mandle i polykání vše ok. Uzliny na ORL na pohmat prý také ok (byla jsem na ORL vyšetření na jaře). Tvář bolestivá není, ani při tom otoku. A ten otok byl jen byl náhlý a rychlý - tvář najednou začala trnout a během chviličky otekla (dole u čelisti). Stalo ze zatím 2x, poprvé jsem myslela, že jsem asi snědla nějaký bodavý hmyz. Na infekce dýchacích cest netrpím. Tedy jsem nyní váhala, jestli nemám přeci jen požádat o přeléčení toho stafylokoka,ale opravdu nevím, zda by to nebylo zbytečné. Je to celé takové nekonkrétní, viďte. Ještě jednou Vám moc děkuju za Váš čas.
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Iveto. Myslím, že by měl smysl rentgen čelisti, a nebo zkrátka jen naslepo použít antibiotikum s dobrým prostupem do čelistní kosti a širokým spektrem, do kterého spadá i staphylococcus. Osobně bych volil Dalacin C. Jestli byl otok způsoben infekcí, mohl by to být způsob jak se problému definitivně zbavit. Zkuste to probrat s lékařem.
Parafarmacie
Dobrý den,již více než rok mě pobolívají podčelistní uzliny, občas mám pocit, jako bych snědla horké sousto a měla opařený krk a jícen. Krevní testy na mononukleózu negativní, Gastro-endoskopické vyšetření bylo v pořádku, stomatologie v pořádku, ORL na jaře v pořádku, jen krk byl na pohled prý červený a ve výsledcích ze stěru byl lehce zvýšený zlatý stafylokok, který jsme se domluvily s lékařkou zatím neléčit, prý ho má spousta lidí. Nyní se mi v létě a minulý týden stalo, že mi náhle otekla pravá tvář u čelisti (otok vždy do 2.-3. dne splaskl). Váhám, co teď - mělo by smysl nechat znovu vyšetřit a případně přeléčit toho stafylokoka? Nezlobte se, že píši dotaz asi mimo Váš obor, ale již jsme se spolu psali a Váš názor na věc je pro mne cenný. Děkuji
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Iveto.  Jestli byl na stomatologii proveden rentgen chrupu po obou stranách, je to v pořádku a hledal bych příčinu jinde. Nějak se mi to ale nezdá, pokud se otok objevil takto jednostranně a opakovaně. Polykací obtíže nemáte?  Bolí vás v krku? Mandle jsou zvětšené? Je dotyčná tvář bolestivá? Kdy jste naposledy užívala antibiotika?  Trpíte častěji infekcemi dýchacích cest?
Parafarmacie
Zdravím,
pane doktore můj manžel má po průjmovém onemocnění diagnostikovánu řitní trhlinu. Co by jste doporučoval na její rychlé vyléčení. Byla mu předepsána pouze mast Ilagulin (nevím zda píši správný název). Děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kláro, já bych použil lubrikační gel Doer, který dobře ulpí a nevsaje se do spodního prádla. Je běžně v lékárenské síti. Minimálně do druhého dne po objednání. Nebo zkrátka volit e-shop.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Můžete mi prosím doporučit nějaké dobře vstřebatelné magnezium? Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Slávko. Volil by osvědčené Magne B6.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda užívat nějaký multivitamín, nebo jen konzumovat více ovoce/zeleniny? Je mi 35 let, na preventivní prohlídce jsem byla nedávno, jsem zdravá, nadváhu nemám, nekouřím, snažím se hýbat. Pouze s mojí gynekoložkou řeším nějaké obtíže a mimo jiné mi doporučila více se o sebe "starat", zdravě jíst, hodně vitamínů. Já obecně mám ráda netučná lehká jídla, spíše nedodržuji denní dávky toho ovoce/zeleniny. Budu na to myslet, nicméně myslíte že nějaký multivitamín by byl také vhodný? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Evo, musel bych znát detailně váš jídelníček a jeho výživové složení, abych mohl jednoznačně odpovědět. Multivitaminem ale nic nezkazíte. Doporučuji DietLIne VitAmin, nebo multivitaminovou tyčinku Stimulsin Multi. Obojí 1x1 za den v období zvýšené potřeby vitaminů, nebo v případech, kdy váš celodenní jídelníček výrazně neodpovídá obecným výživovým doporučením viz. web společnosti pro výživu.
Parafarmacie
Dobrý den, zajímalo by mě, jaké faktory ovlivňují růst nehtů na nohou? Připadá mě, že na jednom prstu mě vůbec neroste, na ostatních ano. Úraz jsem tam neměla, ani plíseň, deformaci... Děkuji, jen jsem zvědavá :-)
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě nejdůležitejším faktorem je výživa, Evo.  Stejně důležitou roli hraje samozřejmě prokrvení dolních končetin i samotného prstu. Krev je odpovědná za transport výživných látek a kyslíku. Pokud jsou prsty nerovnoměrně utlačovány obuví, může být třeba problém zde.
Parafarmacie
Dobry den, pane doktore, manzel dobral antibiotika kvuli infekci hornich cest dychacich, po dobrani si jiz par dnu stezuje na uporne svedeni konecniku. Nemyslim, ze by shodou nahod nekde chytil roupy (o cemz je presvedcen, ackoliv v dospelosti to nikdy neresil)…nase skolkove deti se take nedrbou... Ja bych si spise myslela, ze jde o plisen (na zaklade svych zkusenosti s atb a naslednymi mykozami). Ma smysl zkusit krem proto plisnim, nebo spis pracovat na obnove strevni mikroflory (jogurty atd.)? Dekuji.
Natasa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Natašo. Ošetřil bych konečník po koupeli krémem Canesten. Věřím, že bude vše brzy v pořádku. Kdyby svědění přetrvávalo, ozvěte se.
Parafarmacie
dobry vecer,je mi 34 let,nikdy jsem nemela muze-nemela pohlavni styk ,ale s robertkem jsem si pred mesici protrhla panenskou blanu... menstrulaci mam nepravidelnou ,nekdy i 2 mesice bez menstrulace.... boli me v podbrisku ale na mesicky to asi opet nevypada..... treba je to tim ze nemam chlapa,v cem je problem ??Co mam delat?? nekdy koukam na porno,treba to ma vliv,nevim...,nebo treba jsem jeste nedozrala ze nemam mesicky skoro vubec... posledni roky je nemam,obracim se o radu.... chlapa bych asi nedala,aby nechtel porad sex a jen me zneuzival,prijde mi to nechutne kdyz chlap neco by strcil dovnitr,je to prenos bakterii a je to hodne nehygienicky... i predstava pusy je nehygicke mi prijde.... boli me hodne v podbrisku...jsem takova napnuta...Jitka
Jitka K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jitko, tento problém elektronická poradna nevyřeší. Jako první krok bych doporučoval navštívit gynekologa/gynekoložku. Svěřil bych se s problémem nepravidelné menstruace, nic víc. Mělo by následovat nějaké podrobnější lékařské vyšetření. I přes sexuální abstinenci není k nepravidelné menstruaci z tohoto pohledu důvod. Pravděpodobná příčina by se měla najít, nebo alespoň  částečně tušit. Jestli máte problémy se stravováním, podváhou, přičina bude s velkou pravděpodobností zde. Co se týká vašich obav, které jste uvedla,  domnívám se, že potřebujete pomoc psychologa a vyjasnit si své postoje. Nevídím na tom nic nenormáního. Jinak jsem jednoznačně přesvědčen, že pohlavní styk s jedním  sexuálním partnerem ženě velmi prospívá a za běžných okolností jej považují i za přirozenou prevenci gynekologických infekcí. S odporem k pohlavnímu styku se ale vztah s mužem navazuje velmi obtížně a když, tak neztroskotá jen ve vyjímečných případech, kdy skutečně najdete toho pravého se kterým si v intimním životě porozumíte.
Parafarmacie
dobry den ,chci se zeptat na kamose... mel 14 pritelkyn zatim a 4 milenky a ktomu behem toho vzdy dalsi bokovky... je mu 37 a cim dal vice klesa vekem nize... i k 16 nactiletym holcinam... zadna o sobe nevi.... poradit s odbornikem nechce,obraci se na me... mam zdravku ale ja si nejsem jista zda uz netrpi nejakou poruchou...rodinu zalozit nehodla a s holkou se vyspi nejpozdeji druhy den a vztah vydrzel nejdel 3mesice.... holkam mota hlavu a pak stejne pusti k vode kdyz zacne mluvit o bydleni a rodine.....budu rada za jakoukoliv odbornou odpoved ,pripadne co delat dal... chce udelat i rozbor osobnosti ale ja mam pocit zda opravdu nema poruchu..... dekuji Vam
Olinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Olinko, nejsem sexuolog, ale zkrátka takoví muži byli, jsou a budou.  S jídlem roste chuť a někdo si nedokáže pomoci a je nenapravitelný.  Někdo má rád  holky, někdo vdolky. Tak se praví ve slavné komedii Limonádový Joe. Občas se ale najdou mezi nimi takoví, kteří svojí opravdovou lásku  nakonec najdou a jiné ženy již  pak nevyhledávají. Postupující věk, který je doprovázen hormonálními změnami a větším rizikem vážnějších onemocnění vše vyřeší. Někdy to vyřeší rovnocenná, či ještě zdatnější sexuální partnerka s obdobným apetitem. Třeba se pak raději bude dívat v televizi na fotbal, než hledat další sexuální uspokojení. Léky bych to řešil v krajních případech, protože je dotyčný, díky poklesu sexuální touhy, přestane užívat. Skutečně patologické sexuální chování , nebo také chování, které dotyčnému vadí a trápí jej, je třeba řešit se sexuologem a pacient musí mít zájem spolupracovat.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, reaguji na předešlou otázku, podlitiny ani ne, spíše od pádu je velká bolest ,jak se narazila.Spadla přímo na záda, držela se paravanu, který popojel a vlastně ji shodil...a takto to dopadlo.Na bolest má zaldiar a má alergie na ibalgin a aulin.Proto nevím, čím mazat.Používáme chladné suché obklady.Stalo se to v pondělí tento týden.Děkuji za radu.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zaldiar je asi momentálně v pořádku. Další protizánětlivé  a analgetické léky nepřidávejte. Bolestivá místa bych natíral Voltarenem Emulgelem. Obklady nedoporučuji.  Nic dobrého nepřinesou a spíše stav zkomplikují. Chladné  obklady mohly mít smysl krátce po úraze. Doufám, že se stav bude rychle zlepšovat.
Parafarmacie
Dobrý den, tinitus jsem začala vnímat cca ve svých dvaceti lety, pak to bylo občas lepší a občas horší, spíš se to zhoršuje, když jsem unavená nebo cítím úzkost atd. S Asentrou to myslím vůbec nesouvisí, tujsem začala brát až později. Nadváhu nemám Mám 170 cm a 60 kg, nikdy jsem ani nebyla myslím silnější. Dušnost nemám, neměla jsem, ani dýchavičnost jsem nikdy nepozorovala. Když jdu do schodů a při tom mluvím třeba, tak se zadýchám ale to je asi normální? Nijak ale potom po dechu nelapu ani "nefuním", za chvíli je můj dech v normálu. Pokud jsem nachlazená, což není často, je pravda, že se mi usazují hleny na průduškách, mívám chrapot, ale po vykašlání a vyléčení virózy je vše zase ok. Ale ani si nepamatuji, kdy jsem takto marodila, to je snad tři, čtyři roky, normální chřipka. Vlaďka - otázka upravena poradcem
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě doporučuji navštívit interního lékaře, Vlaďko. Možná se znepokojujete naprosto zbytečně. Nic rozumnějšího vám bohužel poradit nemohu, pokud nemám o vašem zdravotním stavu dostatečné informace.  Na tinitus bych zkusil užívat Tanakan. Je volně prodejný. Může také pomoci v případech, kdy nedojde ke zlepšení po užívání betahistidinu (Betaserc).
Parafarmacie
Dobrý den, mám problém : padání vlasů v menopauze, vitamíny, šampony- vše co jsem někde vyčetla postupně zkouším , ale bez výsledku. Máte nějakou radu nebo prostě musím počat než to přejde samo. Děkuji moc za odpověď
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Magdo. Je důležité správné doplňky stravy používat dostatečně dlouhou dobu a ve správném dávkování. Nám se nejvíce osvědčil Paralékárna Methionin Plus v kombinaci s Biosilem bez kyseliny hyaluronové. Šampony bych volil třeba od Eucerinu. Ty považuji za kvalitní.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 42 let, z léků beru AD Asentra a jinak nic. Na vyšetření jsem šla preventivně před možností chodit do hyperbarické komory z důvodu tinitu (vyšetřen a krom léků na prokrvení ucha se nijak dál už neléčilo, baro částečně pomohla). Děkuji V
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mohla byste mi Vlaďko napsat kdy obtíže s tinitem začaly? Mohlo to být  až po začátku užívání Asentry?  Máte obtíže s dýcháním ? Jste vyloženě dýchavičná? Máte větší nadváhu?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore prosím Vás, poraďte mi, jakou zakoupit mast na obražená záda.Maminka spadla na zem přímo na záda a má nalomenou lopatku levé horní končetiny , pohmoždila si bedra, kostrč.Je dobré prosím chladit bolavá místa?Děkuji moc za radu
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdy se to stalo, Jano? Má podlitiny?
Parafarmacie
Dobrý den, na rtg snímku v rámci vyšetření bylo v popisu napsáno "emfysem". Lékař to nijak nekomentoval a nevyzval mne k dalšímu vyšetření. Přišla jsem na to až doma. Na internetu jsem našla, že se jedná o rozedmu plic. To mne dost vyděsilo, jsem nekuřačka, s plícemi jsem nijak nestonala krom např. zánětu průdušek v minulosti. Mám tedy jít někam na plicní, aby mi to dovyšetřili? Je to léčitelné? Bude se mi postupně snižovat kapacita plic? Dle informací jde o nahromaděný vzduch, který plíce nejsou schopné vydechnout a ten vzduch se tam hromadí a tím se postupně snižuje kapacita plic? Mám obavy, že jsem něco zanedbala a mám nějaký závažný problém. Děkuji za názor. Vlaďka - otázka upravena poradcem
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A s jakými obtížemi jste přišla původně k lékaři, Vlaďko? Kolik je vám let? Užíváte nějaké léky?
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za radu. Smi se tento pripravek uzivat v tehotenstvi? Jsem v 17.tydnu. Dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dekuji, zkusim se nekam objednat, i kdyz to bude trvat. Bohuzel z prahy nejsem, ale dekuji za nabidku. Pekny den
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste tedy nyní naslepo Clotrimazol krém, zda se prst nezlepší. Je to levný a a často dostatečně účinný krém. Nepředpokládám, že by se stav po aplikaci zhoršoval.
Parafarmacie
Ano, nehet je naprosto v poradku.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné, že se jedná o plísńovou infekci v tomto místě, Hano. Doporučuji navštívit dermatologa. Pokud jste  z Prahy, můžete mě v pátek navštívit v naší Paralékárně, K.Světlé 11, Praha 1. Budu tam od 15.00-18.00. Mohu vám pak nějaký vhodný přípravek doporučit.