Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
ležím doma pátý den s virozou. První 4 dny jsem měl velikou bolest v krku a teploty. Na krk jsem začal používat Strepfen. Asi po třetí dávce se mi objevilo nepříjemné píchání či řezání v prstech na ruce. Podotýkám, že jsem přesně dodržoval dávky a po tomto zjištění jsem dávkování ukončil. Samo o sobě se mne to neprojevuje. Projevuje se to, když na něco zatlačím či sevřu ruku či si jedním prstem zatlačím na druhý apod. Píchání je ve všech prstech stejné, když zmáčknu dlaň je i na dlani.
Může to mít spojitost se Strepfeneme či to může být důsledkem velikého oslabení organismu či nedostatkem nějakého minerálu či stopového prvku? Odezní to?
Děkuji
Pavel Čermák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavle. myslím si, že to s užíváním Strepfenu nesouvisí. Zajistěte tělu dostatečný příjem vody. Nyní bych asi volil i minerálky, k doplnění iontů. Vhodná je třeba Magnrsia, jestli ji snášíte.Vemte si také šumivé kalcium, Jezte ovoce. Dostatečně odpočívejte. Tyto problémy máte jen na jedné ruce? Snažte se s dlaní cvičit. Problém by měl odeznít. Zkuste si také upravit lůžko a ležte co nejvodorovněji. Třeba problém snadno zmizí. Uvidíme. Budu rád, když se ještě ozvete.
Parafarmacie
Dobrý den, pokusím se upřesnit moji otázku. Čaj (čínský) piji 1 šálek za den, kávu, džusy, mošty, vitamínové nápoje a alkohol nepiji vůbec. Infekci močových cest jsem nikdy neměl, léky na hyperplazii prostaty žádné neberu, ale před 8-mi lety jsem byl na operaci prostaty.
Děkuji za odpověď.
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkusil bych čaj dva dny nepít, zda se problém nezlepší. Lidé reagují na polyfenolické a purinové látky v čaji velmi rozdílně. U někoho mohou vyvolávat výrazný močopudný účinek, který může působit i několik hodin. Jednotlivé druhy čajů se obsahem těchto látek mohou značně lišit a mohou mít rozdílné farmakologické účinky, včetně rozdílného stimulačního účinku na centrální nervový systém.  Řada látek obsažených v naší stravě, nebo konečné produkty jejich přeměny, mohou působit dráždivě na močový měchýř. Dráždivě mohou působit i vyšší dávky vitaminu C. Mohl by vám pomoci lék, který se jmenuje Ditropan. Zkuste se prosím poradit s lékařem. Výdej je vázán na lékařský předpis.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
je mi 76 let a už několik let trpím citlivým močovým měchýřem. Projevuje se to častým nucením na močení. Můžete mi doporučit nějaký lék? Děkuji za odpověď?
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Jiří. Souvisí to s konzumací určitých potravin?  Nezpůsobuje vám to čaj, káva, nebo pití některých jiných nápojů ( džusy, mošty, vitaminové nápoje) ?  Pijete během dne alkohol? Trpěl jste v minulosti infekcemi močových cest? Jaké léky užíváte? Užíváte léky určené pro léčbu hyperplazie prostaty?
Parafarmacie
Dobrý den, na jiný dotaz ohledně padání vlasů jste zde odpovídal, že Methionin, pokud obsahuje racemát, musí se dávka navýšit. Dostala jsem jako dárek Revalid tobolky, které obsahují Methionin racemát...
Jaké byste doporučil dávkování?
Mám po opakovaných IVF v minulosti, prořídlé a velmi jemné vlasy, s místy až lysinami. Vyš. krve mám v pořádku.
Děkuji za odpověď.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Revalid je poměrně osvědčený přípravek, Šárko a držel bych se doporučeného dávkování. Zkuste ho ještě kombinovat s Biosilem Plus. To se nám vždycky osvědčovalo.
Parafarmacie
Ještě jsem zapomněla dodat, že angíny u ní nemívají dramatický průběh a nebývají hnisavé - u poslední (říjen) byla dcera čilá, bez teplot, jen ten krk bolel. Další její typický příznak - je jí cítit z pusy. Do kolektivu chodí (školka). Má dle loňského ORL vyšetření chronicky zvětšenou jednu nosní mandli - zatím jsme k zákroku nepřistoupili, neboť prodělala na jaře operaci kýly a navíc má srdeční vadu (biskup.aortál,chlopeň), takže se s ní nehrnu pod další narkózu a ráda bych ještě zkusila hledat další varianty. Děkuji moc za Váš čas a radu!
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omlouvám se, všiml jsem si upřesnění až po dokončení první odpovědi. Byl proveden u dcery opakovaně výtěr z krku?  Nemusí se jednat o jediný patogen, který problémy způsobuje. V jejím případě se asi nelze spokojit jen pohledem zkušeného dětského lékaře do ústní dutiny. Mízní uzliny mívá  na pohmat zvětšené dlouhodobě?   Zoubky má v pořádku?  Někdy je opravdu nutné a žádoucí nosní mandle odstranit. Respektoval bych v tomto určitě doporučení pediatra, pokud k němu máte důvěru.
Parafarmacie
Dobrý den, dcera (5,5 roku) trpí na opakované angíny (podle MUDr. dle pohledu do krku prý jasný Streptokok). Můžete mi prosím doporučit nějakou prevenci? Měl by pro ni smysl přípravek Bactoral? Děkuji předem za radu!
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tudy cesta nepovede, Marto. Je třeba pátrat po zdroji infekce  a také správné anginu léčit. Chodí dcera do školky? Jak bylo při léčbě angíny postupováno?
Parafarmacie
Děkuji Vám. K.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte, Katko.
Parafarmacie
Zánět šlachy potvrdilo SONO vyšetření,dostal obstřik a tatínkovi předepsali nimesil , milgammu, od velkých bolestí na noc mabron retard. Přijde mně podle příbalového letáku, že kromě šlachy může být problém s nervy.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití uvedených léků má smysl a mělo by to od bolesti trochu pomoci. Jinak platí co jsem napsal. Výrazné zlepšení stavu může klidně nastat až  po několika měsících. Chce to být opravdu opatrný a střídmý jídelníček může léčbě významně napomoci i když je to často podceňováno.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji vyšetřena jsem nebyla, nicméně situace se v bleděmodrém opakuje po cca 4 letech, začne to horším vyspáním a já začnu přes den negativně smýšlet nad postelí, bojím se večer jsem čilá a když se mi spát nedaří začne mi mlátit srdce, že mě to ruší, začnu myslet jak budu ráno mrtvá, nevyspalá atd. A jsem totálně vzhůru. Bohužel nejsem z Prahy
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych přece jenom doporučil na prvním místě interní vyšetření, Kláro, aby se vyloučila například porucha funce štítné žlázy, nebo srdečního rytmu. Příčina obtíží nemusí být jedna. Požádejte prosím praktického lékaře o kontrolu zdravotního stavu. Vyšetřit vás ev.  můžeme i v naší ordinaci viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy. Ordinace je snadno dostupná z Florence i hlavního nádraží a najdete ji snadno naproti Národnímu divadlu. Lidé k nám jezdí  z celé republiky a máme dost pacientů i ze Slovenska. Dopravu jako zásadní problém většinou nevidí.
Parafarmacie
Dobrý den, s mamkou pročítáme Vaši poradnu, je super. Chtěly bychom poradit - tatínek už pár měsíců bojuje se záněty šlach v ramenech.Čím to může být způsobeno mu sice neřekli, ale užívá medikamenty, nahrívá ramena, dokonce v jednom má už obstřik. Je možné nějak přizpůsobit stravu v době zánětu? Taťka má rád sladká jídla, také sýry typu Niva a podobně. Myslíme si, že toto musí omezit nebo úplně vyloučit. Co byste doporučil Vy? Děkujeme za odpověď.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepřiměřené strava určitě podporuje zánětlivé reakce, Danielo. Máte pravdu. Střídmý jídelníček nyní vřele doporučuji. Osobně se domnívám, že vysoký příjem sacharidů je podporuje výrazněji a lze to poměrně snadno vypozorovat. Výsledkem je pak větší bolestivost v místě zánětu. Je třeba minimalizovat zátěž v oblasti ramen. Problém může udržovat i obyčejné řízení auta. Zkuste  masáže hřejivou Emspomou emulze. Je možné aplikovat i kapsaicinové nápasti na noc. Pracuje tatínek fyzicky? Co je příčinou? Jedná se skutečně o zánět šlach? Jaká léčiva užívá? Vyjmenujte je prosím úplně všechny.
Parafarmacie
Děkuji pane doktore, zní to zajímavě, nicméně v praxi nevím moc co bych měla dělat, když si lehnu a neusnu co dělat dál, jednu noc probdím a dál? Začíná mi z toho už úzkost, neboť mi buší to srdce, co potom. Myslíte, že tělo se pak unaví a usne?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je skutečně příčinou nespavosti obava a úzkost? Jste si tím jistá? Byla jste interně vyšetřena? Všechny hodnoty biochemického vyšetření krve a moči jsou v pořádku?  Jste z Prahy? Bývám v pátek od 14.30 hodin v naší Paralékárně, K.Světlé 11, Praha 1. Můžete se zastavit. Abych mohl trochu poradit, musím o vás mít více informací.
Parafarmacie
Dobrý den, v srpnu jsem prodělala angínu (krevní testy po léčbě dopadly ok), ale od té doby mě pobolívají uzliny pod čelistí. Někdy více, někdy méně. Před dvěma týdny jsem myslela, že se angína objevila znovu - uzliny pod bradou rozbolely hodně, v dalších dnech nastalo obtížné polykání, tlak a pobolívání uší. Stříkala jsem Streptokill, pila čaje a do týdne jsem byla docela dobrá, vypadalo to nakonec jen na "zadní rýmu", ale nyní se vše opakuje - zase mě rozbolely podčelistní uzliny jako čert. Nevím, zda může jít o dutiny nebo o angínu, virózu či zda jsem něco nedoléčila, ale každopádně se mi nechce do dalších antibiotik, již jsem letos z různých důvodů měla dost a ještě bych se z toho chtěla zkusit dostat sama, ale nevím moc jak. Měl byste prosím nějaká doporučení? Děkuji - otázka upravena poradcem
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takto na dálku, je těžké něco doporučit, Iveto. K užívání antibiotik se nezdá důvod a je lepší se problémů zbavit přirozenou cestou. To ale vyžaduje delší čas.  Máte zvýšenou teplotu?  Máte pocit velké únavy až schvácenosti? Máte problémy i s bolestí některých zubů? Byla vyloučena  akutní virová infekce způsobena herpes viry, cytomegalovirem, či E-B virem ?  Jednalo se o jasnou angínu ? Nyní naslepo doporčuji Sinupret tablety v doporučeném dávkování. Je volně prodejný a tak jak problém popisujete, může mít smysl a uvolnit dutiny.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď, pane doktore a máte nějaký tip na spánek. Zatím mám spaní špatné týden, ale mám strach hlavně když mi to v noci nejde tak na mě jde úzkost a buší mi srdce a pak to jde ještě hůř, máte-li tip, tak já ještě vyčkám, ale nevím jak. Nejsem nijak nemocná, opravdu jsem zažila trochu větší stres a měla jsem asi 3 měsíce moc práce a starostí a to taky nepřidá. V práci přednášky před lidmi (mám z toho trému, prostě jsem přepjatá a víím to.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neřešil bych to ve vašem případě léky, ani doplňky stravy, Kláro. Znáte příčinu, kterou je třeba odstranit. V přednáškách budete stále jistější, pokud bude pozitivní odezva. Snažte se je dělat srdcem, aby vás bavilo je prezentovat. Budou dobře přijaté, jedná-li se o normální kolektiv. Tréma se musí překonat a je u citlivých osob běžnou součástí jejich životů. Vždyť si vzpomeňte na herce, kteří s trémou bojují celý život. Souvisí to více s osobní odpovědností, než menší vírou v sebe sama. Je třeba se také odreagovat činnostmi, které máte ráda. Neměly by chybět fyzické aktivity a fyzická práce. Sladké sny může mít jen člověk, který je spokojen sám se sebou a se svým životem.
Parafarmacie
Hezký den, pane doktore. Chci se Vás prosím zeptat na něco z dietologie, poněvadž tyto informace se nikde nepíší. Zajímá mě, jestli denní konzumace cca 70 g tuků za celý den ze všech jídel je pro zdraví jater, pankreatu a žlučníku přiměřená, není to moc? Považuje se obecně potravina s obsahem tuku max. 30% za nadměrně tučnou? Mám na mysli převážně rostlinné tuky např. z kvalitních olejů, ořechů, a tak.
Prosím, odpovězte mi na obě otázky, vážně mě zajímají z hlediska zdravější stravy a prevence. Děkuji za Váš čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý pane Jiří, celodenní jídelníček je třeba posuzovat jako celek a u zdravého člověk není důvod, aby nekonzumoval i třeba sýr s vysokým obsahem tuku.  U člověka se zánětem slinivky to ale určitě vhodné není, protože slinivka musí vytvořit příslušné trávicí enzymy a výsledkem může být akutní zánět slinivky břišní, protože je to pro ni příliš velká zátěž. Podobně mohou reagovat játra a výsledkem může být jak zánět žlučníku, tak následně i slinivky. Obecné doporučení pro zdravého člověka s normální váhou je, aby jeho příjem tuku se pohyboval okolo 30% z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Toto doporučení v našich klimatických podmínkách se mi zdá vyhovující a praxe nám to potvrzuje. Stravitelnost tuku při nemocích žlučníku, jater a slinivky hraje  také důležitou roli. Slinivka má "ráda" když tuky snadno přecházejí portálním oběhem do jater a nemusí vytvářet tolik enzymů, které je štěpí. To splňuje výborně třeba kritizované máslo, které obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Ostatní tuky jsou distribuovány cestou lymfatického systému do centrálních žil. Denní příjem tuku a jeho složení je tedy opravdu třeba posuzovat s ohledem na aktuální zdravotní stav i na individuální zkušenosti s konzumaci určitých potravin.   Konzumace rostlinných olejů má pozitivní zdravotní dopady, jsou-li  také konzumovány s mírou. S výživového hlediska se zdá optimální olej řepkový, ze současných odrůd řepky. Vysoký obsah kyseliny olejové v olivovém oleji má zase pozitivní dopady na hladinu krevních tuků a cholesterolu. neznamená to ale automaticky, že čím více ho sníme, tím budou hladiny nižší. Takto zjednodušeně bohužel stále více lidí uvažuje a takto bohužel bývají formulovány i různé reklamní sdělení na různé "superpotraviny". Bude-li vás problém zajímat více, určitě napište.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď.Ne,Daylong jsem nezkoušela.Měla jsem Avene, Biodermu,Uriage,Nubian,Dermacol...po všem jsem měla reakci.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lékárny vzorečky Daylongu často mají. Zkuste ho Věro. Firma Spirig má své know-how.  Kdybyste nebyla spokojená, ozvěte se. Kosmetika je víc e o marketingu a klamání spotřebitele než o vědě a medicině. Prostor pro racionální inovace je malý.
Parafarmacie
Dobrý den.Ptám se sice s velkým předstihem,ale jsem už bezradná.Mám velmi intolerantní pleť,na alergologii mi řekli,že mám zřejmě citlivou pleť na kosmetické přípravky.Na jaké nedokázali specifikovat,prý to musím vypozorovat sama. Nelíčím se,ale než jsem si našla denní krém,mám suchou pleť,trvalo to předlouho.Nyní používám Uriage Tolederm.Problém mám stále s krémem na opalování.V naší lékarně máme dermokoutek,získala jsem už hodně vzorečku krému na opalování,ale po všech jsem se osypala,zrudla...zkoušela jsem je zvětším časovým odstupem.Dá se chránit před sluníčkem nějak jinak? Myslím při běžném pohybu po městě.Klobouky nenosím :) . Kdysi jsem četla o nějakých vitamínech,prý se ale musí brát s předstihem.Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pleť musíte vystavovat sluníčku, velmi pozvolna, Věro a mechanicky si ji chránit ( slunečník, maska-viz. asiaté, klobouk). To je základní opatření. Některé kosmetické přípravky mohou pomoci také. Nezbývá ale nic jiného, než zkoušet jednotlivé přípravky metodou pokusu a omylu. Jaké jste již vyzkoušela? Máte zkušenosti s  Daylongem?
Parafarmacie
Pěkný den pane doktore, již jsem Vám psala a doufám, že ještě můžu přidat otázku, co se týká parkinsonika.Při hosp.v nemocnici byla provedena lumbální punkce atrau.jehlou v etáži cca L5/S1.Zákl.vyšetření likvoru v normě, protilátkový antiboreliový index pozitivní.Odesláno na elektr.mikros.na živé borelie.Smíšená hraniční pleiocytoza, hraničně vyšší proteinorachie, v cytol.preparátu nalezeno 18 lymfocytů,24 monocytů,58 neutrofiů, shluky erytrofytů-vše s příměsí periferní krve.Klíště měla již před 8-10 lety, po té také několikrát.Skvrna nikdy nebyla, ale příznaky, měla již před 10 lety a pomalu se vše zhoršovalo ,nakonec diag.parkin.Vždy odběr z krve- negativní.Mohl by jste mi prosím vysvětlit odběry, které jsem napsala, co to vlastně znamená.A jestli má něco užívat na to.Snad vadí i užívání doplňků výživy chrupavek.Má oslabenou imunitu, máme se informovat na léčbu pomocí imunoglobulinu? Místo Madop.nasazen ISICOM 100 Mg 4x ,na noc HBS Madop., Pregabalin Sandoz 75 Mg 1-0-1.Velice děkuji
Jana Zapletalová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Zaletalová, z toho co jste uvedla nevidím žádné alarmující zjištění a Parkinsonovu chorobu je třeba léčit běžným způsobem, pokud se o ní skutečně jedná. Jestliže se neobjeví výraznější zlepšení během 3 měsíců, je třeba hledat jiný způsob léčby a léky obměnit. Někdy je to i otázka správné dávky. Doplňky stravy s kolagenem, či kyselinou hyaluronovou, je možné užívat dál. Nemusí to mít ale žádný smysl. Jestliže jsou dávky nedostatečné, platí to dvojnásob. Objevuje se stále více přípravků se zcela zanedbatelným obsahem kolagenu, který bývá někdy vysvětlován nepodloženými teoriemi, nebo  raději vůbec, protože neexistuje žádné legální výživové tvrzení, které by podporovalo užívání těchto  přírodních látek na pohybový aparát, vlasy, nehty, či kůži. Jak jste prosím došla k závěru, že má pacient sníženou imunitu?
Parafarmacie
Dobrý den, mohl by jste mi prosím poradit, které vitaminy se mohou užívat společně? Jsou pro seniora, je léčen s neurodegenerativním onemocněním. Užívá hodně léků, má vysoký tlak, problémy s vyprazdňováním.Jedná se o omega 3, magnosolf, hlíva nebo jiná houba-kterou by jste doporučil, milgama, colafit, vit.c, tinktura z rakytníku, šťáva 100% z rakytníku, olivový olej nebo jiný ráno na lačno, hylak nebo enterol?čaj z měsíčku nebo anýzu, fenyklu, opti fibre-vlákninu na zácpu.Pane doktore děkuji Vám za odpověď a radu.Pěkné dny.
Brodáková Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Brodáková. neznám bohužel zdravotní stav vašeho tatínka a tak poradit je těžké. Neznám také jeho jídelníček. Z toho co jste uvedla, může být většina věcí zcela zbytečných a držel bych se zásady, že méně znamená více. Hlavním důvodem zácpy může být kromě věku i kombinace léčiv. Optifibre je zdravá vláknina.  Má však takové fyzikálně-chemické vlastnosti, které s opravdovou zácpou nic nesvedou a spíše se hodí k doplnění denního příjmu vlákniny u zdravých osob. Rakytník je zdrojem vtaminu C.Bylo by dobré se rozhodnout, jakou dávku vitaminu C chcete tatínkovi doplňovat a podle toho volit vhodnou formu. Koncentrace vitaminu C v tinktuře může  rychle klesat a není úplně snadné vyrobit výrobek, který bude dlouhodobě vykazovat dekĺarovaný obsah vitaminu C. Vyšší dávky vitaminu C mohou dráždit močové cesty a nutit tatínka na močení v noci.
Parafarmacie
Dobrý den,
mohu kombinovat užití Paralenu nebo Zaldiaru a Guajacuranu při blokádě žeberního nervu? Guajacuran je na uvolnění, ale šokující bolesti při bloku mezižeb. nervu mě asi sám nezbaví. Ibalgin a Aulin nemohu brát kvůli žaludku. Jak tedy přežít akutní bolest?děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Kombinovat Zaldiar a Guajacuran můžete. Guajacuran bych volil jen na noc - 1-2 tablety. Zvyšovat dávku paracetamolu nemusí mít smysl a spíše bych se tomu vyhnul. Doporuji aplikovat horké suché obklady na postiženou oblast po dobu jedné hodiny ( i vícekrát za den). Tělo nenechte prochladnout.  K uvolnění svalů dojde mnohem snáze než po Guajacuranu a může být i dlouhodobé.
Parafarmacie
Dobrý den,
vigantol jsem dostala kvůli dlouhodobě snížené hladině vit. D v krvi.
Jenom mi přišlo na mysl jestli neni nutný nějak omezit potraviny obsahující vit. D.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není potřeba, Petro. Riziko předávkování za běžných okolností v žádném případě nehrozí. Vstřebávání vitaminu D potravou i syntéza vitaminu D3 v pokožce je regulována. Zásadní je ale vznik vitaminu D3 působením UV záření v pokožce. Jen z běžné potravy bychom tělu dostatek vitamin D nezajistili.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji moc za odpověď k posílení imunity. Naštěstí mám lékařku, která je "rozumná" co se týče předepisování antibiotik. Snažím se dodržovat Vámi popsaná doporučení, nicméně pokud cestuji do práce hromadnou dopravou téměř denně, tak s tím moc neudělám... Stejně tak pokud mám nemocné děti, zamezit s nimi kontakt také nemůžu, spíše naopak. Zkusím tedy přidat alespoň vitamín C. nebo multivitamín. Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To máte pravdu, Evo. Nepodceňoval bych ale hygienu rukou a v  práci si ruce hned umyl. To může být často i rozhodující opatření, zda onemocníte, či nikoliv. Kontaktu s vybavením dopravního prostředku rukou se většinou nelze vyhnout. Vitamin C se může užívat v kombinaci s flavonoidy, které mají také ochranný účinek . Paralékárna Flavonoidy se nám velmi osvědčují. Vitamin C je již v nich obsažen v dostatečném množství formou šípkového extraktu..
Parafarmacie
Dobrý den,
dostala jsem vigantol, 2 kapky denně (vážím 85kg). Zapomněla jsem se v lékárně zeptat: Je potřeba kvůli tomu omezit mléčné výrobky? Nerada bych se otrávila.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Petro. Z jakého důvodu máte z této kombinace obavy? Proč vám byl předepsán Vigantol?
Parafarmacie
Dobrý den, mohu jako kojící matka užívat B komplex forte nebo magne B6? Je možné užívat i dlouhodobě? Děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volil bych B.komplex- Forte 2x do týdne, pokud vaše strava není dostatečně pestrá, Ivano. Dávky jsou vysoké a zhoršíte  tím využití vitaminů B z běžné stravy. Každodenní užívání se mi zdá zbytečné i když by nemělo být rizikové por plod. Magne B6 obsahuje vitamin B6. Denní příjem je možné zvýšit o 300-400mg horčíku. Z jakého důvodu chcete příjem zvýšit?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je na unavu a vycerpani dobry Pharmaton Geriavit a po jake dobe zacne ucinkovat. Nekdo rika, ze se ma ze zacatku brat 2 tablety a pak jednum aby se to lepe nastartovalo? Nebo byl by vhodnejsi lepsi pripravek pro mladeho cloveka? Dekuji za odpoved.
Zuzana Č.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Považuji za zbytečné, užívat 2 tablety za den, Zuzano a to ve všech případech. Užívání multivitaminu-multiminerálu  má smysl zejména tehdy, kdy náš jídelníček není schopen doplnit  tělu všechny důležité látky, které potřebuje v rámci dne, při sportu či fyzické námaze, redukční dietě, nebo třeba u některých onemocnění. Často není nutné je užívat každý den, ale třeba jen 2-3x do týdne. Tělo si dokáže vytvářet určité zásoby. U vitaminů skupiny B však jen na pár dní. Doporučuji užívat  2-3 do týdne DietLine VitAmin, nebo Additiva. Additiva jsou rozpustná ve vodě a mají velmi dobrou chuť. Additiva s výbornou ananasovou příchutí obsahují i kofein a jsou oblíbená třeba u studentů, nebo u lidí, kteří nepijí kávu. Mladí lidé často preferují rozpustné tablety pro přípravu nápoje.
Parafarmacie
Dobrý den, doporučujete nějaký doplněk stravy na posílení imunity? Nebo přirozené vitamíny ve stravě stačí? Během měsíce a půl jsem prodělala dvě virózy horních a dolních cest dýchacích plus jednu zažívací. Připadá mi, že jsem pořád "na hromadě." Je pravda že jsem pořád ve shonu a stresu... Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží na vašem jídelníčku, Evo. někdy má  určitý smysl zvýšit příjem vitaminu C. V období, kdy je zvýšenéí riziko infekcí horních cest dýchacích bych užíval multivitamin-multiminerál. Např. 2-3 do týdne ( DietLine VitAmin, Additiva). Nejdůležitější je nepodceňovat prevenci. Vedle celoročně dostatečných fyzických aktivit  je třeba omezit pobyt v prostorech, kde je vysoké riziko infekce ( divadla, kina, restaurace, veřejná doprava, klimatizované prostory). Je také dobré dbát na zvýšenou hygienu rukou a vyhýbat se kontaktu z osobou, která je viditelně nachlazená a šíří infekci. Tělo se s infekcí dokáže vypořádat, pokud expozice patogenními mikroorganismy nepřekročí přijatelnou mez. Vyhýbejte se nadužívání antibiotik a snažte se vypořádat s respirační infekcí bez nich.  To platí i o lécích ke snížení teploty.  Zvýšená teplota je důležitá pro úspěšný boj proti infekci. O virové to platí dvojnásob. Nasadit ve vhodnou chvíli antipyretika vyžaduje také určitý cit ( stav schvácenosti, bolesti hlavy, nadměrná únava,  tělesná teplota cca nad 39 stupnů celsia). 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, z léků užívám LODOZ 10/6,25 mg-1x ráno, Detralex 2 tbl. ráno, Rosucard 10 1/2 tbl. večer, Venlafaxin Mylan 75 1 tbl. ráno, Trittico 75 2/3 tbl. večer, kapky Rivottril večer na spaní. Mám psychické problémy (od smrti otce před 1/2 rokem), pocity strachu, úzkosti. Antidepresiva beru sedmý měsíc, pořád mám však problémy (byly mně AD změněny-brala jsem Asentru), zatím nepozoruji výrazné zlepšení. Objednala jsem si také bachovu krizovou esenci, dále esenci na "míru"-obsahuje šípkovou růži, sveřep větevnatý, kaštan bílý, oliva, kejklířka skvrnitá. Dále beru Reishi, Korálovec ježatý,Betaclucan.Chtěla bych poradit ohledně možné kombinace.Beru též 2 tbl. Omegu 3,laktobacily 2x2,koenzym Q 1x,IVE inkontin.1x, Manosa plus 1x, Rutin 50 1x. Tím, že jsem začala užívat Reishi od superionherbs, si myslím, že bych měla některé doplňky vysadit. Léčím se jinak s vysokým tlakem (65 let, 170 cm, 74 kg),zvýšeným cholestorelem, chron.žilní nedost.,hemeroidy,chronic.bronchit.-Symbico - otázka upravena poradcem
Irena Schneiderová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
MIlá paní Šchneiderová, sedm měsíců je již dostatečná doba k tomu, aby došlo ke zlepšení  psychického  stavu  s pomocí uvedených psychofarmak.  V žádném případě  bych je nekombinoval s výrobky, které jsou určeny k řešení psychických problémů bez jakýkoliv odborných dat a dosatečné znalosti toho, co obsahují. Pokud náhodou mají famakologické účinky, nepochybně to  pak komplikuje léčbu chemickými léčivy, které působí velmi cíleně.  Z ostatních doplňků stravy bych vyřadil jen Rutin. Detralex musí stačit, pokud bude správně dávkován. Zaměřte se však raději na jídelníček a nekomplikujte si život tolika doplňky stravy. Jídelníček by neměl vézt k nadváze a jeho výživové složení by mělo co nejvíce odpovídat skutečným potřebám organismu. Přidání některých doplňků stravy pak může mít  smysl. Budete-li se lépe citit po tělesné stránce, může dojít i k rychlejšímu zlepšení psychického stavu. Léčba psychických problémů vyžaduje čas a trpělivost ze strany lékaře i pacienta a oba to musí "odpracovat". Bolest a smutek ze ztráty tak blízké osoby neodejde ze dne na den. Z vašeho příspěvku je citit, že usilujete o rychlejší řešení a že máte na to dost energie. Jen to vzít za správný konec!  Bojujte a případně požádejte lékaře o změnu medikace.Nyní bych se ale rychle zbavil  alternativní "léčby", aby to mělo smysl.
Parafarmacie
Dobrý den, který volně prodejný přípravek mi prosím doporučíte při problémech s očima - nepálí, nejsou červené, ale hlavně večer mě bolí po práci s PC a v poslední době se mi objevují malé záblesky v očích spolu s "malými černými nitkami", které občas vidím. Na očním nic mimořádného vzhledem k věku (57 let) nezjistili. Prosím o doporučení na přípravek na "posílení očí". Jsou to nějaké přípravky ze světlíkem lékařským ? Děkuji za odpověď i Vaši poradnu. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Marie, doplňky stravy bohužel nemohou takové obtíže zmírnit. Nejrozumější je oči šetřit a  pečlivě zvažovat, které informace stojí za to, aby byly čteny.  Očím určitě prospívá pobyt v přírodě, kdy mají možnost pozorovat prostředí na dálku. I pohled z okna do dálky přináší očím odpočinek. Očím může umožnit odpočinek i tím, že místo televize budeme preferovat pouze hlasové zprávy, či informace. Zásadní je také mít doma správné osvětlení. Tyto přirozené zásady tvoří 95% úspěchu. Jestli nějaký doplněk stravy má pro někoho smysl, pak na něj zbývá maximálně těch 5%. Většinou ale méně. Někomu vyhovují obklady očí a právě obklady se světlíkem lékařským někdy přinášejí úlevu.
Parafarmacie
Reaguji na otázky - nesportuji, ale ráda chodím, tyto problémy s kotníky mám asi 2 měsíce, trochu mě potrápil ischias nedávno. Měla jsem pocit po masážích - hlavně hrudní páteře, že bolest poněkud ustoupila, ale asi za 2 dny se vrátila. V práci většinou chodím nebo stojím. Užívám jen detralex nepravidelně a nyní týden milgamu. Bolest je nepřetržitá a je to hodně omezující, odpoledne už nevím," kam s nohama". Ani mě nenapadá, čím je třeba natírat.Na pravém kotníku jsem si nahmatala zřejmě výpotek... - otázka upravena poradcem
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Janko, určitě bych změnil obuv a to i doma To bude zřejmě zásadní. Obuv musí maximálně chránit proti otřesům. Výtečné jsou pantofle DR.Luigi. Nevím ale, jeslti by se vám hodily do práce.  Detralex nyní užívejte 2x2 tablety za den. Co se týká mastí, moc bych do toho neinvestoval a koupil si třeba od ALPY francovkový krém.
Parafarmacie
Zdravím pane doktore,
chci se Vás zeptat na cokoliv co by pomohlo na kruhy pod očima. Mám 34 let. Pracuji často s počítačem, také ráda čtu, spím bohužel pouze 5-6hodin, únavu však necítím. Jen ty kruhy, často jsem se nepravidelně stravovala, tak na tom pracuji (i když nevím zda to může mít vliv), jsem štíhlejší asi 51 kg. Pomůže nějaký krém z lékárny?Doplněk? něco co vylepší spánek. Kávy si dávám jen dvě ráno a nejpozději do 16:00. Večer 2 dcl vína.
Ája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ájó, nevím. Určité bych si ošetřil okolí vhodným krémem před spaním. To by mohlo  trochu pomoci. Jako první krok ale zkuste  Vitamin E 400 mg. Tobolku propíchněte jehlou, obsah vymáčkněte na prst a okolí očí před spaním natřete.  Někdy je dobré vitamin E vmíchat do vhodného krému. 
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi poradit, co by mohlo způsobovat bolest v kotnících ? Je to taková tupá bolest,ale chodit můžu. Nedávno jsem půl roku řešila zánět šlachy v rameni a představa, že něco podobného mám v kotnících, mě deptá. Co zakoupit v lékárně? Mnohokrát díky za názor nebo radu.
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sportujete, Janko? Pracujete fyzicky? Měla jste tyto obtíže i v minulosti? Stravujete se běžným způsobem, nebo se vyhýbáte některým základním potravinám? Užíváte pravidelně nějaké léky?
Parafarmacie
odpověď: děkuji za Vaši reakci, praktická Dr. mi udělala pouze EKG v ordinaci,tam OK,jiné vyšetření ne. jiné léky neužívám. se spánkem problémy mívám - nemohu usnout,i když se cítím unavená, kávu piju řekla bych přiměřeně, cca 2 malé kávy denně. Na váze spíš pomalu přibývám, je mi 38 let, 172 cm, 76 kg. Před dvěma lety mi byl z nosu odstraněn bazaliom, v té době mi zjisili z výtěru krku na ORL plicní chlamydie, přelečeno cca 14 dnů atb. ještě mě trápí jeden problém a to je jakoby lechtání vzadu v levém uchu, jako bych tam něco měla, dle ORL v pořádku. Předem moc děkuji za Vaši odpověď! Petra
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, je možné, že Lyrica je správným řešením. Nemohu to posoudit. Nemyslím si ale , že jedna návštěva u psychiatra by měla vézt k jejímu předepsání, pokud vás lékařka lépe nezná. Nejrozumnější je, se kávy na 14 dní vzdát, jestli to nebude mít na psychický stav vliv. Očekávám tím i zlepšení spánku a snížení únavy. Bušení srdce je vždy způsobeno zvýšením aktivity sympatického nervového systému. Káva pak tonus sympatiku zvyšuje ještě více. Není nyní pro vás vhodná. Doporučuji zvýšit tělesné aktivity, ne ale radikálně. Co se týká ucha, zkuste nepoužívat  vatové tyčinky na čištění uší.  Vyvarujte se jich alespoň na týden, jestli jste zvyklá  je používat. Biochemické vyšetření krve a moči bylo v pořádku? Nebyla zjištěna zhoršená funkce štítné žlázy?
Parafarmacie
Dobrý den,
chci poradit, budu mít přednášku před větším množstvím lidí a nevím, jak se zbavit obří nervozity. Poradíte mi nějaký doplněk? Mám doma z minulosti lék Frontin na úzkost, tak mě napadl i ten. Děkuji
Xenie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Xenie. Chce to překonat začátek. Určitě vždy pomůže taková příprava obsahu přednášky, se kterým budete vnitřně spokojena. Potom budete po prezentaci i toužit, i když obavy budou stejně  přetrvávat. Z doplňku stravy se trochu osvědčuje Arkokapsle Mučenka.  Někomu pomáhá volně  prodejný lék Guajacuran, nebo lék na předpis Grandaxin. Dávka je však individuální a oba léky mohou u citlivých osob způsobit nežádoucí útlum centrálního nervového systému. Proto je lepší lék vyzkoušet předem, aby nakonec dobře připravenou přednášku nezkomplikoval. Přeji vám, aby to dobře dopadlo a měla jste ze sebe radost.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď ohledně ovulačních testů, jde o to, že je mi 33 a bohužel se k miminku dostávám teprve teď a řeším, hlavně to, aby nebyl někde problém a lékař mě upozorňuje,, že mohu mít stará vajíčka, tak mě to trochu stresuje. Nechci na žádné IVF. Trošku jsem v minulosti experimentovala s dietami, tak to asi není zrovna příznivý faktor, nicméně měsíčky mám pravidelně, snažím se pečlivě stravovat.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nechte tomu volný průběh, Aleno a spíše si s partnerem občas někam vyjeďte a meňte prostředí. Radujte se ze života.  Přidejte 2-3x do týdne multivitamin-multiminerál ( DietLine VitAmin). Příroda si většinou poradí, pokud není problém zásadního charakteru. Zdá se, že je vše  u vás v pořádku, narozdíl od kvality ovulačních testů.
Parafarmacie
Dobrý deň pán doktor. prosím Vás o Váš názor na interakciu týchto liekov: Euthyrox 88, Biomin H - prášok, Alpha D3. Ešte k im užívam magnézium, vitamín K2 .Liečim sa na autoimunitné ochorenie štítnej žľazy a osteoporózu.
Ďakujem Vám pekne.

Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Sáro, zásadní problém nevidím. Euhtyrox užívejte nalačno. Hodinu před jídlem. Biomin bych spíše užíval mezi jídly samostatně a dávku si i rozdělil. Vitaminy D a K užívejte spíše s jídlem, které obsahuje trochu tuku, nebo mezi jídly s obsahem tuku. Je možné také zapít mlékem.
Parafarmacie
Dobrý den,chci se zeptat, zda jsou ovulační testy z lékárny spolehlivé? Mám k nim rezervovaný postoj, neboť jakékoliv sledování těchto věcí v rámci snahy otěhotnět dělají z toho honbu za dítětem a akorát zhoršují psychický stav. Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno,  považuji to za naprostou zbytečnost u většiny mladých žen. Žijeme ale v konzumní společnosti a mnoho věcí které kupjeme vůbec nepotřebujerme. Jsou jen zdrojem komplikací. Co se týká jejich kvality, odpovídal jsem níže Zuzaně.
Parafarmacie
Dobrý den , pane doktore,děkují Vám za odpověd ´tak vám napíši dnešní jídelníček, snídaně-čaj ,rohlík namazaný s flórou,sýr.svačina- jablko, jogurt, oběd -pórková polévka,vepřový závitek se zelím brambor,odpolení svačina-ovoce, večeře - topinka s česnekem a pomazánka z cukety. a řešila jsem kopeček zmrzliny,pití čistá voda. Pohyb mám dostatečný.Moc děkují!!
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Mileno. Zásadní je samozřejmě i velikost porce, která pak určuje denní příjem výživných látek. Příjem tuku  i z tohoto jídelníčku může být tedy nepřiměný ( Flóra, vepřové maso, zmrzlína. topinka?, pomazánka?) . Vyšší příjem tuku pak ovlivňuje insulinoresistenci i hladinu krevního cholesterolu. Doporučuji se jídelníčkem zabývat. Určitě je možné jej vylepšit, aby lépe odpovídal potřebám vašeho těla.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se již dlouho zeptat na ovulační testy, mám dvě děti a při jejich plánování mi nikdy nevyšel pozitivní test nicméně děti mám. Podobné zkušenosti mám od více kamarádek. Shodly jsme se, že ovulační testy spíše psychicky rozladí. Zajímá mě Váš názor , často tu píšete, že je na ně spoleh, ale já si tím teda jistá nejsem Děkuji
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzano. Záleží kde je kupujete. Většina, ne-li úplně všechny, se vyrábí v Číně a jejich kvalitu nikdo nekontroluje. Sám jsem před lety jednu takovou firmu navštívil a skutečnost byla ještě mnohem horší než jsem čekal. Některé jsou proto neúčinné. Nelze bohužel věřit ani testům z lékaren. Je dobré se v lékárně informovat, kterým výrobkům sami zaměstanci důvěřují. Protože jsou lékárny často řetězcové, neznamená to totiž, že lékárna má v sortimentu to, co by volil samotný lékárník. Jinak pro pořádek musím uvézt, že výrobci těhoteských, či ovulačních testů dokáží vyrobit testy ve vysoké kvalitě. Musí to ale po nich někdo chtít a ne se starat jen o výhodný nákup. Lidé, které tyto testy nakupují nemají  většinou ani biochemické, ani farmaceutické vzdělání, a proto prakticky netuší,co kupují . Navíc je  často kupují od překupníků, kterých může být v řetězci i několik.  
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
prosím o radu. Je mi 60, váha 61,výška 162. Mám vysoký cholesterol 8,2,trigl.3,2,LDL5,7nonHDL6,8, ateroin4,8. Tlak spíše nízký, cukr v normě. Před 2 lety jsem byla operována na rakovinu tl. střeva. Neužívám žádné léky, nepiju alkohol ani nekouřím, denně chodím kolem 5km rychlou chůzí. Myslím, že se stravuji zdravě. Rodiče zemřeli kolem 80 let. Při sono mi našli steatozu jater. Paní dr mi předepsala Tulip 10, prý je to nutné. Myslíte, že není jiná možnost? Při sono karotid -nalezeny okrajové aterozměny. Jinak srdce v pořádku. Děkuji za odpověď. Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, statin bych ve vašem případě také nasadil, ale dále usiloval o změnu ve stravování, která by vedla ke zlepšení biochemických výsledků.  Vysoká hodnota cholesterolu by ale měla být naměřena opakovaně. S nasazením statinu není třeba zase až tak spěchat.  Měla jste zvýšenou hladinu cholesterolu i před chirurgickým zákrokem?  Tzv.zdravé stravování společně se zdravým životním stylem nemusí vézt ani zdaleka ke zdraví, pokud neznáme správnou míru  a  neodhadneme správně potřeby svého těla. Jsou to termíny trochu zavádějící a lidé mají různé představy o tom, co je zdravé a co ne. Jestli máte zájem, pečlivě si jeden týden zapisujte co jíte a pijete a jídelníček mi pak pošlete na guareta@drstanek.cz. Zkusím vám pak poradit, jak se pokusit  cholesterol snížit, abyste se statinu zbavila.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď. Můj jídelníček není úplně ideální. Většinou snídám nějaké pečivo (kaiserka, žitný chleba cca 70 g) se dvěma plátky sýra a gervais (jeden plátek více tučný), svačina jablko+káva s trochou mléka plnotučného (1 tableta sladidla) oběd jak kdy - např. samotná polévka(hutnější např. boršč,apod.) nebo sendvič ze žitného chleba šunka,sýr, nebo tuňákový salát s kuskusem, rýží, nebo těstoviny s kuřecím masem nebo když nestíhám pouze jogurt či tvaroh s musli a domácí marmeládou plus ořechy (tyto mléčné obědy mám asi 3x týdně), svačina je většinou nasladko často tyčinka od Vás Dietline, večeřím celkem málo (pozůstatek anorexie) ovoce+zelenina občas nějaké oříšky, ale na ty si dávám pozor. Čaj s medem a často večer 2 Dc bílého u televize jako relax. Myslím, že se stravuji tak jakoby opatrně, bojím se přibrat. Pohybu mám dost, mám psa, takže dlouhé procházky jsou na denním programu, občas asi 2-3x týdně si zacvičím protahovací a posilovací cviky.Budu ráda za Váš názor.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chápu, Aleno. Momentálně  zřejmě není třeba udělat nějaký větší zásah do jídelníčku, jestli se dobře cítíte a nemáte zdravotní obtíže. Jezte střídmě i ovoce a zeleninu,aby tělo dokázalo optimálně využit všechny výživné látky, které aktuálně potřebuje. Přidal bych DietLine VitAmin 2-3x  do týdne a Paralékárna Rybí olej 2x1 tobolku.Možná bych trochu omezil ve vašem případě tělesnou zátěž, pokud chcete otěhotnět. Tělesná zátěž zvyšuje nároky organismu na výživné látky a některé se nemusí vždy dostávat. To ale třeba platí i o jídelníčku, který vede k obezitě a o optimální stav můžeme  vždy jen usilovat. Vyvážený jídelníček můžeme mít dnes, ale úplně stejný jídelníček nemusí krýt aktuální potřebu výživných látek zítra. Omlouvám se, ale moje rada je trochu střílení od boku, protože o vás vím jen velmi málo.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji Vám moc za doporučení léku Aescin! Tak 2 x do roka trpím na rýmu, kdy mám opravdu hodně nateklou nosní sliznici a týden trpím. Po tomto léku přišlo zlepšení hned druhý den! Lekla jsem se, když v příbalovém letáku je psané, že je to na křečové žíly, ale dala jsem na Vaše doporučení a děkuji moc! Pěkný den Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to jsem rád, Evo. Aescin je zdravý lék, když se správně dávkuje a použije ve vhodné chvíli. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane Staněk, líbí se mi Vaše poradna, mám možná dotaz trochu netradiční. Je mi 33 a začala jsem uvažovat o miminku, nicméně mám trochu strach, že je mi už moc let, dále jsem měla v minulosti anorexii a následně také bulimii. Dnes mám pravidelnou menstruaci, vážím cca 51 kg na 160 cm, nevím zda mám ovulaci někdy asi jo jindy ne ale popravdě nechce se mi jít cestou zkoumání a pozorování svého těla, takže bych se nějak ráda podpořila, jen nevím jak. Doporučíte mi něco, nějaké doplňky cokoliv. Líbí se mi Vaše hotová jídla na Vašem webu, kolikrát nevím, co jíst v práci, když se spěchá a tohle se mi zdá zdravá alternativa.Díky předem
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, Je dobré to nechat na přírodě a dbát na pestrou stravu, pokud možná čerstvou. Hlavní jídla doporučuji tepelně upravená. Zrovna hotová jídla DietLIne jsou vhodným příkladem skromné a pestré porce hlavního pokrmu, která má vhodné zastoupení výživných látek pro většinu lidí. Bohužel u nás asi jediným, máme-li na mysli trvanlivé pokrmy.  Mám radost, že jste si jich všimla. Ve vašem případě bych je pak doplnil menší porcí ovoce. 2-3 x do týdne bych užíval multivitamin-multiminerál DietLine VitAmin. Na www. potravina.cz si můžete kontrolovat výživovou hodnotu jídelničku. Popíšete-li mi nyní váš způsob stravování, mohu vám doporučit vstupní hodnoty, nebo se poraďte s gynekologem, či praktickým lékařem.
Parafarmacie
Dobrý den, užívám magne B6 a kyselinu listovou a chtěla bych něco na pročištění těla, co se dá užívat současně s užívanými přípravky. Je lepší ostropestřec nebo kopřiva? Nebo co by jste mi doporučili? Z léků beru jen letrox na štítnou žlázu. Děkuji za odpověď.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, pod termínem "pročištění těla" si toho moc nepředstavím a lidé mohou mít různé představy. Tělu se  ale nejvíce uleví, máme-li dlouhodobě přiměřený jídelníček  odpovídající jeho potřebám. Máme-li nadváhu je dobré váhu sníižit a po snížení si ji udržet. Celodenní jídelníček by měl být ale dostatečně pestrý a neměly by v něm nikdy chybět  všechny důležité výživné látky. Odvarem z kopřiv ale nic nezkazíte a ostropestřec je možné užívat také, je-li z dobrého zdroje. Sám doporučuji Arkokapsle Ostropestřec u kterého nepochybuji o kvalitě. Některé výrobky obsahují plísně a těžké kovy v nepřípustných koncentracích. Kvalita sušené kopřivy může být také velmi různá. Vsadil bych třeba na firmu Valdemar Grešík.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může užívání Wobenzymu pomoci od opakovaného zánětu močových cest.. Přestože dbám na to, abych neprochladla, pořád se mi to vrací. Nechci brát antibiotika a ráda bych se toho zbavila. Děkuji!
Barča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Báro. Jestli je základní  příčinou infekce močových cest, potom je většinou nejefektivnější, podle mého názoru, používat dlouhodobě nízké dávky nitrofurantoinu. Poradil bych se s urologem. Wobenzym bych tedy preferoval spíše v kombinaci. Lék může mít při těchto problémech smysl. Neznám ale historii vašich obtíží, ani zdravotní stav. Třeba by se našlo i jiné řešení. Máte ještě jiné zdravotní obtíže? Užíváte nějaké léky pravidelně?
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji moc. Nakonec jsem synovu rýmu konzultovala s dětským lékařem. Vibrocil jsem přesto koupila pro mě, mám nyní také rýmu se zalehlými oteklými dutinami. Po nakapání je efekt okamžitý a nos se zprůchodní. Bohužel mě připadá, že nos velice brzy znova "zalehne." Přesto dodržuji dávkování max 4x denně, hlavně abych v noci trochu spala... Je nějaký jiný lék, který by pomohl nosní dutiny splasknout? Třeba i podávaný orálně... Děkuji moc za Váš čas - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli je to pro vás, Evo, zkusil bych Sinupret v kombinaci s Aescinem. Dbejte ale na běžná opatření. Vyhýbejte se průvanu, použivejte pokrývku hlavy v případech, kdy to má smysl. Vyhýbejte se prochladnutí.
Parafarmacie
Dobrý den,
prosím je možné kombinovat Wobenzym s Anopyrinem

Děkuji

Jarka Roubíčková
Jaroslava ROUBÍČKOVÁ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Synovi jsou 4 roky, chodí do školky. Také jsem zastánce nechat rýmu jak přišla- tak odejde. Jenomže v okamžiku kdy nemůže v noci dýchat, jak má oteklý nos, nic vysmrkat nejde... Tak to nějak uvolnit musím, protože vím, že když to nevysmrká, tak začnou bolet uši... Takže řešením je jít k lékaři asi :-)
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste tedy Vibrocil kapky 4x denně 2 kapky. Nos by se měl uvolnit. Budu rád, když mi napíšete, zda došlo k výraznému zlepšení či nikoliv.
Parafarmacie
Dobrý den, existuje nějaký volně prodejný lék na kapání do uší - pro děti při začínajícím zánětu? A co šplíchat do nosu - Nasivin atd se prý nemá moc často používat. A když má syn další rýmu po 14 dnech... Tak nevím co dávat. Mořská voda nepomůže. Děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kapání čehokoliv do uší bez vědomí lékaře bych se  určitě vyhnul, Evo. K ničemu dobrému to vézt nemůže. Rýma má své příčiny a ty je třeba odstranit, nebo se jich vyvarovat. Ne vždy má smysl používat nějaká léčiva a tělo se s ní rozloučí přirozenou cestou většinou lépe samo. Má na to však svůj čas. Kolik je prosím dětem let?
Parafarmacie
Dobrý den, jsem onkologický pacient, je mi 73 let, ale nemám chuť se vzdát, zápasím již 7 let. Po chemoterapiích a ozařování mi začaly praskat žebra ( bez úderu, nebo pádu ) a mám užívat vápník. Je pro mě lepší v tabletě, nebo šumivý? Děkuji za odpověď
Klímová
Helena Klímová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Klímová. Dbal bych především, aby jídelníček obsahoval dostatek mléčných výrobků. Pokud možno čerstvých, tepelně neupravených. Ne vždy má racionální smysl příjem vápníku zvyšovat. Přesto si myslím, že 500mg za den by nemělo mít žádný negativní učinek na vaše zdraví a může to být pro vás i prospěšné. Šumivé tablety bych ve vašem věku preferoval, pokud vám nevadí na chuť a snášíte je. Velmi dobře zpracované šumivé tablety má firma Generica. Některé tablety se špatně rozpadají a mohou dělat zažívací obtíže. Výrobci doplňků stravy se většinou správnou rozpadavostí tablet nezabývají a jsou rádi, že jim tableta nějak drží pohromadě. Jaké léky momentálně užíváte?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, zkusím se Vás zeptat.. Je mi 47 let a hodně běhám. Ve středu jsem byla také běhat a žádné potíže jsem neměla. Šla jsem spát bez jakýchkoliv bolestí, jen jsem byla unavená. Ráno když jsem vstala z postele, zjistila jsem, že mě bolí kyčel.. Není to v třísle, je to z vnější strany a v místě, kde zadek přechází ve stehno. Nebolí to soustavně. Když jsem v klidu, nic nebolí, pak vstanu a je to dobré a najednou jak když mi tam vrazí nůž.. Projede bolest a pak nemůžu ani chodit.. Bolí to dovnitř do kloubu a dolů do nohy. Nenapadá Vás, co bych si na to mohla volně prodejného v lékárně koupit? (Jestli jsem si skřípla nějaký nerv, nevím..) Mám doma Melovis od revmatologa, mohl by pomoci? Děkuji moc..
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Noha potřebuje odpočinek, Báro. Nyní ji příliš nezatěžujte. Může se jednat také o zánět sedacího nervu, který často přetrvává dlouhý čas a rád se vrací. Zatím bych žádné protizánětlivé léky neužíval, abyste se snáze vyvarovala  pohybů, které způsobují bolest a které zánětlivé reakce podporují. Noha potřebuje klid. Zkusil bych také působení suchého tepla. Např. horký ručník ohřátý v troubě bych přikládal na postiženou oblast po dobu 2-3 hodin.  Melovis bych případně užíval jen na noc, pokud by vás bolest budila a obtěžovala. Problém může zhoršovat i nevhodná obuv, či nevhodné lůžko. Přeji vám, aby vás bolest přešla co nejdříve. I v tomto případě ale buďte do budoucna opatrná.
Parafarmacie
Dobry den, zrejme pod vlivem stresu z velke zmeny (nastup do skoly) a tim padem snizene imunity se synovi krome nachlazeni take objevilo par molusek. Zatim jen nekolik velmi malych pod uchem, ale jedna z nich se osklive zanitila (boulicka siroka cca 1 cm). Mame od pondelka ATB mast, ale nezabira, pani dokrorka doporucuje chirurgii. Nebyl by jeste nejaky mene invazivni zpusob?
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych ji, Kamilo, otevřel  opatrně jehlou a  vyčistil 60% lihem ( bude to pálit), který má velmi dobrou antimikrobiální účinnost. Mast bych jako první volbu určitě nedával, i když obsahuje antibiotika, Omezí se tím přístup kyslíku do postižené oblasti a přírozené imunitní mechanismy. Antibiotické masti má smysl aplikovat jen ve správný čas a za předpokladu, že běžná opatření selhávají.





mobilní verze