Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, máte zkušenosti s tím, že by se u nervově labilnějších osob (žena 32 let) mohla při braní léků Dopegyt a Vasocardin projevit deprese ? Příbalové letáky u těchto léků tuto možnost nevylučují, ovšem to se píše u mnoha léků.
Děkuji za odpověď i poradnu.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Marie, léčivá látka metoprolol ve Vasocardinu patří mezi tzv. betablokátory. Ty mají celou řadu rozmanitých farmakologických účinků a mohou také púsobit jako tzv. dysforika a zhoršují tedy náladu u citlivých osob. To jsou většinou osoby, kde je tonus sympatického nervového systému zvýšen . Někdy se dá dát mezi touto vrozenou dispozicí a tzv, nervovou labilitou rovnítko a z lékařského či psychologického hlediska je dobré to brát na vědomí a vyvarovat se špatných léčebných postupů. Každý člověk je zkrátka nějak od přírody vybaven pro svoji pouť životem a možná to má mnohem větší smysl, než se zatím můžeme domnívat. Dysforický účinek betablokátorů je obecně přehlížen a bohužel  často pak dochází ke zbytečnému předepsání psychofarmak. Přidáme-li metyldopu (Dopegyt), která ovlivňuje, mimo jiné, centrální nervový systém a hladinu neuromediatorů odvozených od noradrenalinu, dysforický účinek se může o těchto osob ještě více prohloubit. Užíváte prosím ještě jiné léky např. na SŽ? Jak dlouho užíváte tuto kombinaci? Kdy vám byla zjištěna hypertenze?
Léky na předpis
Zdravím pane doktore,
moc se mi líbí vaše velmi racionální rady, mám problém takový, že toužím po miminku. je mi však 34 let a všichni mě straší, jaký to bude v mém věku problém, minulý rok jsem otěhotněla náhodou, ale z důvodů, že jsem v prvních týdnech brala lék Aulin, jsem šla na přerušení (farmakologickou cestou), teď toho však velmi lituji.Co myslíte, mám ještě šanci mít miminko, nebo už jsem vážně stará a nepůjde to?
Barborka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Barborko, otěhotněla jste, a proto je těhotenství reálné i napodruhé, jestliže gynekolog nezjistil nějaký vážný fyziologický důvod, proč by tomu tak nemělo opět být. Farmakologický postup přerušení těhotenství, nesnižuje pravděpodobnobnost početí. Vyplývá to z mechanismu působení účinné látky, kterou obsahuje. Myslím, si, že neexistuje studie, která by přesvědčivě tvrdila opak. Těhotenství  ale neodkládejte. Hormonální systém si se zákrokem brzy poradí a vše bude zase tak, jak má být.
Léky na předpis
Dobrý den, píši také za kolegu, Oba máme problémy s patní ostruhou. U mě se objevila před rokem, lékař mě poslal na magnety, zaplatila jsem si dvě rázové vlny, patu i kotník, který mně natékal, mazala Aulinenem gelem, půl roku jsem měla klid, teď začaly bolesti znovu. Kolega má tento problém již pár let, ale teď, co si koupil auto a šlape na pedál, je pata opět abnormálně bolestivá.Mohl byste nám poradit, co by z lékárny pomohlo? Rázová vlna je dosti drahá, naše VZP ji neproplácí. Chodíme v dobré obuvi, ale co zlikviduje výrůstky, co dráždí šlachy? Jen operace? Moc děkuji za oba za Váš názor.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno. Je to velmi nepříjemný zdravotní problém, se kterým se toho bohužel moc nesvede. Fyzikální léčba může mít krátkodobý efekt, ale velkou logiku nemá. Nadváha, zátěž, určitá obuv, chlad, dlouhodobější působení vysoké teploty, to vše  může bolesti eskalovat. U většiny protizánětlivých mastí není léčivá látka schopna proníknout přes pokožku v dostatečné koncentraci do zánětlivé tkáně. Pokožka na patě je navíc výrazně ztluštělá. Větší naději  na úspěch mají protizánětlivé  léčivé látky, které se dobře rozpouštějí v tukové fázi a mají malou molekulu. Doporučil bych vám v lékárně připravovanou mast s obsahem metylsalicylátu v koncentraci 10%. Ta by mohla trochu od bolesti pomoci. 
Léky na předpis
Dobry den..jiz dlouhodobe beru doplnek stravy Maxi cor na doporuceni lekare..zaroven beru Sortis na snizeni cholesterolu..je to v poradku?Nedavno jsem cetla,ze i Maxi cor ma vliv na snizeni cholesterolu..dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Hano. Je to v naprostém pořádku. Dbejte na to, abyste neměla v jídlelníčku příliš mnoho tuku. Držel bych jej pod 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Zároveň je důležité si udržovat normální váhu  Bude-li hodnota cholesterolu v normě, tlačte lékaře ke snížení dávky Sortisu a k postupnému vysazení.  Zejména pokud jsou ostatní hodnoty související s látkovou výměnou tuků v normě.
Léky na předpis
Dobry vecer! Chtela bych se zeptat,zda brat epileptika,nebo ne,pri EEG nalezu tahoto zneni.Res: Abnormni zaznam pro loziskovou specifickou epileptiformni abnormitu T vpravo na jinak dobre organizovanem pozadi.Dekuju.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ludmilo. Nezlobte se.  K této otázce se nemohu  jasně vyjádřit. Je třeba se jednoznačně řídit pokyny lékaře. Na EEG je významný nález a užívání antiepileptik zřejmě má své opodstatnění.
Léky na předpis
Dobrý den. Mám zvýšený cholesterol 6.30. Užívám denně citalec,, prestarium neo, apo-metoprolol. Byl mi předepsán atoris. Mám obavy jej užívat pro jeho negativní účinky především na svaly a klouby, neboť mám problémy s kyč. klouby a páteří. Co by jste mi prosím doporučil. V lékárně mi byl též nabídnut arterin. Je mi 64 let. Děkuji. Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeno. Znáte i další  aktuální hodnoty, které charakterizují stav látkové výměny tuků ve vašem těle ( HDL, LDL cholesterol, triacyglyceroly) ?  Míváte dlouhodobě  hodnotu cholesterolu zvýšenou? Většina lidí může docílit  normální hladiny cholesterolu jen udržováním normální váhy a vhodným jídelníčkem. V méně připadech je ale nutné použít léky, jako je atorvastatin, aby se snížilo riziko vážných zdravotních komplikací, včetně předčasného úmrtí.  Vysoký krevní tlak je jedním z rizikových faktorů. Můžete mi prosím o vás napsat něco bližšího?  Máte nadváhu? Jak se stravujete? Můžete mi napsat váš jídelníček za poslední 3 dny včetně uvedení přibližné velikosti porcí?
Léky na předpis
prosím o radu, môže ovplyvniť liek nurofem,aspirín a diclofenac antikoncepciu...ak sa užíva v čase 7 dnovej prestávky. Ďakujem
Emma
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Emmo. Došlo k selhání antikoncepce?
Léky na předpis
Dobrý den. Mohu užívat Egilog a Pradaxu 110 ?
Jiří Nováček
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano!
Léky na předpis
Moc Vám děkuji pane doktore, pročítám Vaši poradnu a je fakt super stejně tak výrobky Vašeho e-shopu. Jen tak dál.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte Kláro, bude-li vás něco zajímat.
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych znala riziko náhlého přerušení léku na ředění krve, Godasalu, při podezření zánětu žaludečního či jiného vředu. Jak dlouho lze lék nevyužívat. Děkuji za odpověď
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dagmar, toto riziko, je třeba posuzovat případ od případu a někdy je nutné nasadit jiný lék s antiagregačním účinkem. Vysazení v případě, který jste uvedla je správný postup. Je otázkou zda neměl být společně s Godasalem předepisován lék, který chrání žaludeční sliznici. Godasal je ale obecně dobře snášen. 
Léky na předpis
A mohu se jen zeptat, která antidepresiva jsou pro těhotné potenciálně nejvhodnější?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je velmi složitý problém, Kláro.  Je třeba posoudit celou řadu věcí.  Pokud je to možné, je dobré antidepresiva zcela vysadit. Samotné vysazení ale také není bez rizik  a většinou to nelze udělat naráz.  U některých  těhotných pacientek se třeba osvědčily léky s účinnou látkou trazodon. Nelze ale tyto léky doporučovat plošně pro všechny pacientky, které trpí skutečnými depresivními stavy. To je samozřejmé.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď to jste mě velmi překvapil, myslela jsem že braní léků je častou indikací k ukončení těhotenství. Proč se tedy tak zakazují všechny léky u těhotných? Proč se těhotné ženy musí stresovat na kdejakým (možná i neškodným) práškem. Není to lékařský alibismus, díky kterému nejsou pak ženy třeba adekvátně léčeny? Taková velká neshoda panuje například u antidepresiv, moji kamarádku lékaři tak moc stresovali až šla radši na interupci, i když prokazatelně je jasné, že antidepresiva bere nemálo těhotných. V čem tkví nebezpečí antidepresiv pro plod?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to jsem vás špatně pochopil, Kláro. Myslel jsem, že váš dotaz se týkal vyloženě teratogenity. Většina léků samozřejmě zasahuje do fyziologických funkcí plodu a ovlivňuje významně biochemické pochody v těle plodu, pokud prochází placentární barierou.  Sem patří i většina antidepresiv. Kontraindikace jsou oprávněné.  Teratogenita, či potenciální teratogenita je odlišný a ještě závažnější problém.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat, které léky jsou důvodem k doporučeni ukončení těhotenství z důvodu vad či narušení miminka?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kláro. Většina léků nemá teratogenní účinky a tedy neovlivňují vývoj plodu. Léky jsou za tímto účelem pečlivě testovány a vyloučení teratogenity je podmínkou, aby mohly být uvedeny na trh.   V současné době jsou nejrizikovější  léky na léčbu rakoviny. Velkou pozornost je třeba věnovat i hormonální léčbě a možnému vlivu na plod.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se Vás zeptat na potratovou pilulku, jaká má rizika, je šetrnější než klasická interrupce, proč je tak drahá (je to dražší než chirurgie s uspáním)
Ella
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ello. Ano pilulka má svá rizika. Podle mého názoru je rizikovější než klasické přerušení těhotenství v současné době, budeme-li mít na mysli jen bezprostřední cíl, kterého chceme dosáhnout. Přerušení těhotenství má však  negativní dopad i na psychický stav ženy. Často  negativně ovlivní její sexuální život. To pak může mít vážné dopady i na její život osobní. Z tohoto pohledu se domnívám, že by mohla "piluka" dopadnout lépe.  Nemám však žádnou detailní znalost tohoto problému a je třeba požádat o radu gynekologa. Potratová pilulka má svá rizika. Může dojít i k vážným zdravotním komplikacím. Látky v ní obsažené patří do skupiny prostaglandinů, které zasahují do celé řady biochemických pochodů v lidském těle. Může být ovlivněna srdeční činnost, činnost trávicí soustavy,  kontrakce dělohy mohou být různé intenzity, může ojediněle dojít k šoku a k selhání základních funkcí. Pilulka musí být samozřejmě podána pod kontrolou lékaře. Určitě není možné ji nakupovat nelegálně přes e-shopy.
Léky na předpis
jaký lék nejčastěji užíván u essenc.tremoru?beru ropirilan mylan dopol.5 a2mg ,odpol 2mg děkuji
vybihalova marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Marcelo, prosím o upřesnění názvu léku.
Léky na předpis
Dobry den, bojuji s opakujici se anginou a lekarka mi predepsala Ospen a navrhla zakoncit lecbu injekci Retarpenu. Mam ale 9-mesicni dceru kterou kojim a zatim jsem jeste neplanovala ji odstavit. Pri uzivani Ospenu se kojit muze, ale nevim, zda mohu kojit i po aplikaci Retarpenu. V pribalovem letaku to neni prilis srozumitelne napsane. Je mozne skloubit kojeni a aplikaci Retarpenu? Jsou nejaka omezeni nebo je nutne kojeni prerusit nebo uplne omezit? Nebo mam radeji injekci odmitnout a riskovat dalsi anginu? Dekuji predem za vasi odpoved.
Danka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danko. Tento postup považuji za racionální. Lékař však musí  podle vašeho aktuálního  zdravotního stavu posoudit, zda je použití Retarpenu ev. i Ospenu nutné.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, prosím o radu , jaké léky k dlouhodobému ( každodennímu) užívání doporučujete při refluxu- poruše dolního jícnového svěrače, problémy mám takřka celoročně. Jde mi o to zda IPP nebo něco jako Ranisan, dle příb. letáku právě Ranisan není k dlouhodobému užívání vhodný, lékaři preferují IPP, velice Vám děkuji za radu.
Ivan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den  pane Ivane, myslím si že první volbou byl měl být právě ranitidin 150mg ( 1-2 tablety na noc). Přes den bych volil mezi jídly tekutý Gaviscon a pokud by vám vyhovoval,  vypozorujte si optimální dávku i četnost dávkování. Je to lék bezpečný a v podstatě zdravý. Obsahuje viskózní vlákninu - kyselinu alginovou, která je obsažená v mořských řasách. Při refluxu je důležitým předpokladem pro zmírnění obtíží mít normální váhu. Větší nadváha vždy stav ještě zhoršuje, jedná-li se skutečně o funkční poruchu a ne jen o problém způsobený nadváhou, či obezitou. IPP zhoršují trávení živin, protože působí během dne a tím ovlivňují trávení škrobu a bílkovin.  To následně vede k hyperaciditě a vytváří se začarovaný kruh. Zejména pokud jíme více než bychom měli. Jejich použití se musí zvažovat případ od případu a neměla by se zohledňovat komerční stránka věci.  Užíváte ještě jiné léky? Kolik je vám let?
Léky na předpis
Dobrý den,
beru antidepresivum Tritico 2/3 75mg tabelty a ted jsem zjistila, že jsem těhotná. Moje psychiatrička mi tvrdila, že toto antidepresivum je v těhotenství povoleno, a mám být v klidu, ale já v klidu nejsem nemohu se s tím smířit. Doporučíte mi něco, mám si to nechat či vzít radši potratovou pilulku?Navíc jsem měla v počátku asi po týdnu od oplodnění 2x ibalgin a byla jsem na plese, kde jsem vypila cca 1/2 litru vína a každý večer piju 2 dcl. Podotýkám jse ve 3. týdnu
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Držte se prosím doporučení lékaře-psychiatra. Pokud chcete nyní něco prospěšného pro miminko udělat, nepijte víno. Zbavte se tohoto zlozvyku. Každodenní pití alkoholu je cesta do pekel. Zhoršujete tím také účinek Tritica a může to mít negativní dopady na váš psychický stav. Pevně věřím, že paní doktorka Tritico vysadí ve správnou chvíli, bude-li to možné. Přeji hodně zdraví a těšte se na miminko.
Léky na předpis
Prosím, čím nahradit lék eltroxin, když jsem alergická na letrox a eutirox? Děkuji za odpověď!
J. Halačková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Halačková.  Omlouvám se, ale vašemu dotazu úplně  nerozumím. Složení Eltroxinu je jiné než u Letroxu a Euthyroxu. Naposledy vám byl předepsán Eltroxin? Jedná se skutečně o alergické projevy? Nemůžete mi citovat lékařskou zprávu? 
Léky na předpis
Užívání Cardillanu může mít určitý smysl, zejména u seniorů.. 1/2 tabletky nemůže ublížit nikomu. Podle mého názoru a zkušeností neoprávněné a zbytečné preskripce léků bohužel přibývá a léky se plýtvá. Přibývá asi také zdravotních komplikací způsobených nevhodným léčebným postupem a nedostatečnou péči o pacienta, přestože jsou možnosti současné mediciny úžasné. Nebudu psát dotaz, protože to by bylo na dlouho. Děkuji za tento názor, protože je ho málo slyšet. Je mně 70 roků, začl jsem chodit s bolestí kyčle, prý zůžený bederní kanálek. Roky mám dnu, boreliozu, arytmii a hypertenzi. Nyní anémii a celiakii, také prý mám brát Meloxicam 7,5 a Taflosin. Když si přečtu příbalové letáky tak mnohdy jedno vylučuje druhé. Také mám brát výše zmíněný Cardilan. Valsacor a nyní i když mám brát Milurit změněno na Vaslacombi. Lékaři nemají na pacienty čas. Proto si myslím, že kdyby byla elektronická evidence receptů na rodné číslo, tak by snad v 21 století zrovna bylo možno kontorlovat vše.
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karle. Cardillan je bezpečný lék, který by měl být spíše doplňkem stravy, ale i ten má svá rizika, nebude-li správně dávkován. 1/2 tabletky opravdu nikomu uškodit nemůže, pokud se nejedná o vážnou hyperkalemii. V tomto případě, by mohl být " nepatrným, ale posledním hřebíčkem do rakve". Draslík ve vysokých dávkách má významné farmakologické účinky. Má zásádní vliv na transport látek přes buněčné mebrány v srdeční tkáni a tedy i na funkci srdečního svalu. Mechanismus celé řady léčiv je založen na ovlivnění hladiny draslíku uvnitř buněčné membrány a ovlivnění transportních mechanismů, které  zprostředkovávají přesun látek dovnitř  a ven z buněk. To, že draslík může být i velmi účinným jedem, jsme mohli zaznamenat v televizi v případě úmrtí pacientů v nemocnici ve Vansdorfu. Může být ale také velmi účinným antidotem. S léky je třeba zacházet s velkým respektem a pokud se mají použít opravdu odpovědně, je třeba dobře znát nejen současný zdravotní stav pacienta , ale také vše co se odehrálo s jeho zdravím v minulosti, se zdravím jeho rodičů a prarodičů. Pro každého lékaře a lékárníka musí být tato data dostupná, aby je mohli využívat pro optimální léčebný postup. Zneužití těchto informací by pak mělo být spojeno s ukončením profesionální kariery v oboru. To je jasné.
Léky na předpis
Dobrý den,
maminka bere Augmentin a zároveň by měla v tomto období brát Amoksilen,Ca.Lze ráno kombinovat s antibiotikem?Děkuji
pastvová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Prosím o upřesnění názvu Amoksilen, paní Pastvová.
Léky na předpis
Chtěla bych Vám moc a moc poděkovat!Budu se radami řídit! Ať se Vám daří a ještě jednou moc děkuju za Váš čas! S podravem Liba.
Liba
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Držte se Líbo !  Věřím, že si poradíte.
Léky na předpis
Děkuju za rychlou odpověď. Ještě dodatek. Po slabé mozkové příhodě jsem měla lék godasal,po kterém mi nebylo dobře. Šla jsem na vyšetření žaludku,kde se ukázalo krvácení do žaludku ,prý po léku godasal,tak mám teď trombex,na další kontrole se žaludkem jsem nebyla,léky na žaludek neberu,Jen jsem měla nějakou vlákninu a tuhle změnu léku.Po hysterektomii mám návaly a točení hlavy ,špatné spaní,hodně kil nahoru a osteoponii.Tak jsem se chtěla jen zeptat,zda si tělo zvykne,nebo nějaký estrogen v přírodní formě kvůli léku trombex jiné než přírodní hormony nemůžu, něco brát,nebo to odezní. A zda brát něco na kosti,caltrate mi neseděl,bylo mi těžko,tak jsem si na radu v lékárně koupila Calcichew D3,zda ho brát.Děkuju.S pozdravem Liba
Liba
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Libo, vaše vážné zdravotní problémy nemůže vyřešit tato elektronická poradna. Potřebujete řádnou zdravotní péči, pravidelné kontroly a sama se musíte také aktivně přičinit o to, abyste byla zdravější a dožila se vysokého věku, aníž byste byla v budoucnu okolí na obtíž. O to bychom měli usilovat všichni. Čím dál častěji bohužel cítím úlevu pozůstalých místo smutku a žalu, když někdo jim blízký odejde z tohoto světa. Tuková tkáň je velmi hormonálně aktivní a je momentálně nesmyslné užívat doplňky stravy s velmi nízkou hormonální aktivitou v porovnání s  lidskými pohlavními hormony na řešení svých obtíží. U výrazného snížení váhy musíte začít a řada zdravotních problémů ustoupí. Problémy se žaludkem je třeba řešit  preventivně , protože je pravděpodobné, že se zase objeví. Zejména pokud byl Godasal přičinou příčinou krvácení. Při obvyklém dávkování se to stává vemi ojediněle, pokud je pacient řádně vyšetřen. Doporučuji užívat ranitidin 150mg - jednu tabletu na noc.Poraďte se  prosím s lékařem. Nedoporučuji lék z jiné farmakologické skupiny, aby nedocházelo k omezení využití vápníku. Calcichew je v pořádku. Je však třeba sledovat, zda zvýšený příjem vápníku má efekt na udržování, či dokonce zlepšení současného stavu kostní hmoty. Trombex či jiný lék bude asi třeba užívat celoživotně, stejně jako Euthyrox. Kardiovaskulární riziko je u vás pravděpodobně  vysoké. Přeji vám co nejvíce zdraví a  hodně sil vzít  svůj osud do vlastních rukou.
Léky na předpis
Dobrý den.Jsem po celkové hysterektomii 2.roky,byl mi doporučen Belasin Ballance,který mi nezabírá.Beru trombex ,po mozkové slabé příhodě a euthyrox75. Mám osteoponii,ale nesedí mi caltrát lék.Mám epilept.ložisko v hlavě,bez nálezu na mozku. Chci se zeptat,které by jste mi doporučil přírodní estrogeny na zvládnutí mých potíží a na osteoponii lék který nedráždí žaludek,mám krvácení do žaludku.Děkuji za odpověď. S pozdravem Liba 51.let.
Liba
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Líbo. Uvádíte, že máte krvácení do žaludku. Na tento velmi závažný problém nic neužíváte? Napište mi prosím o tom více. Vedl Caltrate ke zlepšení z pohledu denzitometrckého vyšetření, nebo se jedná o setrvalý, nezlepšující se stav ? Můžete mi popsat problémy, které dáváte do souvislosti s nízkou hladinou estrogenů?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, moje maminka, které je 60 jde příští týden na injekci "pod kořenový nervový systém". Nevím, zda je to přesný termín, maminka je z generace, která si vyslechne lékaře a moc se neptá, protože co řekne lékař je jistě to nejsprávnější a ona nebude obtěžovat dotazy. Mně zajímá, jaké látky tato injekce obsahuje na rozdíl od klasického obstřiku a jestli není možné ochrnutí. Maminka má ještě rok do důchodu, myslím tím, aby se jí to nezkomplikovalo. Moc děkuji za odpověď, zákrok bude příští týden. Jen vše dobré v novém roce přeji ! - otázka upravena poradcem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Jaké má maminka obtíže?  Nevím bohužel čeho mají injekce dosáhnout, a proto nemohu  nijak specifikovat jejich složení.
Léky na předpis
Dobrý den ,mám dotaz.. Užívám Glepark, dá se nahradit nějakým volně prodejným lékem ? Moje neuroložka má dovolenou a já ho užívám na syndrom neklidných nohou děkuji za odpověd
Jana Rubínová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá paní Rubínová, žádný volně prodejný přípravek, či doplněk stravy nemůže nahradit  léčivou látku, která je v Gleparku obsažena. Její účinek je velmi cílený na určité receptory a jiné záměrně vynechává. Lék by vám mohli předepsat v nejmenším možném balení na lékařské pohotovostní službě. Bohužel řízení zdravotnickým služeb u nás je velmi zmatečné a lékař na pohotovosti  není schopen se  o vašem zdravotním stavu a historii léčby cokoliv dozvědět, pokud u sebe nemáte lékařskou zprávu. Věřím však, že bude k vašemu požadavku vstřícný a že lék předepíše.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, moc děkuji za odpověď ohledně maminčina cholesterolu. Bude se snažit určitě s tím sama něco dělat. V případě, že by nakonec lékař přeci jen doporučil alespoň dočasně léky, které byste doporučil jako "nejmenší zlo"? Co tedy v jejím věku je nejlepší? Snažit se o změnu a brát léky, nebo zkusit vytrvat bez léků, nebo je možné brát dočasně a pak třeba vysadit, když si bude váhu držet a cholesterol bude s léky v pořádku? děkujeme. M - otázka upravena poradcem
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Moniko, statiny maji celou řadu nežádoucích účinků a z nich některé jsou velmi závažné ( například poškození svalové tkáně, zvýšené riziko vzniku cukrovky druhého typu...)  Proto je třeba vždy s citem u konkrétního pacienta posoudit, zda zdravotní prospěch bude mít navrch před případnými zdravotními riziky. Znalost rodinné anamnézy považuji v tomto případě za klíčovou, považujeme-li znalost aktuálního zdravotního stavu za samozřejmost. Některé vážnější vedlejší účinky se mohou projevit až v průběhu léčby a lékaři to rádi řeší nasazením dalších léků místo toho, aby lék vysadili, či změnili za jiný.  Jakmile mamince někdo léky nasadí, je docela těžké se jich zbavit a vyhnout se mašinerii jejich nekonečného předepisování a kolotoče často zcela zbytečných vyšetření. Mohu doporučit jako první krok pouze snížení váhy o 6kg  a racionální úpravu jídelníčku. Je třeba být opatrnější s příjmem cholesterolu potravou a kontroloval si více konzumaci živočišných tuků, některých rostlinných tuků a vajec ( vaječného žloutku). To u některých osob může snadno snížit hladinu cholesterolu až o 15%. Při  správně vedené redukční dietě k sníženému příjmu tuku a cholesterolu automaticky dochází. Nevede-li snížení váhy a změna jídelníčku, který nevede také k opětovnému nárůstu hmotnosti, k dostatečnému snížení hladiny cholesterolu, je možné statiny nasadit ( atorvastatin, rosuvastatin...). 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, je možné v těhotenství užívat kombinaci léků Dopegyt a Vasocardin ? Dceři (31 let) při preventivní prohlídce naměřili vyšší TK - 140/90 a vyšší tep 100. Jeden den měla holter a ikdyž hodnoty byly vyšší kardilolog naznal, že se zřejmě jedná o "syndrom bílého pláště". Obvodní lékařka však nasadila výše uvedené léky, dcera to špatně psychicky nese, že než na tu prohlídku šla, bylo vše OK a nechce léky brát. Téměř současně začala brát euthyrox 50 (půlku/den). Navíc plánuje těhotenství a příbalové letáky nejsou zrovna příznivé. Chápu, že se těžko vyjadřuje v nastalé situaci, ale přesto se zeptám, zda-li s těmito léky máte zkušenosti při braní v těhotenství. Ještě bych dodala, že dcera má bohužel nadváhu, takže jako první volba je zřejmě redukce váhy.Děkuji za odpověď a přeji pohodové Vánoce. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Marie. Zodpovědný člověk ke svému zdraví musí volit snížení váhy a do budoucna vhodný jídelníček, který bude udržovat váhu v mezích, které nepovedou k vážnějším zdravotním problémům. Nejlepší by tedy bylo dosáhnout normální váhy. Je dost možné, že tlak pak bude zcela  v pořádku. Kolik  prosím dcera váží? Dopegyt je jen jeden z mála léků, který je v těhotenství indikován a jsou s ním dlouholeté zkušenosti. V době kojení by se pak užívat neměl. Je důležité, aby si dcera nyní měřila tlak denně. Nejlépe ráno až večer, aby  medikace nevedla k hypotenzi.  Pokud začala s Euthyroxem v poslední době, není nic neobvyklého, že má tak vysoký puls. Za určitých okolností se může Euthyrox podílet i na zvýšení tlaku. U řady lidí není snadné se na substituční léčbu hormony štítné žlázy adaptovat. Může být také doprovázena nárůstem váhy.  je to velmi časté, ale zbytečné. Lékaři bohužel na tuto skutečnost neupozorňují. Jestli je dcera z Prahy, nebo může do Prahy snadno dojíždět, doporučuji navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy na Nordní třídě. Pokusili bychom se dát vše co nejvíce do pořádku. Jinak vhodná nízkoenergetická dieta s dostatkem výživných látek jako je např. Guareta velmi často vede následovně k otěhotnění žen, které mají  dlouhodobý problém otěhotnět a trpí nadváhou, či obezitou, přestože k tomu nejsou u obou partnerů vážnější zdravotní důvody.
Léky na předpis
Dá se sehnat Lomir 5mg.
Bylo mi řečeno, že už se nedováží. Užívám ho asi 50 let.
Po jiných lécích mi není dobře. Točí se mi hlava, mám bušení srdce a někdy závratě.
Petr Duda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to  bohužel tak. Tento lék nemá ani generickou náhradu a žádný z mých kolegů ho již v lékárně nemá. Je možné, že je běžně k sehnání v Německu a Švýcarsku.  Na novou léčbu se musí tělo adaptovat a je třeba tlak důsledně měřit i vícekrát za den. Podle těchto záznamů pak může lékař vybrat vhodnou náhradu. Možná by vám vyhovoval Vasocardin.
Léky na předpis
Děkuji, Vaše odpověď je velmi vyhýbavá. Máte prosím nějaké info ohledně toho Trazadonu a vlivu na plod?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ani jiná být nemůže, Aleno. Lékař musí posoudit zda zdravotní prospěch může vyvážit potenciální riziko vyplývající jak z užívání antidepresiva, tak  případně z jeho vysazení po otěhotnění. Někdy to není opravdu jednoduché. Studie, které se týkají bezpečnosti trazadonu nemám. Na internetu ale vyhledat asi půjdou. 
Léky na předpis
Děkuji za odpověď, je velmi výstižná. Jde mi o moji kamarádku. Užívá již udržovací dávku léku Tritico 75, teď nevím jestli 1/3 nebo 2/3 prášku. Její psychitatrička tvrdí, že je to jeden z mála léků, které může v graviditě předepsat. Prý je sama opatrná. Nicméně vím od mnohých kamarádek, že se antidepresiva normálně opravdu berou.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
K užívání antidepresiv v těhotenství musí být vážný důvod, Aleno. Rozhodnout o tom musí psychiatr s vědomím gynekologa. To se pravděpodobně děje a přeji vaší kamarádce zdravé a spokojené miminko.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat na užívání antidepresiv v těhotenství. Vždy jsem si myslela, že se v těhotenství nesmí užívat nic, ale teď na mnohých kamarádkách vidím, že antidepresiva bere kde kdo. Prosím, jak to tedy je? Mají antidepresiva nějaký negativní vliv na plod? Prokázalo se něco? Nebó existují některá antidepresiva, která vadí méně?Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, používání antidepresiv v těhotenství má vždy určitá rizika a může být ohrožen plod. Je proto třeba, aby se lékař držel striktně informací, které uvádí výrobce konkrétního přípravku. Během registrace nové léčivé látky je  zkoumána i  její potenciální teratogenita a existuje k  posouzení míry rizika jasná procedura při testování. Nedochází samozřejmě ke studiím na těhotných ženách, a proto i zde existuje malá míra nejistoty. K poškození plodu může docházet i shodou několika nepříznivých okolností, a proto je nutné, přistupovat k užívání léčiv během těhotenství s velkou opatrností a pokud to není naprosto nezbytné, nedoporučuji antidepresiva používat v jakémkoliv stadiu těhotenství.  Omlouvám se, že jsem tento závažný problém shrnul velmi zkratkovitě. Máte nějaké konkrétní antidepresivum na mysli?
Léky na předpis
Dobrý den, prosím Vás mohl by jste mi vysvětlit léčbu náplastí buprenorfin mylan 35 mg 1/4 nápl.2x týdně, která je tam léčivá látka nebo co tato náplast obsahuje, když nepomáhá proti bolesti zad a kolene, bab.musí ještě k tomu brát palgotal a ten teprve zabere.Již je přidána půlka náplasti a také bez efektu. Co je prosím lepší, přidat více náplasti nebo bolest raději řešit palgotalem, který prý i bab.zklidní třes v těle a když bolest povolí, tak se i narovná a může chodit.Tohle při náplasti necítí, jen mírný útlum bolesti.Děkuji moc za vysvětlení
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Burpenorfin je látka se silným analgetickým účinkem. Palgotal pak obsahuje silné analgetikum také, díky tramadolu. Vzájemná kombinace může snižovat účinnost buprenofinu. Není tedy příliš logická z farmakologického hlediska i když dlouhodobé podávání samotného tramadolu snižuje také jeho analgetickou účinnost. Ke kombinaci může být  důvod  a protože o  historii léčby nic nevím, nemohu to blíže posoudit. Obě látky mají celou řadu vedlejších účinků a někdy je nutné volit menší zlo.
Léky na předpis
Kde mohu sehnat lomir 5mg?
P.doktorka říkala že se už nedováží .jiné leky co mi napsalami spise škodí.
Petr Dida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Petře. Nezbývá než obvolat lékárny, zda lék ještě nemají. Léků ke snížení vysokého tlaku je velké množství a liší se mechanismem působení. Je třeba najít takový, který vám bude vyhovovat stejně dobře jako Lomir a nebude mít ve vašem případě nežádoucí účinky na vaše zdraví. Jestli jste z Prahy, mohu se zeptat kolegů se kterými se vídávám, zda ještě nějaký nemají.
Léky na předpis
Pane doktore, dlouhodobě mi padají vlasy, jsou prořídlé, takže mám i shluky holé kůže. Řeším dvojí problém-zamezit vyp.vlasů a také doplnit chybějící. Pak se přidaly další potíže, nyní v list.se zjistilo, že mám hyperfunkci štítné žlázu, bezu Thyrozol 10mg 1-0-1/2. Ještě předtím než se to zj., jsem byla skrz vlasy na kožním, kde mi dr.předps.Methionin. Zatím výsl.nevidím, i když beru jen měsíc. Ale hl.mě zajímá i skrz léčbu endokrino, aby se preparát nesekal s léky. Co byste mi doporučil? Často nevím, co je účinné a co jen reklama.. a co je bezpečné. Děkuji.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Tak,  jak padání vlasů popisujete, je pravděpodobné, že souvsí s poruchou funce štítné žlázy a je to častá komplikace. Padání vlasů by se mělo léčbou zpomalit, nebo zastavit. Methionin bych užíval dál. Důležité je volit správnou dávku L-methioninu. Kdyby se ve výrobku používal racemát, je třeba dávku adekvátně zvýšit. Poraďte se o tom prosím v lékárně kde jste přípravek získala. Doporučuji nyní pravidelně užívat multivitamin-multiminerál ( DietLine VitAmin, Additiva), protože denní potřeba některých vitaminu a minerálních látek, které se podílejí na látkové přeměněně  hlavních živin ,  byla a bude u vás zvýšena.  Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
PENTOMER A ROSOCARD 10 MUŽE SE TO BRAT DOHROMADY. DĚKUJI
STAŇA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Jsou to veškeré léky, které každodenně užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat lékařka mi nasadila na špatný spánek Tritico, v minulosti jsem ho již užívala bez problémů, moc mi pomohl, já jen na nějaké internetové diskusi narazila na nepodloženou informaci, že tyto léky nemusí po opětovném nasazení již účinkovat. Vím moc dobře, že internetové diskuse nemám číst, ale od té chvíle to mám v hlavě a píši Vám, asi aby jste mě nějak uklidnil. Nespavost bude asi můj životní problém, teď je to reakce na akutní stres. Děkuji Klára
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S tím jsem se nesetkal, Kláro. Spíše bych věřil, že pravidelné užívání může časem vést ke snížení efektu. Příčiny nespavosti během života mohou být různé. Lékař musí rozhodnout kdy je
Trittico vhodné a kdy ne. Účinek Trittica mohou snížovat jiné léky, či  potravinářské výrobky (káva, energetické nápoje) Příklad, který jste uvedla mohl mít jasné vysvětlení, proč lék po opětovném nasazení nefungoval. Nemuselo se ani jednat o Trittico. Přeji vám, abyste spala lépe a bez léků.
Léky na předpis
pane doktore děkuji za odpověď a věřte,že i mne to s tou lyricou napadlo.Mám v těle zánět 2roky beru takto lyricu a bolesti se zvětšují.Bylo mi řečeno,že lyrica je správně.Letos v září mě chytil ischias od neurologa opich a mydocalm 1-1-1,novalgin 1-1-1,Uno 1-0-0,sirdalud 0-0-1 + lyricu.Po 3dnech jsem myslela,že skolabuji tak jsem vše kromě lyricy vysadila.Hoří mi nohy bederní páteř,pánev,V kyčlích artróza 2-3stupně osteoartroza v páteři.Už sem i odeslaná do centra bolesti o čem začínám uvažovat a docela bych i brala léčbu opiáty,protože ta bolest je neslučitelná s normálním životem.Kdybych měla finance odešla bych za léčením do Německa.Ještě Vám přikládám co jsem na netu objevila ,,Šokující nová studie ukazuje, že gabapentin (neurontin) a pregabalin (lyrika) blokují tvorbu vzniku nových mozkových synapsí, drasticky snižují potenciál pro omlazení mozku - plastičnost. Což znamená, že tyto léky způsobí poškození mozku rychleji, než cokoliv jiného.,,:(
moc děkuji za Váš čas. S pozdravem Zdena.

Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to extrémní medikace, Zdeno, i když kombinace Lyricy a léků s protizánětlivým účinkem dává smysl. Kombinace Mydocalmu a Sirdaludu  podle mého názoru smysl nedává. Sám bych doporučil pouze 1-2 tablety Mydocalmu na noc a Sirdalud neužívat vůbec, či naopak a "vsadit" na Sirdalud. To většinou vede k lepšímu efektu v obdobných případech. Každý lék, který užíváte má svá rizika a byly u něj zaznamenány v některých případech velmi vážné nežádoucí účinky. S léky je třeba zacházet s respektem a ne jak s herbicidy na našich polích. Velmi dobrá znalost  zdravotního stavu pacienta je bezpodmínečně nutná. Jinak to musí přivodit další zdravotní komplikace. Vhodná léčba musí být doprovázena vhodnou, šetrnou a každodenní rehabilitací. To  u nás umožňují  prakticky pouze lázeňská zařízení. Vřele vám doporučuji investovat do lázeňské péče a projednat s lékařem možnost alespoň částečné uhrady zdravotní pojišťovnou.
Léky na předpis
asi 2dny zpět jsem dostala zaldiar na bolesti.Mám radikulopatii L5,L4 posun 6mm.Ortoped si mě přehazuje s neurologem a žiji v neskutečných bolestech.
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Vždy  je lepší tlumit bolest spíše na noc, protože přes den pak hrozí, že je páteř nedekvátně zatěžována a problém se prohlubuje. Bolest je upozorněním, že něco není v pořádku a má svoje opodstatnění. Sám s páteří občas problém mám a tak si dokáži představit jak vám  je. Člověk touží po úlevě za každou cenu. Z těchto málo informací co o vás vím bych Lyricu nepovažoval za lék první volby. Je pravděpodobné, že v místě je znatelný otok doprovázený zánětem. Samotná Lyrica si s tím poradit nemůže a může docházet k prohloubení zánětlivé odpovědi z důvodu viz. výše. Jiné léky vám již opravdu předepsány nebyly?
Léky na předpis
Dobrý den,,,beru lyriku 300mg ráno a 300mg večer.Jaký je Váš názor,,,moc děkuji.
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeno. Lyrica je výborný a účinný lék, pokud je vhodně předepisován v indikovaných případech a také správně užíván.  Jaké obtíže konkrétně máte? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat právě s partnerem pracuji na miminku a občas užívám na spaní lékTrirtico1/3 prášku (tritico 75), zajímá mě zda to může ohrozit moji plodnost či ovulaci, v minulosti jsem prodělala úzkost s následnou spánkovou poruchou a Tritico jsem brala asi 2 roky. teď občas když to nejde tento lék užiji, paní doktorka mi říkala, že ve stresových situacích mohu těmito spánkovými problémy trpět znovu a že je možné tento lék krátkodobě užívat do doby zklidnění. Své doktorce celkem věřím je rozumná, ale zajímá mě váš názor. děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kláro, nemyslím si, že byl lék ovlivnil plodnost. Jestli máte navic pravidelnou menstruaci, vše je v pořádku a Trittico může mít smysl užívat v hůře řešitelných situacích.  Prvním krokem léčby úzkostných stavů by měla být psychoterapie, vyloučí-li se jiná, třeba interní, příčina. Naše zdravotnictví bohužel psychoterapii nepřeje a je  hodně nakloněno farmaceutickému průmyslu, který zde má dlouhou tradici. Jedny z prvních farmaceutických továren v Evropě vznikaly u nás.
Léky na předpis
Dobry den, rada bych se zeptala na radu. Tatinek me kamaradky je Venezuelan a zije taky tam. Potrebuje Xarelto 20mg an redeni krve. BOhuzel leky potrebuje neustale a ve Venezuele jiz nyni nejsou kvuli krizi k dostani a bez predpisu jsou leky prilis drahe. Nevite o nejake moznosti, mozna organizaci, ktera by pomahala v techno pripadech :(? Nebo je nejaka sance treba dostat leky na predpis kdyby jsme ziskali jeho zdrav. kartu? Asi tusim, ze mozna neexistuje pozitivni odpoved, bohuzel closek to musi alespon zkusit... je to velmi tezka situace :(( Dekuji mnohokrat za jakkoukoli odpoved. S pozdravem, Eva N.
Eva Neuvirtova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Neuvirtová. O legální možnosti nevím. Xarelto však jde nahradit levnějšími léky a nemusí být vždy vhodnější variantou. Občas tento lék končí také v popelnicích lékáren. Hlavně po likvidaci pozůstalosti. Lidé často mají doma nepoužité a neprošlé léky i za desetitisíce korun a neužívají je. Zejména pokud chodí do ambulancí státních nemocnic. Zkuste se obrátit na některou lékárnu, zda by vám případně nevyhověla. Záleží jen na dobrém vůli. Odvoz nepoužitých  léčiv z lékáren je většinou  prováděn 1x měsíčně.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Abych nebrala antidepresiva, tak jsem začala pít čaj z třezalky. Je možné, že ze mi při začátku užívání dost motá hlava a klesl mi více krevní tlak? A jak dlouho bude trvat, než tyto vedlejší účinky odezní? Děkuji za odpověď
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kristino, je to to nejhorší, co jste mohla udělat. Třezalka je velmi problematická bylina, která zasahuje do biotranfrormace velkého množství léků. Může mít pak podíl na zhoršení psychického stavu. Bez souhlasu lékaře bych ji neužíval. Já osobně doporučuji lidem se jí zdaleka vyhnout. Může být ku prospěchu spíše v ojedinělých případech, pokud lékař, či lékárník pacienta dobře zná. Prospěch je spíše krátkodobý a z dlouhodobého pohledu velmi  problematický.
Léky na předpis
Prosím,poraďte.Nedávno jsem se " seznámila" s několika záchvaty paniky.Kdo zažil,ví o čem je řeč-děsivé.Medikace- Seropram 10mg. ráno mi byla rozšířena o Rabakir 75 mg večer.Nemám s léky nejlepší zkušenosti a bojím se vedlejších účinků.Můžete rozptýlit mé obavy? Děkuji za Váš názor. - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, Neznám váš zdravotní stav, ale podle toho co uvádíte se zdá, že farmakologická léčba je nevyhnutelná. Obě léčivé látky jsou velmi dobře známy a lekaři s nimi mají dostatečné praktické zkušenostia ví co od nich očekávat. Proto prosím dbejte na dodržování dávkování a snažte s lékařem co nejlépe spolupracovat. Přeji vám, aby se stavy paniky již neopakovaly a léčba byla dostatečně účinná..
Léky na předpis
Dobrý den, psala jsem minulý týden. Výsledky krve: vše OK, jen hemoglobin snížený, myslím hodnota 109. Paní doktorka mi předepsala Ferro-folgamma, 1x denně, kontrola krve cca za 14 dní. Ekg v pořádku. Beru si tedy magne B6 forte a mám tu lyricu 2x denně 75 mg. Úzkosti mě trápí stále a bývám unavená. Ještě byste mi něco doporučil, co si brát na zmírnění těch nevysvětlitelných úzkostí. Děkuji mockrát. Pěkný den. Petra
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, pokud užíváte Lyricu, nedoporučuji ji kombinovat již se žádnými léčivy, či doplňky stravy, které působí na centrální nervový systém. Nedoporučuji také pití alkoholu. Vyhýbal bych se také pití kávy a pravého čaje. Lyrica může stav zlepšit až za nějaký čas. Nepůsobí ze dne na den. Úzkosti mají vždy racionální kořeny a je třeba příčinu najít a pozvolna pracovat na jejím odstranění. U nás bohužel psychoterapie nemá tak silnou pozici, jako v západních zemích, díky éře komunismu, kdy byla potlačována.  Prvním krokem by měla být většinou návštěva psychoterapeuta, nikoliv psychiatra. Systém úhrad léčebné péče však takovému postupu u nás nepřeje a jsme "pilulkovou zemí". V některých případech se ale opravdu bez léčiv neobejdeme a jejich užívání je racionální. Věřím, že je to váš případ a že se budete brzycítit lépe.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, mám takový problém - beru několik léků a tak od června 2017 mám vždy hned po jídle silné bolesti v podbříšku, nucení na zvracení, průjem se střídá se zácpou. Beru Euthyrox 50 na autoimunitní zánět, Plaquenil 2x denně na silné bolesti kloubů při chronické sarkoidoze, Betaloc ZOK 50, Risendros 1x týdně, Calcichew 1x večer. Všechny ty léky mimo Plaquenilu beru spoustu let, ale ten Plaquenil asi 1/2 roku. Se sarkoidózou se opakovaně potýkám 12 let, l0 let jsem brala Medrol, pak necelý rok Metotreexát a nyní tedy ten Plaquenil. Mám také dráždivý tračník, tak si laicky říkám, jestli ten Plaquenil není spouštěč těch problémů, ale to je jen domněnka. Jinak na klouby funguje úžasně. Moc děkuji a zdravím. Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, užíváte velmi účinné léky, jejichž nežádoucí účinky jsou velmi časté. Některé bývají i závažné. Jejich vzájemná kombinace pak riziko některých z nich výrazně zvyšuje. Vyšší dávky vápníku zvyšují obecně riziko zácpy. Zácpu poměrně běžně způsobuje i Risendros. Pod diagnózu dráždivého tračníku se dá schovat ledaccos a podle mého by měla zmizet z lékařské terminologie. Tato pseudodiagnóza pak bohužel svádí neřešit příčinu zažívacích obtíží. Často jsou důvodem jen stále se opakující dietní chyby a nerespektování skutečnosti, že pokud některá jdla a potravinářské výrobky zažívací problémy vyvolávají, je třeba je z jídelníčku vyřadit, či zpravidla jen omezit jejich konzumované množství. To má pak vliv i na zvýšený vznik různých mediátorů zánětlivých reakcí a na eskalaci problémů, které se zánětlivými onemocněními souvisí.. Bolesti v podbřišku mohou s Plaguenilem souviset a je dost pravděpodobné, že souvisejí. Mohou se stupňovat po dni,kdy zároveň užíváte  Risendros. Je třeba si tedy vypozorovat ,co tělu vyhovuje lépe a co hůře. Bez pravidelné lékařské kontroly zdravotního stravu tyto léky ale  předepisovat nelze. Lékař by pak měl ev. zvažovat, zda neupravit dávkování a způsob užití těchto léčiv, aby léky nakonec neudělaly více škody než užitku.
Léky na předpis
Dobrý den.Mám dost kg nadváhy.Probírala jsem to s obvodní lékařkou už před pár měsíci.Dostala jsem rady co se týká jídelníčku a pohybu-nicméně váha jde stále nahoru. Vím,že může být problém v štítné žláze (bylo to i u mé maminky) Obvodní mi štítnou žlázu prohmatala a řekla,že v ní problém nevidí,na jiné vyšetření mne neposlala. Mohu nějak já sama poznat,že štítná žláza není v pořádku? Co by jste mi doporučil na správnou funkci štítné žlázy? Nebo mohu přibírat s léků? Beru na vysoký tlak Lozap a Moduretic a na alergii ( s neurčené látky v kosmetice) Desloratadin a Antropen (astma kvůli neléčené alergii).Překročila jsem 60sátku,přesto bych chtěla vypadat k s světu a to s obezitou nejde.Děkuji za rady.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Veroniko. Je třeba  hlavně sledovat funkci štítné žlázy na základě biochemického vyšetření krve. Pokud jsou hodnoty v pořádku, neznepokojoval bych se a určitě neinvestoval do doplňků stravy. Jaký denní příjem tuků, sacharidů, vlákniny a bílkovin vám  nyní lékařka doporučila?  S postupujícím věkem je třeba omezovat energetický příjem a volit výrazně skromnějí porce. O to ale více je třeba dbát na výživovou hodnotu konzumované stravy.  To se bohužel velmi často neděje. Nadváha a obezita jsou největším zdrojem zdravotních problémů. Pokud byste dosáhla normální váhy, tlak by se vám zřejmě  snadno upravil a mohla byste být prakticky bez léků.
Léky na předpis
Děkuji moc za Vaši odpověď, zkusím tedy nepít kávu vůbec a uvidím, zda budou nějaké změny. Na rozbor krve mě zatím nikdo neposlal, změnila jsem praktickou lékařku a na krev jdu zítra. Až budu mít výsledky, tak bych se ještě ozvala a případně pak poprosila i o doporučení nějakých dalších doplňků, jak si pomoci. Psych. mi doporučila Acutil a praktická dr. dnes Magne B6. Mějte se hezky. Petra
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Petro. Určitě se ozvěte. Pokusíme se něco vymyslet, abyste se cítila lépe.
Léky na předpis
Dobrý den, předem děkuji za odpověď a reaguji na Vaši otázku : jaké léky užívá pacient- pacient trpí nauzeou, bolestmi žaludku,užívá motilium, madopar 62,5 4x1,5 tab., na noc 1x HBS madopar ,citalec,calcichev,melenor,luxfen,prenessa ,pragiola 1 x 1,condrosulf 800..Alergie na TTC,saliciláty,viregyt,azibiot,prachy,roztoče, potrav.aler.,byliny,neurol.Špatně snáší Duphalac a další podobné, vláknina způsobuje spíše zácpu.Ve všech kloubech+ ruce- artroza 2-3.st. Pacient-ve špatném stavu od zácpy, bolesti i psychiky, parkinson. od r.2013. Na bolest dlouho- palgotal 2 tablety denně, velká bolest žaludku, nechutenství, zácpa,průjem byl 3 týdny. 3.týden- náplast buprenorfin mylan, k tomu 1x palg.- pro velké bolesti L4,L5/S1 a kolene,.Milgama v tab.a vit.na polykání - vše tlačí v žaludkuProsím také o radu-rych.pos. imunity před hospitaliz.v nem. - šťávu nebo výtažek z bylin.JAK JÍ-SN- tm. chl.s tofu,SV-ovoce O-pol., bramb.+ maso,kompot,SV-mrkev,jabl. V- cel.peč.,jog..Tekut.-2 l. Moc děkuji
Jana Zapletalová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to se ani nedivím paní Zapletalová.  Je třeba omezit medikaci na to nezbytně nutné. Na zácpě se může podílet kombinace léků a nepochybně zásadní měrou Buprenorfin a Calcichew. Na bolestech žaludku se může podílet částečně Condrosulf . Motilium pak může dělat obtíže také a kdybych byl lékářem, právě tyto dva léky bych vyřadil jako první, protože jejich použití není nezbytné a často navíc problematické. Je třeba zvážit pečlivě dávku vápníku, který přispívá k zácpě i když má pacient osteoporózu. Dávku bych omezil na maxilmální  umělý denní příjem asi 300mg, pokud se výhýbá konzumaci mléčných výrobků . Dále bych příjem vápníku kontroloval na základě výsledků denzitometrichého vyšetření.
Léky na předpis
Dobrý den,
plánuji těhotenství, a občas si na bolest hlavy vezmu Aulin. Dočetla jsem se v příbalovém letáku, že snižuje plodnost chci se zeptat, zda tedy občasné (1x za měsíc 1 tableta) braní vadí. A jakým způsobem plodnost snižuje? Čím ho nahradit? někdy mě vzadu v zátylku bolí hlava natolik, že už vím a znám, že mi na to Ibalgin nezabírá.
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzko, v tomto případě nevidím problém, pokud se zrovna neztrefíte do dne, kdy by mohlo dojít k početí a kdy je  tedy i vajíčko připraveno k oplození. Protizánětlivý učinek nimesulidu je  zejména způsoben vlivem na hladinu prostaglandinů z nichž některé podporují zánětlivé reakce. Některé z nich významnou měrou  působí i na  ženský reprodukční systém a to na více místech. Mohou například způsobit potrat působením na oplozené vajíčko.Při užívání nimesulidu může být snížena pravděpodobnost oplození a může také dojit k poškození plodu v pozdějších stadiích těhotenství.





mobilní verze