Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Děkuji Vám pane doktore.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Katko.
Léky na předpis
Dobrý den, mohl byste prosím napsat, jaké vedlejší účinky by mohl mít lék na vysoký tlak Tolura 40 ? Mamince ho předepsali asi před rokem, měla zrovna 60. Bere ho ráno, ale během dopoledne se asponˇdvakrát až třikrát silně zpotí, jako po velké námaze.Požádala kolegu na pracovišti, aby jí tlak právě v této době změřil, na obou rukách byl kolem 140 / 65-75. Neví, čím to může být. Děkujeme za názor.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivano. Podnětů, které způsobí takovou reakci vegetativního nervového systému může být celá řada.Může to být i reakce na hypotenzi, t.j. na náhlé snížení tlaku. Výsledkem pak může být zvýšení systolického tlaku. Doporučuji tlak měřit každodenně ráno i večer, aby se dalo zjistit, zda je dávkování léku správně nastaveno.  Velmi často mohou takovou reakci vyvolat  i poruchy funkce páteře, oční vady, či  třeba dehydratace organismu.   
Léky na předpis
Moc děkuji za Váš čas a doporučení Zkusim se na parazitologii obrátit,zjistila jsem, že mají na stránkách kontakt přímo na dotazy.
A také díky za Vaši poradnu. Pěkný den.
Anna
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud najdete řešení, dejte  do poradny vědět, Anno. Sám jsem se se nesetkal s tím, že by nebyl Vermox účinný.
Léky na předpis
Ještě doplňuji,že sháníme informace kde se dá. Třeba podle článku v časopise VOX pediatrie z října 2017,od RNDr.Libora Mikoše,Ph.D.je opravdu Vermox málo účinný a měl by se obnovit dovoz pyrvinia do ČR.V době dětství mých dětí bylo k dostání běžně bez předpisu.
Ale ani u Pyrconu není zaručena eliminace.
Moc děkuji za odpoveď.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za doplňující informace. Pátrejte prosím ještě o možnosti reinfekce. 
Léky na předpis
Děkuji za rychlou reakci.Ano,je to roup dětský,vnučka chodí do školy,je jí 7 let.Táhne se to od MŠ.O problémech v okolí nevíme,čas tráví ve škole,v družině,doma,v kroužcích,stýkají se s známými.V domácnosti je ještě starší sestra,problém nemá.Dávkování dle příbalového letáku.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Poraďte se prosím  ještě někde na parazitologii, Anno.  Tam mají dostatek praktických zkušeností. Já bych to řešil opatrně vyšší denní dávkou. Jinou možnost  nevidím.  Možná by bylo na místě i koloskopické vyšetření. Vermox v minulosti fungoval velmi dobře. 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,Vaše poradna mi už několikrát pomohla,děkuji a mám dotaz. Vnučce se opakuje nákaza roupem dětským. Pravidelně cca po 3-4 měsících, dochází k reinfekci. ,Už jsme dovezli i Pyrcon,
Všechna předepsaná hygienická opatření dodržujeme. Nikdo jiný v rodině tím netrpí.Dle lékařky můžou být ,laicky řečeno, někde ve střevu roupi zapouzdřené.měla nějaký takový případ.a proto se to vrací.
Je nějaká pomoc?
Anna

Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Jedná se skutečně o roup dětský? Pohybuje se vnučka kžadodenně v dětském kolektivu? Má nějaké dítě z jejího okolí obdobné problémy?  Kde tráví nejvíce času? Jakou volíte dávku?
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, celý život jsem byla štíhlá, až posledních několik let jsem nabrala 20 kg, takže v současnosti vážím 85 kg při 165 výšky. Nevím, zda klást vinu dvojím antidepresivům, snížené funkci štítné žlázy a 12 hodinovému sedavému zaměstnání nebo i zvýšenému příjmu potravy. Kolik kg byste mi doporučoval shodit, abych ve svém věku byla ve zdravotních mezích? V pase mám 108 cm. Moc děkuji případně i za radu jak začít.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Dobrý den Kláro, některá antidepresiva mohou přispívat k nárůstu hmotnosti. Také na počátku substituční léčby hormony štítné žlázy někdy dochází k nárůstu váhy, díky těžko překonatelnému pocitu hladu. Je-li ale léčba dobře nastavena, nebrání nijak snížení váhy. Zcela zásadní je ale to, co jíme. Jíme příliš a pijeme také příliš alkoholu, který má hodně energie. S postupujícím věkem musíme být opatrní a příjem energie adekvátně snížit. Přílohy, běžné pečivo, pamlsky bychom si měli dopřávat jen občas. O alkoholu nemluvě. Musíme být ale také opatrní s konzumací  ovoce a pokrmů, které obsahují větší množství tuku, abychom si váhu po zhubnutí udrželi. Chcete-li snížit váhu, většinou je nejsnažší snížit váhu pomocí speciálních výrobků, které jsou určeny ke snížení váhy a které jsou dostatečně výživné. Úplná náhrada stravy po dobu 10-14 dnů  nás odpoutá od původního stravování, které vedlo k nadváze  a  snáze dosáhneme úspěchu. Mohu vám třeba doporučit Dietní plán Guareta na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy a který se snadno zvládá. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váha půjde dobře dolů. Na něj se zpravidla navazuje Dietním plánem Guareta na 10 dní, který již obsahuje jeden běžný pokrm. Jídelníčkem obdobné výživové hodnoty jako DP10 se pak pokračuje až do dosažení cílové váhy minus 2kg. Zpravidla je nutné 2 pokrmy Guareta/DietLine v jídelníčku ponechat, aby se hubnutí nezastavilo. K plánu je dobré používat vlákninové přípravky Guareta (viz., vlákninový set a blog o vlákninách).  Doporučuji užívat l Guareta SlimLinea prášek 3x2 kávové lžičky 30 minut před  jídlem.  Prášek se zamíchá do 200ml vody a rychle vypije.  Je možné také používat Guareta SuperSlim tobolky 3x2 tobolky za den. Mezi jídly v cca 10.00 a v 15.00 nechte rozplynout v ústech 2 tablety Guarety EasySlim za den.  Doporučuji vám snížit váhu na 65 kg. Tato váha by vám pak neměla způsobovat zdravotní komplikace. Na našem webu www.drstanek.cz máme Poradnu, ve které se za léta nakumulovalo spoustu  zajímavých informací. Budete-li mít čas,  pročtěte si ji a bude-li něco nejasného, určitě se zase ozvěte.

 

Léky na předpis
Siofor 500 a Torvazin jdou užívat společně a euthyrox50
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.  Ne vždycky je ale tato kombince léčivých látek nezbytná.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, zhubla jsem 23 kg, ale v pase mám ještě 106 cm, takže zhoršené zdravotní riziko, i pokud dotáhnu váhu na optimálních 72 kg určitě pas nebude do 80-88cm. Je to opravdu tak určující pro zdravotní rizika? Měřím 170 cm, váha 78 kg.věk 61 let
prosím nezveřejnit mailovou adresu
Zdenina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Zdenino. Tuk se vám zřejmě ukládá více v pase. Doporučuji ještě váhu snížit o 5-8 kg a držet si ji na této úrovni.  Určitě se dostanete pod 100cm v pase a to bude dostačující. Do budoucna se snažte  držet příjem tuku mezi 25-30% z celkového příjmu energie. Máte nějaké vážnější zdravotní obtíže? Užíváte nějaké léky? 
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, kolegyně se rozhodla, že bude hubnout a vyřadí ze stravy úplně cukry. Poslední dobou jsem si všimla, že chodí asi třikrát za hodinu na záchod, sama řekne, že potřebuje na malou...Ptala jsem se jí, zda není nachlazená, protože mně přijde, že chodí často, popíjíme průběžně nachystané pití, minerálky, čaje, vodu. Jsme kamarádky a nerada bych, aby díky hubnutí měla nějaký problém, ale ráda bych se Vás zeptala na názor. Vždy píšete o pestré stravě, děkuji.
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Mileno. Důvodem může být jen zvýšený příjem vody a třeba pravého čaje, který působí na někoho více močopudně. Močopudný je také oxid uhličitý, který obsahují minerálky ve větším množství. Navýšíte-li denní příjem vody, kofeinu z čaje a oxidu uhličitého,  může pak  dojít snadno k tomu, co jste uvedla. I u přísných redukčních režimů by neměl klesnout příjem sacharidů pod 50g za den. Toto pravidlo se osvědčilo v klinické praxi. Dlouhodobý dietní režim, ale nesmí postrádat žádné živiny. Nevhodný postup během redukčníí diety se  spíše projeví až v za delší dobu, jestliže je člověk relativně zdravý. Nízký příjem sacharidů při cukrovce může skončit tragicky. Nízkému příjmu sacharidů se musí přizpůsobit fyzická zátěž a jinak v tom  zase až tak velký problém není.  Nejhorší je, když člověk podstupuje dietní režim s obavami, které ještě podporují kamarádky. Kolegyni v úslí prosím podpořte a pomozte ji najít správnou cestu k vytoužené váze.Tím to ale nekončí. Není možné se po zhubnutí vrátit k jídelníčku, který vedl k nadváze či dokonce k obezitě.
Parafarmacie
Dobrý den, moc se mi líbily Vaše rozumné odpovědi. Mám dlouhodobě mírně zvýšené jaterní testy, GMT kolem 2, bilirubin těsně nad hranicí, mírný cholesterol, kys. močová. Dlouhodobě mě trápí chronické zažívací potíže po chronickém zánětu žlučníku, vyoperová, a chronické problémy s aktivitou EB viru. Jím celkem střídmě a zdravěji, ale ráda bych si občas dala suché červené víno. Myslíte, že v menší míře mohu? Mám ho moc ráda. Děkuji za odpověď
Yvona Zubalíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Yvono. Takto jak uvádíte vaše hodnoty z biochemického vyšetření krve v tom problém nevidím. Určitě ale nedoporučuji pravidelní každodenní pití alkoholu v jakémkoliv množství, i když nepatřím mezi abstinenty. Sklenička piva či vína  k celé řadě pokrmů patří a považují to za normální součást pestrého stravování. Zvýšená aktivita E-B viru je doprovázena únavou.Alkohol, mimo jiné, zhoršuje také kvalitu spánku a může tak společně zvyšovat  únavu. Rozhodneme-li se přidat pro řešení únavy kávu či energetické nápoje, můžeme se propracovat při pracovní zaneprázdněnosti až ke zbytečnému fyzickému a psychickému vyčerpání, které se často  nesmyslně řeší i psychofarmaky.
Parafarmacie
Dobrý den,
bylo by možné od Vás získat vzorový dietní jídelníček, prosím?
Konkrétní data bych zaslala soukromě.
Děkuji za Vaši odpověď.

Adéla Stőrová
Adéla Stőrová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní, Adélo. Po zaslání informací o zdravotním stavu, včetně biochemického vyšetření krve a moči a nezbytných personáních dat ( výška, váha ,věk) vám mohu doporučit výživové složení jídelníčku. Podle toho si můžete snadno jídelníček sestavovat a kontrolovat na www.potravina.cz.  Každý má jiné chuťové preference a skutečně induvidálně sestavený jídleníček, nejlépe na 14 dní, aby to mělo nějaký zdravotní význam (většina lidí má určitý stravovací stereotyp, který se v podstatě opakuje, pominu-li dietní prohřešky) je již časově náročné. Nakonec to můžete zjistit sama, pokud se rozhodnete si takový jídelníček sestavit.
Parafarmacie
Chcem sa spýtať manžel berie warfarin moze si dať náplasť thermacare dakujem
Gadosikova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano!
Parafarmacie
Dobry den, jsem na konci prvniho trimestru a dobiram vitaminy chytre miminko pro prvni trimestr. Mohu si jiz koupit vitaminy pro druhy trimestr, i kdyz jsem teprve ve 12.tydnu? Popripade jakou jinou alternativu byste mi doporucil? Dekuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Skutečná potřeba vitaminů během těhotenství závisí na mnoha faktorech i když hlavním faktorem je určitě způsob stravování budoucí maminky. Rozdělovat multivitamin na jednotlivé trimestry je marketingově velmi srozumítelné, vychází všeobecně z vysokého povědomí a může se prodat takto více balení od jedné značky. Z odborného hlediska je momentálně nereálné vyrobit takový multivitamin, který by opravdu plošně kryl aktuální potřebu všech vitaminů v daném trimestru u všech maminek bez nadbytečného příjmu, či naopak. Podle mého  je takovéto označování přípravků spíše klamáním spotřebitele, ale myslím že momentálně nenáráží na žádnou administrativní regulaci. Uživání multivitaminu v těhotenství může mít význam. Já sám je ale doporučuji jen tehdy, pokud vidím, že jídelníček není dostatečně výživný a může postrádat více důležitých živin. Často má smysl jen zvýšit příjem formou doplňku stravy jen některého z nich. To platí i o minerálních látkách.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore co si prosím myslíte o těhotenství v 35 letech? Vím že je to trochu mimo Vaši tematiku nicméně máte velmi zdravé názory a tak se na Vás obracím. Partnera jsem našla bohužel až takto pozdě. :-(
Šarlota
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý, Šarloto. Není to sice ideální biologický věk, ale myslím si, že si miminko dokážete více užít a vytvoříte mu snáze harmonický domov. V mladém věku hodně mladých párů nemá takové ekonomické zázemí a vztah obou rodičů může jen kvůli tomu zbytečně skřípat. Neshody pak vnímá citlivě a úzkostlivě i malý človíček a nikdy na ně nezapomene. Určitě už neváhejte ani minutu, nemáte-li vážné zdravotní obtíže.
Parafarmacie
Dobrý den, dcerka 2r. pila dětský 100% ovocný džusík já jsem ho nezkoušela, protože jsem čekala že nový, zavřený zkažený nebude...ale byl. což mě docela dost překvapilo...bez plísně, jen chuť byla mírně kyselkavá což tak být nemá. Asi proto tentokrát dcerce nechutnal, není divu. Nevypila toho moc ani ne polovinu. Může mít nějaké zažívací potíže, nebo mohu max.čekat průjem. Děkuji
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Maximálně bych čekal průjem, Adélo. Teploty letos byly extrémní a  je zázrak, že většinou neklimatizovaná auta dokázala převážet potraviny do prodejen v relativně dobrém stavu. Na zkažené a závadné potraviny jsem ale v regálech narazil také.
Volně prodejné léky
Děkuji vám moc pane doktore zkusím tedy Skinoren. Mám doma na den na hydrataci zmatňující hydratační krém od La Roche, myslíte že postačí nebo mám raději zakoupit Effaclar H, který je určen na pokožku dehydratovanou léčbou?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych pokud možno jen pokožku omyl vodou. Nejlépe svařenou, obsahuje-li více minerálních látek.  použil. Na omytí se hodí velmi  jemná houbička: Nejsem ale schopen žádnou nyní doporučit. Vždy jsme používali jen naší, vlákninovou bez jakýchkoliv umělých přísada tak přehled nemám. Skinoren bych nanášel na obličej ráno a večer. Bude-li to nezbytně nutné, během dne použijte ten krém zmatňující, jestli vám vyhovuje. 
Volně prodejné léky
Děkuji Vám moc a ještě poslední otázka, který z nich bude účinnější nebo silnější?Chtěla bych něco co mi rychle zabere, nicméně nevím, zda je to z dlouhodobého hlediska to lepší?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já v těchto přípravcích žádný rozdíl v dosaženém léčebném efektu nevidím i když účinné látky nejsou totožné. Dermatologové však mají mnohem větší praktické zkušeností a možná by preferovali Differine. Já osobně doporučuji jako první volbu Skinoren i z toho důvodu, že s účinnou látkou Skinorenu je mnohem více zkušeností a je považována za velmi  bezpečnou. Differine pravděpodobně i do budoucna zůstane pouze na lékařský předpis.
Volně prodejné léky
Děkuji Vám za odpověď nicméně jste se vyhnul odpovědi na to co jsem se Vás ptala a to jakým způsobem působí na pokožce oba přípravky, co dělají dále, zda vysušují nebo jinak narušují pokožku?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na pokožku nemusí působit u každého stejně, Sáro. Setkával jsem se běžně se  zarudnutím pokožky  a jejím podrážděním. Pokožka může být také bolestivá a mohou se odlupovat kousky kůže. Může svědit i pálit. Bude pravděpodobně vysušená. Tyto přípravky působí na oblast vlasového folikulu a  jsou velmi účinné na mikroorganismy, které se podílejí na vzniku akné. Problémy, které jsem uvedl by měly zpravidla  postupně vymizet a znatelné zlepšení může nastat asi za 3-4 týdny.  Přípravek bych používal přesně podle přiložené a tedy aktuální příbalové informace.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
pane doktore, objevilo se mi v poslední době akné, něco málo jsem zhubla nevím proč tak najednou je mi už 31 let. Šla jsem k lékaři pro recept, myslela jsem že dostanu Skinoren kdysi jsem ho dostávala ale doktor říkal, že Skinoren je volně prodejný a doporučil mi Differine. Snažila jsem se oba přípravky pomocí internetu porovnat, jen mi nějak nedochází rozdíl mezi nimi co se působení týče. Diferine uvolňuje maz a Skinoren také, navíc Skinoren brání rohovění a je ještě antibakteriální. Vychází mi z toho Skinoren skoro lépe. Co si myslíte vy a co ještě ten diferine dělá?|Který bude účinnější?Děkuji
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sáro. O volné prodejnosti léčivého přípravku rozhoduje i výrobce. Tím se ale zbavuje možnosti úhrady ze zdravotního pojištění. V současné době se stále více ekonomicky vyplácí, díky sociálním sítím,  koncentrovat  se na konečného spotřebitele. Je vidět, že Skinoren je hodně zmiňován na sociálních sítích a je jasné, že firma nezahálí. Objektivně porovnávat tyto dva přípravky je na vysoce odbornou debatu. Pokud vás akné trápí, volil bych  jako první krok Skinoren, protože je pro vás lépe dostupný. Očekával bych pozitivní změnu, minimálně  po vizuální stránce.  Někdy má ale smysl volit gelovou formu místo krému (Differine gel) a může se to projevit na léčebném výsledku.  Budete-li potřebovat více informací, ozvěte se prosím.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktotr proč se nesmí pít žadny akohol při použití xarelta 20 mg děkuji za odpověd :)
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Moniko. Alkohol může ovlivňovat účinek Xarelta  a to buď nepřímo tím, že zvyšuje riziko jaterního poškození a také tím, že je enzymový induktor.  Může tedy měnit osud léčivé látky obsažené v Xareltu v lidském organismu a tím snižovat léčebný efekt tohoto léku. Existují i jiné mechanismy, kterými může alkohol zhoršit zdravotní stav u vážněji nemocných osob. 
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu pro moji dceru. Trpí psychickými problémy a lékař jí předepsal lék Trittico Prolong 300 mg., tabl. s prodlouženým uvolňováním, užívá 1/2 tabl. večer. Dcera by chtěla otěhotnět, může užívat tento lék v těhotenství, je to bezpečné? Její ošetřující lékař (psychiatr) tvrdí, že podle příbalového letáku, lék v těhotenství může užívat. Já mám ale strach aby to nemělo špatný vliv na dítě. Moc děkuji za odpověď. Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den ,Věro.  V řadě případů je  výrazně větším rizikem vysazení tohoto léku, než jeho používání v těhotenství. Respektoval bych rozhodnutí psychiatra. Tento lék je považován za velmi bezpečný¨v porovnání s jinými léky, které jsou používány na obdobný problém. Nelze vyloučit a věřím, že lékař během těhotenství lék vysadí, protože se psychický stav vaší dcery dostatečně stabilizuje. I v tomto případě je ale důležité, aby byla dcera po porodu v kontaktu s lékařem a chodila na pravidelné konzultace, pokud nebudou stačit jen konzultace telefonické. Ty jsou také, pokud vím, hrazeny zdravotními pojišťovnami.
Parafarmacie
Dobrý den,měl byste prosím doporučení na nějaký doplněk stravy z lékarny týkající se přechodu pro 56-letou? Začaly mi neskutečné návaly horka, v noci mne to budí. Žádné léky neužívám. Děkuji
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Ireno. Tyto přípravky doporučuji trochu intuitivně na základě osobní komunikace. To se mi nejlépe osvědčuje, protože ženy reagují různě na jednotlivé skupiny fytoestrogenů. Jako první volbu bych elektronickou cestou doporučil Menoflavon-Forte.
Parafarmacie
Dobrý den.Děkuji Vám za odpověď ohledně náhrady za leciderm. Excipial jsem si okamžitě koupila a super,žádná reakce. Dočetla jsem se,že je výborný pobyt v solné jeskyni.Zlepšuje prý celkový zdravotní stav, především u astmatiků, alergiků, ekzematiků a osob s chorobami dýchacích cest. Je to pravda? Pokud ano kolikrát je pobyt v solné jeskyni doporučován? A jak často-denně,1x týdně...? děkuji za odpověď. Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Věro. Mořská sůl je zdrojem jodu a jód působí tkzv. sekretolyticky - zkapalňuje hlen, který  v nadměrné míře tvoří sliznice plic pokud je podrážděná a zánětlivá. Jód může v určitém množství pronikat plicemi do krevního objemu a zvyšovat denní příjem jódu. To může mít negativní dopady na regulace, které souvisejí s tvorbou hormonů štítné žlázy i na jejich působení v organismu. Myslím si ale, že každodenní pobyt ve formě léčebné kůry  po dobu  10-14  dní nijak škodlivý není a tělo se s tím popasuje. Solná jeskyně nemusí vyhovovat každému s problémy, které jste uvedla. U alergiků a většiny astmatiků má v podstatě smysl pobyt v jakékoliv jeskyni, protože je to prostředí s nízkou koncentrací alergenů a mechanických částic.. U onemocnění horních cest dýchacích záleží na aktuálním zdravotním stavu a stojí za to se poradit s lékařem, zda je momentálně pobyt v solné jeskyni vhodný. Vyšší vlhkost může vyvolávat dýchací obtíže. Dostatečný obsah kyslíku ve vzduchu musí být samozřejmostí.  Myslím si, že každý provozovatel solné jeskyně by měl řádné odpovědět na vaše dotazy i když mám dojem, že toto podnikání není nijak regulováno kromě vyjádření hygienika před zahájením provozu a vlastní kolaudací provozovny. Hygienik může ovlivnit obsah provozního řádu, kde by mělo být podlé mého názoru specifikováno to, na co jste se ptala. Pacient s infekcí horních cest dýchacích určitě do solné jeskyně nepatří.
Léky na předpis
Vedle vysokého krevního tlaku, trpím neuropathií, nyní pozoruji, že mi otékají výrazně kotníky. V těchto horkých dnech mám potřebu více pít. Piji Magnesii a Birel, zel. ječmen. Alkohol ani pivo již dlouho nekozumuji. Kávu čtyři šálky denně. Léky předepsané lékařem: Purinol, Indapamid, Betamed, Prenewel a a lék na reflux. Měřený tlak: 129/75/61
V poslední době pocit únavy, dříve s příchodem léta ustoupil, nyní neustále trvá. Narodil jsem se do druhé republiky v roce 1939. Prosím o posouzení, díky.
Pavel Machálek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Pavle. Pozor na Birell. Jeden půllitr obsahuje přes 40g cukru !!! Přibírá se po něm velmi snadno. Nadváha či obezita přispívá k vysokému krevnímu tlaku a samozřejmě i k vysoké hladině kyseliny močové. 4 šálky kávy za den, pokud se léčíte s vysokým krevním tlakem považují za zásadní chybu. Káva také prohlubuje únavu díky tomu, že zhoršuje spánek a to i u lidí, kteří  na působení kávy  citliví nejsou a přímo je nepociťují.  Káva také může prohlubovat problémy s refluxem. Dráždí žaludeční sliznici. Myslím tedy, že u vás se dá docílit zlepšení zdravotního stavu docela snadno. Doporučuji max. jednu slabou kávu ráno a úpravu jídelníčku. K pití vodu, kvalitní bylinné čaje, v teplém počasí i minerální vody. Birell či alkoholický nápoj občas.
Parafarmacie
Pane doktore, čtu Vaši poradnu často a všimla jsem si dotazů ohledně kloubů a plotének. I já začínám patřit do skupiny lidí, která s tím má problém. Kamarádce ze Slovenska pomohly tobolky Čertův dráp, tvrdila, že používala pravidelně i mast a artrosa se po roce nezhoršila.Co na to říkáte? Zkusit ? Zakoupit ? Vážím si Vašich rad, tak prosím poraďte i mně. Děkuji.
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Že by artróza nepostupovala, díky těmto výrobkům, je vyloučené, Mirko. Na zpomalení procesu má zásadní vliv tělesná hmotnost,  výživa a přiměřenost fyzické zátěže. Harpago má ale protizánětlivé účinky a může ulevit od bolesti, díky tlumení zánětu. Nic víc. Může bý alternativou k protizánětlivým lékům, je-li kvalitní a obsahuje dostatečné množství aktivních látek. To bývá problém. Protizánětlivé léky je dobré používat co nejméně. I tlumení bolesti bývá kontraproduktivní, protože pak klouby, díky sníženému vnímání bolesti, více namáháme a problém se prohlubuje. Léky k tlumení bolesti je lepší používat jen na noc, aby se spánek narušil co nejméně.
Parafarmacie
Dobrý den.Mám velmi intolerantní pokožku i alergii na kosmetiku.Chodím na alergologii a tam mi bylo řečeno,že si musím vypozorovat sama co mi vadí.Mám velmi suchou kůži.Na alergologii mi nabídla lékařka tělové mléko Altermed Leciderm.Bylo dobré,žádnou reakci jsem na něj neměla.Teď už ale není k sehnání.Můžete mi poradit vhodnou alternatívu? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já by volil Excipial Lipolotio, Věro. Je dostupný v lékárnách.
Léky na předpis
Starám se o seniora(95),má kardiostimulátor, stále užívá vasocardin a inhibici, je to vzhledem ke kardiostimulátoru nutné?
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pravděpodobně ano. V jakém rozmezí se mu pohybuje tlak? Jaké  všechny  léky užívá ?
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za vas nazor ohledne barveni vlasu. Ale nezlobte se na me, stacila by pouze odpoved ano/ne. Ptam se na barveni vlasu a odpovedi mi je to, ze si je muzu barvit, jelikoz je nase priroda stejne tak znicena, ze me dite je predem odsouzeno k zahube a utrpeni. To mi prijde minimalne dost nesikovne receno. To je jako byste mi rekl, ze mohu kourit a pit alkohol, protoze uz samotny vzduch a voda je vlastne skodlivejsi.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Něco na tom je Lucko, když jste takto na moji odpověď reagovala.  Určitě to nebyl úmysl ve vás  vzbuzovat ještě více obav. K tomu není tato poradna určena.  Bylo to zbytečné. Příště se polepším.
Dermatologika
Dobrý den,
mám jednu otázku dostala jsem od kamarádky tip na krém Skinoren. Jaké s ním máte prosím praktické zkušenosti. Mám drobné pupínky a už jsem nevydržela čekat, zda se to zlepší samo přitom je mi skoro 30 let.
Jak přesně Skinoren působí na kůži (co přesně dělá)?
Vladěna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Vladěno. Účinek Skinorenu je dosti složitý. Zasahuje do hlavních příčin akné. Ovlivňuje osídlení pokožky mikroorganismy a značně eliminuje ty bakterie, které akné vyvolávají . Působí také v místě vlasového folikulu, které je pro vznik akné klíčové. Účinná látka působí také protizánětlivě. Skinoren je  léčivo, které zmírňuje projevy akné a má smysl jej vyzkoušet, pokud vás akné trápí.
Parafarmacie
Dobry den, je to spise reakce na vyhledavani na internetu a ruzne diskuze a nazory pro a proti. Premyslim o tom proto, ze je to preci jen chemie, aplikovana na telo.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, myslím že je to okrajový problém. Celková rizika, která jsme vytvořili díky svému neodpovědnému chování k přírodě a planetě jsou problém nepoměrně větší. To představuje určité riziko pro maminku i pro dítě již nyní. A hlavně pro jeho budoucí existenci a spokojený život. Snad jedinou pozitivní skutečnosti je, že se můžeme stravovat mnohem lépe než v minulosti a že žijeme v docela klidné zemi, která by mohla být v "pohodě". 
Parafarmacie
Dobry den, jsem v 10.tydnu tehotenstvi. Je v tuto chvili rozumne si barvit vlasy? Doma nebo u kadernice. Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já v tom  pro miminko riziko nevidím. Lucko. Z čeho máte prosím obavy? Jestli je váš dotaz reakcí na nějaký článek  z internetu, pošlete mi prosím odkaz.
Parafarmacie
Děkuji Vám pane doktore, je to smysluplné, můžete mi tedy prosím popsat, v čem je chemický peeling pro pokožku špatný, co dělá špatně a třeba i nějaké vaše špatné zkušenosti. V tuto chvíli mě to opravdu zajímá.
Kačka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím Kačko, že na internetu najdete informaci které látky se k chemickému peelingu používaji. Najděte si je pak odděleně bez spojení s peelingem a přečtěte si jejich vlastnosti. Pokud máte problémy s pokožkou, určitě si nastudujte, z čeho se pokožka skládá a jak funguje. Jinak  diskuze o jejich vlivu na pokožku v určité koncentraci je na hodně odbornou debatu ve které si s běžným slovníkem nevystačíte. Odborně diskutovat se dá hlavně o konkrétním postupu.  Možné účinky  jednotlivých látek se dosti zveličují. Určitě ale nedejte jen na mé názory a zkuste se poradit i s někým, kdo má s peelingem zkušenosti. Pozitivní reakce na internetu bych nebral až tak vážně. Není problém je vygenerovat.  Skutečně osobní sdělení má pak již nějakou  výpovědní hodnotu.   V každém případě neodsuzuji chemický peeling nijak radikálně. Jen v něm nevidím příliš rozumnou cestu a ne vždy je pro něj vhodný čas. Nic víc.  
Parafarmacie
Přeji Vám hezký den, pane doktore,
vyšetřením krve mi byla zjištěna lehce snížená funkce štítné žlázy (TSH 5,6, ostatní v normě). Bylo by dobré začít užívat nějaký doplněk s jodem či upravit jídelníček? Děkuji.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Dano. Je dosti nepravděpodobné, že by problém souvisel s nedostatkem jodu v potravě. Rizikovějších oblastí je u nás málo a ve stravě máme jódu dostatek i díky jodování soli. Z jedné naměřené hodnoty  tohoto typu také není možné dělat žádný závěr. Zatím bych to pustil z hlavy.  Kontrola za půl roku by byla na místě. Dbejte prosím, abyste odběr krve absolvovala skutečně nalačno a byla dostatečně hydratovaná. I to může zkreslit výsledek analýzy i když se jedná o mikrometodu.
Parafarmacie
Pane doktore děkuji za názor, nicméně chemický peeling doopravdy doporučují kožní lékaři, dokonce i v poradně zde na IDNES (již je uzavřena ale odpovědi tam dodnes jsou). Vím, že ho dělají i kosmetičky, ty však mají slabší přípravky (kyseliny)
Kačka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vím o tom Kačko. Je na každém, jak se svojí odbornosti naloží a zda mu za to případný finační prospěch stojí. Na každém postupu se najdou silné a slabé stránky. Ty silné by ale měly v medicíně převažovat a lékařské postupy musí být založeny na vědeckém základě. To, co je chemickým peelingem slibováno, by mělo být adekvátně ověřeno a měly by být popsány dlouhodobé dopady takového postupu na funkci pokožky v ošetřovaném místě. Já samozřejmě  při své dlouholeté práci v lékárně vždy viděl spíše ty nepřiznivé dopady určitého postupu. Z poslání lékárny je to i logcké. 
Léky na předpis
Dobrý den, prosíme o radu. Maminka, 61, již rok bere léky na snížení tlaku. Z původních 160/100 tlak klesl v průběhu roku na 140/85. Je u nás na návštěvě a zjistila, že si nevzala platíčko s léky a má zásobu jen na 3 dny a na 4 dny nemá. Může se stát za takovou dobu, že tlak opět prudce stoupne ? Jaká prodleva je už nebezpečná? Děkujeme za odpověď.
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Vlaďko. Může. I třeba  jen kvůli tomu, že si uvědomuje, že nemá potřebné léky na celou dobu pobytu. Psychická  složka hraje velmi významnou roli a někdy i  zásadní.  Nenechte to být. Ať je maminka u vás v klidu a pohodě. Myslím si, že návštěvou lékařské pohotovostní služby by se to dalo  snadno řešit, když vezmete léky s sebou. Lékař léky na nezbytnou dobu předepíše na RP a vy je vyzvednete v lékárně. Neměl by to být problém. I jednodenní vysazení léku na snížení TK  při souběhu několika nepříznivých okolností ( někdy se zdá, že skutečně osudových) může skončit tragicky a naopak. Je dobré jít naproti tomu, co si přejeme.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore byl zde zmiňován chemický peeling, zaujalo mě, že jej nedoporučujete. Proč, vždyť ho doporučují snad všichni kožaři, kdyby to bylo pro pokožku špatné, tak to přece nebudou doporučovat. Napište mi prosím co a proč si to myslíte (o tom peelingu) Děkuji
Kačka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kačko. Chemický peeling může být určitým řešením kosmetického problému a může mít  jistý smysl pro ty osoby, kde je funkce pokožky zhoršena. Obávám se ale,  že chemický peeling nic fakticky neřeší a funkci pokožky nijak nezlepší a problém možná prohloubí. Pleť  může vypadat na určitou dobu  a na první pohled lépe.  Nic víc. Je to postup nelékařský. V každém případě bych vyhledával pracoviště  s dobrými referencemi, pokud jej chcete podstoupit.  Je to také o osobním přístupu.  Kosmetologie má často k šarlatánství docela blízko. Dá se ale dělat i na vědeckém základě. 
Parafarmacie
Dobrý deň, doplnam svoj predosly dotaz, mam mesacne dieta, ktore je kojene a vcera som pojedla dost vela mliecnych produktov, a dnes ma dcera cely den bolesti bruska, mam pocit, ze je to kvoli tomu, preto som chcela vediet, dokedy ju moze BKM z mojej stravy ovplyvnit, chcem vediet, ci su za tym mliecne produkty, ci nie, preto planujem na par dni vysadit mlieko a sledovat, ci bolest brucha bude u dietata pretrvavat,preto som chcela vediet, kolko "bezmliecnych" dni potrebujem, aby som si bola ista, ci jej mliecne vadi/nevadi. dakujem - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Bílkoviny mateřského mléka se musí v trávicím traktu rozštěpit a pak znovu v maminčině těle vytvořit.  V  jejím mléce pak nejsou totožné. Zmiňují to kvůli možné úvaze o intoleranci na určitou mléčnou bílkovinu kravského, či zvířecího mléka..Složení mateřského mléka je sice na stravě závislé, ale zvýšenou konzumací bílkovin a tuku nezvýšíte významně jejich obsah v mateřském mléce.  To platí o mléčném cukru-laktóze také. Složení mateřského mléka se ale docela významně mění po dobu kojení a mezi maminkou a dítětem existuje "informační výměna". Složení mateřského mléka tedy reaguje na aktuální potřeby dítěte, jak je to jen možné.  Na druhé straně se domnívám, aniž bych k tomu měl k dispozici nějaká  věrohodná vědecká data, že některé mastné kyseliny( které tvoří mléčný tuk kravského mléka), mohou procházet do mateřského mléka přímo , bez předchozí látkové přeměny.  I relativně malé množství navíc by pak mohlo miminku udělat trávicí problém, kvůli tomu, že v trávicím ústrojí nemá aktuálně dostatek trávicím enzymů a žluči.  Pak bych očekával nejen bolesti bříška, ale  i následně řidší stolici. Některé mastné kyseliny dokáží také dráždit sliznici trávicího ústrojí.  Určitě je  tedy lepší stabilní příjem mléčných výrobků, než nárazové zvýšení. I tělo miminka musí mít dostatek trávicích enzymů a také ono potřebuje určitý čas na jejich vytvoření, je-li příjem zvýšený a tedy na adaptaci. Sledujte prosím také, zda je do mléčných výrobků něco přidáváno co  tam  přirozeně "nepatří".  
Léky na předpis
Mám zistenú perzistujúcu FA -. Užívam Concor Cor 2.5 a Eliquis. Zistil som, že keď si zoberiem malú dávku lexaurinu /1,5 x 1, alebo 1x Ansilan / pociťujem výrazné zmiernenie sprievodných znakov arytmie. Ako by ste mi doporučili ich užívanie z hľadiska vzniku možného návyku.Dlhodobo užívam Betahistín na tinnitus ľ. ucha.
Ďakujem
Mám 70 r., muž rekreačne športujem./tenis/
Ivan Kubáň, Ing.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý de pane inženýre. Riziko návyku při tomto dávkování je velmi malé a  není to špatné řešení. Také v kombinaci všech léků nevidím zvýšené zdravotní riziko.
Parafarmacie
Dobrý deň, zaujímalo by ma, na ako dlho je potrebné vysadiť zo stravy mliečny produkty, aby nemali vplyv na bruško kojeného dieťaťa, niekde som čítala, že postačí 3-4 dni, inde až mesiac.... dakujem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Konzumace mléčných výrobků je pro maminku v době kojení mimořádně důležitá, protože mléko je nejlepším zdrojem vápníku,  pro jeho velmi dobrou využitelnost a vysoký obsah. Ztráty kostní hmoty během kojení nelze úplně eliminovat, ale právě konzumace mléčných výrobků tuto nepříznivou bilanci mezi příjmem vápníku a jeho ztrátami zmírní. Vášemu dotazu z výživového hlediska nerozumím a nevím, proč byste si měla takto počínat, pokud mléčné výrobky snášíte a netrpíte nesnášenlivostí mléčného cukru-laktózy.  Budu rád, když váš dotaz ještě případně upřesníte. Netuším, čeho chcete tímto postupem dosáhnout.
Volně prodejné léky
Dobrý den, mohu užívat dohromady léky Gingko 80 mg a Wobenzym? Léky na ředění krve (po úrazu) už jsem vysadila před týdnem. Děkuji Slávka
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Léky na předpis
Zdravím a chci poprosit o radu - velmi mě občas bolí kyčel a ploténka dráždí nerv. Kamarádka mně doporučila sprej DIKY, údajně je na předpis, snad vyrobeno ve Švýcarsku. Neznáte prosím ? Pokud by se dostal přes kůži a zabránil bolesti, bylo by to fajn a určitě by se pošetřil žaludek od prášků od bolesti. Děkuji za odpověď.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, znám tento lék, Evo. Pozitivní reakce na něj jsem nikdy nezaznamenal. Ve vašem případě je velmi nepravděpodobné, že by zabral. Spíše bych ho volil při  větších bolestech svalů po nějaké fyzické či sportovní zátěži, kdy je potřeba být  rychle fit a lépe se vyspat. Alternativou je použití čípku. To se mi zdá racionálnější řešení. Takto se dosáhne výrazně vyšší koncentrace  léčivé látky s protizánětlivým účinkem v požadovaném místě působení. Je důležité zmenšit otok po zánětlivé reakci, který utlačuje příslušný nerv. Např. Profenid při tomto typu obtíží. Pozor na obuv, na vhodné lůžko i  na větší nadváhu.
Volně prodejné léky
Dobrý večer! S triptany nemám zkušenosti.Měla jsem od bolesti ultracod , ale magistra v lékárně mi řekla,že není dobré ho brát s ostatníma lékama co užívám. Migrémami netrpím.Nevadí mi světlo. Mám osteofyty oboustrané na krční páteři.Jen bych se chtěla poradit co bych si mohla v akutním případě vzít od bolesti k lékům co beru, ,jen když není vyhnutí. Moc děkuju ještě jednou a přeju hezký večer. Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako první krok bych zkusil tedy Ataralgin, Lidko. Ozvěte se potom prosím jak se osvědčil a do
jaké míry bolest ustoupila a zda se vrátila.
Volně prodejné léky
Dobrý den! Už jednou jsem Vás žádala o radu a moc za ni děkuju.Tudíš se na Vás obracím,jaký lék bych mohla brát od bolesti hlavy k těmhle lékům:lamotrigin 50, euthyrox 75, trombex 75 a menoflavon.Léčím se skrční páteří,epilepsie,po hysterektomii celkové jsem apo slabé mozkové příhodě. Někdy,čas od času,mám neúnosné bolesti hlavy. Děkuju za radu a aťse Vám daří! S pozdravem Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lidko. Napište mi prosím s jakými analgetiky máte zkušenosti a do jaké míry se vám osvědčují. Potřebuji se něčeho chytit. Máte zkušenosti s triptany?
Parafarmacie
Dobrý den,
prosím pomůže v létě pleti k hydrataci termální voda např. Avéne? Mám mastnou plěť ale mám pocit, že je vysušená.
Zina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě, Zino. Má to svůj smysl. Můžete ale použít obyčejnou plastovou lahvičku  se sprejovým uzávěrem za pár korun  z lékárny a dát si do ní vhodnou minerální vodu. Doporučuji Ondrášovku, kvůli vyššímu obsahu vápníku. Tu si mastná pokožka pochvaluje. Je možné také použít vlhký kvalitní kapesník namočený v minerálce a několikrát za den si jej na obličej položit.
Parafarmacie
Ano večer Belakne ráno Skinoren, co to může dělat špatného na kůži?
Johan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Johan. I účinnost místně aplikovaného přípravku záleží na dávce účinné látky, která je  během dne nanesena  na pleť. Je třeba dodržet i správný postup při aplikaci a pokožku správně připravit, než se lék na kůži v jemné vstvě rozetře. kdyby bylo po mém, sám bych pravděpodobně volil spíše tento postup :
1. Nepoužívat Belakne. 2. Používat  Skinoren ráno a večer. 3. Pokud pokožka bude vypadat mírně podrážděně pokračoval bych po dobu 14 dní a pak se rozhodl jak dále.. 4. Kdyby  se podráždění stupňovalo, poradil bych se  s lékařem zda lék vysadit, či jen snížit množství, které bude aplikováno. 
Parafarmacie
Zdravím pane doktore, všimla jsem si že se tu dost probíralo akné, mě teda letošní léto trápí také, čím to je proboha? Podotýkám, že se zrovna moc nepotím. Ale jdu na kožní a zajímá mě co se Vám z léků osvědčuje na akné nejvíc? Dočetla jsem se o Duac Gelu, Diferinu, lékaři doporučují chemický peeling ve velkém. Zajímá mě váš názro
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Danielo, velmi teplé počasí přeje mikroorganismům které podporují vznik akné. Problém je třeba řešit indiviuduálně a chemický peelling je asi cesta do pekel.
Parafarmacie
Asi týden mám v puse stále slanou chuť, i na rtech, nelze ničím přebít, snad trochu bílým jogurtem. Před 14 dny jsem brala 2x antibiotika, jinak beru dlouhodobě léky na sníženou činnost štítné žlázy, lupus, občas léky proti pálení žáhy.
Zdeňka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, Zdeňko, že je to způsobeno jídelníčkem . Zkuste na několik dní snížit příjem sacharidů a tuků, zda se stav neupraví. Užíváte nově nějaký léčivý přípravek?
Parafarmacie
Dobrý den, gynekoložka mě předepsala přípravek Gynoflor na upravení poševní mikroflóry. Velice mi vyhovoval - zabránil mě v "rozjetí" problematických vaginálních problémů. Je nějaký volně prodejný přípravek, který by kvalitativně odpovídal? V nabídce lékáren je jich spousta. Samozřejmě znám obecná doporučení o hygieně, stravování apod. Bohužel i přes jejich dodržování trpím na tyto potíže... Děkuji za radu. Eva - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Já osobně doporučuji ženám Fermalac.
Parafarmacie
Dobry den, syna nijak netraumatizujeme ani netrapime. Proste pri koupani pravidelne pretahujeme, abychom pindu poradne umyli (stejne tak si s nim hraje i on, jak rikate). Nejdeme pres silu. Masticka mela pouze predkozku promastit a tim pomoci s uvolnovanim. Ale samozrejme ne zadne nasilne trhani. Syn obtize nema zadne. Muj dotaz byl asi spatne pochopen. Dekuji za odpoved.
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mastičku určitě nepoužívejte a to žádnou, Šárko. Sama může vytvořit problém, protože je mastná a vodou ji úplně nesmyjete. Nakonec se může stát živnou půdou pro mikroorganismy, které vyvolají infekci v okolní tkáni či v močových cestách. Běžná hygiena dle zdravého rozumu je dostačující. Ať máte ze syna jen radost !
Parafarmacie
Dobry den, mam 2,5 leteho syna. Pretahujem pindika od narozeni, ale zatim nejde cely. Je videt cast zaludu, ale jeste ne cely. Pani doktorka nam na to nedavno predepaala nejakou mast, ale bohuzel jsem pote zapomnela, ktera presne to je. Mam tu vice masticek a leku, tak jsem se v tom zamotala. Mam tu mimo jine Fucidin mast (krabicka s oranzovym prouzkem) a na tom napsano 2xd, coz by odpovidalo. Mela jsem prave tu mast mazat 2x denne po dobu asi 6ti tydnu (???), aby mu predkozka povolila. Myslite si, ze je mozne, ze to je ta masticka? Mam tu jeste Fucidin H (cerveny a cerny pruh), ale to vim, ze je, pokud syna neco stipne a otece mu to, je alergicky. Tak jsem na vazkach, jestli by na predkozku byla mast stejneho nazvu. Dekuji
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Šárko, nevidím žádný důvod, abyste něco takové se svým synkem provozovala a tramatizovala ho. Považuji to obecně za hloupost a  může to mít smysl v některých případech v pozdějším věku. Chlapci si přirozeně se svým mužstvím hrají ( snad mobily toto chování nezmění a zbyde na to  ještě nějaký čas) a předkožka se postupně uvolní. Určitá " namátková" kontrola je na místě, ale nic víc. To, co píšete je dost děsivé a myslím, že je to už druhý obdobný dotaz v poradně na toto téma. Má synek nějaké obtíže? Pokud budete takto pokračovat dále, musí dojít zákonitě k zanícení a bolestem. Díky aplikaci masti se bude také poškozená tkáň špatně hojit, protože omezíte přístup vzduchu a tedy i kyslíku, který je pro hojivý proces nezbytný.  Nechte to prosím na přírodě.