Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Pane doktore, železo užívám něco přes rok, kdy mi při kontrolním odběru krve (kvůli lupusu) byla zjištěna velká anémie. Prodělala jsem různá vyšetření (gastro + koloskopii atd.) a nic se nezjistilo. Nyní kvůli tomu držím už rok bezlepkovou dietu. (Na pokyn lékařky.) Zkoušela jsem železo vysadit, když byly odběry už v pořádku, ale zase mizelo. Protože hodně sportuji a bez železa jsem byla unavená a nevýkonná, začala jsem ho znovu brát. I když už jsou odběry nyní zase v normě, neodvažuji se ho vysadit. Takže abych to shrnula - mám lupus - kožní formu (Plaquenil + Trexan), hypertenzi (Carzap, Kapidin), uzel na štítné žláze (Euthyrox), jsem po zákroku na srdci (v květnu), kdy mi přes žílu uzavírali otvor v srdeční přepážce. Na to je ten zbytek prášků. Pevně doufám, že mi nějaké teď v září po kontrole zase vysadí. No a na tu záhadnou anémii beru Maltofer.. :-) Který se obávám neužívat, abych mohla normálně fungovat. Beru toho hrozně moc na můj vkus. A to je mi "pouze" 47 let.. Ach jo.. - otázka upravena poradcem
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ubral bych železo na polovinu, Báro.  Nezdá se mi pravděpodobné, že by se anemie zhoršila, jestliže vyšetření na gastru byla v pořádku (vyloučení krvácení do trávicího ústrojí). Nakonec to lze snadno zjistit kontrolou pouze hodnot souvisejích s látkovou výměnou železa po měsíci od změny dávkování. Přebytek příjmu železa se projevuje únavou také, je pro něj typická pigmentace kůže. Dochází k poruchám funkce kloubů i  třeba srdečního rytmu. Dochází k poškození jater, či  ke snížené funkci štítné žlázy. Je tedy třeba posoudit opravdu všechny souvislosti (i vzhledem k vašemu onemocnění) a sledovat i hladinu feritinu, či hemosiderinu. Doufám, že je vše kontrolováno  tak, jak má a že je také dostatečně známa příčina hypertenze.  Berte prosím mé připomínky s rezervou. Neznám historii vašich zdravotních problémů ani lékařské postupy které následovaly. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, na jaře mi byl diagnostikován gastroezofageální reflux (gastroskopie), mám užívat Helicid 20, v létě jsem ho přestal užívat, protože problémy přestaly, teď cca od půlky září se mi opět vrátily,týden opět užívám jednu tobolku ráno, ale vždy v noci nebo nad ránem se mi problém vrací a zdá se mi, že Helicid nepomáhá, jinak přes den celkem vše o.k. Od pěti odpoledne nic nejím, pouze večer piji zeleninovou a ovocnou šťávu z odšťavňovače cca 0,5 l. Jinak mi nic není, ale ty noční tlaky mě znervozňují, prosím o radu, co dál, děkuji
ivo
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ivo. Zkuste prosím užívat Helicid na noc t.j. v cca 18 hodin , aby vám nenarušoval trávení během dne a ještě nepřispíval  k zažívacím problémům. Vhodnější je ranitidin 150-300mg na noc a podle mého názoru by to měla být vždy první volba před nasezení léku jako je Helicid, který má mechanismus účinku jiný. Problémy se vždy zhoršují na jaře a na podzim a je třeba včas začít lék užívat. Není často nutné  brát lék celoročně. Gastroezofageální reflux zhoršuje obezita a nadváha. Snížením váhy často problémy zcela odstraníme.
Léky na předpis
Lze vysadit lék Rosumop 10, když mám hodnoty pod 2,6 n/mol a držím poměrně tvrdý dietní režim s drobnými výpadky. Děkuji
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslíte tím hladinu plasmatického cholesterolu, Petře? Máte takové hodnoty opakovaně? Jak dlouho lék užíváte? Užíváte ještě něco jiného?
Parafarmacie
Dobrý den, vždycky jsem se strašně chtěla zeptat na tři věci, doufám, že to není nad limit. Věřím, že mi poradíte.

1. Co si myslíte o doplňku stravy, tabletkách s výtažkem z ostropestřce mariánského? Čistí to játra, nebo to nestojí za to? Případně jak nejlépe se o játra starat?

2. Psyllium - trochu souvisí s první otázkou, je-li užíváno pravidelně, čistí střeva, nebo ne? Je to vhodné jen pro lidi, kteří se snaží snížit si váhu?

3. Existují nějaké volně dostupné a naprosto neškodné vaginální čípky na podporu mikroflóry, např. při slabých pocitech svědění (hygienu nezanedbávám), které může žena užívat dejme tomu v rámci prevence?

Díky moc, vaše poradna je báječná!
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Adélo. Záleží na kvalitě extraktu a množství denní dávky silymarinu. Jeho užívání  určitý smysl mít může a extrakt může plnit  ochranu funkci u lidí s jejich sníženou funkcí. Termín čistění příliš vhodný není a nic takového se v živých organismech obecně neděje.  Psyllium z osemení indického jitrocele obsahuje výtečnou vlákninu ze skupiny heteroxylanů. Doporučil bych ho každému, pokud denní příjem vlákniny není dostatečný. Dávku bych doporučoval individuální.  Střevo není kanalizační potrubí a tak mi  termín čištění opět nesedí k účinkům, které vlákniny mají.  Ano. Některé čípky mohou mít smysl. Záleží na aktuálních problémech. Dlouhodobé užívání může způsobovat problémy také. Je tedy nutné volit správný přípravek ve správnou dobu. Zároveň jen nutné správně odhadnout, kdy je dobré přípravek vysadit a již nepokračovat.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď. Budete příští týden v lékárně v pátek, případně v sobotu ? Kdysi jste odpovídal na dotaz sestřenici, chtěla Vám poslat vitamín S z Valašska, dovezla bych já. Mějte se pěkně.
Anka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Bývám nyní Anko jenom v pátek od 14.30-18.00. Už nejsem tak rychlý jako před lety a hlavně administrativní činnosti mi trvají déle. Mám špatný zrak po úraze z dětství (střelba prakem). Budu se těšit, že vám to vyjde se zastavit. Včera jsme tento vitamin užívali s kamarádem z USA, na rozloučenou. Miluje jej  jako já a po 20letech  strávených v Čechách se rozhodl vrátit zpět. Dal jsem mu nějaký s sebou, aby mu nebylo tolik smutno.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se ujistila, že pantofle Dr. Luigi jsou číslovány tak, že velikosti odpovídají... Jsou-li cizí výroby, nebývá to tak vždy, a já bych si je ráda (po přečtení Vašeho doporučení) objednala. Děkuji.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou obdobně číslovány jako u nás, Pavlo. Problém trochu je, že někdo potřebuje o číslo větší. Dodací lhůty bývají delší, pokud je zrovna nemáme (cca 3 týdny). Asi bych tedy u vás volil o číslo větší než obvykle. Mě osobně sedí stejná velikost jako u bot Bama, které výhradně nosím na ven. PS: na zahradě nosím obyčejné gumáky a nohám absolutně vyhovují oproti jiným botám vhodným na práci včetně značkových sportovních. Dbám ale na silnější ponožky, aby došlap eliminoval otřesy co nejvíce.
Parafarmacie
Dobrý den,prosím o radu, jak se i bez lékaře může dospělý člověk zbavit moučnivky (diagnostiku neurčil lékař, ale mám za to, že nic jiného to být nemůže) v dutině ústní (natrefli jsme na gel Neocide, který stav moučnivky sice vždy zlepší, ale po tom, co Neocide přestane být užíváno, tak se moučnivka vrátí). Také Vás požádám o informaci, zda její dlouhodobá přítomnost v dutině může vyvolat nějaké další zdravotní rizika/komplikace a jaké, jak jim případně předcházet a jak je identifikovat? Děkujeme za rady
René
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zkusil bych kombinovat zelený Listerine s pastilkami Strepsils. Kombinace ústní vody s antiseptikem a antiseptických pastilek by měla pomoci. Je třeba pátrat po příčině. Trpíte zvýšenou kazivostí zubů? Vyhýbáte se konzumaci některých základních potravin? Užíváte pravidelně léky? Jaké vážnější zdravotní problémy máte?
Parafarmacie
Dobrý den, moc prosím o radu. Včera můj ortoped po shlédnutí rtg. pravé kyčle sdělil, že mně zařadí do pořadníku na operaci. Celý srpen i září noha bolela, odpoledne se mi už opravdu špatně chodilo, je tam artr.4.stupně, též vyhřezlá ploténka. Právě jsem oslavila šedesátku,mám ještě dva roky do důchodu, ráda bych doučila. Dostala jsem zatím obstřik a nějaký opiát hlavně na spaní. Poradíte mně, čím by se dal stav nějak zakonzervovat po tyto dva roky? Tedy užívat např.kolagen, měla jsem kdysi z Vaší lékárny na jinou věc a byla jsem spokojená nebo to řešit pobytem v lázních, např,radonové koupele v kombinaci s nějakými potravinovými doplňky? Případně si nechat ještě předepsat Fentanil náplasti ?
Anka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anko, u artrózy 4.stupně toho kolagen moc nezmůže. Bohužel. Jako učitelka jste často na nohou a často určitě kloub namáte i pohyby a zatížením určité části, které mu nesvědčí. Sám mám  podobné problémy dlouhá léta a k ortopedovi raději nejdu, protože operaci vidím jako krajní řešení. Jediná rozumná možnost je snížit váhu na optimální váhu, aby se zátěž snížila na minimum. Dále je zásadní používat správnou obuv. My máme v Paralékárně pantofle Dr.Luigi. Ty momentálně považuji za nejlepší výrobek na evropském trhu. Alespoň pro sebe. Pantofle také nekloužou a nevysmekávají se. Možná by stálo za to je zkusit. Cena není závratná. Zejména pokud vidíte prodávat stejné v teleshoppingu v zahraničí za částky 5x vyšší. Správná rehabilitace a lázeňská péče také může pomoci. Rád doporučuji Lázně Bělohrad se kterými má naše rodina dobré zkušenosti a lázeňská péče měla hlavu a patu. Nevím ale, jak to je nyní. Antirevmatika používejte hlavně na noc, abyste se vyspala. Obstřiky stav zakonzervují a následně i někdy zhorší. Někdy  se však člověk bez nich neobejde, aby vůbec vydržel bolestí.  Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Doplnění - Hořčík pro 5-letou dceru: Jedná se o produkt Floradix Magnesium 250ml. Obsaženo 250 mg hořčíku v 20 ml RHP. Děti 3-5 let mají užívat 5 ml. Dcera má 5,5 roku a je na svůj věk vysoká (123 cm). Mám nechat dávkování 5 ml?
B-komplex tabletky mě polykat moc nechce, i když jsou velice malé... Ale tam asi jiná forma užití není...?
Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takto je to v pořádku, Evo. Některé vitaminy skupiny B jsou velmi nestabilní ve vodném prostředí. To platí tedy i o sirupech či kapkách. Tekutý multivitamin je mimořádně komplikované vyrobit, aby měl dostačnou trvanlivost. Garantovat správnou koncentraci po celou dobu použitelnost je technologický oříšek. Oříšek je také správně analyzovat multivitaminový přípravek. Český trh je navíc velmi malý a tak pár výrobců, kteří si jakžtakž ví s problémem rady, nemají zájem tady prodávat.  Proto bohužel není dostatečně kvalitní výrobek k dispozici. Nebo alespoň o něm nevím. Věřím, že se vaše dcerka brzy vrátí do dobré kondice.
Léky na předpis
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, babička si vzala o 1 tbl. digoxinu navíc, mohlo by se něco vážnějšího stát? Mám strach, kdyby to spletla někdy ještě jednou. Děkuji
Valerie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nepravděpodobné, Valerie. Digoxin se ale velmi snadno kumuluje v organismu a pokud se užívají  ještě další léky, např. antirevmatika, hrozí relativně snadno předávkování a vážné zdravotní komplikace, které mohou končit i smrtí. Jednorázová  dvojnásobná dávka nevadí, pokud je lék správně předepsán. Byla by to spíše shoda náhod, kdyby došlo ke komplikaci.
Parafarmacie
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli může halodrol ovlivnit účinek godasalu. Děkuji za odpověd.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pravděpodobně ne, pokud výrobek obsahuje to, co popisuje. To, co slibuje je možné případně slibovat jen u léčiv. Nevídím žádný důvod Halodrol užívat.
Parafarmacie
Dobrý den, dcera 5 let je po úrazu a rehabilitační lékař doporučil přidat do stravy hořčík a B komplex. Hořčík jsem koupila ve formě ovocného sirupu(roztoku) a B komplex tabletky. Chtěla bych se zeptat, zda je důležité v kterou denní dobu doplňky jí, vzhledem k jídlu apod. Zda je může jíst dohromady nebo zvlášť. Děkuji moc za zprávu. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není Evo. Jaký je prosím obsah hořčíku v sirupu a kolik hořčíku obsahuje denní dávka? Bude-li užíváno společně, dbejte na dostatečné zapití vodou.
Léky na předpis
Dobrý den! Potřebovala bych se poradit. Chystám se na druhý porod (jsem v 38tt+2) a dostala jsem od svého gynekologa výsledky stěrů, které jsou pozitivní na streptokoka na *. U porodu mi budou podávat antibiotika nitrožilně. V minulém těhotenství před dvěma lety jsem je dostala také, i když už věděli, že nestihnou zabrat. Potom jsem měla - domnívám se, že kvůli tomu - narušené mikroflóře, stresu atd. zánět, na který mi opět dali antibiotika a po týdnu jsem dostala angínu - a další dvě krabičky. Nyní bych hlavně těm dalším komplikacím ráda předešla. Odmítnout infuzi u porodu je asi hloupost (i když uvažuji i nad tím, pokud bude porod opět postupovat tak rychle, že to nestihnu do porodnice s předstihem). Myslíte, že by mi mohlo pomoci, kdybych už nyní začala brát laktobacily a pokračovala s tím intenzivně po porodu? Je vůbec něco, co s tím můžu dělat, abych se vyhnula dalším antibiotikům? Před těmi dvěma lety jsem je měla poprvé po deseti letech a strašně mi to zacvičilo s imunitou.
Karla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karlo, těžko se mi to posuzuje. Myslím si ale, že by nebylo dobré se antibiotické profylaxi vyhýbat a nedělal bych to.  Užívat lactobacily má minimální smysl a nezabrání to vzniku infekce, pokud bude míra expozice taková, že ji tělo již nezvládne. Žádné opatření bych tedy nedělal a snažil se jen dodržovat vhodný jídelníček s dostatkem výživných látek. Nemyslím si, že druhý porod musí přesně kopírovat ten první a uvedené komplikace nastat vůbec nemusí.
Parafarmacie
Dobrý den p. Staněk. Chci se zeptat, je pravda že vitamin E přispívá k lepšímu vstřebávání železa v těle? Jsem anemická.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není, Jitko. Je to klamavé tvrzení a ani si nedovedu představit mechanimus, kterým by to bylo možné. Odkud tuto informaci máte?
Léky na předpis
Moc Vám děkuji za rady a vysvětlení, pane doktore. Příčina hypertenze známa není, jsem štíhlá, sportuji celý život a snažím se stravovat zdravě. Prý se to někdy neví, může to být dědičné. I Vám přeji hodně zdraví!! :-)
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji vám, abyste byla v dobrých rukou, Báro. Sportování je také třeba přizpůsobit věku a zdravotnímu stavu. Mějte se hezky.
Léky na předpis
Pane doktore, železo užívám něco přes rok, kdy mi při kontrolním odběru krve (kvůli lupusu) byla zjištěna velká anémie. Prodělala jsem různá vyšetření (gastro + koloskopii atd.) a nic se nezjistilo. Nyní kvůli tomu držím už rok bezlepkovou dietu. (Na pokyn lékařky.) Zkoušela jsem železo vysadit, když byly odběry už v pořádku, ale zase mizelo. Protože hodně sportuji a bez železa jsem byla unavená a nevýkonná, začala jsem ho znovu brát. I když už jsou odběry nyní zase v normě, neodvažuji se ho vysadit. Takže abych to shrnula - mám lupus - kožní formu (Plaquenil + Trexan), hypertenzi (Carzap, Kapidin), uzel na štítné žláze (Euthyrox), jsem po zákroku na srdci (v květnu), kdy mi přes žílu uzavírali otvor v srdeční přepážce. Na to je ten zbytek prášků. Pevně doufám, že mi nějaké teď v září po kontrole zase vysadí. No a na tu záhadnou anémii beru Maltofer.. :-) Který se obávám neužívat, abych mohla normálně fungovat. Beru toho hrozně moc na můj vkus. A to je mi "pouze" 47 let.. Ach jo.. - otázka upravena poradcem
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ubral bych železo na polovinu, Báro.  Nezdá se mi pravděpodobné, že by se anemie zhoršila, jestliže vyšetření na gastru byla v pořádku (vyloučení krvácení do trávicího ústrojí). Nakonec to lze snadno zjistit kontrolou pouze hodnot souvisejích s látkovou výměnou železa po měsíci od změny dávkování. Přebytek příjmu železa se projevuje únavou také, je pro něj typická pigmentace kůže. Dochází k poruchám funkce kloubů i  třeba srdečního rytmu. Dochází k poškození jater, či  ke snížené funkci štítné žlázy. Je tedy třeba posoudit opravdu všechny souvislosti (i vzhledem k vašemu onemocnění) a sledovat i hladinu feritinu, či hemosiderinu. Doufám, že je vše kontrolováno  tak, jak má a že je také dostatečně známa příčina hypertenze.  Berte prosím mé připomínky s rezervou. Neznám historii vašich zdravotních problémů ani lékařské postupy které následovaly. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Přesné složení preparátu Allnature na vlasy:
Pomocné látky: dikalcium fosfát, mikorktystalická celulóza, stearát hořečnatý, křemík. Dále sójový lecitin 40 mg, zinek 10 mg, vitamín C 30 mg, železo 9,64 mg, Lcholin bitartát 20,2 mg, vitamin E 10 mg, vitamin B3 18 mg, kyselina 4-aminobenzoová 10 mg, Lmethionin 7,5 mg, Llysin monohydrochlorid 15 mg, vitamin B5 12,09 mg, vitamin B6 4,029 mg, vitamin B1 1,69 mg, vitamin B2 1,6 mg, vitamin D3 0,0025 mg, vitamin A 0,089 mg, vitamin B12 0,001 mg, selen 0,0315 mg, biotin 0,01 mg. Má se brát jedna tableta denně. :-)
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Složení je v pořádku, Báro a doporučuji tento doplněk stravy užívat.Jestli vyloženě netrpíte anémii, asi bych úplně raději vysadil Maltofer. 10mg  obsažených v tomto doplňku může být dostatečné doplnění do jídelníčku, pokud se nevyhýbáte konzumaci masa. Maltofer má velmi vysokou dávku a užívání dvou tablet za den by mělo mít jasné opodstatnění. Železo rádo tvoří cheláty a může ovlivńovat využití léčiv které užíváte. Můžete mi o tom napsat něco podrobněji?
Léky na předpis
Dobrý den,potřebovala bych poradit, jestli mohu používat ostropestřec mariánský bez problémů, když užívám Letrox. Děkuji.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě, Moniko.
Léky na předpis
Ano,pane doktore, bratrova osobnost má depresivní ladění,Seropram užívá léta a léky na spaní téměř denně od doby,kdy se dostavila neuropatie dolních končetin /pravděpodobně od páteře,hladina cukru je skoro v normále/. Po operaci kolene v r. 2015 jsou potíže horší / Lyrica/.Tritocco chce vysadit.Kontrola u endokrinologa probíhá 1x za rok. Vím,že neznáte jeho zdravotní stav,šlo mi hlavně o nestranný názor.
Děkuji.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, medikaci je třeba přizpůsobit přibývajícímu věku  a také nezanedbávat výživová doporučení. Řadu problémů může způsobovat i dehydratace organismu, nedostatek některých minerálních látek ( které se třeba podílí na přenosu nervového vzruchu), či vitaminů. Je možné, že lze léčbu výrazně zjednodušit, bude-li pacient spolupracovat, aby spíše nepřispívala ke zdravotním problémům. Vždy je třeba  posoudit, zda jsou užívané léky  více přínosem, či zátěží pro organismus.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore! Mohu užívat preparát Allnature Hair formula 2G - doplněk stravy pro posílení vlasů a vlasových kořínků 60 tbl., když beru plno jiných léků? Prodejce totiž píše, že pokud bereme léky, máme se o užívání poradit s lékařem. Užívám: Kapidin 10 mg 1/2 denně, Carzap 16 mg 1/2 denně, Euthyrox 50 mg 1/2 obden, Godasal 1 denně, Trombex 75 mg 1 denně, Plaquenil 200 mg 1 denně, Maltofer 2 denně, Trexan 2,5 mg 2 týdně. Z vlastní iniciativy beru Alavis Triple blend pro lidi (sportuji) a vitamín C. Děkuji moc! :-)
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pravděpodobně, ano, Báro. Můžete mi ale napsat přesné složení výrobku?
Léky na předpis
Pane doktore,jelikož jste mi několikrát dobře poradil,ráda bych vás požádala o váš názor na " denní menu " mého bratra /78/: ráno-Cynt 0,3 mg,Eutyrox 75 mg,Isoptin 240 mg,Lyrica 150 mg,Seropram 20 mg,Omega 3 l tbl.Thiogamma 600 mg ,v poledne - Godasal 100 mg, večer -Urizia0,3 mg,Lyrica 150 mg,Triticco 75 mg,Rivotril 0,25 mg, Zolpidem 10 mg.Seropram 10 mg,Magne B6 1tbl.Jde mi hlavně o kombinaci užívaných preparátů. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, neznám bohužel zdravotní stav vašeho bratra. Léků je velké množství a je pravděpodobné že některé vůbec nepotřebuje. Někdy pacienti úplně rozkvetou, když se léky vysadí a jsou pod kontrolou v nemocničním prostředí bez sporné medikace.  Zátěž pro organismus je to určitě velká a očekával bych automaticky zbytečnou únavu a poruchy spánku. Tělo se ale často dokáže výtečně adaptovat a žít se dá  i s tolika léky.. Z jakého důvodu užívá Seropram, Lyricu, Triticco a Rivotril? Má dlouhodobé psychické obtíže? Léky na spaní používá pravidelně? Kdy mu byla naposledy upravena dávka Euthyroxu?  Je kontrolován endokrinologem? Popište mi prosím jeho běžné denní obtíže. Žije ve městě, nebo na venkově?
Parafarmacie
Jaké přípravky byste doporučil na léčbu akné? Děkuji
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké problémy s akné máte, Šárko? Kolik je vám let? Užíváte hormonální antikoncepci?
Parafarmacie
Dobrý den, pan PharmDr. Staněk, chci se zeptat na doplněk sorbifer durules. Paní doktorka mi ho chtěla předepsat ale nedostali jsme se k tomu. Měla jsem si přijít pro recept , prý mám anemii. Všechny výsledky za poslední rok uváděli nízký obsah železa v krvi. Teď jsem ale byla na odběrech a železo bylo v pořádku. Jak je možný že to takhle kolíše? Po prvně jsem ho měla dost a paní doktorka byla spokojená. Ačkoli jsem ho začla teď brát, cítím bolesti v břiše. Tomu se asi nedá vyhnout. Taky mi padají vlasy. Pečuju teď na to dávkování a uvidim co se bude dít s mými vlasy. Prý by se to mělo zlepšit. Dá se anemie nějak vyléčit? Nebo prostě na nějakou dobu usne a pak se zas objeví? Ďekuju
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nižší obsah železa, mohl souviset s tím, že odběr krve byl proveden po menstruaci, Lucie. Zároveň může souviset i s jeho nedostatečným příjmem. Sorbifer Durules je zatím léčivem a měl by jít koupit i bez lékařského předpisu. Kdyžtak mi někdy napište, jaká hodnota byla naměřena, abych si udělal představu, zda je skutečně nízká, nebo jen trochu snížená, oproti doporučovanému rozmezí.
Léky na předpis
Dobrý den,prosím ó radu,jak se vzájemně ovlivňují léky talvosilen forte,sirdalud a diclofenac duo,mám je předepsané všechny tři.dekuji.Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kombinace je možná, Marie, pokud je opravdu nutná. Např. při akutním vážném postižení páteře.  U citlivějších osob by mohla mít dosti tlumivý účinek na centrální nervový systém,  nebo poškozovat sliznici žaludku a dvanácterníku. Je třeba tedy postupovat s určitou opatrností a zdravotní stav sledovat. Přeji hodně zdraví a ať je vám brzy lépe.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat. Mám nemoc. Ulcerózní kolitídu. Beru salofalk 500mg a imunoprim (imuran). Nikde jsem se nedočetla jestli jsou to léky které ničí játra. Do jaké míry taky ne. Jsem ohrožena? Nebo lépe řečeno, je možné že léky mohou mít negativní dopad na zdravotní stav mích jater v budoucnu? ďekuju. Neboť každý lék je chemie s kerým se musí tělo vyspořádat...
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Markéto, i přírodní látky jsou chemické sloučeniny a stovky z nich jsou pro lidské zdraví extrémně nebezpečné. Jiné jen  třeba při vysokém dávkování. Řada přírodních látek se poměrně těžko eliminuje z organismu. Léčiva, která jste uvedla mají svá rizika, která jsou uvedena v příbalové informaci. Pravděpodobnost, že se při léčbě vyskytne určitý nežádoucí, či vedlejší účinek není u všech jedinců stejná a závisí na celé řadě faktorů. Při předepisování léčiv musí tedy lékař posoudit všechny možné souvislosti a vybrat vám tu nejvhodnější léčbu, která musí být v pravidelných intervalech kontrolována. Kombinace Salofalku s Imuranem je běžný postup, jestliže nejde onemocnění zvládnout jen změnou jídelníčku, či jen mesalazinem, nebo sulfasalazinem... Střevní záněty jsou doprovázeny zvýšenou propustností střevní stěny pro  velké množství látek. To představuje pro tělo i pro jaterní funkce největší zdravotní riziko. Je proto velmi důležité, aby bylo onemocnění pod kontrolou a pokud je to možné, je dobré Imuran včas vysadit a kontrolovat zánětlivý proces jen samotným mesalazinem, či sulfasalazinem ve správném dávkování. Tyto látky působí místně a nevstřebávají se v plném rozsahu.. Nezatěžují tedy příliš organismus včetně jater. V játrech jsou snadno metabolizovány a vylučovány. Určitá rizika ale existují a k poškození jater, či ledvin může někdy dojít. Pokud ale léčba není včas nasazena, může  snadno a nepředvídatelně dojít k vážnému zhoršení zdravotního stavu, k trvalé invaliditě kvůli nezbytnosti chirurgického zákroku, či ke zcela zbytečnému předčasnému úmrtí, díky následným komplikacím.  Držte se proto prosím rad lékaře a nezanedbávejte pravidelné kontroly i když jsou zrovna v době planované kontroly minimální. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Pane doktore,mohu užívat kombinaci těchto léků a potravních doplňků: v poledne - Rybí olej 1000mg a Silymarin 140,večer Caltrate,Ranital 140 mg a Torvacard 10 mg.Ráno užívám Letrox 50mg, po snídani Seropram 10 mg,Mg,vit.C a B komlex forte.Ranital jsem vyměnila za Omeprazol. Děkuji za odpověď.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo.  Je to možné. Uživání Caltrate večer společně s Ranitalem,  může možná trochu snižovat využití vápníku. U omeprazolu to platí ale dvojnásob. Vzhledem k  vysoké dávce vápníku to nepovažuji za léčebnou chybu. U pacientů s osteoporózou je nutné léčbu kontrolovat a pokud se efekt nedostaví, je třeba léčebný postup včas změnit. Někdy je nutné myslet i na drobnosti, jako je tato a způsob užívání změnit.
Léky na předpis
Mohu kombinovat Eliquis 2,5mg, beru 2x denně s potravinovými doplňky, jako je lecitin, omega 3 mastné kyseliny a koenzym q 10?
Miluše
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.  V doporučeném dávkování určitě, Miluše. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Už několik let užívám Nolpaza 40 na žaludek musím říct že se mi ulevilo ale už také dost dlouho mám nepříjemné cukání svalů na zádech.Podle přívalu by to mohl být vedlejší účinek.Měsíc jsem lék vynechal cukaní svalů teď nemam ale zhoršil se mě žaludek.Chtěl bych se optat na radu děkuji. - otázka upravena poradcem
Josef J
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Josefe. Nolpaza 40 bych zaměnil za ranitidin 300mg na noc např. Ranisan 150mg s dávkováním 0-0-2. Zkuste lékaře přesvědčit, aby léčbu alespoň na 3 měsíce změnil i když na podzim pravděpodobně budete mít obtíže větší, jak je běžné.
Léky na předpis
Dobrý deň,pán Staněk,prosím Vás o radu.Užívam liek na štítnu žľazu Euthyrox 125 a na tlak Concor 5.Tlak si meriam pravidelne,súčasné hodnoty sú 120-125/80-85.Môžem s týmito liekmi piť čaj Vilcacora?Ďakujem za odpoveď
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Danielo. Je nepravděpodobné, že by vilcacora tlak zvýšila. Z jakého důvodu jste se rozhodla čaj pít?

Parafarmacie
Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat. Dcerce (rok) pár dní slzí jedno očičko. Má mírně slepeny řasy ale oko nehnisá. Zřejmě je jen podrážděné, tedy doufám :) Mohu použít ocuflash? Kolik kapek mám kapat? Jak dlouho? A preventivně i do druhého oka? Může to být první příznak třeba zánětu spojivek či něco podobného? Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kláro,  použil bych kvalitní gázu ( která neuvolňuje vlákna) a tu bych namočil do vlažné převařené vody. Oči bych  dcerce vždy ráno ev. i častěji hodně namočenou gázou vytřel. Vodu bych použil vždy novou. Ocuflash by vadit neměl, ale byl bych pro přirozenější jednoduché řešení. 
Parafarmacie
Dobrý den, Od doby, co jsem začal užívat tribulus mi nějak hapruje akné věk (27). Je možné, že je to opravdu tím? ps: na akné jsem trpěl vždy, rychle se mi mastí pleť. Vlastně ani nevím, k čemu je skutečně dobrý. Asi spíše na tu erekci (ve vyšším věku), ale svaly ani větší sílu, více energie mi přijde že nemám, akorát boláky.
Radim
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Radime, že tribulus v doporučeném dávkování není užitečný na nic. Proto si nemyslím, že vám zhoršil akné. Kdyby jste zjistil jednoznačnou souvislost, určitě to do Poradny napište i s názvem výrobku. Je to ale hodně nepravděpodobné. Saponiny obsažené v rostlině mají slabou hormonální aktivitu a denní dávky standardizovaného extraktu by musely být mnohem vyšší, než doplňky stravy obsahují. Často je do tobolek použita jen rozemletá rostlina ( jednotlivé kultivary ale mohou obsahovat výrazně vyšší podíl konkrétního saponinu). Někdy se může jednat o padělky, či velmi amaterské výrobky. Zejména tehdy, je-li používán podomní prodej, či telemarketing. Tribulus se relativně úspěšně používal v některých zemích ve veterinářství.  Dílčí odborná sdělení ale na mě nepúsobí přesvědčivě ani v tomto případě.
Parafarmacie
Předně děkuji. Gastroskopie byla provedena a chronická gastritis byla potvrzena. Ovšem nebyly prokázány protilátky proti parietálním buňkám, anemický nejsem a vnitřní faktor prý v pořádku. Zdá se, že ta gastritida asi vznikla následkem alergie na mléko a lepek, toto jsem vysadil a dietu opravdu dodržuji. Užívám akorát Bisocard 2,5 mg.

Užívám před jídlem jablečný ocet ve vodě, ale zatím to nijak nepomáhá. Myslíte, že by lépe pomohl čaj z hořce nebo přípravek Betain hydrochlorid? Mám pochybnosti, jestli tyhle věci žaludku neuškodí... Asi rok jsem byl bez potíží a teď asi týden mě po jídle trápí silné tlaky v podbřišku.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je velmi těžké něco rozumného poradit, Jiří. Kdysi se vyráběl Acipepsol, který na někoho dopře fungoval. Pokrmy s vyšším obsahem škrobu, nebo bílkovin vám budou dělat problém celý život a vyprazdňování žaludku bude zpomaleno.  Někdy může pomoci kuchyňská úprava, někdy může mít smysl zapíjet pokrm vodou s citronem, či vodu s citronem použít před jídlem, aby došlo k výraznějšímu štěpení škrobu a bílkovin, či alespoň k jejich denaturaci. Vzhledem k postižení žaludku si však  myslím, že pití kyselejšího nápoje před jídlem nesplní svůj účel. Zkuste také kapky Underberg. Mohou někdy pomoci. Pomoci mohou i trávicí enzymy jsou-li užívány ve vhodnou dobu a v dostatečném množství. Doporučené dávkování nemusí být vždy dostatečné.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, potřebuji něco konsultovat ohledně trávení. Byla mně vyšetřena funkce pankreatu: alfa amylasa je 1,17 ukat/l (ref. meze: 0,47-1,67), AMS pankreatický iz. 0,44 ukat/l (meze: 0,22-0,88). Problém je, že se mi po každém jídle asi 1,5h po požití dělá dosti těžko z podbřišku, asi po 2h se to lepší, ale neodezní to úplně. Jím dietně, nic mastného ani tučného, dělá se mi zle i po suchém rizotu se zeleninou. Potravní alergie to není, dietu přísně dodržuji. Plynatost ani nadýmání se po jídle neobjevuje, stolice je pravidelná, formovaná, norm. vzhledu, průjem není.

Myslíte si, že lze snížení funkce pankreatu spolehlivě vyloučit? Dělá mi to starosti. Může tyto potíže způsobit příp. snížená kyselost žaludku nebo mikrobiální nerovnováha ve střevu? Je fakt, že na sníženou kyselost žaludku trpím, mám chronickou gastritidu. Děkuji za Váš názor.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jiří. Slinivka bude asi pracovat normálně. Snížená kyselost žaludku zásadně ovlivňuje trávení živin ( škrob, bílkoviny).  Tím dochází k pomalejšímu vyprazdňování žaludku. Snížená kyselost ovlivňuje i hormonální regulaci celého procesu trávení. Zde bude pravděpodobně hlavní  problém. Užíváte nějaké léky? Gastroskopie byla provedena a chronická gastritida potvrzena?
Parafarmacie
Děkuji za podporu mého návrhu, manžel to musel uznat, že suché teplo pomůže. Bohužel na jeho reakci - proč mu to tedy nezlepší slunko, když hřeje a on by se opaloval - jsem neměla argument, jen to, že pokud je v těle zánět, tak na slunce nikdy ! I tak děkuji.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sluneční záření  nepůsobí místně a do hloubky. Ochlazování těla potem snížuje také výrazně teplotu na povrchu kůže. Určitě to není totéž. Je to značně jiný zdroj tepla. 
Parafarmacie
Dobrý den, máme s manželem takový spor - kdy používat na zánět nebo bolavé místo chlad nebo naopak hřejivou emulzi a podobně ? Bolela ho záda a zřejmě plotýnka dráždila nerv, chtěl si dávat v těchto vedrech studený nevodový obklad, já jsem byla spíše pro suché teplo. Rozsudte nás prosím. Děkuji.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já jsem jednoznačně pro suché teplo také, Blanko. Chlazení má význam pouze u akutního stavu, kdy dochází k rozvoji zánětu a otoku ve svalové tkáni, či kloubu ( pohmoždění, píchnutí hmyzem, distorze kloubu...).  V tomto případě to může stav jedině  zakonzervovat,  nebo ještě zhoršit. Působením chladu dojde ke svalovému stahu a ještě k většímu útlaku přislušného nervu. Suché teplo  naopak vede k uvolnění  svalové kontrakce, které je nezbytné, aby se záda přirozeně porovnala, vyvarujeme-li se nevhodných pohybů a neadekvátní zátěže.
Parafarmacie
Dobrý den, měřím 165 cm a vážím cca 53kg.Potřebovala bych nabrat alespoň 3kg.Jím pětkrát denně a většinou má strava vypadá následovně: Snídaně- bílé pečivo, sýr, koláč, banán, nebo jiné ovoce. svačina-jogurt, oběd-nějaká omáčka, minutka apod.. svačina sušenka, večeře, teplá, či např.chleba s pomazánkou atd.. Po práci si dá se říci nedokážu odpočinout nic nedělat, špatně spím a o víkendech sportuji. Poradíte mi prosím jak jídelníček upravit? Pomohou např.tvarohy, sacharidové nápoje atd?Doporučíte mi konkrétní? Mockrát děkuji Š.
Štěpánka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídlo musí být pro vás dobře stravitelné, Štěpánko. Je třeba se zaměřit nejen na velikost porcí a tedy na výživovou hodnotu, ale také na kuchyňskou úpravu. Volte alespoň dva teplé pokrmy za den. Doporučuji zařadit obilninové a luštěninové kaše (lušteniny mixujte) i třeba běžné pudinky. Ovoce strouhejte tam, kde to jde. Třeba si udělejte na svačinu strouhanou mrkev s jablkem a přislaďte si to. Nezvyšujete příjem tuku nad 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Energetický příjem zvyšujte zejména zvýšeným příjmem škrobu (sacharidů) t.j. zvyšte porce běžných příloh, preferujte bílé pečivo. Dbejte na dostatečný příjem bílkovin. Jídelníček plánujte na jeden týden dopředu.  Je možné zařadit jedno pivo 500ml, nebo 100ml vína za den. Výživovou hodnotu sledujte cestou www.potravina.cz.  "Dohnat" energetickou a výživovou hodnotu lze tyčinkami DietLIne Sport Megapower. Výživové hodnoty nastavte na počátku dietního režimu takto : T:80g, S:330g, V:15g, B:90g.
Parafarmacie
Vážený pane doktore. Obracím se na vás se svým problémem. Pro zánět mi byl odstraněn zub a předepsán Amoksiklav 625mg 1po8hod. Dále Nimesil proti bolesti. Je možné snížit vedlejší účinky /průjem/ ?? Děkuji
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Věro. Přeji vám, aby bolest co nejrychleji ustoupila a rána se dobře hojila. Jestli vám Amoksiklav způsobit průjem, doporučuji užívat Smectu 4 sáčky za den ( 2-1-1). Měla by trávicí ústrojí zklidnit. 
Parafarmacie
Dobrý den, odpovídám na vaše otázky. Nesportuji, pouze si 1-2x v týdnu zacvičím. V práci většinou sedím, pracuji v kanceláři. V minulosti jsem měla levé koleno v ortéze, když jsem se v noci bouchla do zdi vedle postele. Noha neotéká nikde. Jen mám takový výrůstek jakoby u kolena, ale nijak nebolí. Mám skoliózu páteře, proto také cvičím 1-2x týdně. Dále mám štítnou žlázu, alergii a astma. Je mi 20, měřím 169 cm a vážím 50 kg. Obtíže mám už od dubna 2017. Většinou to není ale každý den, ale tak 2-3x za týden a opravdu jen v poloze na boku. Moje paní doktorka si neví rady co by to mohlo být, tak se snažím zjistit víc tady. Děkuji
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Problém bude asi souviset s tím úrazem, Terezo. Podle uvedené tělesné hmotnosti může hrát roli i výživa a deficit některých esenciálních látek. Může to pak mít vliv na hybnost kloubu a na funkci okolních svalů. Doporučuji se objednat k ortopedovi, aby nedošlo k vážnějšímu poškození kloubu, které jednou  povede ke zbytečné kloubní náhradě. Výrustek, pokud je měkký a malinko putuje, může být gangliom. Ten se odstraňuje velmi snadno a je neškodný. Může mít ale na správnou hybnost nohy vliv a může utlačovat okolí při spánku ( nedokrvení, špatná inervace) . Bylo by dobré, aby nohu viděl chirurg, nebo ještě lépe ortoped.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, mám takový menší problém. V noci se mi stává, že mě chytne křeč v koleni, koleno je tvrdé,ztuhlé, nejde s nim moc pohnout, stává se to pouze, když ležím na boku, při poloze na zádech či břiše se to zlepší. Bolest někdy stupňuje a prochází až přes holenní kost ke kotníku. Nejvíc bolí to koleno, holenní kost méně, a pak kotník. Je to neskutečná bolest, opravdu ztuhlá noha. Nevíte prosím, co by to mohlo být? Moje praktická doktorka mi jen řekla, že to slyší poprvé a to bylo vše. Děkuji za odpověď.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sportujete, Terezo? Namáháte nohy ve stoje při práci? Měla jste v minulosti úraz na této noze, nebo ji jednostranně namáháte? Otéká noha v kotníku či v koleně? Problémy s páteří žádné nemáte?  Kolik je vám prosím let? Jak dlouho tyto obtíže máte?
Parafarmacie
Dobrý den! Co byste doporučil při nedostatku železa? Raději bych něco, co se přirozeně vyskytuje ve stravě, nebo něco na přírodní bázi. Budu brzy kojit. Děkuji!
Lýdie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejlepším zdrojem je tzv. hemové železo. To je takové, které bylo součastí hemoglobinu -krevního barviva. Výborným zdrojem je tedy maso a  jeho prokrvenější druhy. O dostupnosti železa z rostlinných zdrojů toho víme jen málo. Záleží také na tom, jak je rostlinný materiál kuchyňsky upraven. Obecně lze předpokládat, že je výrazně nižší a studie to potvrzují. Z doplňků stravy bych doporučil Ferrocento. Z léčiv pak Sorbifer Durules.
Léky na předpis
Dobrý den, před 4 měs jsem měla opravdu velké bolesti bederní páteř ( po sportu ), nereagující na místní ani celková analgetika. Na fyzio měli termín až za 14 dní, aprotože jsem ZS a doma jsem měla Dominu inj, píchla jsem si inj. do stehna. Téměř ihned se mi nad kolenem jakoby rozlilo horko a od té doby (4 měs) mám to místo necitlivé, nyní se spíš objevuje bodavá bolest. Nevíte, jak bych se toho mohla zbavit ? Je to dosti nepříjemné, zvlá3t při běhu...Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pravděpodobně se vám podařilo poškodit nerv, Aleno. Rychlejší aplikace mohla  navíc poškodit okolí vpichu změnou osmotických poměrů a funkce tkáně se mohla výrazně zhoršit. Myslím, že to bude trvat i několik dalších měsíců než se vytvoří náhradní inervace tohoto místa. Stehno bych masíroval hřejivou Emspomou co nejčastěji, aby se zlepšilo prokrvení v této oblasti. Nedměrná svalová zátěž by také mohla regeneraci tkáně zpomalit.



Parafarmacie
Dobrý den, nedávno jsem byla na koupališti a řízla jsem se o něco ve vodě. Bylo to jen říznutí na palci a tak jsem to nechala být a pár dní na to jsem byla doma bez ponožek. Pak mě, ale palec začal tlačit a v ráně bylo něco jako kuří oko, ale nejsem si jistá. Je to bíložluté. Začala jsem tedy si nohu oplachovat a mazat přípravkem : Duofilm každý večer, ale vždycky se to o trochu zvětšuje. Nevím co to je. Jestli to je bradavice, kuří oko nebo hnis fakt nevím a proto potřebuji poradit co to je a jak se mám léčit.
Amelie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Možná by to chtělo navštívit chirurgickou ambulanci, Amelie. Duofilm bych určitě nyní nedával. Spíše se zdá, že ránu by chtělo rozříznout a vyčistit. Je okolí zarudlé,  oteklé a teplejší? Hnis lze možná již vytlačit. Chce to určitě pečlivé ošetření. Jako desinfekční prostředek bych použil Betadine roztok ,nebo Jodisol pero.
Parafarmacie
viz. předešlý dotaz - PMS
Děkuji mnohokrát za radu a včasnou odpověď.
Dominika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přejí vám hodně zdraví, Dominiko.
Parafarmacie
viz. můj předešlý dotaz...Paní doktorka řekla, že pokud mi nevadí větší krvácení není třeba zatím nijak řešit...chodím na pravidelné kontroly. ..
Dominika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Moniko. Sama můžete postupovat pouze metodou pokusu a omylu. Jiná možnost není. Je otázkou, za co může hormonální dysbalance a za co děložní myomy. Důležité je posoudit i historii  vašich obtíží, kterou neznám. Jestli nemáte problém  se včelími produkty, zkuste Arkokapsle Mateří kašičku, která má estrogenní aktivitu.  Věřím ve vysokou kvalitu této mateří kašičky a její relativně standartní složení. To není snadné docílit. Užívejte ráno s jídlem dvě tobolky a večer jednu tobolku od druhého týdne menstruačního cyklu. Nepřidávejte již žádný doplněk stravy včetně čaje z kontryhele. Předpokládám, že neužíváte žádné léčivo s estrogenní či gestagenní aktivitou. Uvidíme, jak proběhne další cyklus.  Třeba se trefíme.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 46 let, trápí mě PMS. Bolesti břicha, zad a citlivá prsa i 6 dní před plánovanou menses.Někdy i zpoždění menses 5 dní. Následně silná menses, myomy...Takže tak 12 dní v měsíce se necítím dobře.Můžete mi poradit nějaký doplněk, vitamíny, který by byl cenově dostupný..Z bylinek piji čaj pro ženy s kontryhelem.Děkuji
Dominika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozumím tomu dobře, že vám byly zjištěny děložní myomy, Dominiko? Navrhl gynekolog nějaký postup?
Parafarmacie
Vážený pane doktore,nemám otázku,ale chtěla bych Vám poděkovat za poradnu,kterou pečlivě pročítám a už jsem několikrát použila Vaše rady jak pro sebe,tak i pro širší rodinu. Třeba teď, oční kapky Hypromelóza P,jsou opravdu super.Jste člověk s vysoce odborným a hlavně velmi lidským přístupem k nám laikům.
Děkuji
Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Elektronická komunikace je trochu provizorní řešení, Aleno. Nejlépe se samozřejmě radí, pokud je dobře znám zdravotní stav a lze posoudit všechny souvislosti. Snažím se však poradit co nejlépe bez bočních úmyslů a pokud se někdo ozve jako vy, nelitují svého času dvojnásob.
Parafarmacie
Děkuji pane doktore váhu si spíše hlídám, mám 50 kg na 160 cm, snižovat tedy váhu nehodlám :-) pro vysvětlení PPP znamená porucha příjmu potravy
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Při skromném jídelníčku jsou doplňky stravy s obsahem vitaminů a minerálních látek na místě, Anito. Nemusí se vždy jednat o komplexní multivitamin- multiminerál. Nemusí být také ideálním řešením. Volba vhodného doplňku by měla vycházet z co nejpřesnější znalosti výživového složení jídelníčku ( nikoliv jen teoretické energetické hodnoty) a aktuálního zdravotního stavu. Vaše váha se zdá momentálně jako ideální, pokud se i dobře cítíte.
Parafarmacie
Dobrý den,
doporučil by jste mi nějaký konkrétní přípravek, který by byl vhodný při plánování miminka? Vím, že by měl mít kyselinu listovou, ale asi bych chtěla něco trošku komplexnějšího, neboť nemám úplně pestrý jídelníček (v minulosti PPP). Děkuji
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejlogičtější je jídelníček trochu upravit, Anito. Jestli máte nadváhu, snažte se váhu snížit. Mějte dostatek tělesných aktivit. Velká nadváha pak může snížovat pravděpodobnost otěhotnění, protože se kvalita vajíčka významně mění. Zvýšený příjem kyseliny listové nemá na samotné oplodnění vajíčka žádný vliv. Její zvýšený příjem během těhotenství snižuje riziko poškození neurální trubice u novorozenců.  2-3x do týdne užívejte komplexní multivitamin-multiminerál. Např. Additiva, nebo DietLine VitAmin. Těším se, že se brzy ozvete s radostnou zprávou!
Parafarmacie
Dobrý den! Za přibližně 6 týdnů bych měla porodit druhého syna. U prvního jsem měla velké problémy se nějak rozkojit a úplně se to nepodařilo, dokrmovala jsem sunarem. (Příčina byla především ve stresu, že malý nepřibíral, a doktoři mi vnutili dokrm.) Už jsem přece jen zkušenější a ráda bych podpořila laktaci hned v počátku. Co byste mi doporučil? Ricinnus comunis? Nějaké bylinky?
Dora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Doro, nemohu vám doporučit žádný přípravek. V řadě případů, tak jak jste přesně uvedla, hraje velkou roli  i psychické rozpoložení maminky. Proto může někdy pomoci i placebo, jak je tomu v případě Ricinus communis.Svoji roli hraje i průběh porodu, vhodné stravování a dostatečná hydratace organismu. Třeba při dlouho trvajícím porodu může být maminka dehydratována a  určitou měrou demineralizována a to pak vede k počátečním těžkostem, které mají velmi přirozenou příčinu.   
Parafarmacie
Dobrý den, existuje nějaký přípravek, který by nezruinoval mou peněženku a přesto by obsahoval selen, zinek, omega 3, B2, C, E v jednom preparátu?
Léčím se se ŠŽ a polykání léků mi dělá dost problém. Děkuji za odpověď Lenka
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Lenko., Aby tableta obsahovala vše, co jste uvedla, ve významném množství, tak určitě ne. Mohla byste ale zkusit StrongImun od firmy Pharma Suisse....
Parafarmacie
Dobrý den,¨
prodělala jsem bulimii s anorexií, dnes jsem dá se říct v pořádku, jen se hlídám v jídle. Chtěla bych miminko, nicméně je pro mě vzhledem k minulé chorobě celkem nepříjemné hodně přibrat. Dejme tomu 10 kilo chápu, ale potkávám spousty žen, které naberou brutálně, kolem 20-25 kg, některé tvrdí, že to je z ničeho, že nic víc nejedí. Chci vědět, zda je to tak těžko ovlivnitelné, myslím to přibírání. Měla jsem za to, že když jí žena normálně, tak přibere jen to nezbytně nutné. Vstupuje do toho ještě něco jiného? Jen doplním mám 33 let vážím 50 na 160 cm a menstruaci mám pravidelnou
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alenko, samozřejmě je to ovlivnitelné a normální nárůst váhy během těhotenství  je okolo 10 -12 kg. Ten by měl být  pozvolna patrný až od druhého trimestru. Vyšší nárůst váhy nelze zpravidla ospravedlnit a je způsoben  nevhodným jídelníček a nevhodným životním stylem. Nepřiměřený nárůst váhy zvyšuje riziko porodních i poporodních komplikací a je velkým nebezpečím jak pro maminku, tak pro miminko. Určitě těhotenství neodkládejte a nemějte obavy. Nepochybně si s jídelníčkem poradíte. 





mobilní verze