Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď. A můžu ten Lamisil krém bez obav použít u syna - když je na něm psáno od 12 let? (syn má necelých 5 let). Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Moc možností jiných není. Žádný skutečně odborný problém v tom nevidím, pokud mu budete krém aplikovat sama. Kdyby léčba nebyla úspěšná, je třeba to řešit s dermatologem.
Parafarmacie
Zdravím pane doktore,
nedaří se mi poslat fotky přes sms, šlo by to přes e-mail prosím?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. guareta@drstanek.cz
Parafarmacie
Dobrý den.Chtěla bych znát Váš názor na Jaryschovou vodu. Jarysch mi doporučila kosmetička na uklidnění podrážděné pleti.Zafungoval výtečně a já u něj zůstala.Používám na čištění pleti (nelíčím se). Ve složení se příliž nevyznám,jak působí na pleť? Neškodí pleti dlouhodobé používání Jarysche? děkuji. Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Věro. Solutio Jarisch se velmi osvědčuje a může pomoci i Aleně viz. další dnešní dotaz.  Hodí se k běžnému dennímu ošetřování, je-li pokožka citlivá a podrážděná.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore tak se s vámi podělím o čerstvou zkušenost z kožního ohledně mých pupínků.Na kožním se Mudr. nepátrala po příčině, rovnou mi řekla, že když je stav po 10 dnech užití Zinerytu stejný napsala mi Aknemycin a Belakne. Nechápu, aknemycin je antibiotikum se stejnou účinnou látkou jako Zineryt, Belakne neznám. A rovnou mi řekla, že pokud léčba náhodou nezabere tak mě přeléčí antibiotiky celkovými. To nechápu už vůbec, na moje zvídavé dotaze reagovala popuzeně a se Skinorenem mě poslala málem někam, že prý nemá zkušenost (lékařka??). Tak jsem ještě zkoprnělá z hrozného přístupu. Ohledně mého čela jsem měla dojem, že tam něco mám, ale není to tak hrozné jen to prožívám jako každá žena, lékařka mi při pohledu pod lampou zblízka řekla že toho mám dost, tak mi tedy psychicky moc nepomohla. Chci se vás zeptat šlo by že bych vám poslal na tel. číslo foto aby jste mi to zhodnotil? A ještě se zeptám na ten Belakne, neboť´ho neznám co je to zač a co si o tom myslíte?Děkuji moc
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den , Aleno. Belakne nemusí být špatná volba. Může být i trochu účinnější než Skinoren. Nemám ale s tímto přípravkem žádné praktické zkušenosti. Záleží i na tom, jak bude vyhovovat konkrétní osobě základ krému, ze kterého je složen. Souvisí to s tím, co jsem uvedl minule a vy zřejmě potřebujete krém s vysokým obsahem vody. Můj mobil je 602 24 20 87. Snažte se poslat foto při stavu, kdy pokožka vypadá hůře. 
Parafarmacie
Dobrý den, prosím můžete mi doporučit nějakou léčbu? Asi do května syn (4r) trpí na plíseň na noze. Dělá se mu pouze na jedné. Bylo to z nevhodných bot, které samozřejmě už nenosí. Řešili jsme s dětskou lékařkou, doporučila koupat v hypermanganu a dala nějakou protiplísňovou mast. Zlepšilo se to, ale zcela nezmizelo. Lékařka nám řekla, že už to mazat nemáme - chystali jsme se k moři - tam prý mořská voda vše doléčí. Opravdu se to zlepšilo. Nyní se to opět objevilo - na jiných místech. Má červené olupující se fleky. Asi budeme muset na kožní, nebo máte tip, co by mohlo pomoci? Tchyně doporučuje koupat v octové vodě...? Samozřejmě se snažíme, aby nohu co nejvíce větral, chodil bos a nenosil gumové boty... Děkuji za tipy
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pátrejte o zdrojí opakované infekce, Evo.  Je dobré se zbavit veškerých bot, které syn nosí včetně bačkor. Spor uvnitř se nedá zbavit. Rizikovým prostředím bývá i koberec na podlaze či sprchový kout někde na zahradě či koupališti. Nohy je nutné po koupeli řádně osušit ev. i fénem. Z mastí zkuste Lamisil krém a nohu omývejte, vysušujte a natírejte 3-4x denně. Teď o prázdninách je na to více času.  Chození naboso v suchém prostředí má smysl.
Léky na předpis
pan doktor moze sa brat adipex z prestavkami myslim 5 dni beriem 3 dni prestavka.dakujem pekne
ida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takové dávkování doporučit nemohu, Ido. Nelze vyloučit větší riziko nežádoucích účinků ( např. nebezpečné kolísání krevního tlaku) a určitě i snížení účinnosti.
Parafarmacie
Ještě doplním pane doktore, že včera jsem byla u kosmetičky a ta mi doporučila krém Glyco A 12 % prý je to jemnější chemický peeling. Není to moc drastické?Co myslíte? Chemický peeling jinak dělají buď kosmetičky nebo derma centra a prý se jedná o naleptání svrchní vrstvy kůže a následuje její regenerace. Nevím nevím, to mě přijde lepší ten Zineryt?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Marketingově vysvětlení  rozumím. Když si odřete nohu, dochází pak postupně k regeneraci pokožky také. Jiná možnost není. Otázkou však je, co se fakticky s pokožkou při tomto zásahu všechno děje u konkrétního člověka a  jaké to má dopady z dlouhodobějšího pohledu. Nemělo by být cílem zakoupení  dalšího přípravku, aby se dala  pleť jakž takž dopořádku. Micelární vody schvaluji, zmíněný postup ne. Pokožka je  nyní pravděpodobně zánětlivá, ať už díky fyzikálním vlivům, či infekci kůže či něčemu jinému dalšímu. Spíše asi  potřebuje co nejšetrněji  vyčistit a ochránit co nejjemnější ale dostatečně ochrannou vrstvou nedráždivého krému, který bude málo mastný a na pleti dostatečně stabilní.
Parafarmacie
Pane doktore na odličování používám Biodermu micelárku tu červenou, nicméně mám takový trochu zlozvyk dotýkat se svého obličeje např. když přemýšlím nebo se soustředím, to asi pro pleť vhodné není, dále pupínky se začaly více objevovat po červnové dovolené na horách a tam vstupuje do hry spousta faktorů - velké vyčerpání z dlouhých túr, hodně ostrého slunce ve vyšších nadmořských výškách špatné spaní kvůli manželovu chrápání, dále tehdy mě několikrát olízl přes obličej náš pes, začaly ty horka a teď se dopátrat asi nebude jednoduché :-)
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není, Aleno. Není také snadné najít řešení, které by vedlo ke zlepšení. Drobná opatření  všeho druhu ale mohou vézt k výrazné změně.  Všeho s mírou platí i v případě naší pokožky, pokud ji chceme mít v dobrém stavu. Co se týká Biodermy, věřím, že se nepodílí na zhoršení stavu a že je její používání v pořádku. Zaznamenávám prakticky jen pozitivní odezvu na tuto značku.
Parafarmacie
Pane doktore moc děkuji, vaše rady jsou smysluplné, nicméně teď nevím z které do které, vyloženě akné nemám, jsou to drobné pupínky, které ale vymáčknout jdou, mám totiž opravdu mastnou pleť na čele. A co myslíte těmi vnitřními příčinami? Přemýšlela jsem i nad stravou, je něco co může v tomto směru škodit? Nestravuji se myslím špatně.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ve vašem případě mohu určitě specifikovat jednu příčinu a to je zmíněná pilulka. Protože jste ale trpěla tímto problémem i v minulosti, příčin  je určitě více a někdo má bohužel ke vzniku těchto kožních problémů vrozené předpoklady. Drobné pupinky mohou být  třeba běžnou reakcí na prach  či slunce u jedinců, kteří mají pokožku citlivější. Nejlogištější  je, se vyhýbat prostředí, které pokožce nevyhovuje. Ne vždy je to ale reálné. Může se i jednat o jednu další prostou příčinu.  Ten, kdo spí  na břiše či na jednom stejném boku má pak určitou oblast obličeje  v každodenním kontaktu  s povlečením .  Pokožka je v těchto místech více zatížena a drážděna ( např. rezidui pracích prášků)... Pouze zkoumáním obličeje lze  tedy vyčíst ledaccos... Jaké prostředky používáte při mytí obličeje či sprchování?
Parafarmacie
Ještě jednou děkuji, nicméně já už ten Zineryt asi týden beru, co s tím, přestat asi není vhodné, když je to antibiotikum ne? Poradíte mi něco na zvlhčení pleti, když je po Zinerytu vysušená?
ALena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Osobně doporučuji užívat v této indikaci přípravek tohoto typu 10 dní a následně řešit dopady zvoleného postupu, Aleno. Zineryt bych opravdu používal jen v případě těžších forem akne v obličeji. Tam pak je nutné užívat  lék déle, aby se dosáhlo nějakého přechodného zlepšení. To může nastat asi po 2 měsících léčby. Samotné zvlhčení pleti vodou ve formě spreje nebude dostačující, ale je určitě vhodné. Etanol obsažený v přípravku pleť velmi vysušuje a také se podílí na degradaci funkce pokožky v místě aplikace. Důležité je podpořit její obnovu. Nyní by se dal možná použít v kombinaci i Skinoren. Musel bych ale pleť vidět. Doporučuji si koupit tobolky vitaminu E 200 mg. Tobolku propíchnětě jehlou a na noc si aplikujte vitamin E  vymáčknutím z tobolky na postižené plochy. Dermatologie je bohužel lékařská věda, která často staví své léčebné postupy na metodě  pokusu a omylu.  V každodenní praxi spíše  ignoruje vnitřní přičiny kožních onemocnění , či  kožních projevů.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď a příklad mladíka se svetrem - asi jste mě chtěl rozesmát...Vaše poradna je super a vážím si toho, že nám tazatelům věnujete čas.Potřebovala jsem vědět, proč já to mám s pocením takto, když lidé v mém okolí jsou propoceni na zádech, v podpaždí atd a já jen mokrý obličej a vlasy. Dal jste mně podnět, abych se zamyslela nad jídelníčkem a velikosti porcí, začnu z tohoto konce,
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to souviset i s tím, Petro, že potní žlázy mají různé funkce a jejich počet není stejný na jednotlivých částech těla. Liší se také poměrem zastoupení jednotlivých  potních žláz na jeho povrchu. Na zvýšeném vylučování různých látek cestou potních žláz a pocení se podílí také vegetativní nervový systém. Cestou potních žláz se vylučují i látky s velkou molekulovou hmotností, se kterou si nedokáží játra úplně poradit a jsou přeměněny jen částečně, nebo vůbec. Nemohou se pak vyloučit močí, nebo jen částečně. Typických příkladem mohou být třeba vonné látky, které obsahují různá koření. To pak může přispívat k charakteristickému zápachu potu. Složení potu a mikrobiální osídlení kůže také zapřičiňuje, že na někom určitý parfém příjemně voní a na někom ne. Také může přispívat k rychlejšímu rozkladu parfému.
Parafarmacie
Pane doktore děkuji za odpověď, to mě nenapadlo, Zineryt mi zabíral vždy skvěle, proč by měl problém prohloubit? A co si myslíte o Skinorenu? Ten mi doporučila kamarádka a dívala jsem se, že obsahuje nějakou kyselinu. To mi přijde horší? Je třeba něco z jídelníčku, co mi může vadit?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Zineryt zabírá skvěle ale na povrchu pokožky se pak nemůže vytvořit přirozené osídlení mikroorganismy. Dochází pak stále k přerůstání mikroorganismů, které se na zhoršení funkce pokožky podílejí. Dostaneme se tak do bludného kruhu. Pro správné fungování pokožky je mikrobiální ekosystém na jejím povrchu velmi důležitý. Skinoren bych viděl jako šetrnější řešení a osvědčuje se třeba u lehkých forem akné. Používání antibiotik v lokálních přípravcích má také své ekologické dopady, protože se dostávají do kanalizační sítě a kontaminují také okolí, ve kterém se léčené osoby pohybují . Přispívá ke zvýšené rezistenci k antibiotikům, která je alarmující, díky neodpovědnému používání. Omlouvám se, že jsem to vzal trochu ze široka.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore nevím si radi se svojí pletí, je mi již 35 let nicméně ted´se mi začaly dělat takové ty drobné pupínky. Na čele a také trošku na tvářích směrem k uším. Nevíte čím by to mohlo být? Toto jsem měla v pubertě, pak po vysazení HAK a musím podotknout, že mám v létě pleť vždy trochu horší, ale letos je to prostě horší než jindy. Nevíte co by za tím mohlo být? Horké počasí? Nebo to může být i něco v těle? Podotýkám, že jsem byla letos na potratu pomocí potratové pilulky, ale v lednu, mohlo by to způsobit tak dlouhodobé hormonální rozladění? Nevíte co by mohlo zabrat, už jsem se chystala k lékařce pro zineryt, ten mi vždy zabíral ,ale váhám. Ještě mě napadá, že jsem prodělala tršku stresové období na jaře
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, potratová piluka je obrovský zásah do tvorby a hormonální regulace steroidních hormonů.  Myslím, že je to kombinace více faktorů a kromě hormonální dysbalance se také na problému určitě podílí i velmi teplé počasí a zvýšená tvorba potu, který dráždí citlivější pokožku, díky zvýšenému vylučování minerálních solí potními žlázami. Zineryt by mohl problém spíše prohloubit i když může dojít ke krátkodobému zlepšení. Raději bych vyčkal  2-3 měsíce. Věřím, že se vše samo upraví.
Parafarmacie
Dobrý den, můj dotaz bude asi úsměvný v těchto dnech, ale nevím, co si počít. Totiž neustále se potím, ale POUZE v obličeji, na hlavě a ve vlasech.! Jednám se zákazníkem a tečou mně čůrky potu po tvářích...vypozorovala jsem, že se to zhorší, když sním něco sladkého, ale možná je to jenom domněnka. Vlasy si musím fénovat každý den, což pro ně také není dobré. Snažím se v práci přežít i tak, že si ponořím ruce po lokty do umývadla se studenou vodou, klimatizaci nemáme. A dotazy - odkud jsem přiběhla nebo utíkala - už ani nevnímám. Nemáte prosím nějakou radu, co s tím nebo proč se to děje, případně, co zakoupit v lékárně ? Děkuji za odpověď.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, jsem na tom asi ještě hůře. Navíc mi tečou čůrky potu po hlavě když si pochutnávám na klasické svíčkové, nebo jím pokrm, kterého je součástí hořčice. Před lety přišel do lékárny mladý muž, který chtěl něco proti pocení. Po krátkém vyptávání jsem pochopil ,že je to jen aktuální problém a  navrhl jsem mu, ať si zkrátka sundá svetr. Nadšeně poděkoval za radu a odešel. Asi za hodinu se do lékárny vrátil s tím, že jsme skvělá lékárna a že nás bude všude doporučovat. Zvýšené pocení ale může být i důsledek  postprandiální termogeneze, která vede ke ztrátám nadbytečné energie po konzumaci jídla, kterou tělu nepotřebuje a není schopno uložit do tukových zásob. Skromný ale pestrý jídelníček může mít smysl.  Jíme většinou příliš. Máte-li nadváhu, určitě je dobré váhu snížit. Pomáhá to trochu řešit i obtíže související s termoregulací při takto extrémním počasí. V zimním počasí ale můžete zase snášet hůře  chlad a silnější svetr je pak  racionálním řešením.
Léky na předpis
Doplňuji - Tolura 1 ráno, Neurontin 2 krát denně, Detralex také dvakrát denně.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Všechny tři léky můžete užívat ráno během běžné snídaně  a  obdobně večer Neurontin a Detralex. Čas bych přizpůsobil dennímu rytmu podle toho, kdy ráno stáváte a kdy chodíte spát. Můžete je ale užívat i nalačno, nebude-li vám to dělat obtíže. Neočekávám žadné rozdíly ve využití této kombinace léčiv, jestliže se stravuje přiměřeně věku a zdravotnímu stavu.
PS: Jestliže máte kolem sedmé hodiny tlak opravdu vyšší, změřte si TK i po probuzení.  Nelze se ale řidit jednou naměřenou hodnotou v ordinaci. Změřil bych si TK i ve stoje a možná bude mít smysl udělat nějakou časovou korekci kvůli Toluře. Záleží i na závažnosti naměřených hodnot.
Léky na předpis
Dobrý den, poprvé v životě budu užívat následující léky - Tolura, Detralex a Neurontin, je mi 60 let. Poraďte mně prosím, v jakém časovém úseku je za sebou brát ? Vím, že Toluru mám brát ráno, asi kolem 7. hod., to mám tlak vyšší. Mnohokrát děkuji za Vaši poradnu i čas !
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Blanko. Můžete mi prosím  napsat dávkování všech léků, které stanovil lékař?
Parafarmacie
Dobry den.. můj šestnáctiletý syn má odmalička propad hrudníku.. myslím že se to jmenuje Harrison rýha ..bohužel na internetu moc odkazu není ..asi před dvěma lety u lékaře nam bylo sděleno.. že v 16ti letech může absolvovat operaci na vyrovnání tohoto defektu že prý tato operace není nijak nebezpečná... nyní se této operace začal dožadovat.. Jako matka se toho samozřejmě velmi bojím protože na zcela bezpečné operace nevěřím.. kor když jsou poblíž orgánů jako je srdce a plíce.
Také se mi nezdá.. že už by se v 16 přestal vyvíjet. Budu Vám velmi vděčná za Vaš názor.
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Naďo. Zrovna tohoto zákroku bych se tolik neobával a pro syna může být velmi důležitý. Pomozte mu to prosím vyřešit. Věk, který je pro operaci vhodný je spíše individuální. Možná by vám základní informaci podali na nejbližší chirurgické ambulanci, či na odděleních hrudní chirurgie fakultních nemocnic. Omlouvám se, ale nic konkrétního o tom nevím a nikdy jsem ve své praxi tento problém s nikým neřešil.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se zeptat na Váš názor na použití plasmy v estetické dermatologii. V jedné nejmenované klinice mi nabídli použití vlastní plazmy na obličej, na drobné pupínky na čele (ne úplně pravé akné). Nevím zda to mám podstoupit, vlastní plazma se má vstřikovat jehlami do kůže a tím vyhojit pupínky. Doposud když jsem měla problém tak jsem používala na tyto kožní projevy Zinerit. Co si o tom prosím myslíte?Děkuji
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Anito, že  to má mnohem blíže k šarlatánství než k medicíně. Je to velmi podivný postup. Předpokládám, že cena bude vysoká.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se zeptat na vaše zkušenosti s krémem Skinoren na drobné pupínky. Je mi již přes 30 a stále se mi dělají drobné pupínky na čele. Občas mám klid hlavně v zimě a teď v létě je to horší. Nejvíc se mi dělaly po vysazení antikoncepce. Kamarádka doporučovala právě Skinoren. Jaký je Váš názor na tento krém.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Karolíno. Ten je vhodný. Ne vždy je ale účinný. Stojí zato ho vyzkoušet.
Léky na předpis
endokrinoložka mi předepsala Cynomel (chtěla jsem kombinaci T4 a T3, toto je bohužel jen T3). Dosud jsem na Euthyrox 125 (čistý T4, Nefunguje mi). Mudra neumí předepsat dávkování, zkoušíme zatím 2Xdenně, asi nebude stačit? Jak prosím dávkovat, příbalák doporučuje 3 x denně. Existuje na trhu kombinovaný přípravek T4 a T3?
Renáta Vatrasová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, si, že nyní na trhu není, paní Valtrasová. Zkuste ale prosím se zeptat v lékárně na Thyreotom, nebo Thyreotom Forte ev. na jeho náhradu.  Nemám nyní  aktuální data k dispozici. Správné dávkování je naprosto klíčové. Musí vycházet i ze zjištěných  laboratorních hodnot TSH, T3 a T4. Tetrajódthyronin je prohormon a jeho nástup účinku je proto pomalejší než u trijódthyroninu. Nyní je možné při substituční léčbě volit zpočátku i nižší dávky T4 a pozvolna dosáhnout dávky optimální či naopak. Jedná se u vás o hypofunkci štítné žlázy?  Jak dlouho jste Euthyrox užívala?
Léky na předpis
pan doktor beriem adipex par dni mozem sa ist opalovat na tieto lieky.myslim ci mozem na slnko.dakujem pekne
ida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ido.
Léky na předpis
Neužívala žádné na ředění krve. Užívám na tlak Triplixam, rilmenidin,euthyrox a citalec. Je mi 78 let.Cítím se docela dobře až na velké bolesti nohou.Po CTmi řekli,že kyčle na operaci ještě nejsou. Obávám se,aby to nebyla ischemická choroba dolních končetin. Poraďte, co mám dělat.Děkuji
Pravdová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá paní Pravdová. Nemohu bohužel správně váš zdravotní stav posoudit. Podle vaší informace je asi reálné vysoké riziko tromboebolické příhody. Je otázkou, zda by  nebylo dostatečným opatřením volit kombinaci Anopyrinu  a Detralexu a celkově volit šetrnější medikaci i vzhledem k věku.  Důležitým opatřením pro prevenci tromboembolické příhody je i dostatečný příjem vody.  Lidé umírají zbytečně právě i díky této banalitě.
Léky na předpis
co mohu užívat místo Pradaxy, která je pro důchdkyni drahá.Děkuji
Pravdová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké léky ještě užíváte? Užívala jste před tím Warfarin? Můžete mi napsat základní informace o  vašem zdravotním stavu?
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď.Výrůstky mám v bederní páteři,ale po těch podvodních masážích mě bolela páteř celá-krční i ramena.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není divu. Myslím, že to byl nevhodný postup. V klidovém období by se mohly podvodní masáže opatrně použít, ale spíše bych volil pravidelné cvičení s odborníkem, pokud by to bylo možné. 
Parafarmacie
Dobrý den.Můžete mi prosím poradit? Mám špatnou páteř-výrustky v oblasti bederní páteře,degerativní změny.Byla jsem na rehabilitaci.Dostala jsem magnetoterapii a podvodní masáže.Masáže mi nesedly,hodně mě bolela z nich páteř..Rehabilatační lékař doporučil suché teplé obklady,hřejivou mast a do 3 týdnu že by to mělo odeznít.Je pravda,že teď po 2 týdnech se páteř dostala do normálu,ale stále mi buší srdce. V rámci preventivky chodím na kontroly i EKG a se srdcem nebyl žádný problém.Taky jsem prožila stresovou situaci,ale ta také už pominula.Srdce nebuší stále,jen občas a taky se dost potím.Může to být také od páteře?Co by jste mi poradil? Děkuji za radu.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Suché a teplé (spíše až horké) obklady mají smysl a  pomohou svalstvo kolem páteře uvolnit a prokrvit, pokud je aplikujeme intenzivně po delší dobu. 30 minut je absolutní minimum. Podvodní masáže vhodné nejsou a mohou poškození páteře v akutním stavu jedině zhoršit. Magnetoterapie musí být volena ve vhodný čas. V jaké oblastí páteře výrůstky máte? Bušení srdce a pocení je známka zvýšené aktivity sympatického nervového systému. Může být způsobeno zhoršenou funkcí štítné žlázy,  dlouhodobější psychickou zátěž i drážděním míšních nervů a následně i centrálního nervového systému, nebo podobně třeba díky oční vadě a nevhodnou korekcí zraku. Zvýšené napětí sympatiku podporuje také káva a pravý čaj, či energetické nápoje. Doporučuji se jim nyní vyhnout. Příčinou bušení srdce ale může být i reakce na teplé počasí,  kdy nedostatečným příjmem vody dochází k dehydratací organismu a ke zhoršení termoregulace. Dbejte opravdu nyní i na dostatečný příjem vody a minerálních látek. Doporučuji vypít hned ráno po probuzení 500ml vody či neslazené minerálky s vyšším obsahem sodíku (Poděbradka).
Parafarmacie
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Už pár týdnů mě bolí nohy v kotnících, hlavně v noci, se změnou počasí se bolest zhoršuje. Přes den bolest ustoupí. Dnes jsem si nahmatala pod kostí vpravo bouli, která je pohyblivá, asi výpotek ? Tedy "běžet" pro nějaké mazání do lékárny nebo na ortopedii? Mám dva měsíce prázdnin, ale zřejmě místo odpočinku budu řešit zdraví...Děkuji Vám za radu. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to být gangliom, Jano. Těžko říci. Možná že by si s tím snadno poradili na chirurgické ambulanci. Jak problém popisujete, mazání to asi nevyřeší a jestli si  brzy neporadí příroda sama, bude to chtít lékařskou pomoc. Dbejte na vhodnou obuv, snižte váhu máte-li nadváhu a nohám nyní dopřejte co nejvíce odpočinku. Nohy bych natíral francovkou nebo francovkovým krémem. Jsou příjemné  a nemá cenu investovat velké peníze do výrobků, které toho více nezmohou.
Parafarmacie
Dobrý den, asi 2 měsíce beru detralex z důvodu, že mi opuchají nohy. Můžu si před dlouhou cestou vzít ještě aescin ( tabletky nebo rozpustný). Detralex mi určitě pomáhá ( opuchy jsou menší ) , ale mám obavy že po 16 hodinách v autobuse budu mít pár dní opuchlé kotníky ( stalo se mi to loni v létě). Je mi 48 let. Jiné léky neberu. Případně mi doporučíte ještě něco jiného? Děkuji moc za odpověď
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Magdo. Může pomoci jen zvýšit dávku Detralexu na 2x2 tablety, pokud užíváte 2x1. Má smyl také zvýšit příjem draslíku asi o 300-500mg mg za den. My k těmto účelům používáme Paralékárna Kalium Plus (2x2 tobolky). Aescin je možné s Detralexem kombinovat a může pomoci. Přeji šťastnou cestu !
Léky na předpis
Pane doktore, mám jít na ortopedii na vytáhnutí vody z kolena (po upadnutí). Užívám Godasal 100. Mám před tímto výkonem den nebo 2 dny přerušit jeho užití? Děkuji.
Stanislava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že to není nutné, Stanislavo. Nejde o velký zákrok. Obecně bych jej při tomto typu zákroku  nevysazoval, pokud si to ošetřující lékař vyloženě v konkrétním případě nepřeje.
Parafarmacie
Ještě jednou moc a moc děkuji! Moc jste mi pomohl! Děkuju za Váš čas! Přeju hodně zdraví a všechno dobré! S pozdravem Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já vám také, Lidko.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď.Bellasin balance 40´vysadím,a budu se snažit ještě víc hýbat a líp jíst. Snad se i hormony po hysterektomii uklidní. Můj zdr.stav je snižená štítná žláza,v r.2011 slabá mozková příhoda,chronické onemocnění páteře, epileptické ložisko,a před 2.lety hysterektomie.Popřípadě bych se chtěla zeptat,co na menopauzu.Děkuju moc za ochotu a přeju hezký den.S pozdravem Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě má smysl se co nevíce přiblížit k normální váze, Lidko. Hormonální změny se pak snášejí lépe. Doporčuji váhu alespoň výška v cm minus 100. To znamená, pokud měříte např.168 cm, je dobré držet váhu na 68 kg.  Můžete se ohledně redukce váhy podívat na naše stránky ww.drstanek.cz. Jako doplněk stravy při menopauze bych zkusil Menoflavon. Ten se docela osvědčuje a obsahuje významnější množství fytoestrogenů s vyšší estrogenní aktivitou. Jejich aktivitu ale nelze srovnávat s estrogeny které se tvoří v ženském těle. Je mnohem nižší. To ale právě v průběhu menopauzy může být v řadě případů ta  výhoda a myslím si, že to nijak negativně neovlivní působení Trombexu. Estrogeny mimo jiné snížují srážlivost krve a podávání běžných léčiv s estrogeny zvyšuje protisrážlivý účinek Trombexu.
Parafarmacie
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zda se může Bellasin balance40+ užívat s kombinací léků-eutryrox,trombex a lamotrigin.Mám 2.roky po hysterektomii,návaly,přibírání na váze. pohyb a zdravou stravu dodržuji,děkuji.Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lidko. Vzhledem k obsahu kofeinu ( guarana, zelený čaj?) není ideální, protože užíváte Lamotrigin. Záleží i na tom jak jste na kofein a další alkaloidy citlivá a zda pijete kávu a pravý čaj. Doporučuji denní příjem kofeinu sledovat. Vliv připravku na tělesnou hmotnost je zanedbatelný: Může jen opravdu nepatrně napomoci u citlivých osob, pokud má jídelníček skutečně ideální složení. To se asi neděje, pokud opravdu přibíráte. Po 40. roce života musíme zkrátka na energetickém příjmu zásadně ubrat, aby váha nešla nahoru. Není to snadné. Složení přípravku mi k menopauze moc nepasuje, ale pokud vám přípravek vyhovuje, úplně zásadní kontraindikaci pro jeho použití ve vašem případě nevidím.  Sám bych  vám ho asi nedoporučil, pokud bych znal váš zdravotní stav.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co znamená "doporučená denní dávka" (DDD), která se udává u vitamínů. Je to minimální množství nebo průměrná hodnota?
Děkuji Vám za odpověď!
Karel - otázka upravena poradcem
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nyní je tento termín, nahrazen referenční hodnotou příjmu, Karle. Je stanovena pro dospělé osoby . Je to střední hodnota pro osobu s normální hmotností 70kg při energetickém příjmu 2000kcal/8400 kJ. Skutečná potřeba vitamínů a minerálních látek ale závisí na mnoha faktorech. Tato hodnota je určitý kompromis. Z legislativních důvodů je důležitá pro výrobce potravin a příslušné úřady.  Pro normálního spotřebitele již méně a je spíše orientačním ukazatelem. Kolik vitaminů  skutečně denně příjmeme a kolik vstřebáme je ve hvězdách. Potřebu jednotlivých výživných látek u konkrétní osoby je možné zjistit. Je to však ekonomicky náročné. V pozdějším věku osobně doporučuji užívat vitaminy formou doplňku stravy.
Parafarmacie
Dobrý den, pedikérka v jiném městě / byla jsem u kamarádky / vyjádřila podezření na mykózu na nehtu palce levé nohy. Nehet se zatím netřepí ani prsty nesvědí. Poraďte mi prosím, co by mohlo z lékárny nejrychleji zabrat na tento problém, co se Vám osvědčilo ? Viděla jsem hrůzostrašné obrázky stržených nehtů na internetu...též bych nerada, aby to někdo dostal ode mne. První pomoc jsem dala postřikem Jodisolem, co měla kamarádka doma. Děkuji za odpověď.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko. Chození na pedikúru je cesta do pekel. I při přisném dodržování hygienických opatření je zde riziko přenosu plísňových onemocnnění nehtů velmi vysoké. Zbavit se pak takové mykotické infekce je velmi obtížné, protože dochází stále k reinfekci ( boty, ponožky, koberce, navštěvy pedikúry). Postižený nehet doporučuji stále stříhat, pilovat a natírat například roztokem Batrafenu nebo Lamisilu. Po koupeli je nutné chodidla a prsty důkladně vysušit. Doporčuji vyfenovat a pak ošetřit antimykotickým roztokem. Nejlépe 3-4 za den.
Parafarmacie
Pěkný den , pane doktore. Doporučil byste barickou komoru pro člověka s osteofyty na ploténkách, které už přes rok trápí, špatně se mně chodí a brní mně celá dolní končetina? Cvičení moc nepomáhá, rozhodla jsem se dát pár kilo dolů, jezdím na kole, léky od bolesti zaberou krátkodobě, navíc nejsem příznivcem tabletek. Mnohokrát děkuji za odpověď a Váš čas.
Draha
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Draho. Osobně bych ji v tomto případě nedoporučil. Může pomoci jen krátkodobě. Jediný normální postup je dosažení normální váhy. To musí být ale doprovázeno i správným cvičením. Snížením váhy se zbavíte tuku, který se nyní podílí na zpevnění páteře a bohužel neplnohodnotně nahrazuje svalovou tkáň a utlačuje ji. Stav by se proto mohl po zhubnutí i výrazně zhoršit. Svalstvo se musí zpevnit. Vznik osteofytů může být způsoben i obezitou nebo nadváhou a nepřiměřeným zatěžováním páteře v této oblasti.
Parafarmacie
Pane doktore, velice Vám děkuji za odpověď. Do vany se mohu ponořit až po krk? Mohu během té půl hodiny připouštět teplou vodu? Ani nevíte, jakou jste mi udělal radost, že je i jiná možnost, než se neustále něčím mazat a smiřovat se s daným stavem. Chtěla jsem se ještě zeptat, zda plíseň nemůžu přenést na syna nebo zda je možnost, že by měl syn dispozice k tomu, že by se mu v pubertě také plíseň objevila? Popřípadě jak tomu předejít. Sestra totiž také touto plísní trpí.
V současné době jsem týden po operaci, takže chvíli počkám, ale samozřejmě dám vědět, jak mi koupele zabraly. Ještě jednou velice děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano, to je ideální když se ponoříte až po krk. Napustřte si vanu tak, aby ev. bylo možné trochu teplé připustit. V koupeli ybste se měla cítit příjemně. Dostatečná koncetrace účiiných látek a koloidní síry je velmi důležitá. Pityriáza je přenosná.  U někoho se s ní imunitní systém snadno vypořádá. Určitou roli hraje i složení potu a mikrobiologické složení pokožky. Pokud Solfatan zabere, léčebné kůry si dělejte pravidelně. Pityriáza se může přenášet i oblečením a bez vyváření spory nezničíte. Je to běh na delší trať, ale lze se jí tímto způsobem zbavit. Někdy v kombinaci s antimykotiky, kterými ničíme drobné výsevy ( Batrafen, Myco-Decidin).
Parafarmacie
Nedostatek železa mi zjistili z krve, když jsem byla na revmatologii na kontrole. Na koloskopii ani gastroskopii se nic nezjistilo, gastroenterolog zjistil nějaké protilátky na lepek. Proto dieta. Prý je to důvod nedostatku železa, že se ve střevě nevstřebává. Kvůli lupusu jsem byla poslána mimo jiné na kardiologii.. Tam jsem dostala léky na tlak, beru je už cca tři roky. Důvod hypertenze je neznámý. Při odběrech na gastroenterol. se jim zase nezdály hodnoty štítné žlázy, tak mě poslali ke specialistovi a beru Euthyrox. Mám pocit, že kamkoli jdu, něco dalšího mi objeví a dostanu nové prášky. Jsem z toho celkem nešťastná, nechtěla bych brát tolik léků. Ale netroufnu si je prostě nebrat a nechat to být. To už jsem měla napsané preventivně prášky na cholesterol, ale ty odmítám jíst.. Zub se teď jeví ok, uzlinu zvětšenou nemám.. Na krev zajdu co nejdříve.. Moc Vám děkuji, jste super!!
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli to je opravdu tak, Báro, lepek bych se snažil eliminovat.  Jinak je to bílkovina vysoké biologické hodnoty a zcela jedinečných vlastností výborně využitelných v potravinářské technologii.Také potravinová intolerance může být přičinou únavy, pokud neuděláme dietní opatření. Nemyslím si ale, že je příčinou nízké hladiny železa, když na kolonoskopii nebyl žádný nález.  To je velmi nepravděpodobné. Lupus je  svízelné onemocnění. Byl vám diagnostikován Lupus erythematodes?  Celá řada obtíží s ním pak může úzce souviset a je třeba kontrolovat zdravotní stav po interní stránce velmi pozorně. Důležité také je, omezit medikaci na  nezbytné minimum a nezatěžovat organismus jiným způsobem a ještě více. Prospěch z léčby musí zkrátka  výrazně převážit rizika. Jsem zvědavý na výsledky biochemického vyšetření. Jestli se vám bude chtít, napište mi ještě hodnoty krevního tlaku ráno a večer. Měřte TK v klidu na levé i pravé paži. Potom i ve stoje. Každé měření opakujte 3x, nejlépe po pěti minutách. Zaznamenejte i puls. Předčasné či  dokonce zbytečné nasazení Euthyroxu může mít také dalekosáhlé dopady  a může  zvyšovat  TK a výrazně snižovat kvalitu spánku. V každém případě nyní respektujte doporučenou medikaci lékařů, kteří o vás mají kompletní informace.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, již od puberty (cca 20 let) mě trápí pityriasis versicolor. Na kožním jsem jako doma. Veškeré masti, mýdla, co lze předepsat, mám odzkoušeny s krátkodobým efektem. V létě je situace lepší, pomáhá pobyt na slunci, mořska voda. Plísně se zbavím, zůstanou bílé fleky. Je klid max. měsíc dva, stačí se však lehce zpotit a vše je zpátky. Naposledy jsem tři měsíce absolvovala fototerapii 2x týdně. Lehce se zlepšovalo. Ovšem opět silný návrat. Kůži mám hodně masnou po celém těle, mastí se mi i dost vlasy, mívám studené ruce i nohy, více se potím. Největší výskyt je na zádech, bocích, dekoltu, krku, břichu. Snažím se jíst zdravě, nepiju alkohol (příležitostně na oslavach narozenin 2-4 dcl vína), kávu, jsem nekuřák. Sladké velmi omezeně, než čokolády, zákusky, raději si dám domácí buchtu. Jsem už z toho vyčerpaná. Někde jsem četla, že plíseň je ve střevech a takto se zevně projevuje. Ráda bych řešila příčinu, ne její důsledek. Budu Vám vděčná za jakoukoli radu. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano. Pityriáza je docela úporná a je třeba s ní důsledně bojovat. Bude se vracet. Plísně ve střevech pusťte z hlavy.  V tomto počasí může být výsev pityriázy hojnější. Zejména, když jste potivější. Podle toho, co jste uvedla bych volil jako první krok: 
1. Kupte si jedno balení Solfatanu (4 sáčky) za cca 150Kč.
2. Napusťte si plnou vanu o teploťě lidského těla t.j. 37-38 stupňů, nebo při teplotě, která vám bude vyhovovat.
3. Prášek z jednoho sáčku rozmělněte v cca litru vody a pak ho  nalijte do vany a rukou vodu dobře promíchejte.
4. Vydržte ve vaně v lázni asi 30 minut a pak se zabalte do prostěradla či osušky.
5. Hodinu nechte vše působit a potom se velmi lehce osprchujte.
6. Toto opakujte obden a pak mi dejte vědět jako to vypadá po prvním spotřebovaném balení (4 sáčky)
7. Je možné se také držet návodu. To co uvádím obvykle stačí.

Věřím, že se stav zlepší.



Parafarmacie
Aktuální vyšetření krve nemám, ale mám žádanku na krev. Zapomněla jsem napsat, že kvůli špatnému vstřebávání železa držím bezlepkovou dietu. Takže půjdu na kontrolu a mám jít na odběry. Předminulý týden mě před Alpami rozbolel hrozně zub, rentgen ukázal zánět pod zubem, brala jsem antibiotika a čistili mi to. Bolest přestala, ale dle kontrol. rentgenu je tam ten nález pořád, bude se zatím sledovat. Také mám hodně silnou a dlouhou menstruaci (asi kvůli myomu), takže třeba i dva týdny v kuse krvácím. Ale to nejsou kromě zubu novinky, to už jsem měla i před tím a cítila jsem se asi normálně. I když - já už nevím, jaké to je cítit se normálně. Když nemám železo, je mi mizerně, pak ho beru, tak pookřeju, chvíli jsem ok.. Teď železo neberu, nebylo to potřeba. Je možné, že mi dělá potíže zánět v těle? Ten zub, mám i trochu pocit zánětu močáku.. Fakt už ani nevím.. :-)
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdo vám prosím poradil držet bezlepkovou dietu kvůli špatnému vstřebávání železa, Báro? Nedává mi to smysl, pokud se nestravujete nějak extrémně a třeba neužíváte vysoké dávky výrobků s obsahem bílkovin. Mohlo by mít  určitý smysl omezit příjem  všech bílkovin, pokud je dotyčný konzumuje ve velkém množství. Pak nelze interakci některých  bílkovin se železem vyloučit. Jak dospěl k tomu, že  se železo špatně vstřebává? Tělo zpravidla dokáže efektivitu vstřebávání železa zvýšit, či snížit podle toho, kolik ho v potravě máme.. Záleží také na mocenství železa. Nejčastější příčinou nedostatku železa  jsou jeho zvýšené ztráty(menstruace, krvácení do trávicího traktu) Máte nějaké větší trávicí problémy? Objevila se krev ve stolici?  Infekce kterou může být postižen zub ( antibiotika asi zabrala) může mít i celkové dopady a může prohlubovat únavu. Očekával bych ale, že bude zvětšena uzlina na straně, kde máte tento postižený zub, jestliže antibiotika zabrala jen částečně.
. Až budete mít biochemické výsledky, můžete mi je poslat na guareta@drstanek.cz.  Požádejte lékaře o stanovení protilátek proti infekcím které ¨jsem uvedl. Třeba by byl ochoten žádanku rozšířit. PS: Jak dlouho užíváte Kapidin a Carzap? Jste v péči kardiologa?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore.. Poraďte mi, prosím, něco na povzbuzení.. Na přelomu prosince/října jsme vyklízeli byt (rekonstrukce). Byla jsem hrozně unavená. Pak byl 5 měs. klid, dala jsem se dokupy. Ještě na konci dubna jsem normálně běžela půlmaraton (sportuji). Potom jsem gruntovala hotový byt a stěhovala zpět.. Do toho přišly neplánované události (rozchod + onemocněl táta). Jsem opět hrozně unavená a v dezolátním stavu. Nemohu uvěřit tomu, že během necelých dvou měsíců mi tak spadla kondice, že nemohu uběhnout ani 6 km.. Nejde to.. V Alpách při túrách mi málem vyskočilo srdce a nemohla jsem to udýchat.. Nic nezvládnu. Léčím se s lupusem + srdce + štítná žláza. (Plaquenil, Trexan, Kapidin, Carzap, Euthyrox). Neexistují nějaké vitamíny nebo přípravek, který by mi pomohl se dostat zase do kondice? Nějak mě to všechno psychicky deptá.. :-) Děkuji!!
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Báro, možná by bylo dobré absolvovat ještě nějaká dovyšetření, aby bylo jasnější, co je asi hlavní příčinou. Je dobré vyloučit i virové infekce, které často probíhají skrytě (infekční mononukleóza,  infekce způsobené herpetickými viry...)  a také například lymeskou boreliózu. Lékaři na to ale většinou pamatují. Dbejte na dostatečnou výživu. Právě u podobnému způsobu pravidelné fyzické zátěže může docházet k dlouhodobému deficitu některých výživných látek. Je nutné také dostatečně odpočívat. Jste-li unavená určitě se vyhněte pití kávy, pravého čaje a energetických nápojů, který budou problém jen prohlubovat. Prolenošte tento víkend. Máte k dispozici aktuální biochemické vyšetření krve a moči?
Parafarmacie
Zdravím Vás pane doktore, celkem mě zaujala Vaše rada Sáře, že pití 2 dcl. vína je moc. musím říct popravdě že sama piji to stejné množství letoucí léta a ni mě napadlo, že by to mohlo škodit, celý život jsem zdravá. Zdá se mi to trochu moc prudké, je-li to jediná neřest, každý nějakou máme a v dnešní době nevidím nic špatného si rituálně každý den ufouknout po práci se sklenkou vína a bude nás asi hodně a hodně, ale přirovnat Sářina 2 deci že je to stejné jakou kouření cigaret fakt drsné
Zora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zoro. Bylo to myšleno vzhledem k její hmotnosti, protože má problém se spánkem. Jinak proti 2 dcl obecně nic nemám, kromě toho co jsem uvedl.  Z farmakologického hlediska je alkohol návyková látka a enzymový induktor. Pravidelné každodenní pití vede zkrátka k závislostia ke změnám chování. Pokud rodiče či prarodiče měli problém se závislostí na alkoholu, je lepší se mu vyhnout. Kouření  navíc přímo ohrožuje i osoby v blízkém okolí. Kdo si ale umí pochutnat na občasném cigárku , nemyslím si, že by musel  svůj zvyk opouštět, neni-li třeba zrovna astmatik či kadiak a není-li na návštěvě u zatvrzelých nekuřáků. Každý je svého štěstí/neštěstí strůjcem. Negativní dopady s rizikového chování se vždy dostaví. Je to jen o míře.  Někdy to může trvat i desítky let.
Parafarmacie
Dobry den, nevim, zda budete znat odpoved, ale zkusim to. Syn ma nemoc tzv.ruka-noha-usta. Maji se u me stavit dve kamaradky, shodou okolnosti obe tehotne. Jedna prvni, druha treti trimestr. Muze byt pro ne navsteva nebezpecna? Mohl by syn nakazit jejich miminka? Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucko. Může být  velmi riziková. Minimálně jakýkoliv fyzický kontakt s vašem synem nedoporučuji. Setkání s kamarádkami je lepší absolvovat mimo domov bez syna.
Parafarmacie
Pane doktore moc děkuji za radu, kávu zkusím omezit na jednu denně a pak zrušit zcela, teď mě jen napadá, můžou ty problémy se spánkem souviset i s pitím vína? Teď v těhotenství nepiji vůbec ale předtím tak 2 deci bílého denně (nikdy ale víc) a většinou okolo 5-6 hodiny odpoledne (spát chodím ve 22:00), že by to byl nějaký syndrom z vysazení.? Nikdy jsem to neřešila, piji jen takto málo nicméně ta zmínka o nízké hmotnosti :-(
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Sáro. Alkohol také zhoršuje kvalitu spánku. 2dcl bílého  je  pro vás moc. V kombinaci s kofeinem a spol to platí dvojnásob. I malé dávky alkoholu, které jsou uživány pravidelně mohou vézt k rychlé závislosti, pokud má k závislosti dotyčný člověk předpoklady. Každodenní pití alkoholických nápojů doporučit nemohu a považuji to za rizikové chování, stejně jako kouření. Má to velké negativní společenské dopady a lidé, kteří se takto chovají, jsou většinou méně spolehliví a více komplikují život svému okolí. Sám ale alkohol také piji a dokáži si na něm pochutnat. Pravidelnému pití se vyhýbám. Nikdy s ním neřeším psychické problémy a piji jen pro pochutnání.
Parafarmacie
Ano pane doktore máte pravdu, že informace o působení kosmetiky na celý organismus atd. jsou trošku zvláštní, zvláště při určitých znalostech lidského těla, nicméně, našla jsem také spoustu pozitivních ohlasů, že na tom asi něco bude. Nicméně mohu se zeptat jakou kosmetiku doporučujete vy, na základě Vašich zkušeností a ohlasu klientů?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Spíše doporučuji jednotlivé výrobky podle problému který dotyčný má. Nedoporučuji žádnou značku jako celek. V minulosti jsem nám docela osvědčila značka Neostrata.  
Parafarmacie
Za názor moc děkuji pane doktore, nicméně mám na čele typickou spíše mimickou vrásku, která vznikla prostě mimikou. Tak jsem uvažovala nad jejím vyhlazením. Na to asi kosmetika nezabere. Nicméně vaše psaní je velmi moudrá a já za něj moc děkuji.
ALice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud  je vráska  neměnná, kosmetika těžko pomůže. Silně hydratační krém může ale pomoci tehdy, kdy nám na vzhledu velmi záleží a použijeme jej jen při určité příležitosti. 
Parafarmacie
A ještě mám jeden dotaz, dermatoložka se na okraj zmínila o kosmetice Gernetic, prý je výborná pro pleť a ač není lékárenská prý je skvělá. Moc děkuji za názor
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Alice. Lidé reagují na kosmetické přípravky velmi rozdílně i tam, kde by to člověk podle složení neočekával. S touto kosmetikou bohužel žádné praktické zkušenosti nemám.  Ve Francii jsou ale výborné zdroje kvalitních surovin a extraktů pro výrobu kosmetiky a špatnou kosmetiku  tam snad vyrobit ani nelze. Klamavé informace jsou bohužel v této branži stále tolerovány. Např. slib zeštíhlujících účinků  na webu prodejce je klasickým příkladem . Také  třeba tvrzení, že dochází k průniku látek k jádru buněk je trochu podivné bez hlubšího vysvětlení.  Doufám, že jsou tím myšleny buňky pokožky. Řada látek má i přirozenou schopnost proniknout přes buněčnou membránu. Otázkou pak je, jaké dopady to má a zda to skutečně vyvolává účinek, který je slibován. Kosmetika má sympatické složení. Cena je nastavena podle způsobu prodeje. 
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore chci se zeptat jak se díváte z hlediska zdravotního na použití botoxu na vrásky, teď mám konkrétně na mysli vrásky na čele. Kdejaká kamarádka si to vychvaluje, mě však zajímá to hledisko zdravotní. Myslíte, že je to bezpečné? Ochromit na nějaký čas svaly? Jaké jsou nežádoucí účinky, kontraindikace.Budu ráda za info, vaše rady mají hlavu a patu :-)
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice. Určitě je rozumné se těmto zákrokům zdaleka vyhnout. Někomu to však může pomoci při řešení důležitého psychického problému. V tomto případě je možné přimhouřit oči a může to mít pro někoho i velký smysl. Žebříček hodnot máme každý trochu jiný.  Stárnutí ale nezastavíme a mnohem rozumnější je svoji mysl přizpůsobit trochu aktuálnímu věku a moc to neřešit. Příčinou předčasných vrásek ale bývá i nadměrná péče o pleť, poškození kůže opalováním a dlouhodobě nedostatečně hydratovaná kůže. Jakékoliv nanesení kosmetického přípravku na kůži je obrovským zásahem do fyziologické funkce kůže.  Při lokální aplikaci botulotoxinu jsou celková zdravotní rizika prakticky nulová, pokud zákrok dělá dostatečně kvalifikovaná osoba. Jinak estetické výsledky  těchto zákroků vidíme kolem nás a je jasné, že je lidé podstupují velmi neuváženě. V pozdějším věku je estetický pohled na postiženou osobu spíše děsivý. Je také třeba myslet na to, že estetické vylepšení pletí bude jen krátkodobé a mimika obličeje někdy dostane zabrat. Může tak vzniknout problém nový...
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore moc děkuji za radu ohledně Tritica v těhotenství. Nakonec beru těch 50 mg (dvě třetiny prášku), nicméně mě také všichni ujistili ať jsem v klidu, potvrdilo mi to i více lékařů, takže moc děkuji za vaše slova. Jinak co se týče nespavosti, mám hlavně problém usnout. Kávu piji 2x denně ale slabou a nejpozději ve 14:00. Co se týče výživy v poslední době jsem zhubla asi 1-2 kila (mám cca 49-50 kilo při ranním vážení na výšku 160 cm). Měla jsem nějaký stres (v lednu potrat). Nespavost u mě není nic nového, ale ráda bych s ní nějak zatočila aby se mi nevracela.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sáro. Jestliže trpíte nespavostí, kávu je třeba nepoužívat. Káva nejen u citlivých osob zhoršuje  kvalitu spánku. Navíc si uvědomte,, že vzhledem k vaší váze může být také příjem kofeinu a dalších purinových alkaloidů na 1kg hmotnnosti docela vysoký. Rozpustná káva má větší a rychlejší biologickou dostupnost purinových alkaloidů. Dbejte také prosím zvýšenou pozornost  správnému stravování.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - zda máte nějakou zpětnou vazbu od někoho kdo bral XL to S medical - jako podporu k hubnutí.?
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pozitivní nemám žádnou a myslím si, že výrobek může mít určitý smysl jen tehdy, pokud je zároveň kombinován s vhodnou redukční dietou. Mohl by pak mít  pozitivní vliv na celkově dosažený váhový úbytek.
Léky na předpis
pan doktor obcssny poharik vina pri brani adipex je mozny? dakujem
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo.  Pokud chcete snížit váhu s použitím Adipexu, pití vína nedává žádný smysl. Obsahuje příliš sacharidů a alkoholu a  jeho výživová hodnota je  při redukční dietě nulová. Alkohol může  navíc zvýšit  riziko vzniku vážnějším vedlejších účinků Adipexu. Dbejte na správné složení jídelníčku i při použití Adipexu. Dostatečná disciplinovanost je nutná, aby se váha pohnula směrem dolů.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
před deseti lety mi zemřel manžel , tehdy jsem to zvladla bez léků.Nyní zemřela moje nejlepší kamarádka.Mám pocit, že moje psychika je narušená a prožívám stavy úzkosti.Můžete mi prosím poradit přírodní lék? Děkuji.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Obávám se, že ve vašem případě doplňky stravy s obsahem bylin nebudou dostatečně účinné.  Zkuste ale třeba Mučenku od Arkokapslí. U citlivých osob se docela osvědčuje. Je to velmi těžké se s takovými věcmi vyrovnat: Já s tím mám problém také.  Asi je nutné  svoji mysl směrovat k nějakému jasnému cíli v životě, který si stanovíme a který nás život bude naplňovat. Jinak se člověk psychického trápení  jako je váš případ asi nezbaví.