Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

PGD, PGS
Dobrý den pane doktore,
je mi 37 let, jsem bezdětná. Prodělala jsem již 3 potraty.
Zajímám se o metodu PGS. Jakou částkou cca budeme v rámci CAR doplácet? Přispívá v případě opakovaných potratů na tuto metodu něco pojišťovna?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy záleží na tom, co konkrétně má dané pracoviště nasmlouvané ze zdravotní pojišťovnou a jaký rozsah PGS (kolik chromozomů) se testuje.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Osobně bych doporučil speciální kultivační medium Embryogen

PGD, PGS
Dobrý den, jsem po dvou IVF s PGD, pouze u druhého embryo vhodné k transferu. Po KET jsem měla pozitivní test, ale ve 3. týdnu došlo ke ztrátě těhotenství. Jaké mohou být důvody, když proběhlo PGD vyšetření? Předem děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V případě PGD záleží na tom, jak rozsáhl bylo testování chromozomů. Zda se jich testovalo 7 či 8 párů nebo všechny.

Také záleží na tom, kolik buněk z embrya bylo testováno. Existuje tzv. mozaicismus - to znamená, že ne všechny buňky embrya mají vždy stejnou chromozomální výbavu.

Příčina potratu ale může být i jiná než chybná chromozomová výbava - infekce, chybná implantace, hormonální problém, aj., aj.

Rozhodně je ale fakt, že jste otěhotněla, do budoucna jednoznačně pozitivní informací.Šance, že vše příště vyjde na 100% je vysoká.

MUDr. Jan Šulc

PGD, PGS
Dobrý den pane doktore, mohu se zeptat na Váš názor na provádění techniky PGD u embryií /kdy má smysl/ a také zda v případě menšího zisku počtu embryií /6/ doporučujete ve vašem centru vést kultivaci až do pátého dne, tedy také, zda u všech embryií vedete kultivaci do stadia blastocyst. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na našem pracovišti transferujeme mezi 72 a 120 hodinami. Nepovažujeme za vhodné vždy kultivovat až stadia blastocysty. PGD považuji za vhodné pouze u vybraných genetických indikací MUDr. Jan Šulc
PGD, PGS
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli je pro nás vhodná metoda PGS - já jsem přenašečka hemofilie A, manžel je zdravý. Máme tříletého zdravého chlapečka a v červenci jsem byla na revizi ve 14tt z důvodu nemoci u plodu - právě hemofilie A, těžká forma. A ještě by mě zajímalo jaká je alespoň přibližná cena u této metody. Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Metoda PGS = preimplanatční genetický screening pro Vás není to pravé. Máte na mysli zřejmě PGD = preimplatnační genetickou diagnostiku. Tato metoda vhodná je. Podrobnější info o rozdílu mezi PGD a PGS můžete najít na www.gest.cz např. v aktualitách či odpovědně. Po stránce úhrady záleží na tom, co má která genetická laboratoř a CAR nasmlouváno s pojišťovnou. Doporučuji vznést konkrétní dotaz na jednotlivá pracoviště. MUDr. Jan Šulc