Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 28.7. - 19.8. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
dobrý den
je mi 50 let a jsem v přechodu , jelikož mám hrozné návaly horka a v noci nemohu spát o náladě ani nemluvím , byla jsem u mého gynekologa a ten mi napsal FEMOSTON MINI 0,5MG , lék užívám 22den a stále mám návaly atd.... co mám dělat , poraďte
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se stav vůbec nezlepšuje, požádejte o předpis jiného přípravku, nejspíše s o něco vyšší dávkou estrogenu
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den lékař mi předepsal lék Fermoston mini,prosím za jak dlouho bude lék působit.Beru pátý den.Děkuji
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Někdy se zlepšení potíží objeví již po několika dnech, jindy to trvá déle. Maximální efekt lze očekávat za cca 2-3 týdny
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore. Dnes mi paní doktorka naordinovala Lenzetto z důvodu silných návalů horka a Vás bych se ráda zeptala za jak dlouho tento přípravek začne působit. Dnes jsem s léčbou začala a aplikovat mám jednou za dva dny. Děkuji za odpověď.
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to velmi individuální. Efekt se dostaví někdy po několika dnech, jindy to trvá i 2-3 týdny. Osobně užití ob den nepovažuji za ideální, lepší  účinek lze očekávat při každodenní aplikaci.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Předpokládám, že máte odstraněnou dělohu. Pokud ne, je užívání samotného přípravku Lenzetto nevhodné, měl by se přidat lék s gestagenním účinkem
klimakterický syndrom
Dobry den,
je mi 44 let. Mam diagnostikovany polip na deloznim hrdle a jiz 3 roky zavedene nitroděložní tělísko bez hormonu. Zhruba pul roku zaznamenavam nepravidelnou menstruaci, nekdy mimo ocekavany termin, dalsi mesic jen slaba menstruace ktera trva 3 dny atd. Take pocituji navali poceni, horkosti atd. Jelikoz u me sestry ( o 6 let starsi ) uz od 45 let probihala menopauza ( i nase matka to mnela stejne), jsem nepravidelnou menstruaci povazovala za klasicky prechod. Ted se mne ale stala opacna situace, ktera mne trochu vylakala. Dostala jsem menzes, kdy jsem dlouho jen ruzovela cca 5 dni pak klas. menstruace, ale pote za 1den jsem opet zacala ruzovet, coz uz trva dalsi tyden. Muj dotaz zni, je mozna i tato varianta v pripade klimakteria ? Mam nechat odstranit telisko ? Mam okamzite vyhledat doktora nebo jeste vyckat ? Musim dodat ze nepocituji zadne bolesti. Dekuji za odpoved Martina
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o příznak přechodu
Návštěva lékaře je vhodná. Zda bude třeba vyndat tělísko musí posoudit lékař na základě nálezu
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 49 let, dostala jsem k užívání lék Klimonorm, k zmírnění potíží s přechodem (hlavně výrazná nespavost), lék zafungoval prakticky okamžitě, nicméně již dva dny po dobrání prvního plata (7 denní pauza) se potíže výrazně vrátily. Je možné, pokračovat (alespoň dočasně) v braní druhého plata? Poslední menstruaci jsem měla počátkem dubna,, kdy jsem měla hrozný PMS (výrazná nespavost, až depresivní nálada).
Předpokládám, že bych již měla brát hormonální léčbu bez přerušení, doporučíte mi prosím nějaký konkrétní přípravek. Děkuji.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě doporučuji užívat  hormonální substituční terapii  (HST) minimálně několik měsíců. Pokud by potíže v pauze přetrvávaly, lze užít přípravek, který dodává i v pauze nízký obsah estrogenů - např. Trisequens. Moje pacientky po nasazení HST v jejím užívání pokračují často roky, řada z nich užívá HST 15 i více let
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 65 let a po více než 12 letech nepřetržitého užívání HST jsem se s mojí gynekoložkou domluvily na vysazení Gynovelu (na vyšetření MR pro dlouhodobé bolesti hlavy zjištěna drobná isch. ložiska na mozku) Po 14 dnech se moje problémy s návaly, pocením,otoky, bolestmi kloubů, přibíráním na váze, psychickém rozladění, opět vrátily v ještě větší intenzitě než kdysi. Zkoušela jsem rostliné přípravky, ale ty nepomáhají. Jsem z toho zoufalá, návaly mám po celý den, několikrát do hodiny, v noci se nevyspím. Vydržela jsem to 5. měsíců, nyní jsem se domluvila se svojí lékařkou na dalším pokračování v HST, s tím, že jsem si vědoma všech rizik. Vím že bych HST už dávno neměla užívat, mám diabetes kompenz. (1x tbl.Glucophage),léčím se s vysokým tlakem 1/2 bl.Tezefort), ale ty potíže jsou fakt neúnosné. Prosím poraďte mi, je normální aby klimakterium trvalo tak dlouho? Myslíte že budu moci jednou HST konečně vysadit? Všude čtu jaké negativní dopady na zdraví HST má. Děkuji vám.
Alena Dýnková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobně dlouho trvající příznaky klimakterického syndromu nejsou časté, ale nejde ani o až tak vzácnou výjimku. 
Kdy a zda vůbec nastane čas, že budete moci HST bez problémů vysadit, je obtížné odhadnout. Doporučuji zkoušet vysazení vždy po cca 2 letech. Pokud se intenzívní potíže obnoví, neváhám HST znovu nasadit.
Negativní dopady dlouholetého užívání HST nejsou dle mých zkušeností nikterak dramatické.  Na některé zdravotní problémy má naopak HST pozitivní dopad - jde například o prevenci osteoporózy či Alzheimerovy demence. 
Mám v péči řadu žen, které užívají  HST15 let i déle. Kompenzovaný diabetes a léčená hypertenze nejsou dle mých zkušeností problémem.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, mam 45 rokov a mam nepravidelnu menstruaciu. Teraz som ju dostala o tyzden skor, inokedy neskor a tak hocijako a mavam len dva dni krvacanie a potom len take spinenie..Moze to byt perimenopauza ? Dakujem
Zaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, velmi pravděpodobně jste na počátku přechodu, tedy v období, které se také někdy nazývá perimenopauza
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
mám ještě jeden dotaz ohledně činnosti vaječníků. Když menstruace skončí hodně se sníží produkce hormonů ve vaječnicích? Bohužel jsem po operaci a je mi 51 let.Co by jste mi doporučil ? Čím bych mohla nahradit tuto ztrátu? Mám velké návaly a deprese.
Děkuji Vám Irena
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Konec každoměsíčního krvácení je způsoben výrazným poklesem produkce hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů- ve vaječnících. 
Máte-li výrazní potíže, je na místě hormonální substituční léčba, tedy léky s obsahem estrogenů, případě gestagenů
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
v jakém průměrném věku ženy činnost vaječníků definitívně vyhasne?
Děkuji Vám za odpověď.
Alena
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Definitivně činnost vaječníků obvykle  vyhasne někdy kolem 60. roku života. První známky poruchy činnosti vaječníků se objevují kolem 40. roku, menstruace pak končí někdy krátce po 50. roce.
Je to  ale velmi individuální. U některých žen vyhasíná činnost i výrazně později, u jiných dříve
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let, bez HA. Beru jen Sarapis 1xdenne. Menses mam posledni 3 roky různý. Někdy po 72 dnech, 50 dnech, pak treba 2 x po 10-14 dnech. Délka stejná. Je to normální , k blizici se menopauze? Dekuju
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prodlužování cyklu není kolem 50. roku života nic neobvyklého. Není třeba se tím zabývat.
Zkracování, tedy krvácení častější než po 3 týdnech, ale normální není. Pokud se takové zkrácení objevuje opakovaně, je třeba to řešit
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den
.Prosím chtěla jsem se zeptat jestli se dá při při užíváni léku Trisequens oddálit menstruace o týden .
Děkuji za odpověd
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je možné se o to pokusit. Je třeba k tomu užít další balení. Prodlužte o 3 dny užívání modrých tablete a o 4 dny užívání tabletek bílých.
Další možností je užít navíc pouze 7 tabletek bílých. Pak ovšem to načaté balení vystačí jen na jeden odsun. V prvním případě lze balení využít 2x.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 46, neužívám antikoncepci ani HSL, praktikuji pouze hormonální jógu, žádné obtíže kromě vymizení menstruace nemám (poslední byla v říjnu - předtím nepravidelně), poslední hodnoty u MUDr. byly následující:FSH 86,8, LH 67,3, Estradiol 31,4 - měl by nějaký smysl agolutin, HSL nebo jiná medikace? Zatím mi má lékařka nic nenabídla (na poslední UTZ kontrole říkala, že jsou tam vidět dva folikuly. Děkuji
Jana Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výsledky svědčí pro předčasný konec činnosti vaječníků. Podání Agolutinu nemá pravděpodobně význam. Záleží na výšce děložní sliznice při UZ vyšetření. Předpokládám ale, že je nízká.
Osobně bych zvažoval nasazení hormonální substituční léčby, především kvůli prevenci osteoporózy
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 55 let, mám už podruhé Mirenu, menstruaci nemám po celou dobu, ale dostala jsem kvůli problémům s menopauzou Estrogel, který si dávám jednou denně.Problémy se trochu zlepšily, ale i tak jsou dny, kdy mám problémy, noční buzení, pocení, návaly, bušení, vnitřní neklid, strach ze všeho, občas stav na omdlení, nechuť cokoliv dělat. Na podzim by se měla Mirena vyndat a tím pádem bych musela přestat brát i Estrogel. Dr. mi navrhla, že bychom Mirenu dali ještě na jedno období a gel bych tím pádem mohla současně užívat také. Bojím se, že pokud přestanu s gelem a tělísko mít nebudu, aby se mi stav a problémy ještě nezhoršily, ale s nimi to ideální občas také není. Je nějaká jiná možnost, jak si pomoci a toto období ustát ve větší pohodě? Děkuji a přeji hezký den.
Bona.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučil bych nasazení běžné hormonální substituční léčby, tedy kombinaci estrogenů a gestagenů
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore,
mám následující výsledky hormonálního profilu:
vloni na jaře: FSH 46,9, LH 23,3, Estradol 18,4, měla jsem problémy jako návaly apod.,začala jsem cvičit horm. jógu, nyní nepociťuji na fyzické úrovni žádné problémy, od října nemám menstruaci, letos v květnu jsme měla tyto hodnoty: FSH 86,8, LH 67,3 a Estradiol 31,4 - neberu žádné přípravky - doporučil byste mi nějaké přípravky či hormony nebo mám jen dál cvičit tu jógu? děkuji
Jana Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výsledky svědčí pro výpadek funkce vaječníků.
Zda užívat či neužívat hormonální substituční léčbu záleží na Vašem věku. Je-i Vám 50 a více a nemáte-li obtíže, léčba je zbytečná. Jste-li mladší, nasazení hormonální substituce bych, především jako prevenci osteoporózy, zvažoval. Hormonální jóga sama o sobě osteoporóze nezabrání
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 51 let, cca 8 měsíců jsem bez měsíčků, před 14dny konrola u gynekologa, ten mi sdělil, že mám sliznici 7mm a že levý vaječník asi začal fungovat., že dojde ke krvácení během 2 týndů, pokud ne, tak musím dojít na agolutin. Měla jsem i týden citlivá prsa. Jinak jsem podle gynekologa v pořádku,chodím na pravidelné konroly a cítím se dobře.Měla jsem větší stres v rodině, péči o nemocné rodiče, Zatím se mi krvácení nedostavilo, musím opravdu začít krvácet,neupraví se mi to bez něj ?Děkuji.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při výšce děložní 7 mm bych spíše očekával, že se krvácení  ještě dostaví. Je to ale "na hraně" a je i možné, že již krvácet nebudete. Podáním Agolutinu se ale nic nezkazí - má-li krvácení ještě přijít, pouze se jeho nástup urychlí
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Opätovne zdravím a ďakujem za odpoveď (androg. alopécia a HST). Ešte prosím o doplnenie Vašej odpovede. nakoľko Climen na Slovensku vyradiili z reg. doporučil ste mi ako náhradu Femoston. Prečo práve tento prípravok, resp.či je aj iná náhrada vzhľadom na môj vek a dôvod užívania HST.
Ešte raz vďaka.
andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Climen obsahuje gestagen cyproteron acetát. To je gestagen s nejvýraznějším působením proti mužským pohlavním hormonům. Stejně účinný ekvivalent podle mne na trhu není. Femoston obsahuje gestagen dydrogesteron, který mohl mít alespoň částečně podobný účinek
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý deň, mám 51 rokov, 2 roky po odstránení vaječníkov a hysterektomii. Doteraz som užívala Gynodian depot, ktorý ale nie je momentálne (?) dostupný, veľmi mi pomáhal /žiadne návaly, žiadne poruchy spánku, žiadne depresie, žiadne problémy s močovým mechúrom/. Keďže liek nie je momentálne dostupný, doporučili by mi Ste inú náhradu? Ďakujem za informáciu,
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, zda je dostupný jiný injekční přípravek s dlouhodobým efektem. Doporučuji přejít na podávání formou tabletek - např. Estrofem 1 mg tbl  1x denně
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý večer pane doktore je mi 50 let před 6lety jsem postoupila odebrání dělohy a nyní mi můj lékař předepsal Lenzetto ( navaly) . Dnes je to třetí den co jsem ho začala užívat a na ruce kam ho aplikují se mi objevila vyrazka. Nesvedi, ale je to viditelně kolečko od aplikatoru. Na nic alergická nejsem. Mám přestat užívat nebo to časem zmizí. Děkuji
Marie k.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokračujte v užívání, ale změňte místo aplikace. Pokud by stejný problém vznikl i na jiných místech ve stejné nebo i ve větší míře, o další aplikaci se poraďte se svým gynekologem
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Zdravím, pred necelým rokom som Vás žiad. o radu ohľadom androg. alopécie a s tým súvis. užívanie HST. Poradil ste mi Climen. Mám 49 rokov (výsled. z augusta 2017 pred nasad. Climenu - S-fT4-12,02, S-PROG menej ako 0,16, S-PRL 7,82, S-FSH 91,26, AMH menej ako 0,01, S-LH 48,69, S E2 60,69). Efekt na vlasy to síce doposiaľ nemá, padajú v rov. ak nie väčšej miera, ale subjek. sa cítim veľmi dobre. Ide o to, či pokrač. v HST a druhý problém je, že u nás "vypadol" Climen a gynek. tvrdí, že u mňa vzhľadom ne vek moc na výber nie je (klimakt. symptómy okrem toho padania vlasov som zatiaľ nemala). Prosím o radu. Vďaka. - otázka upravena poradcem
andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cítíte-li se dobře, s HST bych doporučil pokračovat. Neznám přípravek, který by měl složení stejné jako Climen. Doporučil bych zkusit  například Femoston
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Paní doktorka mi předepsala HST. Rozhodla se mezi Livialem a Ladybonem pro Ladybon, protože má menší doplatek. Říkala, že mají oba přípravky stejné složení. Je to tak? Také by mně zajímalo, za cca jak dlouhou dobu užívání začne Ladybon na potíže zabírat? Děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Složení obou přípravků je zcela identické. Efekt se obvykle dostaví během cca týden, maximální až po několika týdnech
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 44 let, štíhlá
Loni mi začala vynechávat menstruace (duben, červenec, srpen) a občas jsem se v noci potila.
Moje gynekoložka mi na podzim aplikovala injekci Agolutinu, po které jsem do týdne menzes dostala.
Poté opět výpadek, po cca 4 měsících jsem lékařku požádala o krevní testy, zda již nejsem v přechodu,
což odmítla s tím, že pro ni jsou důležité klinické příznaky a že pokud chci, můžu si zakoupit test v lékarně,
ale na přechod že jsem ještě mladá.
Chtěla mi aplikovat další Agolutin, což jsem odmítla s tím, že upřednostňuji bylinnou léčbu, čemuž se jen zasmála.
Koupila jsem si přípravek DRMEK FORTE s vitamínem E, který nyní užívám asi 1 měsíc, ale zatím se menstruace nedostavila (v letošním roce menzes tedy pouze v březnu),naopak příznaky přechodu jsou intenzivnější, v noci se potím skoro pravidelně, návaly horka i přes den, mám stále nafouklé břicho a mírně jsem přibrala na váze.
Prosím o radu.
Mám raději vyzkoušet nějaký přípravek z červeného jetele ?

Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku přechodu již pravděpodobně jste.  Tato fáze přechodu se projevuje vynecháváním ovulace, což vede k problémům s otěhotněním a k nedostatku progesteronu v druhé polovině cyklu. Někdy se přidávají i výrazné výkyvy hladin estrogenů.
Prokázat to ale hormonálními testy je obtížné. - krev by se musela nabírat opakovaně v několika cyklech - a ani pak nemusí být výsledek jednoznačný - co je pro jednu ženu ještě normální, pro jinou již ne.
Osobně podobné bylinné preparáty svým pacientkám nedoporučuji. Nejpřirozenější, "nejpřírodnější"  léčbou je doplnění chybějícího ženského hormonu - progesteronu. To je právě Agolutin.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 47, nedávno jsem se Vás ptala na názor ohledně HST. Vy jste mi ji rozhodně doporučil, ale můj gynekolog mi stále tvrdí, že HST je nebezpečná kvůli rakovině prsu. Nechce mi už napsat Livial, o kterém minule uvažoval, protože jsem ho o něj žádala. Byla jsem nově na MMG, je v pořádku (tam mi také tvrdili, že HST kvůli rakovině nevidí rádi), CYT mám letos také ok. Řekla jsem si alespoň o Proveru, což je sice jen progesteron, ale na návaly horka a pocení mi pomáhá, užívám 2tbl denně. Trápí mně trochu únava, nevyrovnaná nálada, osteopenie a hlavně sucho v pochvě. Ptala jsem se i na náplasti. Lékař je však ochoten napsat mi maximálně přípravek s estradiolem na místní podávání a Proveru, to je prý bezpečné. Chtěla jsem se zeptat, zda je HST opravdu tak nebezpečná nebo zda je to jen předsudek některých lékařů. Nevím, zda mám na lékaři HST vyžadovat jako komplexní léčbu obtíží nebo jestli to mám nechat tak, jak mi doporučuje on. Děkuji moc.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko rakoviny prsu opravdu při dlouhodobém užívání HST stoupá. Jednoznačně prokázané je toto riziko ale až při užívání trvajícím 5 a více let. Není to ale tak, že užívání HST nutně vede k rakovině prsu. Osobně mám v péči desítky žen, které HST užívají již 10 i 15 let a rakovinu prsu nemají. A opačně -u několika žen se rakovina prsu objevila, byť HST nikdy neužily. Vždy je třeba zvažovat přínosy oproti riziku. Zlepšení kvality života podle mne za určité riziko stojí.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den,je mi 53, 3roky nemam menses. Trpim suchostí pochvy,nepohodou a několikrat jsem po styku špinila. Lekař mi předepsal Ovestin krém a posleze HST,kterou jsem nesnášela. Poté Livial.Situace se zlepšila se suchosti, ale boli mě po něm nohy a prsa. Navic se bojim zavažnych rizik jako rakovina nebo tromboza.rakoviny.Nyni se mažu Ovestinem, ale 2xtydne mi nestačí. Je možne použivat ho častěji? Mam strach, že se mi zniči intimni život a partner si najde jinou. Děkuji za odpověd.
Vanda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bolest prsů je při Livialu poměrně častým jevem. Obvykle po několika měsících ustoupí. Riziko vzniku rakoviny nezvyšují.
Pokud jde o riziko trombózy, bylo by třeba vyšetření u specialisty - flebologa.
Ovestin se po dobu 1-2 týdnů doporučuje užívat denně a  až v dalších týdnech 2x týdně. Při tomto dávkování a určité trpělivosti - maximální efekt se dostavuje po týdnech až měsících - by měly potíže postupně vymizet
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
je v přechodu jako prevence osteoporózy dávka 2 mg Estrofemu dostačující? Děkuji.
Lara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V absolutní většině případů jde o dostačující dávku. Často stačí i Estrofem 1 mg tbl.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý,den.Mám od řijna e colli v pochvě .Už jsem měla autovakcínu ,ale nezabrala.Mám pořád pálení a svědní.Ale výtok ne.Ted my pan doktor zase nasa dil antibiotika.unasyn.Po prvních ant.jsem dostala mykozu.a stejně to nepomohlo.Beru od začátku probiotika,jím jogurty dělám co se dá.Není vhodné třeba zjistit hormny jsem v řechodu.To prý není nutné.Jsem neštastná. Snažím se jíst minimum sladkého.Ještě zda nemám vysokéP H nebo nízké.Nikdy jsem neměla gynekologické problémy.Ale když sem v klidu tak vubec nemám problémy hlavně v noci. Prý problémy mají ženy i v noci,tak je mi to divné.Prosím kouat se doma v bazenu se asi nemohu.Je to přenosné při koupaání pro rodinu. Děkuji za odpověd.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte věk a též nepíšete, zda ještě menstruujete.
Hormonální profil opravdu nepomůže. 
Řešením běžně bývá léčba dle výsledků mikrobiologického rozboru se stanovením citlivosti. Někdy je třeba i přeléčit partnera

Přenos na jiné členy rodiny při správné údržbě vody v bazénu nehrozí. Nicméně pro Vás bude lepší, když se koupat nebudete - tedy do vyřešení obtíží.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Pokud ještě menstruujete, radím  změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Pokud již nemenstruujete, může pomoci místní podání estriolu, například Ovestin creme

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
bude mi 55 let.Menses mám po 6 měsících slabé krvácení a nesesnesitelné pálení z venku pochvy.Lékař mi napsal Imacor, zabral.Chci se zaptat co dál, budu mít ještě menzes? Mám chut se s přítelem milovat ale mám strach,sucho v pochvě a z otěhotnění.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zda budete či nebudete ještě menstruovat nelze  odhadnout. Otěhotnění nehrozí. Suchost v pochvě můžete "akutně" řešit volně prodejnými lubrikačními gely nebo chcete-li dlouhodobý účinek - několikaměsíční léčbou místně podávaným estriolem - například Ovestin krém - ten ovšem musí předepsat lékař.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 47 let. Poslední dobou se mi zpozdí menstruace třeba i o 10 dní. Již se nemohu "spolehnout" kdy ji dostanu a kdy ne. Navíc mám i po menstruaci citlivá prsa (dříve jen před). Jde zřejmě o přicházející menopauzu. Takto to budu již pořád, třeba i několik let než mestruace úplně odezní? Cyklus se již zjřejmě nesrovná..Je třeba něco užívat nebo mohu vše nechat jít jen cestou "přírodyů? Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejde o nic neobvyklého. Ovšem odhadnout, jak dlouho bude trvat, než cyklus zcela vymizí, je obtížné. Žádná léčba podle mne aktuálně není třeba
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, je mi 53 let, jsem v přechodu, nemohu užívat HST, mám chronickou žilní nedost., tř. 2-3, křečové žíly, leidenskou mutaci a deficit proteinu S. Prodělané povrchové záněty žil. Slyšela jsem o Gynofloru tbl. na zavádění. Uvažovala jsem tak o zavádění 1 x týdně. Chtěla jsem se zeptat jestli by byly pro mě vhodné a méně rizikové než Ovestin krém. A j estli má nějaký efekt jen vnější mazání krémem Ovestin aniž by se musel zavádět dovnitř, jestli je to méně řizikové kvůli cévním komplikacím, když se ten krém použije v menším množství. Nebo jestli by byla vhodná kombinace zavádět něco nehormonálního a vně potřít třeba 1 x týdně Ovestinem. Děkuji za odpověď.

Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynoflor obsahuje stejný hormon jako Ovestin, tedy estriol. Ovšem v podstatně nižší dávce.  Rizika podání jsou totožná, samozřejmě v závislosti na dávce
Přes kůži se Ovestin krém obtížně vstřebává. Riziko  záleží na vstřebaném množství.
Nevím, co přesně máte na mysli pod pojmem "něco nehormonálního". A neuvádíte, proč o léčbě uvažujete. Takže více nedokážu odpovědět
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom HST, mam 44 rokov , od roku 2011 FSH nad 50 mmol/l , pred dvoma rokmi mi začali klasické príznaky klimakt. sy, ktoré boli dosť výrazné,FSH nad 100mml/l, tak mi dr. nasadil Klimonorm tbl. Chvíľu bolo akotak dobre , ale potom som začala mať opuchy a dosť výrazné depresie, takže sme s dr. vyskúšali aj iné estrogény , ale s rovnakým výsledkom. Chcela som sa Vás opýtať , či by bolo možné nasadiť Livial resp. tibolón , prirodzený menzes nemám 2 roky , problém cca 4 roky, ale údajne som príliš mladá a krátko v klimakteriu . Kedže mi z ostatných estrogén -gestagénových prípravkov nebolo dobre , chcela by som skúsiť práve tento , všetky výsledky -cytologia, mmg , krv mam ok.. Myslíte , že by som ho mohla užívať ?
Za odpoveď úctivo ďakujem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě Livial nebo Ladybon (oba přípravky obsahují tibolon) vyzkoušejte

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, p.doktor, mam 55 rokov, a v marci minul.r. mi bola robena kyretaz pre silne krvacanie, vysl.histol.:,vysledky z histologie-makrosk.nal.:endocervix,endometrium,mikrosk.nal.:cervik.sliz.bez zmien,dysfunkcne prolifer.endometrium, ale asi po dvoch mesiacoch po kyretazi som znovu krvacala,od juna minul.r.som brala norethisteron,ale pri znizeni davky sa vzdy objavilo kravacanie a tento mesiac som zacala uzivat Klimonorm,moze sa Klimonorm uzivat 3 mesiace bez prestavky, takto mi to urcil moj gynekolog...vraj aby sa zabranilo krvacaniu...sliznica maternice asi 3,5mm podla sona...ze potom sa uvidi podla sona co dalej...
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Klimonorm se skládá z dvou typů tabletek s odlišným složením. Je určen k užíván v cyklech, vždy s týdenní pauzou. Užívání bez pauzy není obvyklé. Bez pauzy se užívají přípravky pro substituční léčbu, u kterých mají všechny tabletky stejné složení .
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 47 let, bez menzes od 44 let, gyn. vyš. v pořádku, nízká sliznice. V prsu nalezena před 20 lety zbytnělá žláza nebo o jeden lalok navíc (to se neví), mamograf a UTZ roky stejné, biopsie ok + několik atyp nezhoubných buněk, HST není vyšetřujícím lékařem kontraindikována. Gynekolok se horm. terapie ohledně prsu bál a vše doporučil nechat na přírodě. Potíže s přechodem mám již od 38 let (snad všechny kromě depresí - únava, návaly, nevolnosti, mdloby, bušení srdce, nesoustředěnost, vyčerpanost, změny nálad..., nyní i bolest při styku). Protože mi volně prodejné doplňky stravy nezabírají, lékař nyní na mou žádost, i když nerad, zvažuje Livial. Četla jsem, že čím později se HST nasadí, tím vzniká vyšší riziko trombózy, ale také jsem četla, že HST může i prodloužit ženě život. Prosím o Váš názor a o informaci, zda v mém případě doporučujete ještě HST nasazovat. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Substituční léčbu bych určitě nasadil. Riziko trombózy je podle mých zkušeností  velmi nízké
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nežádoucí účinky spreje Lenzetto. Mám ráda sluníčko a nejsem si jistá, jestli jsem pochopila správně všechny nežádoucí účinky uvedené v letáku. Sprej jsem dostala na problémy klimakteria, asi před 10lety mi byla odebrána děloha, problémy nastaly asi před 5 měsíci. Prý už to musím používat do konce života, je to pravda?Děkuji za odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lenzetto má velmi málo vedlejších účinků. Příbalové letáčky jsou vždy v tomto směru "strašidelné"
Není pravda, že tento lék musíte užívat smrti. Záleží jen a jen na Vás, jak se při této léčbě budete cítit a jak dlouho ji budete užívat.
Opalování není až takový problém. Pouze se neopalujte  1-2 hodiny po aplikaci léku. A pozor na opalovací krémy -viz příbalový letáček
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, již více než 2 roky nemám menstruaci, přechod jsem více méně překonala s bylinkami až do teď. Trpím depresemi, nespavostí a mám velmi bolestivý sexuální styk, trpím suchostí pochvy, vyzkoušela jsem různé gely, ale nic nepomohlo. Můj gynekolog mi předepsal Activelle, 3 měsíce jsem jej užívala, styk byl v pohodě, nespavost i deprese ustoupily. Trpěla jsem však nějakým slabším výtokem a ze strachu z vedlejších účinků jsem activelle vysadila.Výše uvedené problémy se vrátily. Doporučil byste mi znovu nasadit activelle nebo raději nějaké nehormonální tablety, případně jaké? Nejvíce mě trápí suchost pochvy a bolestivý styk. Na trhu je velká nabídka doplňků stravy v klimakteriu a já nevím, které si na mé problémy vybrat. Jak velké je riziko užívání activelle? Po přečtení příbalového letáku mám pocit, že bych měla tento přípravek používat jen v případě největší krize. Děkuji za odpověď.
Dagmar Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Moje letité zkušenosti ukazují, že užívání přípravku Activelle a podobných má jen zcela minimální negativní vedlejší účinky. Užívají je desítky a desítky mých pacientek.  Každý příbalový letáček působí podobně "hrůzně". Stavové doplňky nemají srovnatelný efekt.
Pokud je hlavní obtíží suchost pochvy, je možné užít pouze místně působící přípravek s estriolem - například Ovestin creme.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 51 let, měla jsem hodnotu FSH 101 a snad všechny nežádoucí příznaky, které žena může v tomto období mít Od začátku ledna užívám Kliogest. Některé příznaky už se zmírnily, ale některé ještě přetrvávají. Za jak dlouho prosím můžu čekat, že se nežádoucí příznaky vytratí? Děkuji za odpověď.
Drahomíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Maximální efekt by se měl dostavit do cca 6-8 týdnů. Pokud ne, zvážil bych změnu preparátu. U některých žen se ale bohužel úplného odstranění obtíží nedosáhne nikdy
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, mám dotaz , přede dvěma lety mi byla odebrána děloha i vaječníky,brale jsem doposud hormonální léky ale už je nechci brát protože jedu s váhou šíleně nahou jenomže mám nával co půl hodiny celá se zpotím, jsem slabá někdy mě rozbolí hlava,srdíčko se rozbuší a potom mi je zima nevím co s tím mám dělat děkuji za odpověď

Marie Věříšová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je otázkou, zda růst váhy souvisí s hormonální léčbou. Osobně si myslím, že spíše souvisí s přechodem (odstranění vaječníků = přechod) jako takovým. V období klimakteria většina žen přibírá ať již  hormonální léčbu užívají nebo neužívají. Jedinou možností, jak to zjistit, je vyzkoušet to.
Na návaly a další potíže mohou pomoci volně prodejné doplňky stravy na bázi rostlinných estrogenů nebo třeba mateří včelí kašičky. Zkuste některý - poradí v lékárně
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pán doktor,písala som vám medzi poslednými otázkami,ďakujem za odpoveď,od júla som nemala menštruáciu,no pred 2 dňami som ju dostala,môže to byť z injekcií a obstrekov,ktoré som dostala na neurológii kvôli uvoľneniu chrbtice? Môže to mať vplyv na uvoľnenie aj gynekologických vecí? Ešte raz ďakujem za odpoved.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Oblokování páteře může v některých případech "spustit" krvácení.
Pokud jsem Váš předchozí dotaz správně v desítkách předchozích dohledal, je Vám ale 52 let. V tom případě je  příčinu krvácení po 6 měsíční pauze třeba prověřit. Navštivte raději gynekologa
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý deň pán doktor.Mám 52 rokov a pol roka nemám menzes. Zredli mi vlasy,mávam nočné potenie,očerveniem aj cez deň v tvári,bývam unavená,slabá,mám svrbenie a takú nepohodu v intímnych partiách,suchosť,je mi niekedy nevoľno,okrem lieku na vysoký TK neužívam nič,gynekolog mi pred pol rokom povedal že mám nízko sliznicu inak je všetko o.k.interne vyšetrenia v poriadku,je to klimaktérium?A aké je percento otehotnenia u mňa? Ďakujem za odpoveď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu jde o typické příznaky klimakterického syndromu.
Pravděpodobnost otěhotnění je extrémně nízká až nulová.
Potíže může zlepšit užívání některých volně prodejných doplňků stravy (poradí v lékárně) neb hormonální substituční léčba
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 51 let, mám již po druhé zavedenou Mirenu. Lékař mi navrhuje opět zavést další, prý pro její benefity. 2 roky pociťuji návaly, pocení, bolesti hlavy. Dá se spolehlivě zjistit, zda jsem v přechodu a nemůže 100% dojít k otěhotnění? (V mém okolí otěhotněla žena v 52 letech). Navrhoval byste jiný postup? Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Zavedení Mireny kvůli ochraně před početím považuji za nadbytečné. Já za svoji dlouhou praxi neznám ženu, která by bez umělého oplodnění ve věku nad 50 let otěhotněla.

Pravděpodobnost otěhotnění lze upřesnit odběrem krve a stanovením hormonálních hladin (FSH, AMH).

Pokud jde o návaly a podobné potíže -Mirena je neodstraní ani je nezpůsobuje.

Benefitem Mireny je hlavně omezení krvácení - v tom souhlasím s Vaším lékařem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore.
Je mi 52 let. Od lonského prosince mám nepravidelnou menstruaci. V lednu jsem začala brát Norethisteron, menstruace se upravila na 2 měsíce. Po vysazení jsem ji opět 2 měsíce nedostala, pak přišla 2 x za měsíc. V létě mi ho pan doktor předepsal opět, když jsem ho užívala, všechno bylo v pořádku, po vysazení se menstruace opět nedostavila. Tento měsíc mi pan doktor nakázal opět brát Norethisteron, ale mám po něm návaly, v noci se budím, přes den jsem unavená.
Moje otázka je. Je v mém věku důležité mít pravidelnou menstruaci? Není to už přechod a zbytečné vyvolávání cyklu? Taky přibývám na váze a mám výkyvy v náladách.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Silvia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vámi uváděné obtíže (výkyvy nálad, nepravidelné krvácení, přírůstek hmotnosti) souvisí spíše s přechodem než přímo s užíváním Norethisteronu.

Vyvolávání menstruace je vhodné, protože se tak předchází silnému krvácení, které by se mohlo po čase dostavit a muselo by skončit kyretáží. Zvážit lze ale užití jiného léku než Norethisteronu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore,je mi 56 let,lékař mi doporučil Ovestin,(tenká poševní stěna,občasné návaly,suchost,časté problémy s močovými cestami.)Ale kvůli nežádoucím účinkům váhám. Nyní jsem se dočetla o přípravku Vagisan,jsou tyto 2 přípravky srovnatelné? Děkuji za vaší odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o odlišné přípravky. Ovestin je lék.  Obsahuje přirozený ženský pohlavní hormon estriol. Vagisan je pouze zvlhčujícím krémem. Samozřejmě může také pomoci, ale neodstraňuje příčinu - ztenčení sliznice způsobené právě nedostatkem estrogenů..

Na základě mých dlouholetých zkušeností mohu říci, že negativní vedlejší účinky Ovestinu jsou zcela výjimečné. Nevzpomínám si, že bych se s nějakým setkal

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobry den v roce 2015 mi byla odebrana děloha 2016 vaječniky brala jsem hormonalni leky estrimax dnes mi pani ,doktorka už žadny estrimax nepředepsala ponevadž beru Anopirin na ředini krve v 2016 jsem prodelala menši infarkt a tak mi zdelila že nemohu to kombinovat do hromadu mužete mi poradtit co proti navalum mam brat ? když ten estrimax už nemohu dekuji předem Kamča
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit některý v lékárně volně prodejný doplněk stravy.

Dále je možné požádat kardiologa o zvážení, zda skutečně nemůžete Estrimax nyní nebo alespoň v budoucnosti užívat.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore velice děkuji, za Vaši odpověd. Pokud je tedy sliznice 12 mm je lepší menstruaci vyvolat a potom to nějak řešit, myslím jako úpravou léků, nebo tomu nechat volný průběh. Budu musit zvolit nějakého jiného lékaře, paní doktorka se semnou tímto nechce zabývat. Dškuji velice Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě je vhodné krvácení vyvolat. Dále bych postupoval dle průběhu krvácení a dle aktuálního nálezu na UZ po skončení krvácení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,je mi 46 let a poslední rok a půl mám hodnoty FSH 100-124, Estradiol 37,9-18,4. Odběry byly prováděny vždy po 3 měs.Nemenstruuji již skoro rok.Dle lékaře jde o přechod,což je podle něj poměrně brzo.Ve 23 letech mi byla odebrána polovina jednoho vaječníku z důvodu velké cysty.Je možné, že je to nyní příčinou brzkého přechodu?Mám problém s extrémní únavou a problémy s koncentrací a pamětí, což mne velice omezuje.Byl mi předepsán Estrofem 1 mg a k tomu užívám progesteron.krém,v cyklu 1.týden Estrofem+prog.krém,2-3.týden jen progest.krém a 4. týden pauza.Takto jsem užívala 4 měsíce a mé potíže se nezlepšily.Nyní mám tedy užívat Estrofem 2 mg + progester.krém ve stejném schematu.Chci se zeptat, zda byste tento postup odsouhlasil, případně doporučil něco jiného a zda příčinou mé únavy může být špatná hladina hormonu DHEA,tu mám 5,99.Zkoušela jsem i fytoestrogeny,bez účinku.Děkuji mockrát za odpověď.
Dana Šťastná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě jde o předčasný výpadek funkce vaječníků a hormonální léčbě je vhodná.

Souvislost s odstraněním části vajčníku je možná

Vyšší hladina DHEA podle mne s potížemi přímo nesouvisí

Schéma léčby bych voli jiné - určitě s delším podáváním estrogenu - tedy  estrogen (např. Estrofem) bych doporučil po 3 týdny, poslední týden s přidáním gestagenu (např. progesteron v gelu) a pak týden pauza. Nebo lze nasadit některý běžný přípravek pro hormonální substituci - např. Klimonorm 1 dražé denně.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 51 let, poprvé se mi stalo, že mi vynechala menstruace.Dostala jsem před týdnem injekci na vyvolání . Gynekologicky jsem v pořádku, lékař mě vyšetřil ultrazvukem s výsledkem, že má sliznici jako třicetiletá žena, že určitě ještě MS nekončí. Zatím jsem menstruaci nedostala. V tom případě mám opět přijít k panu doktorovi. Nevím, zda dostanu další injekci. Prosím, je nutné menstruaci takto vyvolávat v tomhle věku, když nemám žádné potíže?Po injekci se cítím nesvá - tlaky v hlavě, depresivní nálady. Neporadí si tělo samo?Začínám užívat přírdní postředky vhodné pro ženy v klimakteriu, věřím, že by mohly stačit, když jsem celkově zdravá. Četla jsem, že by lékař také měl vzít krev a podle toho zjistit hlaidnu hormonů. O tom ale můj pan doktor nic neříkal. Děkuji za odpověď.
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li sliznici v děloze "jako třicetiletá žena", tedy relativně na svůj věk vysokou, je určitě vhodné krvácení vyvolat. Jinak hrozí, že sliznice dále poroste a vše pak může  skončit silným krvácením s nutností kyretáže.

Rozbor krve má v případě jasného UZ nálezu jen minimální význam.

Přírodní produkty v tomto případě nejspíše nepomůžou

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
je mi 56 let a druhým rokem trpím vaginální atrofií, která mi působí bolest při sexu. Můj gynekolog mi předepsal Ovsetin 15 vaginálních kuliček, které mi skutečně přinesly dočasnou úlevu. Po třech měsících však problémy nastaly znovu, což mě nepřekvapilo. Pan doktor mi řekl, že lék mohu dostat pouze jedenkrát za půl roku. Nemám žádné jiné zdravotní potíže, které jsou uvedeny v příbalovém letáku. Jaký je Váš názor na užívání Ovestinu? Nejsou lepší výsledky při použití krému a je možné ho používat déle? Estrogenu má alestejné množství...
Děkuji za Váš názor Alena - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin je určitě možno užívat déle. Podává se udržovací dávka (obvykle 2x týdně) po několik měsíců. Krém má podobný efekt jako globulky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý večer, mám 37 rokov a stáva sa mi, že mám v noci návaly horúčavy, iba v noci. Môže sa jednať o predčasný prechod alebo to môže byt niečo iné? dakujem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o příznaky předčasného přechodu. Není to ale podle mne v 37 letech příliš pravděpodobné. Více řeknou event. hormonální testy. Příčin může být ale více - mimo oblast gynekologie- například porucha funkce štítné žlázy, efekt některých léků, aj.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, dovoluji si se na vás obrátit s dotazem. Bude mi 44 let . Před dvěma lety jsem byla na kyretáži pro děložní polyp a zhruba od této doby jsem měla nepravidelný cyklus většinou po 21 dnech, ale také po 6 týdnech. Menstruaci předcházelo i následovalo špinění, takže se krvácení vleklo i 10 dnů. Začala jsem brát antikoncepci Violetta a vše fungovalo skvěle, avšak z vlastní iniciativy (teď své přehnané aktivity docela lituji) jsem si dala zjistit, zdali nemám trombofilní mutaci. Byla mi zjištěna jen jediná porucha a to laidenská mutace (heterozygot), takže jsem musela vysadit a již 5 měsíců mám tělísko Jaydess. Poslední měsíce mám návaly horka, únavu, v noci nemohu spát, často se budím se úplně zpocená a psychicky se cítím velmi špatně. V minulosti jsem brala asi 10 let Cilest, dva porody byly bez komplikací. Niky žádné příznaky TEN. Jsem hubené postavy, nekouřím, aktivní cyklistka. Přála bych si brát HST. S riziky bych písemně souhlasila. Mohu znát Váš názor?
Libuše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že HST užívat můžete. Doporučil bych podání nikoli ústy ale přes kůži. Riziko trombózy je pak minimální. Existují náplasti, gel nebo sprej. S volbou by měl poradit Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,byla jsem třikrát na kyretáži kvuli zvětšene děložní sliznici,opět ji mám zvětšenou dostala jsem injekce at to dostanu a podle výsledku mám jít opět na kyretáž je mi 53 let a měsíčky nemám dva roky,děkuji za odpověd Alča
alča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na histologickém nálezu z odebraného materiálu. Často pomůže užívat v druhé polovině cyklu hormonální léčbu - gestageny (například přípravek Provera). Tím se pravděpodobně obnoví cyklus, ale zabrání se nadměrnému růstu sliznice

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 49 let, jsem zdravá, beru dlouhodobě antikoncepci Minesse, díky níž mám i slabší menstruaci. Zajímalo by mne, jakým způsobem zjistím, že jsem v přechodu. Antikoncepce zřejmě dodává hormony uměle. Děkuji, M.
Monik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přechod se dá zjistit stanovením hladiny hormonu FSH. Odběr  musí být proveden v pauze užívání antikoncepce. Hodnoty v řádu několika desítek svědčí pro již ukončenou činnost vaječníků

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 53 let, dva roky nemám menstruaci. Ze zdravotních důvodů nesmím používat hormonální substituci.
Chtěla jsem se zeptat jestli když nemohu ani vaginálně používat Ovestin, jestli by mi mohl pomoci vaginálně progesteron Famenita, aby se předešlo suchosti a vaginální atrofiii a jestli by taky nehrozilo riziko trombozy.
Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Zkusit tento přípravek můžete. Ale progesteron má jiný efekt na poševní sliznici než estrogeny a obávám se, že spíše nepomůže. Riziko trombózy je u vaginálně podávaného progesteronu velmi malé, nízké ale je i u estriolu (Ovestin)

MUDr. Jan Šulc