Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

myom
Dobrý deň pán doktor, mám myom 6 cm, 53 rokov, menštruáciu už nemám dva mesiace,po konzultácii s doktorkou mi navrhuje vybrať maternicu spolu s mymom., Som na vážkách, či mám podstúpiť navrhnutú operáciu, nakoľko zatiaľ nemám žiadne problémy, keď som prejavila nesúhlas s výberom maternice, tak vraj na čo mi bude a aj tak ma budú rezať,lebo myom sa nachádza vzadu.Prosím o Váš názor.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jak se nález mění či nemění. Pokud se myom zvětšuje, byl bych pro operaci. V případě, že neroste, bych byl spíše jen pro sledování.

Aniž ale nález přímo vidím, je těžké radit.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore. před 5 týdny jsem byla na ultrazvuk jeden z myomů měřil 32mm a po pšti týdnech 40 mm je to možné, nebo může být chyba v měření. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o velký rozdíl. Může být způsoben růstem myomu nebo i odchylkou měření. Podle mého názoru nemá tento rozdíl t.č. žádný význam.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 47 let a mám 3 myomy, z nichž největší má velikost 6 cm. Při poslední návštěvě gynekologa mi řekl, že se mi myomy nepatrně zvětšily a odebral mi krev na stanovení hormonální hladiny, aby se mohl rozhodnout pro případnou operaci myomů. Chtěla bych se zeptat jak souvisí hormonální hladiny s operací myomů, zda je možné podle těchto hladin zjistit, zda už budu brzy v přechodu a operace tedy nebude nutná či co vedlo gynekologa k tomu zjišťovat hormonální hladinu v krvi. A zda podle vašeho názoru v tomto případě je operace nutná pokud nemám žádné potíže. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že hormonální vyšetření má jen omezený význam. Odhadnout, kdy Vaše vaječníky přestanou fungovat, je z výsledků obtížné. Nemáte-li obtíže, operace nejspíše není nutná. Problém je v tom, že velké myomy je třeba řešit klasickou operací, menší je možné odstranit méně zatěžující operací - laparoskopicky, případně laparoskopicky asistovanou vaginální hysterectomií. Záleží vždy na konkrétním nálezu

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda doporučujete operaci intramur. myomu 29x23x28mm (zasahuje pod močový měchýř), který nedeformuje dutinu děložní, k levé hraně v rozsahu 1/2 cm dosahuje do bazální vrstvy endometria. Je mi 35 let, jsem bezdětná, přála bych si co nejdříve otěhotnět.
Děkuji za Vaši odpověď.
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o hraniční nález. Problém při ponechání myomu  může být dvojí - snížená šance na početí a případný růst myomu v těhotenství, který by mohl být i porodní překážkou. Operace ale také není bez rizika a případné otěhotnění se jí o řadu měsíců odsune. Další možností je krátkodobá léčba přípravkem Esmya, která může nález zmenšit. I tato léčba ale zabere několik měsíců.

Spíše bych se aktuálně  přimlouval za snahu o početí bez zásahu a odstranění myomu bych doporučil, pokud by se "nezadařilo" během 3-4 měsíců.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, byl mi nalezen při sono vag. na zadní stěně myom uteri crescens velikost 42 mm, jsem bez potíží. Při pravidelné preventivní prohlídce před rokem žádný myom nalezen nebyl. Můj gynekolog doporučuje návštěvu až za rok. Jaká je běžná praxe při zjištění myomu takové velikosti? Neměla by být kontrola dříve? Věk 48, dvě děti, těhotenství neplánuji, menses stále pravidelně. Děkuji za Vaší odpověď!
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud před rokem myom nebyl přítomen a nyní měří 42 mm, doporučil bych osobně kontrolu nejdéle za 6 měsíců

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, před rokem mi byl nalezen myom (21x23 mm) z části v děložní stěně, který je pořád stejný. Jediné potíže, které mám jsou silnější měsíčky. Je mi 35 let, jsem bezdětná. Může tento myom bránit v těhotenství?
Děkuji za odpověď a Váš čas
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží hodně na tom, jak je myom uložen - zda je ve stěně více k děložní dutině či naopak. Pokud je blízko dutině nebo ji dokonce deformuje, může i takovýto relativně nevelký myom snižovat šanci na početí

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 34 let bezdětná, před 3 lety nalezen myom 16x21 mm částečně ve stěně děložní, který neroste. Byla nasazena Esmya 3x28. Mám před sebou ještě jedno balení. Jaký máte názor na nasazení Esmye při né až tak velkém myomu? Mám docela hodně vedlejších účinků, bolesti zad, svalů, úzkosti, tíhu na hrudníku.
Děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U takto malého myomu, pokud nečinil potíže, nepovažuji léčbu přípravkem Esmya za nutnou

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je při zjištění výskytu myomu na děloze nutné vysazovat hormonální antikoncepci. Je mi 35 let, nikdy jsem žádné problémy neměla, jen na poslední preventivní prohlídce mi byl ultrazvukem zjištěn malinkatý myom. Zhruba za 6 týdnů mám přijít znovu na ultrazvuk a pak se uvidí, co dále, zda bude nutné vysadit antikoncepci nebo ne. Tohle mě překvapilo. Hodně jsem si o myomech přečetla, ale nikde jsem se nedočetla o tom, že by se vysazovala HA. Jsem už na ni opravdu naučená a měla bych obavy z jejího vysazení (z nepravidelnosti v krvácení, nemožnosti oddálit menstruaci když potřebuji atd.) i samozřejmě z možného otěhotnění. Děti nemám a ani je neplánuji. Děkuji Vám za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom nevidím jako důvod k vysazení antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den. Byl mi při kontrole ultrazvukem objeven myom v děloze o velikosti asi 4cm. Byla mi doporučena operace odstranění dělohy, protože je mi 45 let a mám silnou menstruaci, mám také nefunkční štítnou žlázu-užívám Euthyrox. Chci se zeptat, zda lze tento stav léčit jiným alternativním způsobem anebo mám raději podstoupit co nejdříve tento zákrok. Děkuju moc za odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na uložení myomu. Větším problémem bývá myom, který deformuje děložní dutinu. Běžně ale není myom této velikosti důvodem k operaci. Určitě bych nejprve zkusil zmírnit krvácení hormonální léčbou a o operaci bych uvažoval až při neúspěchu tohoto postupu nebo v případě, že by myom rychle rostl.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore,
byla mi gynekologem navržena operace - odstranění dělohy z důvodu myomatózní dělohy (více drobných myomků uvnitř dělohy), děloha je kvůli tomu zvětšená asi jako ve 2.měsíci těhotenství. Do toho mě trápí velmi silné menses. Mám provedeny 2 cís. řezy.Je mi 43 let.Chtěla bych se zeptat, zda-li se v takovém případě dá děloha odstranit laparoskopicky? Velmi Vám děkuji za odpověď.P.H.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy je třeba, aby nález posoudil zkušený lékař, nejlépe ten, který bude operaci provádět. Myslím,  že laparoskopie by měly být reálná

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 47 let, mám 3 myomy o velikosti 5-6 cm a hrozí mi operace spojená s odstraněním dělohy. Vzhledem k tomu, že bych ráda věděla, zda už jsem v přechodu či za jak dlouho v přechodu budu – za kolik let, bych se chtěla zeptat, kde bych si toto mohla zjistit (u jakého lékaře, bydlím nedaleko Brna) a jakým způsobem se to zjišťuje a zda se za to platí. Zajímalo by mě to z toho důvodu, abych se mohla rozhodnout, zda operaci podstoupit (problémy žádné nemám) či zda už brzy budu v přechodu a myomy se samovolně zmenší. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V přechodu již velmi pravděpodobně několik let jste. Otázkou je, za jak dlouho přechod skončí, tedy kdy vaječníky přestanou fungovat. To bohužel žádný test nedokáže spolehlivě předpovědět.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, při ultrazvukovém vyšetření u mého gynekologa mi byl objeven myom o velikosti 36x25 mm na přední straně dělohy. Byla mi doporučena Esmya. Poté se bude řešit to,zdali půjdu na operaci,nebo ne. Chtěla jsem se zeptat, zdali je opravdu nutné brát Esmyi,nebo jít rovnou na operaci,nebo jen ten myom kontrolovat? Může tento myom bránit v otěhotnění? Je mi 25 let,jsem bezdětná a plánujeme s přítelem děti. V současné době beru lék Gynprodyl kvůli nepravidelnému menstruačnímu cyklu. Děkuji za Vaši odpověď.
Zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na uložení myomu. Často podobný nevelký myom není třeba řešit a nebrání otěhotnění. Aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat.

Pokud jde o Gynprodyl, je důležité ho nasazovat až po ovulaci. Jinak může početí i bránit

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, měla bych na vás dotaz. Je mi 47 let a mám 3 myomy o velikosti každý z nich 5-6 cm. Vždy v období asi 14 dní před menstruací mám takové zvláštní stavy - je mi mdlo, motá se mě hlava, trpím zvýšenou únavou, depresemi, nevolnostmi, nechutenstvím a dále bolestmi v podbřišku. V práci nejsem schopna normálně fungovat, neboť je mi mdlo a trpím obrovskou únavou. Potíže vždy sami odezní, ale asi 2 týdny před menstruací se objeví znovu. Chtěla bych se zeptat, zda příčinou těchto stavů by mohly být myomy a zda je třeba je řešit operací, či zda příčina těchto potíží je jiná? Byla jsem na interním vyšetření, po této stránce je vše v pořádku. Je to vlastně takový kolotoč potíží, který mě trápí pořád dokola a ráda bych věděla jak se jich zbavit. Předem děkuji mnohokrát za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myomy mohou být příčinou bolestí. Další obtíže ale spíše s myomy přímo nesouvisí a jde o vystupňované příznaky premenstruačního syndromu.

Zda pomůže pouhé odstranění dělohy s myomy, není jisté. V 47 letech by ale šlo zvážit odstranění dělohy s vaječníky a vejcovody. To by obtíže vyřešit mělo. Z méně invazívních postupů lze zkusit užívat hořčík nebo vitamin E, případně obojí. Zkusit lze také podání gestagenů v druhé polovině cyklu- např. Orgametril 2x1 tbl od 14. do 25. dne cyklu

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, při nástupu menstruace jsem začala užívat lék esmya. Velmi silné krvácení se nezastavilo ani 8. den menstrruace, spíš se stupňovalo. Musela jsem navštívit gynekologa, který mi na zastavení krvácení předepsal Norethisteron. Po tomto se mi krvácení zastavilo. Po deseti dnech ho mám vysadit a po menstruaci začít znovu začít užívat esmyii. Bojím se, že když vysadím Norethisteron budu zase velice silně krvácet. Kdy by měl lék esmya zmírnit nebo zastavit krvácení? Proč mi menstruaci lék esmya ani po 8 dnech nezastavil? Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Norethisteron se obvykle užívá po 10 dní, po vysazení by se mělo opět dostavit krvácení. Proč Esmya fungovala tak, jak popisujete, nevím. Hodně záleží na tom, jak vypadal při nasazení UZ nález, jak vysoká byla děložní sliznice, jak velký a jak uložený byl myom.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den
asi před 2 roky mi gynekoložka diagnostikovala ultrazvukem myom, který nemá být zhoubný. Ten mi však časem začal ovlivňovat cyklus, vyvolával nepravidelné krvácení i při pohlavním styku. Potíže se nedávno dost zhoršily a tak mě paní doktorka s myomem poslala na hysteroskopii v celkové anestezii. Tam mi diagnostikovali "polyposis endometrialis" a polypy byly odstraněny, čekám na výsledky histologie. Jaký je rozdíl mezi myomem a polypem a jak ho doktor rozpozná? Nezanedbalo se něco? děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp je nezhoubný (obvykle) nádor děložní sliznice. Je uložen v děložní dutině. Myom je nezhoubný (prakticky vždy) nádor ze svaloviny dělohy. Obvykle je uložen ve stěně děložní. Při UZ vyšetření lze většinou myom od polypu odlišit - neplatí to ale vždy. Nemyslím, že by se něco zanedbalo

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,
trpím silnějším premenstruačním syndromem. Chtěla bych se zeptat, zda v případě, když mám 3 myomy o velikosti každý kolem 5-6 cm, zda mohu užívat vitamín E, případně hořčík, či zda tyto mohou způsobovat růst a zvětšování myomů nebo zda jsou pro myomy neškodné. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hořčík ani vitamin E by neměly růst myomů ovlivňovat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, moc děkuji za předchozí odpověď. Ráda bych se ještě zeptala je běžné, že když mám začít brát Esmyi první den menstruace tedy skoro za měsíc že jsem objednaná na návštěvu gynekologa až za tři měsíce? Dočetla jsem se, že někdy se myomy po Esmyi ještě zvětšují a tak mě překvapila kontrola až tak daleko. A o kolik se mi může myom popř. zmenšit? a poslední otázka, jestliže mě mírně pobolívá vpravo v podbřišku mám to ještě dodatečně říci gynekologovi či mu to mám říct až za ty tři měsíce?(bolívalo mě tam již dřív ale jen kolem menstruace a jen sem tam a je to opravdu mírný tlak až bolest) a hmatám si tam rezistenci jde z toho určit kde je myom uložen popř. kdyby ano o čem daná poloha svědčí? Velmi Vám děkuji za odpovědi.
B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych kontrolu doporučil dříve, ale interval 3 měsíce není až tak neobvyklý.

Reakce myomu na léčbu je velmi individuální.  Obvykle se zmenší o 1/3 až o 1/2.

Bolesti bych doporučil s gynekologem konzultovat. Jen vyšetřením lze posoudit, o co se jedná.

Myom si většinou žena nedokáže sama vyhmatat.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 28 let a byl mi zjištěn intramurální myom velikosti 44x48 mm, menstruaci mám pravidelnou, trvá 7-8 dní již od 13 let (od 25 let ji mám silnější- vznik anémie), poslední 3 měsíce se mi prodloužila na 10 dní a poslední dokonce na 13 dní. pro bolest začínající v bedrech a poté kolem stydké kosti jsem pro podezření na zánět močového měchýře zašla na urologii, nasazena atb, stav lepší ale ne úplně ok, zjištěno kultivace moči negativní proto návštěva gyn ambulance tam mi pan doktor řekl že mám stenozu hrdla a nasadil mi atb a do zadnice mi byl píchnut metylergometrin a že mám za pět dní přijít na kontrolu. Při kontrole posouzeno že to není stenóza ale ten myom. Chtěla bych se zeptat jakto že to nepoznali již při první návštěvě? nasazena esmya na 3 měsíce - jaká je pravděpodobnost že budu moci mít děti? popř když se zmenší a oni mi ho odstraní za jak dlouho musím mít děti? popř je poté děloha schopna zvládnout být i 3x těhotná? studuji a proto děti ještě neplánuji děkuji
B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Proč nebyl myom hned rozpoznán, nedokážu posoudit.

U podobně velkého intramurálního myomu hodně záleží na jeho uložení. Aniž obraz vidím, je těžké se vyjadřovat. Důležité také je, jak myom zareaguje na léčbu.

Po operačním odstranění se obvykle doporučuje s otěhotněním vyčkat minimálně půl roku.

Problémem je, že myomy se poměrně často objevuje znovu - takže bude-li po operaci a zhojení věš v pořádku, dlouho bych otěhotnění neodkládal.

Pravděpodobnost, že otěhotnění nebude problém a že budete moci být těhotná i vícekráte, je velká, 100% jisté to ale není. Je také možné, že jako důsledek operace budete muset vždy rodit císařským řezem

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, pane doktore.
Chci se zeptat. Je možno přehlédnout domnělý myom o velikosti cca 2,00cm na kvalitním ultrazvuku - 3D při zakloněné děloze, když nemám žádné problémy?Před půl rokem hysteroskopie pro odstranění polypu. Následně asi 5x sono. Nechce se mi tomu věřit. Jsem těhotná, pátý týden, lehké špinění, těhotenství již patrno - embryo, ale navíc sděleno, že vedle je útvar o podobné velikosti. těhotenství po IVF -jedno embryo.Může v případném těhotenství zmizet? Je mi 33 let.Děkuji. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na kvalitním UZ přístroji by neměl být myom o velikosti 2 cm přehlédnut. Jde ale o malý nález, který může vzniknout v řádu několika měsíců, možná i týdnů. Takže při minulém vyšetření nemusel být přítomen Vývoj myomu v průběhu těhotenství je těžké odhadovat - může zůstat beze změny, může růst, může  zmizet. Obvykle ale nečiní potíže, jedinou výjimkou je jeho výrazný růst, což je naštěstí vzácné.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore
od 42 let jsem sledována pro myomy největší dva cca 11 cm, nerostou, dále menší myomy po celé děloze (uterus myomat. magnus). Menstruace silnější, ale pravidelná, neobtěžuje, myomy bez obtíží, což je vzhledem k velikosti až s podivem. Beru volně prodejný přípravek Gynmax.
Nyní 49 let, onkomarker Ca 125 zvýšen na hodnotě 133,7 - odběr krve před menstruací, kdy prý může být hladina vyšší?(asi půlrok předtím Ca125 na hodnotě 46).Gynekolog se obává maligního vztahu myomu a posílá k hysterektomii. Vzhledem k tomu, že mě myomy ani menstruace neobtěžují a nechtěla bych "umělý přechod", operaci beru jako opravdu krajní řešení. Prosím Vás - jsou v tomto případě "výhody" totální hysterektomie (včetně adnex) větší než riziko vlastního operačního zákroku, který musí být vzhledem k velikosti dělohy proveden abdominálně?
Protože z Vašich odpovědí na dotazy v této poradně vidím, že nedoporučujete operaci "zbytečně", dovoluji si Vás poprosit o Váš názor, za který velmi děkuji. - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na velikost myomů a na výsledek Ca 125, který je poměrně výrazně nad normu, bych se ve Vašem případě za operaci přimlouval. Ve 49 letech je určitě výhodné odstranit i vaječníky s vejcovody - především pro eliminaci rizika zhoubného nádoru vaječníků. Pokud by se objevily přechodové potíže, neměl by být problém je řešit hormonální substitucí

MUDr. Jan Šulc


myom
Dobry den, jemi 44 roku mam miom 55mm , čim se da skusit léčit ?? Diky moc
oksana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepůsobí-li myom potíže, není léčba třeba. Stačí myom sledovat.

Pokud je myom příčinou nějakých problémů, lze zkusit nasazení přípravku Esmya. Otázkou ale je, zda by pojišťovna léčbu uhradila. Jinak je řešením operace

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,
z důvodu nálezu několika 4-5 cm myomů, velmi silnému krvácení, bolestem a anemii mi byl nasazen lék Esmya, později může dojít k odstranění dělohy. Lék Esmya mám brát 3 měsíce a pak 2měsíční pauza. Mám ale obavy, zda po vysazení nebude menstruační krvácení opět v takové síle a bolestech jako před léčbou. Je to možné? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše bych očekával zlepšení, ale zaručit to nelze

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den. Je mi 39 let, po třech porodech, na děloze zvenku myom asi 7 cm. Zatím mi nějaké velké problémy nedělá. Ale je tam. Možná se mi chce častěji na malou. A když mi děti skočí na břicho, tak mě zabolí. Ale na menstruaci to vliv nemá nebo aspoň o tom nevím. Můj gynekolog navrhuje operaci. Vzhledem k tomu, že už tři děti mám a další neplánuji, mi navrhuje vzít rovnou i dělohu. Má otázka zní. Myslíte, že je v mé situaci lepší nechat odstranit jen myom laparoskopicky nebo už tedy vzít rovnou celou dělohu? Jaké jsou následky či dozvuky po první a jaké po té druhé variantě? Myom stále roste, takže je pravděpodobné, že se bude ještě zvětšovat.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud myom roste, je operace rozumným řešením

Odstranění samotného myomu nepřinese nejspíše v kratším časovém odstupu žádné problémy. Ovšem myom se může znovu objevit. A také budete nadále menstruovat a teoreticky Vám budou hrozit všemožné obtíže spojené s budoucím přechodem - jako nepravidelné krvácení, nádory, apod. Také bude zachována Vaše plodnost

Odstranění celé dělohy Vás zbaví menstruace a potenciálních rizik. Budete také spolehlivě chráněna před početím. Ovšem v některých případech se může zhoršit kvalita sexuálního života

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, jsem bezdětná ( manžel nemohl mít děti, několikrát umělé oplodnění bez výsledku).Nyní mám zjištěn myom o velikosti 10x6 cm(nebyla jsem dlouho u gynekologa), doporučeno odstranění myomu i dělohy. Je mi 45 let. Není myom moc velký na laparoskopické odstranění? Je možné, že jsem tento problém měla již v době, kdy jsem absolvovala "umělé oplodnění"? Nebyla jsem nijak zvlášť vyšetřena, neměla jsem v té době ani ultrazvuk. Prosím, jak dlouho budu cca v narkóze? Naposledy jsem byla 4 hodiny ( složitá operace lokte) a težko jsem se vzpamatovávala.
Děkuji za odpovědi. - otázka upravena poradcem
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda lze myom ještě operovat laparoskopicky Vám musí sdělit v nemocnici, kde operaci podstoupíte. Podle mého názoru je to "na hraně", ale již řadu let myomy neoperuji, takže můj názor není až tak podstatný. Informaci o čekávané době výkonu taktéž musí zodpovědět operatér.

Myom se umí vyvinout během několika let, takže při léčbě neplodnosti nemusel být přítomen. Osobně si ale neumím představit umělé oplodnění, při kterém by se neprovádělo UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 36let, mám 2 děti, žádné gynek.potíže, na prevenci chodím pravidelně, menstruace pravidelná, bezbolestná. V srpnu mi byl diagnostikován myom 1,2cm, kontrola za půl roku. Protože jsem trochu plašan, šla jsem na kontrolu ještě k jinému dr.po cca měsíci, ten však myom nalézt nemohl. Chci se jen zeptat, zda je možné, že se třeba velikost a tím pádem viditelnost myomu na utz mění v rámci cyklu (čím blíže k menstruaci, tím větší děloha a tím pádem i myom?). Zároveň se chci zeptat, jaké je riziko v mém věku, že by se jednalo o něco zhoubného. A v neposlední řadě, zda je možné operovat myom i v epidurální anestezii (mám panický strach z narkózy).Velice Vám děkuji!
P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jde o zcela minimální nález, který se opravdu může i v průběhu cyklu trochu měnit. Podobný malý myomek najdeme možná až u 1/3 žen. Riziko vidím jako  nulové.

Ohledně epidurální analgezie si nejsem jist. Musela byste se ptát na pracovišti, kde by operovali. Ale myslím, že je v současnosti zcela zbytečné se tím jakkoli zabývat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 43. Byly mi zjištěny 2 myomy v pouzdře před dělohou 4,8 a 2 cm. Byla mi nabídnuta možnost terapie Esmyí, ale mám heterozygotní mutaci v genu pro FV Leiden a heterozygot MTHFR. Jsem objednána na konzultaci ohledně vhodnosti této léčby cca za 1 měsíc. Vzhledem k pracovní vytíženosti jsem nucena rozhodnout se co nejdříve. Ráda znala Váš názor. Nejraději bych se resekci vyhnula. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesně nerozumím popisu " v pouzdře před dělohou ". Není to ale až tak důležité. Záleží na tom, zda Vám myomy způsobují nějaké potíže a zda rostou či nerostou. V případě, že nerostou a nepůsobí obtíže, není podle mne léčba nutná

Leidenská mutace ani mutace MTHFR by neměly užití přípravku Esmya bránit.

Otázkou je úhrada pojišťovnou - může být vázána na léčbu neplodnosti, případně na následnou operační léčbu (zmenšení myomu před operací).

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,dnes zjitštěny dva myomy o velikosti 13 a 16 mm,nasazen lék esmya chci se zeptat na vedlejší učinky a kdy je dobré ho užívat,jsem astmatik ráno dávkuji duoresp a jím omeprazol na překyselení žaludku.Děkuji
silvie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento lék je obecně dobře snášen.

Doba užívání by neměla překročit 3 měsíce.

U těžších forem astmatu není užívání Esmya vhodné. Léky zvyšující pH žaludku ovlivňují účinek přípravku Esmya, nikoli ale významně

Osobně si nejsem jist, zda u dvou malých myomů je tato léčba na místě - záleží na tom, zda Vám myomy činí nějaké obtíže, na jejich uložení a také na tom, zda plánujete či neplánujete otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, brala jsem Esmya dvakrát, vždy zmenšení myomů o 6-7 mm což při 7 myomech, pro mě úspěch, největší má 4 cm. Stále čekám, že bych mohla být c přechodu a vyhnout se operaci. Myslíte, že není nijak nebezpečné, brát Esmyu i po třetí? Myslím kvůli vedlejším účinkům. Děkuji JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám s opakovaným užíváním přípravku  Esmya zkušenosti. A neznám ani žádné studie, které by to hodnotily

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, při odstranění dělohy myslíte, že je lepší pokud je člověk mladší,mladší myslím třeba 50, než 60 roků, několik roků řeším odstranění dělohy, některý lékař, řekne vyčkejte ještě(mám 6 myomů) některý zase řekne, lepší řešit mladší a nečekat čím starší tím horší zásah. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, zda Vám myomy způsobují nějaké problémy. Pokud ne, s odstraněním není třeba podle mne spěchat.

Je-li žena celkově v dobrém zdravotním stavu, nevidím mezi operací v 50  a  60  letech dramatický rozdíl

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, velice si vážím vašeho názoru a trpělivosti s jakou odpovídáte na naše otázky. Mám šest myomů 40,32,25,15,20,10 mm. Myslela jsem si, že už nebudu menstruovat, za poslední půl roku myomy zvětšení o 1 cm, po esmya na těchto rozměrech, hrdlo sestupuje 1-2 cm nad introitus.Menstruace bývá častá ale 5 dní druhý atřetí den silnější, třikrát do roka po 19 dnech. Pokud bych byla vaší pacientkou, co by jste mi doporučil, jít na operaci nebo ještě počkat? Je možné, že to zase může vyrůst za pul roku o 1 cm? Čeká mě jěšte operace štítné žlázy, již jsem měla termín, ale pro špatný psych. stav odloženo....
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Další růst myomů je možný. Operaci bych doporučil především při opakovaném krvácení v intervalu kratším než 21 dní

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, mám 6 myomů hraniční na Lahv, je mi 52 roků, v červnu jsem dobrala ESMYA poslední menstruace 17. 6.2016. Menstruace se opět dostavila. znamená to, že myomy ještě porostou, když budu stále a možná nepravidelně menstruovat.Chodila jsem často na záchod, ted po dobrání Esmya se to zlepšilo, tak asi tlačí do měchyře, zlepšení o 7 mm.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst myomů je velmi obtížně odhadnutelný. Mohou růst i v době, kdy již žena nemenstruuje, byť to není časté. A naopak nemusí růst ani při pravidelném cyklu

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore pokud budu mít menstruaci nárazově jako doznívající přechod myomy asi nejspíše stále porostou, myslíte že pokud bych chtěla od lékaře napsat esmyu, měla jsem ji dvakrát, ale potřetí bych zaplatila plnou částku, že je to možné, třetí opakovaní na vlastní náklady? děkuji JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Esmya je lék primárně určený pouze pro ženy, které plánují těhotenství

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore chtela sem se zeptat ,pan doktor mi řekl ze bych mnela prijit o delohu že mam mion a bojim se ze i presto muzu otehotnet mohu nebo ne dekuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom otěhotnění nevylučuje. Odstraněná děloha ano

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, pokud není stav urgentní v jakém časovém odstupu by jste řešil dvě operace odstranění dělohy a TTE? Pokud operace na odstranění dělohy bude odložena, protože neproběhne z důvodů, že se do termínu neproběhne menstuace, nemůžou se myomy t důvodů vyvolané menstruace Proverou zvětšovat. Takto vyvolaný menzes nepodporuje růst myomů.DĚKUJI
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

K plánování operací nemám dostatek informací.

Odklad o měsíc, pokud jde o myomy, jistě nic dramatického nezpůsobí. Stejně tak Provera

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, pokud nastane u ženy přechod a má několik myomu je možné, že už neporostou a muže se nimi dožít. Nebo můžou ještě růst i po přechodu? Může doba před přechodem vyvolat problém růstu i kgyž bude menstruace jen někdy? děkuji Jana
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myomy  v absolutní většině případů po přechodu již nerostou, často se i zmenšují. Při nepravidelné menstruaci je naopak častý růst myomů

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore je na vyvolání menstruačního cyklu vhodná provera, pokud by se tímto rovnal cyklus dlouhodobě, nebyl by problém s růstem myomů, neovlivnila by provera, že by se myomy zvětšovaly,? Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Proveru lze na úpravu cyklu užívat i dlouhodobě. Růst myomů by neměla ovlivňovat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktora, chtěla bych poprosit o radu. Mám dva myomy na děloze, vel. 5 a 4 cm. Nepříjemné pocity většinou jen při ovulaci, menstruační krvácení pravidelné, bez problémů. Myomy mi paní do doktorka sleduje několik let, trochu se zvětšují. Je pro mě nutné odstranění dělohy? Není pro mě lepším řešením jejich zmenšení fokusovým ultrazvukem (pokud to jejich umístění bude dovolovat)? Dále nikde nemohu najít odpověď, jak by to při případném odstranění dělohy bylo s orgasmem..což je sice citlivé, ale pro mě důležité téma. Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že operace zatím asi není nutná. S UZ fokusovaným UZ nemám zkušenosti

Pokud jde o orgasmus po odstranění dělohy, není dost dobře možné odhadnout, co se stane. Určitý negativní dopad ale nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore, omlouvám se, jsem nechápavá, tak i když podle krevního odběru jsem v přechodu, tak menstruace může ještě probíhat několik roků a myomy se také můžou zvětšovat dál tak při 6 myomech 40mm30mm20mm18mm15mm1cm kdy tapiroidní čípek dosahuje nad introitu 1-2 cm, mám inkontinenci, objevuje se v druhé polovině cyklu, mo menstruaci je to vždy lepší.MYSLÍTE ŽE JE LEPŠÍ NEČEKAT A ŘEŠIT ODSTRANĚNÍ DĚLOHY. DĚKUJI VELICE.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již jsem Vám odpovídal, že samotný nález jednoznačným důvodem k operaci podle mne není. Záleží na intenzitě Vašich obtíží. Více na dálku opravdu nerozhodnu

MUDr. Jan Šulc

myom
Pán doktor prosím Vás ešte by som sa chcela spýtať či je vhodná esmya pri zvysenych trombocytoch , uzivam aspirin a trombofilny stav nebol potvrdeny. Chcem sa zároveň poďakovať za Vaše odpovede ktorými veľmi pomáhate nám ženám.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, o jak závažný nález jde. Nejspíše by se měl vyjádřit hematolog

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám submukózny myom 1,5 cm a polyp. Tento mesiac som mala silný menzes a na 17násty deň sa mi vrátil začala som užívať norethisteron na 10 dní.Hneď na druhý deň po jeho douźívaní som začala brať esmyu aby som nekrvácala do plánovanej hysteroskopii a odobratí myómu a polypu. Chcem sa spýtať či je takýto postup správny keďźe som nekrvácala pri začatí liečby s esmyou. Ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám submukózny myom 1,5 cm a polyp. Tento mesiac som mala silný menzes a na 17násty deň sa mi vrátil začala som užívať norethisteron na 10 dní.Hneď na druhý deň po jeho douźívaní som začala brať esmyu aby som nekrvácala do plánovanej hysteroskopii a odobratí myómu a polypu. Chcem sa spýtať či je takýto postup správny keďźe som nekrvácala pri začatí liečby s esmyou. Ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze postupovat, jak Vám bylo doporučeno

MUD. Jan Šulc

myom
pane doktore, když je ten 1.5 cm nad introitus tak to je sestup? moc se omlouvám, ale mám v tom zmatek? a pokud je k tomu ještě ta myomatozní děloha, s těmi 6 myomy, tak by jste rozhodl pro operaci?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O sestup se již jedná.

Nemáte-li obtíže, jasný důvod pro operaci nevidím. Na dálku bez vyšetření  je obtížné rozhodovat

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore, ještě stále k otázce předchozí nemyslela jsem , že volně pohyblivá děloha je sestup, ale ve zprávě hrdlo tapirodní sestupuje 1.5cm od introitu je sestup, zadní stěna bez sestupu. Je to také důvod k zákroku? děkuji velice
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o přímý důvod k operaci. Je to jen jeden z faktorů, které při rozhodování mohou pomoci - spíše svědčí pro operaci.

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore, ještě k mé předhozí otázce ohledně odstranění dělohy, špatně jsem to napsala myomy se zvětšily o 1cm za 6 měsíců, ne o 0.5mm lékařka mi říkala, že by to mohlo být i něco zhoubného, když to vyrostlo o 1cm, těd je to zmenšené a zpráva z indik poradny.DĚLOHA ZVĚTŠENA PŘETRVÁVAJÍ URGENCE SPEC. CYLINDRICKY, TAPIROIDNÍ ČÍPEK, DOSAHUJÍCÍ CCA 1,5 CM OD INTROITU, DĚLOHA VEL.GRAVIDITA II, VOLNĚ POHYBLIVÁ. znamená to, že děloha sestupuje? vzhledem k myomům a k nálezu by jste doporučil operaci, nebo stále vyčkávat. Pokud by přišel přechod můžou se myomy ztratit. Děkuji za váš čas, nevím jak to řešit, mám strach odkládat to, protože tím žiji 5 roků a každý půl rok čekám co bude. Čeká mě ještě operace štítné žlázy, tak nevím jak to rozmotat. Po dobrání esmya jsem měla po 14 dnech takové špinění, na ultrazvuku nevěděli, jestli prošla menstruace nebo, ne? Teď už měsíc zatím menstruaci nemám, je možné, že menstruaci už vůbec nedostanu?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Maligní zvrat myomu je extrémně vzácný. Takže myslím, že stále můžete vyčkávat. Po přechodu se opravdu myomy často zmenší.

Zda přijde ještě menstruace č nikoli, je obtížné odhadnout.

Volně pohyblivá děloha neznamená, že sestupuje.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, již několik roků se potýkám s myomatozní dělohou, v r.2013 jsem brala Esmya zmenšení o 0.6 mm. Chodím dvakrát do roka na měření, v únoru běhěm půl roku povyrostli myomi o 0.5 mm lékařka mě poslala na operaci, s tím že už to asi nepůjde Lahv, nakonec napsala Esmya, zmenšení o 0,6mm. Nyní mají 37mm 20mm 26mm13mm18mm10mm, momentálně po léčbě není operace, prý akutní, nechápu to? Myslíte, že se můžu operaci vyhnout, nebo to za půl roku bude zase k operaci. Menstruaci jsem zatím měla stále i když je mi 52 roků. Co by jste mi poradil, je hrozné čekat každý půl roku co bude.Radil by jste mi operaci, nebo dál vyčkávat, můžu se operaci vyhnout. Děkuji za váš názor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud Vám myomy nepůsobí obtíže, je podle mne reálné se operaci vyhnout. Nejde o až tak dramatický nález. Při výrazném zvětšení pouze hrozí, že nebude možno provést laparoskopicky asistovaný výkon, nýbrž pouze klasickou hysterectomii.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore jak dlouho trvá účinek esmya, než myom začne zase růst?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Myom již vůbec růst nemusí, ale klidně se růst může obnovit  po pár týdnech

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, před 4 lety mi gynekolog objevil myom cca 4 cm, do nedávna myom mi nic nedělal. Před půl rokem jsem přestala brát HA a asi tou hormonální změnou mi myom za 3 měsíce vyrostl na 7 cm (a je dvoujádrový). Má nová gynekoložka mi předepsala Esmyi a po první dávce se mi myom zmenšil o 0,5 cm. Nyní mám další dávku Esmye. Esmyi jsem snášela celkem dobře. Je mi 39 let a mám 1 dítě. Na operaci odstranění dělohy jít nechci, nemám žádné problémy, ani krvácení a ani bolesti. Gynekoložka si myslí, že Esmyí by se růst myomu mohl trvale zastavit. Je to možné nebo je spíš jisté, že po nějaké době myom opět poroste a na operaci budu muset jít stejně. Byla jsem na konzultaci v nemocnici a prý při této velikosti mi to laparoskopicky neodstraní. Proto tedy asi nic neriskuji to zkusit a počkat, co to dál bude dělat. I když operaci nechci, tak při dalším růstu a případných dalších negativních projevech ji samozřejmě podstoupím. Jen mě zajímá Váš názor, jestli je tu nějaká naděje,že se jí vyhnu?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vývoj myomu je obtížné odhadnout. Pravděpodobnější je ale bohužel opět růst. Jisté to ale rozhodně není. Opravdu bude nejlepší vyčkat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, ještě jednou, pane doktore,děkuji za Vaši odpověd,a ještě se chci zeptat prosím,jste pro léčbu myomu léky esmya a jaké máte s nimy zkušenosti prosím,,,pomohly pacientám zmenšit myom a zastavit růst,,,,děkuji moc a přeji pěkný den..
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně tuto léčbu doporučuji jen při léčbě neplodnosti před operačním odstraněním myomu - k jeho zmenšení. Jinak ne. Efekt bývá v těchto případech většinou dobrý. S případy, kdy by měla Esmya nahradit operaci, zkušenosti nemám.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore,mám 5,5cm velký myom,a tlačí mi do sliznice,a doktor mi říkal,že bych mohla mít problémy s krvácením.Je mi45let,a už se mi opožduje menstruace,pobolívají mě někdy prsa před cyklem-zjevně již známky přechodu.Chce mi napsat léky- esmya,ale vzhledem k tomu,kolik mi je let,tak si je musím plně hradit sama,že prý nemám na to nárok..Nebo operace.Cena je dost vysoká,tak se chci zeptat,jak to s tim hrazením opravdu je???a co mám vubec dělat,co by bylo i podle Vás lepší,jaké řešení???Nyní žádné problémy nemám-myslím co se týká toho myomu.děkuji za odepsání,pěkný den
Marina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pojišťovna obvykle tento lék hradí jen při léčbě neplodnosti.

Pokud Vám myom nečiní obtíže, je také možné ho jen sledovat. Budete-li dále bez problémů a myom neporoste, nemusí být třeba ani operace

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore. Asi dva roky jsem sledována pro myom velikosti cca 3,5cm, který se nyní během půl roku zvětšil na 5 cm. Je mi 42 a pan doktor mi nasadil léčbu Esmya. Dosud jsem měla menstruaci 4 dny a z toho jeden den silně. Bojuji s nedostatkem železa a nyní i nízkým stavem Ferininu v těle. Všechna vyšetření na krvácení byla negativní. Nemůže myom a anémie spolu souviset? Děkuji moc za objasnění.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom s anemii přímo nesouvisí. Myom může ale způsobovat silné krvácení, které by s anémií již souviselo

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze