Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

nepravidelnost v krvácení
dobrý deň pán doktor, 21. deň po pohlavnom styku som si robila tehotenský test, vyšiel negatívny. Na druhý deň som šla na vyšetrenie ku gynekológovi (keďže mi menštruácia meškala 9 dní) spravil mi krvné testy na zistenie tehotenstva (vyšli negatívne) chcem sa spýtať, je možné, žeby boli krvné testy klamlivé/nespoľahlivé?, teda že by neodhalili tehotenstvo? následne mi bola pichnutá injekcia na vyvolanie menštruácie. do koľkých dní môže menzes prísť? vopred ďakujem za odpoveď na otázky
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenské testy jsou vysoce spolehlivé. Těhotenství tedy považuji za extrémně nepravděpodobné.
Pokud jde o nástup menstruace, záleží na tom, jaká injekce byla aplikována. Obvykle jde o Agolutin a menstruace pak přichází většinou do týdne
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore.Je mi 34 let a můj cyklus je cca 38-40dni ( po 9 měsících po vysazení HA).Před krvácením se cca 4-5 dní objevuje velmi tmavé špinění a pak asi 2 dny slabé krvácení , to se opakuje po 2 měsíce.
Lze takový cyklus považovat za normální???
Udělala se mi bulka(docela velká) na pysku , velmi bolestivá , asi po týdnu byla bulka s hnisem, něco vyteklo , ale místo kde bulka byla je stále zduřelé.Asi po měsíci se udělala další bulka , ale na druhém pysku , opět dost bolestivá , místo opět nateklé , červené už asi 4dny....Čím by to mohlo být , prosím.
Jsem bez partnera.Moc prosím o Váš názor.
Děkuji Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš cyklus je "na hraně". Pokud aktuálně  neplánujete-li těhotenství, nemyslím, že je to třeba řešit

Bulky na stydkých pyscích jsou pravděpodobně zánětem Bartholinské žlázy

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, mám 23 rokov a už dlho má trápia zvýšené hladiny testosterónu a ostatných androgenov v krvi. Plet mám v strašnom stave a preto som počas posledných dvoch rokov vyskúšala viacero antiandrogennych liekov(daylette, Belara, spironolakton, Diane, teraz Androcur) ale nič z toho mi nepomohlo. Keď neuzivam antikoncepciu tak mávam menzes asi dvakrát za rok. Myslím si že mám PCO syndróm ale doktor túto diagnozu u mňa vylúčil lebo mám nízku váhu a nemám polycysticke vaječníky. Chcela by som teda spytat či je možné aby som mala PCOS aj keď mám vaječníky na ultrazvuku v poriadku? Môže byť prípadne hyperandrogenny stav spôsobený iným ochorenim? U nás v rodine nikto podobný problém nemá , takže som to nemala odkoho zdediť
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
PCOS =syndrom polycystických vaječníků. Syndrom je soubor příznaků. Patří mezi ně obezita, UZ obraz vajčeníků, hormonáln nález, zvýšené ochlupení, nepravidelný cyklus, neplodnost,... Ne všechny příznaky musí být vyznačeny. Doporučil bych vyšetřit mezi 2. a 5. dnem hladinu hormonů LH a FSH. Pro PCOS je typická výrazně vyšší hladina LH než FSH. Normálně je vyšší hladina FSH. Bude-li toto vyšetření normální, o PCOS se opravdu asi nejedná.
Hyperandrogenní stav může mít příčinu v onemocnění nadledvinek. Tím směrem bych doporučil pátrat
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den...netuším,co se semnou děje...tak 4 měsíce dostávám menstruaci o 5-6 dní dříve...menstruaci jsem mývala naprosto pravidelnou...je mi 32 let,jsem bezdětná a antikoncepci neberu cca 4 roky...otěhotnět mi nejde...teď jsem dostala menstruaci skoro o 14 dní dříve a mám velmi silné krvácení...takové nemívám...děkuji předem za odpověď...
Petra...
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
příčin může být více. Nejspíše jde o hormonální poruchu. nelze ale vyloučit ani nějaký problém v děloze -například polyp. Doporučuji návštěvu lékaře a léčbu dle nálezu¨
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,je mi 52 let,mám zavedenou již druhou Mirenu a menzes byl v minulosti pravidelný. Poslední rok se u mne projevuje nepravidelnost respektivě menzes trvá stále déle a nastupuje v krátkém intervalu po sobě někdy je to i plynulé pozvolné pokračování toho předchozího. Nejedná se o žádné krvácení postačí slipová vložka.V minulosti se jednalo spíš o špinění lehce nahnědlým výtokem, dnes jde o jasně červenou krev ale také v minimálním množství.Jediný doprovázející jev jsou někdy bolavá prsa.Lékař mě naordinoval Estrofen 2mg užívat pátý a šestý den 1 tbl k ukončení.menzes se oslabí ale následující dny se opět rozjede.Je to dosti obtěžující a nevím jak tuto situaci řešit.Lékař nedoporučuje zvyšovat dávku Estrofenu a říká že pokud menzes trvá je vše v pořádku a o menopauzu se nejedná. Mne tato situace zneklidňuje brání mi v intimním životě a proto bych ji ráda nějak efektivně a hlavně uspokojivě vyřešila Děkuji za radu s pozdravem Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte, jak dlouho máte druhou Mirenu zavedenou. Je-li to déle než 6 měsíců, je určitě  vhodné situaci řešit. Příčin může být více - zánět, polyp v děloze, hormonální problém,...  Zkusil bych 1 cyklus s kompletním hormonálním vedením cyklu- například Estrofem 3 xdenně 2 mg tbl od 5. dne menses po dobu 3 týdnů, poslední týden s Norethisternoem 3x1 tbl. Pokud by toto nepomohlo, nejde s vysokou pravděpodobností o hormonální problém a příčina je pak skoro jistě v děloze. Na dálku bez možnosti vyšetření je ale těžké radit. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore
Pry mi pichly dost agulutinu a mam se dostavit v dubnu.
Je mozne ze mam slabou menzes tim ze mam nadvahu? Musim pry zhubnout ze je to na pcos nejlepsi.
Kdyz pozadam lekate o dvojtou davju agulutinu muze mi ji dat? Sama si ty injekce hradim.
Je mozne ze mam rakovinu sliznice? Cetla jsem ze pri pcos je casta rakovina delohy
Dekuji Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nadváha určitě může ovlivnit menstruaci.
Agolutin se při nadváze obvykle aplikuje v dávce 2 amp
Rakoviny se obávat nemusíte, riziko je velmi malé
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli mohu být těhotná? S přítelem jsem spala 9 dní před menstruací, měli jsme kondom, přítel se neudělal , vlastně ve mně byl jen dvakrát asi na 20 sekund, dnes je 13.2 a já mám už tři dny zpoždění , děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství považuji za nepravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené. Více případně řekne gravitest.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Zdravim p.doktore..Jsem po ambrosi nekdo tomu rika kyretaz nechapu proc to resi maminky po potratu a zamlklem tehotenstvi,me tu kyretaz delali protoze jsem nekolik let mela Depo Proveru -hormonalni antikoncepci a nemela jsem menstruaci nekolik let jen mi pichali hormony.vsak to znate co umi Depa..Mam epilepsii proto jsem povolila Depu abych nezapomnela na antiko.leky..Posledni byla pichla v unoru 2017 vyprchala v kvetnu.Posledni prosinec jsem zacala krvacet a krvacela jsem i leden ale silene,jak kdyz podriznete prase,hlave i pri sexu a i muj muz silel jak je to mozne,nato mi udelali kyretaz neboli ambrosi delohy.No k problemu.Byl zakrok 9.2 Dnes je 13:2 a vcera jsem byla apaticka pichalo me v podbrisku krvacela jsem ztratila dost krve,bolela nehlava musela jsem se chytnout zdi kdyz jsem sla na zachod uzsinala jsem pri potizich nez jsme dojeli domu z treninku od maleho.Dnes jsem se vzbudila a hned i se mnou se vzbudila ma deloha a hned nastup krve silene to teklo vsude krev..Bojim se ze je neco spatne a hlavne p.Dr mam depku z toho ze nebudu moct mit deti,ze mi to zatajili nebo ze je neco spatne chci proste miminko s muzem a bojime se ze se neco stalo spatne..Muzete mi prosim poradit co s delohou dal a jestli se spermie po kyretazi chytne a jestli je to jeste vubec mozne bude mi v kvetnu 30 a po tech hormonech je to s delouhou cim dal horsi,,Dekuji za vas cas.S pozdravem.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Současný stav určitě není normální. Může jít například o zánět. Určitě se obraťte na lékaře. Pokud se vše dobře vyhojí, nemusí být s otěhotněním problém. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore mam PCOS .Lekar mi pred mesicem pichl agolutin menzes se nedostavila . Siznice byla 7 mm.
Po mesici co mi byl pichnut agulutin sem zjistila ze krvacim ale hrozne slabe.Kdyz se utru tak krev nevidim ale po zavedeni tamponu ci vaty abych zjistila jestli krvacim tam krev na tamponu je.
Da se to brat jako menzes? Nebo mam jit k lekari?dekuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
byla-li sliznice 7 mm, očekával bych po Agolutinu do týdne menses. Možná ale byla dávka Agolutinu nízká. Myslím, že k posouzení, o co aktuálně jde, a k naplánování dalšího postupu, je vhodná návštěva lékaře
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, 6.2. jsem měla sex s kondomem a 8.2.2018 jsem měla dostat menstruaci. Stále však menstruaci nemám. Udělala jsem si 9. a 10. testy a oba byly negativní. Je tu tedy možnost, že jsem těhotná? Je to zhruba půl roku co jsem antikoncepci vysadila, ale do teď jsem menstruaci měla pravidelnou.
Předem děkuji za odpověď
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění nelze zcela vyloučit. Test několik dní po styku nemá význam. Nepřijde-li menstruace, opakujte testování po cca 12 dnech do styku.
Pravděpodobnější příčinou než těhotenství ale je nevýznamná hormonální porucha
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, dceři byla v 2/2016 nasazena antiko Zoely zdůvodu špinění mezi cykly a na akné. Ještě se to zhoršilo, špinění téměř celý cyklus, celý rok. Lékařka jí k Zoely předepsala norethisteron 2×1tbl.od 15.dne cyklu, to odmítla. Druhý lékař provedl hysteroskopii, byla vpořádku, nasadil antiko Yaz, zlepšení, špinění od poloviny cyklu.Bere 5.platíčko, navrhuje přidat cyclo3fort 2×1tabl., pak 1×1, 3 měsíce. Už nevěří, že by měla menstruaci týden a pak 3 týdny klid jako od 13 do 22 let. Je jí 25let. Co by jste navrhoval vy ? Teď je zase na stáži v zahraničí, tak se to protahuje. Děkuji moc za radu. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkoušel bych jiný typ antikoncepce- dvoj nebo trojfázový přípravek. Nedojde-li ke zlepšení během 3 cyklů, obvykle nemá smysl užívat ten samý přípravek dále. 
Navržený postup s Cyclo3fort je také možný.  Ještě před tím bych zvážil přeléčení antibiotiky přes menses -někdy podobné potíže může dělat chronický zánět děložní sliznice, který hystersokopie nemusí nutně odhalit, obzvláště, nebyl-li poslán vzorek sliznice na histologické vyšetření
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer, mám 37 r., menzes pravidelný 26-28 dní, trvá 7-8 dní..Dnes mám menzes 7.den a mala som ráno už len slabé špinenie a celý den už nič, teraz večer sa mi ešte spustilo slabé krvácanie. Čím to je, že už sa krvácanie akoby zastavilo a ja mám pocit, že už menzes skončil a potom sa ešte trochu krvi spustí?
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
dobrý den.
Záleží na tom, jak rychle se děložní sliznice odlučuje a znovu se staví a na tom, jak se krev se sliznicí dostává z dělohy a z pochvy
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den p.doktor, uz som Vam pisala o mojom probleme, dakujem za odpoved, mam 55 rokov, pisala som, ze som uzivala od juna 2017 Norethisteron a minuly tyzden som prestala a v sobotu som opat zacala krvacat...poradil ste mi Proveru alebo Orgametril....aj v tomto pripade ked sa znovu krvacanie objavilo, je mozne toto uzivat....alebo ked uz je sliznica maternice nizka tak radsej nic...a co s krvacanim...bojim sa ze krvacanie bude dlho trvat....moj lekar trva na tom ue vybrat maternicu...ale vysledky z histologie boli ok..nie je ani ziadna cysta ani myom...vajecniky ok...nerada by som to podstupila...aky je Vas nazor
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení po vysazení  Norethisteronu je obvyklou reakcí. 
Zkusil bych minimálně  1 cyklus Orgametril 2x1 tbl 16.-25.den (1. den je ten, kdy jste začala krvácet) bez ohledu na případné další krvácení a na výšku děložní sliznice. Nebude-li žádný efekt,  ještě by možná před operací šlo zkusit destrukci děložní sliznice -elektrickou kličkou nebo koagulací balonkem s horkou tekutinou
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den je možnost že jsem těhotna když
1. Přítel se do mě ani za ten den neudělal
2.když jsem ještě panna
3.byl ve mě jen na krajíčku
4.přirození mu pořádně nestálo
Mám strach protože jsem měla už dostat menstruaci a nedostala, vnitřní pocit klepání a mám zvláštní pocit v podbřišku. Je možný že ss mi menstruace přesunula kvůli nervům ?
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv "nervů" je určitě možný. Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené. Jistotu může přinést těhotenský test -je volně prodejný v každé lékárně
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor.Je mi 52 let a lékařka zjistila, že mám stopkatý myom o velikosti 47 mm X asi 5 cm a za delohou myom 39x32 mm.Poslala mě na operaci k odstranění stopkatého myomu.V nemocnici mi řekli, že mi odstraní jen celou dělohu,jen myom nikoliv.Toto ale není jediný problém.Mám velmi silnou menstruaci, tak lékařka mi na upravení nasadila Proveru a problémy začaly.V říjnu jsem krvacela 15 dní a dne 22.12.2017 jsem začala krvácet a toto trvá stále.Na doporučení lékařky mi dne 12.1. byla provedena kyretáž,ale nic to nevyřešilo a krvacim dál. Už opravdu nevím co dál,nemyslím, že tato situace je normální. Termín k odstranění dělohy mám až na červen letošního roku. Děkuji Vám za odpověď
Miloslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odstranění pouze myomu se v 52 letech opravdu prakticky nikdy nedoporučuje.
Nepravidelné a silné krvácení pravděpodobně souvisí s myomy. Odstranění dělohy by vše vyřešilo. Myslím, že by bylo vhodné urychlit termín operace - v případě akutních problémů by to mělo jít
Lze zkusit ještě jinou léčbu - Norethisteron 3x1 tbl od 15. do 24. dne cyklu. To ale není dlouhodobé řešení.
Další možností by bylo nasazení přípravku Esmya. V 52 letech ale není jisté, že by ho hradila pojišťovna a není to právě levný lék.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň pán doktor, mám 49 rokov kvôli nepravidelnému menzesu mi bol predpísaný Nuvaring som s ním spokojná lebo teraz to mám pravidelné, len som sa dozvedela že je to už rizikové v mojom veku.Chcem sa opýtať že aká forma liečby by bola vhodná v tomto veku na pravidelný menzes. Ďakujem za odpoveď.
Ria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jste-li celkově zdráva a nekouříte, riziko Nuvaringu bych neviděl jako nějak dramatické. Jinou možností léčby jsou pouze gestageny v druhé polovině cyklu - například Orgametril 16.-25.den 2x1 tbl
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,děkuji Vám za odpověď ohledně doporučení sledování ovulace ovulačními testy a následného nasazení Gynprodylu. Po druhém měsíci užívání Gynprodylu 16 - 25 DC je již 40 DC a klasická menstruace se nedostavila. 30 DC jsem začala hnědě špinit, což trvalo 4 dny. Po konzultaci s gynekoložkou mám první den špinění brát jako první den menstruace a pokud by se takto slabá menstruace opakovala zajít v polovině cyklu na ultrazvuk. Začala jsem tedy testovat ovulačními testy a včera (10DC od špinění) byla testovací čárka skoro stejně vybarvená. Ráda bych se zeptala, jestli mohu i přesto, že nebyla typická menstruace otěhotnět? A jestli souhlasíte s postupem mé gynekoložky nebo byste mi doporučit jiný postup. Může užívání Gynprodylu takto zastavit menstruaci? Případně čím mohu podpořit růst děložní sliznice? Moc děkuji za radu.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabší krvácení spíše nesouvisí s Gynprodylem. Pravděpodobně šlo o nějakou nevýznamnou hormonální poruchu. V dalším cyklu je určitě otěhotnění možné
MUDr Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
dobry vecer,mam 55r a asi do 52r. som uzivala antikoncepciu, v marci min.r.som podstupila kyretaz pre silne krvacanie,dovtedy som stale mala pravidelne menzes ale silny,vysledky z histologie-makrosk.nal.:endocervix,endometrium,mikrosk.nal.:cervik.sliz.bez zmien,dysfunkcne prolifer.endometrium,asi po dvoch mes.som zacala znovu krvacat a asi od juna min.r.beriem noretisteron,ale vzdy ked som sa dostala na 2krat1/4 tbl.objavilo sa krvacanie a musela som prejst na 2krat1/2,teraz asi od decembra som na 2krat1/2,ale v sobotu som po pohl.styku zacala mierne krvacat a mala som bolesti v podbrusku,v nedelu to uz bolo len slabe hnede spinenie, ale dnes t.j.v utorok vecer zasa bolest v podbrusku a slabe krvacanie,chodim pravidelne na vysetrenie,sono vaginalne,sliznica maternice je uz tenka,asi vraj 4mm,vajecniky su bez zmien,ziadne cysty ani myomy,bol robeny cytoster-dobry,mamografia ok,dnes mi lekar pichol inj.na zrazanlivost krvi a povedal, ze ukoncit branie noretisteronu a uvidi sa co dalej
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Běžná dávka Norethisteronu je 2x1 tbl vždy od 16. do 25. dne. Příliš mě nepřekvapuje, že při nižší dávce Norethisteron cyklus "neudrží". Tento lék také není úplně ideální pro dlouhodobé užívání.Doporučil bych zkusit Orgametril nebo Proveru 2x1 tbl vždy 16.-25.den. A nebo, je-li již sliznice nízká, neužívat nic
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
dobry den rada bych se zeptala 22.1 jsem mnela dostat mz jenze jsem ji dostala aš 28.1 ale normalní ne ale špineni spiše hnede test jsem si delala ale negatinvi muzete my poradit co to muze byt o miminko se snazime uz delsi dobu dnes je 29.1 a stale stejne špineni slabe prosim o odpoved dekuji
samanta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o nevýznamnou hormonální poruchu a stav by se měl upravit. Test ale pro jistotu v odstupu několika dní zopakujte
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den může opakující se chřipka, antibiotika a dlouhodobý stres a obezita zapricinit absenci menstruace po dobu 3 mesicu ? Děkuji za odpoved
Karen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat š partnerem jsme měli styk s partnerem a dva dny na to jsem začala krvácet jan na chvíli poté zase za dva dny a svou pravidelnou menstruaci jsem da se rict ze jsem ji dostala ale dva dny po sobě jsem kravcela zase jen na chvíli to bylo dvanáctý a třináctý den po styku mela bych si udělá tehotensky test ?díky
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O těhotenství se spíše nejedná. Testem ale nic nezkazíte. Pokud se ale stav neupraví, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den ,snažíme se o miminko ,menstruaci jsem měla dostat před 5 dny ,normálně mně chodí pravidelně ,mám nafoukle břicho bolesti v podbříšku ,jako bych to měla ,měsíčky mám bolestivé .dělala jsem si 2 testy a oba byly negativní ,tak jsem šla na odběr krve ,tam mně řekli že mám hodnotu 0,5 negativní ,je ještě nějaká pravděpodobnost ,že bych mohla být těhotná a na testy je třeba brzo ?moc děkuju předem za odpověd
misel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně těhotná nejste. Jedině byste musela otěhotnět krátce před termínem očekávané menstruace, což není příliš časté. Pro jistotu ale test ještě za 3-4 dny zopakujte.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám za sebou zamlklé těhotenství v 11tt, dvě revize (1. revize 30.8.2017 a 15.9.2017 2. revize) a následně jeden měsíc užívání norethisteronu, protože jsem začala špinit již 14 DC. 20.11.2017 byl první den cyklu, kdy jsem užívala 16 - 25 den cyklu Gynprodyl. Cykly před revizí jsem měla pravidelně 26 dní dlouhé. První měsíc užívání Gynprodylu jsem měla menstruaci až 8 den po vysazení a další (tento) cyklus mám již 7 den od vysazení a už 2 dny slabě špiním a dnes jsem začala velmi slabě krvácet. Dne 1.11.2017 jsem byla na kontrole a vše již vypadalo dobře, plodnost naběhla prý tak jak mám, dokonce byly vidět dva folikuly. Gynprodyl mi byl nasazen z důvodu výše uvedeného špinění už v půlce cyklu (stalo se mi to pouze jednou). Po otěhotnění mám v užívání Gynprodylu pokračovat. Myslíte, že je nutné Gynprodyl užívat než otěhotním, když mi takto prodlužuje cyklus? Také si nejsem jistá, jestli nemůže nějak zablokovat ovulaci, kdyby proběhla déle než 16 DC? TT 30 DC negativní. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynprodyl by měl cyklus upravit. A může také při užívání pokračujícím do gravidity snížit riziko potratu  Záleží ale na dávce. Určitě by se měl začít užívat až po ovulaci. Nejspíše jí nezablokuje (opět v závislosti na dávce), ale může bránit otěhotnění předčasnou změnou děložní sliznice.
Nevím, na základě čeho bylo určeno, že se plodnost obnovila. 2 folikuly při UZ vyšetření ještě ovulaci negarantují
Doporučil bych ovulační testy a Gynprodyl nasadil až po ovulaci
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,¨
děkuji za odpověď. Ale promiňte, ptala jsem se přesně naopak: Zda mohu v HRT naopak pokračovat, když podezření na těhotenství mám, protože hormonální produkci svých vaječníků nedůvěřuji. Ne, že při negativním testu HRT zase nasadím, vždyť už ji beru měsíc!!
Dávky: Estrofem 2 mg, Gynprodyl 200 mg vaginálně. Je to málo/moc? Beru takhle složitou léčbu, protože Gynprodyl zavádím, aby nezatěžoval first pass effectem játra.. Je to spávně/iracionální cesta podání?
Proč nekrvácím, nějaký trombus při výtoku krve?? Rakovina? Co to může být? Vždy mi při mrtvých? vaječnících přišlo krvácení po HRT....když jsem měla vyšší dávky (gynprodylu) (stalo se mi to omylem, kdy jsem omylem zdvojnásobila dávku), krvácela jsem často ještě dříve...
PROSÍM ROZEBERTE TO SE MNOU, NEŠETŘETE ŠÍŘÍ ODPOVĚDI, JE TO PRO MĚ VELICE DŮLEŽITÉ...
děkuji

linda1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Těhotenství je vysoce nepravděpodobné. HRT nasaďte, ať těhotná jste nebo nejste.
Uvedená dávka je běžná, obvykle postačující. Určitě nejde o nijak vysokou dávku. To může vysvětlovat, proč nekrvácíte - prostě nenarostla dostatečně vysoká děložní sliznice. Rakovina i trombus jsou nesmyslné obavy.
Firt pass effect je již zapojen při užívání Estrofemu. Užití i gestagenu ústy by mělo již nej minimální přídavný efekt.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, jsem v předčasném přechodu již pátým rokem (je mi 38 let). Užívám roky HRT, vždy krvácím 3-4. den po vysazení anebo dříve. To pak vysazuji Estrofem a Gynprodyl hned. Je toto správný postup prosím?
<br>A nyní se mi ještě stala taková bizarnost: nekrvácím ani 7. den po vysazení. Co mám prosím dělat? Může to být cysta, která prodlouží cyklus (mám tedy klimakterickou zkušenost opačnou ve smyslu zkrácení cyklu)? Nemohu být přece těhotná (test mi cca 15. den po sexu nevyšel)? Co když jsem těhotná? Mohu si nasadit HRT ještě třeba na tři dny, než si udělám druhý test a půjdu k lékaři, protože pořád si říkám, že musím začít krvácet....abych měla nějakou hormonální podporu, kdyby to bylo přece těhotenství, protože na své vaječníky se už roky nespoléhám (mám snad nižší AMH než muž (Natalart, Plzeň)?
<br>Velice děkuji..děkuji, děkuji dekuji
<br>
<br>PS:stále nekrvácím, píchá mě v prsou, a jako by mě táhla děloha (zkušenost z 1. těhu)
linda1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V případě, že se krvácení dostaví dříve, je možné opravdu léky vysadit.
Neuvádíte, jaké užíváte dávky. Někdy může krvácení vynechat bez zjevné příčiny. Léčbu můžete při negativním testu opět nasadit.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Překvapuje mě, že užíváte kombinaci Gynprodylu s Estrofemem. Je to účinná léčba, ale poměrně složitá. Místo několika prášků denně by bylo možné užívat jen 1 tabletku - například Klimonorm, Trisequens, apod.
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore
Prosim Vas asi pred 20 dni jsem dostala injekci agulutin,menstruace nedosla . Byla jsem u gynekologa a ten mi rekl ze ted zadnou davku neda az v dubnu.Ze to staci zatim takhle aby se mi dostal do tela estrogen .
Mam pcos a estrogen prece mam ne?Vsude ctu ze velke davky esteogenu zpusobuji rakovinu. Tak nevim co ted ? Mam lekare poprosit o injekci agulutinu?nebo proc my nenasadi metformin?dekuji Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud byste měla vysokou hladinu estrogenů, v děloze by měla být vysoká sliznice a nejste-li těhotná, měla by po Agolutinu, což není estrogen ale gestagen, menstruace přijít. Takže spíše příliš estrogenů nemáte. Ale bez vyšetření je těžké se vyjadřovat.  Další postup bych osobně řešil právě dle výšky děložní sliznice.
Metformin se užívá  jen v některých případech léčby neplodnosti spojené s PCOsy.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak konkrétně norethisteron ovlivňuje průběh cyklu, pokud se užívá ve jeho 2. polovině. Mám ho předepsaný na srovnání cyklu, jelikož jsem MS měla jen 2-3x za rok a bylo mi řečeno, že mi chybí nějaké hormony a norethistron by údajně po 4 měsících užívání měl tvorbu těch hormonů "nastartovat". Ovlivňuje norethisteron nějakým způsobem i ovulaci? Je nějak ohrožena moje budoucí plodnost? Dítě sice ještě neplánuji, jelikož studuji, ale ráda bych porozuměla tomu co v mém těle vlastně probíhá.
Děkuji - otázka upravena poradcem
klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Norethisteron má účinkuje především jako gestagen, tedy hormon podobný progesteronu. Má ale také slabý estrogenní účinek. Při užití v druhé polovině cyklu dokáže přeměnit sliznici děložní podobně jako progesteron a navíc povzbudí estrogenním efektem i její růst.  Po vysazení dojde ke krvácení ze spádu. 
Ovulaci Norethisteron vyvolat nedokáže. 
Při podobných problémech s cyklem většinou nedochází k ovulaci. Snaha o početí může být pak poněkud komplikovanější. 
Vše se ale často v průběhu času upraví. Pozor ale na výrazný stres a také na pokles hmotnosti
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, chci se zeptat v srpnu mi byla aplikována injekce depo provera poprvé bohužel mi nesedla v prosinci sem dostala po ni velmi silné mesicky od 8.12. Do 16.12. Po 25.12. Jsme měli s manželem styk velmi se bojím dalšího těhotenství tak jsme měli prerusovanou souloz s kondomem. Ted v lednu jsem ale mesicky nedostala byla jsem teda po Vánocích nemocná a oslabena je nějaká pravděpodobnost těhotenství nebo mu mesicky nepřišli ještě kvůli te depo provere? Předem děkuji za odpověď
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opoždění menstruace může ještě teoreticky souviset s depoProverou. Těhotenství ale určitě není vyloučené. Doporučuji gravitest z moče - dá se koupit v každé lékárně
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,
už pár rokov mám problém, že mám dlhý a silný menzes. Krvácanie mám cca 5-7 dní, z toho 3-4 dni silné a potom ešte cca 5 dní špinenie. Celkovo mi trvá menzes 10-12 dní. Bola som s tým už viackrát u gynekológa, dal mi Proveru, Duphaston, Norethisteron, ale vôbec mi to nepomohlo. Cytológia, tiež aj sono je v poriadku. Žiadne cysty, myómy alebo polypy nemám. Aj sliznica maternice je o.k. Výsledky krvi pri preventívnej prehliadke sú tiež v poriadku, tiež aj predoperačné vyšetrenie krvi, kde sa robí aj test zrážanlivosti bol v poriadku (ak takéto vyšetrenia krvi stačia). ešte chcem podotknúť, že asi tretí deň menzesu mi začnú bolesti na pravej strane podbruška, bolí ma to aj na dotyk. Myslela som aj na endometriózu, ale gyn. povedal, že tam nič také nevidí a ďalej to nerieši.. Potom, ako končí menzes, tak ma to bolieť prestáva. Chcem sa spýtať na Váš názor, kde teda môže byť chyba? Treba ešte nejaké vyšetrenia krvi, alebo gynekologické alebo ako ďalej? Ďakujem a prajem pekný deň - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, v jaké dávce byly léky podávány. Zkusil bych Norethisteron 3x1 tbl 16.-25.den cyklu, pokud se to takto ji nevyzkoušelo. Bude-li efekt, je příčina v oblasti hormonální. Nebude-li efekt, je třeba pátrat po příčině v děloze. V tom případě bych doporučil hysteroskopii s odběrem tkáně na histologický rozbor.

Výše uvedené se týká delšího, silnějšího krvácení.
Pokud jde o bolesti, je rada obtížnější. Opravdu může jít o endometriózu. Při běžném, byť pečlivém, gynekologickém vyšetření, včetně UZ, se nemusí endometrióza odhalit. V případě, že by se bolesti po úpravě krvácení nezměnily, byla by asi vhodná laparoskopie

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, poprvé jsem 7.1.2018 začala brát gynprodyl, protože jsem měla problémy s menstruaci.Mám brát jednu tabletu před spaním, ale já ji beru okolo 19 hodiny.A dostavili se mi nežádoucí ůčinky ve formě lehkých závratí a ospalosti.Nevím jestli mám snížit dávku na půlku tablety večer nebo se poradit s mým gynekologem.Děkuji za radu a když tak odepište i na můj email martajun@seznam.cz
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o poměrně časté vedlejší účinky. Nejsou nebezpečné.  Pokud se to dá vydržet, pokračujte v užívání (možná opravdu až před spaním). Stav se obvykle upraví.

MUDr. Jan Šulc

Odpovědi na osobní mail nejsou možné

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, necelé tři týdny jsem mírně krvácela z dělohy, zjistili mi polypy, nyní jsem po kyretáži 5. den a krvácím víc než před operací. Teploty nebo nějaké bolesti nemám. Je to normální? Nebo se mám zase obávat dalšího zákroku? Děkuji.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení by po kyretáži mělo ustat do maximálně 7 dní. Pokud ne, navštivte lékaře. Léčba nemusí nutně znamenat opakovaný výkon. Na gynekologa se obraťte ihned, je-li krvácení hodně silné

MUDr. Jan Šulc


nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 43 let, nyní jsem dva měsíce bez menstruace, může se jednat o nastupující přechod, pípadně jaký jiný problém hrozí? Již delší dobu mám také mírně bolesti na pravé straně v podbřišku. Těhotenství vyloučeno.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o první příznak přechodu - o poruchu cyklu. Také je možné, že vynechání menses je spojeno s cystou

Navštivte gynekologa a nejspíše bude vhodné pokusit se o vyvolání menstruace. Jinak hrozí silné a dlouhé krvácení.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit. v prosinci sem byla u paní doktorky, přišla sem tam s tím že mám spožděnou menstruaci. v listopadu sem to měla 4 do do 6.11. a navíc už pžes týden mě blelo v podbříšku jao kdybych to měla dostat ale stále nic. do ttoho se mi začli nalévat prsa, bolely a bradavky citlivé.. byla sem tam 8.12. mám prý zvěšenou děložní sliznici ale na ultrazvuku nebylo nic vidět. řekla at pijdu dýl že se možná jedná o těhotenství ale taky je možný že se menses dostaví nebo to bude jen špinění a nebude to menstruace. ten den sem začla špinit trvalo to dva dny od 8 do 9.12. jenže pobolívání v podbříšku stále později začlo mě bolet na vaječníkách a píchálo mě tam. tak sem čekala dal. od minulího týdne bolesti břicha a v podbříšku jako kdybych to měla dostat, opět mě tam bodá a mám takové jako brnění na vaječníkách. dnes ráno jsem začla spinit a slabě krvácet. myslíte že by se mohlo jednat o těhotenství nebo spíš ne. test sem dělala o vánocích. byl negativní. díky
LUCIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li test negativní, spíše se o těhotenství nejedná. Raději bych ale doporučil test ještě jednou zopakovat. Bude-li opět negativní, jde nejspíše o hormonální poruchu, možná ve spojitosti s cystou. S ohledem na obtíže určitě znovu navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
chcela by som sa vas opytat enstruaciu dostavam kazdy mesiac po 21 dni a tento mesiac my meskala o tri dni je to normalne, mam 33 rokov a pred styrmi rokmi som mala nejaku infekciu a od vtedy som nebola a neviem ci by som mala ist na prehliadku, toto meskanie uz mam druhy mesiac, prosim vas o radu a neviem ci mam ist na prehliadku a ci je to normalne ked my to meska
mimi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odchylka v délce cyklu o několik dní je zcela normální.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
mám už dlouho pravidelnou menstruaci, cyklus trvá 31 dní. Poslední MS jsem dostala v očekávaném termínu 6.12 a trvala jako obvykle týden, do 12.12. Znovu jsem ale začala krvácet už 26.12, první den bylo krvácení jen slabé, dnes je to druhý den a krvácení je silnější. Chtěla bych se zeptat, jestli je takový velký výkyv v délce cyklu (z 31 dní najednou jen 20 mi přijde hodně) normální nebo jestli by to mohlo značit problém. Je mi 23 let a poslední sexuální styk jsem měla v dubnu, tak s těhotenstvím to souvislost mít nemůže.
Děkuju za odpověď - otázka upravena poradcem
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobná nepravidelnost se občas objeví a nejde obvykle o nic závažného. Důležité je, aby se to neopakovalo

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, 25.11. jsem měla první pohlavní styk menstruaci jsem měla dostat 13.12. A porad nic. Pritel se neudelal asi urcite a meli jsme kondom. Před mestruací mám vždy více pupínků což není vyjímkou ani teď, výtok mám před menstruací silnější pak zhoustně a další den dostanu menstruaci, přesně takto to bylo i teď ale další den jsem menstruaci nedostala. Teď mám spoždění 5.den a výtok mám zase normální jak v průběhu cyklu. Můžu být těhotná?
Adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale ani zcela vyloučené. Zkuste těhotenský test - je volně prodejný v lékárnách. A do budoucnosti se zamyslete nad spolehlivější antikoncepcí než je kondom

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, nedávno jsem sem psala a ptala se na toto: "Dobrý den. Tři dny po menstruaci jsem měla nechráněný pohlavní styk. Ejakuace proběhla mimo pochvu. Asi po 14-16 hod. jsem si vzala pro jistotu anikoncepci "po". Mohu být těhotná? Mívám bolesti v podbříšku a je mi občas nevolno. Mohu to připisovat pilulce? Děkuji mnohokrát za odpověď. S přáním hezkého dne"
Mám problém... Před dvěma dny jsem začala mírně krváce. Jako taková slabá menstruace. Vypadá to, že to pomaličku ustává. Poslední menstruace skončila před 11 dny. Chci se zeptat. Dá se toto považovat za menstruaci? Nebo jsou to komplikace spojené s požitím pilulky? Nebo neco jiného?
Děkuji mnohokrát za odpověď! - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde o nepravidelnost v souvislosti s užitím postkoitální antikoncepce. Úprava cyklu někdy trvá i 2 měsíce

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore,dne 28.11. jsem porodila spontanne druhe dite,bohuzel podobne jako u prvniho bylo nutne provest manualni lyzu placenty.Bylo mi receno,ze vykon byl komplikovany a ze cast placenty(zrejme prorostle),nebylo mozne odstranit.Po tydnu na utz potvrdili,ze placenta cca 2,5 cm je stale v deloze a doporucili kontrolu po sestinedeli.Posledni tri dny obcas zakrvacim a vychazi ze me kusy tkane podobne jatrum.Je nutne,abych sla ihned na kontrolni utz a nebo je mozne pockat na konec sestinedeli?Dekuji Vam,Miloslava
Miloslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že vhodné nález zkontrolovat již nyní. Bude tak lépe možné sledovat jeho vývoj

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, jsem objednána na hysteroskopii na pondělí a dnes jsem začala špinit. Musím se přeobjednat?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte kontaktovat pracoviště, kde je hysteroskopie plánována.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám dotaz - jsem 5 let po druhém porodu (v 39 letech) a začala jsem tento celý rok mít nepravidelnou menstruaci. Dříve se železnou pravidelností 1 x za 29/30 dnů - nyní 1 x za 30, jindy za 70 dnů. Je to velmi nepříjemné z hlediska ochrany proti nechtěnému početí (nechci užívat HA - dříve jsem se mohla spolehnout na svůj cyklus), ale hlavně se mi zdá, že krev nyní velmi silně nepříjemně zapáchá. Je možná nějaká souvislost s prodloužením cyklu? Připadá mi , jako by krev nějak zahnívala. Ale jinak nemám žádné potíže. Je možné, že nepravidelnosti cyklu věští příchod klimakteria? Děkuji za odpověď. Vlaďka
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelnost cyklu velmi pravděpodobně souvisí s Vaším věkem a opravdu může jít o příznak nastupujícího přechodu. Zápach s prodloužením cyklu ale nesouvisí. Jeho příčinou je nejspíše narušené poševní prostředí. Objevil by se velmi pravděpodobně i v případě, že by krvácení přišlo včas.

MUDr. Jan Šulc


nepravidelnost v krvácení
mam taky menší problémik 24.11 som mala dostať menštruáciu uz je 7.12 a menstruacia nikde . s partnerom žijeme nechránený pohl . styk . cyklus mam nepravidelný ale v tom ze mi mešká najdlhšie 4/5 dni este sa mi nikdy nestalo ze by mi meškala 13 dni po 3 dni meškania som si spravila tehu test ktorý mi vyšiel neg . tie testy som uz potom opakovala asi 4x a vsetky mi ukázali negatívne vysledky . k dr . som objednaná len na 18.12 . za odpoved vopred dakujem
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o nezávažnou hormonální poruchu, možná v souvislosti s funkční cystou. Jsou-li testy negativní a nemáte obtíže, klidně do 18.12. vyčkejte

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, byla jsem na vyšetření u praktického lékaře, ale při vyšetření moči mi byla na vzorku zjištěna krev v moči (na pohled žlutá moč). Beru dlouhodobě stejnou antikoncepci a již delší dobu špiním, ne přimo krev, ale hnědý výtok - je možné, že to je způsobeno tím špiněním? Děkuji.
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok = slabé krvácení. Je možné, že se krev   z pochvy v tomto případě dostane do vzorku moče a zkreslí výsledek

Při odběru moče na vyšetření, je-li přítomno krvácen, třeba i slabé, je třeba zavést tampon a moč získat po důkladném omytí rodidel.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den,
mohla bych se prosim Vas zeptat na tablety Macmiror 500? Je mozne,aby se po dobrani (8dni,posledni v patek) objevila velice slaba menstruace (v pondeli) spise jenom spineni? Dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Macmiror je antibakteriální přípravek. Běžně cyklus neovlivňuje.

Krvácení ale může ovlivnit onemocnění, pro které jste tento lék užívala.

A také, pokud  užíváte antikoncepční tabletky, může Macmiror omezit jejich vstřebávání. Tím by zakrvácení také vysvětlit šlo.

MUDr.Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
první menstruaci jsem měla v 17 letech. Nyní mám menstruaci nepravidelnou. Lékařka mi předepisuje proveru, ale nechce se mi jí brát každý měsíc, tak jsem si zkusila koupit Gynex. Moje sestra tento přípravek užívá několik měsíců a menstruace se u ní dostavila až po 4 měsících užívání těchto kapek. Já už Gynex užívám 3 měsíce a menstruce se zatím nedostavila. Chci se zeptat jestli máte nějaké zkušenosti s přípravkem Gynex?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně tento přípravek nedoporučuji. Váš problém je zřejmě v tom, že máte nedostatek progesteronu. Správnu léčbou není Gynex , ale dodání pravidelné dodávání tohoto hormonu, například ve formě tabletek Provery či jiného gestagenu.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat.Lekar mi pri vysetreni zjistil vysokou sliznici. Me by zajimali jestli to je tim ze nemam menzes? Mam PCOS.
A prosim znate nejakou ucinnou bylinu nebo sirup na cysty? Menzes? Ha nemuzu.hodne jsem cetla o metforminu myslite ze by mi pomohl? - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysoká sliznice může souviset s tím, že menstruace vynechala. Je vhodné ji vyvolat, aby se přešlo silnému krvácení

Byliny ani sirup nejspíše nepomůžou. Metformin někdy může pomoci, ale záleží na mnoha okolnostech, především na tom, zda chcete nyní otěhotnět nebo zda jen o úpravu cyklu.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,měla bych dotaz,mám menstruaci až dvakrát do měsíce,stalo se mi to už několikrát,není to však pravidlem,chci se zeptat proč se to tak děje,a co s tím mohu dělat?Přeem děkuji za odpověd
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou může být hormonální porucha nebo nějaký problém v děloze (polyp, zánět, aj.). Navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, pane doktore. Jsem cca 9,5 měsíce po porodu cs. První menses jsem dostala cca po 4 měsících, celkem jsem ji mela za tech cca 9 mesicu třikrát cca vždy po dvou měsících. Problem je, ze menses je vzdy velmi velmi silná a trvá i tri týdny. Pri kontrole nenalezen žádný problém, reseno pouze ascorutinem a železem. Jakou byste navrhoval lecbu? Je jediným resenim pouze hormonální pteparat na zpravidelneni menses? Moc dekuji za odpověď
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Byl-li vyloučen  problém v děloze, například polyp děložní sliznice, je  jediným  racionálním řešením hormonální léčba

A také záleží na tom, zda kojíte. Pokud ano, zvážil bych ukončení kojení.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, teď jsem dlouho neměla pohlavní styk, a bohužel nemohu brát HA proto se s přítelem chráníme kondomem - den po styku jsem několik dní krvácela, ale za několik dní to bylo v pořádku. Styk byl 2.11. a včera jsem dle mého kalendáře měla dostat MS (někdy ji mám i dříve a vždy to tak dva dny před na sobě cítím - více se potím, občas mě bolí kříž a trochu prsa) - jenže teď nic - krom toho že mě asi tři dny bolely prsa (ale už nebolí), cítím se v pohodě - jsem trochu vystresovaná a tak jsem si pro jistotu včera dělala test (z druhé ranní moče) a vyšla jedna čárka - negativní. Co si o tom myslíte? Je to 20 dní po styku. Mohu být i přesto těhotná? Nebo je problém někde jinde? Je nějaký dostupný lék v lékárně na vyvolání MS?
Jana M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Při negativním testu je těhotenství vysoce nepravděpodobné. Pro jistotu ale vždy doporučuji test opakovat.

Pravděpodobnou příčinou je nevýznamná hormonální porucha, možná v souvislosti s psychikou.

Žádný volně prodejný lék, který by to spolehlivě řešil, neznám. Nemáte-li ale potíže a bude-li i opakovaný test negativní, nijak to řešit nemusíte. Vyčkejte ještě 2-3 týdny. Pokud by ani pak menstruace nepřišla, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 51 let. Deset měsíců jsem neměla menstruaci, přidaly se návaly horka, bolesti hlavy. Na doporučení svého gynekologa jsem začala brát fytofem, který nepříjemné projevy přechodu velmi dobře odstranil. Nyní jsem již po druhé dostala menstruaci v běžném termínu a rozsahu jako před přechodem. Je obvyklé po více jak tři čtvrtě roce opět začít menstruovat? Může toto způsobit i onen fytofem? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud menstruace ustala na delší dobu než 6 měsíců, je v případě jakéhokoli dalšího krvácení nutné prověřit jeho příčinu. Navštivte proto gynekologa.

Fytofem není lék, nýbrž doplněk stravy. Proto je o jeho potenciálních vedlejších účincích  k dispozici jen málo informací. Teoreticky by se na vzniku krvácení podílet díky obsahu fytoestrogenů mohl.

MUDr Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den pane dochtore potřebovala bych poradít dne 15.10 jsem mněla mz asi 3 dny jenže jine jako obvikle spis krvaci jen při utřeni . podle mz kalendaře bych mněla dostat dalši mz 15.11 jenže ještě nedorazila dělala jsem si těhotensky test ukazoal slabonkeho ducha ale aš po limitu k dochtorovi jsem zašla jen na prohlidku podle neho tehotna nejsem . zadní test my nezrobyl .proto se ptam a prosim o nejake visvetlení stale bolava prsa od posledni mz tak nevim co a jak moc vam předem děkuji
Miška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku je těžké poradit. Mohlo by jít o zamlklé těhotenství. Další možností je chyba testu a opoždění menses kvůli hormonální poruše. Úplně nelze vyloučit ani mimoděložní těhotenství. Doporučuji test zopakovat. Při jeho pozitivitě a potížích - bolesti břicha - se raději obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze