Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, moje gynekoložka mi předepsala Gynprodyl k navrácení menstruace. Mám brát 20.-26. den MS. Po prvním užívání mi menstruace přišla 27.den MS. Teď beru podruhé a po 30-ti dnech MS se menstruace zatím nedoslavila. Cítím pouze bolesti břicha. Za jak dlouho může Gynprodyl zapůsobit?, v čem by mohl být problém? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení se obvykle dostavuje za 1-4 dny po vysazení Gynprodylu..
Aktuání problém může být způsoben nízkou dávkou (neuvádíte, jakou dávku užíváte) nebo například cystou. Nepřijde-li krvácení do týdne nebo v případě, že se obtíže vystupňují, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pand doktore cim to muze byt ze po opakovanem agulutinu se menzes nedostavi? Sliznice vysoka.
Mam pcos je to tim?dlouha leta sem menzes nemela je mozne ze sem v prechodu?Obcas sem mela takove stavy jako maji zeny co jdou do prechodu.Je mi 32 roku nebo me napadlo kdyz mi rychle roste sliznice jedtli nemam rakovinu? Cetla sem ze u pcos je rakovina rizikem. Nebo je mozne ze menzes neprichazi tim ze mam vic muzskych hormonu?proto agulutin nestaci?
Dekuji Ivana
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Již jsem opakovaně psal, že Agolutin by při vysoké děložní sliznici měl krvácení vyvolat. Může to trvat i 1-2 týdny, než krvácení začne. A někdy je třeba dávku zvýšit a podání i někdy opakovat.
V přechodu nebývá vysoká sliznice.
O rakovinu se s vysokou pravděpodobností nejdená
Vyšší hladinu mužských pohlavních hormonů  u PCOS prokazujeme často. I pak tak by ale měl Agolutin zafungovat
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat mam pcos .Aagulutin nikdy nepomohl na vyvolani menzes
Myslite ze by mi mohl lekar predepsat clostibelgit? Myslim ze nemam ovulaci a proto asi agulugin nezabral
Delozni sliznice je 11 mm a pichl mi dvojtou davku. Nebo muzu pozadat o dalsi davku? Uz nevim co semnou je stale zadna menzes a nic nepomaha dekuji za pomoc a rady
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li sliznice 11 mm vysoká, Agolutin by měl fungovat. Tento lék se užívá k vyvolání menses právě v případech, kdy chybí ovulace.  Někdy je třeba vyšší dávka, třeba i opakovaně.  Lze případně aplikovat Agolutin a Agofollin. Clostilbegyt se užívá pouze při plánu otěhotnět a může se užívat jen po krátkou dobu. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den je mi 14 let a při masturbaci i po vetsinou trochu krvacim, je to takova svetla krev, nic me neboli jen me obcas vagina skrabe. Nemuze to byt nejaka infekce nebo neco takoveho? Docela se bojim, ted jsem i s masturbaci prestala
Adela Machu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být více. Infekce, tedy přesněji narušené poševní prostředí, je jednou z nich. Pokud potíže nevymizí, svěřte se matce a navštivte lékaře. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den je mi 14 let a při masturbaci i po vetsinou trochu krvacim, je to takova svetla krev, nic me neboli jen me obcas vagina skrabe. Nemuze to byt nejaka infekce nebo neco takoveho? Docela se bojim, ted jsem i s masturbaci prestala
Adela Machu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore
Mam silnou nadváhu nedaří se mi zhubnout
Mam i pcos a všechno kolem něj.
Lékař mi Pichl před 14 dny agulutin a menzes nebyla jen jsem krátce spinila. Prosím co ted? Pak by mě zajímalo jestli lék Siofor je vhodný na pcos? Mám cukrovku a zatím jen dietu ale doktorka uvažuje o lécích. Děkuji
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vyčkat a pokud menstruace opět nepřijde, zopakovat podání Agolutinu
Nasazení Sioforu je při PCOS jednou z možných variant léčby
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat Je mi 43 a dnes mi můj gynekolog dle UZ řekl že mám vysokou děložní sliznici ,,mám hodně silnou MS a velké kusy ,,napsal mi lék Duphaston brát od 16-25dne cyklu.Jenže doma jsem zjistila že jsem 18den cyklu.Mohu tento lék záčí brát ještě ted nebo mám raději počkat na příští měsíc ...Moc vám děkuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete začít užívat dnes. Spolkněte co nejdříve 1 tbl a další večer. Užívejte po 10 dní
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Ne těhotná nejsem. Mam jen cysty na vaječníku. A víc mužských hormonu.
Odpověď na mou otázku děložní sliznice 11 mm
Děkuji.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobry den chtela jsem se zeptat už 3mesice jsem neměla menstruaci je možné že i přes negativní test jsem těhotná mam dost na foukle břicho napětí v prsou mam pod prsi skvrny je my 25 mam vrozenou vadu prepaženou dělohu může to byt tím Dr jsem obednana za 2tydny ovulaci sem mela od 26.12 do do 30.12 2017 v lednu menstruace uz neprisla az do tet
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při negativním testu je těhotenství vysoce nepravděpodobné. Vždy ale raději doporučuji test opakovat.
Příčinou vynechání menses a popisovaných obtíží může být například cysta. Definitivní posouzení je ale možné jen na základě vyšetření.
S vadou dělohy souvislost pravděpodobně není
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý denp pane doktore
Prosím můžete mi říct co to znamená? Mam sliznici 11 mm 2 píchnutý agulutin a přesto k menstruaci nedošlo.
Dekuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení by se při výšce děložní sliznice 11 mm po Agolutinu mělo dostavit. Může to ale trvat týden i déle. Další možností je těhotenství. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 51 roku pul roku jsem neměla menstruaci. Ted mi lékařka nasadila euthyrox. Při užívání se mi už třetí měsíc dostavily pravidelné měsíčky. Chtěla bych se zeptat zda euthyrox má na menzes vliv? Děkuji za odpověd. Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Euthyrox může mít na cyklus určitý vliv. Pokud žena již nemenstruovala půl roku či déle a objeví se krvácení, je vždy vhodné navštívit gynekologa a prověřit, co je příčinou
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
dobrý deň, chcela by som sa poradiť, mám 46 rokov asi rok dozadu nepravidelný menzes v rozpätí 20 až 40 dní. Neskôr som menzes nemala 3 mesiace. Potom som síce menzes dostala ale trval dlho /16 dní/. Pán doktor mi nasadil noretisteron na zastavenie krvácania - vybrať celý 2x1 a potom mi doporučil nasadiť HAK, aby som som sa vraj vyhla takýmto výkyvom pri menzese. Nikdy predtým som HAK nebrala. Je podľa Vás táto liečba dobrá. Krvné testy na hormóny mi nerobil z dôvodu, že to ešte môže kolísať a nebudú presné, či sa jedná o prechod. Nebolo by lepšie nasadiť HSL. Ešte by som dodala, že sliznica materinice nebola príliš vysoká. 7mm.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Testy z krve opravdu příliš neřeknou.
Možných řešení je více. Antikoncepce je jedním z nich. Zkusit lze také hormonální substituční léčbu v cyklickém režimu -např. Klimonorm, Trisequens, a nebo lze podávat pouze gestageny v druhé polovině cyklu - např. Orgametril nebo Provera 2x1 tbl 16.-25.den.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
4 .ledna jsem podstoupila kyretáž zamlklého těhotenství cca v 9 tt, v unoru byla menstruace standardní. V březnu jsem ale cítila silné menstruační bolesti 3 dny před dostavením krvácení, následně měla ale menstruace také standardní průběh (od 17.3. - 21.3) 28.3. jsem začala opět krvácet, tentokrát bez bolestí a krvácení se zdá být "řidčí" než obvyklé menstruační krvácení. Ke svému gynekologovi se dostanu nejdříve 3.4. takže bych chtěla poradit jestli je na místě čekat nebo to raději řešit hned třeba někde na pohotovosti. Mám za sebou už 4 zákroky na děložním čípku a polycystických vajecnících, takže mám strach co je to tentokrát.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li bolesti a není-li krvácení silné, můžete vyčkat na kontrolu u svého gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, před třemi měsíci jsem vysadila HA, nicméně menses to až do teď nějak výrazně neovlivnilo. Tento měsíc jsem ale po čtrnácti dnech začala špinit, není to lehké špinění, spíše bych to přirovnala ke slabé menstruaci. Nikdy před tím se mi to nestalo. Také mám obavy z těhotenství, jelikož jsem měla přerušovaný styk. Nevíte, čím by toto špinění mohlo být způsobeno? Také bych ráda začala brát znovu HA a nevím, zda mohu to špinění považovat za menses nebo ne. Děkuji.
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Špinění=nepravidelné krvácení může mít řadu příčin. Může jít o ovulační krvácení, zánět děložní sliznice, hormonální poruchu, aj. O těhotenství se spíše nejedná. Snadno to vyloučíte těhotenským testem 2 týdny od rizikového styku
S nasazením antikoncepce doporučuji počkat na normální menstruaci.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pán doktor, tú čili papričku som si dala v nedeľu (rozmixovala som ju a dala do nápoja,ktorý som pila po celú nedeľu) a špinenie som dostala hneď v pondelok cca naobed. Neviem, či to môže byť ňou, alebo to treba rieišiť.
D.A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně na efekt čili papriček příliš nevěřím. Každopádně, pokud krvácení ustalo, řešit to nemusíte
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Ešte by som chcela dodať, že meškanie menštruácie u mňa nie je nič neobvyklé. Čítala som, že môže meškať aj po prvom pohlavnom styku, je to pravda?
D.A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, pán doktor. Pokúšali sme sa s priateľom o prvý pohlavný styk 9.3, 10.3. K pretrhnutiu panenskej blany však nedošlo. 3 dni na to sa u mňa dostavilo jemné hnedé krvácanie (špinenie), ktoré trvalo cca 4-5 dní. Nepredpokladám, že by to bola menštruácia keďže som ju mala dostať až o týždeň. Avšak, 10.3. som cítila, že na mňa niečo lezie a tak som v ten deň zjedla jednu čili papričku. Moja otázka znie, či to špinenie mohlo byť následkom o prvý pohlavný styk alebo reakcia na tú čili papričku keďže som čítala, že prekrvuje maternicu. 14 dní od posledného "styku" bol tehotenský test r ranného moču negatívny. Balíček obsahoval 2 testy, tak ten druhý skúsim ešte za 2-3 dni. Menštruácia (počítam od normálneho krvácania, nie od špinenia) mešká 11 dní, 2 dni mám klasické PMS príznaky. Ako si vysvetliť to špinenie čo u mňa vtedy nastalo? Ďakujem. - otázka upravena poradcem
D.A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jestliže se krvácení objevilo až 3 dny po pokusu o styk a stejný odstup byl i od snědení papričky, je souvislost s jedním či druhým málo pravděpodobná.
Příčin může být řada, nejpravděpodobnější je nevýznamná hormonální porucha.
První styk, nedojde-li k otěhotnění, menstruaci přímo neovlivňuje. Roli ale může hrát psychika
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 52 let, poslední menstruace byla v červnu loňského roku, užívám 4 měsíc Angeliq, od 3 měsíce užívání mne provází stálé a někdy trochu silnější špinění. vím, že při užívání HST se může vyskytnout, ale netuším jak dlouho může trvat a zda by to mohl být nějaký problém, případně co již není normální? Děkuji za informaci
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení, tedy "špinění", je běžné v prvních měsících užívání. Ve 4. měsíci již nejde o zcela normální stav a je podle mne vhodná kontrola u lékaře
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
velice děkuji za odpověď, to předně..... ale zdá se mi, že polyp či myom jsou silná slova, krvácení má vždy charakter menstruace (bolest břicha půl dne, světlejší krev, silnější krvácení, tmavnoucí krvácení a konec, vše v pořádku, žádné problémy s dělohou), prostě předčasná menstruace, Vámi zmíněné problémy si spojuji s trvalým nebo občasným nesymetrickým špiněním, zánět bych si spojila s teplotou a bolestí a dyskomfortem apod., své tělo znám, myslela jsem si troufale, že mi na 99 procent HRT "nesedne", šlo mi spíše o to, jestli je třeba estradiolu příliš apod....děkuji. Pro orientaci překopírovávám...

jsem v předčasném přechodu, užívám léčbu alá HRT (2 mg estradiolu v Estrofemu a Duphaston 2X1 tbl od 12. DC do 21.DC, ale občas již během užívání tbl s gestagenní složkou začnu krvácet. Čím je to prosím způsobené a jak mám při objevení krvácení postupovat. Děkuji!
lucie1

Důvodů může být více - problém v děloze jako např. polyp, myom, zánět, nebo vám substituce nesedne.. - otázka upravena poradcem
lucie1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zánět děložní sliznice není spojen s teplotou a kromě krvácení nemívá jiné příznaky.
Polyp nebo myom se mohou projevovat velmi různými vzorci nepravidelného krvácení.
Estradiolu není příliš. 2 mg jsou standardní dávka.. Spíše bych, je-li na vině "nesedící" substituce, zvažoval jiný gestagen než Duphaston nebo jiné schéma podávání
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, p. doktor , mám 52 rokov, menzes nepravidelný , vraj sliznicu nízku. v januári som mala pár dní slabý menzes, potom 3.3. som mala silnejší na 11 deň keď bol krvácanie stále silné, som šla k lekárke podali mi injekcie dve na zastavenie . Po 9 dňoch som menzes dostala znova má miernejší priebeh. Pani doktorka povedala, ak mi to neprejde nasadí mi norethisteron. Prosím Vás je táto liečba vhodná? ďakujem za odpoveď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Norethisteron je na úpravu cyklu vhodný lék. Není ale příliš vhodný pro dlouhodobé užívání
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer, pane doktore,
jsem v předčasném přechodu, užívám léčbu alá HRT (2 mg estradiolu v Estrofemu a Duphaston 2X1 tbl od 12. DC do 21.DC, ale občas již během užívání tbl s gestagenní složkou začnu krvácet. Čím je to prosím způsobené a jak mám při objevení krvácení postupovat. Děkuji!
lucie1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Důvodů může být více - problém v děloze jako např. polyp, myom, zánět nebo  substituce, která Vám ne úplně "sedí". Příčinou by se měl zabývat Váš lékař, který Vás může vyšetřit a na základě nálezu doporučit postup
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, mám 24 rokov a chcela by som sa poradiť ohľadom vysadenia antikoncepcie. Tabletky som brala 1,5 roka, posledné tri mesiace som ich užívala bez prestávky a vysadila som 20.12.2017, pretože som mala zvýšené hepatalne testy. Tri dni po vysadení som mala iba slabší hnedý výtok a odvtedy mi nenabehol vlastný cyklus... Aj pred užívaním som mala rozhádzany cyklus ale väčšinou mi nemeškal viac 3 mesiace. Mala by som ísť k lekárovi alebo ešte mám počkať niekoľko mesiacov kým to príde samo? Ďakujem
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud nemenstruujete 3 měsíce, je vhodná návštěva lékaře
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, je mě 39 let. Můj problém začal vynecháním MS, poslední jsem měla v půlce prosince 2017, doteď 21.3. 2018 jsem MS nedostala. Předtím jsem měla MS pravidelně. Začátkem února jsem byla u své gynekoložky, udělala mě sono, cytologii - vše v pořádku. USG zpráva: děloha v AVF 80x38x42, endometrium 11 mm, lehce nehomogenní, ostře ohraničené, obě ovaria norm, vzhledu, volná tekutina 0. Ztrátu mensturace zatím řešena nebyla, žádala jsem o hormonální profil, ale prý je na něj ještě brzy. Opravdu nevím, v čem je problém? Stále mám pocit v podbříšku, že MS každou chvíli dostanu, ale stále nic. Přijde mě, že děložní sliznice je vysoká a MS by měla dorazit. ... Agolutin na vyvolání MS jsem zatím nechtěla. Piji čaj na ženské orgány, vitamíny, atd.. Když naroste děložní sliznice do této výši, tak hormonálně vy to mělo být asi v pořádku, je to tak? Prosím o Vás názor a moc děkuji. Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.¨
Pokud přichází do úvahy těhotenství, doporučuji gravitest. Jinak je určitě na místě podání Agolutinu. Vyloučíme-li těhotenství, je příčinou nedostatek progesteronu. A tento hormon právě obsahuje Agolutin. 
Vysoká sliznice signalizuje pouze dostatek estrogenů. 
Agolutin doporučuji podat co nejdříve. Čím déle sliznice poroste, tím bude pravděpodobně krvácení silnější.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 50 let. Antikoncepci jsem nebrala. Noční pocení zhruba od 45 let a velmi silné krvácení při stále se zkracujícím cyklu (21 dnů). 2x jsem podstoupila odstranění dělož. polypu. V děloze myom. Před rokem jsem "neplánovaně" otěhotněla (takže tak nepravděpodobné to zase není,konec samovolným potratem). Poté opět silné krvácení. Po diskuzi s lékařem jsem nakonec zvážila nizkohormon.ATK. Beru zhruba rok, růst myomu stagnoval (cca 3,5) ale i když beru ATK bez přestávky stále slabě krvácím, noční pocení také. K odstranění dělohy nejsem moc nakloněna. Když jsem zkusila "pauzu" v užívání bylo krvácení opět velmi silné.
Prosím o Váš názor.


- otázka upravena poradcem
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dosud poměrně úspěšná léčba podobných případů přípravkem Esmya je  pozastavena do doby, než se vyjasní potenciální vedlejší negativní účinky tohoto léky.
Aktuálně lze zvážit destrukci děložní sliznice - elektrickou kličkou nebo termokoagulací. To by mělo vyřešit krvácení. 
Noční pocení je obtížné ovlivnit. Možná by stálo za pokus zkusit běžně dávkovanou antikoncepci
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,je mi 30 let, od 18 jsem užívala antikoncepci, v říjnu 2017 jsem ji vysadila a chtěla bych otěhotnět. Od října jsem ale menstruovala jen 2x, cyklus je rozhozený. Poradíte mi prosím, jak se teď nejlépe zachovat? Děkuji.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Důležitá je Vaše hmotnost - pokud jste v poslední době výrazněji přibrala, zkuste alespoň mírně zhubnout. Pokud jste zhubla, alespoň trochu svoji váhu navyšte. Především výrazně nízká hmotnost může cyklus negativně ovlivňovat.
Dále doporučuji ještě 2-3 měsíce vyčkat. Jaro mívá pozitivní efekt (prodlužování doby světla).  Zkuste sledovat, zda ovulujete (ovulační testy z moče nebo měření bazální teploty). Pokud budete alespoň v některém cyklu ovulovat, není třeba to řešit. Nebude-li ovulace, navštivte svého gynekologa a požádejte ho o předpis léků vyvolávajících ovulaci - např. Clostilbegyt
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Ešte by som chcela dodať, že to slabšie 3-dňové krvácanie 5 dní po užití escapelle prišlo cca týždeň pred očakávanou menštruáciou. Ďakujem.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či by mohlo dôjsť k potratu už 9 dní po možnom počatí? Totižto s prieteľom som nemala pohlavný styk, ale dotkol sa penisom môjho vchodu do pošvy. Predtým vôbec neejakuloval, maximálne mohol mať na penise preejakulát a ani nevnikol,len sa dotkol pošvového vchodu. O 2 dni na to sa stalo niečo podobné,ale dosť som sa zľakla a po 48 hodinách som užila escapelle. 5 dní po tabletke sa dostalovilo slabšie 3-dňové krvácanie. Chcem sa spýtať, či to má súvis s escapelle,alebo by čisto teoreticky mohlo dôjsť k potratu keby som otehotnela vtedy keď sa mi dotkol penisom pošvy (9dní pred krvácaním a 4dni pred užitím escapelle)? Brala som silné lieky, ktoré sa v tehotenstve užívať nesmú, bojím sa že kvôli nim by mohlo dôjsť k potratu.Neviem však, či je možné potratíť už 9 dní po možnom otehotnení. Po tom krvácaní som si spravila test a bol negatívny.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S vysokou pravděpodobností bylo krvácení důsledkem užití Escapelle. Časné těhotenské ztráty jsou časté, neprojevují se ale většinou krvácením
Abyste měla jistotu, že nejste těhotná, je třeba provést test za 12-14 dní od rizikového styku.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň pán doktor, je mi 56 rokov, poslednú "normálnu" menštruáciu som mala v 9/2017, odvtedy občasný výtok alebo špinenie. Posledný mesiac sa ale špinenie objavuje takmer denne, okrem toho mám už roky diagnostikované myómy. Je takéto časté špinenie v období prechodu normálne?

Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné "špinění", tedy slabé krvácení, není normální. Navštivte co nejdříve gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer prosím vás chci se zeptat měla jsem pohlavní styk asi před 5 dny a měla přijít menstruace ale nepřišla a podbřišek mě bolí nejsem těhotná?? Děkuju za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bolest v podbřišku není typickým těhotenským příznakem. Spíše bych myslel na nevýznamnou hormonální poruchu nebo třeba na cystu. Obé by se mělo samo vyřešit
Zda jste či nejste těhotná zjistíte gravitestem z moče. Dokáže odhalit těhotenství po 10-14 dnech od styku
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore
Mam pcos ,mam vysoky krevni tlak leceny praskama, mam inzulinovou rezistenci a jsem obezni.
Menzes zadna uz dlouho. Cysty jsou velke kolem 5 cm ,sliznice byla 7 mm pichl mi agulutin a menzes se nedostavila . pro dalsi du v dubnu.
Ale chci se zeptat kdyz mam pcos tim padem mam hodne estrogenu a cetla jsem ze hodne estrogenu zvysuje riziko rakoviny delohy. Muzu mit rakoviny delohy ve 32 letech? Kdyz nemam menzes? Proaim o jakej druh leku mam pozadat abych ty hormony mela v poradku? Dekuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rakovina děložní sliznice, která souvisí s vysokou hladinou estrogenů, je ve 32 letech extrémně vzácná.
Vhodnou léčbou je pravidelné užívání gestagenů -jednak se tím navodí cyklus a také gestageny odstraní hormonální nerovnováhu, která by teoreticky po mnoha a mnoha letech k rakovině mohla vést.
Jako léčba by určitě pomohla redukce hmotnosti.
Inzulinovou rezistenci obvykle řeší internista nebo endokrinolog
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pane doktore,
úvodem bych Vám chtěla poděkovat za to, s jakou trpělivostí nám dáváte odpověď na všechny naše dotazy.

Je mi 20 let, menstruaci mám pravidelnou. Každý měsíc dorazí téměř přesně, nebo o pár dní dříve. Cyklus mám tedy zhruba těch 30 dní. Poslední menstruaci jsem dostala 8. 2. 2018, teď na ni však už od 8. 3. čekám a stále nic. Beru v potaz to, že byl únor kratší, ale i tak je mi to čekání nepříjemné a mám obavy, jestli je všechno v pořádku. S partnerem si dáváme pozor, pro jistotu jsem si udělala těhotenský test, ten je ale negativní. Myslíte, že je šance, že by se mi posunula ovulace a tudíž by dorazila i menstruace později? Za jakých okolností se stane, že k takovému posunu dojde? A v neposlední řadě, jaká je šance, že bych mohla být těhotná?

Děkuji moc za Váš čas a ochotu.
Přeji příjemný zbytek dne. :)
Eliškaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
dobrý den.
Posun ovulace není nic neobvyklého. Nemívá nějakou jasnou příčinu. V některých cyklech tomu tak prostě je. Těhotná nejspíše nejste, jedině byste musela počít bezprostředně před termínem menses - pak by to test ještě nemusel zachytit.
Je také možné, že ovulace neproběhla -pak se cyklus také někdy prodlouží.
Zatím v klidu ještě týden vyčkejte, případě test zopakujte. Nepřijde-li krvácení a bude test negativní, půjde nejspíše o nevýznamnou hormonální poruchu, kterou je ale rozumné řešit s gynekologem
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám o týden zpozdenou MS, testy jsem dělala dva, oba negativní, je možnost, že jsem těhotná?
Vanda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše těhotná nejste. Musela byste jedině otěhotnět krátce před termínem očekávané menstruace. To je poměrně vzácné, ale ne zcela vyloučené.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň. V piatok a v sobotu sme sa s partnerom pokúsili o pohlavný styk, avšak nedostal sa ďalej než je panenská blana. Kondóm sme nemali, mola sa do mňa dostať predejakulačná tekutina, avšak v tie dni neejakuloval. Dnes (v pondelok) som si poobede našla na nohavičkách krvavý výtok. Menštruáciu by som mala dostať až za 6 dní. Nezvykne byť pravidelná, no ešte nikdy sa nestalo, aby mi prišlo skôr, naopak, väčšinou mešká. Môže tri dni od "styku" dôjsť k uhniezďovaniu vajíčka? Prípadné tehotenstvo by nám nevadilo. Je toto implantačné špinenie? Nie je naň ešte skoro (3 dni od styku)? Keby som aj bola tehotná, tak nemôže to ublížiť bábätku? Ak by som bola tehotná, tak chcem urobiť maximum,aby som o bábätko neprišla a neskôr si to nevyčítala. Čo môže znamenať ten krvavý výtok, alebo to môže byť len následok poranenia panenskej blany? Za odpoveď ďakujem - otázka upravena poradcem
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O příznak těhotenství se pravděpodobně nejedná. Bez vyšetření je těžké odhalit příčinu. Drobné poranění vzniklé stykem je jednou z možností
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám zpozdenou MS o dva dny, vím, že to nic není a tato odchylka je normální, avšak už tři roky pozoruji, že v březnu mám MS vždy zpozdenou, a to o týden. Nikdy jindy se mi to nestává, vždy to dostanu tak o dva dny dřív, nebo přesně na den. Je to tedy normální, že se to děje jen v březnu? Jaká může být příčina?
Wilma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S podobnou situací jsem se nesetkal. Vysvětlení neznám.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pan doktor prvu menzes po porode som dostala po 8 mesiacoch tento mesiac mam dostat 4 a dnes je 9 a este stale nic je mozne ze menzes nemusi byt pravidelny.po prvom dierati som mala menzes pravidelne kazdy mesiac .dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud kojíte, je vynechávání menstruace běžné. I po skončení kojení někdy trvá i několik měsíců, než se cyklus upraví. Pro jistotu ale zvažte těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 40 let, mám dvě děti a další už nechci. Před rokem se mi udělali bouličky v prsou - zduřelé mléčné žlázy. Bylo mi doporučeno vysadit antikoncepci. Asi 3 měsíce po jejím vysazení jsem začala krvácet při styku a mám hodně bolestivé menstruace. Jednou jsem ani nemohla vstát z postele. Po kyretáži mi bylo doporučeno odstranění dělohy anebo nasazení hormonů. Prášky rozhodně nechci, ale nevím jestli zvolit Mirenu. Někdo si ji chválí, ale našla jsem i řadu negativních recenzí. Zároveň jsem si řekla, že nechci v těle nic z čeho bych mohla mít rakovinu. Ale přece jen mám z operace strach (srůsty, zánět, změna požitku ze sexu). Myslíte, že je lepší dát dělohu pryč anebo bych měla zkusit to tělísko? Moc děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odstranění dělohy bych viděl až jako poslední možnost. Takže doporučuji zkusit Mirenu
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore. je mi 53 roků, začala mi vynechávat menstruace, menstruace vynechala přez dva měsíce, pak jsem ji měla skoro 13 dní, ale vyloženě menstruaci tak 5 dní jinak takové větší špinění. Poslední menstruaci jsem měla 14.12. od té doby zatím ne? Menstruaci, ale cítím, že dostanu. Mám, ale problém 10.4. mě čeká operace štítná žláza a potřebovala bych mít po menstruaci. Jsem totiž před menstruací velice nervozní a strašně často chodím na záchod. Jak by jste mi poradil ohledně menstruace. Neměla jsem ji od toho prosince, ale podle pocitů myslím, že by měla během tří dnů dorazit. Velice děkuji za radu. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nyní bych vyčkal. Pokud by menstruace do několika dní nepřišla, doporučil bych zkusit aplikovat injekci na vyvolání krvácení. A v březnovém cyklu bych doporučil raději cyklus zajistit hormonální léčbou, aby další menses přišly na přelomu března a dubna
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Letos v roce 2018 mi bude začátkem měsíce dubna 49 let. Jsem bezdětná. V roce 2014 jsem měla menstruaci v prosinci, pak mi vynechala a menstruace se mi objevila až v dubnu 2015, pak květen a červen 2015. Následovalo období bez menstruace. Další menstruace se mi objevila v lednu 2016 a v únoru 2016. Pak následoval celý rok bez menstruace a já jsem si myslela, že tzv. období ženského přechodu mám již za sebou. Z toho důvodu mne velmi překvapilo, že letos v únoru 2018 mám opět menstruaci, která je normální to znamená ne jen slabé špinění. Přiznám se, že když jsem to řekla své mamince i kolegyni v práci, tak obě dvě mi tvrdí, že to není normální, prý mám nějaký problém. Žádné problémy nepociťuji. Na gynekologickém vyšetření jsem byla naposledy v listopadu v roce 2015. Lékař mi po obdržení výsledku vyšetření řekl, že je vše v naprostém pořádku. Můžete mi prosím říct, zda tyto velké časové výkyvy v menstruaci může znamenat problémy, nebo je to normální? Děkuji předem za radu. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se krvácení objeví po delší než půlroční pauze, může opravdu jít o problém. Může jít o banalitu ale i potenciálně nebezpečný stav. Určitě navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den,p.doktor,mam 55r., uzivala som asi pol roka Norethisteron, pri ktorom som pri znizeni davky /1/4/,vzdy zacala krvacat,teraz druhy mesiac beriem Klimonorm bez 7dnovej prestavky,som pri druhom blistri a dnes by som mala zobrat piatu tabl./zltu/ a zacala som krvacat..gynekolog mi predpisal Klimonorm na tri mesiace bez 7dnovej prestavky ,a ze sa potom uvidi co dalej...aky je Vas nazor...prosim Vas o radu...dakujem
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení mě nepřekvapuje. Osobně se domnívám, že Klimonorm se má užívat s týdenní pauzou.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore, prosim o radu. Je mi 21 let a mam staleho partnera, miminko pro nas rozhodne nebude pritez, urcite si udelam tehutest, ovsem rada by jsem znala vas nazor nez se vydam ke sve gynekolozce, jelikoz ji nemam moc blizko. Onemocnela jsem, nachlazeni, chripka nevim, bolesti hlavy, horecka, kasel, ryma - k tomu jsem ale zacala spinit tmave hnedym vytokem obcas se objevila i krev, ale ne moc.. jinak nic, asi tak 3dny a vic uz nic, zadna normalni menstruace. Minuly mesic jsem menstruaci mela - dost silnou oproti normalu a tenhle mesic jen takhle divne a jeste jakoby to vyvolala ta nemoc. Normalne jim - ale pak citim podivny pocit v zaludku, ale nezvracim hned to zmizi, neni to uplne tak jak se o tehotenstvi pise. Coz muze souviset s nemoci, ale je mi divne to spineni. HA neberu asi rok. Vim ze diagnoza z textu neni 100% ale zajimalo by me jestli je velka sance, ze by jsem mohla byt tehotna nebo jestli se jedna o normalni jev pri nemoci ci nejaky gynekologicky zdrv. proble
Lidka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše se jedná o nevýznamnou hormonální poruchu v souvislosti s celkovým oslabením organismu. Stav by se měl upravit a návštěva lékaře by pak ani nebyla nutná. Těhotenství je podle mne méně pravděpodobné, ale také ne zcela vyloučené. Jednoduše graviditu prokážete/vyloučíte těhotenským testem z moče, který se dá koupit v každé lékárně. Bude-li test pozitivní, lékaře určitě navštivte co nejdříve
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer, mám 46 rokov a od decembra nemám MS. Tehotenské testy negatívne, vyšetrenie na UZ (9.2.) všetko OK, žiadne cysty alebo myomy, zistená nízka sliznica. Bolo mi doporučené zatiaľ počkať, či MS príde, ak nie o tri mesiace na kontrolu, či sa neobjavia nejaké zmeny. Môže sa jednať o nastupujúci prechod? Je možné, že ešte môže otehotnieť? A má ešte jednu otázku, približne dva týždne mám silnejší vodnatý výtok, bez farby a zápachu, môže to súvisieť s hormonálnymi zmenami, alebo to s tým nemá žiadnu súvislosť a ide len o zhodnu náhod. ako mám postupovať ďalej, vyhľadať opäť lekára?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu může jít o signál předčasného konce činnosti vaječníků. Potvrdit to lze stanovením hladin hormonů - především FSH. Pokud bude hladina FSH vysoká, považoval bych za rozumné zvažovat hormonální substituční léčbu. Určitě se ale nic nestane, pokud se vyčká uvedené 3 měsíce
Výtok s výpadkem činnosti vaječníků nejspíše nesouvisí. S tímto problémem, pokud se stav během několika dní neupraví, lékaře navštivte
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, po vysazení HA se mi menstruace sama bez injekci nedostavuje, lékar mi navrhl pouze jedno řešeni a to zase začit brat Ha, zajimalo by me zda se dá problem zjistit napřiklad odběrem krve či jiným vyšetřenim. Zatím nic z toho lékař neprovedl a muj problem trva asi pul roku. Ha znovu brat nechci.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud po  Agolutinu (injekce s obsahem gestagenu) menstruujete, je problém v tom, že neovulujete a chybí progesteron v druhé polovině cyklu. Odběr krve nic moc neobjasní. Snad pouze by mohl odhalit vyšší hladinu prolaktinu. To ale nebývá časté. 
Místo injekce můžete užívat tabletky s obsahem gestagenu vždy po 10 dní v druhé polovině cyklu
Ještě upozorňuji, že blok ovulace bývá často zapříčiněn změnou váhy. Zejména výrazní zhubnutí má tento efekt. Je-li tomu tak, snažte se svoji hmotnost mírně navýšit.
V případě, že byste nyní chtěla otěhotnět, je třeba ovulaci vyvolat -například podáním Clostilbegyt. Tato léčba je ale vhodná jen při snaze o početí
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
poslední menstruaci jsem měla od 20. do 25. ledna, tento měsíc se menstruace nedostavila, ale bolí mě prsa a občas v podbřišku, tyto bolesti mám obvykle před menstruací a bolest v podbřišku i během menstruace, ale nyní se menstruace nedostavila. Lékařka mi předepisuje Proveru, ale já jsem vyzkoušela přírodní kapky Gynex, které mi zabraly nyní jsem je zkusila vynechat a menstruace se nedostavila. Chtěla bych se zeptat jestli mám ještě počkat jestli se menstruace dostaví nebo ne?
Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud přichází do úvahy těhotenství, doporučuji test. Bude-li negativní nebo je-li gravidita vyloučená, menstruace velmi pravděpodobně ještě přijde. Opoždění o několik dní není nic výjimečného. Klidně ještě, nebudete-li mít nějaké výrazné potíže, týden až 10 dní vyčkejte
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
-Dobry vecer, chcela by som sa spytat na moj problem...mam 30 rokov, este som nerodila, ani nebrala antikoncepciu, moj cyklus bol doteraz 29-35 dni, dnes je už 41 dni a nedostala som menzes...tehotna nie som, test negativny...zaciatkom tohto mesiaca som zacala brat morske riasy kelp (prirodny zdroj jodu), basico na odkyslenie organizmu a tabletky MSA (JUST) - cinske huby (shitake,...) na imunitu a boj proti HPV, nakolko mi minuly rok zistili zmeny na krcku maternice a HPV...chcem sa spytat, ci mi mohli cyklus ovplyvnit alebo dokonca vynechat tieto vsetky tabletky???dakujem za odpoved...
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těžko říct. Hlavním problémem podobných doplňků stravy je, že nejsou příliš sledované potenciální nepříznivé vedlejší účinky. Občas se ale podobná nepravidelnost cyklu objeví i u žen, které tyto přípravky vůbec neužívají.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, p.doktor...moj lekar mi to vysvetlil tym, ze ked Klimonorm budem brat bez prestavky,tak ku krvacaniu nedojde...co mi je ako laikovi jasne...ale nesposobi mi to nejake problemy....a ked po trojmesacnom uzivani prestanem brat Klimonorm, tak asi znova zacnem krvacat...myslim si...aj ked sliznica je tenka asi 3,5mm...co potom...nechcela by som sa dostat k tomu krajnemu rieseniu...vybratiu maternice, kedze chvalabohu nemam ani cysty...zatial je vsetko ok...a myslim si, ze v mojom veku zeny este krvacaju....ale ako toto krvacanie ukoncit....ukonci sa prirodzenou cestou...bez liecby......dakujem
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cykličnost v složení Klimonormu může i při užívání bez pauzy vést ke krvácení. Může a nemusí. Zda budete či nebudete po 3 měsíčním užívání krvácet záleží na tom, jak budou pracovat Vaše vaječníky. Je to obtížné odhadnout. U někoho končí produkci hormonů v 50 letech, u jiné ženy třeba až o řad let později
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry vecer, p.doktor, dakujem za odpoved co sa tyka uzivania klimonormu..ale trochu ma to vystrasilo,kedze ste mi napisal, ze Klimonorm by sa nemal uzivat bez prestavky....neviem co mam teraz robit...kedze mi moj lekar urcil tak...nebudem mat problem... mam z toho obavy...dakujem
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že můžete požádat svého lékaře o vysvětlení. Odvolejte se na příbalový letáček, kde je jasně popsané užívání s pauzou. Je možné, že má Váš lékař s uvedeným ne zcela standardním postupem dobré zkušenosti. Měl by Vám to ale objasnit. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
dobrý deň pán doktor, 21. deň po pohlavnom styku som si robila tehotenský test, vyšiel negatívny. Na druhý deň som šla na vyšetrenie ku gynekológovi (keďže mi menštruácia meškala 9 dní) spravil mi krvné testy na zistenie tehotenstva (vyšli negatívne) chcem sa spýtať, je možné, žeby boli krvné testy klamlivé/nespoľahlivé?, teda že by neodhalili tehotenstvo? následne mi bola pichnutá injekcia na vyvolanie menštruácie. do koľkých dní môže menzes prísť? vopred ďakujem za odpoveď na otázky
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenské testy jsou vysoce spolehlivé. Těhotenství tedy považuji za extrémně nepravděpodobné.
Pokud jde o nástup menstruace, záleží na tom, jaká injekce byla aplikována. Obvykle jde o Agolutin a menstruace pak přichází většinou do týdne
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore.Je mi 34 let a můj cyklus je cca 38-40dni ( po 9 měsících po vysazení HA).Před krvácením se cca 4-5 dní objevuje velmi tmavé špinění a pak asi 2 dny slabé krvácení , to se opakuje po 2 měsíce.
Lze takový cyklus považovat za normální???
Udělala se mi bulka(docela velká) na pysku , velmi bolestivá , asi po týdnu byla bulka s hnisem, něco vyteklo , ale místo kde bulka byla je stále zduřelé.Asi po měsíci se udělala další bulka , ale na druhém pysku , opět dost bolestivá , místo opět nateklé , červené už asi 4dny....Čím by to mohlo být , prosím.
Jsem bez partnera.Moc prosím o Váš názor.
Děkuji Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš cyklus je "na hraně". Pokud aktuálně  neplánujete-li těhotenství, nemyslím, že je to třeba řešit

Bulky na stydkých pyscích jsou pravděpodobně zánětem Bartholinské žlázy

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, mám 23 rokov a už dlho má trápia zvýšené hladiny testosterónu a ostatných androgenov v krvi. Plet mám v strašnom stave a preto som počas posledných dvoch rokov vyskúšala viacero antiandrogennych liekov(daylette, Belara, spironolakton, Diane, teraz Androcur) ale nič z toho mi nepomohlo. Keď neuzivam antikoncepciu tak mávam menzes asi dvakrát za rok. Myslím si že mám PCO syndróm ale doktor túto diagnozu u mňa vylúčil lebo mám nízku váhu a nemám polycysticke vaječníky. Chcela by som teda spytat či je možné aby som mala PCOS aj keď mám vaječníky na ultrazvuku v poriadku? Môže byť prípadne hyperandrogenny stav spôsobený iným ochorenim? U nás v rodine nikto podobný problém nemá , takže som to nemala odkoho zdediť
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
PCOS =syndrom polycystických vaječníků. Syndrom je soubor příznaků. Patří mezi ně obezita, UZ obraz vajčeníků, hormonáln nález, zvýšené ochlupení, nepravidelný cyklus, neplodnost,... Ne všechny příznaky musí být vyznačeny. Doporučil bych vyšetřit mezi 2. a 5. dnem hladinu hormonů LH a FSH. Pro PCOS je typická výrazně vyšší hladina LH než FSH. Normálně je vyšší hladina FSH. Bude-li toto vyšetření normální, o PCOS se opravdu asi nejedná.
Hyperandrogenní stav může mít příčinu v onemocnění nadledvinek. Tím směrem bych doporučil pátrat
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den...netuším,co se semnou děje...tak 4 měsíce dostávám menstruaci o 5-6 dní dříve...menstruaci jsem mývala naprosto pravidelnou...je mi 32 let,jsem bezdětná a antikoncepci neberu cca 4 roky...otěhotnět mi nejde...teď jsem dostala menstruaci skoro o 14 dní dříve a mám velmi silné krvácení...takové nemívám...děkuji předem za odpověď...
Petra...
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
příčin může být více. Nejspíše jde o hormonální poruchu. nelze ale vyloučit ani nějaký problém v děloze -například polyp. Doporučuji návštěvu lékaře a léčbu dle nálezu¨
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze