Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den pane doktore,
začala jsem s užívám utrogestanu. vzala jsem si 2 tbl. Po užití jsem strašně unavená a motá se mi hlava. Po čase to vymizí či mám snížit dávkování. Děkuji za odpověď
Karin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Potíže by měly časem ustat. Dávku bych raději hned nesnižoval - záleží ale samozřejmě na intenzitě obtíží a na důvodu, proč Utrogestan užíváte
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Dnes jsem zjistila, že mi vystupuje z pochvy část sliznice vaginy ve tvaru boule. Jinak nemám žídné potíže, ani s močením, ani se stolicí. Trpěla jsem v posledních dneshc silným kašlem - je možné, že je důvodem mých aktuálních potíží? Nakolik je urgentní návštěva gynekologa? Jsem tento týden shodou okolností objednaná na prevenci, ale nevím, jestli by nebylo lepší jít na gynekologii okamžitě. Děkuji za radu.
S pozdravem
Vladimíra S.
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález vidím, je těžké posoudit o co jde. Myslím ale, že, nemáte-li bolesti apod.,  návštěva gynekologa není urgentní, stačí v termínu prevence
MUDr. Jan ŠUlc
různé
Pane Doktore velice Vám děkuji za odpověď . Můžete mi ještě zdělit zda kontrola za půl roku není příliš dlouhá ? Za jak dlouho by asi vznikl nádor s této Leukoplakie ? Nemám to opravdu moc ? Jak je Možné že to mám když je to nemoc starších žen ? Děkuji Jste moc hodny :-)
Míja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že půl roku je postačující interval pro kontrolu
Ovšem nález nevidím a ani nejsem specialista pro onemocnění vulvy. Podobné případy obvykle  konzultuji se lékaři z centra onkologické prevence
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den Pane Doktore mám k Vám prosbu , odpovíte mi prosím na pár otázek děkuji . Při preventivní kontrole na gynekologii mi Dr oznámil že na pravé straně mezi stydkými pysky mám Leukoplakie napsal mi mast Elocom na noc a kontrola za půl roku . Také mi řekl že se to řeší obřízkou . Je mi 37 let jinak jsem gynekologicky v pořádku . Dočetla jsem se že to je před-rakovinový stav je to pravda ? A nebo jsou to bláboly na internetu ? Dá se to vyléčit na trvalo ? Jsem odkázána onemocnění Rakovinou ? Jsme z toho zmatená a věřím že od Vás se dočkám odpovědi moc děkuji s Pozdravem, a poděkování za tuhle poradnu . Ještě jedna otázka není kontrola za půl roku pozdě ? Nemám to velký asi půl cm možná o milimetr více .
Míja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Leukoplakie je opravdu obvykle hodnocena jako předrakovinový stav. Zdaleka ale každá leukoplakie musí vést ke vzniku rakoviny. Nález může kompletně vymizet. Někdy je ale třeba chirurgický zákrok, snesení postižených částí kůže nebo sliznice
MUDr. Jan Šulc
různé
Prajem krasnyn den p. doktor. Mmam mozna dost citlivu otazku, ale potrebujem na nu odpoved. Pri samoukajani /hlavne aj sa moje telo napina/ dost casto ma zacne priserne boliet hlava. A je to v tom najlepsom. Vtedy mam 2 moznosti, ukoncit to bez uplneho dokoncenia, alebo pokracovat aj s bolestou hlavy a riskovat, ze mi praskne nejaka velmi dolezita cievka v hlave a nastane to najhorsie. Skusila som oboje, ale som z toho "na prasky". Prosim Vas, co to moze byt a kam sa mam obratit. Ja nemam ani migrenu, ani bolesti hlavy, tento pripad je ojedinely. Poprosim o odpoved. Dakujem pekne. M. - otázka upravena poradcem
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bohužel jde o tak neobvyklý problém, že mě nenapadá žádná rada
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
ještě se chci zeptat do jaké míry je vyšetření AMH spolehlivé? A kdybych se nechala testovat u vás, bude výsledek ten stejný den, abych nemusela jezdit dvakrát? Poslední otázka, je pro prognózu budoucího těhotenství dobrým znamením to, že jsem před 4 měsíci spontánně otěhotněla? věk 34
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím přesně, co máte na mysli pod pojmem spolehlivostí. Vyšetření přináší odhad tzv. ovariální rezervy. Příznivý výsledek nezaručuje snadné otěhotnění v budoucnosti. Nedobrý výsledek neříká, že otěhotnění nebude v budoucnosti možné, ale upozorňuje, že dlouhé odkládání gravidity není příliš vhodné.
Výsledek je během několika dní. Dá se zaslat mailem -je třeba ale vše dopředu dohodnout - kontakt na naší recepci je 257212517
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
chtěl jsem poprosit o radu. Včera po koupeli jsem našel manželce tvrdou větší bulku. Manželce je 45 let a 2 měsíce již neměla menstruaci. Myslíme, že jsou to přechody.Manželka se chystá ke gynekoložce na prohlídku. Mám velký strach o mojí ženu. Věřím, že to bude cysta a nebo následek hormonů. Děkuji za Vaši odpověd.
Petr
Petr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte, kde jste bulku našel.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,dekuju za rychlou odpověď,je n sem bohužel moc nevyčetla co se teda bude presne ji dít,když tvrdíte že se to u pan nedelá...na co se teda mam pripravit? podrobnejsi popis prosim,dekuji moc
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemohu dost dobře popsat postup jiného lékaře. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Ještě doplním pane doktore, partner tohle nechává na mě, tlak věku vůbec nebere, věří že jsem zdravá neboť mi všichni hádají max. 22 let, plánuji pouze jedno dítě. Stáž na Havaji je pro mě velmi atraktivní. Co se dětí týče nejsem vyloženě roztoužený mateřský typ. Spíše je na mě dost tlačeno.Děkuji
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý den, pane doktore, měla bych dotaz spíše urologický, takže nevím, zda mi můžete úplně poradit. Byla jsem v bazénu a od té doby trpím na močové cesty konkrétně mě pálí močová trubice po vymočení. Byla jsem na gynekologii, stěr proveden z pochvy (nevím, oč šlo, zda o MOP či jiné), negativní, pouze kvasinky, které se tedy ani normálně neprojevily. U praktického lékaře rozbor moči a krve v normě, pouze zvýšená sedimentace(možná i k odcházející angíně). Měla jsem i atb na angínu a močové cesty zároveň. Po atb se zdalo být lehké zlepšení močových cest, ale problém stále trvá. Na gynekologii jsem oznámila i obavu ohledně možné sex. přenosné choroby, protože v létě jsem měla krátkodobou známost. Problém ale s močovým systémem-trubicí-pálení, nastal až měsíc dozadu a stále trvá(po bazénu).Už si nevím rady. Napadají mě i ureoplasmata, mycoplasmata, kapavka či chlamydie. Prosím, pokud je dotaz alespón trochu z Vaší oblasti, o odpověď. Moc děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Především je třeba léčit kvasinky. Tyto potíže mohou způsobovat. 
Kapavka je nepravděpodobná. 
Je třeba provést kultivační vyšetření moče a léčit dle zjištěné citlivosti na antibiotika. Taktéž bych opakoval kultivační stěry z pochvy, případně i zaměřené na chlamýdie, ureaplasmata
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
díky za odpověď, ohledně AMH hormonu je jedno které pracoviště mi to udělá nebo jsou mezi nimi rozdíly?Jsem ze severní Moravy, jste pro mě vzdálení, ale kdyby bylo třeba je možné přijet. Ještě mě zajímá, to že jsem vloni spontánně otěhotněla neznamená, že je vše v pořádku a nadějné?
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může to udělat jakékoli pracoviště. Pouze je vždy třeba vědět, jaké mají normální hodnoty, hlavně tu dolní hranici
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, na konci ledna mi byla laparoskopicky odstraněna děloha a vejcovody. Cítím se dobře.Kdy mohu začít s intenzivnější fyz.zátěží-myslím jízda na kole,posilování břicha apod. Jak je to se zvedáním břemen? Děkuji za odpověď.
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V propouštěcí zprávě byste měla mít doporučený termín kontroly u gynekologa. To této kontroly doporučuji jen mírnou fyzickou zátěž. Těžší břemena určitě zatím nezvedejte
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
pane doktore je mi čerstvě 34 let, chtěla jsem letos v létě začít pracovat s partnerem na miminku, nicméně se mi naskytla nabídka jet příští jaro 2019 na stáž, tudíž by to znamenalo odložit miminko na příští léto. Zajímá mě váš názor na to zda stáž vzít a počkat rok, nebo radši na nic nečekat stáž oželet a pracovat na miminku. Zda-li je ten rok směrodatný. Podotýkám, že jsem minulý rok spontánně otěhotněla, nicméně z osobních důvodů podstoupila přerušení pilulkovou metodou. Děkuji
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Radit je těžké. Záleží na tom, jak je stáž atraktivní, jak moc toužíte po dítěti, plánujete-li jedno dítě nebo více, jaký názor má Váš partner, aj.
Z čistě biologického hlediska bych se přikláněl k tomu, abyste otěhotnění neodkládala. Ale život není jen biologie
Pomoci v rozhodování by mohlo vyšetření hladiny hormonu AMH - ta odhaduje, jak jsou na tom vaše vaječníky. Pokud by byla hodnota blízká dolní hranici normy nebo dokonce pod ní, snahu o početí neodkládejte
MUDr. Jan Šulc
P.S. tento test není hrazen z pojištění, cena je cca 700-1200 Kč. Odběr je možné provést případně na našem pracovišti - lze se dohodnout telefonicky 257212517
MUDr. Jan Šulc
různé
dobrý deň, chcem sa spýtať či pri gynekologickom vyšetrení alebo sone, vie doktor (určiť) v ktorom dni cyklu som. dakujem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lékař to může v některých situacích jen přibližně odhadnout -například kolem ovulace. Často ale není možný ani odhad.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore, doporučil jste mi krém Ovestin na prasklinu na poš.hrázi. Beru anitkoncepci Jeannine, tak jsem se chtěla poradit zda to nevadí a zda mám krém zavádět podle návodu do pochvy nebo mazat jen prasklinu. Moc Vám děkuji za radu. Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jeanine nevadí. Mažte jen prasklinu a blízké okolí
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
chci se zeptat, kolik měří sliznice v děloze těsně před menses?
Karol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to velmi individuální - průměr je 9-10 mm, výjimkou ale není o 2-4 mm více či méně
MUDr. Jan Šulc
různé
V létě mi našli myom a dost veliký. Začala jsem užívat kontryhel ve formě čajů. Tak pravidelnou menstruaci, jakou mám teď, jsem ještě neměla, ale od doby, co tuto bylinku užívám, mě svědí obě prsní bradavky. Prosím, mohlo by se jednat o hormonální změny, které způsobil kontryhel. Děkuji za odpověď Věra
Věra P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedokážu odpovědět. U podobných přípravků neexistuje o vedlejších negativních efektech dostatek informací
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, je mi 31, celý život mám více méně pravidelnou menstruaci a podle ovulačních testů mívám ovulace cca v půlce cyklu. Nedávno mi lékaři zjistili mírně zvýšenou hladinu prolaktinu a nasadili mi dostinex (půl tablety týdně na čtyři týdny). Už je to více než měsíc, menstruace proběhla v termínu, ale ovulaci dle testů nemám. Chtěla jsem se zeptat, zda tento lék může mít negativní vliv na ovulaci. Děkuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento lék nemá na ovulaci negativní vliv. Naopak. Ovulaci blokuje vyšší hladina prolaktinu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
chci se zeptat, někde jste tady psal, že se od 35 let zhoršuje genetický materiál ve vajíčku, zajímá mě, k jakým vadám to vede? Jedná se o vady, které jdou ohlídat a diagnostikovat, nebo se jedná o jakékoliv vady na zdraví dítěte? Dále mě zajímá píše se pouze o ženách ale genetický materiál, ze kterého se vyvíjí nově spermie přece stárne také nebo ne?Sice se tvoří nové a nové, ale základ ze kterého vznikají stárne ne?
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stárnutí vajíček má vliv na geneticky podmíněné vrozené vady, především na ty spojené s chybným počtem chromozomů
U muže genetický materiál také stárne, ale tím, že spermie vznikají stále nové a nové, je vliv věku muže na vznik geneticky podmíněných vad nižší než u ženy. U muže proto také není plodnost omezena věkem.
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, je mi 27 let. Asi před 14 dny se mi zvětšilo levé prso asi o číslo možná dvě,občas je bolestivé,někdy cítím pnutí. Zánět prsu nemám. Před měsícem jsem vysadila HA. Může to mít vliv?
Bebu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, může to mít vliv. Prs je zřejmě citlivější na hormonální hladiny Vašeho vlastního cyklu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,nevím jestli sem patří tento dotaz,ale chci se zeptat jak je to s cvičením při menstruaci?lze dostatečně zatěžovat tělo nebo omezit při menstruaci,děkuji Ludmila
Ludmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádná výrazná omezení nejsou třeba
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore. Čistě z hlediska biologie a za předpokladu, že je vše ideální. Má smysl mít sex za účelem oplodnění v momentě, kdy už lékař viděl na ultrazvuku žluté tělísko? Samozřejmě, že sex bude..jen mě zajímá ta anatomie věci :-) děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li na UZ typický obraz žlutého tělíska, již pravděpodobně v těle není vajíčko schopné oplození.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
Od 20. ledna do 25. ledna jsem měla menstruaci, při menstruaci používám tampony. Asi 2 dny po skončení menstruace mě začala svědět pokožka mezi klitorisem a vstupem do pochvy. Výtok nemám. Pohlavní styk nebyl více než půl roku. Nevíte čím by to mohlo být způsobeno?
Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít například o pomnožení kvasinek. Zkuste některý volně prodejný lék proti kvasinkám - například Canesten creme. Dodržte doporučené dávkování a dobu léčby. Při neúspěchu se obraťte na svého gynekologa
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,
Mám celek nepravidelný cyklus, většinou 27-35 dní. Minulý měsíc byl 33, tento měsíc 27. Je nějaká moznost, jak poznam, kdy mám ovulaci? Jak se to dá poznat kromě ovulacnich testu. Mohu to nějak poznat na děložním čípku? Děkuji za odpověď.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulaci lze zjistit měřením bazální teploty. To je ale vždy až zpětná informace o tom, že ovulace proběhla. Dá se též hodnotit hlen z čípku - nejvíce tažný je krátce před ovulací. Není to ale příliš spolehlivé. Za zcela nespolehlivé pak považuji hodnocení konzistence čípku.
Některé ženy mohou ovulaci poznat dle krátké bolesti v podbřišku
Nejpřesnější metodou k průkazu a k dataci ovulace je opakované vyšetření ultrazvukem, tzv. folikulometrie
MUDr. Jan Šulc
různé
Děkuji za odpověď, je mi 35 let. Na co to může mít vliv?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv může mít řada věcí.Především příčina, proč sliznice natolik narostla - což obvykle souvisí s hormonální nerovnováhou.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chci se zeptat, kdy dostanu menstruaci po kyretáži dělohy, která byla provedena z důvodu vysoké děložní sliznice (nikoliv tedy po potratu). Byla jsem na revizi 14 DC. A proběhne do menstruace nová ovulace? Děkuji
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kdy proběhne po kyretáži menstruace je těžké odhadnou. Měla by přijít za 2-4 týdny.
Nelze ani odhadovat, kdy proběhne ovulace. Hodně záleží na Vašem věku
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, před 4 měsíci jsem byla na své první gynekologické prohlídce. Před vyšetřením jsem použila na chloupky na přirození depilační krém. Od gynekologického vyšetření mi chloupky nechtějí růst. Vyrazilo mi tam pouze krátké strniště, které už neroste. Chtěla jsem se zeptat, jestli se jejich růst dá podpořit nějak hormonálně. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedoporučuji žádný hormonální zásah. Myslím, že stačí trpělivost
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
jaká je šance na těhotenství, pokud dojde k aplikaci celé dávky ejakulatu z úst do pochvy cca do 5 minut? Sliny spermie zpomalují, ale přežít by pravděpodobně měly. O kolik procent je šance nižší než při běžném styku?
Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na Vaši otázku neznám odpověď
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den chtela bich se vas na neco zeptat us pres mesic se mi nehoji modrina na noze po padu ze schodu je dost velka na pravym stehne furt mi tam zustala mensi boule zustal mi flek z modriny us mi nezmizi ??
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejsem odborník přes tvorbu modřin. Myslím ale, že se stav ještě může zlepšit
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den. Je mi 28 a jsem heterosexuální. Muži mě fyzický velmi silně přitahují a vztah si dovedu představit pouze s mužem. Když se občas kouknu na nějaké porno video, vždy se jedná o heterosexuální sex. Co mě ale na sobě zaujalo je, že poslední zhruba dva roky se mi velmi líbí, až mě i vzrušují (jako doplněk hetero videa) velká pevná prsa aktérek. Neumím si to vysvětlit (kde se to ve mně náhle vzalo i co to znamená s ohledem na moji orientaci?). Když si ale představím, že bych se třeba dotýkala dámského přirození, není to pro mne sexuálně ani citově příjemná představa (všechna ta kůže a sekrety :-) ). O orálním laskání ani nemluvě. A vlastně bych ani tu bradavku neolízla :-D. Jen v tom pornu se mi to líbí! Může to znamenat, že jsem latentně homosexuální/bisexuální??Že se jedná o potlačení sexuality? Na druhou stranu, jsem tomu otevřená, ale opravdu...když si jen představím sebe "v akci", ne přitahuje mě to sexuálně vůbec. Děkuji za váš názor.
PS: Mám prsa A/B, ale nikdy jsem kvůli nim neměla mindráky. Možná by to ale nějak mohlo souviset s mým dotazem. - otázka upravena poradcem
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neumím odpovědě. Svůj dotaz adresujte sexuologovi
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat.na stydkém pysku se mi udělala malá bulka(hnisavá). , která se zhojila.Po cca 1 měsíci se udělala opět , ale mnohem větší , pohyblivá a dosti bolestivá.Asi po týdnu odteklo trochu hnisu , ale bulka zůstává stále dost velká.Myslíte , že se bulka vstřebá??Nebo kam s tímto problémem jít??Nechápu příčinu , jen se domnívám , zda to nemůže totálním vyčerpáním mého stavu , kterým si nyní procházím.Moc prosím o Váš názor pane doktore.
Děkuji Blanka
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bulka se může sama vyhojit. Může ale také jít o zánět Bartholinské žlázy a ten obvykle musí být ošetřen. Pokud bulka nezmizí během několika dní nebo se bude zvětšovat, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,prosím o zodpovězení mého dotazu.V červnu se mi objevila bradavice v oblasti Venušina pahorku, šla jsem na gynekologii a pan doktor mi ji vypálil kyselinou, v říjnu téhož roku se mi objevila další trošku níže,opět jsem šla na gynekologii a postup byl stejný. Teď jsem zjistila,že se mi bradavičky udělaly znovu,ovšem jich tam mám cca7 (menší i větší) a u dalších 3si nejsem jistá,zda se o ně jedná,teď jsou umístěny v blízkosti stydkého pysku ze směru Venušina pahorku (posunují se mi níž a níž) Nežiji promiskuitně, měla jsem vždy dlouholeté vztahy,teď jsem asi rok sama a tedy o bez sexu. Chci se zeptat: existuje nějaká prevence proti bradavicím? Jak se jich nejlépe a nejefektivněji zbavit? Lze udělat nějaké vyšetření,které zjistí původce? Existuje vyšetření na HPV (ne stěr z krčku,je mi dělán na preventivní prohlídce pravidelně) - (nemusí se jednat o vyšetření hrazené pojišťovnou) jak rychle musí být bradavicky odstraněny? Děkuji moc a prosím o odpovědi na všechny otázky.Lili
Lili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Souvislost v virem HPV je pravděpodobná. Tento virus může být v těle přítomen i dlouhou dobu i bez pohlavního styku. Možnost průkazu z bradavic neznám. To ovšem neznamená, že neexistuje - je to trochu mimo mojí specializaci. Nemyslím ale, že by průkaz něco přinesl. Teoreticky by bylo možno zvážit očkování vakcinou Silgar nebo lée Gardasil. Na kolik by ale bylo efektní, je těžké odhadnout. 
Na odstranění není žádný velký spěch. Záleží jen na tom, jak rychle případně rostou
MUDr. Jan Šuc
různé
Dobry den, je mi 19 let a pred delsi dobou jsem si vsimla tmavsiho mista/fleku na jednom prsu kousek od bradavky. Barva neni nijak vyrazna jen proste tmavsi nez moje kuze. Velikost cca 2-3cm. Nejdriv jsem si myslela, ze to je modrina, ale uz ho tam mam cca mesic. Na pohmnat je kuze trosku jakoby hrubsi, ale zadne viditelne rozsirene pory nebo nic podobneho. Misto neboli ani nesvedi a nenahmatala jsem pod nim zadny podezrely utvar. Chvili se mi zdálo jakoby trosku zesvetlalo, ale nevim to presne posoudit. Myslite si, ze je to neco vaznejsiho a ze bych to mela resit? Dekuji
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že nejde o nic vážného. Na dálku přes internet nejde ale spolehlivě posoudit, o co jde. Nejlepší by bylo, kdyby skvrnu přímo prohlédl lékař
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,´
ještě jsem nikdy nebyla na gynekologické prohlídce. Je nutné dokonalé oholení intimních partií či nikoliv.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Oholení není třeba
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda se tekutina vstříknutá při hysteroskopii do dělohy dostane také do vejcovodů? Zda by mohlo přežít oplodněné vajíčko ve vejcovodu, pokud je zároveň prováděna hysteroskopie např. den po ovulaci a až po zákroku se v děloze uhnízdit? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tekutina, kterou se plní při hysteroskopii děložní dutina, volně protéká vejcovody. Oplodněné vajíčko by ve vejcovodu s vysokou pravděpodobností nepřežilo. Proto se hysteroskopie obvykle provádí, je-li to jen trochu možné, v první polovině cyklu, aby se vyloučilo poškození případného těhotenství
MUDr. Jan Šulc
různé
Je mi 23 let, HA neberu ze zdrav. důvodů asi dva roky. S přítelem se chráníme kondomem. MS mám pravidelnou +-1 den. Styk jsme měli s přítelem 6.1. a 17.1. dle kalendáře jsem měla dostat MS. Kondom nepraskl ani nic podobného. Měla jsem i toho 17. příznaky, které mám vždy při MS (trocha akné, pocení, divné pocity v břichu, únava). Jenže MS nikde ani do dneška. Od včera večera akorát lehce špiním a dnes ráno jsem měla trochu čiré červené krve, ale nic víc. Teď mám trochu stres, hodně se učím na zkoušky. Je šance že bych mohla být těhotná? Nebo se jedná o něco jiného?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,

užívám HA Lyndinette 20. V 7denní pauze bez užívání jsem měla pohlavní styk a přítel se udělal do mě. Jsem v 7 denní pauze také chráněná? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore.
Je mi 30 a mam dvouletého syna. Ráda bych další miminko. Již rok mam jiného partnera. Je o dost starší (je mu 48). Otehotnet chci už od léta, ale sex nebyl až tak casty. Poslední dva měsíce jsme měli pohlavní styk pravidelně ob den nebo oba dva dny. Je možné, že jsme se do plodných dnů netrefili? Je možné, že by byl partner neplodný?
Mockrát děkuji za odpověď
Miluše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Vážený pane doktore,
Jsem po dvou potratech 2017 (otěhotněla jsem hned). V CAR nález zvýšené TNF alfa. Po léčbě Medrol a Pentomer nyní v pořádku. Ted mam ale bohuzel nález na cytologii LSIL. Doporučena re-konizace (první byla 2010) kuli nálezu a přetrvávajícím HPV. My bychom ale riskli a pokusili se znovu otěhotnět. Prosím o Váš názor. Děkuji moc
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Vážený pane doktore
Jsem po dvou potratech 2017(otehotnim vždy hned)
V CAR bylo zjištěno zvýšené TNF alfa, nyní v normě po Medrolu a Pentomeru. Bohužel ale teď opět cytologie LSIL. To samé bylo před rokem ale pak v létě 2017 nález OK. Doporučena re-konizace kuli nálezu a HPV (první konizace byla 2010). Rádi bychom to ale riskli a zkusili teď otěhotnět znovu. Je mi 38 let. Všechna ostatní vyšetření máme oba OK. Prosím o Vás názor . Moc děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat byla jsme na iterupci 11.12 2017 . a na kotrole jsem už taky byla asi před dvě,a tydny. a doktorka řikala že je vše v pořádku a že mám přijit ještě po mentrulaci která má přijit do konce měsice. chci se zeptat jestli vadí že jsme měla pohlaví stik i když doktoři řikají že je lepší až po první ms , přitel se udělal mimo ne do mě chci se zeptat jetli mi to nemuže nějak ubližit citím se dobře děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den,nechala jsem si dat antikoncepci v injekci depoprovera a muj dotaz je za jak dlouho zacne ucinkovat? Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
poprvé jdu na gynekologickou prohlídku. Je nutné mít oholené přirození či to nutné není. Děkuji za odpověď
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den s přítelem jsem měly pohlavní styk bez ochrany až pak na druhy den jsem si všimla že jsem si nevzala antikocepci v ten den co jsme měli styk jsem v 2 týdnu užívaní antikocepce mohu být těhotná? děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak konkrétně norethisteron ovlivňuje průběh cyklu, pokud se užívá ve jeho 2. polovině. Mám ho předepsaný na srovnání cyklu, jelikož jsem MS měla jen 2-3x za rok a bylo mi řečeno, že mi chybí nějaké hormony a norethistron by údajně po 4 měsících užívání měl tvorbu těch hormonů "nastartovat". Ovlivňuje norethisteron nějakým způsobem i ovulaci? Je nějak ohrožena moje budoucí plodnost? Dítě sice ještě neplánuji, jelikož studuji, ale ráda bych porozuměla tomu co v mém těle vlastně probíhá.
Děkuji - otázka upravena poradcem
klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den ,s pritelem se uz pres rok pokousime o miminko.V loni jsme byli na prvnim vysetreni spermii a pritel mel azoospermie.Bouhzel jsem se ted dozvedela ,ze pojistovna prispiva ,na umele oplodneni zenam pouze do 39 let.A ,na dalsi vysetreni jdem zacatkem unora,ponevadz pritel mel nehodu a vse se posunulo.Je,mozne do dubna stihnout vysetreni i s ivf.Miminko si moc prejeme .Dekuji za informaci.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore mám dotaz .. už od listopadu mám problémy s menstruaci .. v Listopadu jsem měla zpoždění 2 týdny a když jsem to dostala tak to bylo jako by špinění s krví .. v prosinci jsem to nedostala vůbec a v lednu jsem to dostala 4.1.2018 .. ten první den to bylo silnější ale druhý a třetí den zase jako by špinění .. vím, že mi nic víc neřeknete bez vyšetření atd. ale chci se zeptat je tady nějaká možnost že bych mohla být těhotná ? nebo to může být i cista ?
tera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství a do kdy se projeví. Děkuji za odpověď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,
kdy je vhodné navštívit lékaře v případě,kdy vyjde pozitivní těhotenský test a jaký vyšetření bude lékař poprvé provádět. Děkuji za odpověď
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,
Můžu považovat těhotenský test značky mamatest s citlivostí 10 18. Den po styku z ranní moci za spolehlivý? Vyšel mi negativně. Děkuji za odpověď.
Natasa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu





mobilní verze