Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
DObry vecer pan doktorm pred 16 dnami mi moja ynekoloicka povedala, ze mam 18mm folikul, je možné že z dôvodu dojčenia ešte nepraskol, resp,že napriek tomu, že ho tam videla nedošlo k uvoľneniu vajíčka? Ďakujem za odpoved.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je možné, že k ovulaci nedošlo. Při kojení je to dokonce pravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
přítelkyni byl po našem první nechráněném styku identifikována bakteriální vaginoza. Byly ji předepsány nějaké léky, které nepomohly a nyní ji gynekolog předepsal francouzský lék SECNOL (přítelkyně je momentálně ve Francii) a tento lék prý mám užívat i já, jelikož můžu být přenositelem této nemoci, která mi nijak neškodí. Je to v pořádku a můžu tento lék bez problému užívat taky, anebo bych si měl zajít k urologu s nějakým konkrétním požadavkem nebo na nějaké vyšetření?
Děkují Vám moc!
andrew
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lék bez obav užijte. K lékaři nemusíte chodit. Pouze dejte pozor - někdy se u léků tohoto typu objevuje nesnášenlivost alkoholu - i po požití malé dávky se může dostavit nevolnost. Není to časté, ale opatrnost v tomto směru je na místě
MUDr. Jan Šulc
různé
Zdravím Vás, pán doktor. Je možné, že spermia prežije v ľudskom tele počas mentruácie až do ovulácie nasledujceho cyklu. Že je pohlavnýs styk až v čase po ovulácii prvého cyklu, cca dva tri dni pred menštruáciou a potom si počká na ovuláciu druhého cyklu?
Tiež sa chcem spýtať, či poznáte CRMS model plánovanie tehotnosti založený na pozorovaní cervikálneho hlienu a čo si o nom myslíte. ĎAKUJEM za vá čas a ochotu.
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spermie může v těle ženy přežít maximálně 5-7 dní.
Plánování těhotenství dle změn cervikálního hlenu považuji za poměrně hodně nespolehlivou metodu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, vysadila jsem HA ,poté dostala MS, styk proběhl dle ovulačního kalendáře, ale nepoznala jsem na sobě nic, co by naznačovalo ovulaci. Nyní dle kalendáře ovulace skončila a objevil se bílý výtok, znamená to konce ovulace? je možné otěhotnět při prvním pokusu po vysazení HA? Superovulace nejspíše neproběhla.

Děkuji
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dovolte upřesnění - ovulace trvá několik vteřin. Kalendář ukazuje období, kdy k ovulaci může dojít. 
Ovulace nemusí být subjektivně nijak rozpoznatelná. Chcete-li ji sledovat, zkuste ovulační testy. 
Otěhotnění je možné hned v cyklu po vysazení antikoncepce.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, čítala som, že užívanie vitamínu C pár dní pred menzes môže oslabit krvácanie. 1. Je to pravda? 2. Môže sa stat, že dlhodobým užívaním vit. C (pár dní pred menzes, 300 mg denne) si privodím obličkové kamene? dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V některých případech užívání vitaminu C může opravdu trochu zeslabit intenzitu menstruačního krvácení. Nefunguje to ale zdaleka vždy
Pokud jde o ledvinové kameny, musíte se zeptat urologa.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
mám hyperplazii děložní sliznice a budu muset pravděpodobně podstoupit hystereskopii. Měla bych zájem o výkon v analgezii/špatně snáším narkozu/, ale za hospitalizace,/ chci být po výkonu ohlídaná odborníky/ nikoliv ambulantně. Je toto možné na moje přání a hradí pobyt v nemocnici při tomto výkonu bez použití narkozy pojišťovna?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží na zavedených postupech každého pracoviště a na tom, co má či nemá s pojišťovnou nasmlouváno. Musíte se proto ptát na pracovišti, kde bude výkon prováděn.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: existuje ještě jiná pilulka na oddálení menstruace než NORETHISTERON?Mám naplánovanou operaci kýly a diastazy pr.svalů břišních (termín menstruace se mi kryje s datem vykonu) A protože je v přiloženém letáčku napsán jako důvod k okamžitému přerušení léčby: plánovaná operace, tak jsem se toho zalekla. Předepsal mi ho můj gynekolog s tím, že nic jiného není.Antikoncepci neberu, prodělala jsem mozkovou cévní malformaci-před 20 lety, a u každé je napsáno neužívat v příp.prodělané mozkové cévní příhody.
A ještě jednu otázku mám: mohla bych si vzít v den operace alespon tampon, nebo by mi v nemocnici něco dali, abych měla menstr. minimálně? Děkuji Vám za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odsunout menstruaci lze jen hormonálními léky velmi podobnými Norethisteronu. Určité, byť podle mne malé, riziko s sebou odsun menses nese vždy.
Zda můžete či nemůžete mít tampon se musíte ptát v nemocnici, kde operaci plánují
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, obracím se s dotazem - při ovulaci cítím každý měsíc pouze lehce podbřišek (někdy vůbec). Teď mi začíná týden ovulace, mám klasický výtok a podbřišek cítím ale hodně a mám již několik dní žaludek na vodě. Sex jsem měla 19.10. od té doby ne - sex byl chráněný kondomem. Od posledního styku jsem menstruaci měla normálně jako mívám - pravidelně i v průběhu na který jsem zvyklá. Myslíte, že se jedná pouze o jiný průběh (silnější) ovulace nebo se může jednat např. i o těhotenství (žádné jiné příznaky ale nemám ani žádné jiné zdravotní potíže).

Děkuji za odpověď.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná jen o jiný průběh ovulace. Jistotu Vám může přinést těhotenský test. Raději ho ale zkuste až po ovulaci.
MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý večer, stáva sa mi, že pred menzes mávam zvýšenú teplotu, 37,1-37,2..je to v poriadku? a čím to je? vdaka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to až tak neobvyklé. Je to pravděpodobně způsobeno vyšší hladinou  progesteronu, tedy hormonu, jehož hladina stoupá v druhé polovině cyklu.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore,
je mi 46, mám následující hodnoty:FSH 24,3, LH: 7,8, estradiol 239, při poslední prohlídce mi paní doktorka zjistila rozšířené vejcovody (prý je tam tekutina), další kontrola v lednu, kdyby tam tekutina stále byla, řešila by to paní doktorka laparoskopicky. Chtěla jsem se zeptat, zda byste doporučil stejný postup, případně nějakou medikaci? Menstruaci mám nepravidelně - poslední v září, předtím zhruba před rokem. Asi rok cvičím hormonální jógu - měla jsem problémy (návaly, úzkosti) - ty nyní nemám. Děkuji. Nová
Jana Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat. 
Vejcovody naplněné tekutinou, tzv. sactosalpingy, se mohou i samy vyprázdnit. Takže  záleží na tom, jde-li o dlouhodobě neměnný nález.
Je-li nález měsíce stejný, přikláněl bych se také k odstranění. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den v šestinedělí mám více zapáchající vagína a při tom ještě se čistím je to nepříjemné co s tim
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepším řešením je návštěva gynekologa a léčba dle nálezu. Přes internet nepomůžu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,zajímalo by mě,zda má délka folikulární fáze vliv na kvalitu vajíčka.Dočetla jsem se,že ovulace po 20.dni cyklu může uvolnit degenerované, neoplodnitelné vajíčko.Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mých znalostí kvalita vajíček přímo nesouvisí s délkou folikulární fáze.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den chtěla bych poradit když mám slabě pozitivní krev a těhotenský test je to na začátku těhotenství a je to v pořádku dík za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prosím upřesněte svoji otázku. Nevím, co si mám představit pod pojmem "slabě pozitivní krev". 
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry den,za jak dlouho po skonceni menstrulace lze otehotnet... plodne dny... a jake dny od konce mentruůace byvaji nejplodnejsi....jake obdobi-dny po mentrulacui lze pocit holku a jake dny po menstulaci syna... nebo kdy je jake pohlavi nejpravdepodobnejsi...dekuji
Sisi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, kdy ovulujete. Někdy lze počít již několik dní po menses, jindy až o dost později. Ovulaci můžete sama sledovat pomocí ovulačních testů nebo méně přesně měřením bazální teploty. Plodné dny začínají cca 5 dní po ovulaci a počít lze ještě 1-2 dny po ovulaci.
Šance na početí dívky je vyšší v dnech vzdálenějších od ovulace.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň,
pred pár dňami sa mi spravili vyrážky. Nebolia ani nesvrbia len tam sú. Nie sú ani hnisavé. Sú dosť pri sebe. O čo by mohlo ísť ? Ďakujem
luc24
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše než gynekologa se musíte ptát dermatologa
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry den ,chci se zeptat na kamose... mel 14 pritelkyn zatim a 4 milenky a ktomu behem toho vzdy dalsi bokovky... je mu 37 a cim dal vice klesa vekem nize... i k 16 nactiletym holcinam... zadna o sobe nevi.... poradit s odbornikem nechce,obraci se na me... mam zdravku ale ja si nejsem jista zda uz netrpi nejakou poruchou...rodinu zalozit nehodla a s holkou se vyspi nejpozdeji druhy den a vztah vydrzel nejdel 3mesice.... holkam mota hlavu a pak stejne pusti k vode kdyz zacne mluvit o bydleni a rodine.....budu rada za jakoukoliv odbornou odpoved ,pripadne co delat dal... chce udelat i rozbor osobnosti ale ja mam pocit zda opravdu nema poruchu..... dekuji Vam
Olinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Váš dotaz není pro gynekologa. Obraťte se na sexuologa nebo psychologa
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, moje vaginální vůně je takova kyselejsi, ale pripomina mi to moč... na gynekologicke prohlidce jsem byla, a pani doktorka nic zavazneho nenasla, tedy ze je pochva v poradku. Mam to brat ze je to moje vaginalni vune?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těžko říct. Prostředí v pochvě má být kyselé. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den. Zakoupila jsem si papírky na měření PH. Jsou určeny primárně na moč, ale zkusila jsem změřit i v pochvě a hodnota se podle vzorníku blížila 5,5 - 5,8. Podobně jako u moči. Tedy je to méně kyselé, než by mělo být. Žádné obtíže ale nemám, ani výtok, gynekologicky jsem zdravá. Naopak jsem cca poslední rok spíš suchá. Snažíme se o miminko. Může to mít nějak vliv? Děkuji.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, mírně alkaličtější poševní prostředí nevadí
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
ráda bych ověřila, zda nemám zvýšenou hladinu prolaktinu a estrogenu a sníženou hladinu progesteronu.
Ve kterém dni cyklu (dnech) je vhodné jít na odběr krve?
Děkuji za radu.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladinu prolaktinu lze odebrat v kterémkoli dnu cyklu.
Pokud normálně menstruujete, nemá smysl stanovovat hladinu estrogenu, tedy přesněji estradiolu - je jistě dostatečná.
Odběr krve na stanovení progesteronu obvykle provádíme v poslední třetině cyklu. Ovšem určení, co již je a co není nízká hladina, je poměrně problematické. Hodnoty totiž mohou v průběhu dne i cyklu dosti kolísat.
MUDR. Jan Šulc
různé
Dobrý den, objevila se mi zvlastní boulicka na stydkém pisku, je velká asi 1cm, strasne boli pri zmacnuti, je to velmi neprijemne, vůbec netuším co by to mohlo být, nikdy sem nic podobného neviděla.

Nenapadá Vás co by to mohlo být ?

Děkuji za odpoved.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mohlo by jít o zánět Bartholinské žlázky. Bez vyšetření ale nelze rozhodnout, o co jde, ani navrhnout léčbu. Navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den! Chtela jsem se zeptat, kde je mozno zakoupit leky na stimulaci . Moje osetrujici lekarka mi doporucila zahranici, jelokoz jsem samoplatce ve Svycarsku. Muzete mi popropade sdelit cenu Menogonu hp, nebo merionalu . Pergoveris je mene znamy, ja bych ale prave ten zakoupila nejradeji.
Dekuji. Alena
Alena Kral
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ani jeden z uvedených přípravků na našem pracovišti neužíváme, takže neznám jejich cenu.
Zakoupit jiné léky by neměl být problém - ovšem otázkou je doprava.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den pane doktore,
chtela bych se zeptat, jak je to s hormonalnimi hladinami v zacatku tehotenstvi; mam podezreni, zda nemuzu byt tehotna, casto me boli zaludek a mam citliva prsa, coz jsem mela i u prvniho tehotenstvi. Problem ale je, ze ta prsa mam citliva jen vecer. Je mozne, ze hladina progesteronu behem dne takto kolisa a neni konstantni?

Dekuji a jsem s pozdravem
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladiny prakticky všech hormonů v průběh dne kolísají.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,

snažíme se s přítelem opet po jednom zamlklem tehotenstvi o miminko a zrovna par dni po ovulaci, kdy jsem tedy mohla otehotenet me neco stiplo a mam to celkem otekle. Chtela jsem se zeptat zda by to pripadne nejak poskodilo oplodnovaci proces ci oplozene vajicko? Nevim co me stiplo a zda nemam nejakou infekci. Dekuji
Elza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovlivnění oplodnění není pravděpodobné.
Nelze ale vyloučit např. nákazu boreliózou. Ta by teoreticky při vážném průběhu mohla i plod poškodit. Naštěstí ale nejde o příliš častou komplikaci.
Pokud otok rychle nezmizí nebo, pokud se kolem "píchance"objeví červený kruh, doporučuji návštěvu praktického lékaře
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den oane doktore.
Rada bych se zeptala na cervikalni hlen. Zacala jsem ho pozorovat tento mesic. 14 den cyklu (8den po ms) jsem zacala pozorovat kremovy hlen.. Mela jsem ho tri dny. Dnes bylo uplne sucho bez hlenu (vcera pohlavni styk). Mam tedy ten treti den kremoveho hlenu povazovat za vrchol? Dnes uplne sucho.. Nebo muze na pricine sucha byt pohlavni styk? Dekuji
Bibi 12
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vzhled a množství hlenu je  u každé ženy individuální. Kolem ovulace by měl být hlen  hojný, sklovitý, tažný. Zhodnotit Vámi popsaný vývoj nedokážu. 
Osobně hodnocení hlenu příliš nedoporučuji - jde o velmi nespolehlivý test ke sledování ovulace.
MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore,
jsem dva měsíce po druhém porodu a cítím, že mám pochvu dost povolenou. Vím, že je ještě brzy.Manžel tvrdí, že mu to přijde stejné i když jsem ještě nikdy nerodila, ale moc mu nevěřím. Nevím zda se mě třeba nechce nějak dotknout... Můj doktor mi tvrdí, že se mi "to" tam zpevní puze pohlavním stykem, že to jinak budu mít povolené, ani cviky na pánevní dno nebo něco jiného, pouze sexem a že jednou týdně je málo.. :-( To jsem vůbec nevěděla, myslela bych si bývala, že je to spíš naopak.. Jaký na to máte prosím názor a co se týče operace omlazení intimních partií, je možnost dát se do pořádku a možná vypadat i lépe? Děkuji za odpověď, s pozdravem Nikola - otázka upravena poradcem
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu je především brzy, obzvláště, pokud kojíte.
Cvičení svalů pánevního dna podle mne může pomoci.
Pohlavní styk nemůže ublížit, jeho efekt bych ale nepřeceňoval.
S "omlazením intimních partií" operací nemám zkušenosti
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, před měsícem a půl jsem dostala kvasinky (nejspíš z koupaliště) - zaváděla jsem clotrimazol globule + krém. Kvasinky ustoupily, nicméně jsem pro jistotu ještě zašla na gyn., všechny výtěry dopadly v pořádku. Nicméně po kvasinkách mi v intimní části zůstal bílý flek - zašla jsem na kožní (kde mi kožařka řekla, že buď je to kvasinkové ložisko nebo mi clotrimazol vyžral pigment). Kožařka mi předepsala Betrafen (používat 3 týdny a pak přijít) - mažu již 14 dní, flek se lehce zmenšil (ale ne moc). Nevypadá to moc hezky a stydím se za to. Nemáte zkušenosti s tímto problémem, co by mi případně mohlo pomoci? Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S podobným problémem nemám zkušenosti
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den pane doktore.
Prosim. Chci se zeptat.
Rada bych druhe ditko. Mam nyni jineho pritele. Snahu podporuji pitim kontryhele nebo branim gynexu (nekombinuji). Zajima me zda muze uzivani kontryhele mit vliv na sexualni apetit?
A ještě. .. Zacala jsem sledovat cervikalni hlen... Je mozne, ze bych nemela lepkavý? 7 dni po ms (11dc) mam rovnou kremovy... pred tim jen vlhko bez hlenu...
Děkuji
Huruntatko
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Svým pacientkám kontryhel stejně jako   obvykle nedoporučuji. Nemám proto příliš informací o efektu užívání na změny cervikálního hlenu.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,mohu se zeptat dcera po roce sla na preventivni prohlídku,kde se sevmu gynekologovi svěřila,že ma v prsu bulku,hhned ji odeslal na vysetrení,kde ji posléze byla provedena biopsie má nalez nador necele 2 cm že je nezhoubný,ale že by se mohli tvořit další a nemuselo by to být takto,mam strachj o ni dva dny nespim,mohu se zeptat bude to vse dobře a v poradku nebo se muze ještě něco dit lekarske zprávy jsem nevidela a jsem už z toho zdeptaná děkuji za odpoved
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž znám přesně typ nálezu, mohu je odhadovat. Šlo-li  ale o jednoznačně nezhoubný nádor, považuji rizika pro budoucnost za velmi malá.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý večer,

jednou večer jsem si po sprše všimla, že se mi udělala tvrdá bulka skoro přímo pod bradavkou, na dotek je bolestivá (na začátku dne jsem nic nepocitovala ani při fyzické zátěži) a samo prso v té oblasti pobolívá celý den, taky jsem ten den našla na podprsence hnědé skvrny. Ze strany je na prsu vidět, že tam mám menší bouličku. Nidky předtím jsem nic takového neměla. Mám hned zajít k lékaři, nebo počkat pár dní, jestli nezmizí? Je mi 17 let, děkuji za odpověď.
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vyčkat několik dní.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, jaký máte názor na přípravek Semmax ( https://afrodiziaka.heureka.cz/semmax-volume-60-kaps/specifikace/#section ) ? Myslíte, že by mohl být účinný a podpořit tvorbu a kvalitu ejakulátu? Případně, znáte nebo doporučil byste vy něco jiného ? Děkuji.
Káča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K podobným stravovým doplňkům jsem poměrně skeptický
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, nedávno jsem se dotazovala na zjistitelnost spermií po styku v reprodukčních orgánech ženy.
Pokud budu mít tedy večer styk a druhý den ráno se dostavím na gynekologii, budou při běžné gynekologické prohlídce ultrazvukem (vaginální sondou) spermie v pochvě viditelné? I jejich stav (pohyb) ? Děkuji za doplnění.
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez stěru a jeho mikroskopického  vyhodnocení nebudou spermie viditelné
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den.
Pritel si preje, abych otehotnela tak, ze vystrikne sperma do bot na podpatku a ja v nich budu stat deset minut a pak se nabere sperma strikackou a da se do me. Je to prosim realne na otehotneni? Tim, ze v tom budu stat, nerozslapu spermie nebo neposkodim? Jaka je prosim sance na otehotneni? Vtip to neni. Dekuji. Hanka
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S podobným postupem jsem se ještě nesetkal. Spermie nejspíše nějak dramaticky nepoškodíte a otěhotnění asi bude možné, ale celé mi to přijde "poněkud ujeté". Pozor ale na to, aby spermie byly vstříkunté jen do pochvy - nikoli až do dělohy. V tom případě by hrozily vážné komplikace.
MUDr. Jan Šulc
různé
Zdravim pane doktore, boleli, palili a svedeli me prsa, krome teda inych priznaku, byla mi zjistena extremni hypotyreoza, mohli byt potize s prsama tehle priciny, take byl zaznamenam silne zysený luteinizacny hormon, moze to nejak ovplyvnit cyklus, mam pocit, ze ovuluju kazdy mesic, mam dokonca silnou bolest, menstruace take prisla nacas. Dekuji mockrát za odpoved.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotná hypotyreóza nemívá zásadnější vliv na prsy. Často ale bývá spojená s vyšší hladinou prolaktinu, který podobný efekt na prsy má.
Pokud jde o LH, je důležité, který den cyklu byla hladina měřena. Uprostřed cyklu je vyšší hladina známkou blížící se ovulace. Šlo-li o odběr mezi 2 .a 5. dnem, může být vysoká hladina LH známkou PCO syndromu a může  být  i příčinou problémů s ovulací.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den pan doktor, uzivam lieky na znizenou cinnost stitne zlazy, mala som pohlavny styk 4-5 den cyklu, dala som si uz len polovicnu vaginalnu cipku spermicid pharmatex, nakolko som doma viac nemala, ovulacia mi chodi na 14-16den (ciry elasticky hlien, bolest na jednej strane), dlzka cyklov 30 dni....v tomto cykle som nedopatrenim zabudla uzivat lieky, myslite si, ze to mohla byt pricina toho, ze som neotehotnela, mam z toho vycitky svedomia, ci som nieco nesposobila, tehotenske testy negativne, mozem sa este spytat kolko preziju spermie v tele zeny, po internete je vela nezmyslov, dakujem za vas cas a ochotu
Maria Lackova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neotěhotněla jste nejspíše proto, že 4.-5.den cyklu je na početí hodně brzy. I vynechání léků může mít na plodnost negativní vliv.
Doba, po kterou přežívají spermie v genitálu ženy, závisí na mnoha okolnostech - především na jejich kvalitě. Obvykle se uvádí u normálního spermiogramu 2 dny, výjimkou není ani doba o 1-2 dny delší. Maximum je, pokud vím, 7 dní, to je ale extrém 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
Co prosím znamená zkratka v lékařské zprávě
:

Kolpo: LGL na PP BE + P

Byla jsem před 8 dny na ionizaci čípku středně těžká cervikalni dysplazie

Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkratky jsou "hrob". Měly by se užívat uvážlivě. Lékař by, když je užívá a dává pacientovi nález do ruky, měl vysvětlit, co znamenají.
LGL je podle mne low grade léze čili poškození nízkého stupně. U ostatních zkratek nevím, co znamenají
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nejspíše jste byla na konizaci nikoli na ionizaci čípku
různé
Dobrý den, podle výsledků před začátkem braní antikoncepce už několik let po operaci byl testo 3,553 a při braní HA 1,8. Je to podle vás hodně? Nebo to není nic strašného? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Není to podle mne nic dramatického
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, ještě bych měla jeden dotaz ke včerejšímu. Je pro ženu nějak škodlivé, když ma hladinu mužských hormonů vyšší? Když beru antikoncepci, tak je mám v normě, ale chci ji vysadit a braní antiandrogenu jste mi nedoporučoval. Tak chci vědět jestli si tím nějak neublížim, případně jestli nebude problém potom otěhotnět. Jiné problémy jsem neměla tedy aspoň si žádné nevybavuji, jen jsem je měla zvýšené. Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží  na tom, o jaký přesně mužský pohlavní hormon jde. Jedná-li se o testosteron a není-li jeho hladina  výrazně zvýšená a nečiní-li obtíže, žádné nebezpečí podle mne nehrozí. Pokud jde o otěhotnění, je to složitější. Především záleží na tom, zda žena ovuluje. Vyšší hladiny testosteronu bývají někdy spojené s anovulací. Pak může být s početím problém.
Opakuji ale, že by se měl vyjádřit také endokrinolog po stránce fungování nadledvinek
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, psala jsem dotaz ohledně antiandrogenů. Takže nemam jinou možnost než pokračovat v braní antikoncepce? Kdyz je tedy nevhodné to brát bez antikoncepce? Bylo mi řečeno že bych je brala jen v období cyklu.
Jednou bych chtěla určitě otěhotnět a to s antikoncepcí nejde. Tak jaké řešení by potom bylo? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiandrogeny mohou mít negativní dopad na vývoj plodu. Takže se v těhotenství většinou nesmí užívat. V době snahy o početí byste pokud možno neměla užívat žádné léky. Samozřejmě ale záleží kromě pohledu gynekologa i na názoru endokrinologa, který by Vás měl sledovat po stránce funkce nadledvinek.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, jaký máte názor na braní antiandrogenů? Jsem 6 let po operaci nadledvinky a i po operaci mám zvýšené mužské hormony. Je lepší brát antikoncepci nebo antiandrogeny? Beru antikoncepci, ale chtěla bych ji vysadit. Tak mě zajímá jaký na to máte názor. Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, zda Vám vyšší hladina mužských pohlavních hormonů dělá nějaké potíže.
Většina hormonálních antikoncepcí má antiandrogenní efekt - některý přípravek výraznější, jiný méně výrazný.
Zátěž těla užíváním antikoncepce je podle mne nižší než u antiandrogenů.
Užívání většiny antiandrogenů bez antikoncepce není vhodné.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, je mi 30 let a mám extrémně velké poprsí, tudíž nejsem prsa schopna si sama vyšetřit, zdá se mi, že je v nich všechno možné. Před pár měsíci mě začalo bolet velmi nepříjemně prso, až mi vrhly slzy - bolest hlavně u bradavky. Pak byl pár týdnů klid a pak se to občas opakovalo. Dnes jsem zjistila, že mám na pravém prsu - spodní pravá část - modřinu o velikosti cca 8-10cm. Určitě jsem se neuhodila a modřina je na pohmat nebolestivá. Je třeba plašit, zajít k lékaři a nechat si napsat nějaké vyšetření? Velice děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, doporučuji navštívit lékaře, byť nejspíše nejde o nic vážného. Přesně posoudit, o co se jedná, je možné jen na základě vyšetření
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, ako obvykle prebieha ovulácia? Najprv su bolesti a potom taký hlienový výtok alebo opačne, najprv výtok a potom bolesti? dakujem
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Změny hlenu obvykle předchází ovulaci. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den gynekolog mi předepsal orgametril na posunutí menstruace chtěla jsem se zeptat zda můžu první tabletu užít hned večer nebo jestli musím dodržet ráno=večer potřebuji to začít brát ihned děkuji za odpověd
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete začít hned večer
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň pán doktor, dcérka 10,5 ročná dostala menštruáciu prvú. Chcela by som sa opýtať či je to pravda s rastom, že dievčatá po prvej menštruácii rastú minimálne? Momentálne má 150 cm.

A este by som mala ak môžem jednu otázku. Dcéra sa venuje synchronizovanému plávaniu. Keď majú tréningy vo vode bolo by možné používanie mini tamponov. Ďakujem Pekný deň
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dívky normálně rostou i po prvních menstruacích.
Minitampony můžete zkusit.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, počas menzes používam tampony aj v noci, takže počas spánku mám tampon cca 8 hod. Je to v poriadku, nehrozí nič? vdaka
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tampony jsou různé. Nedoporučuji překračovat maximální doporučenou  dobu zavedení, která je uvedená na návodu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa dá nejako vybieliť tmavá pokožka okolo pohlavných orgánov a konečníka? Sú na to nejake bezpečné prípravky? Skúšala som citrónovú šťavu ale nemalo to žiadny efekt. Mohol by pomôcť peroxid vodíka 3%? Ďakujem.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný podobný prostředek neznám. Peroxid bych nezkoušel
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
před několika lety mi byly zjištěny papilomaviry na čípku. Dlouhodobě beze změn, domluvili jsme se s lékařem na konizaci. Ve specializovaném centru mi ještě doporučili vakcínu cervarix, první očkování před zákrokem.
Každopádně - ochrana kondom prý je cca 60 %.
Co ale používat, když muži po čtyřicítce už mívají problém udržet erekci a jednoduše to není nač navléknout :-(
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete užít pesar. Určitou ochranu také může poskytnout. partner může užít Viagru či podobné přípravky povzbuzující erekci
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,mám vnučku,která nemá potřebu jít ráno se vyčůrat. Jde třeba až 2hod. po probuzení. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepřijde mi na tom nic a tak neobvyklého. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,
již dříve jsem se Vás dotazovala jak řešit problém s prasklinou na poševní hrazi, kdy jste mi doporučil, že lepší by byla osobní konzultace. Je možné se k Vám tedy objednat a na jakém tel. čísle? Předem moc děkuji a přeji krásný den Dna
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bohužel  Vám aktuálně nemohu svoji péči nabídnout.
MUDr. Jan Šulc
různé
Zdravím, p. doktor, dopĺňam info ohľadom mojej otázky, či je potrebná ochrana pri pohl. styku pri užívaní climenu, ktorý beriem cca rok podľa Vašej rady z dôvodu androg. alopécie. Takže čo sa týka veku, o mesiac budem mať 49 rokov a výsledky cca spred roka, keď som začala užívať HST: - S-fT4-12,02, S-PROG menej ako 0,16, S-PRL 7,82, S-FSH 91,26, AMH menej ako 0,01, S-LH 48,69, S E2 60,69). Vopred ďakujem za odpoveď.
andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana před početím není třeba (věk, vysoké FSH)
MUDr. Jan Šulc
různé
Opätovne Vás zdravím. Prosila som Vás opakovane o radu ohľadom HST pri androg. alopécii. Beriem Climen, ktorý však na Slovensku už nedostanem, tak ste mi poradil Femoston. Mám však na Vás ešte dotaz, či je potrebná ochrana pri pohl. styku.
Vopred ďakujem.
andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ani Climen ani Femoston nejsou spolehlivou antikoncepcí. Zda je či není potřeba antiko ochrana záleží na Vašem věku
MUDr. Jan Šulc