Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den,
již delší dobu mě trápí výtok z okolí bradavek. Výtok je bezbarvý a "lepivý". Bradavky se na nějakou dobu zahojí, ale výtok se občas při nějakém dotyku opět vrátí. V příbalovém letáku mé HA jsem se dočetla, že jeden z nežádoucích účinků je výtok z prsu.
Nevím, jestli se jedná jen o nežádoucí účinek, který není závažný nebo o se jedná o vážnější onemocnění.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jednou z možných příčina je zvýšená hladina prolaktinu. Ta může někdy souviset s užíváním antikoncepce. Na dálku ale nelze rozhodnout, o co se jedná. Doporučuji návštěvu lékaře. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den pane doktore
Chtela jsem se zeptat mam pcos a vic muzskych hormonu .Uz nejakou dobu mam zvyseno telesnou teplotu a to od 2 ci 3 hodin do 22 hod. Max 37,3 vic ne. Krevni obraz v pohode crp 8 . Tak me napadlo jestli to nemuze byt hormonama? Dekuji Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by vyšší hladina mužských hormonů způsobovala  podobné zvýšení tělesné teploty
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, nevim, zda budete znat odpoved, ale zkusim to. Syn ma nemoc tzv.ruka-noha-usta. Maji se u me stavit dve kamaradky, shodou okolnosti obe tehotne. Jedna prvni, druha treti trimestr. Muze byt pro ne navsteva nebezpecna? Mohl by syn nakazit jejich miminka? Dekuji
Katy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
  1. Dobrý den.
  2. O této tzv. sedmé nemoci nemám příliš informací. Není mi ale známo, že by hrozil přenos na plod. Více by mohl říci dětský lékař, který se s touto chorobou setkává nejčastěji,  nebo specialista na infekční nemoci
  3. MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň, pred dvoma mesiacmi sa mi na hrádzi začali tvoriť ranky, reže ma to, svrbí. Mám to začervenané. Niekedy aj pri močení pociťujem nepríjemné rezanie. Gynekológ mi predpísal potierať modrým roztokom z lekárne a masťou Baneocin a Calcium. Žiaľ vôbec nemám pocit zlepšenia, ono niekedy jeden deň trošku ustúpi to rezanie a ostatné dni opäť to isté. Na kontrole u gynekológa mi bolo povedané, aby som naďalej užívala liečbu, že sa to časom zlepší. No už som zúfala, je to veľmi nepríjemné, nehovoriac o pohlavnom styku. Viete mi v rámci liečby poradiť niečo iné? Ďakujem.
Lujza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň. Na brade, krku, prsníkoch, stehnách, na bokoch líc a od pupku dole mi rastú chĺpky. Chĺpky sú tmavé, dlhé a hrubé. Na stehnách to vyzerá ako mužské ochlpenie. Stehná som si predtým neholila. Bol mi spravený hormonálny profil na LH, FSH, Estradiol (tieto hodnoty v norme) a testosterón. Nameraná hodnota 3,03 referencia 0-2,6 nmol/l. Druhé vyšetrenie tam boli hormóny v norme. Odber sa robil deň pre menzesom. testosterón 1,48 ref 0,4 -2,1 nmol/l. Kde môže byť problém, keď mi za posledné 4 roky, takto začali rásť a tmavnúť chĺpky? Po gyn. stránke som vraj v poriadku. Endokrinologické vyšetrenie OK. Aké vyšetrenia by ste doporučili? Akého lekára navštíviť? Aká môže byť príčina? Ďakujem za radu a odpoveď.
Slovenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou může být i jen kolísavě zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů nebo vyšší citlivost pokožky na ně, případě obojí.
Pomoci by mohlo nasazení hormonální antikoncepce - prakticky každá snižuje hladinu mužských pohlavních hormonů, některé přípravky výrazně - např. Diane 35
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, ve vaší poradně jsem se dočetla, že nedoporučujete ženám pít kontryhelový čaj. Mohu se zeptat, jaký je důvod? Existuje nějaké riziko? Mám s ním při silné nebo bolestivé menstruaci docela dobré zkušenosti. Nebo myslíte, že se jedná pouze o placebo? Děkuji.
Jirina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejste-li těhotná, pití kontryhelového čaje asi nepřináší žádné riziko. Ovšem o nežádoucích účincích se ví málo - u podobných přípravků je, na rozdíl od léků, nikdo moc neeviduje.
Obecně moc nedoporučuji užívání "bylinek". Důvodem je právě absence evidence vedlejších nežádoucích účinků a také současný stav životního prostředí. Jeho znečištění není zanedbatelné. Například ještě zdaleka nezmizely všechny radioizotopy, které sem přišly s v rámci spadu po výbuchu v Černobylu.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, byla jsem u moře kde jsem menstruovala a dnes-po měsíci !!! mi Dr.nasla v pochve zapomenuty tampon nasakly krvi!!!.Vůbec nechápu jelikož jsem casto menila ale musel nejak zapadnout a ja zapomenout ..Neverila bych tomu,ale stalo se...Mam leky Entizol,borax.cipky a Evellgyn vyplach přesto trnu hruzou jestli mi to nejak neublížilo a nemůže to ovlivnit těhotenství?Nemuzu mit otravu krve ?Staci ted jit jen za 14 dni na kontrolu?Nemela bych mit jeste nějaké vyšetření?Je mi uz 36 a dítě ještě nemám a chtěla bych v budoucnu...Děkuji moc za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li žádné celkové příznaky, jako třesavku nebo horečku, otravu krve nemáte. Pokud jde o možný negativní dopad na otěhotnění, nelze ho zcela vyloučit, ale nějaké dramatické ohrožení plodnosti bych neočekával. 
Cítíte-li celkově dobře, nejsou žádná další opatření třeba
MUDr. Jan Šulc
P.S. V 36 letech určitě doporučuji těhotenství již příliš neodkládat
různé
Dobrý den, ve vaší poradně jsem se dočetla, že ženám nedoporučujete pít kontryhelový čaj při silné či bolestivé menstruaci. Mohu se zeptat, jaký je důvod? Děkuji za odpověď..  - otázka upravena poradcem
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obecně jsem velmi skeptický k léčbě pomocí různých čajů. 
Mám za to, že při současné úrovni znečištění životního prostředí, jsou uměle připravená léčivy vhodnější variantou. Druhým důvodem je nekonstantní složení čajů a ne vždy zcela prozkoumaný účinek, včetně potenciálně negativních efektů.
MUDr. Jan Šulc
různé
můj dotaz bude možná hloupý, ale vrtá mi to hlavou. Když mám v sobě venušiny kuličky, nejsem schopna se vymočit, tlačí to. Musím je vyndat, je to normální, nebo mám nějak zúženou pochvu? Podobný problém mám i při menstruaci, pokud mám nějaký větší tampon. To se sice vymočím, ale proud je velmi slabý. Vrtá mi to hlavou a prohledala jsem internet, ale odpověď na svou otázku jsem nenašla. Nemám za sebou žádný porod a jinak jsem zdravá. Můžete to pro mě představovat nějaký problém? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zavedené venušiny kuličky nebo vetší tampon mohou prohnout močovou trubici, což může vést k uvedeným obtížím při močení. Nemyslím, že je to nějaký problém.
MUDr. Jan Šulc
různé
Pane doktore četla jsem tu, že pokud se voda s ejakulátem dostane ve vaně rychle do pochvy, otěhotnění není vyloučené. Ale co potom taková vířivka nebo bazén - tam v plodných dnech opravdu nemohu otěhotnět když nic neberU?
Ivanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění ve vířivce by bylo teoreticky možné jen při společné koupeli s partnerem, který by ejakuloval v těsné blízkosti Vašeho genitálu. I tak by ale bylo početí hodně nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň, beriem Androcur 1x denne 50mg na zníženie testosterónu a potlacenie prejavov PCOS. Liek znasam bez problémov, avšak v posledných mesiacoch sa mi urobili mierne kŕčové žily, ktoré má dosť bolia a občas svrbia. Mám len 23 rokov a nikto v rodine ich zatiaľ nemá. Zvykla som mať nadváhu ale už som schudla 25kg, momentálne mám BMI 19. V práci som stále pohybe, všade chodím peso a každý deň cvičím 1-2 hodiny. Myslíte žeby tie kŕčové žily mohol spôsobiť Androcur? Beriem ho samotný bez estrogénov. Ziadna iná príčina ma totiz nenapadá. Dá sa to ešte nejak zastaviť skôr ako sa to zhorší? Treba tie kŕčové žily riešiť aj s lekárom? Alebo je to len estetický problém? Ďakujem.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vznik křečových žil nepatří k typickým vedlejším projevům užívání Androcuru. Myslím, že byste nález měla konzultovat se specialistou - flebologem.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Osobně užívání Androcuru svým pacientkám doporučuji pouze v kombinaci s antikoncepcí obsahující estrogeny, nejlépe s takovou, která rovněž obsahuje cyproteron acetát. Jednak se tím zvýší efekt léčby a také se zabrání otěhotnění a problémům s cyklem
různé
Před 10 dny jsem měla pohlavní styk druhy den jsem měla popraskanou hráz a odřenou mazala jsem lékařskou vazelínou zahojilo se to hezky . V zápětí se mi , ale udělali nějaké pupínky na kůži hrázi u pochvy neboli nesvedi výtok nemám . Místo je červené mám to tři dny a vůbec to nic nedělalo včera to muselo prasknout jelikož při močení to začalo štípat jinak žádná bolest nebo svědění . Manžel koukl a pry to vypadá jako strhla kůže , ale to není možné ne mačkala jsem to . K Dr se nedostanu čím mohu mazat ? Canesten, Kalciova mast nebo infadonal nebo ještě Elocom ? Z čeho to může být? Chápu že na dálku je těžké dat diagnózu děkuji moc .
Dobrý den
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu je na dálku těžké radit. Canesten nedoporučuji. Zkuste kalciovou mast a sprchování proude vody.
MUDr. Jan Šulc
různé
a este by som mala otzku ako sa daju vypocitat plodne dni kedy by sme mali spartnerom vyskusat
martina12
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pro výpočet plodných dnů najdete řadu kalkulaček na internetu. Jde vždy ale jen o odhady. Daleko spolehlivější jsou ovulační testy
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry vecer chcem sa spitat mam za sebou 3 zakroky a3 operacie vajecnikov teraz som v poriatku a dala som si robit imunologiu testy moze byt problem v imunologii
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte důvod operací ani nepíšete, o jaký problém se jedná. Takže nedokážu odpovědět
MUDr. Jan Šulc
různé
Ještě bych touto cestou chtěla poděkovat Vaší klinice Gest,jelikož vy jste mi pomohly k úspěšnému těhotenství a na řízení holčičky Adélky. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík. 
Vedení kliniky GEST jistě potěší, pokud dík napíšete i na mail info@gest.cz
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň.

Mám otázku ohľadne prsníka. Mám 25 rokov a v pravom prsniku pri sprchovaní v stoji stále nahmatám hrčku tvrdšiu ako keby ,,hrudkovitú,, cca 2 cm, keď dám ruku za hlavu alebo, keď ležím a prsia sú uvolnené ju neviem nahmatať alebo resp. nie je tvrdšia ako v stoji. Hrčku nahmatám vždy len z jedneho smeru, inak nie ani zhora dole hmatom po prsníku len z tej jednej strany.
Neviem, či mám dôvod na znepokojenie alebo nie a navštíviť lekára, v 11. mesiaci 2017 som bola na prevetívnej prehliadke, kedy gynekolog palpačne nič nenahmatal.

ďakujem vopred za Vašu odpoveď.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji kontrolu u gynekologa nebo v některé specializované poradně pro nemoci prsu. Asi nejde o nic vážného, jen vyšetřením to ale lze potvrdit
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, co si myslite o pouzivani ovulacnich testu? Je to zbytecne, pokud je snazeni o miminko v zacatcich? Snazime se, sex bude obden, ale rada bych se ujistila, ze ovulace jako takova probehla. Doporucil byste to? A kolik testu si mam udelat, abych mela jistotu, kdy a ze ovulace je? Dekuji
Zuza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že v prvních  3 až 4 měsících snahy o početí jsou ovulační testy zbytečné
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den. Posledni MS mi zacala 22.5. vecer, jako vzdy silna, zadna zmena. Da se to opravdu povazovat za prvni den MS nebo mam pocitat od 23.5.? Dekuji
Lu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jako první den cyklu se počítá ten den, kdy krvácení v plné intenzitě přijde do 9 hodin dopoledne. Tedy Váš první den je 23.5.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den podruhe, jeste bych mela dotaz. Snazime se s manzelem o miminko, psala jsem ohledne ovulace. Od patku pro jistotu sex kazdy den az do uterka. Dnes nevim, zda se podari. Muzu otehotnet, i pokud bych vynechala dnes sex a byl to zrovna den ovulace? Pripadne jak moc vadi sex, pokud bude partner opily?dekuji a zaroven se omlouvam za hloupe dotazy, zajima me, jak telo a vse kolem otehotneni funguje :)
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobry den, rada bych se zeptala na vypocet cca plodnych dnu. Cyklus mam pravidelny, dlouhy 27-29 dni, nejcasteji tech 28. MS trva obvykle 6 dni. Muzu mit i presto ovulaci drive, nez presne v pulce cyklu? Vetsinou priznaky pocituji jiz kolem 11.dne, tento mesic si myslim, ze jsem mela ovulaci Po nebo Ut. (Podle bolesti podbrisku). Posledni MS mi zacala v utery 22.5. vecer (ale byla silna jako vzdy, da se to pocitat tedy za prvni den?). Cyklus dlouhy 27 dni (pokud pocitam od utery) a v nedeli MS skoncila, tudiz trosku kratsi. Da se spolehnout na plodne dny 10. - 15. den cyklu treba? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I při pravidelném cyklu může ovulace přijít dříve, tedy cca 10. den, nebo i později -třeba 19. den. Více by řekly ovulační testy nebo měření bazální teploty. Takže plodné dny bych raději trochu rozšířil. Pohlavní styk bohatě stačí v plodných dnech ob den.
Není-li partner "zcela na mol", po stránce početí v tom není problém.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, rada bych se zeptala na prubeh ovulace. Ovulaci na sobe poznam, resp.dny kolem ovulace. Da se nejak s urcitosti zjistit, kdy presne je ovulace? V sobotu mi zacal trochu hlen, v nedeli vic. V pondeli me bolel podbrisek a cely den trochu nevolno. Zaroven kontroluji stav cipku a dnes se zda byt nejvyse. Da se z tohodle urcit, kdy je nejpravdepodobnejsi den ovulace? Taky bych se chtela zeptat, jestli je mozne mit ovulacni priznaky a zaroven nemit ovulaci = neuvolni se vajicko. Dekuji, Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Subjektivní příznaky stejně jako hodnocení stavu čípku jsou jen velmi nespolehlivé při stanovení termínu ovulace. Přesnější výsledek dají ovulační testy. Vše výše uvedené ale může být "pozitivní" a vajíčko se při tom nemusí uvolnit. 
Nejpřesnější je opakované UZ vyšetření, tzv. UZ folikulometrie
MUDr. Jan Šulc
různé
Hormonalni profil

Dobry den, mam FSH 10, LH 5, AMH 1,5 (vse mereno 2DC). Jaka je sance otehotneni?

Dekuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tyto výsledky otěhotnění nevylučují. Hodnota FSH je ovšem hraniční. Záleží na řadě dalších faktorech, především na Vašem věku
MUDr. Jan Šulc
různé
Je zenska ejakulace castym jevem ?
Petr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejde o častý jev
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, lze otěhotnět i bez pohlavního styku? Příkl. na wc, pokud jdu po partnerovi, který měl zrovna ejakulaci?
Markét
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobný způsob nechtěného otěhotnění je prakticky vyloučený.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, pane doktore, pred 3 tydny jsem podstoupila operaci na odstraneni mimodelozniho tehotenstvi, jednalo se o me prvni tehotenstvi (37 let), ne laparoskopickou. V roce 2015 jsem podstoupila laparoskopii v Cechach kvuli cyste a bylo mi receno, ze trpim endometriozou. Operace dopadla dobre, embrio se nachazelo na konci vejcovodu a ten byl ponechan. Nicmene pred 4 dny se mi udelala bulka pod stydkym pyskem asi 1 cm, a pred 2 dny se vytvoril otok. Ziju v Mexiku, a zdravotnicky system je tu problematicky. Do nemocnice jsem se vratila a bylo mi receno, ze se jeda o abses a dostala jsem ATB Amoxicilina 800 mg. Vzhledem k tomu, ze jsem pred rokem prodelalas zanety Coli a Aureus (bylo tam hodne resisteci na atb, nejsem si jista, ze amoxicil bude fungovat) obavam se, ze by to mohlo se mohlo jednat o projev zanetu, mozna i nabyteho v nemocnici. Potrebovala bych poradit, jake laboratorni testy si mam nechat vyhotovit? Dnes jsem si v trislech nahmatala bolestivou uzlinu a to je spatne znameni. Dekuji mnohokrat za pomoc.
Adele
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Testy z krve toho moc neprozradí. Smysl by mělo stanovení citlivosti z obsahu abscesu - t by ale vyžadovalo chirurgický zákrok, což zatím asi není nutné.
Předepsaná antibiotika doporučuji užívat a změnu zvažovat v případě, že by nebyl efekt po dobu 3 dní
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, můj problém není gynekologický, ale jakožto lékaře, který má jistě s výsledky krevních a močových testů zkušenosti, Vás prosím o pomoc, nevím, kam jinam se obrátit.

Léčím se s depresemi, sociální fobií, panickou a úzkostnou poruchou. Beru pravidelně antidepresiva, konkrétně Asentra sertralin (1-2 prášky denně ráno). Příští týden mám jít na odběry krve + moči.

Chtěla bych se, prosím, zeptat na následující:

1) projeví se antidepresiva na výsledcích a bude poznat, že je beru?
2) mám si vzít ráno před odběrem moči a krve prášek nebo raději až poté, aby testy výrazněji neovlivnily, pokud by se projevovaly?

Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jaké testy jsou plánované. Na výsledcích  většiny "běžných" testů se užívání antidepresiv podle mne nijak neprojeví. 
Užívejte, jak jste zvyklá. Na testy se neohlížejte
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, mam 44 rokov, som 5 rokov po radioterapii a brachyterapii maternice, menzen nemam, sliznicu nizku, aka je pravdepodovnost otehotnenia? dakujem
Silvia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobnost otěhotnění je podle mne hodně nízká. Přesnější odhad by byl možný na základě hormonálních testů.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,

Mám PCOS, děla mi hodně problému, ochlupení, nadváha, vypadávaní vlasu, akné. Prosím poradíte, zda je nemoc vyléčitelný. Jestli je šance mít normální život.
Děkují.
Evelina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léčení PCO syndromu je obtížné. Může pomoci nasazení léků snižujících hladinu mužských pohlavních hormonů -např. cyproteron acetátu (Androcur) - nebo i jen běžné hormonální antikoncepce. Někdy pomůže léčba Metforminem, zvážit lze i chirurgické ošetření vajíčníků- tzv. skarifikaci.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,
jaká má být ideální výška děložní sliznice v době ovulace?Doporučil byste kontryhel na zlepšení sliznice?Děkuji za odpověď.
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sliznice by době ovulace v ideálním případě měla být vysoká 8-10 mm. Ovšem otěhotnění je možné při vyšší i nižší sliznici. Znám případy, kdy ženy otěhotněly při výšce endometria 4 mm nebo třeba 15 mm. A nezapomínejme na mimoděložní těhotenství, tedy uchycení embrya v místě, kde není vůbec žádná děložní sliznice
Kontryhel nedoporučuji.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore, je mi 48 let, zatím mám pořád pravidelnou menstruaci po 28 dnech, uprostřed cyklu pozoruji zvýšenou sekreci hlenu, což by mělo značit plodné dny, ale už tři měsíce po sobě si dělám obden ovulační testy a vždy mi vyjde jen jedna čárka...tedy že ovulace není. Je možné, že už všechny cykly mám bez ovulace? Jaké je v tomto věku riziko otěhotnění? Děkuji za Váš názor a přeji hezký den.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Většina cyklů je v 48 letech bez ovulace. Pravděpodobnost otěhotnění je velmi nízká, ne ale nulová. Více by případně řeklo stanovení hormonu FSH mezi 2. a 5. dnem cyklu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den. Je mi 35 a mám problém s hypersexualitou. Když chvilku nemám sex už nedokážu myslet na nic jiného ve dne ani v noci. Už mi to negativně ovlivňuje i rodinný život. Je možné někde koupit nějaké léky které mi sníží produkci testosteronu nebo tak něco abych to nemusel vysvětlovat ještě před plno lidmi na urologii? Děkuji
Roman
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Svůj dotaz musíte směřovat na sexuologa. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, dá se na ultrazvuku vidět právě proběhlá ovulace?Byla jsem u lékaře na vyš. a říkal, že proběhla ovulace, že vidí trochu volné tekutiny za dělohou i drobné zakrvácení v děloze.Znamená to, že viděl právě proběhlou(tím myslím cca před několika hodinami, např.čtyřmi, pěti).Nebo to mohla být ovulace i starší(den, dva dny), kdy už vajíčko nebylo schopné oplození.A jak se vůbec pozná, jde-li to vůbec, na ultrazvuku právě nebo před několika hodinami proběhlá ovulace?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odhadnout z jednoho UZ vyšetření proběhlou ovulaci je poměrně obtížné.  Ideální je proto opakované vyšetření - tzv. UZ folikulometrie. Při ní vidíme růst folikulu, jeho zmizení, resp, přeměnu ve žluté tělísko a za dělohou se pak objevuje malé depo volné tekutiny.
Při pouze jednom vyšetření můžeme vidět právě jen volnou tekutinu a případně odhadovat počátek vzniku žlutého tělíska. 
Volná tekutina za dělohou se obvykle v řádu hodin až desítek hodin vstřebá - takže s jistou mírou spolehlivosti její přítomnost signalizuje ovulaci proběhlou před několika hodinami. Ovšem volná tekutina může mít i jinou příčinu vzniku než ovulaci.
Drobné zakrvácení v děloze, tedy tekutina v děložní dutině, může také mít více příčin
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore pokud budu brát Noretisteron 3x1 na vyvolání menstruace před operací, pozná lékařka podle sliznice 8 braní léků, jestli menstruace dorazí, nebo kdy by to poznala. Vím, že by menstruace měla dorazit do tří dnů. Řeším to kvůli operaci. Děkuji VELICE pane doktore Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spolehlivý signál, kdy a zda vůbec po užívání Norethisteronu, neexistuje. Pokud ale nedorazí několik dní po vysazení, velmi pravděpodobně pak nepřijde ani v nejbližších 2-3 týdnech
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,
jaká vyšetření provádí lékař, který je odborník na ultrazvuk. Jak žena pozná, že tento lékař má vzdělání v ultrazvucích, jestliže je dnes dělají téměř všichni lékaři. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Základní UZ by měl umět každý gynekolog. Specializovaná vyšetření, u těhotných například prvotrimestrální screening,  podrobné vyšetření srdce plodu, případně měření průtoků orgány plodu, v gynekologii pak například posuzování charakteru ovariálních rezistencí, by měl provádět jen lékař - specialista. 
Na internetových stránkách lze obvykle zjistit, kdo tímto specialistou je a kdo není. Existují také specializované UZ ambulance.

MUDr. Jan Šulc
různé
Pane doktore omlouvám se, ješte stále k vyvolání menstruace, pokud menstruace po 10 dnech nedorazí, tak může být sliznice vysoká a může dorazit, kdykoliv? velice děkuji. ZA DVA MĚSÍCE POVYROSTLA O 2mm, ale do nástupu jsou tři týdny, nevím, jestli lepší do toho nezasahovat nebo ji zkusit vyvolat? Nezlobte se, že to tak řeším, další termín by ted nevím, kdy byl. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Již jsem odpověděl, jak doporučuji postupovat
MUDr. Jan Šulc
různé
Pane doktore velice se omlouvá k předchozí otázce ohledně vyvolání menstruace před operací 14.3.2018 tesně po menstruaci měla sliznice 3mm dnes po dvouch měsících 5mm měřeno na jiném ultrazcuku, protože moje doktorka, to nechce řešit. Po menstruaci se mi vždy uleví. NEVÍM TEDY, JESTLI ZAČÍT BRAT NORETISTERON, NEBO NE? Citila bych se lépe, kdyby menstruace proběhla, před operací.Děkuji velice Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý den pane doktore, je mi 54 roků, menstruaci od července dostávám tak po třech měsících, v prosinci jsem dostala menstruaci 14.12.2018 a potom až 8.3.2018, od. toho 8.3.2018 jsem menstruaci neměla. Dnes jsem byla na gynekologii endometrium je 5mm, lékařka neví, jestli menstruace přijde? Já mám jít 4.6,2018 na operaci, mám si menstruaci vyvolat, nebo ne? velice vám děkuji, už několikrát jste mi poradil a vždy dobře. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete zkusit užít Norethisteron 3x1 tbl po 10 dní. Zda krvácení po této léčbě přijde, není jisté. Pokud by ale nepřišlo, nic se nestane.
MUDr. Jan Šulc
různé
Ráda bych se zeptala, po jak dlouhou dobu lze maximálně užívat Wobenzym? Děkuji
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný časový limit neznám. Ovšem s tímto přípravkem mám jen omezené zkušenosti - přiliš v jeho příznivé účinky nevěřím
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den,

nechala jsem si merit AMH a ukazal se mi v rozmezi dvou tydnu dva velmi odlisne vysledky. Jeden byl 1,02 a druhy 0,53. Jak je to mozne, kdyz to bylo ve stejne laboratori? Muze to ovlivnit to, ze jsem dva tydny po revizi ve 12. tydnu a v krvi je jeste HCG a hormony nejsou stabilni?

Jaky je vas nazor na spolehlivost mereni AMH?

Lze ve vasem centru zmerit AMH a kdy ho merite?
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Takto záhy po konci těhotenství nejsou hormonální hladiny ještě zpět v normálu. Nakolik jsou ovlivněny hladinu AMH , nevím.   O hladinách v šestinedělí nemám k dispozici dostatek informací
Obecně nepovažuji vyšetřování hormonálních hladin v šestinedělí za racionální.
MUDr. Jan Šulc
různé
Vazeny pane doktore,

zjistili mi ureaplasma parvum, ale muj gynekolog rikal, ze zaleceni neni nutne pred dalsim tehotenstvim. Prodelala jsem samovolny potrat. Povazujete leceni ATB u teto ureaplasmy za nutne? Dekuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, léčba podle mne není nezbytná
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, co gynekolog dělá, když žena nedokáže vylézt na křeslo kvůli zdravotním problémům.
Děkuji za odpověď.
Květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Moderní křesla se dají polohovat nebo je možné vyšetření na lehátku. V leže ale může být obtížné odebrat cytologii. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň, mám fyzicky náročnú prácu, kde zdvíham a nosím ťažšie veci. Čisto teoreticky, môže nosenie ťažkých bremien cca. 15 kg spôsobiť u žien nejaké gynekologické problémy?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zdravé ženě by taková práce neměla způsobit žádné gynekologické problémy. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den 10.4. jsem měla ovulaci a 11.4. plodný den s tím že jsem měla 11.4. nechráněný pohlavní styk myslíte, že mohu být těhotná? Děkuji
Gabriella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotná být můžete.
MUDr. Jan Šulc
různé
Vážený pane doktore,
dovolte abych velice ocenila Vaši poradnu. Je úžasné vidět jak pracuje (zřejmě ve svém volném čase) profesionál. Přeji mnoho zdaru v práci i v životě.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za poděkování. Vždy potěší.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může dojít k početí 4 dny před MS. náhodně jsem si udělala ovulační test ten ukázal// tak byl styk. Momentálně mám 5 dní zpožděnou MS ale těhotenský test stále negativní. děkuji
luca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K ovulaci může dojít i několik dní před očekávaným termínem menses. Pak je početí možné
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den Pane doktore prosím vás asi před 10 dny jsem na sobě měla hodně těsné kalhoty při chůzi venku jsem cítila bolest jak mě to řeže a tlačí byla jsem v tom asi 3 hodiny po pár dnech se mi něco udělalo v místě ochlupení jakoby nad kliktorisem myslela jsem že je to akné a vymáčkla jsem to a nechala být . Po dalším dnu jsem si všimla že tam mám červené místo otevřené a kousek od toho malé dva puchýře které nebolí jen to bylo oteklé . V lékarně mě Paní poradila ať to zanícené mažu Framykoinem a ty puchýře nechám že to praskne samo . Framykoin mám doma a mažu již týden je to lepší , ale ty puchýře tam mám pořád co s tím pane doktore nebolí to nesvědí nic a nemohla jsem se nikde nakazit jsem dva měsíce bez sexu . Můj Dr tam není . Není to na sliznice , ale nad tím kliktorisem v tom místě ochlupení jako by mezi nevím jak to popsat . Děkuji za Váš názor Dodatek na sliznice jsem od Dr měla Elocom pro vznik
Leukoplakie která po 14 dnech se ztratila mazala jsem dva měsíce děkuji
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku moc neporadím. Nemyslím ale, že by šlo o něco vážného. Doporučuji nosit volné oblečení, které nebude dotčené místo dráždit a sprchovat opakovaně proudem vody.
Neupraví-li se nález do týdne, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda když užívá přípravek DoxyHEXAL při nočních směnách, mám si jej brát ráno, když přijdu z práce a jdu spát, nebo až když vstanu a chystám se pomalu do práce? Děkuji za odpověď.
Zimis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě neužívejte, než si jdete lehnout - tabletky se mají brát ve vzpřímené poloze a dostatečně zapít - viz příbalový letáček
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore, je mi 53 roků poslední tři menstruace mám po dvou měsících přibližne. Mám podstoupit operaci štítná žláza, nechtěl by operatér abych do sebe dávala nějaké hormony, já, ale nevím kdy menstruaci dostanu.Poslední menstruaci jsem měla 8.3.2018 jak bych měla postupovat ŠLO BY TO NĚKAK VYVOLAT NA PRVNÍ TÝDEN V KVĚTNU? DĚKUJI JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jinak než pomocí hormonů cyklus ovlivnit nelze. Užívejte Norethisteron 3x1 tbl od 23. do  29.4. Krvácení by pak mělo přijít za několik dní. myslím, že operatérovi by to nemělo vadit
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, za jak dlouho po revizi delohy lze delat vysetreni jako hormonalni profil /AMH/ nebo imunologii?

Dekuji.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odběr krve na stanovení hormonálního profilu lze odebrat při první menstruaci. AMH lze vyšetřovat prakticky kdykoli. Pokud jde o imunologické vyšetření záleží na tom, proč by mělo být provedeno. nejspíše bude třeba vyčkat po šestinedělí
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se můžeme s manželem pokoušet o dítě pokud bere zrovna ATB a lékař ještě neví, zda má v noze streptokoka nebo nemoc- růže. Mohou se tato onemocnění přenést pohl. stykem nebo může ovlivnit případný plod? Dlouho se snažíme o dítě a zrovna mi vyšel pozitivní ovu. test.
Děkuji za odpověď.
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O početí se snažit můžete. Antibiotika ani onemocnění dolní končetiny nevaí
MUDr. Jan Šulc