Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den,pane doktore,
prosím o názor k praskající sliznici na vnitřní straně stydkých pysků.Je mi 40 let, před tím žádné gynekologické problémy, jen občas svědění. Praskání je nepříjemné, štípe to, 1 větší prasklina je asi 3 cm dlouhá a vede směrem od klitorisu směrem nahoru - čím je vhodné mazat? Čím to může být způsobeno? Používám na místa pouze mýdla určená pro intim hygienu. Pohlavnímu styku se teď vyhýbám.
Děkuji předem za odborný názor a Vaši pomoc. - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je těžké posoudit, o co jde. Do úvahy přichází mykóza. Zkuste Canesten creme 2x denně po dobu 10 dní. A pokud možno vůbec neužívejte žádné mýdlo, pouze genitál sprchujte. Při neúspěchu navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý večer chcela by som sa spýtať či si môžem vtierať Alpicort F proti vypadávaniu vlasov s obsahom hormónov a kortikoidov ak mám cysty v prsníku najvačšia cca 2cm a mávam aj silnejšiu menštruáciu.Mám 45 rokov.Ďakujem za vašu odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že tento lék s kortikoidy užít můžete

MUDr. Jan Šulc

různé
Chci se zeptat, zda to může mít vazbu na váhu, mám 51 na 160 cm, někdy se snažím 1-2 kg shodit, po nějaké době se mi často zdá, že ovulace není. Děkuji
Alena doplnění
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý den,
chci se zeptat na ovulaci, je mi 33 a začínáme pracovat na miminku a myslím si, že nemám ovulaci v každém cyklu. Můžete mi říci, s čím to může souviset? Měsíčky mám celkem pravidelné. Mám trochu obavu, zda to může souviset s nějakou sníženou funkcí vaječníků a jak se to dá poznat? Dá se nějak poznat, že vaječníky nejsou ok třeba z ultrazvuku. Jak mohu činnost vaječníků povzbudit?děkuji - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především by bylo dobře ovulaci opravdu pečlivě sledovat - buď ovulačními testy nebo alespoň měřením bazální teploty.

Přesněji lze ovulaci sledovat sérií UZ vyšetření. Na vaječníku vidíme dutinku, která se jmenuje folikul, rosta, dosáhne průměru něco kolem 2 cm a pak zmizí. Tak vypadá ovulace.

Pokud budou alespoň některé cykly s ovulací, nemyslím, že musíte něco podnikat. Zdaleka ne každá žena totiž ovuluje každý měsíc.

Jak na tom Vaše vaječníky jsou s "výhledem do budoucnosti" lze zjistit stanovením hormonu AMH.

Pokud jde o váhu, určitě dramaticky nehubněte. Dosažení tzv. podkritické hmotnosti ovulaci blokuje

MUDr. Jan Šukc

různé
Dobrý den. Partnerka neměla orgasmus do 30 let a to už porodila dceru a díky chybějícímu orgasmu ji manžel začal mlátit ze žárlivosti, neb byl přesvědčený,že když to nemá doma, určitě to hledá jinde. Tak se nakonec rozvedla. V práci pak poznala staršího muže a ten po prvním milování věděl, o co jde. A měla ve 30 poprvé orgasmus. Po 15 letech poznala mě a já jsem při první intimitě veděl taky. Její jinak nádherná vulva má tu chybu, že má klitoris daleko vpředu, až skoro u spojení velkých pysků, cca 3 -4 cm od poševního vstupu, takže bez hlazení rukou (já nebo sama) orgasmus nemá. Prožili jsme krásných 25 let s tisíci orgasmů a mně je divné, že žádný z gynekologů/žek ji na tuto okamžitě viditelnou věc neupozornil/a. Mohli by jí pomocí pár slov zbavit traumatu. Zajímá mě, zda třeba Vy byste si všimnul, když i já, sice se sbírkou titulů a 2 vysokými školami, ale ne lékař jsem hned viděl. Nezlobte se za divný dotaz.
ZdenekDěda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno 9.10.
různé
Dobrý den, potřebuji přes víkend oddálit měsíčky. Už druhý den si vařím čaj z majoránky a jím hodně kyselé citróny, tedy piju jejich neředěnou štávu. Chtěla bych se zeptat, jestli si nemohu nějak moc cyklus rozházet, když si to takto o čtyři dny posunu. Jestli se po čtyřech dnech dostaví, nebo příjdou až za dalších 25 dnů. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S popsaným způsobem odsunu menses nemám zkušenosti. Obávám se, že nemusí fungovat

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den. Partnerka neměla orgasmus do 30 let a to už porodila dceru a díky chybějícímu orgasmu ji manžel začal mlátit ze žárlivosti, neb byl přesvědčený,že když to nemá doma, určitě to hledá jinde. Tak se nakonec rozvedla. V práci pak poznala staršího muže a ten po prvním milování věděl, o co jde. A měla ve 30 poprvé orgasmus. Po 15 letech poznala mě a já jsem při první intimitě veděl taky. Její jinak nádherná vulva má tu chybu, že má klitoris daleko vpředu, až skoro u spojení velkých pysků, cca 3 -4 cm od poševního vstupu, takže bez hlazení rukou (já nebo sama) orgasmus nemá. Prožili jsme krásných 25 let s tisíci orgasmů a mně je divné, že žádný z gynekologů/žek ji na tuto okamžitě viditelnou věc neupozornil/a. Mohli by jí pomocí pár slov zbavit traumatu. Zajímá mě, zda třeba Vy byste si všimnul, když i já, sice se sbírkou titulů a 2 vysokými školami, ale ne lékař jsem hned viděl. Nezlobte se za divný dotaz.
Zdenek děda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uložení klitoris je velmi variabilní. 3-4cm od poševního vstupu je sice o něco více než je obvyklé, ale jde stále o variantu normálu

Některé ženy dosahují orgasmu pouze drážděním klitoris a ne při klasickém pohlavním styku. Na uložení klitoris to až tak nezáleží.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, v cervenci zjsitena cysta 2x3 cm na pravem vajecniku , koncem srpna vysazena antikoncepce, probehlo klasicke krvaceni po vynechani, ovu testy negat. po 28 dnech klasicka menstruace ( 25.9.-1.10.) vcera navsteva u gynekologa pro kontorlu te cysty- rekl mi ze jsou dve varianty bud 1. cysta se vstrebala a zustal tam jen nepatrny zbytek ci 2. cysta je jiz uplne pryc a na pravem vajecniku je folikul cca 1 cm, na levem vajecniku videl folikul cca 1 cm( pry odpovida menstruaci) -tudiz ovulace nabehla jak mela,ale nyni dilema vzhledem k tomu pravemu vajecniku,kdyz lekar nevi zda porustatek ci take ovulace, snazime se o miminko,avsak mame v rodine cca 10 dvojcat ( 1 i 2 vajecnych) uprimne bych byla mnohem radeji kdyz bych cekala jen 1 miminko, zajimalo by mne jaka je sance otehotneni z obou folikulu( vzhledem ke stejne velikosti tipuji ze ovuluji z obou vajecniku) ci pripadne by bylo bezpecnejsi, pockat na dalsi ovu a doufat ze bude 1 folikul, 1. porod 2015 ( vim ze byl 1 fol)
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Folikl 10 mm, dokonce i několik takto velkých folikulů,  je běžný nález. Vůbec neznamená, že budete ovulovat. A již vůbec ne, že by došlo k dvojité ovulaci. K průkazu ovulace je třeba opakované UZ vyšetření. Folikl musí dosáhnout minimálně 18 mm a pak zmizet, resp. se přeměnit v žluté tělísko

MUDr. Jan Šulc

různé
Chtěla bych se zeptat, jestli se uvádí v zdravotní dokumentaci poprvé u gynekologa, že pacientka je panna, případně, může požádat o to, aby se to tam neuvádělo. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato informace je důležitá a do dokumentace se uvádí

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda jít za lékařkou, nebo zkusím samoléčbu. Při končící menstruaci mě začaly pálit a svědit zevní rodidla. Ale výtok žádný nemám (myslela jsem, že je to počínající kvasinková infekce), ale opravdu problém není uvnitř, ale zvenčí. Dívala jsem se zrcátkem a mám jakoby zarudlou vyrážku od zevních rodidel, která směřuje skoro až k tříslům. Je možné, že se to stalo např. po použití nějakých neprodyšných vložek? Nebo to může značit i nějakou nemoc? Případně jakou mast koupit? Něco na opruzeniny, nebo tedy na kvasinkovou infekci - tu ale znám a takto se nikdy neprojevovala... Děkuji moc za Váš čas! Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku je těžké posoudit, o co jde, ale opravdu by mohlo jít o pomnožení kvasinek na povrchu rodidel. Pak nemusí být výtok. Zkuste Canesten mast. Pokud se ale stav během několika dní nezlepší, navštivte lékaře. Canesten do návštěvy u lékaře. Genitál jen sprchujte vodou, neužívejte mýdlo. Noste volné oblečení a jen bavlněné prádlo. Souvislost s užitím ne zcela ideálních vložek je možná

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, rozhodování bylo těžký, ale nakonec jsem se na gynekologii objednala. Moje první návštěva. Hodinu před vyšetřením se mám vyčůrat, pak vypít litr vody a už nečůrat, aby byl močový měchýř plný. Co tam budou se mnou dělat? Mám strach jako malá holka a couvnout už asi nejde. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plný měchýř je třeba při UZ vyšetření přes břišní stěnu. To by mohl být důvod. Přesně Vám to ale musí říci na gynekologii, kam jste objednána. Na našem pracovišti podobná opatření nevyžadujeme

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je teoreticky možné aby mi gynekológ predpísal metformin ak mám zvýšené hladiny androgenov? Alebo to musí predpísať iný lekár? Beriem Diane 35, ale vôbec mi to nepomáha ... Spironolakton som brala 3 mesiace no doktor mi to nechcel už viac predpísať.... Je ešte nejaký iný liek s antiandrogennym účinkom ktorý by som mohla brať s Diane aby sa účinok zvýšil? Ide mi hlavne o liečbu akné a mastnej pleti
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Efekt Metforminu na akné není jistý. Zvážil bych nasazení Androcuru - pozor musí se brát s antikoncepcí. Je-li hlavním problémem akné, doporučil bych konzultaci dermatologa. Vyšší hladina androgenů nemusí být jedinou příčinou

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, mala som užívat tento cyklus clostilbegyt od 3 dna menštruačného c. a to 5 dní. Takže 3. den som si dala tabletku a mala som pokračovat zasa na druhý den ale som zabudla. Takže som liečbu prerušila, vlastne som zjedla len jedinu tabletku tu na tretí den. Chcem sa opýtat či sa s manželom môžeme snažit aj tak o dietatko či sa v prípade otehotnenia, nemôže poškodit plod ked nebola liečba ako mala byt. Užívam aj inofolic, preto myslím že šanca na otehotnenie tam je. Zaujíma ma len ta jedna tabletka či nemôže ovplyvnit negatívne prípadne tehotenstvo, DAKUJEM za odpoved.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užitá jedna tbl Clostilbegytu nepředstavuje žádné riziko

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den.Již jsem si k Vám do poradny psala jednou.Už se mi 2x stalo,že vždy do dvou dnů po styku se mi rozběhnul zánět močových cest.Momentálně beru atb ne přeléčení (během 3 měsíců již podruhé).Dnes jsem byla ještě i na gynekologii,abych vyloučila nějaký ženský problém,tam je vše v pořádku.Dr mi preventivně předepsal Cotrimoxazol AL forte,že si mám vzít vždy po styku 1 tabletku (ústně).A tak zkusit 3x a pokud se žádné problémy nevyskytnou,tak po dalšímu styku vynechat.Jen jsem se dočetla,že i tyto léky jsou atb,proto bych Vás poprosila i o Váš názor na tuto léčbu.Za poslední roky jsem neměla díky HA chuť na sex,po vysazení je to nyní lepší,chuť se mi opět vrací,což jsme ocenili já i manžel.Je možné,že teď po takové době "půstu"je mé tělo víc háklivé na případné bakterie tam dole?Jinak jsem zánět moč.cest měla asi 2x za život a to nezávisle na sexu.Hygienu samozdřejmě dodržujeme oba.Ještě jsem četla,že i kapky Phyteneo Spasmophyt jsou dobré při těchto problémech.Předem děkuji. - otázka upravena poradcem
Zánět močového měchýře po styku
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba by se měla odvíjet od kultivačního vyšetření moče i pochvy. Nemyslím, že by byla souvislost s opakovaných Vašich potíží s vysazením antikoncepce. Větší chuť na sex je po vysazení antiko častým jevem

S uvedenými kapkami nemám zkušenost

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat na Malich stydkých pyskach. Jakoby na té kůži ne u pochvy , ale víš ( omlouvám se neumím to popsat ) mám svědivé místo a cítím tam hrbolek který svědí ne pořád jen když se umývám nebo po toaletě . Stalo s že jsem to i při utírání škrabala . Nebolí to nemám výtoky ani žádné gynekologické problémy . Užívám Antikoncepci a mám stálého partnera již několik let . Holim se pravidelně a po holení mám problémy se svědění také jen nevím proč na tom jednom místě je malinký hrbolek který občas svědí hlavně když na to myslím. Můj věk je 37 let . Je možné že jak to škrábu občas že to zduřelo a už to škrábu podvědomě děkuji gynekologicky jsem zdravá chodím na kontroly pravidelně .
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké posoudit, o co jde. Jednou z možností je ucpaný vývod kožní žlázky. Doporučuji upozornit na tento hrbolek gynekologa při pravidelném vyšetření

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň, mám 21 rokov a v ľavom prsníku mam dva zväčšujúce sa adenómy cca 2cm. Lekárka mi odporúčila kontrolu raz ročne ale najnovšie pozorujem aj vtiahnutú bradavku a mierny mliečnobiely výtok z tohto prsníka. Sú tieto príznaky bežné pri adenómoch?
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poraďte se se specialistou pro onemocnění prsu v některé mamologické (=senologické) poradně

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu.
Je mi 32 let, mám 2 děti (10 a 4 roky). Od 16let se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy (poslední 2 roky beru letrox 200 mg, dříve dávky 100 a 150 mg), sezónně Xyzal na alergické projevy (cca březen-září, především pyl). Letos podstupuji u svého alergologa léčbu Grazaxem.
Od listopadu 2016 pozoruji, že nabírám kila (od listopadu do asi května jsem nabrala 6-7 kilo) a značně mi padají vlasy (dle mé dlouholeté kadeřnice jsem přišla o čtvrtinu i více vlasů). Oboje se mi nedaří korigovat.
Od jara do podzimu vesluji a po zbytek roku po víkendech také sportuji (rychlá chůze, běh, lyže).
Měřím 172 cm a momentálně jsem se s váhou přehoupla přes 70 kg.
Stravuji se dlouhodobě stejně (nazvala bych to rozumnou stravou - dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, luštěniny, maso, ryby).
V práci se příliš nestresuji.
U endokrinologa mě posílají na gynekologii, kam jdu v prosinci (na pravidelnou prohlídku). Mám trvat na nějakém komplexnějším vyšetření? Nebo mám začít u svého praktického lékaře?
Děkuji.
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil odběr hormonů FSH, LH, testosteronu a SHBG(Sexala hormon binding globulin) mezi 2. a 5. dnem cyklu

Obávám se, že gynekolog, který se nespecializuje na endokrinologii, Váš problém nevyřeší. Spíše by se tomu měl věnovat endokrinolog.

Problém s výpadem vlasů by mohlo zlepšit nasazení hormonální antikoncepce s antiandrogenním efektem- např. Diane 35

Pokud jde o váhový přírůstek, nepomůže-li endokrinolog, budete asi muset ještě více "přitvrdit".  Bude-li Váš kalorický výdej vyšší než příjem, Vaše hmotnost stoupat dlouhodobě nemůže

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, mám panickou hrůzu z první návštěvy na gynekologii (doposud panna). Kamarádka mi doporučila panáka slivovice nebo antidepresiva. Antidepresiva jsou ale pouze na lékařský předpis a když do sebe kopnu panáka slivovice, tak mám strach, že alkohol na mě lékař s určitostí pozná. Na internetu jsem našla, že před vyšetřením na gynekologii mohou ženy užít Gelsemium sempervirens 15 nebo 30 C. Prosím, nemáte zkušenosti od svých pacientek, jak tento přípravek pomáhá a jestli dokáže v ordinaci gynekologa odbourat strach. Hodně by mi tato informace pomohla. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S uvedeným přípravkem nemám žádné zkušenosti. Antidepresiva jsou nesmysl. Myslím, že panáka si dát můžete a případně to i lékaři přiznejte. Dobrý lékař by to měl pochopit.

MUDr. Jan Šulc

různé
Děkuji za odpověď chci se zeptat ještě, co způsobují anovulační cykly? Musí být vždy nějaký problém nebo to tak prostě je?
Ali
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anovulační cykly nemusí žena vůbec vnímat. Může mít i zcela pravidelnou menstruaci. Poměrně často se ale při problémech s ovulací objevuje nepravidelnost v krvácení. A bez ovulace také nelze otěhotnět

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore.
Mám 5-letou dceru. Po každém čůrání si za pár minut 1x až 2x ještě učůrne. Je to malá kapička. Můžete mi prosím poradit, v čem může být problém a jak ho řešit?Děkuji.
Hana Duplinská
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Navštivte dětského lékaře

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
chci se zeptat, zda lze vždy přesně poznat ovulaci dle hlenu, někdy mám v půlce cyklu hustý bílkový hlen a hojně sekrece, někdy méně, je to tak, že když je sekret slabší ovulace chybí? Může být ovulace i bez silné sekrece?
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Většinou ale dle množství a kvality hlenu lze ovulaci odhadovat jen dost nespolehlivě. Ovulace může proběhnout i bez větší změny hlenu a naopak. Daleko přesnější jsou testy z moče, případě ultrazvukové kontroly

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, chtela bych se zeptat na ovulaci. MS mi zacala 11.9. a trvala cca 5 dni, cyklus mam nejcasteji 28. dni (obcas 27 nebo 29). Posledni mesice pozoruji, ze 10 dni od zacatku MS mam priznaky ovulace (nyni tedy dnes 19.9.). Poznam to vzdy hlavne podle delozniho hlenu, take je mi nekdy mirne spatne a boli me prsa. Je mozne, ze ovulace opravdu probiha takto drive - jiz vlastne 10.den cyklu? Zadala jsem si hodnoty do ovul.kalkulacky a vyslo mi, ze bych plodne dny mela mit az za tyden. Je mi jasne, ze kalkulacky jsou pouze orientacni, ale splest se o tyden? A mohu se jeste zeptat, zda pokazde, kdyz ovulaci poznam, opravdu nastane plodne obdobi? Muze se stat, ze mam priznaky ovulace, ale vajicko se presto neuvolni? Dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulovat můžete i 10.-11.den. Změny hlenu samotnou ovulaci o něco předchází.

K Vašemu dalšímu dotazu - ano, i příznacích ovulace nemusí k uvolnění vajíčka vždy dojít

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
kolik procent žen z populace je schopno ve 41 letech spontánně otěhotnět a donosit zdravé dítě? Děkuji za odpověd
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech, protože jedna věc je věk kalendářní a druhá věk biologický.

Neznám žádné spolehlivé statistiky - mohu pouze odhadovat na základě svých zkušeností. Odhaduji to na cca 10-15%.

MUDr. Jan Šulc

různé
Když mi narostlo pravé prso větší než druhé, je to normální. Četla jsem že by to mělo být naopak, že ženy mají větší levé a pravé menší. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální a nejde o nic až tak neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

různé
Vždy před menstruací mám citlivá prsa.Nyní 2 týdny před očekávanou menstruací také,ale pravé mě bolí výrazněji než levé.Bradavky ne,ale prsa jsou citlivá,jakoby těžká,ovšem to pravé výrazně více-Může to být?Je mi 48 let
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o poměrně častý jev. Podkladem je zvýšená citlivost prsů na hormonální změny

MUDr. Jan Šulc

různé
Mám asi dost zvláštní dotaz, ale já se otužiji. Můj poslední rekord před Vánoci je voda 1.5°C pod bodem mrazu. Letos chci překonat – 2°C. Může celoroční, teda hlavně podzimní a zimní otužování posilovat genitálie ženy, aby se vytvářely obrané látky proti infekcím a tak. Zatím jsem totiž na nic netrpěla. Děkuji za odpověď
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otužování obecně posiluje imunitu organismu. Zda konkrétně posiluje obranyschopnost genitálu, není podle mých znalostí prokázáno

MUDr. Jan Šulc

různé
Co je na tom pravdy ??? že menstruační krev zapáchá podle toho, co žena zrovna jedla a tím může eliminovat sílu zápachu při menstruaci. Děkuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nic podobného jsem neslyšel ani  jsem o tom nečetl

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
mám zvláštní dotaz, je možné v ČR podstoupit operaci, která by obnovila panenskou blánu? Pokud ano, jak vysoko se přibližně pohybuje cena za takový zákrok? Je možné operaci podstoupit v jakékoli nemocnici, nebo existují specializovaná pracoviště? Byla jsem zneužita, jedná se pro mě o velice nepříjemnou zkušenost. Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, zda a kde by se v ČR podobná operace dala podstoupit. Určitě nejde o běžný výkon. Možná na některé klinice plastické chirurgie?

MUDr. Jan Šulc

různé
Jsem panna a k tomu docela stydlivá. Mám problém docházet i na rehabilitaci, pokud je tam masér muž, ale přátele mám většinou muže, jsou upřímnější a nejsou to drbny. Rozhodla jsem se, že bych také zašla na gynekologii jako ostatní ženy. Kamarádka mi říkala, že je lepší muž - gynekolog, že je jemnější a chápavější. Ale doposud na mě cizí muž nesáhl, kdyby tím prvním byl gynekolog, asi bych se hodně moc styděla. Prosím, co je lepší muž nebo žena. Hodně kamarádek mi říkalo, že muži gynekologové jsou lepší, ale já se stydím. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že se dá obecně odpovědět. Vždy bude záležet na konkrétním lékaři

MUDr. Jan Šulc

různé
Ještě s nikým jsem to neděla a o samovolný potrat jít tedy asi nemohlo. Uprostřed cyklu jsem dva dni drobně špinila. Je to prý ovulační krvácení a je běžné. Když jsem se šla tentokrát vyčurat, v záchodové míse plavaly jako by kusy staré červené tkáně v bílém hlenu. Může to být kus sliznice z dělohy. Děkuju za odpoveď
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku nelze dost dobře posoudit, o co se jedná. Může jít také např. o kousky sražené krve  ...??

MUDr. Jan Šulc

různé
Může se při ovulačním špinění koupat.Děkuju
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li krvácení velmi slabé, koupat se můžete. Je-li silnější, je lepší jen sprcha

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktrore, byla jsem u nás v nemocnici na ultrazvuku, byli tam dva přislušníci a jeden zdravotní a nějakou paní tmave pleti z utečenského tábora. Bohužel jsem šla na řadu po té paní, vím, že to nemusí nic znamenat, ale o lidech cizincích v táborech se píše, že jsou nakaženy různými nemocemi. Zdravotnice, která paní doprovázela jsem se zeptala, jestli bych nemohla jít na řadu před paní, že mám špatný pocit. Zdravotnice z doprovodu byla vstřícná a řekla at jdu před nimi na řadu. Bohužel v nemocnici, jsem šla na řadu, až po paní a mám z toho špatný pocit, Šlo o gynekologický ultrazvuk, říkala jsem si, že tam chvíli přede mnou ležela paní, jestli se nemůžu nějak nakazit? možná jsem to měla odmítnout. Děkuji za odpověd. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné riziko nákazy Vám nehrozí

MUDr. Jan Šulc

různé
Pane doktore, i když vím, že jste gynekolog, zkusím se zeptat. Partnerovi je 60 a tři roky bere cialis - bez něj to prostě nešlo. Mám ale pocit, že v poslední době cialis přestává fungovat, partner si navíc začal ještě víc stěžovat na různé zdravotní neduhy (asi nesouvisí s cialisem). Jsou zkušenosti s dlouhodobým užíváním tohoto léku? Může se stát, že přestane stačit? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám v tomto směru dostatek informací. Obraťte se se svým dotazem na sexuologa

MUDr. Jan Šulc

různé
Jsem zralá žena po 40 ale bohužel na to nevypadám.Jsou lidi co si myslí že jsem 25 holka a podle toho se vůči mě chovají. Začíná mi vadit oslovení slečno. Mám strach aby mi nějak nezmutovaly hormony, ty ženské.Je to možné že by se nějak stala chyba a estrogen s progesteronem nefungovaly jak měly.Děkuju
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neumím odpovědět. Přijde mi, že Váš dotaz je spíše pro psychologa než pro gynekologa

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, pane doktore, ještě bych se Vás chtěla zeptat, ale nevím, jestli mi dokážete poradit. Trápím se samovolným orgasmem a poprvé, když se projevily jeho účinky, tak jsem byla velice zmatená, protože jsem doposud neměla pohlavní styk. Setkala jsem se s něčím, co jsem si nedovedla i jako dospělá vysvětlit. Nemám zkušenosti ani s análním pohlavním stykem, ani s jakoukoliv formou masturbace. Vyhledala jsem proto ambulanci psychologa, který se mě při sezení snažil uklidnit, že je to součást mého života a že se tomu nemám bránit a vliv může mít i stres (studium na VŠ), nebo mi psycholog doporučil pro tlumení orgasmu antidepresiva, ale ty nechci brát. Mají špatný vliv na organizmus. Nyní během několika posledních měsíčků mě samovolný orgasmus pěkně trápil. Je normální, aby se projevil i během měsíčků. Jsem z toho docela zoufalá, moc mě bolí podbříšek. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.¨

S podobnými problémy se nesetkávám. Poradit neumím. Možná by spíše než gynekolog poradil sexuolog

MUDr. Jan Šulc

různé
Co je to? zkoušela jsem si zasouvat prst a na koci bylo něco hodně měkkého a lepkavého. je to děložní čípek?
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děložní čípek lze prstem dohmátnout, ale není úplně měkký

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, měla bych prosím otázku. MS mívám pravidelnou, cykly 28 dní jen v srpnu jsem měla 3 dny zpoždění. Poslední MS byla 6.8. a trvala 6 dní. Ovulaci si hlídám přes ovulacni testy tu mívám kolem 14-15 DC. Tenhle měsíc měla MS přijít dnes, ale zatim nic a ani žádné příznaky na MS jako jindy. S přítelem jsem.měla pohlavní styk 12.8. a ovulacni test byl pozitivní 18.8. a podle bolesti to tak nejspíš také bylo. Myslíte, že by se to mohlo povést i když byl styk jen toho 12.8. ? a do ovulky bylo takhle daleko? Mám staženou aplikaci menstruační kalendář v mobilu, která mi. ukazuje i plodné dny atd. a od 13.8. tedy den po styku byla šance na těhotenství střední a o dva dny později už vysoká a poté za cca 4 dny poziivni test na ovulaci. Už víc jak týden mě bolí prsa a mám 3 dny zácpu, na kterou jinak netrpím, jim ovoce a zeleninu. Myslíte, ze podle styku a podle pozitivního testu na ovu bych měla nějakou šanci otěhotnět? Neni to není možné. Děkuji moc za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výjimečně dokáží spermie přežít v genitálu ženy i 4-6 dní. A i pak mohou oplodnit vajíčko.  Pokud byl  test pozitivní 18.8., ovulace nastala až 19. či 20.8. Otěhotnění ze styku 12.8. je proto podle mne hodně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, možná se budete mému dotazu smát, ale - co dělat, pokud by v té Severní Korei přeci jen odpálii něco jaderného? Jsem ve 26. týdnu těhotenství. Člověk si pořád říká, že jemu se to stát nemůže, ale dejme tomu, že taková situace nastane. Je nějká ochrana před radiací - jod nebo něco, co se dá užít? Děkuju za odpověď.
Ludmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám žádnou obecně použitelnou radu. O postupu by musely dle aktuální situace rozhodovat orgány státní správy

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den ja bich se hctela zeptat jesti je normálně ze 5 denní miminko krvácí vaginalne v Británii doktori rekly ze je to dětská perioda nespokojuje me to este sem nikdy nic také sem neslisela jestli můžete tak mi nato odpovidejte je to moje segry babetko je velmi rozrusena prosíme o pomoc .
mm natala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dotaz musíte adresovat specialistovi - neonatologovi nebo pediatrovi

MUDr. Jan Šulc

různé
Někdy při menstruaci pozoruji v krvi takové jakoby krvavé malé nočky, co je to?
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nejspíše jde buď o kousky sliznice nebo o krevní sraženiny. Ani v jednom případě se nejedná o něco neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, pane doktore. Mohu se zeptat, zda by bylo možné, aby zena otěhotněla např. na wc při utirani toaletnim papirem, kdyz chvíli pred ni na tomto zachode byla jina zena, ktera se utirala stejnym papirem, ale třeba predtim si neumyla ruce a mohla je mít např. trochu od spermatu? Bojím se chodit na wc po někom, protože me hrozí tato, mozna trochu paranoidní, představa. Moc děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Vaše obavy jsou zbytečné

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, pane doktore, při každé menstruaci mám problémy se zácpou. Je to normální?
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to úplně běžné, ale u některých žen se podobné potíže vyskytují

MUDr. Jan Šulc

různé
Je mi 43 let a jsem nyní po těžším úrazu nohy. Od 7.8 se léčím na chirurgii. K zmírnění otoku a zánětu užívám 3x denně po dvou tabletkách Aescin. Nikdy jsem tento lék neužívala a v příbalovém létáku jsem si přečetla, že užívání tohoto léku může ovlivňovat krvácení z dělohy. Měsíčky mi přišly jak měly, ale mám strach, aby Aescin nějak neovlivnil jejich průběh. Obvykle mám měsíčky 3 až 4 dny. Děkuji za odpověď
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko ovlivnění menstruace je nízké. A i kdyby k němu došlo, jde o přechodný vliv, který se upraví. Myslím, že můžete užívat bez obav.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den,
muze zena snadneji dosahnout mokreho orgasmu, nez normalniho posevniho ci klitorialniho? Pritelkyne pri sexu orgasmu nedosahuje (ani kdyz si drazdi klitoris), ale nekdy (zridka), kdyz ji drazdim rukou, dosahne mokreho orgasmu. Dekuji
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vašemu dotazu přesně nerozumím. Spíše než gynekolog by Vám mohl odpovědět sexuolog.

MUDr. Jan Šulc

různé
Poslední MS nastala 15.8. trvala do 17.8. Extremne slaba. Predchozi byla 25.7. a trvala obyklych 6 dni a byla silna. Ma otazka zní kdy myslíte že by mohla nastat ovulace přibližně ? tento týden jeste nemuze byt že ano ? Ptám se nebot jsem mela chvilkovy nechraneny sex. Děkuji za odpoved
Anděla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace obvykle přichází 13.-14. den cyklu. Čili by se zatím dostavit neměla. Není to ale úplně jisté. Ovulace může  nastat i o několik dní dříve nebo třeba i o týden a více později.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, už rok se s přítelem snažíme o mimi, vzhledem k mé práci a pracovní době usuzuju tomu, že se nedaří, ale chtěla bych se zeptat, moje gynekoložka mi před pulrokem řekla, že mužu mit ovulaci pár dnů před menstruací a vrta mi hlavou, jestli je vůbec možné otěhotnět, když oplozené vajičko je v děloze ještě nezahnízděné (takže LH hormon ještě není vytvořený) a dostanu menstruaci. Moje otazka tedy zní, jestli v takovém případě s menstruací odejde i vajičko a jestli je možné otěhotnět par dní před menstrucí, děkuji za odpověd.
Katy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud dojde k ovulaci až v období před očekávanou menstruací, což je možné, změny hormonálních hladin způsobí, že se menstruace opozdí. Přijde-li menstruace v termínu, k ovulaci krátce před ní nedošlo.

Chcete-li otěhotnět, doporučuji sledovat ovulaci pomocí volně prodejných ovulačních testů a snahu o početí časovat do období kolem ovulace

MUD. Jan Šulc

P.S. Hormon LH se tvoří v průběhu celého cyklu. Nejvyšší hladiny dosahuje před ovulací - jeho vyplavení spouští ovulaci.

různé
Dobrý de pane doktore, je mi 29 a s partnerem uvažujeme o dítěti. Mám trochu obavy, protože u mojí matky se v prvním těhotenství objevila ulcerózní kolitida, která ji pak znemožnila normální život a nakonec máma zemřela na karcinom tlustého střeva již před 50 rokem. Četla jsem, že UC je dědičná, já mám exém, což je také autoimunitní onemocnění. Může se u mě během těhotenství také UC objevit? Je možné nějaké vyšetření, zda jsem dispozice nezdědila? Děkuji Michaela
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz lépe než gynekolog odpoví specialisté z oboru gastroenterologie, případně genetiky

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň Pán doktor , chcem sa spýtať už dlhší čas som si spozorovala na malých pyskoch ohambia na vrchu takú bielu guličku vo veľkosti hrášku , vedľa nej je taká istá len menšia , nesvrbi to ani to nieje zapálene . Poprosím o radu čo to je ďakujem .
Kika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku je těžké posoudit, o co se jedná - nejspíše bych tipoval ucpanou mazovou žlázku

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
mohl byste mi prosím poradit? Moje maminka (60 let), byla na gynekolog. prohlídce a prý nejspíš půjde na operaci - odstranění dělohy a snad i plastika močového měchýře. Mluvila jsem s ní po telefonu, podrobnosti moc neznám... Jen mám strach, aby všechno dopadlo dobře, tak bych se chtěla zeptat, jak moc náročná je to operace? Jaká jsou rizika? Jak urychlit uzdravení a co naopak nedělat před a po operaci (užívat nějaké vitamíny apod?)? Jak dlouho se žena po operaci uzdravuje? Jak jí může pomoci její okolí?
Prosím poraďte, uvítám každou informaci a každou radu... Děkuji mockrát, hezký den...
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každá operace je zatížena určitým rizikem - záleží na jejím rozsahu a také na zdravotní kondici pacientky. Odstranění dělohy, ať již laparoskopicky nebo s otevřením dutiny břišní, je běžná gynekologická operace. Totéž platí i pro plastiky - pravděpodobně ne měchýře ale poševních stěn. V  60 letech, je-li matka zdráva, nevidím riziko nikterak dramaticky. Neznám ovšem důvod operace. Proto více neporadím. Jak postupovat před a jak se chovat po operaci musí doporučit lékař, který zákrok plánuje a lékař, který ho bude provádět

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,mám takoví problém,už 2 týdny pociťuju na sobě změny,zhoršila se mi kvalita pleti,mám pupínky,mastnější pleť a také mastnější vlasy,je mi každý den špatně od žaludku,bolí mě hlava mám tlaky v ní,a sem unavená,jsem více citlivá na věci,více ve stresu,ano beru antidepresiva ale ty mi zabírají,beru je na socialni fobii ale tu už nemám,sem zvyklá na lidi a sem vyléčená.Jenže dnes sem byla u gynekologa a ten mi řekl podle ultrazvuku že těhotná nejsem,že spíš sem psychicky nemocná,asi myslel že mám strach a že sem sugerant,to právě mi přišlo neprofesionalní a ohavné od pana Gynekologa,do toho se mě vyptával na mé soukromi jaký mám vztah s přítelem odbyla sem ho slovem že normální,i minule se mi ptal jestli nespím s každým,pro mě za mě odbyl mě jak nejvíc mohl,nevzal mi krev.Do toho sestřička mi nadávala že proč si myslím že sem těhotná,říkala sem si v duchu že moje pocity neví..říkala sem jí že třeba hormony mě nějak zlobí,a ona že je to jen u starých lidí,přišla sem si dost trapně a stydlivě že sem vůbec přišla pro jistotu se ujistit.Stejně sem se nic nedověděla.Děkuju vám za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o přechodnou hormonální nerovnováhu. Stav by se měl, pokud opravdu nejste těhotná, sám upravit. Těhotenství můžete prokázat/vyloučit sama testem z moče - dá se koupit v každé lékárně.

Pokud by potíže neustaly, souvislost s psychikou je možná - asi by pak nebylo od věci, poradit se s psychiatrem, který Vám předepisuje antidepresiva.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze