Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den pane doktore,´
ještě jsem nikdy nebyla na gynekologické prohlídce. Je nutné dokonalé oholení intimních partií či nikoliv.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Oholení není třeba
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda se tekutina vstříknutá při hysteroskopii do dělohy dostane také do vejcovodů? Zda by mohlo přežít oplodněné vajíčko ve vejcovodu, pokud je zároveň prováděna hysteroskopie např. den po ovulaci a až po zákroku se v děloze uhnízdit? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tekutina, kterou se plní při hysteroskopii děložní dutina, volně protéká vejcovody. Oplodněné vajíčko by ve vejcovodu s vysokou pravděpodobností nepřežilo. Proto se hysteroskopie obvykle provádí, je-li to jen trochu možné, v první polovině cyklu, aby se vyloučilo poškození případného těhotenství
MUDr. Jan Šulc
různé
Je mi 23 let, HA neberu ze zdrav. důvodů asi dva roky. S přítelem se chráníme kondomem. MS mám pravidelnou +-1 den. Styk jsme měli s přítelem 6.1. a 17.1. dle kalendáře jsem měla dostat MS. Kondom nepraskl ani nic podobného. Měla jsem i toho 17. příznaky, které mám vždy při MS (trocha akné, pocení, divné pocity v břichu, únava). Jenže MS nikde ani do dneška. Od včera večera akorát lehce špiním a dnes ráno jsem měla trochu čiré červené krve, ale nic víc. Teď mám trochu stres, hodně se učím na zkoušky. Je šance že bych mohla být těhotná? Nebo se jedná o něco jiného?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,

užívám HA Lyndinette 20. V 7denní pauze bez užívání jsem měla pohlavní styk a přítel se udělal do mě. Jsem v 7 denní pauze také chráněná? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore.
Je mi 30 a mam dvouletého syna. Ráda bych další miminko. Již rok mam jiného partnera. Je o dost starší (je mu 48). Otehotnet chci už od léta, ale sex nebyl až tak casty. Poslední dva měsíce jsme měli pohlavní styk pravidelně ob den nebo oba dva dny. Je možné, že jsme se do plodných dnů netrefili? Je možné, že by byl partner neplodný?
Mockrát děkuji za odpověď
Miluše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Vážený pane doktore,
Jsem po dvou potratech 2017 (otěhotněla jsem hned). V CAR nález zvýšené TNF alfa. Po léčbě Medrol a Pentomer nyní v pořádku. Ted mam ale bohuzel nález na cytologii LSIL. Doporučena re-konizace (první byla 2010) kuli nálezu a přetrvávajícím HPV. My bychom ale riskli a pokusili se znovu otěhotnět. Prosím o Váš názor. Děkuji moc
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Vážený pane doktore
Jsem po dvou potratech 2017(otehotnim vždy hned)
V CAR bylo zjištěno zvýšené TNF alfa, nyní v normě po Medrolu a Pentomeru. Bohužel ale teď opět cytologie LSIL. To samé bylo před rokem ale pak v létě 2017 nález OK. Doporučena re-konizace kuli nálezu a HPV (první konizace byla 2010). Rádi bychom to ale riskli a zkusili teď otěhotnět znovu. Je mi 38 let. Všechna ostatní vyšetření máme oba OK. Prosím o Vás názor . Moc děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat byla jsme na iterupci 11.12 2017 . a na kotrole jsem už taky byla asi před dvě,a tydny. a doktorka řikala že je vše v pořádku a že mám přijit ještě po mentrulaci která má přijit do konce měsice. chci se zeptat jestli vadí že jsme měla pohlaví stik i když doktoři řikají že je lepší až po první ms , přitel se udělal mimo ne do mě chci se zeptat jetli mi to nemuže nějak ubližit citím se dobře děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den,nechala jsem si dat antikoncepci v injekci depoprovera a muj dotaz je za jak dlouho zacne ucinkovat? Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
poprvé jdu na gynekologickou prohlídku. Je nutné mít oholené přirození či to nutné není. Děkuji za odpověď
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den s přítelem jsem měly pohlavní styk bez ochrany až pak na druhy den jsem si všimla že jsem si nevzala antikocepci v ten den co jsme měli styk jsem v 2 týdnu užívaní antikocepce mohu být těhotná? děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak konkrétně norethisteron ovlivňuje průběh cyklu, pokud se užívá ve jeho 2. polovině. Mám ho předepsaný na srovnání cyklu, jelikož jsem MS měla jen 2-3x za rok a bylo mi řečeno, že mi chybí nějaké hormony a norethistron by údajně po 4 měsících užívání měl tvorbu těch hormonů "nastartovat". Ovlivňuje norethisteron nějakým způsobem i ovulaci? Je nějak ohrožena moje budoucí plodnost? Dítě sice ještě neplánuji, jelikož studuji, ale ráda bych porozuměla tomu co v mém těle vlastně probíhá.
Děkuji - otázka upravena poradcem
klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den ,s pritelem se uz pres rok pokousime o miminko.V loni jsme byli na prvnim vysetreni spermii a pritel mel azoospermie.Bouhzel jsem se ted dozvedela ,ze pojistovna prispiva ,na umele oplodneni zenam pouze do 39 let.A ,na dalsi vysetreni jdem zacatkem unora,ponevadz pritel mel nehodu a vse se posunulo.Je,mozne do dubna stihnout vysetreni i s ivf.Miminko si moc prejeme .Dekuji za informaci.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore mám dotaz .. už od listopadu mám problémy s menstruaci .. v Listopadu jsem měla zpoždění 2 týdny a když jsem to dostala tak to bylo jako by špinění s krví .. v prosinci jsem to nedostala vůbec a v lednu jsem to dostala 4.1.2018 .. ten první den to bylo silnější ale druhý a třetí den zase jako by špinění .. vím, že mi nic víc neřeknete bez vyšetření atd. ale chci se zeptat je tady nějaká možnost že bych mohla být těhotná ? nebo to může být i cista ?
tera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství a do kdy se projeví. Děkuji za odpověď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,
kdy je vhodné navštívit lékaře v případě,kdy vyjde pozitivní těhotenský test a jaký vyšetření bude lékař poprvé provádět. Děkuji za odpověď
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,
Můžu považovat těhotenský test značky mamatest s citlivostí 10 18. Den po styku z ranní moci za spolehlivý? Vyšel mi negativně. Děkuji za odpověď.
Natasa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobre rano Vam prajem.
Chcela by som Vas spytat. Mam taky problem ze uz druhy den mam hnedy vytok. Menzes som mala minuly tyzden v stredu a beriem HAK Tri-regol. Som vystrasena, dneska nemam gynekologa len zajtra a bojim sa ze som tehotna a kvoli tomu alebo len cysta mi praslak, a mam aj cudny pach. Co si myslite? Mozem byt tehotna? Za odpoved vopred dakujem.
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, v 17 tt jsem zjistila ´, že mám kvasinky a gardnerelu. Dostala jsem Macmiror. Léčba bez výsledků. Nyní v 25 týdnu opět výsledky s nálezem kvasinky a gardnerela. Dostala jsem jsem KLION 100. Mám doma i Entizol 500 mg vaginální tablety. Který přípravek je lepší užívat v těhotenství a na gardnerelu? děsně se bojím předčasného porodu. Děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, jsem v předčasném přechodu již pátým rokem (je mi 38 let). Užívám roky HRT, vždy krvácím 3-4. den po vysazení anebo dříve. To pak vysazuji Estrofem a Gynprodyl hned. Je toto správný postup prosím?
A nyní se mi ještě stala taková bizarnost: nekrvácím ani 7. den po vysazení. Co mám prosím dělat? Může to být cysta, která prodlouží cyklus (mám tedy klimakterickou zkušenost opačnou ve smyslu zkrácení cyklu)? Nemohu být přece těhotná (test mi cca 15. den po sexu nevyšel)? Co když jsem těhotná? Mohu si nasadit HRT ještě třeba na tři dny, než si udělám druhý test a půjdu k lékaři, protože pořád si říkám, že musím začít krvácet....abych měla nějakou hormonální podporu, kdyby to bylo přece těhotenství, protože na své vaječníky se už roky nespoléhám (mám snad nižší AMH než muž (Natalart, Plzeň)?
Velice děkuji..
Linda1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den mam takový problém poslední menstruaci jsem měla 10-11 května 2017 trvala 4 dny po té jsem měla několikrát nechráněný sex . 24.5 jsem měla také nechráněný sex ale už s jiným partnerem . 13.6 tři dny po vynechané menstruaci mi doktor řekl že jsem v 5 týdnů . Je možné že jsem otěhotněla na začátku nebo toho 24.5 a že by to šlo vidět už po 21 dnech na ultrazvuku? Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,
bude mi 33, manželovi 35 a od 12/2017 jsme se začali snažit o dítko. Samozřejmě bychom si přáli, aby se zadařilo co nejdříve, takže jsem si nasadila kúru kys.listové (800 denně), vitamin E (100 UI denně), Inofolic Combi (2 kapsle denně). Léčím se s hypotyreozou (Euthyrox 125 mg denně) a epilepsií, ale záchvaty nemám, paní doktorka zkouší vysadit (Neurontin 150 mg denně). Chci se jen ujistit, že se mi tato kombinace léků a potravinových doplňků nijak netluče, případně doporučil byste mi ještě něco? Nebo naopak něčeho ubrat/ vysadit? Moc děkuji a jsem s pozdravem.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, užívám antikoncepci Stodette a chtěla bych se zeptat, zda se musí užívat podle šipek na platíčku?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, začala jsem brát antikoncepci Evellien mimo cyklus. Jaký je její účinek? Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore
Můžu těhotenský test značky mamatest a Pepino s citlivosti 10mlU/ml provedeny 16. den po styku považovat za spolehlivý? Nebyl tedy proveden přímo z ranní moci. Oba vyšly negativně.
Dara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, pane doktore ráda bych se zeptala, beru antibiotika na zánět močových cest - Xorimax. Začala jsem je užívat minulé úterý 9.1. stejně jako placebové tablety antikoncepce Jangee čtvrtý týden, v průběhu jsem měla jsem menstruaci. Dneska večer 16.1. končím s užívám antibiotik a zároveň začínám užívat nové platíčko Jangee. Jak jsem chráněná v následujících dnech? Nastupuje ochrana normálně, když antibiotika doberu? Děkuji za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda se tekutina vstříknutá při hysteroskopii do dělohy dostane také do vejcovodů? Zda by mohlo přežít oplodněné vajíčko ve vejcovodu, pokud je zároveň prováděna hysteroskopie např. den po ovulaci a až po zákroku se v děloze uhnízdit? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, byla jsem na zákroku tot pásky před měsícem a půl stále mě uniká moč hlavně při chůzi.Dá se to řešit medikamenty nebo musím znova na zákrok.Musím nosit in.vložku jinak vlhké kalhotky.Věk 61 let.
iša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore chci se zeptat včera sem měla pohlavní styk s přítelem beru antikoncepci katya beru pravidelně po měsíci s týdeni pauzou beru antikoncepci osm dnů už po pauze a včera po pohlavním styku poprvé se to stalo když vytáhl penis s pochvy byl zakrvaceny a krvacela sem po sexu asi 5 hodin malinko pak už nic a dnes ráno po otreni moči sem měla také malinko krve ale už zase nic chci se zeptat co to známena Dekuju
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore mám PCOS
Před 14 dny my lékař naordinoval agolutin aby se dostavila menstruace a žádná ještě nepřišla! Můžu požádat lékaře o silnější dávku?
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE MÁM DOTAZ ČEKÁ MĚ ODSRTANĚNÍ DĚLOŽNÍHO POLYPU PŘI KONTORE U PANÍ DOKTORKY MY NAŠLA CYSTU NA LEVÉ STRANĚ MŮŽE TO BÝT ODSTRNĚNO I KDYŽ JDU NA HYSTEROSKOPII A JAK SE TO ODSRANUJE DĚKUJI ZA ODPOVĚD .
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,

10. den od styku jsem byla na krevnich testech HCG a výsledek byl 1.2. Sestřička mi řekla, že je to negativní od 0-5, proto se nemám stresovat. 15. Den od styku jsem si udelala těhotenský test moci s citlivostí 10 ml a vyšel negativní. Můžu na tento výsledek spolehat? Děkuji za odpověď.
Dagmara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den,
mám na Vás možná trochu hloupý dotaz, ale už nějakou dobu nad tím přemýšllím. Když polykám antikoncepční tabletku, občas se mi stane, že mám poté na jazyku trochu stopy po prášku, myslím stopy po tom, že prášek byl v ústech, jakoby se trochu rozpustil vrchní povlak prášku (je to jen trocha bílé barvy na jazyku), nicméně vždy prášek celý spolknu. Je možné, že když je takto narušena vrchní vrstva prášku již v ústech, tak že jeho účinnost bude snížena?
Předem děkuji za Vaši odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, je mi 64 let, 10 let jsem užívala Hormonální substitiční léčbu Angelig. Byla jsem maximálně spokojená. Vzhledem k délce užívání jsem ji už musela vysadit. Bohužel se mi vrátily klimakterické potíže - časté návaly i noční, nespavost, silné bolesti hlavy - migrény. Jsem z toho otrávená. Můžete mi poradit, jestli potíže přestanou nebo co dělat? Děkuji Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den pane doktore,
můžu těhotenský test Pepino s citlivostí 10ml 15.den od styku považovat za spolehlivý? Vyšel mi negativně.
Děkuji za odpověď
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobry den pan doktor.
Som v 17tt a uz tyzden sa mi obcas stane, ze citim akoby lopticku dole v pravo pri lonovej kosti. 2x sa stalo ze bola pod pupkom ale po vycikani klesla dole klasicky na pravo. Stava sa to mozno 3x z den. Ide o pucenie babatka alebo o tvrdnutie brucha? Necitim ziadne stahy, krce, ani neprijemne pocity. Len lokalne na 1 mieste obcas pocitim hrbolcek. Dakujem krasne.
Amalka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu

různé
Dobrý den pane doktore. Od nového roku jsem se lléčil s údajně přechozenou virózou. Doktor mi dal antibiotika, ty mě nemoc zastavily,ale asi mě způsobili nějaký zánět horních cest dýchacích dle doktora. Od té doby se mi na jazyku začala dít nějaká infekce. Před onemocněním se mi dostalo neopatrností do úst trochu vlastního sperma,ale vyplivl sem ho je možné,že by se mohlo jednat o pohlavní nemoc např.HIV atd? Měl bych jít na testy i když mám pořád rýmu a cítím něco v krku neustále? Byl jsem už s tím na ORL a tam mi řekli,že jazyk je v pořádku,ale na RTG krku má dorazit za měsíc. Mám docela obavu co by to mohlo být,jelikož v krvi,plicích ani v krku se nic nenašlo,ale stále se necítím dobře. Nemohly by to být doznívající účinky antibiotik mě ještě napadlo,ale přijde mi,že mám trochu oslabenou imunitu. Děkuji
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno u vstupu do odpovědny, od 14. do 21.1. nebude z důvodu dovolené možno odpovídat. Poku je Váš dotaz stále aktuální, položte ho znovu
různé
Dobrý den, mohu se zeptat, jaké máte (resp. Vaše pacientky) zkušenosti s probiotickými tampony? Jde mi o prevenci před mykózami a zhoršením poševního prostředí. Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám lepší zkušenosti se samotnými probiotiky než s probiotickými tampony.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, již cca od puberty (nyní je mi 35 let) mě POUZE V NOCI trápí svědění vnějších stydkých pysků. Výtok žádný nemám, několikrát jsem byla u gynekoložky a ona mi vždy dala antibiotika na zavádění, která k ničemu nevedla a tak s tím bojuji dál. I stěry z pochvy byly opakovaně v pořádku. V poslední době jsem podstoupila KET, kdy jsem užívala Prednison a problémy naprosto zmizely. Jenže jsem jej po cca 3 týdnech přestala užívat (z důvodu neúspěšného pokusu) a problémy se vrátily. Zkoušela jsem i různé krémy (Canesten gyn, Prurigyne, Fungycidin, atd.), které pomohly vždy na pár hodin ale jinak nic. Navíc nevím, jestli to nemůže mít spojitost s opakovaným neúspěchem při KET. Nevíte, prosím, co by to mohlo být? Mockrát děkuji za odpověď.
Lúúca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o velmi neobvyklé potíže - zejména proto, že se objevují jen v noci. Jde o vliv tepla? oblečení? polohy? psychiky?... Opravdu nevím. Zkuste sama vyzkoušet, zda byste příčinu neodhalila. Objeví se třeba svědění přes den, kdybyste si na pár hodin lehla do postele?

Pokud jde o Prednison, jde o lék, který teoreticky ovlivňuje imunitní procesy v těle. Nízké dávky (2,5mg) byste mohla zkusit užívat i dlouhodobě.

Další možností je konzultace s imunologem, případně dermatologem, psychiatrem.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,chtěla sem se zeptat jestli protržení panenské blány je vždy při sexu?Slyšela jsem totiž,že se může protrhnout třeba při sportu.Hlavně by mě zajímalo jestli já sama,nějak poznám,že už ji nemám.
Viktorie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K protržení blány dochází prakticky vždy při styku. Jen výjimečně třeba při úrazu. Blánu si můžete vyhmatat. O jejím narušení při sportu jsem neslyšel ani nečetl

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý večer, v loni mi byla dělán a genetika pro VVV v těhotenství. Genetika dopadla dobře já a partner jsme zdraví. Nyní jsem znovu těhotná. Co by mě zajímalo, jestly se standardně vyšetřují i takové nemoci jako je fybróza apd. Nebo na to musí být podezření v rodině, nebo speciální požadavek na vyšetření. Vše jsme nechaly na genetikovi. Žádné vzácné nemoci se v našich rodinách nevyskytovaly. Tak jestly můžu být klidná a jsem geniticky zdravá že všech možných pohledů. A nebo u nemocí jako je fybróza je možné, že se to neví.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšetřitelných genetických odchylek jsou stovky, možná tisíce. Všechny se tedy rozhodně nevyšetřují. Zda byla či nebyla vyšetřena cystická fibróza záleží na genetikovi. Měla byste mít zprávu, ve které to je jasně uvedeno (jde o mutace CFTR)

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné otěhotnět, když jsem ještě nikdy neměla periodu.
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to vysoce nepravděpodobné, ale ne absolutně vyloučené.

MUDr. Jan Šulc

různé
Pěkný večer.
Chtěla bych se zeptat,je mi 34 a chtěla bych podstoupit sama od sebe Hysterektomie.Mám dvě děti a také udělanou sterilizaci.Jsem si 100% nebo spíše do ted byla,že to chci udělat ale každý mi říká,že půjdu do předčasného přechodu,budu mít bolesti hlavy,častější záněty a také mohu dostat osteoporozu... Říkají,že je to hloupost abych to podstoupila pokud nemusím.Tak já nevím co je na tom pravda a jestli jsou zaporných věcí víc než těch kladných,což je třeba,že bych se mohla vyhnout rakovině.Děkuji moc a snad jsem nepomotala pátý přes devátý a vy mě dokážete poradit. - otázka upravena poradcem
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Preventivní odstranění dělohy rozhodně nedoporučuji.  Jde o operaci, která nemusí zůstat bez následků, třeba na kvalitu pohlavního styku. Rakovina dělohy není až tak častá a dá se jí obvykle předejít správnou prevencí. Přechod a s ním spojené obtíže a rizika nehrozí, protože by se pravděpodobně ponechaly na místě vaječníky.


MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, je možné používat menstruační tampony, i když není krvácení tak silné? Nevsakuje se do tamponu i mimo krve třeba i nějaká přirozená vlhkost pochvy? Děkuji za odpověď Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menstruační tampony lze užívat i při slabém krvácení. Vždy je ale důležité nepřekračovat maximální dobu, po kterou může být tampon zavedený

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, dnes jsem byla poprve u noveho gynekologa, ktery mimo jine prisel na to, ze mam obracenou delohu, chtela bych se zeptat, co presne to znamena? Muzu mit v budoucnu problemy s otehotnenim? Mam syna (rok a 10 mesicu), ktereho jsme pocali napoprve a tehotenstvi i porod bez problemu. Mela jsem uz predtim delohu obracenou nebo se mohla otocit az potom? Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

"Obrácenou" neboli zakloněnou dělohu má cca 20% žen. Jde o variantu normálu, která  nepřináší  žádné problémy. Dělohu pravděpodobně máte zakloněnou dlouhodobě. Jen výjimečně se to mění.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, chcela by som sa spytat, co moze sposobovat, ze v poslednom case sa mi tvoria male trhlinky na hradzi. Vsimla som si, ze to byva hlavne po velkej potrebe, pri pouzivani toaletneho papiera, na ktorom sa mi objavi trocha krvy a ranky ma stipu potom. skusala som si davat na to rybaciu mast, ale bolo by lepsie prejst na vlhcene utierky, napriklad tie pre babatka?
Som 5 rokov po porode, kde som bola sita, ale so sitim som nemala ziadny problem. Dakujem pekne za ochotu a Vas cas.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou je pravděpodobně vyšší křehkost pokožky na hrázi. Potíže mohou souviset s narušeným poševním prostředím. Co pomůže, je těžké odhadnout. Musíte to vyzkoušet. Doporučuji omezit kontakt oblasti hráze s "chemikáliemi", k mytí užívejte pokud možno jen proud vody bez mýdla. Vhodné je bavlněné spodní prádlo a volné ošacení. Při menses raději užívejte tampony než vložky. A zvažte návštěvu gynekologa k vyšetření poševního prostředí

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, mám dotaz ohledně vhodnosti spodního prádla typu tanga. Dcera (15 let) začala tyto kalhotky (dá-li se těm šňůrkám vůbec tak říkat) nosit asi před rokem, vymohla si je kvůli sportu,že prý to pod legínami vypadá lépe. Poslední měsíce nosí už pouze tanga, klasické kalhotky odmítá. Zajímalo by mě, zda jejich nošení nepředstavuje zdravotní riziko u takto mladé dívky, zvlášť v kombinaci s úplným vyholováním pohlaví. Děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že  to žádné riziko v absolutní většině případů nepřináší

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně výsledků vyšetření hormonálního profilu. Krev mi byla odebrána 2.den cyklu. FSH 4,7 U/l, LH 1,49U/l, estradiol 149 pmol/l. Lékař mi řekl, že je to v pořádku, jen upozornil na vysoké anti TPO - 229,3. Ale má endokrinoložka mě uklidnila, že u hashimotovy thyreoiditidy je to běžné, hodnoty hormonů štítné žlázy mám nyní v normě bez nutnosti medikace. Někde jsem však četla, že FSH souvisí s hodnotou estradiolu a pokud je moc vysoký, nejsou výsledky FSH vypovídající... nevím, zda jsem to pochopila správně? Prosím Vás o radu, zda jsou výsledky opravdu v normě? Před rokem jsem FSH měla o dost vyšší - 11,6 a LH 4,4 a estradiol 105. Děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky jsou opravdu normální

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, chci se zeptat jak se přesně počítá menstruační cyklus. Počítá se od začátku menstruace nebo od dne kdy mi skončila? Mám v tom chaos. Dejme tomu když menstruace začala 1.12. tak bude následovat další menstruace 28.12? Nebo se to počítá od skončení menstruace? Děkuji za odpověď
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cyklus se vždy počítá od prvního dne krvácení do dalšího začátku krvácení

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, kedy je vhodné otehotnieť po vysadení lieku Norethisteron. Lekár mi ho nasadil kvôli pretrvávajúcemu špineniu a dočítala som sa, že počas užívania nemá dôjsť k otehotneniu. Môžeme sa teda snažiť o bábätko už v nasledujúcom cykle? Ďakujem za odpoveď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V následujícím cyklu se o otěhotnění můžete bez obav snažit

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze