Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobrý den,

včera jsem byla na revizi dělohy po zamlklém těhotenství v 8tt. Chci se zeptat, za jak dlouho je možné mít sex a snažit se o nové otěhotnění? Jaká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat, je možné donosit zdravé dítě? Je mi 30 a bylo to mé první těhotenství. A ještě za jak dlouho po revizi mohu sportovat a žít normální život jako před otěhotněním? Tzn.zajít si občas s kamarády na skleničku a v ničem se neomezovat, potřebuji se trochu odreagovat. Mockrát děkuji za všechny odpovědi.
Simiiis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pohlavní styk je možné mít pro první menstruaci, tedy po šestinedělí. Do té doby doporučuji i určité fyzické šetření. Snahu o další početí doporučuji až po minimálně 2 menstruacích. Šance, že vše proběhne bez komplikací a donosíte zdravé dítě je zcela reálná. Opakování potratu hrozí přibližně v 10% případů, což je stejné riziko jako u ženy, která ještě těhotná nebyla.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, vzhledem k nízké děložní sliznici mi Dr. předepsala estrofem 1-0-0 od 2.-25. dne a od 16. - 25. dne Duphaston. Brání podávání Estrofemu ovulaci (2mg denne)? Na ovulačních testech se objevily 2 čárky, je možné to považovat za ovulaci s uvolněním vajíčka? Před půlrokem jsem v 6 týdnu potratila, zřejme kvůli nízké sliznici. Děkuji.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Estrofem v dávce 2 mg denně obvykle ovulaci nebrání. Dvě čárky na ovulačním testy svědčí pro vyplavení hormonu LH. Zda ale došlo k uvolnění vajíček, není jisté
MUDr. Jan Šulc
P.S. příliš nevěřím, že by hlavní příčinou potratu byla nízká děložní sliznice
potrácení
Dobrý den, ještě mám jeden dotaz k tomu minulému ohledně ovulace, na který jsem zapomněla.Zároveň s ovulací mi lékař sdělil, že výška sliznice je 7mm, není to v době okolo ovulace málo?Je to cyklus po první menzes po UPT v 16tt(pro VVV), takže teď čekám na druhou menstruaci, cyklus bude asi delší, protože tohle tam bylo vidět 20.den cyklu.Pak budu čekat na třetí menzes po tom UPT a už v tom cyklu s tou třetí menstruací mám začít stimulovat na IVF.Stačí takovýto odstup-UPT proběhlo 13.3., stimulace by měla začít zhruba někdy v druhé polovině června s tou třetí menzes.A není ta hodnota endometria 7 mm v době ovulace nízká?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výšku děložní sliznice  7 mm považuji  v den ovulace v cyklu po interupci za relativně příznivý nález.
Odstup 3 měsíce považuji za dostatečný
MUDr. Jan Šulc
potrácení
dle ultrazvuku jsem byla 7+2 dle PM 9+5 když přestaly srdeční ozvy u embrya. Dostala jsem tedy hned 1,5 tbl Mispregnolu 400 ug, a po dalších 3 hodinách od prvního podání musela vzít opět 1,5 tbl Mispregnolu. Je toto dávkování v pořádku?
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mispregnol se užívá obvykle v nemocnici při tzv. fakrmakologické interupci. Před podáním tohoto léku při interupci se 36-48 hodin před Mispregnolem podává lék Mifepriston. Osobně nemám s dávkováním toho přípravku u zamlklého těhotenství zkušenosti.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vazeny pane doktore, byla mi zjistena ureaplasma parvum, vsechny ostatni infekce negativni. Mohla ureaplasma zpusobit potrat? Chceme se znovu pokouset otehotnet, co byste doporucil jako lecbu? Infekce je zcela bezpriznakova, zadne potize nemame. Dekuji.
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčina potratu bude nejspíše jiná. Nicméně vliv ureaplasmat nelze zcela vyloučit. K léčbě se užívají antibiotika - nejčastěji doxycyklin
MUDr. Jan ŠUlc
potrácení
Dobrý den, ve které fázi cyklu se dělá hysteroskopie?Mám teď po UPT pro VVV první menstruaci, kdy by tak bylo nejvhodnější hysteroskopii provést?Po druhé menstruaci?Někdy uprostřed cyklu?Chci jít na další ivf(s vlastními oocyty, proto pokud možno co nejdřív, je mi 42let), ale předtím bych chtěla mít po tom zákroku zkontrolovanou dělohu-sliznici, zda se vše dobře zahojilo, nejsou srůsty, atd.Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hysteroskopii doporučuji vždy provádět v první polovině cyklu a asi by bylo vhodné vyčkat druhé menstruace. Otázkou ale je, zda je to skutečně nezbytný výkon. Stav dělohy lze dost dobře posoudit i kvalitním UZ vyšetřením. A hysteroskopie není výkon zcela bez rizika
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
minulý cyklus jsme s partnerem měli sex dva dny před ovulací (dle bazální teploty a cervikalniho hlenu). Postupně se začaly objevovat zvláštní "příznaky" neustála bolest hlavy, zvýšená tělesná teploty, návaly horka v obličeji, zvýšená potřeba spánku, větší chuť k jídlu. Těhotenský test jsem dělala 12 DPO - negativní, 13DPO negativní nebo velice slabě pozivitní (čárka šla velmi velmi špatně vidět). Poté jsem už testy nedělala a čekala, zda příjde menses. Přišla v podstatě "na čas", akorát krvácení bylo silnější s mnohem většími bolestmi než obvykle (omdlévání a zvracení). Také ze jsem zjistila, že ze mě vyšla velká krevní sraženina (3x2cm). Nic takového jsem u předchozích cyklů nezažila. Zajímá mě, zda se mohlo jedna o biochemické těhotenství a zda mám situaci nějak řešit s gynekologem? Mám heterozygotní mutaci G20210A genu F2, C677T v genu MTHFR a A1298C v genu MTHFR.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu mohlo jít o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Řešit to zatím nijak nemusíte
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore, je mi 33 let, mám za sebou dva potraty, jeden spontanní, jeden zamlklý v 10. týdnu, oba na první pokus. Mám ještě šanci na přirozené otěhotnění, nebo byste doporučil raději IVF s PGD/PGS? Máte pacientky, které úspěšně donosily po několika potratech?

Děkuji.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud dokážete snadno otěhotnět, zatím ještě doporučuji to zkoušet bez naší pomoci. Znám řadu žen, které potratily 2x i vícekráte a úspěšně donosily.
IVF+PGS bych zvažoval až v případě, že byste nedonosily další těhotenství.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore,

chtěla bych se zeptat na výsledky spermiogramu. Manžel má nález normozoospermie a všechny výsledky má v normě podle parametrů WHO, tedy normální nález, ale patologii má 90%. Může tohle ovlivnit opakované potraty? Nebo je to běžné?

Děkuji.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při normozoospermii není  příčinu potratů v tomto nálezu. 90% vzhledově abnormálních spermií je běžný nález.  
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, mam za sebou jeden spontanni potrat v 6. tydnu a jeden zamlkly potrat v 11. tydnu. Zajimalo by mne, jaka vysetreni byste mi doporucil.

Je mi 33 let a deti dosud nemam, obe otehotneni se nam povedla na prvni pokus v rozmezi tri mesicu.

Zatim mam vysetrenou stitnou zlazu, krevni obraz, hormonalni profil a trombofilni mutace, vse v poradku. V druhem tehotenstvi jsem brala Utrogestan.

Nabizi vase centrum nejakou peci o pary po opakovanych potratech? Dekuji.
Lina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučil bych ještě genetické vyšetření Vás i partnera a případně testy na některé infekce jako je cytomegalovirus, EB virus, toxoplasmosa, listerióza.
Naše centrum by mohlo nabídnout IVF program s preimplantační genetickou analýzou embryí. Tento postup je ale nejspíše až posledním možným řešením. Minimálně 1x bych doporučil to zkusit bez tohoto zásahu po doplnění výše uvedených testů
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jsem 6. týden po potratové pilulce. Znova jsem těhotná, vypadá to na 2.-3. týden. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné rizikové těhotenství, či prodělat samovolný potrat?
Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Možné je obojí. Nemyslím si ale, že by riziko, nebyla-li nutná revize děložní dutiny, bylo nějak dramaticky zvýšené
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, budu mít 44 let a mám za sebou 4 potraty do 9 týdne v posledních dvou letech po spontánních otěhotněních ( 3x zamklé těhotenství, 1x potrat) . Dvě děti 10 a 12 let již mám bez problémů. Vyšetření na AMH 1,38., genetika a srážecí faktory negativní. Má smysl pokoušet se o IVF s vlastními vajíčky nebo použít darované ?
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šance na početí a donošení plodu při užití vlastních vajíček stále existuje. Ovšem potrat se může opakovat. Při užití darovaných vajíček je pravděpodobnost otěhotnění a donošení plodu jistě vyšší
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, ještě pokračování dotazu, souvisí to s tím předchozím(UPT v 16tt).Za měsíc mi bude 42 let a toto bylo těhot. po třetím ivf.V říjnu 2017 jsem měla HP: FSH=5,20 LH=3,4 Prolaktin=18,60 Estradiol=23,60.V prosinci byla stimul. Menopur+Cetrotide, zisk 8 oocytů, všechny zralé, fertilizováno 7, ET dvou pětidenn.blast(jedna časná,druhá hatchující), výsledek těhot-holčička s DS.První ivf bylo ve věku 40 let:stimul.stejná, zisk 14 oocytů, 11 zralých, 9 fertiliz., ET dvou pětidenn. blast(jedna časná, druhá hatch.), výsledek biochem. těhot.Třetí blasta zbyla na KET(časná blasta)-výsledek KETu nic.Druhé ivf bylo v dubnu 2017 v mých 41 letech: stimul. opět Menopur+Cetrotide, zisk 10 oocytů, ET- 2 hatch. blasty, výsledek těhot. zamlko v 8tt..Lékařka nyní na kontrole viděla v pravém vaječníku folikul 14mm.Jestli to vidíte jako perspektivní a jestli byste byl pro další velké ivf nebo třeba mini ivf nebo nativ?Léčím se jen se ŠŽ-Euthyrox 75mcg.Co byste jako odborník radil?Jsem bezdětná.Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že se při IVF se stimulací vždy získalo více vajíček, určitě bych doporučil toto opakovat. Ideální by asi bylo provést preimplantační genetické vyšetření vzniklých embryí. To je ale bohužel extrémně finančně náročná záležitost
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
děkuji za Vaše odpovědi a rady.Byla jsem dle Vaší rady na kontrole(špinění po UPT v 16tt).Vypadá to v pořádku, prý je děloha čistá, lékařka pro jistotu vzala ještě stěr.Bylo to 3 týdny po tom UPT, v pravém vaječníku je folikul 14mm a ve zprávě mám ještě napsáno, že endometrium je čárkovité.Bohužel jsem si to přečetla až pak v té zprávě a nestihla jsem se lékařky zeptat co to je. Co to znamená čárkovité endometrium po třech týdnech od zákroku?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Znamená to, že sliznice děložní ještě nedorůstá, je nízká. Příznivé na tom je, že v děloze nejsou patrné žádné zbytky po potratu
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,jsem po interupci,první menstruaci už jsem měla,a také pohl.styk,beru antikoncepci,ale druhá menstruace už se nedostavila,už je to 31dní,je normální že se mi to opozdí a kdyby náhodou prášky antikoncepce nezabrali a já byla opět těhotná,jde s tím něco dělat,když si to nemohu nechat?Mohu jít znovu na interupci i když neubyl rok,jak říkají na gynekologii,že se může na další interupci až po roce.Prosím o radu,děkuji Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Možnost opakovat interupci záleží na tom, kolik již má žena dětí. Častější přerušení než povoluje zákon je možné jen z vážných zdravotních důvodů.
Opoždění krvácení ale může souviset s nasazením antikoncepce. Více řekne test z moče.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Děkuji za odpovědi,
já jsem měla dotaz k tomu UPT a špinění, ještě doplňující informace, to špinění je úplně miniaturní a není každý den, třeba dva dny nic a pak jen mini skvrnka na vložce, pak zase den nic, atd...Co by to mohlo být za komplikaci?Při UPT jsem měla v infuzi antibiotika a potom ještě brala antibiotika(Doxyhexal 200, 1-0-1, 6dní).Ještě jsem zapomněla dodat, že jsem brala 14 dní Medocriptine 1-0-1 proti laktaci.Teď se bojím, že mám zničenou dělohu, jak jsem se bála už před UPT, že se při tom zákroku může poškodit.Co by to dle Vás mohlo být za komplikaci?Mohl byste prosím nastínit nějaké možnosti.Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může např. jít i přes antibiotika o zánět nebo mohou být v děloze ještě zbytky placenty nebo plodových obalů. Bez vyšetření je ale opravdu nemožné posoudit, o co jde
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jsem 18 dní po UPT v 16tt(z důvodu VVV), už nekrvácím, ale mám hnědé špinění-slabé.Jak dlouho toto čištění(nebo jak to mám nazvat) může trvat?Nikdy jsem nerodila(až teď to UPT) a nikdo mi ani nic neřekl, tak nevím, na internetu jsou rozdílné informace.Po revizi po ZT v 8tt jsem nešpinila vůbec a krvácela jen jeden den a děloha se rychle a výborně zahojila.Tak mám teď obavy, aby bylo vše v pořádku, ještě totiž nemám děti.Bolesti nemám, jen takový divný pocit-jako před menstruací-to přikládám tomu, že se to tam tzv. dává dohromady, tak nechci zbytečně chodit k lékaři.Toto těhotenství bylo po třetím ivf a chceme v tom pokračovat.Genetička mi řekla, že prý můžeme za 3 měsíce po UPT, je to pravda?Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
"Hnědé špinění" =  slabé krvácení 18 dní po přerušení těhotenství v 16 týdnu již není normální. Doporučuji návštěvu lékaře. 
Po 3 měsíční pauze je běžně možné se snažit znovu o početí. Ovšem aktuální komplikace si může vynutit i o něco delší odstup
MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
v lednu jsem potratila v 6+2 tt. Potrat byl samovolný, revize nebyla a slabě jsme krvácela už od 5tt. Ted jsem těhodná znovu (dr. rekla, že mám čekat na 1 menstruaci a pak se snazit a vyšlo to) dnes jsem presne 6+1 tt , ale mám velký strach, že se to bude opakovat nebo že těhotenství bude zamlklé. Je mi 23 let, už mám jednoho dvouletého syna. Prosím jaká je pravděpodobost opakování či zamlklého těhotenství? Dr. říkala, že jeden až 2 potraty se berou jako náhoda, ale stejně se moc bojím a vzhled k mému věku mě to znepokojuje. Děkuji za odpověd'!

S pozdravem, Káteřina - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko opakování je nízké - odhaduji na max 5- 10%. Váš věk vůbec nevidím jako problém
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, jsem po dvou potratech (první na přelomu 4-5 tt a druhý v 9 tt). Má nová gynekoložka mi vzala krev na sráženlivost dnes. Jaký je Váš názor na možnost vzít si preventivně 50 mg Anopyrin v případě pozitivního tt. Moc děkuji.
Eva Berglová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle mých zkušeností tato nízká dávka Anopyrinu neublíží a v některých případech může pomoci. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jak je vysoké riziko zamlklého potratu v 1. trimestru ve 2. trimestru a ve 3 trimestru? Co jsou uváděny nejčastější příčiny? Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O zamlklém potratu mluvíme je v prvním trimestru a maximálně na začátku druhého trimestru. Později již hovoříme o nitroděložním odumření plodu.
Klasický zamlklý potrat je nejčastěji kolem 6.-7. týdne těhotenství. Obvykle k němu dojde u plodů nesoucích nesprávnou genetickou informací. Riziko výrazně stoupá s věkem ženy. Nad 40 let končí zamlklým potratem minimálně 30% těhotenství
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
Jsem osmý den po UPT v 16tt a krvácím jako při slabší menstruaci.Jak dlouho je normální krvácet, případně pokud by to nepřestávalo, kdy mám vyhledat lékaře?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení po UPT v 16. týdnu je normální po dobu 1- 2 týdnů. Nemáte-li jiné obtíže (bolesti, teplota), zatím vyčkejte. Krvácení by také nemělo zesílit
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň. Prosím Vás o pomoc. Mám 25 rokov. Mám za sebou dva zamlčané potraty. Prvý bol v 7 tt a druhý v 6 tt. Boli sme v CAR s manželom na všetky vyšetrenia. Môj hormonálny profil - ok, reprodukčná imunológia - ok, genetika - ok, infekčné (toxo) - ok, stery na ueraplazmy a chlamýdie - zistená mne aj manželovi ueraplazma (preliečení obaja Doxyhexalom), hematológia (mutácie - ok, ale našli mi syndróm lepivých doštičiek I. typu) - vraj počas ďalšieho tehotenstva si budem musieť pichať clexane 0.4 a anopyrin 100 mg, mi povedal hematológ. Zatiaľ neužívam nič, iba inofolic. Manžel užíva Folandrol. Manželovi bola zistená diagnóza spermiogramu : Oligoasthenoteratozoospermia. Nikto nám nevie dať odpoveď na otázku, čo zapríčinilo dva potraty v skorom štátiu, či môj syndróm lepivých doštičiek, alebo manželové spermie. Prosím Vás, mám nádej na úspešné tehotenstvo a donosenie plodu? Alebo sa už nemáme ani snažiť.
Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď a za čas. S pozdravom
Michaela
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
šanci na úspěšné donošení určitě máte. Nezdávejte to.
Doporučil bych zkusit: sledování ovulace a po ní nasadit gestagenní podporu (např. Utrogestan 2xdenně 2 tbl do pochvy), v případě pozitivního gravitestu užívat dokonce 9.týdne
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore. Jak moc považujete za rizikové létání v 1.trimestru u žen prvorodiček ve věku 30-35 let? Je zvýšené riziko potratu mýtus nebo opodstatněná obava? Zvyšuje se pravděpodobnost dalšího potratu pokud už žena jednou prožila spontánní potrat v 6. týdnu těhotenství? Existují nějaká další rizika výjma nevolností? Jedná se o kratší 5hodinový let v rámci EU, takže mám na mysli cestování s dostupnou kvalitní zdravotní péčí a bez zvýšeného rizika infekcí. Děkuji za případné rady.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud těhotenství probíhá bez komplikací, považuji riziko létání za velmi malé.
Zda je vyšší riziko opakování potratu záleží na mnoha okolnostech - věk ženy, délka snahy o početí, příčina potratu, aj. Riziko potratu je obecně pravděpodobně jen o něco málo vyšší než u ženy, která ještě nepotratila.
Hlavní potenciální riziko vidím v tom, že pokud byste (předpokládám, že se dotaz týká Vás) potratila v zahraničí, bude Vám ležet v hlavě, zda by se to také stalo, pokud byste nikam necestovala. Asi by se to také, stalo, ale můžete mít pocit, že jste pro zdárný průběh neudělala maximum
MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, byla jsem v 16 tt na UPT z důvodu genetické vady.Po plodu vyšla i placenta, přesto mě odvezli na sál na vyčištění, lékařka na sále to nevěděla, že mi placenta vyšla, přišla tam až když mě uspali a já jí to nestihla říct.Teď mám hrozný strach, že mi zbytečně kyretáží vyškrabali dělohu tak, že už mi tam nenaroste sliznice a já nebudu moct už mít děti(žádné děti ještě nemám).Četla jsem o tom různé věci na internetu i od lékařů, kteří uváděli, že kyretáž v těchto vyšších stupních těhotenství je vysoce riziková a může vzniknout Ashermannův syndrom.Jak často se něco takového stává?A kdy přibližně mám čekat první menstruaci po UPT?A je běžná praxe dělat kyretáž, i když při UPT vyjde v pořádku i placenta?Ještě poslední otázka, kdy tak časově od UPT byste doporučil udělat hysteroskopii, aby se zkontrolovala děloha, chceme s partnerem podstoupit další ivf.Děkuji za odpovědi
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po potratu v první polovině těhotenství se revize dutiny děložní obvykle provádí. Nejde přímo o kyretáž, výkon se, na rozdíl od kyretáže, provádí tupou kyretou. Riziko komplikací je velmi nízké, vyšší by bylo, kdyby se tento výkon neprovedl. Na rozdíl od porodu v takto časné fázi těhotenství zůstávají v děloze daleko častěji části placenty a plodový obalů.
Menstruace by se měla dostavit do 6 týdnů
Bude-li po šestinedělí normální UZ nález, hysteroskopii nepovažuji za nutnou
MUD. Jan Šulc
potrácení
dobry den mohla bych se zeptat kolik stoji interupce_
HELENA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Musíte se zeptat v nemocnici, kde by Vám případně interupci prováděli. Obvykle se cena v závislosti na stáří těhotenství a typu zákroku pohybuje mezi 3 000 a 6 000 Kč
MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem po interupci no byl to spíše samovolný potrat ale v nemocnici jsem byla kde mi to jen docistili , chci se zeptat jestli by vadilo že by otěhotněla po druhé ms , první ms jsem už měla 5.2 a druhou ms jsme dostala ted 7.3 , interupci jsem měla 11.12 . 2017 citím se dobře a v nemocnici mi řikali že kfyž otěhotnáím po tech dvou ms že to nevadí i když se řká po 3 ms děkuji za opověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete otěhotnět již nyní a neměl by na základě toho vzniknout žádný problém.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den od partnera jsem chytla kapavku a k tomu jsem zjistila že jsem těhotná v 5 týdnu,on dítě nechce mám jít na potrat nebo si to nechat mám strach že bych už nemusela po tom otěhotnět je 26 let,
Bianka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V tomto Vašem rozhodování Vám nemohu pomoci. Riziko interupce není nijak dramatické, ale není ani nulové. Proti tomu ovšem stojí narození dítěte do pravděpodobně nekompletní rodiny. Je to jen a jen na Vás
Správně zaléčená kapavka na tomto dilematu příliš nemění
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se ještě zeptat kdy po te interupci se mužeme zase snažit o miminko ? doktor řikal po 3 měsících a v nemocnici mi řekli že když otěhotním po dvou měsících tak to nevadí je to tak ? děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuj vynechat šestinedělí a ještě jeden měsíc
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem po interupci která byla 11.12.2017 , chci se zeptat kdy mužu mít pohlavní styk, a vadí že bez kondomu ?přitel si dává pozor , byla jsem už na kontrole bylo vše v pořádku , už jsem měla i první ms která byla 5.2. 2018 děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po první menstruaci můžete mít styk, i bez kondomu. Ovšem doporučuji zamyslet se nad spolehlivější antikoncepcí. Opakovaná interupce vede často k následným problémům s plodností
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
pane doktore chci se zeptat zda může potratová pilulka způsobit problémy s cyklem, je to přeci jen velký zásah do těla
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotné těhotenství je daleko větší hormonální zásah.  V tomto směru farmakologická interupce nepřináší komplikace.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Děkuji za názor,
ještě se zeptám myslíte si,že může hrát roli, že si od transferu píchám fraxiparín a u přirozeného početí až při zjištění těhotenství?I to že po umělém oplodnění se to rovnou podporuje utrogestanem? U přirozeného početí mi ho nedali? Děkuji moc za názor
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv časnějšího nasazení Fraxiparinu mi nepřijde příliš pravděpodobný. U Utrogestanu bych nějaký efekt nevylučoval. Můžete to vyzkoušet. Sledujte ovulaci testy a 3 dny po pozitivitě ovulačního testu začněte užívat Utrogestan v dávce 2x2 tbl. A bude-li pozitivní gravitest, v užívání pokračujte do 8. týdne
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jaké je riziko potratu u 41 leté ženy, která je zdravá bez jakékoli medikace a gynekologický nález je v normě.
Děkuji za odpověď
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, co přesně považujeme za potrat. Hovoříme-li o běžném potratu, tedy těhotenství spolehlivě prokázáno a ztraceno, je jeho pravděpodobnost ve 40 letech cca 25%-30%. Budeme-li ale počítat i tzv. časné ztráty, bude procento ještě o dost vyšší
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
po prvotrimestrálním screeningu mi vyšlo vysoké riziko na T21 i na T13+T18, kombinované riziko vyšlo 1/2.Jsem teď 12+5tt.Mám jít na odběr choriových klků nebo neinvazivní test z krve(typu Prenascan a další).Ptám se i z důvodu, že kdyby to dopadlo špatně, tak jak by vypadal případný potrat, jestli už by to muselo být formou porodu nebo by ještě šla udělat kyretáž.Bohužel jsem k tomu našla různé informace, někde se uvádí, že kyretáž je možná(u geneticky poškozeného plodu samozřejmě) až do 15tt, jnde se uvádí, že jen do 12tt.Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle se podle mých zkušeností nad ukončený 12. týden se volí cesta vyvolání potratu. Záleží ale na zkušenostech konkrétní nemocnice
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
jak vysoké riziko potratu se udává po 14 tt. ?
Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech - na věku, na zdravotním stavu, na gynekologickém nálezu, aj
Přesné procentuální riziko neznám. Většina potratů ale proběhne do 12. týdne, pak riziko potratu klesá
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Ještě dodávám, že potrat byl bez revize
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,
jsem po samovolném potratu v 6. týdnu je mi 34 let a bylo to mé první těhotenství. S partnerem se zadařilo po dvou měsících snažení. Trpím velkým strachem, že už to nikdy nepůjde, potřebuji nějak uklidnit, jaká je má prognóza? Dělávala jsem si ovulační testy, ale asi to s nimi neumím ani když jsem otěhotněla nebyl nikdy pozitivní
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že šance na početí a donošení je zcela reálná
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Moc děkuji za odpověď a mohu se zeptat, jaký je důvod k tak dlouhé sexuální abstinenci? Myslela jsem že šestinedělí je jen u porodu.
Zlata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šestinedělí je i po potratu. Proces hojení je do značné míry podobný tomu po porodu.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
potřebuji poradit a uklidnit, v prosinci jsem po těžkém zvažování svých možností šla na potrat (farmakologický), důvodem byly užívané léky v době početí a v prvních týdnech (aulin), teď toho lituji a bojím s, že už nikdy nebudu mít dítě, že to byla má jediná možnost, je mi 33. Otěhotněla jsem poprvé asi po 1 měsící
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pravděpodobnost potíží s početím je po farmakologické interupci, pokud proběhla bez komplikací, nízká
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Děkuji,
a ještě mám dotaz, kdy mohu mít po té potratové pilulce normálně styk?, je to 10 dní a už nekrvácím
Zlata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji klasický styk vynechat do první menstruace, tedy v šestinedělí
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Zdravím,
chci se zeptat,za jak dlouho po potratu potratovou pilulkou Mifegyne mohu mít pohlavní styk a za jak dlouho může žena znovu otěhotnět, myšleno kdy je doporučeno to začít zkoušet. Děkuji
Zlata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud potrat proběhl bez komplikací a nebyla třeba chirurgická intervence, je podle mne možné se snažit o početí hned po konci šestinedělí, tedy po první menstruaci. Ovšem určitě neublíží snahu ještě o jeden cyklus odsunout
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsme po interuci která byla 11.12.2017, na kotrole jsem byla dneska po první menstrilaci na kontrole a doktor říkal že po další ms už by mohla se snažit o miminko , zapoměla jsem se zeptat tak se ptám vás polhlavní styk už mužu normálné mít ? a mohu už i normálně do bazénu nebo vany ? ptám se protože po té interupci jsem nemohla k vuli infekce děkuji moc za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li nález v pořádku, můžete mít pohlavní styk i se koupat, plavat.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Zdravím, chci se zeptat, jak dlouho po potratu budu mít ještě pozitivní těhotenský tes? Jednalo se o potratovou pilulku v 6. týdnu
Káťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test bývá pozitivní po dobu 1-4 týdnů
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jsem po farmakologické interupci, jednalo se o 6. týden,
slyšela jsem, že potrat zvyšuje u ženy riziko onemocnění rakovinou prsu, je to prosím pravda. Jednalo se u mě o první těhotenství. Je mi 34 let.
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám žádnou práci, která by tento názor potvrzovala. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktrore , chci se zeptat jsem po interupci která byla 11.12 .2017. kdy mohu zase otěhotnět ? doktorka řikala že lepši počkat na dvě ms až přijdou, první ms už přišla tento týden , chci se jen zeptat jestli by vadilo kdyby otěhotněla hned po té první ms děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Také doporučuji vyčkat ještě měsíc. Kdybyste otěhotněla již nyní, nejspíše by se nic nestalo, ale riziko komplikací je přeci jen o trochu vyšší
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, chci se zeptat, zda má užití potratové pilulky vliv na budoucí plodnost?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud přerušení těhotenství proběhne bez komplikací, je vliv na budoucí plodnost minimální.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore, mam dotaz. Byla jsem cca ve tretim tydnu tehotenstvi a zjistili mi ze hcg dost kleslo. Byla jsem znova na testech a stale klesa. Co nevim zda je v poradku, ze uz paty den krvacim o neco vic jak pri menstruaci a boli me bricho. Doktor mi na to nic nerekl a ani nezkontroloval. Myslite ze se nemusim niceho bat?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde pravděpodobně o časný potrat. Nelze ale ani vyloučit mimoděložní těhotenství. Máte-li bolesti, lékaře znovu navštivte
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat byla jsem na interupci která bylo 11.12 . 2017 , a pak po nějaké době na kotrole kde mi doktorka řekla že vše je v pořádku a že by mestrulace měla přijit do konce ledna ,ale ms zatím nikde , nemužu mít nějaký problem ? když ms ještě nedorazila ?? jak mě kontrolovala tak mi řeka že tam mám cistu ale že to nic neznamená že po ms to odejde tak mi pro jistotu pichla inekci , a řekla at přijdu po ms ale ms ještě nedorazila nemuže to být nějaká koplikace po té interupci ? nebo se nemám bát a ms přijde děkuji za odpoěd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to obvyklé. Příčinou může být cysta, "které se nechce odejít" nebo třeba pomalá obnova děložní sliznice. Nemusí jít o nějakou závažnou komplikaci, ale myslím, že by byla vhodná opětovná návštěva gynekologa. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore. Je mi 33 let, manželovi 35 let, spermiogram OK. Začali jsme se snažit o první miminko v říjnu, na druhý cyklus se nám povedlo otěhotnět, v prosinci 2017 SP v 6 týdnech bez revize, mns po 5 týdnech od SP. Chtěla jsem se zeptat, zda bych raději vzhledem ke svému věku neměla absolvovat nějaké vyšetření, např. hormonální profil nebo štítnou žlázu? Beru pouze vitaminy a kyselinu listovou. Co byste doporučil jako vyšetření a jaké problémy mohou blokovat udržení těhotenství? Moc děkuji za Váš čas.
Maya
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin potratu může být celá řada a často žádnou konkrétní  nenalezneme. V 33 letech po jednom potratu bych žádná vyšetření neplánoval. Doporučuji se tím nestresovat. Některý multivitamin s kyselinou listovou je i dále vhodný
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore , chci se zeptat jsem po interupci která byla 11.12 . 2017 , chci se zeptat kdy se mužu zase snažit o mimi ? jestli mohu už ted ? nebo mám ještě počkat ms zatím nedorazila ale citím se dobře děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji ještě jeden celý cyklus vyčkat
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
v kterém týdnu probíhá nejčastěji potrat? A proč. Asi počítáno podle poslední menstruace (myslím ty týdny)
Alča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin potratů je řada - geneticky nesprávně založené embryo, hormonální vlivy, infekce, vada dělohy, aj. A zdaleka ne vždy příčinu odhalíme. Potraty jsou nejčastější v 1- trimestru, s maximem mezi 6. a 8. týdnem
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze
© 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem