Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobrý den,lékařka mi před více než měsícem řekla,že se u mě jedná o Anebryolu (těhotenství bez plodu) v tu dobu jsem byla již v 8.týdnu těhotenství.Řekla že buď půjdu na kyretáž nebo si počkám na samovolný potrat,dočkala jsem se po dalších 2 měsících krvácení,silné bolesti,třes,bolesti hlavy,únava.Je možné že je něco v nepořádku?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takový průběh není  v pořádku. Určitě doporučuji přečištění děložní dutiny

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci sa jedna o zamlknute tehotenstvo? V tyzdni 7+1 som bola na ultrazvuku, embryo o velkosti 7,2 mm bez srdecnej akcie. Je mozne, ze sa srdiecko este objavi. Ovulaciu som nemala urcite posunutu, nakolko som ju sledovala meranim bt a potom som nemala uz ani pohlavny styk.
Dakujem za odpoved, Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

.V 8. týdnu již musí být srdeční akce patrná. A i plod by měl být o něco větší. Vylučujete-li pozdější početí, bohužel se opravdu nejspíše  jedná o zamlklé těhotenství

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
30.8.2017 jsem byla na revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství v 11tt (žádný plod nebyl na ultrazvuku vidět), po té nasledovaly bolesti a druhá revize 15.9.2017, po týdnu kontrola a injekce na stažení dělohy, týden po injekci jsem začala krvácet, krvácení bylo nestandardní, dva dny středně silné krvácení, třetí den velmi silné + kusy sražené krve (vložka nebyla dostačující), po té den klid a další den zase prudké krvácení, po té zase klid. A do teď obden špiním. Mohu počítat zmíněné krvácení jako první porevizní menstruaci? Zítra 11.10. je to 26 po revizi a před těhotenstvím to byla délka mého cyklu, myslíte, že mohu očekávat menstruaci, pokud zmíněné krvácení nebyla menstruace? Před těhotenství jsem měla cyklus pravidelný. Děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu posoudit, zda šlo o menses nebo o krvácení z jiné příčiny. Vzhledem k tomu, že stále ob den slabě krvácíte (=špiníte), považuji za vhodné navštívit lékaře. Jen vyšetřením lze  posoudit, o co se jedná, a případně doporučit léčbu.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,byla jsem na miniinterupci v 6.týdnu (pomocí tablety).Krvácení pomalu po týdnu přestávalo a ted to začalo opět krvácet jak po zákroku.Chtěla jsem se zeptat,jestli to je normální,nebo mi už naběhla má perioda(ikdyž nemám termín) Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření nelze posoudit, o co se jedná. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc, jak je to s tělem a hormonama po potratu. Dá se to přirovnat k poporodnímu stavu a kojení? Poslední půl rok mi padají moc vlasy. Určitě i stresem, ale vím, že ženám po poradu vlasy hodně padají, tak jsem se chtěla zeptat jestli potrat je pro tělo fyzicky tedy hormonálně obdobný nebo to srovnatelné není a jde při padání pouze jen o stres z prodělaného zákroku. Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální stav po potratu je od poporodního stavu odlišný. Po potratu se ´v řádu týdnů obnovuje normální cyklus s normálními hladinami hormonů. Po porodu, obzvláště pokud žena kojí, to trvá řadu měsíců.

Vypadávání vlasů s hormonálními změnami kolem potratu nejspíše nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, ze začátku roku jsem byla na miniinterupci. Vše proběhlo v pořádku a v září jsem opět otěhotněla. Chtěla bych se zeptat jaká jsou rizika neplodnosti při užití potratové pilulky a zda je bezpečný případný chirurgický zákrok při neúspěšnosti pilulky. Pokud by šlo uvést riziko v procentech. Doktoři a ani má gynekoložka mi nejsou schopni říci přesně jaká rizika sebou zákrok nese a zda by se dalo to dalo ještě nějak léčit. Děkuji mnohokrát.
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Interupce pomocí potratové pilulky je vůči tělu o něco šetrnější než interupce klasická. Nevýhodou ale je, že vše trvá déle . Nutnost chirurgického zákroku po užití této pilulky se uvádí v cca 10% případů. Pak je riziko pro následnou plodnost s klasickým výkonem srovnatelné.

Jiné řešení, nechcete-li dítě, neznám. Samozřejmě je vhodné v budoucnosti užívat spolehlivou antikoncepci. Každým dalším přerušení těhotenství riziko  neplodnosti totiž násobně stoupá

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň.Som po missed abort a následnom kyrete v(9tt) plod veľkosť 6tt bez AS.Podstúpila som kyretáž nakoľko rástol gestačný vak, plodová voda všetko veľkostne zodpovedalo 9-10tt len plod nie. Výsledok z histológie ešte nemám ale doktor hneď povedal, že od toho nemám veľa čakať keďže nejde o opakovaný potrat. Moja otázka je, pomôžu mi vitamíny nechcem povedať že predísť ďalšiemu potratu ale aspoň posilniť poprípade zlepšiť "zdravie vajíčok a spermií?" Nasadila som vit. sebe aj manželovi.Ja mám kyselinu listovú, celaskón a nosifol forte/neskôr inofolic+alchemilkový ča chcem prejsť na calibrumbabyplanj.Manžel centrum pre mužov, macu+kotvičníkový čaj celaskón, nosifol a neskôr folandrol.ďalšie tehotenstvo plánujeme až po novom roku otehotnela som na prvý krát s tým nie je problém skôr sa bojím o kvalitu alebo genetikuDá sa ďalšie tehotenstvo takto posilniť alebo jeto úplne zbytočné a nedá sa to nijako ovplyvniť a keď raz nie sú v poriadku alebo slabé žiadne vitamíny im nepomôžu?Ďakujem - otázka upravena poradcem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pro ženu, která plánuje otěhotnění, je určitě vhodné užívat některý multivitamin s kyselinou listovou - tedy např. Calibrumbabyplan. Někdy všeho moc škodí - takže užívejte jen jeden přípravek. Podobně je tomu u muže. Osobně nedoporučuji užívat žádné speciální čaje, protože jejich účinek je minimálně nejistý

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobrý den, během posledních 2 let jsem prodělala 2 ZP (8t a 16t) a 1 SP (6t ). Existuje ještě v mém případě šance donosit zdravé dítě? Jaké vyšetření bych měla podstoupit? Je mi 41let, mám 3 děti, těhotenství bez problémů.
Silvie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na donošení zdravého potomka stále existuje. Doporučuji vyšetřit hormony štítné žlázy a zvážil bych i testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, jsem druhý den po miniinterrupci v 5+0. Letos mi bylo 40 let, máme dvě zdravé děti, těhotenství bylo neplánované, řešili jsme tedy touto cestou. Téměř vůbec ale nekrvácím, občas cítím bolesti břicha jako při menstruaci. Je "normální", že téměř nekrvácím? Může být na vině nízké stáří plodu, nebo se mám nějak znepokojovat a vyhledat lékaře? Teplotu nemám, žádnou třesavku také ne, hygienu dodržuji a jak jsem už uvedla, bolesti břicha jsou mírné, snesitelné a jen občas. Velmi děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jen slabé krvácení není problém. Lékaře navštivte, kdyby bolesti zesílily nebo by se přidala teplota

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v roce 2013 jsem prodělala kyretáž po ZT, tři měsíce na to jsem otěhotněla,těhotenství bylo bez komplikací a porodila jsem zdravou holčičku.Tento měsíc jsem prodělala SP v 5tt bez revize.Můj gynekolog mě chce posílat na genetiku a trvá na minimálně 3měsíčni pauze.Je to opravdu nutné?Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste všechna těhotenství počala se stejným partnerem, nepovažuji genetiku za nutnou. Nebyla -li provedena revize, je podle mne snaha o početí možná hned v dalším cyklu po šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore,jsem po zamlklém potratu,který se odhalil při screeningu,kdy byla velikost plodu 56,9 mm.Je možné určit dle velikosti týden,při kterém došlo k úmrtí plodu?Nikdo mi na tuto otázku neodpověděl,proto si vážím Vaší odpovědi.Děkuji.
Bohuslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod se po okamžiku, kdy odumře, může zmenšovat. Obvykle se ale nezvětšuje. Takže lze říci, že k odumření došlo v 12. týdnu  (CRL 56,9 odpovídá konci 12. týdne) nebo později

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, otěhotněla jsem po ivf, ale nakonec z toho bylo v 9tt ZT.Píchala jsem si Fraxiparine, dělaly se mi po něm boule, které jsou stále nahmatatelné, přestože už cca měsíc a půl Fraxiparin neaplikuji.Nejsou bolestivé a nijak mě neomezují, jde mi o to, že mi bylo řečeno, že to asi byla alergie na Fraxiparine a že měl být vyměněný za jiný lék na ředění krve, že pokud je alergie na Fraxiparin, tak se ani nevstřebává, mohla to být příčina ZT?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně si nemyslím, že by  alergie na Fraxiparine (pokud opravdu o ni šlo)  byla příčinou zamlklého těhotenství. Daleko častějším důvodem je genetická odchylka embrya, některé infekce nebo třeba porucha funkce štítné žlázy. Velmi často ale přesnou příčinu neodhalíme

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Po zamlklém potratu jsem byla na revizi dělohy ve 13. týdnu,ve 12.jsem měla již druhý genitální opar(nejednalo se o prvoinfekci). Také se mi krátce po otěhotnění udělala obrovská modřina na celém nehtu palce u nohy-bez příčiny.a mám ji už 3 měsíce.Trpěla jsem nespavostí,takže imunita byla jistě oslabená.Muj gynekolog mi odmítá napsat antivirotika,protože opar neviděl.Vím,že po prvním potratu se žádná vyšetření neprovádějí,ale je mi už bohužel 40 let a bojím se,že v případě dalšího otěhotnění se bude vše opakovat.Vím,že moje plodnost je u konce,proto se ptám co mi radíte a jestli je opravdu nutné čekat s dalším snažením min. 3 měsíce.Mám jedno dítě s jiným partnerem,přítel nemá děti žádné.Než se nám podařilo otěhotnět,uběhl rok a čtvrt.Samozdřejmě si uvědomuji,že můj věk je hlavní problém.Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Genitální opar s potratem nemusí souviset. Modřina na nehtu také ne.

Byla-li po potratu provedena revize děložní dutiny, je třeba opravdu vyčkat 2-3 měsíce.

 Zda podat či ne celková antivirotika by měl posoudit nejspíše specialista pro infekční choroby nebo imunolog. Osobně bych byl také spíše proti

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Mam problém s opakovaným samovolným potratem, tudíž vždy když otěhotním mám jej jako rizikové. Chtěla bych se zeptat , může na počátku těhotenství způsobit sex potrat nebo ohrozit těhotenství a je tam riziko potratu vyšší v období kdy býval termín ms? zvlášť v prvním měsíci, kdy se ms nedostavila? Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk potrat asi přímo nezpůsobí, ale v případech, kdy "již jsou karty špatně rozdané", může potrat spustit.

Riziko potratu je opravdu o něco větší v termínu, kdy by měla přijít menstruace

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,před týdnem jsem prodělala zamlklý potrat ve 12.týdnu těhotenství,při kterém jsem se léčila na nespavost,užívala jsem po poradě s psychiatrem 10mg apo cital a 100mg kventiax.I při téhle medikaci jsem spala 2-3 hod denně,někdy vůbec.Teď zvažuji,jestli zkoušet po třech měsících znovu otěhotnět,moc si miminko přeji,ale je mi už 40 let a bojím se,že je to s těmi léky moc velký risk.Moc si vážím Vaši odpovědi a děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posoudit rizika oproti přínosům této léčby dokáže spíše než gynekolog psychiatr. Pokud byste chtěla znát přesná rizika pro plod, odpoví Vám genetik. Osobně si ale myslím, že nejsou velká. Proběhlý potrat daleko spíše než s léky souvisí s Vaším věkem. šance, že vše dobře dopadne, je ale podle mne stále reálná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem po kyretáži po ZT, za jak dlouho mám jít na kontrolu ke svému gynekologovi?A je normální, že po té kyretáži vůbec nekrvácím a špiním úplně minimálně, ani se to pomalu špiněním nazvat nedá.Bylo mi řečeno, že týden budu krvácet jako při silnější menstruaci.Děkuji
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I slabší krvácení je možné. Na kontrolu jděte po první menstruaci po šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,
chystam se na preruseni tehotenstvi, chtela jsem se zeptat, nekde jsem cetla ze existuje tkz. potratova pilulka, je to bezne v cr? V nemocnicich ? - otázka upravena poradcem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potratová pilulka, přesněji potratové pilulky, jsou v ČR dostupné. Užít je ale lze jen v časném těhotenství a předepsat je může pouze lékař v nemocnici

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, mám ZT, jsem 9+0tt, ale embryo je mrtvé už nejméně 14 dní(možná i déle vzhledem k jeho malé velikosti), je možné použít v tomto případě potratovou pilulku?Bojím se poškození dělohy kyretáží a s tím spojených potíží při další snaze o těhotenství.Ještě nemám děti.A toto těhotenství bylo po ivf.Děkuji
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potratovou pilulku nejspíše lze použít. S použitím u ZT je ale relativně málo zkušeností, běžně se užívá u přerušení na přání ženy. I po užití  tohoto postupu nelze nutnost revize vyloučit a také budete muset pravděpodobně tuto léčbu, na rozdíl od klasického řešení, uhradit.

Riziko poškození dělohy při běžném řešení malým zákrokem je dle mých letitých zkušeností velmi malé

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, mám ZT(8+1tt) a mám čekat jak si s tím tělo poradí samo.Co byste mi doporučoval Vy?Bojím se, aby se děloha pořádně vyčistila.Zatím jsem nezačala ani špinit, ale je to krátce po vysazení Utrogestanu.Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych vyprázdnění děložní dutiny malým zákrokem v celkové anestézii

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, je mi 40 a jsme 14 dní po MA v 17tt bez revize, zatím jsem bez ms. Můžeme nám prosím poradit, kdy se můžeme začít znovu snažit? Vzhledem k věku nechceme čekat zbytečně dlouho (lékař nám řekl čekat i půl roku, jestli vůbec).
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla nutná revize, myslím, že stačí vynechat dva cykly po šestinedělí.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore, jsem v 8TT, bez spineni. je me jiz 8 tehotenstvi, predchozi vzdy potrat. Chci se zeptat na Vas nazor na jizdu na kole? treba 10 km po rovine? Muze to uskodit? dekuji predem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi to neuškodí. Ale s ohledem na předchozí potraty považuji za rozumné udělat maximum pro pocit, že jste nic nezanedbala. Takže bych radil na kole ještě několik týdnů nejezdit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Během půl roku jsem měla 2x zamlklé teh. Poslali embryjko na genet. rozbor a zjistilo se, že to byla holčička, ale bohužel prokázal se 13 a21 chromozóm, tudíž prý dvě vady naprosto neslučitelné se životem.u U prvního zamlklého teh. byla dělána jen histologie. Dá se též jen z histologie zjistit také pohlaví nebo jen z genetiky? Vždy jsem měla zamlklé teh. v 8 - 9 týdnu.Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den

V takto časném těhotenství se dá zjistit pohlaví jen genetickým vyšetřením

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jen pro upřesnění -  každý z nás má dvojici chromozomů a 13 a dvojici chromozomů 21 - zřejmě se prokázal nadbytečný chromozom 13 a 21

potrácení
Dobrý den,
měla jsem zamlklý potrat a gynekolog mne poslal na kyretáž. Bohužel jsem měla těžkou reakci na narkózu a skončila na ARO. Nyní se bojím otěhotnět, abych opět neměla zamlklý potrat a nebyla nutná další narkóza, ze které - po otřesném zážitku (málem jsem to prý nepřežila) - mám panický strach. Kamarádka žije v Německu a tam prý automaticky nabízejí před každým výkonem pacientům, jaký typ anestezie chtějí (třeba epidurální apod.). Je možné, aby mne můj gynekolog poslal na ev. výkon do Německa, protože v Čechách pacientky většinou nutí do celkové narkózy? Bude tam platiti jeho doporučení (klidně si to celé zaplatím)? - otázka upravena poradcem
Martina L
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné komplikace jsou extrémně vzácné, takže podle mého názoru je opakování podobně pravděpodobné jako výhra prvního pořadí v loterii. Vašim obavám ale rozumím.  I v ČR je  často možné dohodnout si způsob anestézie. Každá má ale svá, byť velmi malá, rizika.

Ohledně Vašeho dotazu, jaký by bylo postup v Německu, nedokážu odpovědět. Musíte se zeptat na konkrétním pracovišti.

MUDr. Jan Šulc

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat potratila(samovolny potrat) v 8t tehotenstvi.A chci se zeptat když mam kravni skupinu 0- jestli mi nemněl doktor pichnout protilátku.? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anti D IgG se obvykle aplikuje po potratu plodu, který již měl vyvinut krevní oběh. V 8. týdnu je to "na hraně"

MUDr Jan Šulc

potrácení
Dobry den chcem sa spytat chcem sa spytat-som v 6tt tehotnosti podla sona a v 8 od posledneho menz.Uz od druheho tyzdna na mna doktor nalieha ze musim ist na precistenie lebo ze plod sa mu nevidi vporiadku a ze nerastie.Zatial som sa k tomu neodhodlala a stale verim ze bude vsetko vporiadku.Teraz som v siestom tyzdni,pred tyzdnom mal plod 8mm teraz neviem kolko ma ani mi nepovedal a vzdy len opakuje nerastie a vacok je prazdny treba to dat prec.Hormon hcg v krvi doteraz len stupal minuly tyzden som mala uz nad 2000 a teraz este neviem neska mi brali krv.Chcela by som sa spytat dokedy do ktoreho tyzdna mozem este pockat alebo ci uz je naozaj nutne dat to prec.Od sameho zaciatku stale opakuje nerastie vacok je prazdny babetko tam nieje treba to dat prec a stale len hlada mimomaternicove tehotenstvo.Poradte mi prosim co mam robyt.
Katarina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud lékař ani při po týdnu opakovaném UZ vyšetření nevidí plod, jde opravdu s nejvyšší pravděpodobností o nesprávně založené těhotenství.  Hladina HCG nehraje při tom zásadnější roli. Revize dělohy je určitě vhodná. Rozborem získaného materiálu se do zjistit, zda opravdu nejde o mimoděložní těhotenství s pouhou rekcí děložní sliznice napodobující UZ obraz těhotenství v děloze

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den jsem v 8 t tehotenstvi a v čera jsem byla u gynekologa protože jsem rano jemně krvácela a doktor řekl že je vše v pořadku a dal mi lek hormonalni proti potratu a klid na lužku.A večer jsem začala silne krvácet i srazeniny jsem měla a jeden velky o velikosti 5 cm ,krvaceni netrvalo dlouho .Myslite že jsem potratila?
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše jste nepotratila. Bez UZ vyšetření to ale není možné spolehlivě zjistit.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat je mi 24 let a krevni skupinu mam 0-.A už mam za sebou druhy zamkly potrat jeden v 10tt přestalo bit srdičko a ted v 8 nevyvijel se plod..Nevim jak tomu mam přiště obejit nebo kde mam zajit aby mě vyšetřili.
Děkuji - otázka upravena poradcem
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po dvou potratech bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy a zvažoval bych i vyšetření na genetice Doporučení by Vám měl dát Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore.
Je mi 37 let, máme 1 dítě a rádi bychom měli druhé. Po dvou předčasně ukončených těhotenstvích (cca 8- 12 týdnu) jsem prošla kolečkem testů. genetika, hemat. imunol, kde mi byly zjištěny pozit. Pl proti trofoblastu ( +20). Bylo mi doporučena léčba 25 mg Prednizonu. cca 6 - 8 týdnů s tím, že v dalších 6 týdnech se léčba upraví..Ráda bych zeptala, zda jsou v tomto případě dávky adekvátní ( moje váha 80kg, ). Mám obavy z nežádoucích účinků a navíc jsem v těhotenství prodělala preklampsii, tak zda tyto dávky nemohou ovlivnit rozvoj tohoto stavu. ??? Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dávka 25 mg Prednisonu po dobu 2 měsíců mi přijde poměrně vysoká. Stanovit by ji měl imunolog. Riziko vzniku preeklampsie tato léčbě nezvýší

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, měla bych dotaz.Je mi 44 let a se současným přítelem bychom si ještě přáli miminko. Během půl jsem měla opakovaný zamlklý potrat. S otehotnenim celkem problém nebyl, po Clostilbegytu jsem vždy třetí měsíc otěhotněla. Z genetiky embrya byl zjištěn Downův a Edwardsuv syndrom. Paní dr. z genetiky když jsme byli na odběrech krve, mi řekla, že pokud budou u mě výsledky z genetiky v pořádku, že do nosit a porodit zdravé dítě je v mém věku spíš o náhodě, a že to riziko vrozených vývojových vad tam samozřejmě vyšší je, ale že se nám to povést může. Teď nám přijdou výsledky krve z genetiky s přítelem.Pokud by se prokázala u přítele trombofilie, je možné, že to mohlo mít vliv na plod i když mě genetika vyšla dobře? Že by to mohl být ten problém se zamlklým těhotenstvím? Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Průkaz trombofilní  mutace u muže s rizikem potratu či zamlklého těhotenství nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

před šesti týdny jsem prodělala revizi pro diagnozou anembryomola, po ní bylo vše v pořádku, jen první menstruace ne a ne přijít. Po šesti týdnech jsem se objednala na gynekologii na injekci k vyvolání menstruace ale v té době se nám s přítelem stala "nehoda". Vím, že jsme si měli dát pozor a počkat se sexem alespoň do první menstruace, ale bohužel se stalo. Je tedy možné že bych byla hned těhotná? Když nedošla menstruace, předpokládám, že před tím nebyla ani ovulace ne? A pokud bych opravdu otěhotněla jsou tu nějaká rizika pokud je to tak brzy po potratu? Moc Vám děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lily
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit. Ovulace může "předejít" menstruaci.

Rizika naštěstí nejsou dramatická - pouze je o něco vyšší riziko opakování potratu a případně nelze vyloučit obtíže s odlučováním placenty po porodu. Pravděpodobnost, že by vše bylo v pořádku, je ale naštěstí mnohem vyšší

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, prosím o radu ohledně neprospívajícího těhotenství, jsem v 8 tt, gest. váček je prázdný, náznaky odlučování už jsou vidět, hcg stále roste. Dva dny slabě špiním (ale jen ráno, během dne ne). Myslíte, že se krvácení samo "rozjede"? Nebo kdy hcg začne klesat? Chci počkat na samovolný potrat. Děkuji moc. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Další vývoj se nedá odhadnout. Krvácení se může "rozjet" každým dnem a může být i dramatické. Ale také začít krvácet, obzvláště pokud HCG stoupá, hned tak nemusíte. Osobně bych se spíše přikláněl k provedení revize.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
dakujem za odpisanie, zaujimal by ma Vas nazor. poslena MS 6.1. (striedalo sa slabe krvacanie so spinenim cca 8dni), predoslá 9.12. (ovulacia 23.12. -myslim si, ze vtedy som otehotnela) Dva tyzdne po MS (24.1.) som mala pozitivny TT, robila som si ich 6 a vsetky boli silne pozitivne, o tyzden silne bolesti v podbrusku, na pohotovosti mi robili USG, maternica bola prazdna, pri vajecniku cysta. HCG v den prijatia do nemocnice 1.2. - 600, 2.2..-170, na zaklade poklesu - kyret. Na prepustacej sprave - spontanny potrat nekompletny, tubarna gravidita. Kontrolne hcg u mojho dr. (6.2.) hcg- 120, poslal ma do nemocnice, kam som chodila kazde 2 dni na hcg, urobili kontrolne USG - to bolo vporiadku, 13.2. bolo hcg - 40. Vysledky z histol-fragmenty hypersekrecneho endometria, struktury plodoveho vajca nepritomne, bez inych histol. zmien. Moj dr. to uzavrel ako nevyvijajuce sa mimomaternicove tehotenstvo. Aky je Vas nazor? Je kyret bezny v takychto pripadoch? Dakujem - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na základě uvedených údajů je opravdu diagnóza nevyvíjejícího se mimoděložního těhotenství vysoce pravděpodobná. Revize děložní dutiny je běžný, a podle mne správný, postup.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, 2x jsem prodělala zamlklý potrat kolem 8tt, třetí ttěhotenství ukončeno ve 20tt pro VSV následovala další 2 zamlklá těhotenství opět kolem 8tt. po druhém potratu vyšetřena genetika - v pořádku (já protrombinová mutace, v těhotenství fraxiparin 0,3ml), imunologické vyšetření - já BI pozitivní - prednison 2,5mg. Šítná žláza v pořádku. Je mi 35 let manželovi 42. S otěhotněním není problém, otěhotním tak do 2 měsíců. Jaké jsou možnosti pro úspěšné těhotenství (jaká další vyšetření?). Po 5 potrat Myslíte, že by pomohlo IVF s PGS? Děkuji Vlaďka
vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus a dále bych zvážil u partnera vyšetření fragmentace DNA.

Až po té bych případně zkusil IVF s PGS . Je třeba si ale uvědomit, že neumíme embrya "opravit" a že také existuje určité riziko poškození embrya při odběru buněk pro analýzu. A nepodceňoval bych ani význam tzv. mozaicismu- buňky embrya nemusí mít stejnou genetickou výbavu. Je možné, že některé embryo bude nesprávně vyřazeno jako chybné a naopak. Při správně provedeném PGS je toto riziko sice již nižší než v minulosti při analýze jen 1 či 2 buněk, ale nulové není.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Pane doktore je možné ukončit neprosperující těhotenství bez srdeční akce i jinak, než revizí dělohy v celkové anestezii? Není na to nějaká pilulka? Nechci anestezii!
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy lze vyčkat samovolného potratu. Ale hrozí silné krvácení i jin komplikace a revize bývá často také nutná. A akutní výkon je vždy méně vodný než výkon plánovaný. Teoreticky by šla užít potratová pilulka. Tu byste ale pravděpodobně musela hradit a není levná. A i pak nelze revizi vyloučit. Obavy z anestézie jsou ale zbytečné, jde o krátkodobé uspání pouhou injekcí do žíly. A je to docela příjemné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den jsem 7+5tt a neni porád vidět srdeční akce.Když nebude vidět ani v 8+5 tt tak jak se to řeší dál.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se po týdnu neobjeví srdeční akce, je vhodné provést revizi děložní dutiny - tzv. "vyčištění", někdy se užívá i název kyretáž, byť není zcela správný. Jde o krátký výkon v celkové anestézii, při kterém se z dělohy odstraní tkáně neprosperujícího těhotenství

MUD. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
2.2. som podstupila kyretaz, diagnozy 2 - tubarna gravidita alebo nekompletny potrat. Zaujimalo by ma, ci je mozne zistit, co z toho to vlastne bolo?Posledna menstruacia bola 6.1.,striedalo sa slabe krvacanie, spinenie -10dni, predosla MS 9.12., ovulacia bola 23.12., a myslim si, ze v tento den som aj otehotnela. 23.1. som pocitovala bolest v podbrusku, zobrala som ibalgin, na dalsi den som si urobila TT, ktory vysiel pozitivny, zopakovala som ho do konca tyzdna este 5x, vsetky silno pozitivne, preto si myslim, ze som otehotnela este v decembri. O tyzden som opat citila silne bolesti, a sla na pohotovost, kde mi urobili sono, na ktorom vsak nevideli v maternici nic, (podla decembrovej MS som mala byt v 8tt) takze podozrenie na mimomatenicove t., hcg 600 (podla dr. vraj hcg odpoveda 5tt, ale to nesedelo ani na decem ani januar), dalsi den 170, nasledny kyret. ale aj tak som sa nedozvedela, co to vlastne bolo. Ak by to bolo nevyvíjajuce sa mimomater.t, co s tym? dakujem - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poznat, zda šlo o nesprávně založené těhotenství v děloze, je možné z histologického vyšetření materiálu z revize děložní dutiny.

Neprosperující mimoděložní těhotenství se může kompletně vstřebat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den existují nějaké bilinné čaje či léky na uplné vyčištění dělohy ? Před 2 dny jsem měla první dávku potratové pilulky a zítra mám jít na poslední dávku a bojím se že budu muset jít na kyteráž když to nebude uplné.. Prave proto jsem se rozhodla pro tuto metodu a ne klasicky potrat .. Děkuji za odpověd
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedoporučuji do doporučeného postupu začleňovat jakékoli bylinné čaje či jiné přípravky. Ty nejsou při tzv. farmakologické interupci vyzkoušené a riziko nutnosti následného zákroku by mohly i zvýšit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Přítel trpí uz několik let na panickou poruchu. Tak 2x do týdne užívá Neurol, vždy jen pokud je to.nutné. Zajímalo by mě, zda to může mít vliv na spermie a jestli látky v tom.obsažené se mohou dostat i do spermatu a popř. když jeho partnerka otěhotní, zda to může mít špatný vliv pak na embryjko při jeho vývinu a poškodit ho.Četla jsem, že u žen, které Neurol by užívali, že mohou vzniknout nějaké malformace atd. A zda u partnera to může mit vliv na spermie a jejich kvalitu. Přítel užíval vitaminy pro muže Energyman, ale vždy když otěhotním, tak kolem 8. tt. je plod poškozen a já jsem podle testů z genetiky úplně zdravá a přítel.taky.Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není mi známo, že by Neurol, pokud ho užívá muž, měl nějaký negativní dopad na plodnost nebo na vývoj plodu. Něco jiného je, pokud tento lék užívá žena -zejména v prvním trimestru - tam riziko poškození plodu existuje

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, prodělala jsem již druhé zamlkle těhotenství . Stále s přítelem přemýšlíme, co by mohlo být příčinou.V září jsem prodělala první a ted lednu druhé. Pak mě napadla jedna možnost, na kterou jsme přišli ted. Při prvním těhotenství jsem si jako relax ráda napoustela vanu, místo sprchování poměrně dost horkou koupel. Při druhém bylo vše ze začátku v naprostém pořádku, ale během 14 dnů se vše změnilo a embryjko se pomalu přestalo vyvíjet. Právě během.tech 14 dnů jsem měla asi tak 3x horkejsi vanu, v té době jsem byla 6-7 týden. Myslíte, že i to by mohla být příčina ZT ? Děkuji za odpověď
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že na 99% je příčina jinde. Doporučuji genetické vyšetření, testy na funkci štítné žlázy, případně na některé infekce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,


už jsem se Vás tady jednou ptala, dneska jsem musela na kontrolu, neb jsme začla špinit. Mudr. mi udělala UTZ a opět tam byl jen váček a nic :-( HCG nebylo 2 ( byla to chybná infor,mace, jak jste psal ),ale něco více přes 16500. Měla bych začínat 9tt. Byla mi doporučena revize, s tím, že se plod už neobjeví, tak byc se chtěla jen zeptat, zda bych měla ještě počkat a nebo je to opravdu už nemožné.
Děkuji za odpověď
Bella - otázka upravena poradcem
Bella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ nález má klíčový význam. Pokud se v odstupu nezměnil a plod není přítomen, nemůže se již objevit. Jde o tzv. zamlklý potrat a revize je vhodná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
absolvovala jsem IVF s vlastními oocyty, embryo(5denní blastocysta) se tzv. uhnízdilo, ale neudrželo, může být příčinou zvýšené TSH=4,4 mU/l ?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšší TSH může signalizovat sníženou funkci štítné žlázy. Ta může být příčinou potratu. Příčin ale může být celá řada

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, pane doktore Sulci,

Dekuji za predeslou odpoved. Jeste jsem se Vas chtela zeptat ohledne ZT v 6 tydnu. Nez jsem zjistila, ze jsem tehotna, jsem uzivala antibiotika na lecbu micovych cest po dobu 15 dnu. Jmenovaly se Ciprofloxacin a zavadejici cipky flagentyl. Je mozne, ze tyto prasky vyvolaly potrat? Dekuji - otázka upravena poradcem
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět jednoznačně by Vám mohl jen genetik. Podle mého názoru ale užité léky příčinou potratu nejsou. Negativní dopad mohlo mít i samotné onemocnění. Nejspíše je ale příčina ZT jinde a jen málo kdy ji jednoznačně prokážeme.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den ,pan doktor chci se zeptat pokud bych prodělala samovolny potrat jak bych jej poznala.A výsledek TT by byl stále pozitivní a čárky by se více vybarvovali nebo ubivali na inezite pokud by klesala hladina HCG tak snad ano.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den ,pan doktor chci se zeptat pokud bych prodělala samovolny potrat jak bych jej poznala.A výsledek TT by byl stále pozitivní a čárky by se více vybarvovali nebo ubivali na inezite pokud by klesala hladina HCG tak snad ano.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samovolný potrat se obvykle projeví poměrně silným krvácení a i bolestmi v podbřišku

Při neprosperujícím těhotenství by spíše čárka na testu bledla, ale intenzita zbarvení  má spíše jen orientační význam - záleží na řadě okolností - například na koncentraci moče.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtela jsem se zeptat,jestli maa nejake odborne pojmenovani ten stav,kdy zena neni schopna donosit dite urciteho pohlavi - vetsinou slycham,ze nemuze donosit kluka. rada bych si o tom nasla vic,ale nevim pod cim hledat. dekuji za odpoved
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neschopnost donosit plod se nazývá infertilita. Nemožnost donosit jen plod jednoho pohlaví je extrémně vzácná. Muselo by jít o závažnou genetickou poruchu vázanou na to které konkrétní pohlaví. Osobně jsem se s takovým případem za svou mnohaletou praxi nesetkal. Neznám ani žádné odborné označení takového postižení

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň,
pán doktor, poprosím o odpoveď, či je v poriadku, že po spontánom potrate - odhad asi po 5-6 týždeň tehotenstva- mi hladina HCG skáče zase hore, hodnoty nad 400 ? Stav asi po 1,5 týždni po potrate... U gynekológa mi už 4x berú krv, avšak stále neviem, či je to bežná vec ? Ak áno, za akú dobu by GCG malo mať hodnoty ako "netehotné" ??? Ďakujem krásne za odpoveď - pretože som celá vystrašená z toho celého... priskoro sme sa tešili... Antónia - otázka upravena poradcem
Antónia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to úplně běžné, ale 10 dní po potratu mohou být ještě hladiny HCG zvýšené a i kolísat.  Výraznější vzestup je ale neobvyklý a může i svědčit pro nějaký problém. Proto jsou kontrolní odběry určitě vhodné. Negativní by tyto hodnoty měly být za cca 4-5 týdnů po potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den,mám za sebou 3ZP,zjisteny protilatky proti spermiim a troboflastu + antifosfol. syndrom,nyní jsem ve 12+4tt,užívám prednison 5mg,anopyrin a picham clexan,nyní mám prednison vysadit,je to opravdu bezpecne,je miminko vuci me imunite jiz dost silne? bojim se dalsiho potratu. dekuji za odpoved.
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Radím postupovat dle doporučení imunologů. Osobně považuji vysazení Prednisonu za bezpečné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
prodělala jsem 2 potraty-zamlkly potrat. je mi 39let. mam už řešit genetiku. partner je mladší 32let. již mam 2děti a bez potíží. děkuji za radu
jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud máte dvě děti s tímto partnerem, genetiku není třeba řešit. Pokud je otcem Vašich dětí jiný muž, genetiku bych zvažoval. Každopádně bych již nyní  doporučil vyšetření funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
mám aktuálně po 3 zamlklém těhotenství. Vždy otěhotním během půl roku, ale cca v 7. až 10. týdnu se plod přestane vyvíjet (není srdeční činnost, přestane srdeční činnost aj.). Máme s manželem za sebou řadu vyšetření (hormonální profil, štítná žláza, trombofilní mutace, PCO testy apod.,), které nám dělali v CARU, jediné, co nám vyšlo špatně, je manželův spermiogram. Má bohužel jen 2 procenta normospermií a 98 procent má poškozenou hlavičku (teratozoospermie, index cca 1,3, zároveň i fragmentace DNA nám vychází vyšší cca kolem 20 procent). v CARU nám nabídli IVF s PGS. Chtěla jsem se zeptat, zda si myslíte, že příčinou mých ZT může být právě špatný spermiogram? Ale chybná spermie přece vajíčko neoplodní? A zda postup CARU je podle Vás správný (zda do IVF s genetickou kontrolou embryií máme jít?). Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spermie nesoucí chybnou informaci mohou vajíčko oplodnit, ale mohou současně bránit vývoji plodu přes určitou úroveň. PGS je možné vyzkoušet, ale ani tato metodika nezaručí, že k potratu nedojde. Navíc existuje určité riziko, že při odběru buněk k analýze bude nevratně poškozené kompletně zdravé embryo. Osobně bych zvážil oplozování metodou PICSI a užití speciálních kultivačních medií Embryogen + Blastgen https://www.gest.cz/Novinky?new=3537 .   A zkusil bych i pátrat po některých infektech, jako je například cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobry den, rada by som sa opytala na cytomegalovirus - po prvom zamlklom potrate a revizi delohy mi na moju ziadost Imunologicka urobila komplexne krvne testy, vysledky boli CMV IgG 61,8 a CMV IgM 23,4 - aktivne infekci nelze vyloucit. Moja gynekologicka mi na to povedala ze to nic nie je, ze je to normalne. Momentalne som po druhej revizi, vysledky budu za dva tyzdne.
Aky je Vas nazor na CMV? co by som v danom pripade mala robit? Je vhodne nejake specialne vysetrenie?
Vopred Vam dakujem za radu. - otázka upravena poradcem
Daša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyčkat se snahou o početí do doby, kdy budou CMV IgM negativní. Tedy je třeba toto vyšetření za cca 2 měsíce zopakovat. Osobně se domnívám, že akutní infekce CMV může být příčinou potratu.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze