Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dekuji za odpoved ohledne otehotneni po potratu. Jeste doplnkova otazka - myslite vyckat tri mesice kalendarni od preruseni, nebo 3 menstruace? Dekuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím 3 cykly, tedy 3 menstruace
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den,rada bych se zeptala na vas nazor na otehotneni po dvou mesicich od potratu ve 22.cyklu. Jednalo se o umele preruseni kvuli vyvojovym vadam, jinak jsem nemela problemy behem tehotenstvi ani poceti. Samozrejme budu vse konzultovat s gynekologem, ale teoreticky - stoji to za ten risk? Ja 31, partner 30, zdravy syn skoro 3 roky. Potrat kvuli vade viditelne na utz, neprokazane odberem plodove vody.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dramatický problém to není, ale myslím si, že je vhodné udělat maximum pro zdárný průběh dalšího těhotenství. A to je podle mne pauza alespoň 3 měsíce
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, jak dlouho trvaji ocistky po potratu ve 22.tydnu? Podstoupila jsem kyretaz. Je to jiz 11.dni a stale trochu spinim. Resp.co me zarazi je to, ze treba jeden den uz vubec nic a najednou, druhy den behem dopoledne ze me vyjde zase hodne krve. Je to v norme? U doktora jsem v patek byla a neshledal nic zavazneho, tak je to asi v poradku. Jen se chci ujistit. Dekuju
Anon
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po revizi po potratu v 22. týdnu bych očekával, že krvácení ustane do 2, max.3 týdnů.  Každopádně by ale krvácení nemělo zesilovat, neměla byste mít teplotu a ani silné bolesti.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, nakonec se na vas obracim jeste s jednim dotazem. Jedna se o UPT ve 22.tydnu pro VVV. Prosla jsem serii UTZ, ktere potvrdily vyvojove vady, pote jsem sla pro jistotu na AMC a nakonec, po dalsim UTZ mi bylo doporuceno okamzite prerusit tehotenstvi. Nyni jsem se dozvedela vysledky AMC a vse negativni - bez problemu. Vysledky pitvy budou zname az nekdy kveten/cerven. Ja se chci o dalsi tehotenstvi pokusit ale mnohem drive. Da se spolehnout, ze kdyz byla AMC negativni, geneticka porucha to nebyla a jednalo se tedy spise o jednorazovu udalost a dalsi tehotenstvi by nemelo byt ohrozeno? Na UTZ byla patrna mensi celist, mozecek, kratsi nohy, takze zcela jasne vyvojove vady, ackoliv mi nikdo nebyl schopen rict, o co presne se jednalo. Jde mi o to, kde vzit jistotu, ze se nebude situace opakovat. Nevim, jestli se da presne odpovedet, ale zkousim to. Dekuji a omlouvam se za dlouhy dotaz
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Netuším, co přesně se z odběru plodové vody analyzovalo. Obvykle se stanovuje jen počet chromozomů. Ani správný počet chromozomů ale nevylučuje genetickou poruchu
Přesnější odpověď než já by měl poskytnout genetik.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, velmi Vám děkuji za odpovědi na mé otázky. Domnívala jsem se, že přepážka v děloze může být příčinnou samovolných potratů. Je to tedy tak, že může být příčinou i zamlklých těhotenství? Na hysteroskopii, kde přepážku nenalezli, jsem byla u Apolináře. Doporučil byste mi, prosím, nějakou konkrétní nemocnici, případně lékaře? Jak dlouho po hysteroskopii je možné otěhotnět, respektive podstoupit nový IVF cykus? Mnohokrát děkuji za rady.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přepážka může být v některých případech příčinou i zamlklých potratů.
U Apolináře jsou zkušení "hysteroskopisté". Takže pravděpodobně nejde o výrazný nález - ten by předpokládám odhalili. Pokud byste zvažovala opakování hysteroskopie, doporučil bych ÚPMD Podolí, kde ale konkrétního lékaře doporučit nedokážu.
O Vašem případu jsem  přemýšlel a myslím, že by bylo vhodné  nejprve podstoupit IVF s genetickou analýzou embryí. Žádné embryo se v tomto případě hned nezavádí, všechna se mrazí. A až v odstupu času, když víme, která jsou v pořádku a která ne, plánujeme transfer. Je možné, že nám vyjde, že většina embryí v pořádku není, a pak by byla příčina potratů nejspíše vysvětlena. A bude-li většina embryí v pořádku, lze stále zvažovat případnou opakovanou hysteroskopii
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Doktor na pohotovosti mi do zpravy napsal: vulva klidna, in spec.pochva volna, trochu nize delozni cipek, ocistky odchazeji serosang., norm.vel v AVF...zaver:norm.nalez po induct AB a RCUI ... ted se bojim, abych byla v poradku a mohla v budoucnu otehotnet.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Myslite si, ze bych mela tedy okamzite navstivit sveho gynekologa? Ohledne delozniho cipku
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vyčkal bych po šestinedělí.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, opet vam pisu s dotazem. Jsem po potratu (22.tyden; minuly ctvrtek). 2 dny po zakroku se mi u vchodu do pochvy objevila vyrazna boule, ihned jsem jela na pohotovost, kde jsem se dozvedela, ze to neni nic zavazneho, proste jen delozni cipek klesl dolu (po zachode) a opet vystoupil nahoru. Pan doktor rikal, ze byl cca 4cm od vchodu. Vim tedy, ze to neni nic zavazneho, ale presto je mi to neprijemne, bojim se jit poradne na zachod a stale se mi cipek posouva nahoru/dolu. Chtela jsem se zeptat, jak dlouho bude toto trvat, resp.kdy se to vrati do normalu? Mam za sebou jeden porod (pred 2,5 rokem) a jeden potrat, je mi 31 let. Dekuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rozhodně není po potratu v 22. týdnu běžné, aby čípek sestoupil až do poševního vchodu. Bez vyšetření je těžké se k Vašemu dotazu nějak vyjádřit.  Obvykle se stav genitálu normalizuje po šestinedělí. Ale opravdu je popsaná situace hodně neobvyklá.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, šest se let se snažíme o dítě (je mi 30 let). Prodělala jsem pět potratů - 8., 22., 5.,8. a 8. tt. Kromě druhotrimestrálního vždy ZT, u ztrát v 8tt vždy potvrzena srdeční akce. Početí 3x přirozeně, 2x z IVF. V každém těhotenství krvácím, i silně, ještě před zamlknutím. Imunologie, genetika v pořádku. Spermiogram také dobrý. Já mám v děloze přepážku, která je vidtelná jen během těhotenství, ale histerskopem nebyla nelezena. JInak se zdám být zdravá. Vždy beru Clexane a utrogestam. Během nejdelšího těhotenství i Prednison. Poradil byste mi, prosím, co by mi mohlo pomoci? Případně doporučil pražský CAR, který se na tuto problematiku zaměřuje? Vidíte jako reálné donošení zdravého dítěte? Velmi děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šanci na donošení vidím stále jako reálnou
Doporučuji - nebylo-li provedeno - vyšetření štítné žlázy. Dále bych zvážil testy na některé infekční choroby - jako např. toxoplazmóza, cytomegalovirus aj.
Velmi podivné se mi zdá, že septum je v těhotenství vidět a při hysteroskopii nikoli. Přepážka v děloze může být příčinou potratů a bylo by vhodné, je-li tam opravdu, ji odstranit. Hysteroskopii bych možná doporučil opakovat.
Při případném dalším IVF pokusu by jistě bylo vhodné genetické vyšetření embryí.
Určitě bych v těhotenství doporučil vyšší dávku Utrogestanu ( např. 3xdenně 3 tbl) a i Prednison
Máte-li zájem, IVF s genetickou analýzou embryí můžeme provést u nás.  Není problém ani doplnit výše uvedená vyšetření. Pouze případné odstranění přepážky v děloze by bylo vhodné provést v nemocnici. Myslím, že vše výše uvedené by měla být schopna nabídnout většina center.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dekuji za odpoved. Kontrola po sestinedeli je samozrejmost. Sois me zajimalo, jestli pan doktor prave treba za dalsi mesic na kontrole je schopen rict, ze je telo pripraveno na dalsi tehotenstvi. Dekuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný test "připravenosti těla" neexistuje. Neobjeví-li se nějaký problém, je možné po 2-3 měsících od potratu se začít opět o početí pokoušet.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli gynekolog po prodelanem potratu (22.tyden) pozna, ze uz je telo pripraveno na dalsi tehotenstvi. Ma cenu se objednavat na kontrolu, aby mi rekl, ze je jiz vse v poradku a muzem se zacit snazit? Dekuju
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po každém potratu ve vyšším stupni těhotenství je vhodná kontrola po šestinedělí. Je-li nález v pořádku, lze se o další početí snažit v odstupu dalšího 1-2 měsíců
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, jak zastavit laktaci po potratu? Da se neco koupit v lekarne nebo musim k doktorovi pro predpis? Ke gynekologovi nebo obvodnimu? Dekuju
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Laktace po potratu se dá zastavit léky, které musí předepsat lékař - gynekolog
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, mam jiz snad posledni dotaz ohledne potratu ve 23.tydnu. Za jak dlouho po procesu muzu zacit sportovat? Musim dodrzet sestinedeli? A muzu brat nejake vitaminy, abych co nejvice urychlila hojeni a mela brzkou sanci na dalsi poceti? Ma smysl brat kyselinu listovou? Dekuju (vim, ze se mohu zeptat v nemocnici, ale nevim, zda na to budu mit silu)
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šestinedělí je určitě třeba dodržet. Sportovat v šestinedělí je možné, ale je třeba začít "zlehka" a  zátěž  zvyšovat velmi pomalu.
Doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou pro ženy plánující těhotenství - poradí v lékárně
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
pri zpožděne MS jsem si dělala TT, který ukázal slabou, ale viditelnou 2.carku. Test jsem v průběhu několika dní opakovala, ale čárka nesilia, dokonce začala slábnout. Nyní mám zpožděn 9. dní. Uz jsem toto jednou zažila, táže vím, že se jedná pravděpodobně o bioche
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,
při zpožděné MS jsem si dělala TT, který vyšel pozitivní - druhá čárka byla velmi slabá, ale viditelná. Digitální test ukazoval 1-2 týdny. (Cykly mám cca 32 dní, kdy byla přesně ovulace nevím). Test jsem další dny opakovala,ale čárka na tt nezesilovala, spíše slábla. Již jednou se mi toto stalo, takže vím,že se pravděpodobně jedná o biochemické těhotenství. Nyní mám zpoždění 9.den a čekám,kdy dorazí MS. Pokud nepřijde do 14.dne od očekávaného termínu MS, tak chci navstivit gynekoložku. Chci se ale zeptat, i když se zatím oficiálně o dítě nesnažíme, toto byla spíše nahoda, co udělat příště pro to, aby se plod v děloze udržel? Nějaké doplňky stravy? Léky? Podotýkám, ze je mi 27 let, jsem zdravá, žádné gynekologické obtíže nemám, nejsem po zadne operaci. Děkuji za odpověď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu se pravděpodobně jedná o tzv. časnou těhotenskou ztrátu nebo chcete-li o jen biochemickou graviditu.
Doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou pro ženy, které plánují otěhotnění. Jinak bych to zatím neřešil. Pokud by se situace opakovala, zvažoval bych vyšetření funkce štítné žlázy
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,

Nedávno jsem vám psala - problémy ve 2. screeningu. Dopadlo to špatně. Půjdu na přerušení. Jak dlouho po umělém přerušení těhotenství (ve 23.týdnu) porodem/úpotratem, se mohu snažit o další početí? Je mi 32 let, první těhotenství 2016 bez problémů, zdravý syn. Děkuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po vyvolání potratu a revizi děložní dutiny, což je pravděpodobný postup, doporučuji snahu o početí až po 3 měsících.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, je mi 41 let, s manželem se snažíme o miminko 10 let. Před 10-ti lety ZT v 9 týdnu, před 5 lety zjištěn vysoký prolaktin(CTnegativní), PCO, před třemi lety myom a operace, drilling vaječníků, před dvěma lety prolaktinom0,6 mm (MR) na podvězku mozkovém, po léčbě Dostinexem (ze 3000 na 499) nález letos v srpnu negativní, říjen těhoteství, dostinex vysazen, nasazen Euthyrox, ale po týdnu SP - v 6tt špinění, malátnost a bylo mi špatně, nasazen Duphaston, ale druhý den už krvácení a podle krevních testů už HCG prokazatelně bylo nízké už v den špinění. Před 15 lety mononukleóza, navíc tehdy pozitivní i pneumo chlamýdie. V letošním těhotenství jsem najednou dostala opar a měla jsem infekci v krku a kašel, mohlo něco z toho zapřičinit potrat? Chceme se pokusit o miminko znovu (děti žádné nemáme), bylo mi doporučeno vrátit se zatím zpátky k Dostinexu, Euthyrox vysadit. Co mohu ještě navíc udělat, aby další těhotenství neskončilo potratem?
mmmartina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 41 letech je již bohužel riziko potratu vysoké i bez dalších onemocnění.  Infekce v krku i opar asi samy o sobě příčinou potratu nejsou, ale oslabení organismu při nich nějaký negativní dopad mít může.
Doporučuji dle aktuálního prověření funkce štítné žlázy event. nízkou dávku substituční léčby ponechat. 
Na místě je kontrola hladiny prolaktinu s event. opětovným nasazením Dostinexu.
Dále určitě doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou.
A vždy od ovulace bych radil užívat buď Duhaston nebo Utrogestan - vždy do menses nebo v případě pozitivního gravitestu do 8. týdne těhotenství. Pozor -nasadit tuto léčbu je třeba až po ovulaci. Jinak může  i bránit otěhotnění
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den. 12.10. jsem podstoupila interupci v 9 tt , plod měl 23 mm , po zákroku jsem dostala teploty a nasazeny mi byly čípky Betadine. V moči žádný nález nebyl. Je mi 26 let. K potratu jsem byla vlastně docunena postojem svého přítele.Prosím, mám ještě šanci na dalš těhotenství ? Zákroku moc lituji a vůbec nechápu, že jsem se nechala takto zahnat do kouta.
Kateřina Bakalářová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud nedošlo k nějakým vážným komplikacím, další otěhotnění by nemělo být ohroženo
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem 33 dní po umělém přerušení těhotenství farmakologickou cestou. tři týdny jsem krvácela a více špinila. pak už téměř vůbec.na kontrole to bylo 21 dní po přerušení, bylo vše v pořádku. 29. den po přerušení jsem zase začala hodně špinit s občasným zakrvácením. Mohu to považovat za menstruaci?fyzicky se cítím jako obvykle těsně před menstruací. těhotenský test s vysokou citlivostí je stále slabě pozitivní.Děkuji Vám
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o menstruaci. Pokud ano, krvácení by měl do týdne ustat.
Slabě pozitivní test není problém. Negativní by měl být až po cca 5 -6 týdnech od potratu. Pokud by byl  i pak pozitivní, určitě se obraťte na svého gynekologa
MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobrý den, pane doktore, dnes je o 28 dní co jsem podstoupila umělé přerušení těhotenství farmakologickou cestou. 14 dní po podání druhé tablety jsem celkem silně krvácela,další dny do kontroly už podstatně méně. na kontrolním sonu- 21 dní "po" bylo vše v pořádku,děloha prázdná. stále ale dost špiním. Dělala jsem si těhotenský test a tj. 28 dní po potratu a vyšel slabě pozitivní. je teoreticky možné,že mám ještě hcg v krvi? a mohu očekávat menstruaci i při hcg v krvi? děkuji. - otázka upravena poradcem
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormon HCG může po interupci přetrvávat v těle a tedy být prokazatelný v krvi i v moči až 6 týdnů. 
Menstruaci jeho nízké hladiny obvykle neblokují. 
Pokud by byl test z moče pozitivní i po 6 týdnech, navštivte gynekologa a bude třeba sledovat hladiny HCG v krvi, aby se vyloučila tzv. trofoblastická nemoc. To je naštěstí hodně vzácná komplikace.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
po cca 2 letech snažení (z toho 1 rok v péči reprodukční kliniky) jsem otěhotněla až po 1. IVF, ale v 9. TT přišel zamlklý potrat. Nyní jsem krátce po revizi, musím dodržet šestinedělí. Následně mi bylo doporučeno počkat od revize alespoň 3 měsíce, než se pustíme do dalšího IVF. Je mi 32 let, léčím se se sníženou funkcí štítné žlázy (kompenzováno léky) a jsem po 5 operacích břicha (prasklé slepé střevo, následné sepse, reoperace a řešení srůstů, vejcovody jsou průchodné. Já i partner jsme zdraví, všechna vyšetření u obou dopadla vždy v pořádku. Užívám cca 2 roky Letrox na štítnou žlázu a z vitamínů Femibion 1 také cca 2 roky a Inofolic Combi cca 10 měsíců. Snažím se žít relativně zdravě, nekouřím, nepiju alkohol, ani kávu... Poraďte, co byste mi doporučil, abych vyla co nejdříve v pořádku, ideálně i těhotná a se zdravým miminkem v náručí?

Moc děkuji

Hana
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Především doporučuji myslet pozitivně. Fakt, že jste otěhotněla, byť to dopadlo, jak to dopadlo, je do budoucnosti jednoznačně pozitivní informací. Vaše vajíčko je schopné oplození spermiemi partnera a především - vzniklé embryo dokáže komunikovat s Vaší dělohou a uchytit se v ní. Šance, že příště vše vyjde již na 100% je vysoká.
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Moje dcera byla 2x těhotna ale pokažde se přestal plod
vivijet a ona potratila mam strach že nebude moct mit deti dekuji za odpověd
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Velmi pravděpodobně dcera děti mít bude.  Vše by měla řešit se svým gynekologem, který doporučí potřebné testy, opatření.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Minulý rok jsem vysadila HA protože jsme plánovali rodinu. od té doby jsem měla rozházený a bolestivý menses a začaly mi padat ve velkém vlasy. Začala jsem brát různé vitamíny a léky nic nepomohlo ani návštěva dermatoložky. Štítná žláza v pořádku. Poté mi letost v březnu gynekoložka poradila at zkusím pupalku dvouletou, kterou se jsem si koupila v kapslích. Že pomáhá udržovat hormonální rovnováhu,podporuje plodnost a i na ty vlasy by mohla pomoci.Brala jsem dvě tobolky denně a menses pravidelně i vlasum trochu pomohla, nevypadávaly tak hodně.Minulý měsíc jsem měla 11 dní zpoždění už jsem se těšila,že se zadařilo a pak nejednou krev a křeče. Verdikt samovolný potrat asi druhý nebo třetí týden.Na internetu jsem se dočetla,že se pupalka nasazuje ženám i před porodem ale že může vyvolat i potrat.Myslíte,že tím braním jsem si ho způsobila?Gynekoložka nic neříkala,že až otěhotním nemám ji brát.chtěla jsem si ten den udělat test. ale přišlo to krvácení. je jasné,že kdybych veděla že jsem těhotná tak bych ji přestala brát a poradila bych se z gynekoložkou.Proto bych ráda veděla jestli za to mohla ta pupalka protože kolik žen ani neví že už jsou dva týdny těhotné a berou léky,antibiotika které jinak nesmí.Děkuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně podobné doplňky stravy příliš nedoporučuji, především z důvodu, že nejsou dostatečně známy  a evidovány možné negativní účinky - v těhotenství i mimo něj. Takže Vám nedokážu odpovědět
MUDr. Jan Šulc
P.S. U léků, např. u antibiotik, jsou vedlejší efekty pečlivě evidovány -takže se ví, který lék je v těhotenství neškodný a který může mít nějaký negativní dopad. Proto vždy dávám přednost lékům,
potrácení
Zdravím,
pane doktore tak navazuji na otázku ohledně potratu pilulkou, takže byla jsem u svého gynekologa a on opravdu o tom, že jsem ho podstoupila nic neví, je to už půl roku. Žádost jsem vyplnila v nemocnici. Neřekla jsem mu to, takže o tom neví. To je tedy chyba nemocnice?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jak to mají v dané nemocnici ošetřeno, takže nechci a ani nemohu jejich postup hodnotit
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
chci se zeptat byla jsem v nemocnici na potratové pilulce a po druhé kontrole mi jen dali papíry ať je předám svému gynekologovi (se kterým jsem interupci vůbec neřešila). Mám to chápat tak, že když svému gynekologovi nic neřeknu, tak se to vůbec nedoví? Nemocnice neposílají žádnou zprávu samy?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K interupci je třeba vyplnit žádost. To vždy dělá gynekolog, u kterého je žena registrována.  
Ve Vašem případě jde o velmi nestandardní postup. Nevím, zda nemocnice lékaři něco posílá či neposílá.
Každá interupce je povinně hlášena do celostátní evidence.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, jsem v 8tt, podstoupila jsem konizaci čípku. Chtěla bych vědět, jak jsou velka rizika, když se rozhodnu pro interrupci a jaké jsou šance pro další otěhotnění ? Děkuji
H
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rizika interupce, jde -li o první přerušení těhotenství, jsou malá a následnou plodnost ovlivní negativně jen výjimečně
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,

po 7 týdnech od revize po zamlklem tehotenstvi jsem dostala prvni menstruaci, rádi bychom se začali o mimi snazit co nejdrive, je moznost zacit uz po prvni menstruaci nebo je lepsi pockat a zacit az po druhe menstruaci od revize, chceme zacit az po 2 MS, ale spise kdyby se omylem stalo ze otehotnim? Byla jsem po prvni porevizni MS na kontrole a dle UTZ vse v poradku, delozni sliznice 8DC cca 4,5mm. A druha otazka je, kdybych otehotnela a jeste o tom nevedela a v te dobe mela mykozu a lecita ji Canestenem tabletami a kremem, jestli by to ublizilo plodu? Dekuji mockrát
Jasmina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vyčkat se snahou o početí na dobu po 2. menstruaci.
Pokud byste otěhotněla dříve, neměl by to být zásadní problém, ale riziko komplikací by bylo o něco málo vyšší.
Léčba Canestenem v časném těhotenství má jen minimální rizika
MUDr. Jan Šulc
potrácení
DOBRÝ DEN.
JSEM TĚHOTNÁ A MŮJ DOKTOR MI REKL ZE MI NEMŮŽE UDĚLAT DRUHOU INTERRUPCI BĚHEM PUL ROKU..KDYŽ PŮJDU DO JINÉ SOUKROMÉ ORDINACE TAK TAM PŘECE NEBUDOU VĚDĚT ZE JSEM BYLA NA INTERRUPCI ZE JO...NEBO JE TO NĚKDE UVEDENO?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádost o přerušení těhotenství  je celostátně evidovaný tiskopis. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den,pred 14 dny jsem mela potvrzenou graviditu,odpovidajici 6 plus 6,s jasne potvrzenou srdecni akci.Po 14 dnech vcera kontrola a bez srdecni akce odpovidajici 7 plus 1. Plod povyrostl jen o 2 mm za tech 14 dni. Je tedy mozne,ze odumrel 2dny po predesle kontrole? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plod bohužel opravdu odumřel. Kdy se tak přesně stalo, není dost dobře možné určit. Po zástavě vývoje se může velikost plodu zmenšovat, plod se může dokonce i kompletně vstřebat.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,

mám dnes 6. týdnů od revize po zamlklem tehotenství v 8TT. Včera jsem lehce zašpinila a dneska ještě nic, chci se zeptat, zda už se můžu normálně koupat a sexovat i když ještě nepřišla regulérní MS? A myslíte, že to zašpinění může být předzvěst menstruace? K doktorovi jsem objednana na 8.8., raději na kontrolu, kdybych to náhodou nedostala.

Děkuji
Simiiis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít opravdu o počínající menstruaci. Dokud neproběhne menstruace, doporučuji raději klasický styk pouze s kondomem
MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,prosim vas o radu je mi 39 let kazdy mesic mam menzes akorat jsem spozorovala ze ji mam kratsi jen 4 dny jinak to mam 7 dni myslela jsem ze uz mi blbnou hormony ze jsem starsi pred 14 dny jsme si udelala testy byli 3 vsechny pozitivni po 3 dnech jsem si udelala clearblue ten byl take pozitivni ukazal mi +3+ obednala jsem se k gin,,lekari sestra se me zeptala kdy byla naposled menz,,,rekla jsem ze byla normalne v cervnu ale jen 4 dny a ze ty testy byly vsechny pozitivni a nato mi rekla ze byly urcite falesne pozitiv a ani me neodesle na krev pry mam pockat jestli to dostanu toho 20,7,a pokud to prijde tak ani nemam chodit na krev pry by mi to v te krvy taky vyslo pozitivni ale bylo by to falesne.menzes jsem dostala 13.7 mela jsem to zase jen 4 dny nebylo to moc silne ale trosku me bolelelo bricho 5 den jsem udelala test a vysel negativni a dnes jsem delala znovu a zase negativni myslite ze jsem potratila dekuji za odpoved nebo mam jeste jit na tu krev
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
myslím, že šlo o tzv. časnou těhotenskou ztrátu.
Budou-li testy již negativní, nemusíte to řešit.
MUDr. Jan Šulc
P.S. S doporučeními sestry nesouhlasím. Test z krve se určitě měl nabrat.
potrácení
Dobry den pane dokrore dne 27.6 potvrzena gravidita CRL 8,66mm,odpo.6plus6,ASP dobre patrna,gestacni i zloutkovy vacek dobre tonizovany,vcera kontrola po 16 dnech a na ultrazvuku CRL 10,73mm,odpo 7plus 1,bez srdecni akce,neviden zloutkovy vacek. Ja jsem byla z toho tak spatna,ze jsem se nezmohla na nic zeptat. Je tedy mozne,ze plod zemrel 2 dny po prvni konrole? Jinak bych totiz mela byt 9 plus1. Pred 12dny mi na bok bricha a na nohy spadl roh drevene tabule,mohlo tohle zpusobit umrti plodu? Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, bohužel je tomu tak, že plod odumřel. Uvedený úraz pravděpodobně nebyl příčinou
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,

je nejaké vetsi riziko opakovaneho zamlkleho potratu pri otehotneni po 1.porevizni menstruaci? A je potreba dodrzovat sestinedeli i kdyz menstruace prijde po 4 tydnech od revize nebo se menstruaci sestinedeli zkrati a zrusi?

Dekuji
Nada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Menstruací šestinedělí končí.
V prvním cyklu po šestinedělí po revizi je  o něco málo vyšší riziko potratu i některých pozdějších komplikací něž v dalších měsících. Není to dramatický rozdíl, ale podle mých zkušeností je lepší vyčkat.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, kdyz mám za sebou jedno zamlkle tehotenstvi v 8TT s naslednou revizi a znovu otehotnenim, jestli budu pote vice sledovana nebo budu brat nejake podpurne leky na udrzeni? Děkuji
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K těhotenství po jednom potratu, nebyla-li zjištěna nějaká konkrétní příčina, na kterou by se muselo dávat pozor, což bývá spíše výjimkou - přistupuje stejně jako k prvnímu těhotenství - tedy bez nějakých speciálních opatření. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den měla jsem spoždění menstruace cca 14 dní udělala jsem si test a byl pozitivní zavolala jsem si do CAR a tam mě objednali až za týden do tý doby mám píchat 2x týdně pregnyl 5000 zavádím gel Crinone a beru Bumet a Anopirin .. vždy potratím v 9 týdnu jak mi pomůže aplikace pregnylu a ostatních léků v této kombinaci. Moc děkuji Nela
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pregnyl podporuje činnost žlutého tělíska. Crinone zvyšuje hladinu progesteronu.  Anopyrin může pomoci zlepšit komunikaci mezi vznikající placentou a mateřskou tkání.  Bumet dodává matce kyselinu listovou. Její nedostatek může být příčinou potratu nebo vzniku vrozené vady
MUDr. Jan Šulc
potrácení
A ještě jeden dotaz: Jak dlouho čekat po laparoskopické operaci pravděpodobně s karetou s další graviditou.Děkuji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Trochu jste mě zaskočila. Karteta je, pokud vím, želva ....  Máte-li na mysli kyretáž, tedy přesněji revizi děložní dutiny, je po jejím provedení vhodné s dalším těhotenstvím vyčkat minimálně 2-3 měsíce
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
děkuju za odpověď ohledně Ketu po 3tydnech.Myslela jsem si to:( Šance že by se to mohlo obejit bez laparoskopie není moc velka asi?:( Mam toho v anamneze hodně.Je mi 32 let.Jedno mimoděložní těhotenství před tím dva spontánní porraty pak po Ket syna.Po te přirozeně zase potrat a teď to tedy zase vypadá na mimoděložní těhu.Máme ještě tři zamražena embrya.Snad se jeden z nich podaří donosit do konce.Mam antifosfolipidovy syndrom a lehce sníženou štítnou žlazu.Chtela jsem se zeptat jestli me potraty a ma anamneza v tomhle ohledu by mohla ovlivnit budoucí problémy s početim s donosenim me děti.Hlavně u potecionalní dcery.I s ohledem na to že by byly obě s umělého oplodnění.Zda se vúbec na to da odpovědět.Děkuji mockrát za Vaši upřímnost a naději v dalších pokusech.Hezký den
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím, že je laparoskopie až tak vysoce pravděpodobná. Pokud jde u Vás o tu špatnou variantu, může jít o neprosperující těhotenství v děloze. A i mimoděložní těhotenství se může bez zásahu vstřebat.
Co se týká  přenosu Vašich problémů na potomstvo, není podle mne riziko velké. U antifosfolipidového syndromu i u snížené funkce štítné žlázy dědičnost hraje určitou roli, ale nejde o nic významného. Potraty a mimoděložní gravidity obvykle nevznikají na genetickém podkladě. Početí po IVF by také nemělo potomstvo ovlivnit.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jsem po kyretazi po zamlklem tehotenstvi uz 3 tydny a za dva tydny mame jet k mori a je dost pravdepodobne ze v te dobe dostanu prvni porevizni menstruaci. Samozrejme ted dodrzuji sestinedeli po zakroku, ale zajima me, kdybych dostala menstruaci v dobe dovolene, jestli je mozne se koupat a tim padem nosit tampony nebo se to u prvni menstruace nedoporucuje? Kdybych ji dostala pred dovolenou tak uz pak zadne omezeni nejsou ze? Ale kdybych ji dostala v prubehu nebo po je mozne se koupat? Dekuji
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tampon užít můžete. Rozhodně ho ale často měňte. Při i po menstruaci se i můžete koupat.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
mam vysledky histologie po zamlklem tehu a závěr ve zprave je, ze nalez je v souladu s dg.zamlkleho potratu. Tkan moly ani nadorove struktury neprokazany. Je tento zaver dobry? Jedna se teda o nahodu? A co znamenaji hodnoty T84, M28030 a F31600 ve zprave, pokud teda neco znamenaji a jsou pripadne v norme? Dekuji moc
kamca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Histologický nález odpovídá běžnému nekomplikovanému potratu. Nepřináší žádné dodatečné negativní informace. 
Co znamenají uvedená čísla, nevím. Musel bych vidět celou zprávu, abych pochopil kontext. Skoro jistě nejde ale o nic podstatného. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jsem 14 dní po revizi po zamlklém těhotenství v 8TT. Krvacení/špinění po zákroku ustalo do týdne, nic mě nebolelo a cítím se v pořádku. Včera jsem byla na kontrole u svého gynekologa, prý je vše zahojené vyčištěné. Chtěla bych se zeptat, jelikož jsem měla sliznici dost nízkou, jak rychle dorůstá? Kdy mohu očekávat MS? Vím že se dodržuje 6ti nedělí, ale může se během něho sportovat? Myslím kolo, běh, posilování? A sex s kondomem? A poslední otázka, jakmile dorazí první porevizní MS je po ní už možnost sexu bez ochrany a běžný život jako před revizí? Omlouvám se za rozsáhlý dotaz a děkuji předem za všechny odpovědi.

S pozdravem Emílie
Emílie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rychlost obnovy sliznice je velmi individuální. Obvykle se plně obnoví do 6 týdnů.
Během šestinedělí je sport možný, ovšem zátěž by  se měla zvyšovat postupně a "na plno" byste měla sportovat až po první menstruaci.
Sprchování je možné.
Klasický pohlavní styk je lepší během šestinedělí zcela vynechat.
Po první menstruaci již nejsou třeba žádná omezení, pouze byste ještě 1-2 cykly neměla otěhotnět.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,

včera jsem byla na revizi dělohy po zamlklém těhotenství v 8tt. Chci se zeptat, za jak dlouho je možné mít sex a snažit se o nové otěhotnění? Jaká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat, je možné donosit zdravé dítě? Je mi 30 a bylo to mé první těhotenství. A ještě za jak dlouho po revizi mohu sportovat a žít normální život jako před otěhotněním? Tzn.zajít si občas s kamarády na skleničku a v ničem se neomezovat, potřebuji se trochu odreagovat. Mockrát děkuji za všechny odpovědi.
Simiiis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pohlavní styk je možné mít pro první menstruaci, tedy po šestinedělí. Do té doby doporučuji i určité fyzické šetření. Snahu o další početí doporučuji až po minimálně 2 menstruacích. Šance, že vše proběhne bez komplikací a donosíte zdravé dítě je zcela reálná. Opakování potratu hrozí přibližně v 10% případů, což je stejné riziko jako u ženy, která ještě těhotná nebyla.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, vzhledem k nízké děložní sliznici mi Dr. předepsala estrofem 1-0-0 od 2.-25. dne a od 16. - 25. dne Duphaston. Brání podávání Estrofemu ovulaci (2mg denne)? Na ovulačních testech se objevily 2 čárky, je možné to považovat za ovulaci s uvolněním vajíčka? Před půlrokem jsem v 6 týdnu potratila, zřejme kvůli nízké sliznici. Děkuji.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Estrofem v dávce 2 mg denně obvykle ovulaci nebrání. Dvě čárky na ovulačním testy svědčí pro vyplavení hormonu LH. Zda ale došlo k uvolnění vajíček, není jisté
MUDr. Jan Šulc
P.S. příliš nevěřím, že by hlavní příčinou potratu byla nízká děložní sliznice
potrácení
Dobrý den, ještě mám jeden dotaz k tomu minulému ohledně ovulace, na který jsem zapomněla.Zároveň s ovulací mi lékař sdělil, že výška sliznice je 7mm, není to v době okolo ovulace málo?Je to cyklus po první menzes po UPT v 16tt(pro VVV), takže teď čekám na druhou menstruaci, cyklus bude asi delší, protože tohle tam bylo vidět 20.den cyklu.Pak budu čekat na třetí menzes po tom UPT a už v tom cyklu s tou třetí menstruací mám začít stimulovat na IVF.Stačí takovýto odstup-UPT proběhlo 13.3., stimulace by měla začít zhruba někdy v druhé polovině června s tou třetí menzes.A není ta hodnota endometria 7 mm v době ovulace nízká?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výšku děložní sliznice  7 mm považuji  v den ovulace v cyklu po interupci za relativně příznivý nález.
Odstup 3 měsíce považuji za dostatečný
MUDr. Jan Šulc
potrácení
dle ultrazvuku jsem byla 7+2 dle PM 9+5 když přestaly srdeční ozvy u embrya. Dostala jsem tedy hned 1,5 tbl Mispregnolu 400 ug, a po dalších 3 hodinách od prvního podání musela vzít opět 1,5 tbl Mispregnolu. Je toto dávkování v pořádku?
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mispregnol se užívá obvykle v nemocnici při tzv. fakrmakologické interupci. Před podáním tohoto léku při interupci se 36-48 hodin před Mispregnolem podává lék Mifepriston. Osobně nemám s dávkováním toho přípravku u zamlklého těhotenství zkušenosti.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vazeny pane doktore, byla mi zjistena ureaplasma parvum, vsechny ostatni infekce negativni. Mohla ureaplasma zpusobit potrat? Chceme se znovu pokouset otehotnet, co byste doporucil jako lecbu? Infekce je zcela bezpriznakova, zadne potize nemame. Dekuji.
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčina potratu bude nejspíše jiná. Nicméně vliv ureaplasmat nelze zcela vyloučit. K léčbě se užívají antibiotika - nejčastěji doxycyklin
MUDr. Jan ŠUlc
potrácení
Dobrý den, ve které fázi cyklu se dělá hysteroskopie?Mám teď po UPT pro VVV první menstruaci, kdy by tak bylo nejvhodnější hysteroskopii provést?Po druhé menstruaci?Někdy uprostřed cyklu?Chci jít na další ivf(s vlastními oocyty, proto pokud možno co nejdřív, je mi 42let), ale předtím bych chtěla mít po tom zákroku zkontrolovanou dělohu-sliznici, zda se vše dobře zahojilo, nejsou srůsty, atd.Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hysteroskopii doporučuji vždy provádět v první polovině cyklu a asi by bylo vhodné vyčkat druhé menstruace. Otázkou ale je, zda je to skutečně nezbytný výkon. Stav dělohy lze dost dobře posoudit i kvalitním UZ vyšetřením. A hysteroskopie není výkon zcela bez rizika
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
minulý cyklus jsme s partnerem měli sex dva dny před ovulací (dle bazální teploty a cervikalniho hlenu). Postupně se začaly objevovat zvláštní "příznaky" neustála bolest hlavy, zvýšená tělesná teploty, návaly horka v obličeji, zvýšená potřeba spánku, větší chuť k jídlu. Těhotenský test jsem dělala 12 DPO - negativní, 13DPO negativní nebo velice slabě pozivitní (čárka šla velmi velmi špatně vidět). Poté jsem už testy nedělala a čekala, zda příjde menses. Přišla v podstatě "na čas", akorát krvácení bylo silnější s mnohem většími bolestmi než obvykle (omdlévání a zvracení). Také ze jsem zjistila, že ze mě vyšla velká krevní sraženina (3x2cm). Nic takového jsem u předchozích cyklů nezažila. Zajímá mě, zda se mohlo jedna o biochemické těhotenství a zda mám situaci nějak řešit s gynekologem? Mám heterozygotní mutaci G20210A genu F2, C677T v genu MTHFR a A1298C v genu MTHFR.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu mohlo jít o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Řešit to zatím nijak nemusíte
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore, je mi 33 let, mám za sebou dva potraty, jeden spontanní, jeden zamlklý v 10. týdnu, oba na první pokus. Mám ještě šanci na přirozené otěhotnění, nebo byste doporučil raději IVF s PGD/PGS? Máte pacientky, které úspěšně donosily po několika potratech?

Děkuji.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud dokážete snadno otěhotnět, zatím ještě doporučuji to zkoušet bez naší pomoci. Znám řadu žen, které potratily 2x i vícekráte a úspěšně donosily.
IVF+PGS bych zvažoval až v případě, že byste nedonosily další těhotenství.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore,

chtěla bych se zeptat na výsledky spermiogramu. Manžel má nález normozoospermie a všechny výsledky má v normě podle parametrů WHO, tedy normální nález, ale patologii má 90%. Může tohle ovlivnit opakované potraty? Nebo je to běžné?

Děkuji.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při normozoospermii není  příčinu potratů v tomto nálezu. 90% vzhledově abnormálních spermií je běžný nález.  
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, mam za sebou jeden spontanni potrat v 6. tydnu a jeden zamlkly potrat v 11. tydnu. Zajimalo by mne, jaka vysetreni byste mi doporucil.

Je mi 33 let a deti dosud nemam, obe otehotneni se nam povedla na prvni pokus v rozmezi tri mesicu.

Zatim mam vysetrenou stitnou zlazu, krevni obraz, hormonalni profil a trombofilni mutace, vse v poradku. V druhem tehotenstvi jsem brala Utrogestan.

Nabizi vase centrum nejakou peci o pary po opakovanych potratech? Dekuji.
Lina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučil bych ještě genetické vyšetření Vás i partnera a případně testy na některé infekce jako je cytomegalovirus, EB virus, toxoplasmosa, listerióza.
Naše centrum by mohlo nabídnout IVF program s preimplantační genetickou analýzou embryí. Tento postup je ale nejspíše až posledním možným řešením. Minimálně 1x bych doporučil to zkusit bez tohoto zásahu po doplnění výše uvedených testů
MUDr. Jan Šulc