Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když antikoncepci beru pět let zcela pravidelně, ale bohužel jsem nyní zapomněla užít první tabletu z nového balení po sedmidenní pauze, měli jsme s přítelem nechráněný styk a tabletu jsem pak užila až další den, cca po 19 hodinách? Děkuji za odpověď
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je poměrně málo pravděpodobné, ale není na 100%vyloučené. Přesný odhad není možný -záleží na mnoha okolnostech - např. na kvalitě spermatu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, 7 dní jsem měla vynechat prášky a vzít si další prášek z nového platíčka den 8., ale zapomněla jsem a vzala si až 9. den jen jednu tabletku,. prosím jak mám postupovat dál?
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívejte dále, ale počítejte s možným omezením antiko ochrany - viz příbalový letáček -chyba v užívání v prvním týdnu - mělo by tam být uvedeno, jak postupovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
je mi 18 let a pořídila jsem si svou první antikoncepci. V příbalovém letáku je napsané, že začít užívat mám při prvním dni menstruace. Chci se zeptat, jestli je možné začít užívat i dříve, případně jak. Děkuji.
Valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepci lze začít užívat i jindy než 1. den krvácení. Ovšem minimálně 7-10 dní nebude fungovat ochrana před početím. Takže to nemá příliš význam. A navíc je vyšší pravděpodobnost, že se objeví  nepravidelné krvácení.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane Doktore,mohla bych se zeptat zda mohu začít brát antikoncepci (minisiston) i když nemám momentálně menstruaci. Ale chci to co nejvíce urychlit,abych už byla chráněná. V letáku byla pouze varianta s menstruací.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Začít můžete i mimo menses, ale ochrana nebude minimálně 7-10 dní fungovat. Takže to nemá příliš smysl.A je také vyšší riziko nepravidelného krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem nově (poprvé) užívat antikoncepci Diecyclen. Ale jelikož jsem byla nepozorná, spletla jsem si dny. Takže jsem si vzala prášek na středu místo na úterý. Mohu si tedy dnes (ve středu) vzít prášek na úterý, nebo se sníží účinek ochrany? Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prohození tabletek nevadí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci KarHla. Začala jsem 6. 5., první tabletkou o 17.00 hod. Další den jsem tabletu vzala v 18 hod., další den v 19.30 hod. atd., jednoduše řečeno, nebyla jsem vždy přesná jak hodinky. Nikdy jsem na prášek nezapoměla, momentálně je třetí den beru až v 20.30 (10-ty den). Včera jsem měla nechráněný pohlavní styk. Je možné, že časové rozdíly (relativně malé) v užívání antikoncepce můžou způsobit otěhotnění? Je bezpečené vzít si pro jistotu Escapelle a dále pokračovat v užívání HA? Bohužel mě neopouští strach z otěhotnění a to především z dôvodu, že jsem s užíváním HA teprve začala a s ohledem na hodinové nepřesnosti môže být účinek oslaben. Děkuji za Vaši odpověď.
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užití antiko tbl o několik málo hodin dříve či později neovlivní účinek antikoncepce. Užití Escapelle je možné, podle mne ale nadbytečné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

užívám 3. tabletku z nového plata a dnes po 2 hodinách od užití jsem měla řidší stolici. Bylo to dietní chybou (zkombinovala jsem mléčný výrobek a hamburger). Řídká stolice se už neopakovala. V neděli (1. Tabletka) jsem měla chráněny pohlavní styk s kondomem. Mám užít ještě druhou tabletku? Měla by tato případná "chyba" dopad na styk v té minulosti nebo jen na styk, který bych teprve měla mít v budoucnosti? Děkuji za vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko negativního ovlivnění antiko ochrany je nízké. Otěhotnění ze styku před 2 dny s nejvyšší pravděpodobností nehrozí. Jde spíše o ovlivnění styků, které teprve přijdou. 1 tabletka navíc určitě neublíží
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, v pondělí jsme měli s přítelem pohlavní styk. V neděli jsem si zapomněla vzít prášek a brala jsem ho až najednou s pondělním večer. Na prášek zapomínám ne často, ale občas se mi to stane. Jde mi o to, jestli je možné, že když jsem v úterý ráno měla na kalhotkách trochu krve (špinění), že bych mohla otěhotnět? Beru HA Dienille. Mockrát děkuji za odpověď
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé zakrvácení není signálem otěhotnění. Občas se objeví jako důsledek opožděného užití antikoncepce. Otěhotnění při podobné chybě v užívání ale nelze zcela vyloučit.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den ,
před týdnem jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk.Pravidelně beru kombinovanou antikoncepci a přítel do mě párkrát zasunula a potom z důvodu vleké bolesti jsem ho dodělala pusou . Je možné ,že bych byla těhotná ?
Stelaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud užíváte antikoncepci správně dle návodu, je riziko otěhotnění velmi velmi nízké
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Mistra. Chci se zeptat zda je možné vysadit antikoncepci dříve než doberu 21 tabletek abych dostala menzes a pak po týdenní pauze pokračovat normálně? Děkuji
Sylvie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné, ale nedoporučuji urychlit cyklus  více než 2 nebo 3 dny. Lepší je odsun menstruace užíváním bez pauzy
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore,
obracím se na vás s tím, že jsem asi před rokem možná o pár měsíců déle uznala za vhodné nevysazovat antikoncepci pro svůj komfort abych byla bez menstruace. (Beru Logest)..v posledních cca 2 měsících se začalo objevovat krvácení které ne a ne přestat..
je možné že jsem v těle něco narušila? po případě jak zastavím krvácení? mám i bolesti v podbřišku poslední 3 dny
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání antikoncepce  v tzv. dlouhém cyklu je možné a dokonce asi i tělu prospěšné. Nicméně po 3-4 měsících je vhodné udělat týdenní pauzu. Jinak se mohou objevit problémy, které popisujete. Doporučuji tedy vysadit a po 7 dnech opět začít užívat. Pokud by se stav nezlepšil, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den chtěla bych se zeptat teď jsem si nechala poprvé předepsat antikoncepci Paoletta.
Večer přišel první den menstruace a já si vzala první prášek ale ráno jsem se probudila a najednou nic ani přes den je to normální?
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se krvácení dostaví odpoledne nebo večer, nepočítá se tento den jako první. Měl jste s nasazením vyčkat. Nemělo by se ale nic závažného přihodit. Občas se i při správném nasazení stane, že krvácení zeslábne nebo i ustane. 
Užívejte dále, raději ale, chcete-li mas jistotu, první týden nespoléhejte na antiko ochranu
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám několik let antikoncepci Feminegi 0,03 mg ethinylestradiolum a 3 mg drospirenonum. V lékárně jsem obdržela tento měsíc stejnou HA ale s 0,02 mg eth. A 3 mg drosp. Než jsem si toho všimla, už jsem začala HA užívat. Mužů ji dále používat, nebo by to mohlo něco ohrozit? Děkuji J.
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste dodržela doporučený postup pro přechod na tuto antikoncepci z jiné (viz příbalový letáček), neměl by vzniknout žádný problém.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
Beru antikoncepci Stodette a mám teď ve skole stresy. Začala jsem brát léky Tebokan. Bez předpisu se berou na zlepšení průchodnosti žil a na lepší koncentraci a paměť. Je zde napsano že žádné klinicky významné interakce nejsou dosud známý. A v mém přívalovém letáku Ha se o tomto druhu léčiva také nic nepíše. Je to přírodní lék s gingo bilobou. Myslíte, že se j v pořádku brát tyto léky a HA navzájem?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že vzájemné ovlivnění těchto přípravků je vysoce nepravděpodobné.
Nemyslím, že užívání podobných léků při stresu nějak zvlášť pomůže
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
inspirovala mě již níže uvedená otázka, mám podobný problém. Beru již pár měsíců antikoncepci Dienille, ale pořád se bojím těhotenství a přítele nenechávám ejakulovat do mě. Proto bych se chtěla zeptat na Váš názor, co se týče hormonální antikoncepce a početí. Děkuji
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při bezchybném užívání dle návodu jde o velmi spolehlivou ochranu před početím. Riziko selhání se uvádí hluboko pod 1%. Pro srovnání u kondomu je to více než 10%, u antikoncepčních krémů několik procent.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat zda se může hormonální antikoncepce kombinovat s antikoncepčním gelem. Moje důvěra k práškům není úplně 100% a přítel by chtěl ejakulovat do mě. Vzhledem k mé nedůvěře k pilulkám jsem mu to tedy nikdy nedovolila. Napadlo mě, že při použití gelu i pilulek bych si byla více jistá, že nedojde k otěhotnění. Je tato kombinace tedy možná?
Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tato kombinace je možná, ale přijde mi trochu zbatečná. 
Spolehlivost tabletek, jsou-li užívány správně, je 10xvyšší než u antiko krému
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den ,
Nemám pravidelnou menstruaci a začala jsem brát antikoncepci Cleonitu mimo menstruační cyklus, mohla bych se zeptat po jak dlouhé době užívání budu chráněna ? V pribalovych informacích se zmiňují pouze pokud začnu brát antikoncepci 2-5 den cyklu , tak budu chráněna po 7 dnech . Plati tedy to samé i když jsem ji začala užívat mimo menstruaci ?
Xx
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V tomto případě doporučuji nespoléhat na antiko ochranu minimálně po dobu 10dní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, pán doktor, mala by som na Vás niekoľko otázok:
1.Pokiaľ žena užije tabletku escapelle 2 dní od styku a následne 5 dní od užití sa dostaví slabšie krvácanie týždeň pred očakávanou menštruáciou mohla táto tabletka spôsobiť, že ak by sa vajíčko oplodnilo,tak by sa spolu s krvácaním počínajúce tehotenstvo zastavilo?
2. Môže byť oplodnené vajíčko uhniezdené už 7 dní od styku?
3. Pokiaľ sa oplodnené vajíčko nemá potenciál ďalej vyvýjať (vonkajšie faktory alebo genetické vady) môže prísť menštruácia o týždeň skôr a teda len týždeň po potenciálne oplodňujúcom styku kedy sa vylúči? Alebo menštruácia príde v obvyklom termíne? Je možné,že takéto krvácanie by bolo slabšie a kratšie trvajúce,alebo je skôr silnejšie?
Za Vašu odpoveď dakujem a prajem príjemný deň.
Marianna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
ad1) Escapelle narušuje proces oplození na různých úrovních. Krvácení ale nemusí být známkou zástavy vývoje těhotenství. Příčinou je změna hormonálních hladin bez ohledu na to, zda těhotenství již vzniklo nebo ne.
ad 2) Záleží na tom, co máte na mysli, když se ptáte, zda vajíčko může být již uhnízděno. Proces nidace začíná právě v této době, jde ale o proces který trvá řadu dní.
ad 3) Dojde-li k zástavě vývoje těhotenství, menstruace přijde většinou v obvyklém termínu.  Intenzita bývá běžná nebo někdy i je krvácení silnější.
Oplozené vajíčko, tedy embryo, se nevylučuje, ale vstřebá
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
pane doktore v pátek večer jsem se milovala s partnerem, poprvé ochrana, po sexu se utřel a do 10 minut další sex bez vyvrcholení. Vrtalo mi to hlavou a tak jsem po 36 hodinách užila postinor. Defakto mám strach z těch zbytků v močové trubici a taky z toho, že jsem mohla být okolo ovulace (podle hlenu). Co myslíte, mám mít strach? Další věc, zajímá mě jak moc negativní vliv na mé zdraví toto užití postinoru může mít. Ráda bych asi za půl roku začala zkoušet miminko, navíc jsem letos v lednu byla na interrupci (potratová pilulka). Mám trochu strach. Děkuji a přeji hezký den
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postinor užitý po 36 hodinách je poměrně hodně spolehlivou ochranou. Jeho občasné (1x za 2-3 měsíce) užití nepřináší pro budoucí těhotenství žádné riziko.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Pro maximální jistotu vždy doporučuji po 2 týdnech těhotenský test
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Dnes jsem si chtěla napsat u své gynekoložky recept na HA, ale nebyla tam, záskok tam napsaný nemá a ani nic vyvěšeného. Také jsem tam volala a nic. Ráda bych se Vás zeptala, jestli mi v tomto případě může napsat HA jiný gynekolog třeba přes kamarádku? Nebo musím zajít do nemocnice? Děkuji. S pozdravem Marie
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynekolog, který Vás nemá v evidenci, obvykle antikoncepci nepředepíše. Může se to lišit ale případ od případu - musíte se zeptat. Mohl by pomoci praktický lékař nebo někdy jsou ochotni v některé lékárně vydat 1 balení antikoncepce bez receptu. Nejjednodušší by bylo půjčit si platíčko od některé kamarádky, která užívá ten samý přípravek
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
používám HA Nuvaring. Nedopatřením jsem si kroužek vybrala o týden dříve, tedy po 14 dnech, ne po 21. Jak mám nyní postupovat? Jsem ještě chráněna?
Děkuji za Váš čas, Zuzana
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste si chyby všimla včas, kroužek můžete po opláchnutí znovu zavést. Aby antiko ochrana fungovala, nesmí být ale mimo pochvu déle než 3 hodiny.  
Pokud jste bez kroužku byla déle, máte dvě možnosti:
Zavést co nejdříve další kroužek - antiko ochrana nebude fungovat týden
Zavést další kroužek po týdnu - antiko ochrana začne fungovat až po týdnu od zavedení nového Nuvaringu
MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Pane doktore, v příbalové letáku me antikoncepce stojí uchovávat do 30°C, podle internetu bylo v ten den 22°C a taška byla na slunci asi půl hodiny a plato bylo na jejím spodku. Nemám se tedy obávat? Děkuji za doplnění.
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je otázkou, kolik stupňů může být uvnitř tašky. Více upřesnit svoji odpověď nedokážu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledne antikoncepce. Přes týden bylo krásné počasí až 27°C. Plato s HA mám uložené v neprůsvitné neprůhledné kosmetické tašce z látky. Neuvědomila jsem si to, ale nechala jsem ji ležet na přímém slunci asi půl hodiny a na jejím dnu bylo právě plato HA. Nemusím se bát, že by byla znehodnocená?
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že riziko poškození a snížení účinku není nijak dramatické. Přesnou odpověď Vám ale může dát jen výrobce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda ovlivňuje mast beloderm antikoncepci Sunya,dále pak ,jestli má vliv tinktura z lichořeřišnice a kapky dr.popov na játra a žlučník.Ani jedno neobsahuje třezalku.Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mast Beloderm účinek antikoncepce neovlivňuje. K tinktuře a kapkám nemám k dispozici dostatek informací
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
obrý den ,
Nedavno jsem si zakoupila Femcap. Jelikoz jej jeste neumim poradne zavest pouzivame s pritelem navic i kondom. Ten nam však vcera prasknul a jelikoz jsem si nebyla jista, zda mam femcap dobre zaveden vzala jsem si raději i pilulku Escallape ( nouzova pilulka po) avsak pesar jsem mela stale v sobe. Dneska rano ( zhruba po 8 a pul hodinach) jsem vytahla pesar na kterem bylo i sperma.( v informacích o pesaru tvrdí, že esar musí zůstat v těle min. 6 hodin). Chtěla jsem se zeptat jestli je mozne tehotenstvi, kdyz jsem si vcera dala tu pilulku a az dneska vytahla pesar. Myslim jestli je moznost ze nejaka spermie muze oplodnit vajicko i ted rano pri vytazeni pesaru, kdyz jsem pilulku po spolkla vcera vecer.
Omlouvam se, že rušim, ale mam z toho trosku strach. Jestli je pilulka účinná, ikdyž jsem ji spolkla večer a dnes vytahla pesar se zbytkem spermii. Mam strach aby nedoslo k oplodneni vajicka ted rano zbytkem spermii ve femcapu. Můj gynekolog mi nedokázal poradit.
Petra Nemlichová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mého názoru by měla Escapelle i tak plně fungovat. Ovšem 100% jistá zábrana těhotenství ani tak není. proto pro jistotu doporučuji po 2 týdnech těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz. Beru svou první antikoncepci a beru do toho nějaké léky (antihistaminika, rozpustný hořčík, prášek proti stresu a probiotika) Ani jeden z nic by se navzájem s antikoncepci neměl ovlivňovat ale moje otázka zní, zdali se i kombinace těchto léků "nebije" s HA, i když žádný z nich by zvlášť neměl. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neovlivňují-li účinek antikoncepce jednotlivé léky, neměla by ho ovlivňovat ani kombinace těchto léků.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, beru teď posledních pár dní prášek proti stresu kvůli škole, jmenuje se Stress manager a má tyto účinné látky: Lactium a vitamín c. O kontraindikacích s HA se v přívalovém letáku nic nepíše, je bezpečné obojí používat?
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U podobných přípravků není k dispozici o interakci s jinými léky dostatek informací. Vzájemné ovlivnění bych ale neočekával
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

dnes jsem byla na WC 3x za den, coz u mě není obvyklé, ale stolice byla tvarovaná naprosto normálně o průjem se nejednalo. Může toto negativně ovlivnit účinek HA?
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovlivnění antikoncepce bych, nešlo-li o průjem, neočekával
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, teoreticky, dá se brát antikoncepce až do doby po přechodu a zjistit krevním testem, zda už po přechodu jsem a pak antiko vysadit a vyhnout se tak nepravidelnému krvácení, které přechod provází? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepci je může zdravá žena užívat i řadu let přes čtyřicítku. Kdy vysadit lze posoudit stanovením hormonu FSH. Pokud je jeho hladina výrazně zvýšená,již nehrozí otěhotnění. Důležité ale je krev na stanovení tohoto hormonu odebírat poslední den pauzy v užívání. Po vysazení lze nepravidelnému krvácení předejít hormonální substituční léčbou. V ní je dávka hormonů výrazně nižší a neobsahuje, na rozdíl od běžné antikoncepce,  syntetické estrogeny.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když jsem začla brát antikoncepci po jaké době jsem chráněna? v letáčku je napsané, že bych měla být chráněna, pokud užiju pipilku první den menstruace hned. Pohlavní styk bez kondomu jsem měla po 10 pilulce, chci se tedy zeptat, zda už jsem byla chráněna. Pilulku jsem vzala první den menstruace.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiko ochrana by měla ve Vašem případě plně fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

již 2 roky jsem používala antikoncepsi Lindynette. Od t. r. mám MS pouze 2 dny z cyklu a stálé pobolívání vaječníků. Antikoncepci jsem vysadila, jelikož mě čekala návštěva u mého gynekologa, tak jsem se s ním o tom nejdříve chtěla poradit, než bych si koupila nové balení.

Lékař mi řekl, že je to normální a antikoncepci pokud chci, mám stále užívat, dokonce mi poradil i užívání antikoncepse celé 3 měsíce a mít MS jednou za tuto dobu. Bohužel, nemyslím si, že je to zdravé a jeho návrh se mi nezamlouvá.

Nevím, zda nemám vyhledat jiného doktora. U tohoto jsem pouze 5 měsíců, kvůli přestěhování se. Dále se bojím, že po úplném vysazení antikoncepce by se mi vrátily problémy s MS z minulých let, kdy jsem měla strašné bolení břicha a z nevolnost to zašlo až k zvracení.

Předem moc děkuji za pomoc.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení je při užívání antikoncepce běžné. 
Užívání v tzv. dlouhém cyklu je  možné a zdraví neškodí, spíše naopak. Je třeba si uvědomit, že dlouhá staletí ženy měly minimum menstruací - byly těhotné, kojily, a znovu těhotné... Každoměsíční menstruace není nic tělu prospěšného.
Po vysazení antikoncepce se nejspíše znovu objeví potíže, které jste měla před jejím nasazením.
Současné bolesti vaječníků s užíváním antikoncepce pravděpodobně nesouvisí. Jejich příčinu bez možnosti vyšetření nemohu posoudit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore,
Uživam svou první antikoncepci Stodette ale už delší dobu mám trochu problém se zažíváním. Často mě břicho povolování a kruci, nadýmá a přestože jím dostatečně, chodím na WC tak jednou za dva dny a v celkem málem množství. Může to mít nějaký negativní vliv na působení HA? Beru na to pouze probiotika. Děkuji.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedomnívám se, že by měl být efekt antikoncepce nějak oslaben
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore, užívám HA Stodette a probiotika Probio-fix imu. Ani v jednom přívalovém letáku se nemluví o vzájemné negativní interakci. Je bezpečné obojí používat? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V současném užívání nevidím problém
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den vážený pane doktore,

chtěla bych se Vás zeptat. Užívám 3. měsíc antikoncepci Stodette a vím, že se zvyšuje riziko krevní sraženiny u kuřaček. Vadí i jedna cigareta? Nekouřím, ale vadí, kdybych vyzkoušela jednu cigaretu? Zvyšuje to hodně tu pravděpodobnost?
Děkuji za odpověď.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko vzniku krevní sraženiny při užívání hormonální antikoncepce je obecně velmi nízké a 1 cigareta ho jistě nezvýší
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
po porodu v 31 letech mi lékař předepsal HA Mirelle, po dvou letech jsem začala špinit, dostala jsem novou HA Mywy, také jsem začala po nějaké době špinit, další HA byla Azália ta mi také bohužel nevyhovovala, po měsíc, co jsem HA užívala jsem začala menstruovat a menstruovala jsem do doby než jsem tuto HA vysadila, nyní užívám 2 měsíce Loges a také špiním. Před těhotenstvím jsem užívala HA Tri regol a žádné problémy jsem neměla. Mohla bych tuto HA znovu užívat, když můj věk je nyní 37 let, bylo mi řečeno, že tato HA se předepisuje pouze do 35 let? Bohužel jiná HA s nižším množstvím hormonů mi nevyhovuje.
Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Triregol můžete podle mne užívat i ve věku nad 35 let. Po stránce udržení cyklu je výhodou především jeho "třífázovost"
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den , dnes jsem zjistila ze mám roupy a doma máme vermophyt a chtěla bych se zeptat jestli je možné používat ho zároveň když používám antikoncepci Lunafem , neovlivní to ochranu antikoncepce?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Verrmophyt by neměl ovlivnit účinek Lunafemu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore prosím poraďte mi poslední MS začala 20.3 cykly pravidelny po 26/27D výjimečně kratší MS trvá 4D z toho 1 už jen spineni poslední roky je MS slabá i kratší vyjimecne se mi stalo že jsem 1-2 dny předtím spinila ale co se mi stalo tento měsíc se mi snad ještě nestalo další MS měla být 15.4 ale 10.4 odpoledne jsem začala krvacet ne hnědá krev ani naruzovely výtok ale velmi slabounke krvácení které trvá dodnes 13.4 opravdu velmi slabé vždy jen trochu na povrchu tamponu a já nevím zda jde o tzv spineni nebo velmi opravdu velmi slabou menstruaci která se dostavila dříve 5.4 jsem byla u lékaře a ten mi řekl že MS přijde brzo a dnes 13.4 v 17.30 jsem si vzala první pilulku Belara a nevím zda jsem ji užila v obdobi spinwni 2 dny před MS nebo jestli 4D MS prosím vás co se stane pokud jsem začala užívat A 2D před MS? Nebo myslíte že se jedná MS? Hlavně mě zajímá první pilulka Balera užita 13.4 v 17.30 odkdy jsem chráněna? V noci z 20 na 21 už budu chranena? Moc vám děkuji
Začátek užívání antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud šlo o slabou menstruaci, tak jste začala užívat ne 1. ale až 4. den. Pak na antiko ochranu nemůžete spoléhat minimálně 10 dní užívání. 20.4. tedy chráněná být nemusíte
Pokud šlo jen o tzv. premenstruační špinění, začala jste  v tom případě  antikoncepci užívat již před nástupem menses.  Antiko ochrana  v tom případě by měla fungovat. Je ale o něco vyšší riziko nepravidelného krvácení
Jelikož není jasné, o kterou možnost se u Vás jedná, 20.-21.4. raději na antikoncepci nespoléhejte
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. HA beru vždy dopoledne. Včera jsem na ni zapomněla (14.4.) a vzala si ji až další den kolem 1 hodiny ranní (15.4.)(4. tableta v blistru). Za pár hodin, tedy dopoledne, jsem si vzala normálně další. Ten den jsem spala u přítele, který do mě zhruba 3x ejakuloval. Můžu otěhotnět?
Anna Šulcová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opožděné užití o více než 12 hodin může snížit antikoncepční ochranu. Otěhotnění je sice nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Psala jsem ohledně antikoncepce Mywy. Ano, začala jsem ji úplně poprvé brát 1. den krvácení normální intenzity. Poté jsem 7 dní pouze špinila a 8 den jsem měsíčky opět dostala. Myslíte si, že je možné, že po ukončení menstruačního cyklu, který u mě trvá 7 dní nebudu až do konce placeba ani špinit a krvácení mě zastihne až za dalších 28 dní?
Předem děkuji.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné, ale ne jisté. Pokračujte v užívání dále a uvidíte
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

vaginální kroužek jsem vyndala o dva dni později, jak jsem měla, prosím Vás je to velký problém? Kdy je nejlepší vložit nový kroužek v den kdy jsem měla vyndat kroužek, nebo za týden co jsem ho vyndala reálně.
Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to problém. Nový kroužek vložte v době, kdy jste ho měla původně vložit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit. Už 7 dní beru antikoncepci Mywy. První užití bylo v den menstruačního cyklu. Od té doby jsem špinila a dnes jsem to normálně dostala. Je to normální? Mám trochu strach. Co dělat?
Předem děkuji za odpověď.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Z Vašeho dotazu není úplně jasné, zda jste začala užívat 1. den krvácení normální intenzity - tedy 1. den cyklu Každopádně ale užívejte dále. Krvácení by mělo ustat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

v sobotu jsem dobrala poslední pilulku antikoncepce, ale zatím se mi nedostavila menstruace. Minulý cyklus jsem dostala menstruaci 2. den po posledním prášku. Je to normální? Mám ještě vyčkat? Nebo snad udělat test? S partnerem spolu spíme pouze s kondomem a žádné chyby v užívání si nejsem vědoma. Děkuji za odpověď.
Olivie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení i vymizení krvácení je při užívání hormonální antikoncepce běžným jevem.
Otěhotnění je extrémně nepravděpodobné. Test ale přinese maximální jistotu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den prosím vás chtěla bych se zeptat na vás názor mám vrozenou oční vadu (glaukom a jen zbytky sitnice) užívám oční kapky a dirulan můj gynekolog mi doporučil antikoncepci Belara řekl mi ze užívání antikoncepce nicemu nevadí a že ani nebude docházet ke kontramedikaci léků na internetových diskuzich jsem četla že antikoncepce se při glaukomu brát nesmí jiní zase říkají že může a na internetu se napíše cokoliv tak nevím co si mám o tom myslet a tak bych se vás chtěla zeptat jestli je Belara pro mě vhodná nebo zda je některá jiná značka antikoncepcnich pilulek pro mě vhodnější? Jenže bych se chtěla zeptat na jednu věc lékař mi doporučil tuto antikoncepci pouze na základě ultrazvuku a měření krevního tlaku (který mám výborný) ale četla jsem že při doporučení antikoncepce se běžně dělají krevní testy a jaterní testy měla bych si tyto testy vyžádat nebo mohu antikoncepci začít užívat bez nich? Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Glaukom není uveden jako kontraindikace užívání antikoncepce Belara. Může být pro Vás vhodným přípravkem. Krevní testy nejsou při nasazení antikoncepce nezbytné. Osobně bych  jaterní testy a možná i test na tzv. trombofilní mutace zvažoval. Hodně při tom záleží na tom, zda jsou u Vás přítomny  rizikové faktory jako nadváha, kouření, výskyt trombózy či jaterních onemocnění v rodině, aj.
V podobných případech jako je ten Váš, by se  k nasazení antikoncepce měl vyjádřit specialista, který Vás s glaukomem sleduje, tedy oftalmolog
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den chtěla bych se zeptat beru antikoncepci minisiston od 16ti a teď mi je 18 je možné otěhotnět třeba ve 24 jestli to půjde? Taky jestli nebude nějaký problém děkuji za odpověď Katka
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v sobotu jsem měla začít brát nové platíčko antikoncepce, ale měla jsem prošlý recept a o víkendu na gynekologii samozrejme nemají, proto jsem se chtěla zeptat, zda mohu začit brát prášky místo v sobotu v úterý a po jaké době nebo jestli vůbec zase budu chráněná. Antikoncepci používám 4 roky a nechci ji vysazovat. Děkuji
Adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Začít užívat o 3 dny později můžete. Nelze ale vyloučit nepravidelné krvácení. Antiko ochrana bude spolehlivě fungovat až po 14 dnech
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den chtěla bych se na něco zeptat
beru antikoncepci minisiston od 16ti teď mi je 18 a šlo by otěhotnět třeba ve 24? jestli by nebyl nějaký problém s otěhotněním.. Děkují za odpověď.
Katka Peprnickova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den chci se zeptat beru antikoncepci minisiston od 16ti a teď mi je 18 není problém otěhotnět ve 24 beru to bez přestávky jestli to je možné otěhotnět? děkují za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění ve 24 letech nevidím jako problém. Užívání zcela bez přestávky ale spíše nedoporučuji. Po 3-4 platíčkách je vhodné udělat týden pauzu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

jaká je pravděpodobnost otěhotnění při užívání antikoncepce (Lyndinette 20)? Měsíčky dostávam pravidelně, vždy ve stejnou dobu a to buď ráno nebo odpoledne. Minulý měsíc jsem dostala měsíčky taktéž v obvyklý den, ale až téměř v nočních hodinách a cyklus byl velmi slabý. Dnes bych měla měsíčky dostat znovu a zatím se nedostavily. Mám se tím nějak zabývat, nebo je to při užívání HA běžné?

Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při užívání hormonální antikoncepce není odchylka v nástupu krvácení o několik hodin i desítek hodin nic neobvyklého. Stejně tak zeslabení krvácení nebo i jeho vynechání. Chcete-li jistotu, přinese ji těhotenský test z moče
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Potřebovala bych vědět zda jsem chráněná před početím i když jsem si nevzala prášek hned první den krvácení, ale až ten druhý den. Měla jsem dlouhou pauzu při braní prášků a teď začínám brát jiné prášky úplně od znova. Jsem tedy chráněná? Pokud ne, kdy mohu normálně sexuálně žít aniž bych měla strach že počnu?Děkuji mockrát za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Raději doporučuji antiko ochraně nevěřit 10 dní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
beru hormonální antikoncepci již několik let. Nyní se mi stalo, že jsem hned na začátku platíčka vynechala 2 pilulky po sobě. Poté jsem začala brát standardně následující pilulky. Po třech dnech užívání jsme měli styk s partnerem. Jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Je lepší raději použít postinor i přes to, že mi ho má doktorka (která mi léčí štítnou žlázu) v minulosti nedoporučovala? Děkuji
Lili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale  nelze ho ani na 100%  vyloučit. Raději doporučuji Postinor užít
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze