Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den,
zapomněla jsem užít tabletu antikoncepce Vonille ve třetím řádku, užila jsem ji o 14 hodin později, ale už jsem během té doby začala krvácet. nepřijde mi to normální, jelikož u přředchozí antikoncepce se mi tohle nikdy nestalo. Prosím o radu, zda je to v pořádku, nebo se mám raději kontaktovat s lékařem.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o antikoncepci s velmi nízkým obsahem estrogenů. Tyto přípravky bývají citlivé na přesné dávkování. Raději se tedy poraďte se svým lékařem o dalším postupu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chci se zeptat jaká je možnost otěhotnění když přítelkyně bere antikoncepci a udělám se do ní třeba třikrát čtyřikrát?
Mark Bl.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívá-li přítelkyně antikoncepci dle návodu bez chyb, je pravděpodobnost otěhotnění velmi nízká - uvádí se ve zlomcích procenta

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, 5.9. nám s přítelem selhala bariérová antikoncepce. Vzhledem k tomu, že jsme byli na dovolené v zahraničí, navštívila jsem místní nemocnici, kde mi lékařka předepsala antikoncepci Marvelon (2 x 2tablety po 12 hodinách. Jiné tablety "po" v této zemi nebyly v prodeji. (Hormonální antikoncepci běžně neberu, jen cca před 2 lety jsem si po podobném incidentu vzala tabletu Ella one.) 11.9. jsem dostala menstruaci, která je slabá a stále trvá(krev hnědé barvy). Je mi jasné, že mi to pravděpodobně rozhodilo můj menstruační cyklus, ale chtěla jsem se ujistit, zda je tato metoda jinak bezpečná a nemůže způsobit jiné problémy v budoucnu. Kdy by se mělo vše srovnat do normálu a měla bych dostat další menstruaci? Jaká jsou případně další rizika? Vím, že to není vhodná forma antikoncepce, ale v tu dobu jsem byla bezradná, takže jsem si tablety vzala.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, zda jsou 2x2 tbl po 12 hodinách dostačující. Spíše se doporučuje dávka dvojnásobná. Nebezpečná tato antikoncepce nijak není a v budoucnu Vám nic nehrozí. Pro jistotu ale doporučuji těhotenský test. Hlavním problémem je právě "rozhození" cyklu

Odhadnout, jak bude Váš cyklus dále vypadat, je obtížné. Vše by se ale mělo upravit během dalšího 1-2 cyklů.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, po "dobrání platíčka" plánuji vysadit HA Foxinette (pro vlastní pocit, děti ještě neplánujeme). Od kdy je třeba se chránit jinak? Již před vysazením? Nebo až po první menstruaci? Nebo je nějaké jiné "pravidlo"? V příbalovém letáku jsem o postupu vysazení nic nenašla. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji začít se chránit týden po dobrání platíčka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
den po skončení menstruace jsem měla nechráněný styk (praskl kondom). Do půl hodiny jsem užila Escapelle, bez vedlejších příznaků. Po sedmi dnech od styku jsem začala krvácet. Je možnost, že jsem těhotná?

Děkuji za odpověď.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je podle mne extrémně nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest po 2 týdnech od styku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je problém, když beru antikoncepci někdy s půlhodinovým max hodinovým zpožděním, ale jinak každý den v +- stejný čas. Děkuji
Ann
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Několik hodin +- nehraje roli

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
užívám první balení antikoncepce Logest, platíčko bych měla dobrat v pondělí 18.9. , tudíž hrozí, že bych menstruovala příští víkend, což se mi nehodí. Je lepší začít brát další balení nebo mohu naopak platíčko nedobrat? Už nyní lehce špiním, předtím jsem měla velmi siilnou menses, která vedla k anemii. Tak mám obavy, že budu menstruovat i přes užívání druhého platíčka. Co je lepší? Co se týče ochrany, při zkrácení cyklu bychom užili jinou. Děkuji za radu.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je nyní vysadit a po standardní pauze začít opět užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, plánujeme mať dieťatko. Pred dvoma rokmi som zobrala tabletku po escapelle. Mala som aj pred troma rokmi dve tablety. Takže mala som ich tri .. a chcela by som sa opýtať či nebude nejako prekážať ked som ich užila a nebude prekážať v tehotenstve teraz ked chcem otehotnieť ? Dakujem za odpoved. Chcela by som ešte dodať ak by som mohla niečo zmeniť tie tablety by som ani nikdy nevzala keby som vedela :(
Miška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občasné užití těchto tabletek nemá na následující početí žádný vliv

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak je spolehlivá antikoncepce Diecyclen a jestli se dá přes antikoncepci otěhotnět.
Děkuji za odpověd
Bella
Bella 226
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o antikoncepční přípravek s poměrně běžným složením. Jeho spolehlivost je plně srovnatelná s jinými podobnými  přípravky - je vysoká, ale nikoli stoprocentní. Při správném užívání dle příbalového letáčku je ale riziko otěhotnění velmi velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
po sedmidenní pauze jsem si zavedla Nuvaring o tři a čtvrt hodiny déle, než jsem měla. Dva dny předtím v této pauze jsem měla pohlavní styk. Ochránil mě Nuvaring v tomto případě? Děkuji.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla fungovat.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, v pátek jsem zjistila, že jsem si zapoměla vzít antikoncepci rhonya už od úterý. Nevěděla sem co dělat, každopádně jsem si vzala pilulku páteční a čtvrteční a ještě ten večer v pátek sem začala krvácet, nevim co ted s tím, jestli to bude pokračovat jako normální menstruace, nebo to bylo jen ten večer, jestli plato dobrat, chybí mi sobota, nedělě a pondělí a nebo nedobrat a pak začít až další týden normálně v úterý a nebo nedobrat, od ted počkat 7 dní a vzít si pilulku přístí sobotu a pak pokračovat tak, že dobírat budu v pátek a pak začnu další sobotu. Děkuji moc za odpověd
Konstáns
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Udělejte standardně dlouhou pauz a po ní začněte znovu užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda můžou pastilky Strepfen snížit účinek antikoncepce. Moc děkuji za odpověď
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko efekt by neměl být tímto lékem ovlivněn

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Beru antikoncepci Lunafem a praktický lékař mi na měsíc předepsal léky Enelbin Retard. Během sedmidenní pauzy jsem měla nechráněný pohlavní styk. Může užívání Enelbinu narušit účinek antikoncepce?
(Enelbin beru ráno a večer a antikoncepci v poledne)
Je třeba vzít si post-pilulku?
Děkuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Efekt antikoncepce by neměl být narušen

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
možná to bude hloupá otázka, ale ráda bych se zeptala, jestli může očkování proti meningokokovi, chřipce nebo klíšťové encefalitidě snížit účinnost antikoncepce Azalia. Moc děkuji za odpověď
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Očkování účinek antikoncepce neovlivňují

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den , beru antikoncepci rhonya vzala jsem si druhé plato za sebou a v průběhu druhého týdne jsem začala krváce, ne velmi ale už 4 den
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při prodlužování cyklu se to občas stane. Doporučuji vysadit a začít znovu užívat po standardní pauze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 37 let, od druhého porodu (necelé dva roky) beru antikoncepci Desogestrel Stada bez pauzy. Bohužel po ní přibírám a hlavně jsem při sexu hrozně suchá, i přes použítí lubrikačního gelu jsem pak jakoby odřená a mezi pochvou a konečníkem se mi udělá jakási prasklina. Je to způsobené touto antikoncepcí? A je nějaká, která by neměla tyto vedlejší účinky? U této mi vyhovuje, že nemám menses. Moc děkuji. Xenie.
Xenie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Desogestrel Stada je tzv. gestagenní minipilulka. Přibírání i nedostatek zvlhčení při sexu může s užíváním této antikoncepce souviset. Zvážil bych změnu na některou antikoncepci obsahující nejen gestagen, ale i estrogeny.

Pokud jde o popisovanou prasklinku, je bez možnosti vyšetření obtížné se vyjadřovat.

Doporučuji možnosti probrat s Vaším gynekologem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
prosím o odpověď. Je mi 48 let, zavedeno nitr. tělísko Levosert. Zvažuji jeho odstranění vzhledem k věku a častým bakteriální vaginózam. Náběr krve pro hodnotu FSH u zavedeného tělíska je možné kdykoliv ? Nebo výsledek testu ovlivňují hormony uvolňující se z tělíska, byť jen lokálně ? Jaká hodnota FSH by měla být, abychom mohli s jistotou mluvit o přechodu a nemožnosti otěhotnět. Děkuji za Váš cenný čas.
Daniela Beková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormony uvolňované z tělíska hladinu FSH neovlivňují.

Hladina FSH průběžně stoupá v období celého přechodu. Otěhotnění je velmi nepravděpodobné při hodnotě nad 30 iu/l

Výpovědní hodnotu má ale jen stanovení FSH mezi 2. a 5. dnem cyklu.  Pokud nekrvácíte, je časování obtížné.

Jako alternativu lze vyšetřit hormon AMH. Tam není závislost na cyklu

Podobná tělíska obvykle výskyt  bakteriální vaginózy neovlivňují. Je otázkou, za odstranění pomůže

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore, jake mate zkusenosti se zavadenim Mireny u zeny, ktora nerodila (34let) - doporucujete zavadeni pod narkozou, nebo toto neni nutne? Mam hodne zaklonenou delohu a obavy z bolesti pri zavadeni. Dekuji a preji hezky den
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

V takovémto případě bych se přikláněl k zavedení v celkové anestézii

MUD. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začala jsem brát tento měsíc poprvé antikoncepci Belara, jak se píše v návodu, ihned po dobrání platíčka předchozí antikoncepce. Po 5. pilulce se objevila slabší bolestivá menstruace, která přešla ve špinění, které trvalo cca až do 13 pilulky. Následně špinění na 3 dny přestalo, ale teď od 16 tabletky se již objevila opět slabá menstruace. Chci se zeptat, je to ještě v rámci normálu a může se to ustálit nebo je to již příliš? Jsem teď mimo město, ve kterém mám svého gynekologa, proto se obracím nejprve na online poradnu, než vyrazím za svým gynekologem pro změnu antikoncepce.

Předchozí antikoncepci (Triquilar) jsem chtěla změnit právě z důvodu bolestivé menstruace a občasným špiněním před dobráním platíčka.

Děkuji moc za odpověď
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vydržet. Po pauze a při dalším platíčku by se měl stav upravit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Bylo mi 43 let a menstruaci mám pořád bohužel moc pravidelnou. Antikoncepci jsem nikdy nepoužívala. Ráda bych menstruaci uměle ukončila a slyšela jsem o zázračné pilulce Lybrel. Zajímalo by mě jestli je pilulka na českém trhu. Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lybrel není žádná zázračná tabletka. Jde o  antikoncepční tabletky s poměrně běžným složením 20 ug ethinylestradiolu a 90 ug levonorgestrelu. Jedinou "novinkou" je balení na 365 dní - a doporučené užívání bez pauzy. U většiny žen pak nedochází ke krvácení, ale nefunguje to zdaleka vždy - cca 30% žen stejně dříve či později krvácet začne. V ČR je dostupný přípravek Loette (1 tbl obsahuje 20 ug ethinylestradiolu a 100 ug levonorgestrelu). V balení je 21 aktivních tabletek a 7 tabletek neaktivních. Při užívání aktivních tabletek bez pauzy bude efekt stejný jako u přípravku Lybrel.

Odstranit menstruaci lze destrukcí děložní sliznice, což je z hlediska celkového zdravotního stavu ve 43 letech určitě vhodnější řešení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, prosím Vás, je pravda, že je před každým zavedením Mireny nutná hysteroskopie, jak mi tvrdí gynekolog? Na utz nic zvláštního prý není, dělá se to podle něj všem pacientkám, ale mně se to nezdá a hsk kvůli tomu podstupovat nechci. Prosím může Mirena pomoci na cysty? Jsem po 3 punkcích, histologie odstáté tekutiny v pořádku, onko markery také. Mám pravidelnou MS, cytologie v pořádku. Velice děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hysteroskopie se běžně před zavedením Mireny neprovádí.

Mirena vznik cyst neovlivňuje

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,jestli můžu použít Postinor když užívám Detralex lék na ředění krve?. Předem děkuji za odpověd´
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postinor při užívání Detralexu užít můžete

MUDr. Jan Šulc

P.S. Detralex není lék "na ředění krve". Je to přípravek příznivě působící na stěnu cév.

antikoncepce
Dobrý den, je mi 47 let a leta už beru antikoncepci Jeannine. Lékař mi zkoušel dát i slabší YAZ, ale ta mi neudržela cyklus a neustále jsem špinila,tak mi lékař vrátil Jeannine. Chtěla bych antikoncepci již vysadit a o tělísku neuvažuji. Jaké vyšetření mám prosím podstoupit, abych zjistila zda jsem ještě plodná? Test FSH nebo AMH? Před rokem jsem si na vlastní žádost nechala udělat test z krve FSH, odběry byly osmý den po vysazení antikoncepce a hodnota byla 27. Předem děkuji za radu a přeji hezký den. Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

V 47 letech je podle mne již pravděpodobnost početí extrémně nízká. Doporučuji znovu vyšetření hladiny FSH po alespoň 6ti dnech bez antikoncepce- bude-li přes 30 iu/l, platí výše uvedené podtrženě

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, uzivam HA Katya téměř dva roky a nyni se mi stalo ve druhém týdnu užívání u 13. tabletky jakoby mi uvízla nekde v jicnu. Zapila jsem ji pritom docela velkym množstvím vody jako vzdy, po chvíli jsem to pro jistotu zajedla i chlebem. Nebo by tento pocit mohl byt pouze vsugerovany?Tbl jsem důkladně zapijela více doušky jako vždy. Jedla jsem take před tím oříšky, myslim, ze to byly mandle, tak je i možné, ze me tam skrabal spíš nějaký malý kousek z těch mandlí, to se mi občas stává. Později jsem jeste zkousela kloklat v krku a šla spát. Druhý den rano uz jsem tyto pocity spíše nepocitovala a udelala jsem si teply caj a chleb, toto by snad tbl přimělo sejít dolů. Tahle snídaně byla jeste do 12 hodin po spolknuti. Co mam nyni delat? Mam tbl pokládat za nespolknutou? Jak dlouho se mam chránit i jinak? Byl to druhý týden, který pry tak rizikovy není. Moc dekuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že tabletku můžete považovat za spolknutou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som zacala brat HAK Diane 35, prechadzam na 3. blister a ani pri prvej ani pri druhej 7-dnovej prestavke som nemala menstruaciu, ani naznak po krvacani. Babytest mam negativny. Stava sa to pri tejto antikoncepcii bezne? Mohlo by to byt sposobene tym ze som v lete schudla 12kg? alebo chudnutie nema pri uzivani HAK vplyv na menstruaciu? ( Predtym som brala 8 mesiacov Belaru, z ktorej som slabo krvacala 2 tyzdne sustavne, aj napriek chudnutiu)
Kristina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U Diane 35 není vynechání krvácení v pauze až tak časté, ale občas k tomu dojde. Není to, je-li negativní těhotenský test, na závadu

Hubnutí by při užívání antikoncepce nemělo mít na krvácení vliv

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den chcem sa spytat uzivam antikoncepciu Leverette. Alergolog mi predpisal na alergiu Rupafin a Colostrum + Curcumin. Budem chranena antikoncepciou aj pri uzivani vyssie spomenutych pripravkov proti alergii a na imunitu ? Dakujem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla být zachována.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
s přítelem jedeme na dovolenou a přibalili jsme si i prášky proti průjmu a žaludečním potížím Ercefuryl. Chtěla jsem se zeptat, zda tento lék nesníží účinek antikoncepce Dienille.
děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Viz příbalový leták, z kterého kopíruji

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

U přípravku ERCEFURYL 200 mg cps.zatím nebyly interakce zjištěny.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
prosím o radu. V sobotu v noci jsem s přítelem měla několikrát nechráněný, přerušovaný pohl. styk - výron semene vždy mimo pochvu. V neděli ráno stejná situace, proto jsem si večer vzala tabletu Ellaone, a to do 24 hod. od všech styků. Druhý den se přítel snažil o celou situaci znovu - jednou byl krátkou dobu uvnitř pochvy, ale nedošlo k ejakulaci, chtěla jsem, aby přestal, protože jsem měla strach, že tableta už mě nebude chránit. Další den, v úterý, jsem dostala menstruaci, která skončila cca v neděli, proběhla normálně. Budu si dělat těhot. testy až do další menstruace. Chci se prosím zeptat, pokud mi v tomto měsíci testy vyjdou negativní, příští měsíc dostanu menstruaci jako obvykle a při zopakování testů, jestli budou stále negativní, je opravdu stoprocentně možné vyloučit těhotenství? Jsem z věřící rodiny a mám strach zajít ke gynekologovi. Příště si zcela jistě dám pozor a nenechám se přesvědčit k věcem, které nejsou správné. Děkuji předem za Vaši odpověď.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bude test z moče po 2 týdnech od styku 2x v odstupu dne negativní, je těhotenství prakticky vyloučeno

Do budoucna zvažte užívání standardní antikoncepce. Strach z návštěvy gynekologa není podle mne na místě

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, s přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk a 36 hodin na to, jsem si pro jistotu vzala Postinor. Za týden od tohoto pohlavního styku jsem dostala menstruaci, asi o 2-3 dny dříve, než měla přijít normálně. Lze vyloučit těhotenství nebo riziko tu stále ještě je ?
Děkuji moc.
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je extrémně nízká. Jistotu může přinést těhotenský test po 2 týdnech od styku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, mam dotaz ohledne teliska Mirena. Nechala jsem si dat telisko 4mesice po 3.porodu, jiz tri mesice me trapi spineni a nepravidelne krvaceni, k tomu se pridala obcasna silna bolest hlavy a zvlastni stavy unavy a nevolnosti, na ktere jsem nikdy drive netrpela. Premyslim co dal, zda se dal trapit a cekat ze obtize odezni za dalsi mesic ci dva nebo radeji telisko vyjmout co nejdrive? Dle meho gynekologa je telisko usazene spravne. Zkousela jsem vice nez mesic brat ascorutin a bez efektu. Namisto pohodlne antikoncepce mam jen trapeni a stres. Jeste doplnim, ze stale kojim cca 2x denne. Co byste doporucil? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelné krvácení a špinění je několik měsíců po zavedení Mireny častým jevem a v absolutní většině případů do půl roku ustane. Takže z tohoto důvodu bych určitě tělísko neodstraňoval. Další uváděné potíže jsou ale velmi netypické. Z Mireny se do těla dostávají zcela minimální dávky v ní obsaženého hormonu. Nezdá se mi pravděpodobné, že by mohly působit popsané problémy. Zcela vyloučit to ale nemohu. Bolesti hlavy, nevolnosti, únava mohou souviset ne přímo s Mirenou, ale s nepravidelným krvácením jako takovým.  - podobné obtíže mívají ženy při menses.  Nebo také s kojením. I zde bych radil ještě vyčkat

Možné by také bylo na nějaký čas k Mireně přidat běžnou hormonální antikoncepci. Zvážit lze i ukončení kojení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, tak jeste jedna otazka k Visanne, zde v clanku se pise, ze dienogest ovulaci opravdu blokuje, dokonce jiz v polovicni davce, nez ma Visanne.

http://www.zdrava-rodina.cz/med/med1001/med1024.html
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde o ne zcela šťastnou formulaci. Pokud by dienogest v uvedené ovulaci spolehlivě blokoval, bylo by zbytečné přidávat ethinylestradiol. Podle mne by formulace měla znít, že v dávce 1 mg může blokovat ovulaci

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Omylem jsem užila 2 pilulky antikoncepce v jeden den (s odstupem asi 2 hodin). Pokračuji normálně v braní tablet a až doberu celý blistr, pak udělám 7denní pauzu. Jinak užívám antikoncepci jak mám na hodinu přesně. Následujících pár dní, po vzetí 2 tablet naráz, mě trochu bolelo v podbříšku, může to mít nějakou souvislost? A také mě zajímá, zda nehrozí při podobném předávkování snížení účinku antikoncepce? Užívám antikoncepci Mistra.
Děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepční ochrana by měla stále plně fungovat. Popsané potíže s užitím 2 tbl nejspíše nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
začala jsem užívat Norethisteron kvůli oddálení MS, bohužel včera večer (třetí den užívání) jsme měli "nehodu", nějak jsme to oba neodhadli... Chtěla bych se zeptat, jak v tomto případě postupovat. Mám co nejdříve užít pilulku po a Norethisteron předpokládám tím pádem vysadit? Platí i v tomto případě oněch 72 hodin?
Velmi děkuji za odpověď,
Pavla - otázka upravena poradcem
Pavla H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postinor lze i v tomto případě užít do 72 hodin. Po jeho užití Norethisteron vysaďte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se poradit ohledně nehormonální antikoncepce. Již pět let beru hormonální antikoncepci, ale chtěla bych pilulky vysadit. Přemýšlím tedy nad jiným způsobem.
Na trh taky přišla sex. pomůcka Evanella a píšou, že je totožná s pesarem. Nevím tedy zda zakoupit FemCap nebo Evanellu.
Můžete mi prosím poradit, zda má Evanella stejné využití a účinnost jako pesar Femcap i přes to, že není zatím schválená jako antikocepční pomůcka?

Předem děkuji za odpověď.
xxxx
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Evanella funguje podobně jako jiné pesary. Ve srovnání s hormonální antikoncepcí jde o výrazně méně spolehlivou antikoncepci

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám HA Katya a ted jsem ji brala 2 platicka v kuse. Bohuzel si nejsem jista, zda jsem správně uzila poslední prasek(42.) a tak pocitam, ze jsem tedy správně uzila pouze 41 tbl v kuse. Nyni mam pauzu na menses a ten den, kdy jsem polykala 42. tbl, bych pocitala jakože uz je to prvni den pauzy a mela proste normální 7 denní pauzu. Mohla bych to tak udělat? Pokud by ten 42. prasek přece jen fungoval, tak bych v podstatě mela jen 6 denní pauzu. Vadilo by to? Vim, že hlavne nesmím mit pauzu delsi než 7 dní, protože by pak HA nemusela fungovat. Jde mi o to, zda kdyz jsem mela vice nez klasických 21 tbl v kuse, tak zda si poté mohu krátit menst. pauzu. Podotýkám, ze v tomto delsim cyklu jsem současne s 27. tabletou (24.7.) začala uzivat antibiotika Cotrimoxazol al forte na deset dni, ale pry tyto atb nijak výrazně HA neovlivňuji. Poslední styk jsem mela 22.7. Moc dekuji za odpověď!! Preji krasny den
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Beru hormonální antikoncepci belara a dnes jsem si vzala v 19. hodin 7. tabletku z blistru a v 22:30 jsem zvracela. V příbalovém letáku byly napsané, že pokud bylo zvracení do 4 hodin, je třeba si vzít další tabletku. Tu jsem užila ve 23. hodin. Moje otázka nyní je, že jak bude vypadat moje přestávka, když blister doberu o den dřív. Vždy doberu poslední tabletku v neděli a nový blister začínám po přestávce v pondělí a vyhovuje mi to tak. Nechtěla bych měnit moje schéma užívání tablet, aby se nespletla. Prosím, vysvětlíte mi, jak to mám vyřešit? Děkuji moc za odpověď.
Michelle
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Prodloužit pauzu nelze. Můžete užít 1 tbl z nového platíčka - ta Vám ale opět bude chybět, atd. Nejjednodušší je naučit se užívat 1. tabletku  v neděli

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Beru HA Jangee a mám ještě 4 žluté prášky. Menstruaci dostávám 4. bílý prášek, jenže se menstruace dostavila již dnes o týden dříve. Jak mám postupovat dál s HA? Mám brát stále žluté, nebo začít s bílými prášky? Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte již užívat bílé tabletky. Zbylé aktivně si můžete schovat pro případné prodloužení cyklu někdy v budoucnosti

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou. Chci se zeptat, zda - li je přípravek Postinor účinný, ikdyž jsem ho užila až po 36 hodinách od pohlavního styku a měla jsem nechráněný pohlavní styk v době ovulace. Znám příbalový leták Postinoru, četla jsem ho, přesto bych raději chtěla slyšet útěchu nebo radu od odborníka. Oba s přítelem totiž ještě studujeme v zahraničí a stala se nám tato nehoda. A dítě v tento čas by pro nás nebylo nejlepší. Děkuji moc a předem děkuji za odpověď.

Janinazz, 23 let
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při správném užití dle návodu by měl Postinor fungovat do 72 hodin od styku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Užívám HA Katya téměř dva roky. Nyní jsem užívala dvě platíčka po sobě, abych neměla pauzu na menses. Užila jsem celkem 42 tabletek v kuse, ale u té poslední se mi přihodilo, že když jsem ji polykala, měla jsem zřejmě trochu mokré prsty od vody a bojím se, zda se tabletka během toho polykání nemohla třeba trochu rozmočit. V prstech jsem ji měla tak 5-10 sekund. Abych byla klidná, mohla bych to nyní udělat tak, že počítám jakoby 41 správně užitých tablet po sobě( tu poslední 42. počítat radši nebudu) a poté klasickou pauzu, do které započítám i ten den, kdy jsem polykala 42. tabletu? Nebo si myslíte, že je to hloupost a nemám se bát sníženého účinku? Vím, že pauza na menses nesmí být delší než 7 dní. Tak bych si ji o den zkrátila. Ještě připomínám, že v tomto dlouhém cyklu jsem také užívala antibiotika Cotrimoxazol al forte na zánět močových cest, konkrétně od 24.7 do 2.8., ale podle ostatních gynekologů tyto atb nemají nijak velký vliv na HA. Poslední sex jsem měla 22.7. Jde mi jen zkrátka o to, zda to mohu takhle kombinovat, zda si mohu zkracovat menstruační pauzu na méně než 7 dní i po delším cyklu( v mém případě těch 41 tbl). dekuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den, užívám HA Katya a ted jsem ji brala 2 platicka v kuse. Bohuzel si nejsem jista, zda jsem správně uzila poslední prasek(42.) a tak pocitam, ze jsem tedy správně uzila pouze 41 tbl v kuse. Nyni mam pauzu na menses a ten den, kdy jsem polykala 42. tbl, bych pocitala jakože uz je to prvni den pauzy a mela proste normální 7 denní pauzu. Mohla bych to tak udělat? Pokud by ten 42. prasek přece jen fungoval, tak bych v podstatě mela jen 6 denní pauzu. Vadilo by to? Vim, že hlavne nesmím mit pauzu delsi než 7 dní, protože by pak HA nemusela fungovat. Jde mi o to, zda kdyz jsem mela vice nez klasických 21 tbl v kuse, tak zda si poté mohu krátit menst. pauzu. Podotýkám, ze v tomto delsim cyklu jsem současne s 27. tabletou (24.7.) začala uzivat antibiotika Cotrimoxazol al forte na deset dni, ale pry tyto atb nijak výrazně HA neovlivňuji. Poslední styk jsem mela 22.7. Moc dekuji za odpověď!! Preji krasny den
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvažujete správně. Zkrácení pauzy na 6 dní nevadí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Chtela bych se zeptat,když beru 3 platicka antikoncepce po sobě,tudíž bez pauzy,mohu v tom tretim užít jen nějaký počet pilulek a udělat pauzu dřív než po dobrání celého?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, můžete skončit a udělat pauzu kdykoli

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Ještě k tomu pharmatexu, je k dostání jako globule a krém, co myslítě že je lepší? A může to napomáhat zvlhčení? Prý u toho nesmí být použit lubrikant a já mám někdy s vlhkostí problém.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Účinnost je stejná. Krém více napomůže zvlhčení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
S přítelkyní jsme před dvěma dny měli nechráněný pohlavní styk s tím, že jsem se udělal mimo. Je jí 20 let, mně 21 a právě u ní probíhala ovulace. Jaká je pravděpodobnost, že by otěhotněla? Bude lepší použít pilulku ,,po", abychom se otěhotnění vyhnuli? - otázka upravena poradcem
Roman
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale ani na 100% vyloučené. Pilulku "po" bych určitě zvažoval

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Chci se zeptat, jak je spolehlivá antikoncpece pharmatex
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde při správném užití o relativně spolehlivou antikoncepci. Účinnosti hormonální antikoncepce nebo nitroděložního tělíska ale nedosahuje. Antiko ochrana se dá  ještě zvýšit současným užitím kondomu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Jak je mozne, ze Visanne tablety nepusobi zaroven i jako antikoncepce (podle pribaloveho letaku), kdyz obsahuji dienogest 2 mg stejne jako napr. antikoncepce Jeanine. Je zrejme ze antikoncepci ucinek nema estrogen, ale prave ten dienogest, jinak by prece nemohly jako antikoncepce existovat tablety bez estrogenu.
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepční účinek u Jeanine a jiných kombinovaných antiko přípravků je dán především estrogenem. Hlavním mechanismem je blok ovulace.  Čistě gestagenní antikoncepční přípravky  fungují jinak, komplexněji - ovulaci ne vždy zablokují, mění funkci vejcovodů, ovlivňují děložní sliznici i hlen v kanálu děložního čípku. Tyto tzv. gestagenní minipilulky obsahují jiný gestagen (např. desogestrel). 2 mg dienogestu denně k zábraně početí nestačí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, potrebovala by som poradit. Uzivam Hak lunytta. Menstruacia mi vychadzala na dni kedy sme boli na dovolenke, a tak som po vyuzivani jedneho blistra rovno pokracovala na dalsie listro hak aby som oddialila menzes o jeden cyklus. Stalo sa ale to, ze na 8. den uzivania druheho blistra som menstruaciu dostala a trva doteraz, t.j. 9 dni. Tabletky uzivam dalej, ostavaju mi este styri tabletky. Myslite,ze momentalna menstruacia skonci a po dobrati poslednych styroch tabletiek pride zas dalsia? Je nutne navstivit gynekologa podla vas? Dakujem za odpoved
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte podobnou antikoncepci bez pauzy a objeví se krvácení, je vždy vhodné vysadit a po standardní pauze začít znovu užívat. Takže i nyní doporučuji tento postup

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, HA beru několik let, momentálně skoro dva roky Belaru. Libovala jsem si, že při ní mezi platíčky prakticky nekrvácím, no zakřikla jsem to :) Nyní je to již potřetí, kdy krvácím opravdu moc. Čím to může být? Horkem? Koupáním? Nebo to tak prostě je a třeba to zase přejde a budu si zase užívat a vážit pouhého špinění mezi platíčky? Děkuji moc, Lucka
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu zesílení krvácí často neodhalíme. Za vhodné považuji vyšetření u gynekologa k vyloučení polypu v děloze nebo třeba myomu.

Stav se opravdu může opět upravit. Pokud ne a neobjeví-li se jasný důvod -viz výše- bude asi třeba změnit přípravek

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Chci se zeptat beru antikoncepci minisiston pak doktor mi řekl že mám začít uživatele hned tudíž mimo ms. Po osme pilulce jsme měly s přítelem nechráněny styk. Otázka je zda jsem chráněna už po Te osme pilulce nebo ne kdyz jsem zacala brat mimo ms. Děkuji za odpověď. Hezký den
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 8 dnech užívání by měla antiko ochrana pravděpodobně již fungovat.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně užití Postinoru. Neužívám HA. 13.6. jsem měla styk, při kterém praskl kondom a vzala jsem si (poprvé v životě) Postinor. Po něm jsem měla slabé krvácení, bez dalších komplikací. Těhotenský test byl negativní, od té doby menstruace nebyla. Včera se mi to, jako na potvoru, stalo znovu (19.7.). Můžu si ho vzít znovu? S přítelem jsme krátce a ještě brzy uvažovat o dítěti. Každopádně mám obavu, zda to není zdravotně závadné. V příbalovém letáku se píše, že Postinor nelze brát 2x mezi periodami. Děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakované užití je možné. Musíte ale počítat s tím, že může dojít  k výraznější nepravidelnosti cyklu.

Rozhodně bych na Vašem místě zvažoval užívání běžné hormonální antikoncepce - zátěž pro tělo je  nižší než při opakovaném užívání Postinoru

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru pravidelně HA a chtěla jsem se zeptat, zda antikoncepce pusobi hned prvni den po menstruaci kdy si vezmu prášek nebo zda musím počkat než začne účinkovat až do druhého dne.
Děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Berete-li pravidelně dle návodu, antiko ochrana funguje stále, tedy i v pauze v užívání

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze