Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý deň, užívam HAK Softinelle už 3 roky je možné, že po vysadení HAK môžem pribrať? Ďakujem za odpoveď
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné. Některá žena po vysazení zhubne, jiná přibere. Většinou ale k žádné výrazné změně hmotnosti nedojde
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

začala jsem používat HA a moje první menstruace se klasického krvavého výtoku změnila v velmi zvláštní tmavě hnědý až černý výtok. Je i takový lepkavý, mnohem jiná konzistence než klasická menstruace. Je to normální? Děkuji.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení i změna vzhledu menstruační krve je častým jevem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, nejdříve Vám děkuji za tuto poradnu, je fajn mít se kam "bez výčitek" obrátit a poradit, třeba i s maličkostí. Chtěla bych se vás zeptat na nitroděložní tělíska - nehormonální - speciálně na kuličku. Otázku antikoncepce řešíme s manželem už nějaký ten čas. Hormonální nechci - kondom by v úvahu připadal, ale to co manžel v zamilovanosti "strpěl" se mu jaksi po letech pohodlí (bez antikoncepce - snažili jsme se otěhotnět - nepovedlo se) nějak moc nechce a je to rušivý faktor a to i pro mě. Myslím, že u mě hraje roli takový ten pocit - že něco navíc v sobě mám - a ta kulička je mi i sympatická a to i přes tu cenu, tak proto se ptám, asi je to nějaká novinka, protože na internetu jsem toho moc nenašla. Jaké jsem vaše zkušenosti - zkušenosti pacientek a váš názor, Děkuji - otázka upravena poradcem
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S tímto typem tělíska nemám zkušenosti. Z dostupných informací se jeví tento nový typ tělíska zajímavě, ale není k dispozici příliš spolehlivých referencí.
Osobně spíše  doporučuji hormonálně aktivní tělíska. Je to vůbec nejspolehlivější varianta antikoncepce. Plusem také je, že většina žen u těchto tělísek nemenstruuje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

užívám HA Lindynette 20. Jsem chráněna před početím i v 7denní pauze bez užívání, když v ní nepoužíváme žádnou další ochranu?

Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, jak snadno zjistíte z příbalového letáčku, ochrana funguje i v pauze
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

je možné, že se mi první menstruace, při které jsem začala první den brát svou první antikoncepci hodně zeslabila a místo 7 dní (normální trvání menstruace) mám 4. Den menstruace pouze tmavě hnědé špinění?
Je možné že hormonální antikoncepce takto ovlivní už první menstruační cyklus?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné a je to i časté. Viz opakované odpovědi v archivu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

po nechráněném sexu bez ejakulace jsem požila přípravek EllaOne do 24h, v případě, že bych byla v ovulaci, jak vysoké je riziko otěhotnění?
Ovlivňuje tenhle přípravek výsledky ranní moči?

Předem děkuji za odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko otěhotnění je velmi nízké.
Nepíšete, jaké výsledky  máte na mysli.  Jde-li o těhotenský test, tak  tento lék výsledek neovlivňuje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den vážený pane doktore,

těhotenský test negativní i po 3 týdnech od styku. (Dělaný od 14-20. Dne od styku dvou různých výrobců)
Menstruace prisla 29.den (mam nepravidelný cyklus 27-35).
Pocity při menstruaci jako vždy. Vzala jsem si tedy HA (svou první). Jsem teď 2. den menstruace a přijde mi, že je slabší, než normalne.
Je možné, že ji už ovlivnily ty prášky? Že je slabší kvůli HA?
Děkuji
Nadezda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné. Nasazení antikoncepce často sníží již v prvních dnech užívání  intenzitu krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz.. chtěla bych opět brát antikoncepci.. ale ms mi skočila už před deseti dny.. chtěla bych se zeptat jestli nevadí kdybych ji začala brát teď a ms dostala až po vysazení nebo jestli musím počkat do další ms a pak začít brát. Děkuji
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepší je vyčkat další menstruace. Pokud byste začala užívat nyní, nebude minimálně 10 dní fungovat antikoncepční ochrana a hrozí i nepravidelné krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

beru antikoncepci Stodette. Zajímá mě Váš názor na antikoncepce a nebezpečí zdraví, zejména krevní sraženiny. Děkuji za odpověď.
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pro zdravou ženu, která nemá výraznou nadváhu a v rodině zátěž směrem k tromboembolickému onemocnění považuji riziko užívání hormonální antikoncepce za velmi velmi nízké. Určitě je mnohonásobně nižší než v těhotenství
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda je pravda, že když žena bere nějaký ten rok antikoncepci, tak si tím šetří vajíčka a má jich pak více. Tolik se jich nespotřebuje. Někde jsem to slyšela, určitou logiku to možná dává, ale zajímá mě pravda. Děkuji
Klárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vajíčka se zablokováním ovulace opravdu šetří. Ovšem nezabrání se jejich stárnutí 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore,

zacala jsem užívat svou první HA Stodette. Včera jsem měla takový světle hnědý výtok a tak jsem myslela, že se menstruace dostaví až zítra, ale večer jsem na kalhotkách našla výtok, který už připomínal krev. První prasek jsem si ale vzala až dnes ráno. Je to v pořádku? V případě, že menstruace začala už včera a já jsem tedy první pilulku použila až 2. den, kdy budu plně chráněna? Děkuji za odpověď.
Margo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana bude fungovat po skončení krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore, když jsem začala brát svou první HA 1. den menstruace, je možné že HA změní už můj první menstruační cyklus? Že se změní např. intenzita krvácení a zkrátí se její délka? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné, ba dokonce časté
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, prosím o radu. Již několik let beru antikoncepci Mistra 2. Měla jsem s přítelem styk 2x s kondomem a pak chvíli bez. Přítel neejakuloval do mne(ale je možné že z předchozích styků zůstaly spermie na penisu). Menstruace proběhla ale já mám stále obavy, protože je teď chřipkové období a já mám křeče, (také možná proto, že nejím pravidelně) , trochu problém s motáním hlavy a průjmy. Nechci si provádět TT, protože s tím nemám zkušenosti. Přítel mi řekl, že se někde dočetl, že se otěhotnět může i po třech normálních menstruacích od styku(že to prý se někdy stává). Předem děkuji za Vaši odpověď.
Myriam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud užíváte antikoncepci bez chyb, je otěhotnění extrémně nepravděpodobné.
Těhotenský test je velmi jednoduchý - vždy je u něj návod. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala kdy jsem chráněna hromonální antikoncepci když jsem dostala menstruaci večer a neměla jsem ještě koupene prášky, takže sem si je vzala další den v 15:00. Děkuji.
Patricie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana bude fungovat hned po konci menstruace
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se vás zeptat. Na konci února mě čeká kolonoskopie. Takže budu muset pit vyprazdňovací roztok odpoledne a večer před vyšetřením. Užívám antikoncepci Azalia ve 20h, takže mám obavu, že v době kdy se budu opakovaně vyprazdňovat mnou antikoncepce jen projde a nevstřebá se. Jak se mám tedy zachovat? Mám se chránit navíc v době před a po vyprazdňování? Děkuji za odpověď
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postupujte dle návodu na příbalové letáčku - jako byste 1 tbl zapomněla užít
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

chci začít užívat hormonální antikoncepci Sodette. V jejím přívalovém letáku je napsáno: při dodržení pokynů vás tableta ochrání už od prvního dne užívání. Je to opravdu tak? Jsem chráněná už s první pilulkou, kterou si vezmu první den me menstruace?
Děkuji za odpověď.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jistě jste chráněna hned po konci menstruace. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Již 3 roky užívám antikoncepci Jangee 0,03 mg/3 mg. 1.2 2018 mi byly předepsány antibiotika Xorimax 500 mg. ty jsem brala 7 dní. Chci se zeptat jak dlouho, či jestli je antikoncepce ovlivněna těmito antibiotiky. Pokaždé jsem se dočetla něčeho jiného. Například, že antibiotika ovlivňují střevní mikroflóru a je nutno požívat během braní antibiotik jinou formu antikoncepce (bariérovou) jen během braní antibiotik, někde, že týden, nebo i ještě 14 dní po dobrání antibiotik. Jinde zase píší že je lepší počkat celý měsíc a účinnost antikoncepce se obnoví až po menstruaci s dalším platem. Ptám se z toho důvodu, že jsem během brání antibiotik měla zrovna menstruaci (placebo tabletky) a pak brala poslední 3 dny s antibiotiky 3 hormonální tabletky nového plata. Teď nechci čekat další 3 týdny do další menstruace třeba zbytečně, byla bych – li normálně chráněná. Předem děkuji za odpověď.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží na tom, nakolik a na jak dlouho antibiotika naruší střevní mikroflóru. Bakterie ve střevě jsou totiž důležitá pro vstřebávání antiko tabletek. Ovlivnění je individuální a těžko odhadnutelné. Chcete-li maximální jistotu, používejte jinou ochranu ještě nejméně týden po skončení užívání Xorimaxu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
DObry den,beru antikoncepci Stodette už třetí měsíc ze začatku jsem měla problemy s jinou antikoncepci a dostavala měsičky i během sedmi denní pauzy,,tet beru stodette a vše je v pořadku akorat 6 dní před dobranním platíčka jsem dostala mentruaci a nevím co dělat dal,, předem děkuji za odpověd
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud krvácení během 1-2 dní neustane, vysaďte, udělejte standardní pauzu a po ní opět začněte užívat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu, beriem HAk Maitalon a teraz mi lekár nasadil Sumamed na 3 dni, či ovplyvňuje účinok HAK /v lekárni podali rôzne info/a ako dlho treba používať inú ochranu. Moc ďakujem
Enília
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží na tom, nakolik a na jak dlouho antibiotika naruší střevní mikroflóru. Bakterie ve střevě jsou totiž důležitá pro vstřebávání antiko tabletek. Ovlivnění je individuální a těžko odhadnutelné. Chcete-li maximální jistotu, používejte jinou ochranu nejméně týden po skončení užívání Sumamedu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobry den, chcem sa opytat ak som zacala brat antikoncepciu bez menstruacie, pre istotu sa chranim aj inak do konca celeho blistra. ak zacinam novym blistrom som uz plne chranena a nemusim sa obavat? dakujem
k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, již budete plně chráněna.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Začala jsem brát antikoncepci kvůli ztrátě železa při menstruaci, doktor mi doporučil Stodette, slouží také abych mohla mít sex s přítelem bez kondomu aniž bych otěhotněla ?
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Budete-li užívat správně dle návodu, jde o opravdu účinnou ochranu proti početí, i když partner neužije kondom
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pan doktor rada by som sa vas opytala beriem uz 16 rokov hak triregol moja menstruacia bola donedavna ok je sice pravidelna trva len tri dni ale zato je silna a so zrazeninami su roznej velkosti niekedy mam pocit ze to vyzera ako kuracia pecen a je citit ked zrazenina vyteka cim to moze byt sposobene dakujem vam.Petra
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou může být například zvětšení dělohy -kupříkladu  myomem. Nebo může být v děloze polyp. Někdy ale příčinu neodhalíme. Pokud Vás to obtěžuje a budou vyloučeny výše uvedené možné příčiny, zvážil bych změnu antikoncepce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
Mám otázky ohledně hormonální antikoncepce. Když ji začnu brát první den své menstruace, za kdy už je účinná? Je při správném dodržování pokynů doopravdy účinná nebo je lepší mít ještě barierovou ochranu k tomu? Co by se stalo, kdyby do mě partner ejakuloval? Je ochrana platná i v době 7 denní přestávky? Musí se brát antikoncepce vždy ve stejný čas?
Děkuji za odpovědi :)
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plná ochrana nastupuje po skončení krvácení.
Při správném užívání je barierová antikoncepce vhodná pouze jako ochrana před nákazou sexuálně přenosnými chorobami.
Antikoncepce funguje i v pauze.
Užívat je možné v rozmezí +- několika hodin
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den jaká je šance otěhotnět přes kondom? je spolehlivý ?
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spolehlivost antikoncepce udává tzv. Perlův index. Je to číslo, které udává, u kolika párů, které mají pravidelný pohlavní styk,  při užívání po dobu jednoho roku daná antikoncepce selže. U kondomu se uvádí číslo 2-12. Záleží na kvalitě kondomu a také na zkušenosti uživatele. Není to tedy příliš spolehlivá antiko ochrana.  Hormonální antikoncepce nebo nitroděložní tělíska mají index pod 1.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Moje přítelkyně začala asi 14ti dny brát HA (den PO menstruaci), jelikož je to její první HA, tak se obávám ze začátku, takže, když do ní párkrát strčím penis po chvílích vložení na 2s a vytáhnutí, bez toho aniž bych se udělal, může otěhotnět ? Lepší to vidět/slyšet víckrát pro lepší pocit..., [bez kondomu]
Matěj
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po 2 týdnech užívání by již měla antiko ochrana fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, hrozí snížení účinku antikoncepce, pokud několik hodin před užitím prášku zvracím, ale potom už ne? Všude jsem se dočetla, že snížení účinku nastane, pokud zvracení přijde 3-4 hodiny po vzetí pilulky, ale o zvracení před vzetím jsem nenašla nikde nic. Chápu to tedy tak, že snížení účijku nastane, pokud prášek spolknu a vyzvracím ho, což se v mém případě nestalo. Mohu být tedy klidná? Děkuji za odpověď
Katka Č.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o to, jak moc se vstřebala či nevstřebala předchozí tabletka. Obvykle je po 12 hodinách podstatná část vstřebaná. Vždy se ale pro jistotu vyplatí užít 1 tbl navíc
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, užívám svou první antikoncepci Ebelya. První pilulku jsem vzala první den menstruace. V užívání pokračuji již 10. den a stále krvácím. První den bylo krvácení slabé ale od druhého dne dost silné( postupně i s většími kusy sražené krve) provázené bolestmi břicha( běžné intenzity). Nyní krvácení lehce slábne ale i tak je ho dost. Chtěla bych se poradit, zda je to jen otázka času, než si tělo zvykne na HA či zda už bych měla situaci řešit s gynekoložkou. Nechci zbytečně plašit ale již mě to znervózňuje. Počkat případně jak dlouho nebo řešit?
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Měla by to být otázka času a krvácení by mělo zeslábnout až ustat. Někdy k tomu dojde až ve 2. cyklu užívání. Zatím bych tedy doporučil vyčkat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci se s Vámi poradit ohledně antikoncepce a zvracení. Stalo se mi toto - užívám první týden (po 7.denní pauze), antikoncepci Mistra. V noci mezi půlnocí a 2. hodinou ráno jsem asi 3x zvracela (přehnala jsem to s alkoholem). Ráno jsem se probudila, měla žaludek jakoby "na vodě", ale normálně jsem se nasnídala a v 9.00 ráno jsem jako obvykle užila tabletku antikoncepce. Zvracela jsem tedy cca 7 hodin PŘED užitím antikoncepční tabletky a potom už ne. Může být nějak ovlivněn účinek antikoncepce, nebo je antiko ochrana zachována? Předem děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Teoreticky by mohlo být narušené vstřebávání předchozí tabletky. Ale od jejího užití uplynula dlouhá době, takže by antiko ochrana měla v tomto případě s vysokou pravděpodobností fungovat. 
Ideální je v podobném případě užít co nejdříve 1 tbl navíc - na to je ale již pozdě
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

po půl roční pauze jsem opět začala brát HA. První tabletu jsem si vzala druhý den špinění, jelikož datum odpovídal příchodu menses. Krvácení se ale nedostavilo. HA jsem užívala pravidelně každý den dál. Můj dotaz zní, zda jsem byla 20. den užívání HA plně chráněna? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
20. den by měla antiko ochrana plně fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Ještě doplňuji svůj předchozí dotaz, nakonec jsem užila ještě dneska v poledne jednu řádně celou, protože jsem se bála, aby tamta měla plnohodnotný účinky, můžu dobrat zbylé dva prášky řádně a pak pokračovat nebo rovnou vzít čtvrtou řadu placebo a čekat na menstruaci?
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postupovala jste správně. Pokračujte dále, vše jen bude o 1 den posunuté
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru HA Foxinete Neo. Chtěla jsem se zeptat jestli jsem chráněná i v té tydenní pauze co se HA nebere? Ted jsem dobrala druhé platíčko.Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již odpovězeno
antikoncepce
Dobrý den, beru HA Foxinete Neo. Chtěla jsem se zeptat jestli jsem chráněná i v té tydenní pauze co se HA nebere? Ted jsem dobrala druhé platíčko.Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiko ochrana funguje i v pauze
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užila jsem včera večer tabletu antikoncepce ve třetím týdnu užívání ve správný čas, akorát byla z nějakého důvodu rozpadla, tak jsem zapila všechny kousíčky. Ovlivní to něco? Děkuji.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na konkrétním přípravku. Antiko ochrana nemusí být zachována. V podobných případech obvykle doporučuji užít 1 tbl navíc. Na to už je ale pozdě. Takže chcete-li maximální jistotu, postupujte dle doporučení při vynechané tabletě na příbalovém letáčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, když jsem nedobrala platičko antikoncepce(zbylo 5 prášků) tak kdy mam začít brát nové platičko? v první den menstruace nebo až mi menstruace skončí?a budu hned od prvniho prašku chráněná?Děkuji za odpověď
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Začněte raději 1. den krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, prosím o radu..měla jsem poslední den cyklu to bylo ve čtvrtek. V pátek jsem načala třetí platíčko HA Diane 35. Další den v sobotu jsem užila další tabletu a v sobotu večer jsem měla p. styk. Je možnost otěhotnění? Děkuji za radu..
Oli
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud užíváte dle návodu, jste chráněna i v pauze mezi platíčky
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobry den. chapem spravne ze antikoncepcia sa berie v prvy den menstruacie aby zabranila ovulacii z predosleho cyklu? ako to je potom s ovulaciou ak som ju mala naposledy pred 2 mesiacmi a zacala som brat antikoncepciu teraz bez menstruacie? vajicko vobec nedozrelo? este ste raz spominali, ze ak sa berie antikoncepcia kedykolvek, nie je najlepsie tesne pred menstruaciou, ako to je ked ja neviem kedy by som dostala dalsiu menstruaciu pretoze ju mam nepravidelnu. na nejakej gyn. poradne som citala ze ak sa antiko berie iny ako menstruacny den, musi sa dotycna chranit do konca balenia
k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to jinak. Když začnete užívat antikoncepci 1. den menses, zablokuje se ovulace, která by měla přijít za cca 2 týdny.
Byla-li ovulace před 2 měsíc, je dávno po ní -  se současným nasazením antikoncepce to vůbec nesouvisí.
Začne-li se antikoncepce užívat uprostřed cyklu, ovulace, která by ještě mohla přijít, nemusí být zablokována. Vajíčko je ale schopné oplození maximálně 2 dny. Takže 10 dní jiné ochrany ve většině případů stačí. Chcete-li ale max jistotu, užívejte jinou ochranu po celé první platíčko
Samozřejmě je ale správné začít užívat 1. den krvácení. Vše ostatní je improvizace
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
před týdnem jsem si brala prášek proti otehotneni po pohlavním styku se svym pritelem. Dnes jsem dostala menstruaci, která je u mě ale slabsi. Nevim, cemu presne se rika spineni, ale bojim se, ze i po prasku to muze znamenat, ze jsem tehotna. Nebo muze to spise byt jen nejaky ucinnek na menstruacni cyklus? Dekuji.
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobným důvodem slabšího krvácení je užití "prášku po". Nejde o běžný příznak těhotenství. Pro jistotu ale doporučuji těhotenský test za cca týden
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat zda přípravek Polygynax snižuje účinky hormonální antikoncepce? Beru lindynette20.

Děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Přípravky zaváděné do pochvy nesnižují účinek hormonální antikoncepce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane dokore, chtela bych se zeptat zda je normalni, ze pri prechodu z antikoncepce Minesse na Stodette uz druhy mesic nemam mesicky?Nemam zadne tehotenske priznaky, delala jsem si tri tehotenske testy vsechny negativni. Muze antikoncepce Stodette ovlivnit vysledek testu? Mam sr bat ze bych i presto mohla byt tehotna? Muj gynekolog ma dovolenou proto se obracim o radu na vas.
Marcela P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení i vymizení krvácení je při užívání některých antiko přípravků častým jevem. Máte-li negativní testy, nemusíte se ničeho obávat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat. Užila jsem postinor avšak po 15ti hodinách jsem pila třezalkový čaj. Neuvědomila jsem si, že by to mohlo snížit účinnost. Proto bych se rada zeptala, jestli po 15ti hodinách od užití postinoru byl již postinor vstřebaný a nebo to mohlo snížit jeho účinek. Moc děkuji za odpověď
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mechanismus vzájemné interakce Postinoru a přípravků s třezalkou není přesně popsán. Nejde jen o vstřebávání. Pokud jste čaj pila 15 hodin po užití druhé tabletky, výrazné snížení účinnosti bych neočekával. Bylo-li to ale 15 hodin po první tabletce, tak nevím
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,je mi 45 let,beru hormonální antikoncepci.Chtěla jsem se zeptat,jak poznám přicházející přechod,když vše "řídí" hormony? Také bude vynechávat menstruace?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při užívání antikoncepce menstruace obvykle přichází, bez ohledu na nástup menopauzy (=přesnější název než přechod).
Blížící se konec činnosti  vaječníků lze zjistit vyšetřením hormonálních hladin, především hormonu FSH. Je třeba ale provést odběr poslední den pauzy v užívání
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobry den. v kazdom pribalovom letaku antikoncepcie som standardne nasla iba to, ked sa prva tabletka ma dat v prvy alebo max 6 den menstruacie, vtedy sa ma zena chranit 7 dni este inak. nikde som nenasla po kolkych dnoch som chranena ak som zacala brat antikoncepciu bez menstruacie. skutocne je to po10-14 dnoch? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to tak. Nedoporučuji ale začínat 10 nebo méně dní před menses
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore,
Už mám předepsaný recept na antikoncepci Stodette. Čekám jen na začátek menstruace. Chtěla bych se zeptat, je možné začít užívat antikoncepci dříve, než v první den menstruace? Kdy začne být spolehliva?
Jaký den je antikoncepce spolehlivá, když se začne brát první den menstruace.
Předem děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Začít užívat několik dní před menses nedoporučuji.
Začnete-li 1. den krvácení, ochrana je spolehlivá hned po menses
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobry den, este sa chcem opytat ak teda je mozne zacat brat antikoncepciu kedykolvek (nie v den prvej menstruacie) kedy budem chranena? az po dobrati 21 tabliet a 7 dnovej prestavky? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana nastupuje po 10-14 dnech užívání. Bývá to přesně uvedeno v příbalovém letáčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jestli lékořice ovlivňuje účinek antikoncepce (Azalia). Obsahuje prý fytoesteogeny jako třezalka. Tak si nejsem jistá, jestli i lékořice ovlivňuje účinek antikoncepce
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Složení lékořice neznám. Neznám tedy ani její potenciální vliv na antikoncepci
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore, v minulem dotazu (ohledne otehotneni z preejakulatu + pusobnost prasku Escapelle) jsem se zapomnela zeptat, zda kdyz jsem si vzala az 3. den Escapelle a rano pred pohlavnim stykem jsem dobrala antibiotika, tak zda nebudou ovlivnovat pusobnost Escapelle. Antibiotika se jmenuji DOXYHEXAL. Moc dekuji, Eliska.
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nelze zcela vyloučit nižší vstřebání Escapelle, pokud by antibiotika výrazně poškodila střevní mikroflóru. Riziko selhání se tím ale zvyšuje jen mírně
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobry den, od 16 rokov mam nepravidelnu menstruaciu kvoli comu som aj brala antikoncepciu ale vysadila som ju.prednedavnom mi moj gynekolog predpisal novu antikoncepciu, mistru. poslednu menstruaciu som mala pred 2 mesiacmi ale povedal ze ju mozem zacat brat hned (v ten den) ze som v nejakom dni nula. mozte mi vysvetlit ako je mozne ze ju mozem brat hned a nie v den prvej menstruacie? znamena to ze vajicko sa este neuvolnilo?
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepci je možné začít užívat kdykoli. Pouze nefunguje po určitou dobu antiko ochrana (vajíčko se ještě může uvolnit). A je také trochu větší pravděpodobnost nepravidelného krvácení. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, jak moc velka je pravdepodobnost zabraneni tehotenstvi, kdyz jsem pouzila prasek po sexu - ale az 3. den (napriklad 6 hodin pred temi konecnymi 72 hodinami)? Pani v lekarne mi doporucila prasek jmenem Escapelle. Je to spolehlive? Pritel se neudelal do me, pouze hrozi otehotneni z kapicek lasky - preejakulatu. Diky moc za odpoved.
Ivetka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Do 72 hodina po styku je Escapelle poměrně hodně spolehlivou ochranou proti početí. Pro jistotu doporučuji po 2 týdnech těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
před časem jsem z osobních důvodů přestala brát hormonální antikoncepci. Minulý měsíc nám s přítelem praskl kondom a i přes velice rychlé použití Postinoru jsem bohužel otěhotněla a musela jsem podstoupit farmakologické ukončení těhotenství. Ráda bych se zeptala, jak brzy po farmakologickém UPT mohu začít opět brát hormonální antikoncepci. Dle některých zdrojů je dobré začit hned po zákroku, někde zase tvrdí, že až s první menstruací, nejsem si tedy jistá. Předem děkuji za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po interupci byste měla dodržet šestinedělí, tedy nemít pohlavní styk. Antikoncepci pak začněte užívat 1. den menstruace. Lze opravdu začít hned po interupci, ale považuji to za méně vhodné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, dostala jsem antibiotika Ospen 1500 a chtěla bych se zeptat zda tyto antibiotika snižují účinnost antikoncepce, kterou beru. Beru Regishu.
Děkuji za odpověď
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snížení účinnosti antikoncepčních tabletek nelze vyloučit. Vždy záleží na tom, jak moc antibiotika poškodí či nepoškodí střevní bakterie, které jsou důležité pro správné vstřebávání tabletek
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze