Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. První den menstuace jsem užila první antikoncepční pilulku. Jenže pilulky již beru 12 den a ms mi pořád neskončila mám ji dál, sice je slabší ale je...dle dr se to stát může a měla bych teď poslední pilulky nedobrat a čekat na zkončení ms, mít pauzu 7 dní a 8 vzít z nového plátínka...mě ale přijde zvláštní nedobrat ty piluky všechny z jednoho plátínka...a přijde mi divné že mám ms tak dlouho...prosím i o Váš názor. Děkuji
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení je při užívání prvního platíčka antikoncepce poměrně častým jevem. Stav se obvykle upraví při druhém platíčku. Osobně bych  spíše doporučil platíčko dobrat nebo využívat alespoň většinu tabletek.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

od 18 let trpím epilepsií a užívám lék Lamictal. Cca před rokem jsem začala používat antikoncepční náplasti Evra, které se mi osvědčily a plnily bez problémů svůj účel. Poté jsem ale bohužel musela přerušit kvůli operacím kolene. Nyní již chodím a začínám rehabilitovat, dostala jsem tak svolení, že se mohu k Evře navrátit. Ovšem v tomto případě, se mi po prvních pár dnech začaly objevovat nájezdy na záchvaty (aury), které jsem zatím pokaždé musela stopnout užitím diazepamu (v tuto chvíli 4x). Je prosím možné, že si tělo zvykne? V úterý jsem nalepila druhou nálepku. Nemáte prosím zkušenost? Když jsem s Evrou začínala dříve, tak jsem neměla žádný problém.

Děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tělo často reaguje na změnu a při delším užívání se situace zklidní. Zkuste vydržet
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat jaky je vas nazor na antikoncepci u 16ti lete holky? muze to spusobit problemy v budoucnu co se poceti tyce? patrner nechce abych mela jinou antikoncepci nez peroralni proto se ptam, dik za odpoved
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Má-li dívka pohlavní styk a pravidelný cyklus, je nasazení hormonální antikoncepce (HAK) určitě vhodné. I při nepravidelném cyklu a aktivním pohlavním životě bych byl spíše pro. Rizika nechtěného těhotenství jsou násobně vyšší než případně rizika užívání HAK.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mi v lékárně prodají postinor když mi je 15? děkuji za odpověď.
arar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postinor je volně prodejný až od 16 let
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore
ovlivní správnou funkci polykací antikoncepce standartní jdění na velkou, hodinu,,dvě,,tři,, po spolknutí prášku??
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Běžná stolice, bez ohledu na to, kdy se vyprazdňujete, efekt antikoncepce neovlivní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Beru antikoncepci Sidreta a 4.měsíc užívání v kuse jsem začala špinit, teď už druhý týden krvácím. Musím dobrat plato, nebo mohu přestat hned a udělat 7 denní pauzu?
Věrka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se při užívání  antikoncepce v "dlouhém cyklu" objeví slabé krvácení, je vždy  třeba vysadit a znovu začít po pauze. Takže i nyní vysaďte, bez ohledu na to, jak daleko jste v platíčku.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
nedavno jsem psala ze jsem vysadila antikoncepci, po 7denni pauze jsem jiz nebrala, den nato jsem mela styk (ctvrtek), kdy praskl kondom a po cca 40 hodinach jsem si vzala postinor (sobota). Dnes (streda vecer) jsem zacala krvacet. Cim je to zpusobeno? Dekuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je po užití Postinoru poměrně častým jevem. Nejde o nic vážného a stav se obvykle během 1-2 měsíců upraví.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

dnes jsem dostala antibiotika Amoksiklav na zánět dutin. Chci se zeptat, jak velký vliv mají na antikoncepci Natalya?

Děkuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těžko se to odhaduje. Záleží na tom, nakolik ovlivní či neovlivní Amoksiklav střevní mirkofloru a tím vstřebávání antikoncepce. Raději doporučuji po dobu užívání a ještě několik dní po skončení antiko ochraně nevěřit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je možné, že hormonální antikoncepce změní u ženy vztah k partnerovi?
(čerpám z několika studií, které říkají, že ženy s antikoncepcí si vybírají jiné muž, než by si vybírali bez)
Může Antikoncepce způsobit v některých případech pokles libida a až odpor k partnerovi(k sexu, polibkům atd.)
(v tomto případě čerpám ze spousty zkušeností jiných žen na internetu)
Honza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální antikoncepce může u některých žen změnit vztah k partnerovi i preferenci různých mužů. Je to vzácné, ale tento vliv HA mít může. Pokles libida může způsobit každá antikoncepce. Některé ženy k maximálnímu prožitku potřebují vědomí, že mohou otěhotnět. Jiné ženy to mají naopak - HA povzbuzuje jejich sexuální apetenci
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, beriem antikoncepciu od júna a minulý mesiac 13 som vynechala jednu tabletku. Na druhý deň som zjedla obe ale 22 som mala nechránený pohlavný styk. Bolo to po 7 dňovej pauze kedy som sa mala chrániť ale včera som mala dostať menštruáciu a neprišla mi dnes mi mešká už dva dni. Môžem byť tehotná? Za odpoveď ďakujem.
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale není ani na 100% vyloučené. Více řekne těhotenský test po 2 týdnech od rizikového styku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Po 3 letech jsem vysadila antikoncepci a po 7denni pauze jsem tedy uz nebrala. Den po 7 denni pauze jsem mela styk s kondomem, ktery praskl. Zjistili jsme to drive nez se pritel udelal. Mela bych si vzit postinor?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale není ani zcela vyloučené. Takže bych postkoitální antikoncepci zvažoval. Pokud  od styku uplynulo více než 72 hodin, doporučil bych přípravek EllaOne
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,
kdyz vysadim HA a po sedmidenni pauze nezaucnu znova uzivat, za jak dlouho muzu otehotnet?
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnět můžete hned po pauze
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,

Jsem cca 10 dní po laparoskopii, bohužel, včera jsme měli "nehodu" a proto bych ráda výjimečně užila pilulku po. Je vhodné jí brát takto pár dní po laparoskopii? A myslíte, a je podle Vás spolehlivá?

Mockrát děkuji za odpověď,

Lenka. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
"Pilulku po" lze klidně užít i pár dní po laparoskopii. Užije-li se včas,tedy nejlépe ještě dnes. jde o poměrně velmi spolehlivou antikoncepci.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
omylem jsem si vzala první prášek z nového platíčka po 6. dnu pauzy namísto 7. dne. Je to problém? Ovlivní to nějak ochranu?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení pauzy o 1 den není problém. Antiko ochrana je plně zachována.
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Vážený pane doktore,

užívám perorální antikoncepci a po 7-mi denní pauze jsem si jako obvykle vzala 8. den prášek z nového platíčka. Bohužel další 2 dny jsem si prášek zapomněla vzít, třetí den (tedy 4. den nového plata) už prášky zase beru. Jak dlouho asi bude trvat, než bude antikoncepce zase účinná? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji v antiko ochranu nevěřit minimálně po dobu 10 dnů.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den.
Rada bych se s vami poradila ohledne nedostaveni periody. Antikoncepci Artizia beru jiz nekolik let a vetsinou mam pravidelnou menstruaci. Ted jsem dobrala 2 platicka vkuse bez vynechani pauzy. U prvniho platicka ze mi pomichaly dny a je mozne ze jsem v prubehu cyklu nekdy vynechala pilulku (nesedely mi dny). To jsem ale zjistila as v poslednim tydnu a tak jsem navazala s novym platickem. Od patku mam pauzu a zitra bych mela uzit prvni pilulku. Dostavilo se mi pouze spineni a slabe bolesti co obvykle mivam. V tomto obdobi jsem mela extremeni stress a behem cele doby jsme meli s pritelem nechraneny sex. Je tehotensti vysoce pravdepodobne? Dekuji Vam!
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Atypie v krvácení souvisí nejspíše s chybným užíváním. Důležité je užívat 1 tabletku každý den. Na tom, na který den je určená, nezáleží. Pravděpodobnost otěhotnění se odvíjí od toho, o jak výrazné chyby v užívání šlo. Nedokážu to posoudit. Více řekne těhotenský test po 2 týdnech od případného početí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem brát svojí první antikoncepci při menstruaci. Než jsem začala brát prášky měla jsem menstruaci maximálně do 6 dnů. Teď když jsem je začala brát antikoncepci a menstruaci jsem měla 7 dnů a pak nic a po dvou dnech jsem začala mít špinění. Je možně že antikoncepci beru poprvé ? Děkuji za odpověď
LenkaH
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvním cyklu užívání jsou podobné nepravidelnosti v krvácení běžné a stav se prakticky vždy v dalších cyklech upraví
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem dobrala první plato antikoncepce (Artizia), chtěla bych se zeptat když chci oddálit menstruaci. Jestli mám to druhé plato dobrat celé? A nebo přestat někde v půlce.
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Z druhého platíčka můžete užít libovolný počet tabletek
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, děkuji za předešlou odpověď,ale chtěla bych se ujistit. Takže bude mít vliv nepravidelné braní HA tento měsíc na následující pravidelný braní HA bez pauzy? (Antikoncepce: Lussiene)
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vašemu dotazu přesně nerozumím. 
Byla-li antikoncepce užívána s chybami, nemusí antiko ochrana fungovat ještě cca 10 dní po poslední chybě
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, tento měsíc jsem brala nepravidelně HA a chyběl mi tam poslední prášek (pondělí).Tak jsem dnes (pondělí začala špinit,upozorňuji neměla jsem sex bez ochrany) začínám brát 2. platíčko bez 7 denni pauzy, ale v něm mi chybí pátek v 3.týdnu (netuším, jak se takhle vytratil). Mohu si dopřát sex bez kondomu, když začínám hned novej blistr a na ten 3. týden bych si vzala kondom vzhledem k tomu, že mi tam chybí ten pátek ?
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mnohem spolehlivějším řešením je užívat tabletku každý den a o ten jeden ztracený prášek užívání zkrátit. 
Také je možné, že slabé krvácení nyní neustane - pak je vhodné užívání ukončit a znovu začít po pauze. O chybějícím prášku platí výše uvedené.
Pro jistotu doporučuji, s ohledem na nepravidelné užívání, po 2 týdnech těhotenský test z moče.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat.Mám zavedené tělísko Mirena,kterému končí životnost.S tímto tělískem jsem spokojena a zajímalo by mě zda když si jej nechám vyjmout zda si mohu nechat hned aplikovat jiné nebo zda mezi novým zavedením musí být pauza třeba měsíc.
Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zavedení nového tělíska Mirena je možné hned po odstranění starého
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli má braní antibiotik (chřipka, nachlazení, angína..) nějaký vliv na užití Postinoru nebo jiné antikoncepce "po", jestli může třeba snížit účinnost?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Některá antibiotika mohou narušit střevní mikroflóru. Bakterie ve střevech jsou pro vstřebávání tabletek s obsahem hormonů důležité. Takže v některých případech antibiotika  mohou ovlivnit i účinnost antikoncepce "po". 
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, měla jsem nechráněný pohlavní styk a přítel po té ejakuloval na břicho a trochu to stříkl na vrch kalhotek a on je utřel a já si je potom nechala a potom už jsme spolu nic neměli. Beru antikoncepci Clormetin. Chtěla jsem se zeptat zda je možné otěhotnět? Docela mám strach. Děkuji.
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud užíváte antikoncepci bez chyb dle návodu, otěhotnění je extrémně nepravděpodobné, i kdyby partner ejakuloval do pochvy
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že se při pauze mezi HA nedostavilo skoro žádné krvácení (jeden den trochu špinění). Mám antikoncepci užívat dál? Mohu být těhotná? 4 dny před dobráním platíčka jsem začala brát antibiotika a právě poté se při pauze nic neobjevilo. Při pauze jsem pak, ale měla nechráněný styk.
Děkuji za odpověď
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení i vynechání krvácení je při užívání hormonální antikoncepce častým jevem. Ovšem antibiotika mohou antiko ochranu narušit. Otěhotnění sice není příliš pravděpodobné, ale i tak doporučuji po 2 týdnech pro jistotu těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
začala jsem brát antikoncepci feminegi. Vzala jsem si ale první prášek o dva dny dříve než jsem dostala ms. Ted uz beru 13 dní prasky a stále mám menstruaci nekdy jen spinim. Potrebovala bych za tyden byt cista , co s tim?? Myslite .ze se to zastavi?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dlouhé krvácení je důsledkem chybně nasazené antikoncepce. Mohlo by pomoci přidat k posledním 7 tabletkám Norethisteron ráno a večer 1 tbl. Během užívání by mělo krvácení ustat. Není to ale 100% jisté. Antikoncepci i Norethisteron byste dobrala ve stejný den a pak by opět přišlo krvácení
Tento lék Vám musí předepsat gynekolog. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, užívám perorální antikoncepci Stodette, poslední 2 tabletky mi z plastická vypadly a nemám ještě nové. Můžu začít 7-mi denní pauzu o 2 prášky dříve a vynechat je? Nemá to špatný vliv na ochranu? Děkuji.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
2 poslední tabletky můžete vynechat. Pokud začnete po standardní pauze opět užívat, ochrana bude fungovat po celou dobu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám prosím vás otazku, má přítelkyně začala brát antikoncepci asi druhý nebo treti den začátkem menstruace, a hned co si vzala první prášek jsme měli spolu pohlavní styk, a každý den asi 10 dnů jsme spolu měli styk, a pokaždý jsem to do ní pustil, má strašně citlivá prsa, je poslední dobou hrozně unavená, bolí ji podbřišku, a menstruuje uz asi 13 den ale strašně málo, tak se chci zeptat jestli je možné že je tehotn.
Předem děkuji za odpoved.
Standa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud je antikoncepce nasazena později než 1. den krvácení, ochrana začíná fungovat nejdříve po týdnu - viz příbalový letáček. Takže těhotenství nelze vyloučit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Nyssiela a s kamarádkami chceme jít na vodnici. Vím, že kuřačky by neměly brát antikoncepci, ale nevím, jak je to s vodnicí. Můžete mi to prosím říct? Bude vadit, když si jednou zajdu na vodnici?
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko užívání antikoncepce je mírně zvýšené u kuřaček. To znamená u žen, které pravidelně kouří. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
měli jsme s manželem nehodu (prasklý kondom v období ovulace 14 den po menstruaci ) Nevím, jestli v tomto věku mám ještě řešit případné otěhotnění pilulkou Postinor nebo je otěhotnění spíše nepravděpodobné?
Děkuji
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte svůj věk, takže neporadím.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 26 let a a asi 3 roky užívám antikoncepční kroužky Nuvaring. Posledních půl roku je mi před začátkem krvácení při menstruaci hodně nevolno, hodně mě bolí v podbřišku, cítím se slabě jako by mi bylo na omdlení, někdy ráno zvracím. Už se mi stalo, že jsem neodešla z domu do práce, protože jsem se bála, že cestu MHD nezvládnu. Při menstruaci mě také bolí záda v kříži až do kostrče, podle fyzioterapeuta mám stažené svaly bolestí. Toto trvá i několik dní po skončení menstruace. Chtěla jsem se zeptat, zda by pomohlo vyzkoušet ant. kroužky od jiného výrobce než je Nuvaring (pokud existují). Vzhledem k tomu, že mi před 4 lety bylo sděleno podezření na Crohnovu chorobu, byly mi doporučeny právě kroužky Nuvarign a přestala jsem užívat klasické pilulky. Antikoncepční náplasti jsem také zkoušela, nevyhovovaly mi, během cyklu jsem špinila. Kroužky mi vyhovují ale nepřijde mi normální, že mě menstruace pokaždé vyřadí z běžného života a je mi až takto zle. Prosím o Váš názor. Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by byly v ČR k dispozici antikoncepční kroužky s jiným složením.
Napadají mne 3 možná řešení:
1) Neužívat dále Nuvaring a zavést  nitroděložní tělísko
2) Zkusit po odstranění jednoho kroužku hned zavést další. Nelze ale vyloučit nepravidelné krvácení. Antiko ochrana by měla plně fungovat a menstruace by byla 1x po 7 týdnech
3) 2-3 dny před nástupem menses užívat Acylpyrin nebo Ibalgin 2-3xdenně 1 tbl. To by ale asi nebylo ideální z hlediska Crohnovy choroby .. ??
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,jsem v pulce ovulace... muzu lze otehotnet ihned bez chraneneho pohlavniho styku kdyz mi 3 dny vyndali dr nitordelozni telisko Dana nehormonalni... vcera jsme meli nechraneny styk.. ja 29
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po odstranění nitroděložního tělíska je možné otěhotnět prakticky ihned.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dpbry den,je mozne otehotnet po vyndani antikoncepce Dana ,kdyz jsem v pulce ovulace ... vyndal me ho v patek a v nedeli do me vystrikl,dekuji
Sylvík
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po odstranění nitroděložního tělíska je možné otěhotnět prakticky ihned.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, jakou antikoncepci byste mi doporučil vyzkoušet v mém věku (38let, dvě deti) a s mými reakcemi na již vyzkoušené preparáty: Lunafem - bolest a pocit těžkých nohou, náplast Evra - silné nevolnosti, bolest zad, a depresivní stavy, kroužek Nuvaring - únava, bolest zad..
Antikoncepce mi vždy z počátku vyhovuje, ale po dvou třech měsících se začnou objevovat nepříznivé účinky. Cca během druhého balení problémy vygradují. Po vysazení neprijemnosti vymizí a já se po pár měsících rozhodnu dát ha opět šanci. Má smysl zkusit třeba telisko? Nebo je velká šance, že bych ho taktéž špatně snášela? Co byste mi doporučil? Nebo na který typ preparátu se zaměřit? Může hrát roli, že jsem hubena (50kg) a mám jen jeden vajecnik? Děkuji mnohokrát.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Váha ani odstraněný vaječník nehrají podle mne roli.
Určitě bych zkusil tělísko. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 17 let a cca 1,5 roku zpátky jsem vysadila antikoncepci, kterou jsem brala 3 měsíce. Když jsem se o tom po nějaké době bavila s doktorkou, řekla mi něco ve smyslu, že je nemůžu jen tak vysadit, že by to pak nemuselo působit na těch 99% (až bych ji začala znovu brát).
Nyní bych ji chtěla opět začít užívat, bojím se však, že by to nepůsobilo, i když je to už po tak dlouhé době. Může to vysazení mít na funkčnost antikoncepce nějaký vliv?
Děkuji předem za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Začnete-li znovu užívat, antikoncepce bude fungovat stejně, bez ohledu na to, zda jste ji již někdy v minulosti užívala
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore zdravím vás a přeji pěkný den. Mám takový problém. Se svým novým přítelem jsme v noci k ránu provozovali sexuální styk, hezky, s mým vyvrcholením a jeho vyvrcholením vně. Pak jsme se chvilku tulili a on odešel do koupelny, kde byl asi 5 minut a bohužel nevím, co tam dělal. Když se vrátil, pokračovali jsme v tulení a k mému překvapení následoval další sexuální pohlavní styk. A tak nevím, jestli si ho předtím umyl a bylo by to v klidu, nebo neumyl. Beru HA a jsem vegan, ale beru vitamíny+minerály. Může něco z toho zapříčinit otěhotnění?
Partner
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užíváte-li hormonální antikoncepci dle návodu a bez chyb, otěhotnění nehrozí.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Softinelle a 7. den jsem si zapomněla vzít tabletku. Tabletku si beru vždy ve 21h a v ten den, ještě před braním tabletky, jsem měla pohlavní styk. Další tabletku jsem si vzala až další den ve 21h a tak bych se chtěla zeptat, zda je zde možné riziko otěhotnění?
Předem děkuji za odpověď
Klárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při opoždění v užívání větším než 12 hodin určité riziko selhání antiko ochrany existuje. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den. Poradte prosim..beru poprve antikoncepci tablety Bonadea. Ted sem dokoncila prvni 21 dnu. A chci se zeptat jeslti jsem chranena v 7 denni pauze?
Dekuji
Eugenia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Budete-li v užívání pokračovat, jste chráněná i v sedmidenní pauze
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore s pritelem pouzivame pri pohlavnim styku pouze kondom, muzu se na thle ochranu spolehnout; nikdy jsme nemeli zadnou nehodu vzdy bylo vse uplne vporadu. Kvuli zdravotnim potzim nemohu brat antikoncepci
d
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kondom nelze brát jako příliš spolehlivou antikoncepci. Nevím, jaké důvody Vám brání užívat hormonální antikoncepci nebo nechat si zavést nitroděložní tělísko - obě tyto metody jsou násobně účinnější. 
Zvýšení antiko efektu lze u kondomu dosáhnout  kombinací se spermicidními látkami.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, zapomněla jsem užít poslední tabletu předcházejícího balení a po 7 dnech jsem si vzala první tabletu nového balení a zjistila, že jsem tu poslední zapomněla. Vzala jsem ji teda s tou první tabletou nového platíčka. Jsem chráněná i v následujících dnech? Děkuji za odpověď.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste pouze o den posunula pauzu, zbylou tabletku jste užila zbytečně. Antiko ochrana by měla i bez ní fungovat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den prosím o zodpovězeni otázek užívám HA pilulky sedí me bezvadně akorát mě trapi jedna věc blíží se doba nachlazení A já nevím co dělat když dostanu teplotu čím ji snížit lékař mi řekl že paralen nemám brát že zvyšuje negativní účinky ha že acylpirin tolik ne ale že prý také a navíc oční mi řekl naopak že pro lidi s glaukomem je naopak lepší paralen a já teď nevím zda paralen nebo aspirin? Ha mi sedí opravdu dobře a nechci si ji nějak rozházet nebo si přivodit nějaký negativní účinek prosím vás mohl bysme mi říct čím můžu beze strachu snížit případnou teplotu aniž by to mělo jakýkoliv vliv na HA q zároveň ani na glaukom a druha otázka je ohledně vitamínu C v době nachlazení nebo I preventivně jsem zvyklá brat vitamín C ale to mi lékař řekl že také nemohu protože vitamín C také zvyšuje negativní účinky ale prakticky lékař mi řekl že je tomu naopak že HA urychluje metabolizmus takže vitamínů C se muai brát víc mám strach ze se nachladim a nechci aby se mi něco stalo s HA dekuji
Antikoncepce a teplota
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jde o hormonální antikoncepci, můžete bez obav užívat  v běžných dávkách Paralen, Acylpyrin i vitamin C.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore,
obracím se k Vám s dotazem týkající se mé maminky. Mamince je 46 let. Cca 10 let bere antikoncepci Lindynette, kterou bere jen z důvodu toho, že má už jen čtvrt vaječníku (je po cystách). Tvrdí, že ji tato antikoncepce nedělá dobře, že má těžká prsa atd a tak ji lékař navrhl změnu antikonpce a napsal ji Softine. Chci se zeptat, zda je to dobrý přechod? Jestli nehrozní nějaké problémy? Maminka je bohužel kuřák...
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Softine má o něco málo vyšší dávku estrogenů než Lindynette, ale obsahuje jiný gestagen. Jak bude maminka na změnu reagovat, hlavně její prsy, je těžké odhadnout. Rizika jsou u obou přípravků srovnatelná, nízká, ale existující. U 46leté ženy, která kouří, bych osobně zvažoval přípravek s nižší dávkou estrogenů - např. Mirelle aj. - nebo přechod na hormonální substituční léčbu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, spolu s hormonální antikoncepcí jsem užila i Endiaron. Průjem jsem neměla, vzala jsem si jej preventivně. Ovlivňuje Endiaron antikoncepci? Děkuji.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Endiaron může ovlivnit složení střevní mikroflóry. Takže teoreticky může ovlivnit i účinek hormonální antikoncepce podané ústy
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
je mi 17 let a menstruaci mám velmi nepravidelně. Vždycky se však jedná o cykly několika měsíců, stalo se mi i to, že jsem to půl roku nedostala. Poslední menstruaci jsem měla od 4. září do 12. září. 14. září jsem měla nechráněný pohlavní styk (můj první). 15. září jsem si koupila lék Afternor. Zhruba 4 dny jsem mírně krvácela, ale opravdu málo. Dnes jsem znovu dostala menstruaci. Trochu se bojím, co se stalo. Mohli byste mi prosím aspoň nastínit, co se teď děje?
Děkuji moc.
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tato tzv. postkoitální antikoncepce je hormonálním lékem, který ovlivňuje menstruační cyklus.  Nepravidelné krvácení po jejím užití není nic neobvyklého ani  nebezpečného Stav se obvykle po 2-3 týdnech upraví
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, tento měsíc jsem užívala dost nepravidelně antikoncepci, ale bez pohlavního styku. 25.září mi má začít 7 denní pauza a příští měsíc tedy asi na začatku října bych měla mít pohlavní styk (kdy bych už zase brala tabletky). Kdy se účinky antikoncepce obnoví ? Bude mít minulej měsíc nepravidelného použití velký vliv na ten následující ?
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Následující cyklus by měla antiko ochrana fungovat od 1. dne užívání
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, ve čtvrtek jsem měla dostat menstruaci, všechno bylo jako normálně, chvíli před tím mě bolely prsa a pobolívávalo břicho, i teď mě břicho bolí jako při menstruaci, ale krev žádná, jenom když jdu na záchod, jinak nic, tak jsem se chtěla zeptat, zda to může být užíváním antikoncepce?
Děkuji za odpověď.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání hormonální antikoncepce často vede k zeslabení až vymizení menstruačního krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

beru antikoncepci Stodette, z platíčka mi mou chybou vypadla jedna tabletka, kterou jsem si chtěla vzít, musela jsem ji vyhodit. Byla to tableta na čtvrtek (předposlední den v platu) a já jsem si teda vzala tabletu na pátek (poslední v platu). Není problém, kdybych teda už zítra začala sedmidenní pauzu a zkrátila si tedy plato o jeden prášek?
Děkuji předem za odpověď
Nataša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení užívání o den není problém
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Chci se zeptat vkolika letech se da brat antikopce dekuji za otpoved
Martin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li na mysli běžnou ženskou hormonální antikoncepci, není pro užívání žádný pevně daný dolní věkový limit. Většinou se ale nasazuje až v době, kdy má dívka pravidelný menstruační cyklus. Dřívější nasazení je ale také možné z léčebných důvodů.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore, ve 3. týdnu braní HA jsem brala antibiotika. Četla jsem tu, že HA nemusela úplně účinkovat. Teď po 21. tabletě (včera) budu mít 7 denní pauzu (do pondělí), kdy budu pokračovat dalším platíčkem. Až začnu tu první tabletku z nového blistru, budu už plně chráněná? Nebo je lepší pokračovat druhým blistrem, pro lepší ochranu?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lepší je podle mne pokračovat až po pauze. Pokud jste již antibiotika dobrala, měla by po pouze ochrana fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Dienille a mám dotaz ohledně časového posunu při dlouhé cestě. Budu přelétat z Havaje do Japonska, což znamená +19 hodin posun. Antikoncepci normálně užívám v devět hodin večer a protože v Asii strávím delší dobu, ráda bych i tam antikoncepci brala ve stejnou dobu. Problém je, že 23.9. v neděli si vezmu tabletku jako normálně v devět večer a 24.9. v pondělí odlétám dopoledne z Havaje a do Japonska přilétám 25.9. v úterý odpoledne, tudíž bych si pondělní tabletku brala v úterý ( pondělí ve 21:00 hodin na Havaji = úterý v 16:00 hodin v Japonsku ). Je možné braní tabletek posunout tak, abych podle platíčka brala správnou tabletku ve správný den? Děkuji za Vaši odpověď.
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Časový posun je možné řešit posunem v užívání tabletek -ale jen o několik hodin denně (doporučuji max 4 hod/den). Nějaký čas to tedy nemusí  nutně souhlasit s popisem na platíčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,
rada bych se zeptala, zda je bezpecne zacit znovu uzivat HA po umelem preruseni tehotenstvi (formou pilulky), ktere probehlo priblizne v pulce cervna a bez komplikaci? HA jsem prestala uzivat pred vice nez 2 lety a nyni zvazuji opetovne nasazeni.
Zajimalo by me take, jestli musim pred nasazenim absolvovat preventivni prohlidku u sveho gynekologa, zvlaste po zminenem probehlem potratu? Na krevni srazlivost jsem byla testovana jiz kdysi a byla v poradku.
A posledni dotaz - moje tehdejsi HA byla Qlaira a byla jsem s ni spokojena, proto bych rada uzivala opet ji a ptam se, jestli je prave tato po interrupci vhodna, nebo bych mela zvolit lepsi variantu?

Dekuji moc za odpoved.
Johana Šidáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Qlairu považuji za hodnou volbu. Začít užívat můžete kterýkoli 1. den menstruace.
Prohlídka u Vašeho gynekologa je po potratu před nasazením antikoncepce určitě vhodná
MUDr. Jan Šulc