Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 28.7. - 19.8. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, ve čtvrtek jsem měla dostat menstruaci, všechno bylo jako normálně, chvíli před tím mě bolely prsa a pobolívávalo břicho, i teď mě břicho bolí jako při menstruaci, ale krev žádná, jenom když jdu na záchod, jinak nic, tak jsem se chtěla zeptat, zda to může být užíváním antikoncepce?
Děkuji za odpověď.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání hormonální antikoncepce často vede k zeslabení až vymizení menstruačního krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

beru antikoncepci Stodette, z platíčka mi mou chybou vypadla jedna tabletka, kterou jsem si chtěla vzít, musela jsem ji vyhodit. Byla to tableta na čtvrtek (předposlední den v platu) a já jsem si teda vzala tabletu na pátek (poslední v platu). Není problém, kdybych teda už zítra začala sedmidenní pauzu a zkrátila si tedy plato o jeden prášek?
Děkuji předem za odpověď
Nataša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení užívání o den není problém
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Chci se zeptat vkolika letech se da brat antikopce dekuji za otpoved
Martin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li na mysli běžnou ženskou hormonální antikoncepci, není pro užívání žádný pevně daný dolní věkový limit. Většinou se ale nasazuje až v době, kdy má dívka pravidelný menstruační cyklus. Dřívější nasazení je ale také možné z léčebných důvodů.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore, ve 3. týdnu braní HA jsem brala antibiotika. Četla jsem tu, že HA nemusela úplně účinkovat. Teď po 21. tabletě (včera) budu mít 7 denní pauzu (do pondělí), kdy budu pokračovat dalším platíčkem. Až začnu tu první tabletku z nového blistru, budu už plně chráněná? Nebo je lepší pokračovat druhým blistrem, pro lepší ochranu?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lepší je podle mne pokračovat až po pauze. Pokud jste již antibiotika dobrala, měla by po pouze ochrana fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Dienille a mám dotaz ohledně časového posunu při dlouhé cestě. Budu přelétat z Havaje do Japonska, což znamená +19 hodin posun. Antikoncepci normálně užívám v devět hodin večer a protože v Asii strávím delší dobu, ráda bych i tam antikoncepci brala ve stejnou dobu. Problém je, že 23.9. v neděli si vezmu tabletku jako normálně v devět večer a 24.9. v pondělí odlétám dopoledne z Havaje a do Japonska přilétám 25.9. v úterý odpoledne, tudíž bych si pondělní tabletku brala v úterý ( pondělí ve 21:00 hodin na Havaji = úterý v 16:00 hodin v Japonsku ). Je možné braní tabletek posunout tak, abych podle platíčka brala správnou tabletku ve správný den? Děkuji za Vaši odpověď.
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Časový posun je možné řešit posunem v užívání tabletek -ale jen o několik hodin denně (doporučuji max 4 hod/den). Nějaký čas to tedy nemusí  nutně souhlasit s popisem na platíčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,
rada bych se zeptala, zda je bezpecne zacit znovu uzivat HA po umelem preruseni tehotenstvi (formou pilulky), ktere probehlo priblizne v pulce cervna a bez komplikaci? HA jsem prestala uzivat pred vice nez 2 lety a nyni zvazuji opetovne nasazeni.
Zajimalo by me take, jestli musim pred nasazenim absolvovat preventivni prohlidku u sveho gynekologa, zvlaste po zminenem probehlem potratu? Na krevni srazlivost jsem byla testovana jiz kdysi a byla v poradku.
A posledni dotaz - moje tehdejsi HA byla Qlaira a byla jsem s ni spokojena, proto bych rada uzivala opet ji a ptam se, jestli je prave tato po interrupci vhodna, nebo bych mela zvolit lepsi variantu?

Dekuji moc za odpoved.
Johana Šidáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Qlairu považuji za hodnou volbu. Začít užívat můžete kterýkoli 1. den menstruace.
Prohlídka u Vašeho gynekologa je po potratu před nasazením antikoncepce určitě vhodná
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore děkuji za vaši odpověď, napsal jste mi: "Při užívání antibiotik nelze vyloučit narušení střevní mikroflóry. A právě bakterie ve střevech jsou důležité pro správné vstřebávání tabletek hormonální antikoncepce."
Prosím o doplnění. Takže když nemám průjem vůbec, ani 4 hodiny po užití antikoncepce a ATB beru za další 4 hodiny, mohu být v klidu? - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Úplně tak to není. Narušení střevní mikroflóry se nemusí nutně projevit průjmem. Záleží  na typu antibiotika, době podávání, dávce, odolnosti střevních bakterií, aj. Ve většině případů je ochrana před početím zachována, ale bohužel to neplatí vždy. A je těžké odhadnout, kdy ještě ochrana funguje a kdy již ne.  Chcete-li max jistotu, při užívání antibiotik a ještě několik dní po jejich dobrání, na antiko ochranu tabletek  nespoléhejte. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám nově antikoncepci Daylette, předtím jsem žádnou nebrala, MS mám nepravidelnou, kojila jsem,takže pokaždé přišla jinak. Měla jsem začít užívat tabletky od 1. dne MS , ale dostavilo se jen špinění, myslela jsem, že to je MS, tak jsem tabletky začala užívat. Chtěla jsem se zeptat, jestli se MS ještě dostaví,nebo až po dobrání 1. blistru? A od kdy jsem chráněná? V příbalovém letáku není psáno nic v případě užití dřív, než přijde MS. Děkuji předem za odpověď
Andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Další krvácení se pravděpodobně dostaví až po dobrání 1. blistru. Antiko ochraně můžete nejspíše věřit  již nyní, s maximální jistotou pak po 10 dnech užívání.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore hezke odpoledne prosim o vysvetleni, z jakeho duvodu se pri brani antibiotik oslabi ucinnost antikoncepce. Je to v jejich slozeni, ze se to neguje s HA nebo ze zpusobuji prujmy a hrozi spatne vstrebani tablety HA? Dekuji Pavla
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při užívání antibiotik nelze vyloučit narušení střevní mikroflóry. A právě bakterie ve střevech jsou důležité pro správné vstřebávání tabletek hormonální antikoncepce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore, beru pravidelne HA Jangee. Zbyva mi z platicka 7 tablet. Dalsim platickem navazovat nechci. Je nejaka sance, jak cyklus zkratit? Nevzit vsech 21 tablet + 7 dni pauzy a neotehotnet? Hodilo by se mi odmentruovat drive. Ale chci byt celou dobu chranena. Pridavat tabletky nechci. Lze to skoncit driv nez po 21 nebo v zadnem pripade, aby se neporusila ochrana? Dekuju Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete neužít poslední 1-2 tabletka a pak začít opět užívat po standardní pauze. Vynechat více než 2 tabletky nedoporučuji. Můžete také o den zkrátit pauzu - tedy 6 dní místo 7 bez aktivních tabletek.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, jakou antikoncepci byste doporucil zenam, ktere nechteji HA kvuli zdr. stavu nebo telisko? Dalsi miminko jiz neplanuji a nechci spolehat pouze na kondom. Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je možné kombinovat kondom se spermicidními látkami. Spolehlivosti hormonální antikoncepce ani tělíska ale nedosáhnete. 
Zvážit lze také přerušení vejcovodů
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň p. Doktor
Chcem sa spýtať . HAK beriem asi rok . Zabudla som si nalepiť ant. náplasť na 7 deň po prestávke . Nalepila som si ju na 8 ( viac ako 12h) v 9 deň kedy som už náplasť mala nalepenú som mala nechránený pohlavný styk . Mám si kúpiť tabletku po ? Ďakujem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Selhání není příliš pravděpodobné, ale chcete-li max jistotu,, postkoitální antiko užijte
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,

aktualne mam dobranou antikoncepci a mam klasickou pauzu. V horizontu 4-8tydnu mam jit na opearci(vyndani OS materialu z ramene). Jak mam postupovat s uzivanim antikocepce? Na ortopedii mi rekli vysadit. Predem dekuji
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postupujte dle doporučení z ortopedie
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu drobnost- začala jsem užívat svojí prvni HA Minisiston v první den menstruace, ale ještě předtím, než jsem začala plně krvácet (zatím jsem jen trochu špinila). O šest dní později krvácím víc než obvykle, chtěla bych se zeptat, jestli je to v pořádku a HA tedy již účinkuje?
Josefína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
HA by měla fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám jednosložkovou antikoncepci všechny tabletky stejné. Vždy jsem přetahovala 21+21 teď mi to nevychází chci se zeptat zda je možné přitáhnout 21+21+3? Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktoro omlouvám se že ještě obtěžuji ohledně antikoncepce Mistra zda dobře chápu Vaši odpověď:
Dobrý den.
Lepším řešením je prodloužení intervalu užívání tabletek o 3 dny. Užijte k tomu abletky z dalšího platíčka. Nehrozí pak riziko špinění v dalším cyklu. Zbytek platíčka uschovejte a můžete ho užít k odsunu krvácení někdy v budoucnosti.
MUDr. Jan Šulc
Chápu tedy dobře že budu brát 21 tabletek + 3 a pak si udělám 7 denní paouzu a začnu brát tabletku v sobotu místo tředy? Děkuji snad mě chápete
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, rozumíte tomu správně
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, včera večer jsem si zapomněla vzít pilulku, toto platíčko je moje 6. a včera jsem si zapomněla vzít 8. pilulku, beru je kolem 8. hodiny večer, ale protože jsem zapomněla a zjistila to až ráno tak jsem si jej dala až cca 9:30 tedy se skluzem více než 12 hodin. Asi by to nebyl takový problém, kdybych včera odpoledne neměla nachráněný sex a tak jsem se chtěla zeptat zda bych si měla radši vzít pilulku po...
Děkuji za odpověď, hezký den :)
Adela Pacova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko selhání sice není vysoké, ale chcete-li maximální jistotu ochrany,  "pilulku po" bych doporučil
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, včera večer jsem zapomněla užít 1. pilulku po pauze a užila jí až dnes k ránu a další si budu brát večer. Jaké je zde riziko selhání?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Riziko selhání není vysoké, ale raději doporučuji 10 dní na antiko ochranu tabletek nespoléhat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - zhruba před dvěma měsíci jsem si nechala zavést stříbrné nitroděložní tělísko - řekla bych, že zatím vše v pohodě, menstruace silnější jen o málo a možná o den-dva delší, ale zatím po každém styku jsem krvácela, i teď což už bude po dvou měsících, byť jen slabě, ale ano. Na kontrolní UTV jsem teprve objednaná. Jiné obtíže nemám. Je to tělískem? vytratí se krvácení po styku? nebo to bude důvod pro vyjmutí tělíska? Děkuji za odpověď a váš čas.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den. 
Souvislost s tělískem je možná, příčina ale může být i jiná -třeba nález na čípku. Posoudit, o co se jedná, a jak dále postupovat lze jen gynekologickým vyšetřením včetně UZ. To platí i pro rozhodnutí o event. vyjmutí tělíska.
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci a chtěla bych si menstruaci přehodit na jiný den, v příbalovém letáku je napsáno: Pokud užíváte přípravek Mistra správně, budete mít menstruaci vždy stejný
den v týdnu. Jestliže chcete posunout menstruační krvácení na jiný den v
týdnu, než je obvyklé při současném užívání tablet, můžete
zkrátit (ale nikdy ne prodloužit) nejbližší interval bez užívání tablet o potřebný počet dní. Například pokud menstruace obvykle začíná v
pátek a Vy ji chcete posunout na úterý (tj. o tři dny dříve), musíte začít užívat další blistr přípravku Mistra o 3 dny dříve. Čím kratší bude interval bez užívání tablet, tím je vyšší pravdě podobnost, že nebudete mít krvácení z vysazení v době bez užívání tablet a že budete mít krvácení z průniku nebo špinění během užívání tablet z druhého blistru. Chápu tedy dobře že když mám mensruaci ve čtvrtek a chci jí mít v neděli musím začít uživát první tabletku v sobotu v 7 týdenní pouze a ne ve středu jak to bylo do teď? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Lepším řešením je prodloužení intervalu užívání tabletek o 3 dny. Užijte k tomu abletky z dalšího platíčka. Nehrozí pak riziko špinění v dalším cyklu. Zbytek platíčka uschovejte a můžete ho užít k odsunu krvácení někdy v budoucnosti.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Mistra vždy mám menstruaci pravidelně ve stejný den začínám ve středu užiju 21 tebletek menstruace se dostaví vždy ve čtvrtek, vždy mi to však takto nevyhovuje je možné tedy 7 denní pouze začit užívat tabletku třeba v sobotu aby se menstruace dostavila v neděli, další měsíc začnu třeba uživat tabletku opět ve tředu abych měla mensruaci zase ve čtvrtek atp. můžu to takto v měsících střídat? Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejjednodušší je prodloužit cyklus užitím tabletek z dalšího balení. Nebo je možné zkrátit užívání aktivních tabletek - v 1 cyklu ale maximálně o 1-2 tbl, čili posun bude trvat déle. Také je možno zkrátit pauzu- max ale o den, čili opět to bude trvat déle
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
mám dotaz ohledně tablety Escapelle a principu jejího fungování. Chrání proti otěhotnění i následující den nebo funguje na zcela jiném mechanismu než běžná jiná antikoncepce? Děkuji
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Funguje na jiném principu než běžná hormonální antikoncepce. Chrání před početím zpětně, až do 72 hodin zpět. Další den již fungovat nemusí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
jedenáctý den cyklu jsem měla pohlavní styk se svým partnerem, po styku jsme našli v kondomu dírku, protože jsme si nebyli jisti, zda něco neuniklo již při styku, užila jsem Nulsoru cca 12 hodin po styku. Při dalším sexu jsme se chránili kondomem a navíc i globulemi Pharmatex (3x). 9 dní před očekávaným termínem ms (mívám víceméně pravidelné cykly 27-29) jsem začala krvácet, ovšem v menší intenzitě než při normální ms.
10. den po styku jsem si dělala těhotenský test a vyšel negativní. Mohlo by být krvácení způsobeno pouze užitím Nulsory?
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Ano, krvácení velmi pravděpodobně souviselo s užitím přípravku Nulsora
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám 5. den zavedené hormonální tělísko Jaydess. Zavedení proběhlo bez problémů a lehce jsem špinila tak 2-3 dny, poté bez bolesti a bez krvácení. S přítelem jsme teď měli 1. sex po zavedení. Sex byl lehce nepříjemný, ale to se dalo čekat, jenže po pár hodinách se objevil jakoby trochu krvavý hlenovitý výtok, který byl jednorázový. Je to v pořádku nebo je možné posunutí tělíska? Bolest necítím a žádné krvácení taky není. Děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejde o nic neobvyklého, nemusíte se zneklidňovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat. Do teď jsem měla antikoncepci Evra a přecházím na tabletky Rhonya. Kdy je mám začít brát? Po menstruaci? Děkuji velice. Helena
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postupujte dle doporučení, které najdete na příbalovém letáčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den chtěla bych se zeptat nějakou dobu jsem nebrala HA. Nyní jsem se rozhodla ze oper začnu s uzivanim. Dostala jsem Ayreen a mela jsem začít brát první den menstruace ale ja ji mívala uz dřív nepravidelnou.Začala jsem spinit a většinou se pak dostavilo krvácení a ja začala brát první pilulku v den kdy jsem začala spinit ale krvácení se nedostavil o. Spinila jsem asi 4dny pak byla pauza 1 den a pak se objevilo malinké krvácení a po 2 dnech už zase nic. Chci se zeptat od kdy budu chráněna.Děkuji Jarka
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud krvácení začalo alespoň přibližně v termínu očekávané menstruace, antiko  ochrana by měla fungovat již nyní.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, zhruba v 15ti letech jsem zacala brát svou prvni antikoncepci, brala jsem ji 4 roky, pak jsem na jeden rok vysadila a po roce jsem ji zase zacala brát. Ted uvazuju ze ji znovu vysadim, ale mam strach ze je to pro tělo nejak škodlivé. Myslíte že neni problem to zase po roce vysadit? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vysazení není pro Vaše tělo nikterak škodlivé. Škodlivé není ani užívání další roky bez vysazení.
Po vysazení je  třeba si dát především pozor, abyste neotěhotněla
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, môžem začať brať antikoncepciu skôr ako prvý deň menštruácie? Ďakujem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to vhodné. Jednak nebude fungovat 7-10 dní antiko ochrana a pak je vyšší pravděpodobnost nepravidelného krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore je mi 53 let, mám zavedenou Mirenu 2 roky. 3 roky mám neustále problémy s pálením vaginy, občas výtok, gynekoložkou léčeno, ale za chvíli jsem tam, kde jsem byla. Přemýšlím o vyndání Mireny, zda ta mě nezpůsobuje problémy. Už jsem z toho zoufalá. Je pravda, že přechodem toto všechno ustane? Já vlastně ani nevím, jestli jsem v přechodu. Nemusím se již bát otěhotnění?
Nepomáhá HA k oddálení přechodu? Jinak dodržuji všechna doporučení od gynekoložky. Děkuji za radu.
Jana.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pálení pochvy s Mirenou nejspíše nesouvisí. Zcela jisté to ale není. Jedině, jak to lze spolehlivě zjistit, je opravdu její odstranění. Před tím bych ještě zkusil vyšetření hormonálních hladin - FSH, estradiol. Obzvláště, pokud by byla hladina estradiolu nízká, stálo by za pokus místní podání estrogenů, například Ovestin krém.
V přechodu již jistě jste a otěhotnění nehrozí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 16 let a před pár dny (4) jsem začala užívat HA. Chtěla bych se zeptat, kdy je nejideálnější doba na sex? Jestli se po menstruaci musí čekat ještě pár dní, a pak je ta doba nejideálnější? Slyšela jsem totiž, že se po menstruaci musí čekat ještě dalších 7 dní než budu moci mít pohlavní styk, ale také, že po menstruaci jsem plně chráněna a čekat nemusím.. Nevím tedy jestli mám raději počkat a nebo jestli to nevadí a je to bezpečné. Jestli to nějak pomůže beru HA Calleto a prášky beru pravidelně. Předem děkuji, s pozdravem Terka
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pokud jste začala užívat 1. den krvácení, jste chráněna již po skončení menstruace. Začala-.li jste užívat později, antiko ochrana nastupuje obvykle po 7-10 dnech. Vše najdete na příbalovém letáčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V týdnu jsem měla 4x nechraneny pohlavní styk. Beru antikoncepci bonadea už 8 let, někdy se stane že si zapomenu vzít pilulku, jednu - dvě. Zrovna když jsem měla s přítelem nechraneny pohlavní styk s tím, že ejakuloval do mě, tak v tom týdnu jsem zapomněla užít celkem 3 pilulky. Ani do 12 hod. Jsem neuzila a ani poté. Prostě vůbec. Jinak to byl první týden kdy jsem začínala brát nové platicko. ( v týdnu jsem měla noční směnu, tak se stalo že jsem na to zapomněla. Jelikož pilulky beru každý  večer).   Toto se mi stalo po prvé, 3x zapomenout hned v prvním týdnu. (Dobiram poslední plato co mám a poté chci antikoncepci vysadit.) Jaká je pravděpodobnost že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění nelze vyloučit. Pravděpodobnost ale nelze dost dobře odhadnout  - záleží na mnoha okolnostech, jako jsou Váš věk, kvalita spermatu, aj
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Je mi 42 let a ve 41 letech jsem přirozeně otěhotněla a donosila miminko. Je potřeba ještě ve 42 letech se nějak chránit před případným dalším těhotenstvím. Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, ochranu před početím považuji za rozumnou
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
pane doktore vadí, když jdu hodinu, dvě po požití aktivní tablety HA (21 + 7 placebo) na velkou? Mám ji celý život řidší, jdu, bumbum a hotovo. Za jak dlouho se po spolknutí ta tabletka vstřebá? Díky Lenka
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nikterak to nevadí. Po 1-2 hodinách jistě není tableta v tlustém střevě
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat pokud nastane průjem/zvracení po placebo tabletě je potřebné brát si ještě jednu nebo to nemá vliv na účinek antiko ochrany? Děkuji předem.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání placebo tablety nemá na antiko ochranu žádný vliv. Stejně tak případné zvracení. Trochu složitější to je s průjmem. Je-li výrazně narušená střevní mikroflóra, může být teoreticky  ohroženo i vstřebávání prvních aktivních tabletek a pak by nemusela ochrana fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci a z minulého platíčka jsem si zapomněla vzít poslední prášek před sedmidenní pauzou. Během pauzy jsem normálně odmenstruovala a poté jsem prášky z dalšího platíčka užívala pravidelně. Během třetího týdne (v neplodných dnech) jsem měla nechráněný pohlavní styk (přítel se udělal do mě). Působila už antikoncepce plně nebo se mám bát otěhotnění? Po jaké době se obnoví účinnost prášků? Děkuji za odpověď
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste dodržela doporučené trvání pauzy (=správný postup), antiko ochrana nebyla vůbec narušena. Pokud byla pauza o den delší, není již ochrana před početím jistá, obnoví se po cca 10 dnech.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Při užívání hormonální antikoncepce jsou všechny dny "neplodné", není rozdíl mezi začátkem, středem či koncem cyklu
antikoncepce
Hezký den, chtěla bych se prosím poradit ohledně změny dne braní antikoncepce. Beru hormonální antikoncepci 24 + 4 placebo. Platíčko začínám vždy ve čtvrtek a končím v sobotu, chtěla bych začínat již ve středu a končit v pátek. Dobrala jsem platíčko růžových v sobotu (18.8) a od neděle (19.8) nasadila placebo, které bych měla brát do středy (21.8). Zajímalo by mě zda si mohu pauzu o 1 den zkrátit tzn nebudu brát 4 placebo tablety, ale 3. Začala bych s užíváním růžových o jeden den dříve (tedy už tu středu 21.8). Budu stále chráněná? Nenaruší to účinek antikoncepce? V letáčku je psáno, že je možné zkrácení, nikoliv prodloužení pauzy, tedy účinek by nejspíš mohl být zachován. Děkuji.
.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání 1 placebo tbl je možní a antiko ochrana by měla dále plně fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pěkný den, potřebovala bych prosím poradit ohledně užívání antikoncepce. Užívám Eloine 24+4, ale potřebovala bych si posunout den poslední růžové tablety o jeden den zpět. Momentálně mám poslední růžovou tabletu v sobotu, nyní bych potřebovala v pátek. (aby se mi posunul termín menstruace) V letáčku je psáno, že to jde o 4 dny dopředu, ale o dalším možném postupu není zmínka. Mohu tedy užívat jedno celé platíčko růžových a ihned na růžové navážu nové platíčko ze kterého si vezmu a jen pár tabletek, aby mi to vyšlo na ten daný den? Děkuji.
Martina K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete užít o 1 aktivní tabletku méně nebo o 4 aktivní tabletky více
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, vynechala jsem asi 4 tabletky v plasticku, ale ne po sobě. Začala jsem špinit zhruba za polovinou platicka. Mohla bych být těhotná nebo to je jenom reakce na vynechane tabletky? Děkuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o důsledek opakované chyby v užívání. Těhotenství se obvykle krvácením neprojevuje.  Snadno ho vyloučíte/potvrdíte gravitestem z moče, který je volně prodejný v lékárnách
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Beru novou antikoncepci, po prvním platíčku jsem měla běžnou MS, ale po druhém platíčku jsem nyní měla hodně slabou MS a bolesti v podbřišku. Může být příčinou změna antikoncepce? Děkuji.
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení je při antikoncepci běžným jevem. Bolesti ale ne. 
Příčinou může být změna přípravku. Kdyby se ale bolesti opakovaly, navštivte raději Vašeho gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den jeste jednou, psala jsem vam dotaz ohledně špíněni při brání antikoncepci, nemůžu být třeba těhotná? Nikdy předtím se mi to nestalo a beru antikoncepci asi pul roku, brala jsem ji delší dobu pak jsem ji asi na půl rok vysadila a pak zase zacala brát. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při správném užívání antikoncepce je těhotenství vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést test z moče, který je volně prodejný v každé lékárně
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dneska jsem začala špinit a beru normalne antikoncepci. Nevíte čím by to mohlo byt? Jsem z toho docela vyděšena. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Občas se podobný problém objeví. Nejde o nic nebezpečného a stav se obvykle upraví. Pouze spíše výjimečně je třeba změnit preparát.
V případě, že užíváte v  tzv. dlouhém cyklu, tedy bez pauzy, je lepší udělat pauzu a začít po ní znovu užívat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Lusienne. Tento měsíc jsem na ní 2x zapomněla ve 2. týdnu. Nebylo to po sobě a obě zapomenuté pilulky jsem nasadila o 15 h později. Chtěla bych se zeptat, kdy se obnoví účinek antikoncepce a pokud příští měsíc to bude v pořádku.
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při opakované chybě v užívání, byť nevelké, v tomto cyklu raději antiko ochraně nevěřte. V dalším cyklu by mělo vše opět plně fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Flaya a v pátek jsem dokončila 7 denní pauzu a měla jsem si vzít první prášek z nového balení. Bohužel jsem odjela na víkend pryč a HA zapomněla doma. Jak mám nadále pokračovat? Užít první prášek v pondělí (po 10 dnech) a zbytek cyklu se chránit i jinak nebo počkat do další menstruace? Případně je možné užít méně prášku, aby se krvácení dostavilo v obvyklou dobu? Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepší řešení je vyčkat další menstruace. Další možností je začít užívat nyní, ale nevěřit antiko ochraně minimálně po 10 dní. 
Je možné užít o 3 tbl méně, antiko ochrana by tím neměla být ovlivněna
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, děkuji za odpověď a ještě se zeptám. Když to bylo postinorové krvácení a já jsem začala brát první tabletku, tedy nejsem chráněná, budu už chráněná od druhého plata antikoncepce Artizia od prvního dne?
Děkuji Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chráněna budete již po 10 dnech užívání prvního platíčka. Ochrana bude fungovat i v pauze  a samozřejmě i u druhého platíčka a dále.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat 14.7. jsem použila Postinor. Menstruace přišla 19.7. tedy o týden dříve. Vzala jsem si antikoncepci Artizii, kterou jsem měla začít užívat první den menstruace. Chci se zeptat od kdy jsem chráněná. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana by měla fungovat od konce menstruačního krvácení. Ve Vašem případě, protože nejde o běžnou menstruaci, raději doporučuji nevěřit antiko ochraně 10 dní od nasazení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý den
chtěla bych se zeptat ..
začla jsem brát HA tři dny po menstruačním cyklu ..beru ted sestou tabletku...a chci se zeptat je mozne otehotnet kdyt mam teprve sestou tabletku? děkuji
Veronika Dorotíková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, otěhotnění nelze ještě vyloučit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, může vynechana antikoncepce na začátku platicka spustit ovulaci? (Zapomenutí dvou až tří pilulek). A sníží se potom antiko ochrana nebo bude fungovat stejně ? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání tabletek na počátku užívání může zrušit blok ovulace a antiko ochrana pak nefunguje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Když beru HA, záleží jestli se kluk udělá jak hluboko do mě ? Jestli na začátku nebo až na konci mé vagíny ? On dosáhne až nakonec, tak se ptám co by se stalo kdyby ejakuoval až na konci. Mění to účinnost HA, jakože jestli je šance na otěhotnění větší nebo tak...

Předem děkuji za odpověď
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den,
Když beru HA, záleží jestli se kluk udělá jak hluboko do mě ? Jestli na začátku nebo až na konci mé vagíny ? On dosáhne až nakonec, tak se ptám co by se stalo kdyby ejakuoval až na konci. Mění to účinnost HA, jakože jestli je šance na otěhotnění větší nebo tak...

Předem děkuji za odpověď
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při správném užívání hormonální antikoncepce je zcela jedno, kam muž ejakuluje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, beru již delší dobu antikoncepci mistra. Vždy pře menstruací tak 4 dny špiním. Antikoncepci beru pravidelně v přesnou dobu. Již jsem zkoušela i antikoncepci vyměnit, ale je to tak u každé. Dá se špinění nějak zabránit? Děkuji
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, kolik dní pak krvácíte. Není-li to více než 4 dny, tedy dohromady 7 dní, není podle mne s tím třeba nic dělat. Je-li krvácení + špinění celkově delší, je třeba vyloučit nějaký problém v děloze - například polyp. 
Někdy také může pomoci zkusit zkrátit jeden cyklus užívání, tedy vysadit, když se objeví špinění, a pak po běžné pauze znovu začít užívat.
MUDr. Jan Šulc