Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
dobrý den
chtěla bych se zeptat ..
začla jsem brát HA tři dny po menstruačním cyklu ..beru ted sestou tabletku...a chci se zeptat je mozne otehotnet kdyt mam teprve sestou tabletku? děkuji
Veronika Dorotíková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, otěhotnění nelze ještě vyloučit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, může vynechana antikoncepce na začátku platicka spustit ovulaci? (Zapomenutí dvou až tří pilulek). A sníží se potom antiko ochrana nebo bude fungovat stejně ? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání tabletek na počátku užívání může zrušit blok ovulace a antiko ochrana pak nefunguje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Když beru HA, záleží jestli se kluk udělá jak hluboko do mě ? Jestli na začátku nebo až na konci mé vagíny ? On dosáhne až nakonec, tak se ptám co by se stalo kdyby ejakuoval až na konci. Mění to účinnost HA, jakože jestli je šance na otěhotnění větší nebo tak...

Předem děkuji za odpověď
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den,
Když beru HA, záleží jestli se kluk udělá jak hluboko do mě ? Jestli na začátku nebo až na konci mé vagíny ? On dosáhne až nakonec, tak se ptám co by se stalo kdyby ejakuoval až na konci. Mění to účinnost HA, jakože jestli je šance na otěhotnění větší nebo tak...

Předem děkuji za odpověď
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při správném užívání hormonální antikoncepce je zcela jedno, kam muž ejakuluje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, beru již delší dobu antikoncepci mistra. Vždy pře menstruací tak 4 dny špiním. Antikoncepci beru pravidelně v přesnou dobu. Již jsem zkoušela i antikoncepci vyměnit, ale je to tak u každé. Dá se špinění nějak zabránit? Děkuji
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, kolik dní pak krvácíte. Není-li to více než 4 dny, tedy dohromady 7 dní, není podle mne s tím třeba nic dělat. Je-li krvácení + špinění celkově delší, je třeba vyloučit nějaký problém v děloze - například polyp. 
Někdy také může pomoci zkusit zkrátit jeden cyklus užívání, tedy vysadit, když se objeví špinění, a pak po běžné pauze znovu začít užívat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, jaké chyby v užívání antikoncepce by musely být aby antiko ochrana byla přerušena? Děkuji
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jakou antikoncepci užíváte. Nejčastější chybou u tabletek je nesprávné užívání nerespektující návod na příbalovém letáčku- především  vynechání tabletky(tek).
Dalším potenciálním rizikem je současné užití léků, které mohou ovlivnit antiko účinek -například antibiotika - opět viz příbalový letáček.
Snížit ochranu může také zvracení nebo průjem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, minulý týden ve čtvrtek jsem začala brát další platicko antikoncepce. Včera a dnes jsem si nevzala antikoncepci, zapomněla jsem ji doma a odjela pryč, dostanu se k ni az zítra. Rano jsem mela sex s přítelem a on se do me udělal. Je možné ze bych mohla otěhotnět? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, otěhotnění nelze vyloučit. Doporučuji zvážit užití postkoitální antikoncepce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, beru antikoncepci lindynette a nyni jsem zacala uzivat antibiotika duracef (budu brat po dvou pilulkach po dobu 6ti dni), snižují tyto antibiotika funkcnost antikoncepce, pokud ano tak jak dlouho?
Val
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Oslabení účinnosti antikoncepčních tabletek nelze vyloučit. Vždy záleží na tom, na kolik antibiotika naruší či nenaruší střevní mikroflóru. To je obtížné odhadnout. Chcete-li max jistotu, nevěřte antiko ochraně ještě 10 dní po dobrání antibiotik
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa poradiť ohľadne HAK Nuvaring, mám 50 rokov a bol mi nasadený na pravidelnú menzes, ale trápia ma cysty v prsníkoch, je to vhodné užívať?bojím sa či Nuvaring nepodporuje ich rast.Ďakujem pekne za odpoveď.
Ria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv Nuvaringu na cysty v prsou není podle mne nějak dramatický. 
Osobně ovšem v 50 letech nepovažuji nasazení této antikoncepce za ideální cestu k úpravě cyklu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Beru již 4 plato antikoncepce Mywy a menstruační cyklus by mi měl začít až 22 dne v měsíci, ale již od 9 dne tohoto měsíce špiním. Nevíte, čím by to mohlo být a jestli bych raději měla kontaktovat svého lékaře?
Předem děkuji.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám dobře rozumím, začala jste krvácet již někdy v první polovině platíčka. V tom případě užívejte dále a neustane-li špinění do 2 -3 dnů, lékaře navštivte. Ustane-li, řešit to nemusíte
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám trochu složitější otázku. Beru antikoncepci Novynnette již řadu let. 23. května jsem měla styk, kdy partner ejakuloval do mě. Menstruaci jsem předtím měla 14-19.5 a cyklus mám pravidelný. Ten den styku jsem si nějakým záhadným způsobem vzala omylem dvě tabletky. Cyklus se mi tedy zkrátil a menstruace přišla o den dříve, protože jsem prášky dobrala už ve středu a ne ve čtvrtek (tedy byla 10-15.6), jenže já jsem pak pokračovala v užívání ne o den dříve, ale zase jak jsem byla zvyklá, tedy od toho pátku 15.6. Styk jsem měla potom 22.6 sice s kondomem, ale přítel mě lehce zranil a krvácela jsem. Tak nevím jestli nemohlo dojít k nějaké újmě. Četla jsem tady, že když si cyklus prodloužím, tak nejsem chráněná až 10 dní a tohle bylo tedy jestli dobře počítám sedmý den :( Je tedy možné,že bych byla těhotná? Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při prodloužení pauzy opravdu nemusí 7-10 dní antiko ochrana fungovat. Riziko otěhotnění je ale podle mne, i s ohledem na užití kondomu, nízké
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, doktorka mi předepsala antikoncepci Ebelya ale nedaří se mi o ni nic moc najít, jak vysoká je účinnost ??
Liliana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o antikoncepci klasického složení (150/30 levonorgestrel/ethinylestradiol) a patří  k těm nejspolehlivějším přípravkům
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Včera jsem si zapomněla vzít 15. tabletu HA Vreya. Dnes jsem si (delší zpoždění než 12 hodin) vzala další tabletu. Ale co kdybych si vzala ještě dneska třeba ještě tablety 3 naráz? Fungovalo by to jako postinor?
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užití 4 tbl naráz by jako Postinor nefungovala a velmi pravděpodobně byste si  "rozhodila cyklus". Správný postup je užít zapomenutou tabletku a další vzít v době, kdy pravidelně berete. A nevěřit minimálně týden antiko ochraně. 
Chcete li max jistou, přidejte ke zbývajícím tabletkám Postinor dle návodu, tedy 1 tbl a další za 12 hodin
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci značky Lunafem a zapomněla jsem si od neděle do dnešní středy vzít prášky. Vzala jsem si všechny 3 najednou a spustila se mi menstruace. Mám dotaz. Je možné, že se mi překope celý cyklus a jestli můžu dál brát prášky, i když jsem dostala nečekanou menstruaci. Děkuji předem za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užít 3 tbl najednou není vhodné. "Rozhození" cyklu je při podobné chybě v užívání očekávatelné.
Doporučuji ještě 2 dny antikoncepci nebrat. Pak začněte opět užívat, ale prvních 10 dní užívání nevěřte antiko ochraně.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,před 14 dny jsem vysadila HA Bonadeu,kterou jsem brala cc 2 roky obcas i v kuse. Před 14 dni jsem ji vysadila a za dva dny slabě 3 dny krvácela,ale fakt slaboulince. Mám teda cyklus v pořádku,když jsem i sice malinko krvacela? Chceme totiž mimčo a mám strach že složení tedle HA byl moc vysoký abych začla fungovat k otětotnění. Děkuji za odpověd
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tato antikoncepce má běžné složení a pravděpodobnost početí  její dvouleté užívání nijak nesnižuje. Cyklus se ale může obnovovat postupně. To platí především, nebyl -li cyklus pravidelný při nasazení antikoncepce, ale i v případech, že menstruace před nasazením "chodila" pravidelně. O početí se bez obav můžete snažit již nyní.
MUDr. Jan Šulc. 
antikoncepce
Dobrý den, užívám HA Sunya na minutu přesně.Bohužel jeden den jsem užila o 45 minut tabletku DŘÍVE.a následující den proběhl pohlavní styk s ejakulací mimo.Je možné nějaké snížení účinku HA?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání v intervalu +- několik hodin antiko účinek neovlivní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den.jsem deset mesicu po porodu.nedavno jsem zjistila je u posevniho vchodu je nejaka bulka jakoby uzavira vchod.co by to mohlo byt to netusim proto se vas ptam.porod jsem mela docela narocny tlacila jsem dlouho miminko vazilo 3600g.52cm nemuze to byt deloha.ke svemu doktotovy jdu za 14.dni.prosim o vysvetleni.a pak bych se chtela zeptat zda muzu brat antikoncepci treba 3 po sobe.a pak vynechat.dekuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O dělohu se skoro jistě nejedná. Může jít např. o cystu Bartholinské žlázy. Ale bez vyšetření je těžké posoudit, o co jde.
Antikoncepci, tedy její aktivní tablety, můžete užívat bez pauzy.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

je stále zachována účinnost tabletek, pokud si svou antikoncepci vezmu o den dříve v pauze? Takže místo 8. Den 7. Den? Jak mám poté postupovat dále? Posune se mi celý cyklus? Jsme zvyklá brát nové plato v neděli, ale musím začít v sobotu, co to pro mě znamená teď. Děkuji.
Inka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Účinnost antikoncepce nebude snížena. Cyklus se posune o den.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, rada bych se zeptala - dnes (2,5 mesice po druhem porodu) mi bylo zavedeno hormonalni telisko levosert. Od kdy jsem chranena? Po zakroku mirne krvacim, jak dlouho mame cekat se sexem. Dekuji za odpoved.
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chráněná jste ihned. Pohlavní styk, nemáte-li jiné potíže než slabé krvácení, můžete mít již nyní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, bude mi 17 a nacházím se v situaci, kdy opravdu nevím. Před 2 týdny v úterý jsem si zapomněla vzít antikoncepci -2 týden brání, vzpomněla jsem si na to druhý den odpoledne a podle příbalového letáku jsem si jí hned vzala, jenže ten den, kdy jsem si jí zapomněla vzít jsme měli s přítelem sex, ale na letáčku bylo psaný, že když jsem brala předtím prášky pravidelně, měla bych být normálně chráněna. Jenže tenhle týden jsem měla mít menstruaci, ale ještě se nedostavila, od čtvrtka cítím bolest břicha, ale místo menstruace jenom špiním. Myslíte, že by to mohlo být způsobeno tím, že jsem si vzala ty dva prášky? Nebo, co myslíte? Prosím a děkuju.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic neobvyklého. Užití 2 tbl s tím nejspíše nesouvisí. Příčin bolestí ale může být více, nemusí ani souviset s antikoncepcí. Bez vyšetření je těžké posoudit, o co jde.
Doporučuji pro jistotu gravitest z moče - je volně prodejný v lékárně. A pokud bolesti neustanou, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den vážený pane doktore,

Užívám antikoncepci Stodette. Byl by problém, kdybych si první tabletu z nového platicka vzala o 2 dny dříve? (Tedy 6. místo 8. den pauzy?) Kdybych si tabletku vzala naopak o pár dní později a 7-mi denní pauza by tudíž trvala delší dobu, po jak dlouhé doby bych byla chráněna? Hned s první tabletkou nového plata? Děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení pauzy nevadí. Po prodloužení pauzy by antiko ochrana nefungovala minimálně 7-10 dní po začátku užívání
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

Chtěla bych přestoupit z perorální antikoncepce na nitroděložní tělísko. Je vhodné i pro nerodičky? Je lepší hormonální nebo nehormonalní? Je při něm menstruace? Jaké jsou nevýhody? Děkuji předem za odpověď.
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tělísko lze zavést i ženám, které ještě nerodily. Zavedení ale může být obtížné. Osobně proto spíše nuliparám (=ženám, které nerodily) doporučuji antikoncepci hormonální
Když tělísko, je podle mého názoru  lepší tělísko hormonálně aktivní. Při něm menstruace slábne nebo  vymizí. Při tělísku nehormonálním zůstává menstruace beze změny nebo někdy i zesílí. Hlavní nevýhodou tělíska u ženy, která nerodila,  je obtížné zavádění
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem brát nově antikoncepci Eloine. Již jsem začala po pauze druhé platičko. (první platíčko jsem nebyla chraněná jelikož jsem nenasadila v den MS). U druheho platička jsem si prášek vzala pokaždé v jinou dobu. Začínala jsem ve čtvrtek v 21 hod, pátek 1:30 hod, sobota 22 hod a neděle/pondělí 3 hod ráno. Budu i přes tyto časové rozptyly chraněná? Děkují.
.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snažte se užívat ve stejnou denní dobu, u Vás tedy nejspíše večer. Odchylka o několik hodin by neměla vadit a ochrana by měla fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, jde dělat sex bez ochrany, aniž bych byla těhotná? Moc děkuji za odpověď.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete využívat tzv. neplodných dnů a přerušovaný styk. Taková ochrana před početím je ale hodně nespolehlivá.
Opravdu spolehlivou ochranou není ani kondom. Tou je pouze hormonální antikoncepce nebo nitroděložní tělísko
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Užívám svou první antikoncepci Ebelya. Prodělala jsem před 2 měsíci interupci, a tak jsem se, se svým gynekologem domluvila na antikoncepci. Beru teď druhé plato, a v první týdnu 5 den jsem zapomněla na prášek. Obvykle ho beru mezi 6-7h ráno. Já si na něj vzpomněla ale až kolem 7h večer, ale vzala jsem si ho. Jenomže den předtím jsem měla nechráněný sex s přítelem, a v příbalovém letáku jsem se dočetla že pokud nějaký sex byl před vynecháním tabletky tak bych se měla poradit se svým gynekologem a že bych mohla být dokonce i těhotná. U svého gynekologa jsem ještě nebyla. Tak se chci zeptat zda tam mám zajít nebo se nemusím ničeho bát a pokračovat normálně dál v braní tabletek. Děkuji za odpověď.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud bylo opoždění v užívání 12,5 hodiny, je selhání antikoncepce  vysoce nepravděpodobné. Chcete-li  ale maximální možnou jistotu, v braní  Ebelya pokračujte a užijte  navíc postkoitální antikoncepci. Ta je od 16 let volně prodejná v lékárně. Nelze pak vyloučit nepravidelné krvácení. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den s přítelkyní sme měli sex používá antykoncepsi a vyvrcholeni bylo mimo a penis byl utren papirovim ubroskem a pote sme pokračovaly v sexu a pritelkyne ma strach aby nebyla těhotná jelikoz ona je pocata pres prasky a ma strach ze by mohly selhat je mozne ze i po utreni penisu a pokracovani v sexu by mohla byt těhotná? Predem dekuji za odpoved
Daniel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud přítelkyně užívá hormonální antikoncepci dle návodu a bez chyb, je riziko otěhotnění velmi velmi nízké
MUDr. Jan Šulc
P.S. Pokud by neužívala antikoncepci, pouhé otření penisu nemá význam. Je třeba penis omýt a vymočit se
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, antikoncepci mám užívat v 11:00 dopoledne, ale poslední dobou ji užívám každý den v trochu jiný čas, ale vždy tak max do 13:00. Je to problém?
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plus minus několik hodin nehraje roli
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
beru antikoncepci Yosefinne, na kterou jsem přešla ze Softinelle.Dobrala jsem druhé platíčko a použila už další dvě tablety z třetího a stále se nedostavila menstruace. Minulý měsíc jsem dostala mestruaci až první den nového platíčka,se Softinelle jsem dostávala menstruaci na den pravidelně,tak jsem z toho značně nervózní.Těhotenský test mi vyšel negativní. Mohu používat antikoncepci dál, i když se nedostavila menstruace? Je možnost, že bych mohla být těhotná a udělat si ještě další test?
Předem moc děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání menstruace je u hormonální antikoncepce častým jevem a nevadí to. U Vás jde pravděpodobně o důsledek kratší pauzy mezi aktivními tabletkami, byť jejich složení je stejné. Užívejte bez obav dále. Chcete-li max jistotu, test ještě jednou zopakujte - není to ale podle mne nutné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptata... Užívám antikoncepci Diane35 a normálně začínám užívání prášku znova sobotou, což jsem také začala a měla jsem i v neděli a v pondělí a v uterý jsem si omylem vzala prášek za pátek, je to veliký problém? A nebo co spíše mam dělat. Děkuji předem.
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vůbec to není problém. Všechny tabletky mají stejné složení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
beru antikoncepci Ayreen, beru ji 21 dní, potom 7 dní pauza a znovu, chtěla bych se zeptat, zda jsem chráněna v té 7 denní pauze, kdy se dostaví menstruace. V příbalovém letáčku píšou, že jsem chráněná i přes menstruaci, ale nějak tomu nevěřím. Proto v období 7 denní pauze neprovozujeme pohlavní styk, ale čekáme až začnu znovu užívat antikoncepci.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana před početím spolehlivě funguje i v pauze v užívání.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý deň,
rada by som sa chcela informovať. včera som mala s parterom nechráneny styk (meetodou dnu a von), teda prerušovaný. Moja posledná menšruácia bola v dňoch 1 - 6. juna 2018. O pár dni mám dostať dalšiu, cyklus 28-30 dni. Partner ejakuoval mimo mňa. Je tam možnosť otehotnenia?
viete mi poradiť okrem antikoncepcie vhodnú metodu na ochranu pre tehotenstvom? napríklad pharmatex?

dakujem za odpoved

pekný deň
anička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je dost nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené.
Srovnatelně spolehlivou alternativou hormonální antikoncepce je nitroděložní tělísko. Méně spolehlivou antikoncepcí jsou spermicidní látky, např. Pharmatex. Jejich nevýhodou je, že se musí aplikovat nějakou dobu před stykem. Jejich účinnost lze zvýšit kombinací s kondomem. Ani pak ovšem ochrana před početím nedosahuje úrovně hormonální antikoncepce či tělíska
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
několik let užívám hormonální antikoncepci minisiston, nyní mám menstruaci a ve čtvrtek 28.6. bych měla začít brát další platíčko, ráda bych ale antikoncepci vysadila. 7.července letíme na týden na dovolenou, tak se chci zeptat, jestli se může stát, že bych dostala další menstruaci dříve, kdybych už antikoncepci nebrala. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nástup menstruace po vysazení hormonální antikoncepce bývá jen velmi zřídka urychlen. Takže myslím, že by to ve Vašem případě mělo vyjít. Není to na 100% jisté, ale je to vysoce pravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
beru pravidelně již několik let hormonální antikoncepci. Večer cca ve 23:00 jsem si vzala 8. prášek z platíčka a druhý den ráno cca v 6:00 jsem měla řídkou stolici. Je v tomto případě účinek antikoncepce zachován, nebo je lepší použít ještě další metodu ochrany, příp. po kolik dní?
Dále jsem se chtěla zeptat, zda je možná např. v takovýchto případech zvracení/průjmu použít jako druhou metodu ochrany místo kondomu antikoncepční gel (např. Pharmatex apod.)? Nevadí to nějak při braní hormonální antikoncepce sloučit tyto dvě metody?
Děkuji
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepším řešením v podobných případech (průjem, zvracení) je užít 1 tbl antikoncepce navíc. 
Pharmatex a podobné přípravky hormonální antikoncepci neovlivňují
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru HA 24+4 placeba, je možné z důvodu posunutí menstruace užít jen 22 pilulek a udělat klasickou čtyřdenní pauzu?
Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý dej pane doktore.
Chtěla bych se zeptat ...užívám diecyclen už 3. balení 2. platýnko vadí když jsem si nevzala 3. zelenou pilulku (placebo) je to už 16 hodin.
Děkuji za odpověd

Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání placebo tabletky nevadí.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

užívám antikoncepci už 5. měsíc a pravidelně. Zatím se mi nestalo, že bych si tabletku nevzala, maximálně jsem měla jednou 4 hodiny zpoždění. Dnes jsem na konci prvního týdne užívání a včera večer jsem si na spodním prádle všimla světle hnede skvrny, dnes ráno také spinim. Nevíte čím by to mohlo být způsobené? Těhotenský test mi vyšel negativní po 14 dnech od styku.
Nataša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada - zánět či drobné poranění, polyp v děloze,  horší vstřebání tabletek, aj.
Bez vyšetření nelze posoudit, o co jde. Pokud se stav neupraví, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den váženy pane doktore,

kvůli studiu teď beru cca 2 tablety kofeinu denně. Přípravek se nazývá kofex a obsahuje pouze kofein a kofein z guaranoveho extraktu. Beru antikoncepci Stodette a žádné jiné medikamenty. Je zde nejaka možnost negativní interakce? Předem děkuju za odpověď a přeji hezký den.
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O podobných přípravcích je k dispozici minimum informací. Ovlivnění antikoncepce bych ale neočekával
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore dobrý den, opravdu může jedna vynechaná tableta HA způsobit otěhotnění? To tělo není "otupené" užíváním? Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko otěhotnění je nízké, ale existuje. Hormonální antikoncepce  blokuje ovulaci.  Chyba v užívání může tento blok narušit. Při vynechání 1 tabletky je to nepravděpodobné, ale ne vyloučené
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore dobrý den, v příbalových letácích HA jsou uvedeny postupy, jak se zachovat, pokud žena zapomene užít tabletu v 1., 2. nebo 3. týdnu užívání (21 tablet + 7 dní pauza). Mohl byste mi prosím vysvětlit ten rozdíl? Co se děje v těle v 1., 2. a 3. týdnu? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postup se liší dle toho, jak vysoké je riziko, že chyba v užívání může zrušit blok ovulace. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore dobrý den, bylo by možné poměřit možnost otěhotnění u dvou žen, když obě zapomenout užít tu samou tabletu antikoncepce, ale jedna užívá HA řekněme jen pár měsíců a druhá řekněme 6 let? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko selhání je nízké, v obou případech ale stejné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat po dvou letech jsem znovu nasadila antikoncepci v březnu letošního roku, brala jsem jí 3 měsíce vše bylo v pořádku jen má pleť ne a teď k věci. Mentruace přicházela pravidelně až poslední 3. měsíc se dostavila jeden den jen špinění a pak nic a nasadila jsem po tydnu novou, ale přišly bolesti v prsou po týdnu, nafouknuté břicho, občas i bolest v podbřišku avšak těhotenské testy negativní a já už jsem zoufalá co mi je. :(

Děkuji za odpověď
nešťastná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení i jeho případné vynechání je při užívání hormonální antikoncepce poměrně častým jevem. Vaše potíže ovšem obvyklé nejsou. Bez vyšetření nelze posoudit, o co jde. Navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
mám takový dotaz, beru antikoncepci Adele druhé platíčko teprve druhé krabičky. Přemýšlím o změně značky, jelikož menstruační potíže mám stále, krvácení je silné a trvá většinou až 6 dní. Co mě ale překvapilo, měla jsem menstruaci před necelými dvěma týdny a včera jsem ji dostala znovu, a to jsem ji měla dostat až za 12 dní, zase se stejnými potíži, bolest břicha, nevolnost a krvácení velmi silné. Můj dotaz tedy zní, zda je potřeba objednat se ke gynekologovi na nějaké vyšetření nebo je to normální případ a stačí jen změnit značku antikoncepce.
Děkuji za odpověď.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že je na místě objednat  se k lékaři a probrat, jaká antikoncepce by pro Vás byla nejvhodnější
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

chtěla jsem se jen ujistit, že je toto v pořádku. Antikoncepci užívám normálně v 11 hodin dopoledne, ale dnes jsem si ji musela nouzově vzít už v 7:00 ráno. Nevadí tento časový posun? Beru 2. prášek z platíčka.
Děkuji předem za odpověď.
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odchylka v užívání o 4 hodiny nevadí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem užívat antikoncepci Jangee. Během užívání druhého blistru (6tabletek před placebo tabletkami) se mi dostavila menstruace, která trvá již čtvrtý den, s bolestmi pro mě při menstruaci obvyklými, takže o špinění se asi nejedná. Před týdnem jsem vzala tabletku o 5 hodin později. Může to být důvodem k hormonální nerovnováze a tím způsobené předčasné menstruace? Můj hlavní dotaz zní, zda je účinnost HA stále zachována a nehrozí možnost otěhotnění. Děkuji za Váš čas
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem užívat antikoncepci Jangee. Během užívání druhého blistru (6tabletek před placebo tabletkami) se mi dostavila menstruace, která trvá již čtvrtý den, s bolestmi pro mě při menstruaci obvyklými, takže o špinění se asi nejedná. Před týdnem jsem vzala tabletku o 5 hodin později. Může to být důvodem k hormonální nerovnováze a tím způsobené předčasné menstruace? Můj hlavní dotaz zní, zda je účinnost HA stále zachována a nehrozí možnost otěhotnění. Děkuji za Váš čas
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opožděné užití o 5 hodin by neměl být problém a antiko ochrana by měla být stále zachována
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore, prosim, jaka je podle vasi zkusenosti moznost otehotnet ze styku ve stredu, co byla, nebo v pondeli, co bude, kdyz jsem si 17. tabletu misto v sobotu v 17 hodin vzala az v nedeli v 10 dopoledne. Beru Jangee 0,3 a dosud jsem nikdy nezapomnela. 7denni pauzu vynecham a zacnu dalsim platickem. Dekuji moc. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Rizik početí je podle mne nízké. Není ale nulové
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je možné že mi antikoncepce snižuje chuť na sex? Než jsem ji začala brát neměla jsem s tím vůbec žádný problém, ale teď už necítím ani potrebu ho mít. Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U některých žen antikoncepce opravdu může snižovat chuť na sex
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, měl jsem s přítelkyní nechráněný sex. Bojím se že mi unikly nějaké spermie. Jak moc je možné že otěhotněla? Jak to lze poznat a do kolika dní?
Adam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění poznáte za 10-12 dní pomocí testu z moče nebo krve, Zabránit početí můžete užitím antikoncepce po styku - dá se užít i do 96 hodin
MUDr. Jan Šukc
antikoncepce
Dobrý den, mohla bych se zeptat na Váš názor na užívání kombinované HA v 45 letech (konkrétně Violleta)? Do jaké míry je tento věk nějak rizikový a do kdy byste považoval braní této HA za rozumné a přiměřené? (jde mi o případné zvýšené riziko rakoviny prsu či jiná rizika) Nikdy dříve jsem HA nebrala, ale myslím, že nepatřím do rizikových skupin (nekouřím, trombóza v rodině zřejmě 0, cytologie OK) a HA mi zatím zjevné problémy nepůsobí.
Ally
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud nekouříte a nemáte v rodině zátěž směrem k trombóze, považuji riziko užívání i ve věku nad 45 let za velmi nízké a pokud jde o rakovinu prsu za zanedbatelné.
Osobně doporučuji užívat do doby, než výrazně stoupne hladina FSH v krvi. Pak již nehrozí otěhotnění. FSH je ale třeba testovat v den poslední neaktivní tablety nebo ještě lépe při případném delším vynechání
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné zavést nitroděložní tělísko mimo menstruaci. Děkuji
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tělísko lze zavést  i mimo menstruaci, ale:
- jde to obtížněji, protože kanál hrdla děložního je méně otevřený
- je větší pravděpodobnost nepravidelného krvácení
MUDr. Jan Šulc