Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

endometriosa
Dobry den som mesiac po laparoskopii kde mi bola odstaranena cysta 7cm a nato aj histolog.potvrdena rozsiahla endometrioza,vela zrastov po vsetkych organoch najviac crevo.Bola mi nasadena HA QLAiRA,tu som odmietla.Mam sa rozhodnut ci podstupim znovu operaciu,kde mi vyberu vsetko,alebo podstupim liecbu inj.ZOLADEX,ktorych sa obavam pre neziaduce ucinky.Prosim poradte mi,dakujem.
elise
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte několik zásadních informací.
Důležitý je Váš věk, dále je podstatné, zda Vám endometrióza působí nějaké potíže a jaké a také hraje roli, zda ještě případně plánujete děti.
Takže nemohu příliš poradit.
Obava z vedlejších účinků Zoladexu není racionální. Tento lék navodí na několik měsíců umělý přechod. Pokud Vám odstraní dělohu s vaječníky, půjde o trvalý přechod - potíže budou stejné jako při Zoladexu, ovšem stav bude nevratný
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
obrý den ,
Nedavno jsem si zakoupila Femcap. Jelikoz jej jeste neumim poradne zavest pouzivame s pritelem navic i kondom. Ten nam však vcera prasknul a jelikoz jsem si nebyla jista, zda mam femcap dobre zaveden vzala jsem si raději i pilulku Escallape ( nouzova pilulka po) avsak pesar jsem mela stale v sobe. Dneska rano ( zhruba po 8 a pul hodinach) jsem vytahla pesar na kterem bylo i sperma.( v informacích o pesaru tvrdí, že esar musí zůstat v těle min. 6 hodin). Chtěla jsem se zeptat jestli je mozne tehotenstvi, kdyz jsem si vcera dala tu pilulku a az dneska vytahla pesar. Myslim jestli je moznost ze nejaka spermie muze oplodnit vajicko i ted rano pri vytazeni pesaru, kdyz jsem pilulku po spolkla vcera vecer.
Omlouvam se, že rušim, ale mam z toho trosku strach. Jestli je pilulka účinná, ikdyž jsem ji spolkla večer a dnes vytahla pesar se zbytkem spermii. Mam strach aby nedoslo k oplodneni vajicka ted rano zbytkem spermii ve femcapu. Můj gynekolog mi nedokázal poradit.
Petra Nemlichová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mého názoru by měla Escapelle i tak plně fungovat. Ovšem 100% jistá zábrana těhotenství ani tak není. proto pro jistotu doporučuji po 2 týdnech těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ahojda je mi 42 jsem ve 4 TT a chtěla bych věďět jestli můžu plodu ublížit, když vykonávám fyzicky náročnější práci, okopávání záhonů, tahání pytlů s hlínou, většinou ohnutá nebo ve dřepu a občas jezdím traktorem. A he to moje první těhotenství. Děkuji za info
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 42 letech je riziko potratu poměrně vysoké. Takže bych doporučil těžkou práci vynechat. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz. Beru svou první antikoncepci a beru do toho nějaké léky (antihistaminika, rozpustný hořčík, prášek proti stresu a probiotika) Ani jeden z nic by se navzájem s antikoncepci neměl ovlivňovat ale moje otázka zní, zdali se i kombinace těchto léků "nebije" s HA, i když žádný z nich by zvlášť neměl. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neovlivňují-li účinek antikoncepce jednotlivé léky, neměla by ho ovlivňovat ani kombinace těchto léků.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může dojít k početí 4 dny před MS. náhodně jsem si udělala ovulační test ten ukázal// tak byl styk. Momentálně mám 5 dní zpožděnou MS ale těhotenský test stále negativní. děkuji
luca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K ovulaci může dojít i několik dní před očekávaným termínem menses. Pak je početí možné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, beru teď posledních pár dní prášek proti stresu kvůli škole, jmenuje se Stress manager a má tyto účinné látky: Lactium a vitamín c. O kontraindikacích s HA se v přívalovém letáku nic nepíše, je bezpečné obojí používat?
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U podobných přípravků není k dispozici o interakci s jinými léky dostatek informací. Vzájemné ovlivnění bych ale neočekával
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

dnes jsem byla na WC 3x za den, coz u mě není obvyklé, ale stolice byla tvarovaná naprosto normálně o průjem se nejednalo. Může toto negativně ovlivnit účinek HA?
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovlivnění antikoncepce bych, nešlo-li o průjem, neočekával
MUDr. Jan Šulc
kojení
Dobrý den, může kojení staršího dítěte během dalšího těhotenství ovlivnit některé výsledky z krve? Myslím snížení nebo naopak zvýšení některých testovaných hodnot v těhotenství.
Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Běžné testy by neměly být kojením ovlivněny. U některých relativně nových vyšetření (paleta testů, které máme k dispozici se stále rozšiřuje) nemusí být k dispozici dostatek informací
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore,

již rok se neúspěšně snažíme o početí, z toho čtvrt roku docházíme do specializovaného centra. Již jsme jednou absolvovali časovaný styk s Otrivelle a jednou inseminaci s Otrivelle, tento cyklus bude znovu inseminace.
Folikuly mi dozrávají přirozeně každý cyklus bez stimulace. Já i partner máme za sebou všechna vyšetření - vše v pořádku bez jakéhokoliv problému. Já 35, partner 33.
Jak dlouho byste doporučoval ještě zkoušet otěhotnět inseminací či normálním pohlavním stykem, než přistoupíme k IVF?

Předem děkuji za odpověď a pěkný den.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na tom, zda plánujete jedno či více dětí. Pokud jen jedno, zatím bych ještě vyčkal. Pokud více, IVF bych neodkládal. Důležitou informací je také hladina hormonu AMH. Je-li normální, je času více, je-li nižší, i při plánu jednoho dítěte doporučuji IVF příliš neodkládat
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Vážený pane doktore, ano používám i měření bazální teploty. Takže luteální fázi počítám ode dne prvního vzestupu teploty (po ovulaci) do dne posledního dne před menstruací včetně. Takto to je 9 dní. Myslíte tedy, že je toto nedostačující? Jaká je minimální délka luteální fáze pro otěhotnění? Měla jsem 7 dní, nyní užívám 3 měsíce bylinky, LF se takto protáhla na 9 dní. Více ale ne. Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Luteální fáze začíná ovulací. Tedy někdy i 2 dny před elevací teplot. 11 dní by mělo stačit. Bylinkám příliš nevěřím. Hlavně při snaze o početí bych je v luteální fázi nedoporučoval. Jejich vliv na případně vzniklý plod není známý. Chcete-li udělat maximum, je to nasazení přirozeného hormonu, progesteronu, jak jsem již psal
MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobrý den,
Brzy mi bude 45 let a mám panickou hrůzu z tohoto vyšetření. Jednak ze samotného průběhu vyšetření, jednak mi vadí fakt, že bych kvůli tomu musela jezdit do nemocnice a ani nevím, kolikrát může žena tohle vyšetření podstoupit, aniž by hrozily nějaké zdravot. komplikace spojené s ozařováním. Je možné, aby screening provedl lékař (po domluvě) ambulantně? To by pro mě bylo mnohem přijatelnější. A jak velké riziko mi hrozí, pokud vyšetření odmítnu? Nikdy jsem žádné gynekol. problémy neměla a snažím se žít zdravě.
Děkuji za odpověď.
Mamograf. screening
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mamografie se obvykle v rámci prevence provádí 1x za 2 roky. Opakovat se může klidně mnohokrát, riziko ozáření je minimální. Aby právě riziko bylo minimální, je třeba užívat speciální a proto hodně drahé přístroje. Ty mají jen specializovaná centra. Vyšetření se samozřejmě provádí ambulantně.
Rakovina prsu je nejčastěji se vyskytují zhoubný nádor u žen. Mamografie dokáže nádor obvykle  odhalit o řadu měsíců dříve než pohmatové vyšetřením. A právě od časného záchytu se odvíjí reálná šance na kompletní vyléčení.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Vážený pane doktore, mnohokrát Vám děkuji za odpověď ohledně otěhotnění při luteální fázi 9 dní. Délku stanovuji od prvního dne po ovulaci do posledního dne před menstruací. Používám symptotermální metodu. Je to takto správně? Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poměrně spolehlivým ukazatelem je měření bazální teploty. Ta stoupá za +-48 hodin po ovulaci. Posuzování konzistence čípku a kvality hlenu považuji osobně za dost nespolehlivé. Možná zkuste ovulační testy z moče a porovnejte, zda je Váš odhad termínu ovulace správný (ovulace nastává průměrně za 36 hodin po nejvýraznější pozitivitě testu).
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
už jsem Vám psala(ohledně UPT pro VVV).Bude mi 42(HP říjen 2017:FSH=5,2 LH=3,4 Prolakt.=18,60 Estradiol=23,60.První.ivf prosinec 2016: 14ooc.,11 zralých, 9 fertiliz., 3 blasty, ET 2 blasty(1hatch.+1časná), biochem.těhot.Třetí blasta(časná)-KET-nic.Druhé ivf duben 2017: 10ooc, fertiliz.5, 2 hatch.blasty, ET obou blast-obě se chytly(jedna ale jenom prázdný gestační váček, druhá embryo se srdeční akcí), zamlklé těhot. v 8tt.Třetí ivf prosinec 2017(v mých 41 a půl letech): 8occ, všechny zralé, 7fertiliz., ET dvou blast(1hatch.+1časná), chytla se jedna, UPT v 16tt pro VVV(holčička s Down.s.).Můj dotaz směřuje k Dhea,některé cary ho doporuč.starším ženám k zlepšení výsledku ivf(prý i kvality ooc.)Vím o jednom případu,žena prodělala 8ivf a nikdy neměla dost vaj., jen jednou měla jednu blastu k transferu a ta se nechytla.Při posled.8.ivf ji v jednom pražském caru doporuč.užívat Dhea a to ivf se konečně povedlo(dokonce čeká dvojčata).Jaký máte na Dhea názor,mohl by mi pomoci?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mých znalostí není prokázáno, že by podání DHEA zvyšovalo šanci na úspěch IVF. Prokázané je zvýšení hladiny AMH, pokud jde o počet a kvalitu vajíček, účinek prokázán spolehlivě není. To je statistika. Samozřejmě není vyloučeno, že v konkrétním případu pomohl. Může ale jít také jen o placebo efekt. Osobně tuto léčbu svým pacientkám nedoporučuji. Určitě tato léčba nezabrání vzniku vrozené vady.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, teoreticky, dá se brát antikoncepce až do doby po přechodu a zjistit krevním testem, zda už po přechodu jsem a pak antiko vysadit a vyhnout se tak nepravidelnému krvácení, které přechod provází? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepci je může zdravá žena užívat i řadu let přes čtyřicítku. Kdy vysadit lze posoudit stanovením hormonu FSH. Pokud je jeho hladina výrazně zvýšená,již nehrozí otěhotnění. Důležité ale je krev na stanovení tohoto hormonu odebírat poslední den pauzy v užívání. Po vysazení lze nepravidelnému krvácení předejít hormonální substituční léčbou. V ní je dávka hormonů výrazně nižší a neobsahuje, na rozdíl od běžné antikoncepce,  syntetické estrogeny.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den Pane doktore prosím vás asi před 10 dny jsem na sobě měla hodně těsné kalhoty při chůzi venku jsem cítila bolest jak mě to řeže a tlačí byla jsem v tom asi 3 hodiny po pár dnech se mi něco udělalo v místě ochlupení jakoby nad kliktorisem myslela jsem že je to akné a vymáčkla jsem to a nechala být . Po dalším dnu jsem si všimla že tam mám červené místo otevřené a kousek od toho malé dva puchýře které nebolí jen to bylo oteklé . V lékarně mě Paní poradila ať to zanícené mažu Framykoinem a ty puchýře nechám že to praskne samo . Framykoin mám doma a mažu již týden je to lepší , ale ty puchýře tam mám pořád co s tím pane doktore nebolí to nesvědí nic a nemohla jsem se nikde nakazit jsem dva měsíce bez sexu . Můj Dr tam není . Není to na sliznice , ale nad tím kliktorisem v tom místě ochlupení jako by mezi nevím jak to popsat . Děkuji za Váš názor Dodatek na sliznice jsem od Dr měla Elocom pro vznik
Leukoplakie která po 14 dnech se ztratila mazala jsem dva měsíce děkuji
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku moc neporadím. Nemyslím ale, že by šlo o něco vážného. Doporučuji nosit volné oblečení, které nebude dotčené místo dráždit a sprchovat opakovaně proudem vody.
Neupraví-li se nález do týdne, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať aké presné je určenie pohlavia v 17týždni, konkrétne mi sono robili 16tt+4 a doktor povedal chlapec, nepovedal možno ani že asi chlapec pripadal mi o tom presvečený aj mi to zapísal do knižky. Je teda 100%tne možné určiť pohlavie už v danom týždni? či to mám brať s rezervou a počkať ešte na ďalší utz v 20tt alebo 3d utz v 23tt?

Ďakujem za váš názor
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na kvalitním UZ přístroji může v některých případech zkušený lékař pohlaví opravdu určit již v 17. týdnu. 100% jisté to ale není. To ale nebude ani později. Pouze se zmenší možnost chyby - ta je v 17. týdnu podle mne cca 1-2%, později pod 1%.
MUDr. Jan Šulc
myom
Mohla bych se zeptat, co to znamená, když mi pani doktorka řekla, že myom mi nečiní problémy, protože nedeformuje dělohu. Je to dobré?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Každý myom deformuje dělohu - více či méně. Myslím, že lékařka spíše řekla, že myom nedeformuje děložní dutinu. To je podstatné, protože myom, který dutinu deformuje výrazně častěji působí potíže jako nepravidelné krvácení či neplodnost.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, je možné přirozené otěhotnění s luteální fází 9 dní? Děkuji a přeji krásný den.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na tom, jak délku luteální fáze stanovujete. 
Otěhotnění je i tak možné, byť méně pravděpodobné. 
Řešením může být nasazení gestagenní podpory -např. Utrogestan 2xdenně 2 tbl. Nasadit Utrogestan je třeba až po ovulaci, tedy ne dříve než za 2-3 dny po pozitivitě ovulačního testu. V případě otěhotnění doporučuji užívat do cca 8. týdne
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když jsem začla brát antikoncepci po jaké době jsem chráněna? v letáčku je napsané, že bych měla být chráněna, pokud užiju pipilku první den menstruace hned. Pohlavní styk bez kondomu jsem měla po 10 pilulce, chci se tedy zeptat, zda už jsem byla chráněna. Pilulku jsem vzala první den menstruace.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiko ochrana by měla ve Vašem případě plně fungovat
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, moje gynekoložka mi předepsala Gynprodyl k navrácení menstruace. Mám brát 20.-26. den MS. Po prvním užívání mi menstruace přišla 27.den MS. Teď beru podruhé a po 30-ti dnech MS se menstruace zatím nedoslavila. Cítím pouze bolesti břicha. Za jak dlouho může Gynprodyl zapůsobit?, v čem by mohl být problém? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení se obvykle dostavuje za 1-4 dny po vysazení Gynprodylu..
Aktuání problém může být způsoben nízkou dávkou (neuvádíte, jakou dávku užíváte) nebo například cystou. Nepřijde-li krvácení do týdne nebo v případě, že se obtíže vystupňují, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda když užívá přípravek DoxyHEXAL při nočních směnách, mám si jej brát ráno, když přijdu z práce a jdu spát, nebo až když vstanu a chystám se pomalu do práce? Děkuji za odpověď.
Zimis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě neužívejte, než si jdete lehnout - tabletky se mají brát ve vzpřímené poloze a dostatečně zapít - viz příbalový letáček
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

již 2 roky jsem používala antikoncepsi Lindynette. Od t. r. mám MS pouze 2 dny z cyklu a stálé pobolívání vaječníků. Antikoncepci jsem vysadila, jelikož mě čekala návštěva u mého gynekologa, tak jsem se s ním o tom nejdříve chtěla poradit, než bych si koupila nové balení.

Lékař mi řekl, že je to normální a antikoncepci pokud chci, mám stále užívat, dokonce mi poradil i užívání antikoncepse celé 3 měsíce a mít MS jednou za tuto dobu. Bohužel, nemyslím si, že je to zdravé a jeho návrh se mi nezamlouvá.

Nevím, zda nemám vyhledat jiného doktora. U tohoto jsem pouze 5 měsíců, kvůli přestěhování se. Dále se bojím, že po úplném vysazení antikoncepce by se mi vrátily problémy s MS z minulých let, kdy jsem měla strašné bolení břicha a z nevolnost to zašlo až k zvracení.

Předem moc děkuji za pomoc.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení je při užívání antikoncepce běžné. 
Užívání v tzv. dlouhém cyklu je  možné a zdraví neškodí, spíše naopak. Je třeba si uvědomit, že dlouhá staletí ženy měly minimum menstruací - byly těhotné, kojily, a znovu těhotné... Každoměsíční menstruace není nic tělu prospěšného.
Po vysazení antikoncepce se nejspíše znovu objeví potíže, které jste měla před jejím nasazením.
Současné bolesti vaječníků s užíváním antikoncepce pravděpodobně nesouvisí. Jejich příčinu bez možnosti vyšetření nemohu posoudit
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore, je mi 53 roků poslední tři menstruace mám po dvou měsících přibližne. Mám podstoupit operaci štítná žláza, nechtěl by operatér abych do sebe dávala nějaké hormony, já, ale nevím kdy menstruaci dostanu.Poslední menstruaci jsem měla 8.3.2018 jak bych měla postupovat ŠLO BY TO NĚKAK VYVOLAT NA PRVNÍ TÝDEN V KVĚTNU? DĚKUJI JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jinak než pomocí hormonů cyklus ovlivnit nelze. Užívejte Norethisteron 3x1 tbl od 23. do  29.4. Krvácení by pak mělo přijít za několik dní. myslím, že operatérovi by to nemělo vadit
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den,
5.4.jsem byla na pravidelné kontrole u gynekoložky, která mi řekla, že mám sliznici cca 11mm a v levem vaječníku folikul 18mm a že v neděli 8.4.bych měla mít ovulaci (snažíme se o první miminko, je mi 30 let a cyklus mám 35 dní). Moje otázka zní, jestli se tímto vyšetřením potvrdilo, že ovuluji a kolem toho 8.4.proběhla ovulace nebo přítomnost folikulu ještě nemusí nic znamenat? A za jak dlouho má cenu případně testovat možné otěhotnění?
Moc Vám děkuji
Sylva31
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přítomnost folikulu 18 mm je prvním důležitým krokem k ovulaci. Ovulace tím ale není potvrzená. To je možné až opakovaným UZ vyšetřením, které prokáže, že folikl zmizel, resp. se přeměnil ve žluté tělísko.
Gravitest má smysl po 2 týdnech od početí
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobry den,
Zvlastni dotaz, ale vrta mi to hlavou.
Pokud a partnerem pouzivame vibrator a to tak, ze do me vnika spucasne s nim (nejlepsi zpusob, jak se spolecne uspokojit). Pokud se partner uspokoji a ma ejakuaci.... Mohu normalne otehotnet? Dostanou se spermie tam kam maji nebo je nejqk znehodnoti vibrator? Děkuji
Leninka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je určitě možné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore,
Uživam svou první antikoncepci Stodette ale už delší dobu mám trochu problém se zažíváním. Často mě břicho povolování a kruci, nadýmá a přestože jím dostatečně, chodím na WC tak jednou za dva dny a v celkem málem množství. Může to mít nějaký negativní vliv na působení HA? Beru na to pouze probiotika. Děkuji.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedomnívám se, že by měl být efekt antikoncepce nějak oslaben
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
je mi 32 let, s přítelem máme za sebou 2 cykly IVF (stimulace – poprvé jedna blastocysta, podruhé 5 blastocyst), z těchto byly 2 ET a 2 KET neúspěšné.
Mimo dalších vyšetření plánuji operativní zákrok/kontrolu (laparoskopie, zjištění průchodnosti vejcovodů a hysteroskopie – podezření z utz na polyp endometria 3,4 mm). Tento je naplánován na počátek května. V den operace bych však měla být, pokud bude mít současný cyklus běžný průběh, cca ve 13-tém dni cyklu, tudíž zhruba v období ovulace. Je tento termín vhodný? Nehrozí zde, kvůli zmíněnému „načasování“ k době ovulace nějaká rizika? Není tím operace ztížena (ovulací, výškou děložní sliznice, atd.)? Lze vůbec tuto operaci v době ovulace provádět? Kdy by měl být tento typ zákroku ideálně prováděn?
Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hysteroskopie pro odstranění polypu se obvykle časuje na první polovinu cyklu. Provedení v den ovulace je ještě možné.
Přesně mi není jasné, proč se bude provádět i laparoskopie.
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý deň, je možné otehotnieť tak, že som nemala styk, ale priateľ sa mi urobil na podbruško (dalej som už mala ruku,aby to nahodou nestieklo), utrelo sa to kapesnikom a potom som sa obliekla. Mohlo by sa stať, že by sa nejaké stopy spermií preniesli oblečením až k vagíne a následne nejako dnu? Neviem, či to nie je už sci-fi,ale na internete som sa dočítala už kadečo. ďakujem a prajem pekný deň.
gabi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění považuji v tomto případě za prakticky vyloučené
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobry den, mozem sa spolahnut na negativny tehotensky test(s citlivostou 10) robeny 20 dni od posledneho pohlavneho styku v poobednajsich hodinach?
Zuzanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S vysokou pravděpodobností těhotná nejste. Chcete-li maximální jistotu, vždy doporučuji testovat 2x s testem jiného výrobce v odstupu cca 2 dní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore, užívám HA Stodette a probiotika Probio-fix imu. Ani v jednom přívalovém letáku se nemluví o vzájemné negativní interakci. Je bezpečné obojí používat? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V současném užívání nevidím problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
nebola som ešte u svojej gynekologičky, ale gravitesty mi ukazujú tehotnosť. Gynekologička má voľný termíny až o týždeň. Menštruácia mi mešká cca 8 dní. Poslednú som mala 13. marca.
Od puberty trpím autoimunitnou tyreopatiou štítnej žľazy, do osemnástich rokov som brala lieky Euthyrox, potom mi endokrinologička tento liek vysadila a znova som ho brala cca pol roka, keď som mala 22 rokov. V súčasnosti mám 30, takže už osem rokov neberiem lieky, lebo hormóny ŠŽ mám v poriadku, protilátky stále vysoké.Chodím na kontroly raz za 1,5 roka. Moja otázka je, kedy mám ísť na vyšetrenie štítnej žľazy. Mám vyšetrenie urgovať u mojej endokrinologičky hneď, ešte pred potvrdením tehotnosti u gynekologičky? Alebo stačí o týždeň ísť na vyšetrenie ku gynekologičke a ona mi spraví odber na hormóny ŠŽ a potom mi povie čo ďalej? Moja bývalá endokrinologička mi viackrát zdôrazňovala, že keď zistím, že som tehotná mám hneď prísť k nej. Moja súčasná endokrinologička povedala, že nemusím hneď chodiť, tak sa obávam, či ma vôbec vezme (sú u nej trojmesačné čakacie doby). Musí ma ako tehotnú pacientku vziať urgentne? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pekný deň
Vilma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně doporučuji kontrolu na endokrinologii spíše než odběry u gynekologa. Myslím ale, že to může týden počkat. Nicméně termín si můžete dohadovat již nyní. Pokud by nebylo těhotenství v pořádku, neměl by být problém ho zrušit. Těhotné obvykle endokrinolog objedná záhy. Není ale na to vysloveně "nárok".
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den ,doplnam este niekolko informacii,endometrioza mi sposobuje silne bolesti pocas cyklu a mam silnu menstruaciu,mam 39 rokov,deti nemam.Mam sa rozhodnut pre tu antikoncep.QLAIRA,alebo pre inj.ZOLADEX?
elise
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zoladex je určitě účinnější.  Pokud byste plánovala těhotenství, bylo by vhodné co nejdříve zvažovat IVF program
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den som mesiac po laparoskopii kde mi bola odstaranena cysta 7cm a nato aj histolog.potvrdena rozsiahla endometrioza,vela zrastov po vsetkych organoch najviac crevo.Bola mi nasadena HA QLAiRA,tu som odmietla.Mam sa rozhodnut ci podstupim znovu operaciu,kde mi vyberu vsetko,alebo podstupim liecbu inj.ZOLADEX,ktorych sa obavam pre neziaduce ucinky.Prosim poradte mi,dakujem.
elise
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte několik zásadních informací.
Důležitý je Váš věk, dále je podstatné, zda Vám endometrióza působí nějaké potíže a jaké a také hraje roli, zda ještě případně plánujete děti.
Takže nemohu příliš poradit.
Obava z vedlejších účinků Zoladexu není racionální. Tento lék navodí na několik měsíců umělý přechod. Pokud Vám odstraní dělohu s vaječníky, půjde o trvalý přechod - potíže budou stejné jako při Zoladexu, ovšem stav bude nevratný
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
minulý cyklus jsme s partnerem měli sex dva dny před ovulací (dle bazální teploty a cervikalniho hlenu). Postupně se začaly objevovat zvláštní "příznaky" neustála bolest hlavy, zvýšená tělesná teploty, návaly horka v obličeji, zvýšená potřeba spánku, větší chuť k jídlu. Těhotenský test jsem dělala 12 DPO - negativní, 13DPO negativní nebo velice slabě pozivitní (čárka šla velmi velmi špatně vidět). Poté jsem už testy nedělala a čekala, zda příjde menses. Přišla v podstatě "na čas", akorát krvácení bylo silnější s mnohem většími bolestmi než obvykle (omdlévání a zvracení). Také ze jsem zjistila, že ze mě vyšla velká krevní sraženina (3x2cm). Nic takového jsem u předchozích cyklů nezažila. Zajímá mě, zda se mohlo jedna o biochemické těhotenství a zda mám situaci nějak řešit s gynekologem? Mám heterozygotní mutaci G20210A genu F2, C677T v genu MTHFR a A1298C v genu MTHFR.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu mohlo jít o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Řešit to zatím nijak nemusíte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den
co všechno se zjišťuje na "velkém" ultrazvuku kolem 20. týdně těhotenství. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určuje se velikost plodu měřením řady parametrů, posuzuje se uložení placenty a množství plodové vody. Především se ale kontroluje správný vývoj končetin i orgánů (srdce, ledviny, žaludek, močový měchýř, mozek, aj.)
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore, je mi 33 let, mám za sebou dva potraty, jeden spontanní, jeden zamlklý v 10. týdnu, oba na první pokus. Mám ještě šanci na přirozené otěhotnění, nebo byste doporučil raději IVF s PGD/PGS? Máte pacientky, které úspěšně donosily po několika potratech?

Děkuji.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud dokážete snadno otěhotnět, zatím ještě doporučuji to zkoušet bez naší pomoci. Znám řadu žen, které potratily 2x i vícekráte a úspěšně donosily.
IVF+PGS bych zvažoval až v případě, že byste nedonosily další těhotenství.
MUDr. Jan Šulc
kojení
Pan doktor pri obcasnom fajceni pocas kojenia sa ako dlho dostane dym do materskeho mlieka ?a ake velke mnozstvo ak s tym mate nejake informacie.myslim tym cigareta jeden krat tyzdene alebo 3 krat do tyzdna ale len 4 krat potiahnutie .10 mesiacov kojim a teraz ma taha na cigaretu ale aj tak mam strach vyfajcit celu preto potishnem par krat a odhodim ju.viem ze voci mstke k dietatu to nieje dobre ale potrebujem si zafajcit aspon jednu tyzdene .dakujem syn je prikrmovany od 5 mesiaca.dakkujem
Esa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Za jako dlouho se dostanou při kouření vdechnuté škodliviny do mléka nevím. Ale 2-3 cigarety týdně kojenci nijak dramaticky neuškodí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den vážený pane doktore,

chtěla bych se Vás zeptat. Užívám 3. měsíc antikoncepci Stodette a vím, že se zvyšuje riziko krevní sraženiny u kuřaček. Vadí i jedna cigareta? Nekouřím, ale vadí, kdybych vyzkoušela jednu cigaretu? Zvyšuje to hodně tu pravděpodobnost?
Děkuji za odpověď.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko vzniku krevní sraženiny při užívání hormonální antikoncepce je obecně velmi nízké a 1 cigareta ho jistě nezvýší
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
po porodu v 31 letech mi lékař předepsal HA Mirelle, po dvou letech jsem začala špinit, dostala jsem novou HA Mywy, také jsem začala po nějaké době špinit, další HA byla Azália ta mi také bohužel nevyhovovala, po měsíc, co jsem HA užívala jsem začala menstruovat a menstruovala jsem do doby než jsem tuto HA vysadila, nyní užívám 2 měsíce Loges a také špiním. Před těhotenstvím jsem užívala HA Tri regol a žádné problémy jsem neměla. Mohla bych tuto HA znovu užívat, když můj věk je nyní 37 let, bylo mi řečeno, že tato HA se předepisuje pouze do 35 let? Bohužel jiná HA s nižším množstvím hormonů mi nevyhovuje.
Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Triregol můžete podle mne užívat i ve věku nad 35 let. Po stránce udržení cyklu je výhodou především jeho "třífázovost"
MUDr. Jan Šulc
prevence
Dobrý den,
již 2x v r. 2010 a 2014 jsem byla na hystereskopii pro vysokou děložní sliznici v klimakteriu. CCa 15 mm. Vždy histologie negativní.Je mi 60 let. Nyní nemám žádné potíže, nekrvácím, výtoky nemám. Sliznice je 7,8 mm ve fundu dle sona. Obv. gynekolog mě posílá opět na hystereskopii. Dle CT/pro jiné vyšetření/ pánevní orgány bez nálezu. Je to nutné se opět podrobovat kyretáži při tomto nálezu? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jak vypadala sliznice v průběhu 4 let od poslední hysteroskopie. Ani neuvádíte, zda jste ještě v té době krvácela či nekrvácela.  Nevím ani, zda jste brala po hysteroskopii nějaké léky a ani neznám přesný histologický nález. Neznámých je příliš, takže je velmi obtížné doporučit postup. Spíše bych se ale za preventivní ověření nálezu hysteroskopií přimlouval.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
bude mi 55 let.Menses mám po 6 měsících slabé krvácení a nesesnesitelné pálení z venku pochvy.Lékař mi napsal Imacor, zabral.Chci se zaptat co dál, budu mít ještě menzes? Mám chut se s přítelem milovat ale mám strach,sucho v pochvě a z otěhotnění.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zda budete či nebudete ještě menstruovat nelze  odhadnout. Otěhotnění nehrozí. Suchost v pochvě můžete "akutně" řešit volně prodejnými lubrikačními gely nebo chcete-li dlouhodobý účinek - několikaměsíční léčbou místně podávaným estriolem - například Ovestin krém - ten ovšem musí předepsat lékař.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den , dnes jsem zjistila ze mám roupy a doma máme vermophyt a chtěla bych se zeptat jestli je možné používat ho zároveň když používám antikoncepci Lunafem , neovlivní to ochranu antikoncepce?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Verrmophyt by neměl ovlivnit účinek Lunafemu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore prosím poraďte mi poslední MS začala 20.3 cykly pravidelny po 26/27D výjimečně kratší MS trvá 4D z toho 1 už jen spineni poslední roky je MS slabá i kratší vyjimecne se mi stalo že jsem 1-2 dny předtím spinila ale co se mi stalo tento měsíc se mi snad ještě nestalo další MS měla být 15.4 ale 10.4 odpoledne jsem začala krvacet ne hnědá krev ani naruzovely výtok ale velmi slabounke krvácení které trvá dodnes 13.4 opravdu velmi slabé vždy jen trochu na povrchu tamponu a já nevím zda jde o tzv spineni nebo velmi opravdu velmi slabou menstruaci která se dostavila dříve 5.4 jsem byla u lékaře a ten mi řekl že MS přijde brzo a dnes 13.4 v 17.30 jsem si vzala první pilulku Belara a nevím zda jsem ji užila v obdobi spinwni 2 dny před MS nebo jestli 4D MS prosím vás co se stane pokud jsem začala užívat A 2D před MS? Nebo myslíte že se jedná MS? Hlavně mě zajímá první pilulka Balera užita 13.4 v 17.30 odkdy jsem chráněna? V noci z 20 na 21 už budu chranena? Moc vám děkuji
Začátek užívání antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud šlo o slabou menstruaci, tak jste začala užívat ne 1. ale až 4. den. Pak na antiko ochranu nemůžete spoléhat minimálně 10 dní užívání. 20.4. tedy chráněná být nemusíte
Pokud šlo jen o tzv. premenstruační špinění, začala jste  v tom případě  antikoncepci užívat již před nástupem menses.  Antiko ochrana  v tom případě by měla fungovat. Je ale o něco vyšší riziko nepravidelného krvácení
Jelikož není jasné, o kterou možnost se u Vás jedná, 20.-21.4. raději na antikoncepci nespoléhejte
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. HA beru vždy dopoledne. Včera jsem na ni zapomněla (14.4.) a vzala si ji až další den kolem 1 hodiny ranní (15.4.)(4. tableta v blistru). Za pár hodin, tedy dopoledne, jsem si vzala normálně další. Ten den jsem spala u přítele, který do mě zhruba 3x ejakuloval. Můžu otěhotnět?
Anna Šulcová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opožděné užití o více než 12 hodin může snížit antikoncepční ochranu. Otěhotnění je sice nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat bývalý přítel mi řekl, že ode mě chytl kapavku. Do nemocnice jít nemohu, může mi udělat testy i gynekolog?

Předem děkuji za odppověď
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynekolog test provést může. Pozitivní nález je třeba hlásit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Psala jsem ohledně antikoncepce Mywy. Ano, začala jsem ji úplně poprvé brát 1. den krvácení normální intenzity. Poté jsem 7 dní pouze špinila a 8 den jsem měsíčky opět dostala. Myslíte si, že je možné, že po ukončení menstruačního cyklu, který u mě trvá 7 dní nebudu až do konce placeba ani špinit a krvácení mě zastihne až za dalších 28 dní?
Předem děkuji.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné, ale ne jisté. Pokračujte v užívání dále a uvidíte
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, užívám již třetí kůru Esmyi, a nyní jsem se dočetla že bylo zahájeno přezkumní řízení z důvodu poškození jater u několika pacientech. Jsem asi v polovině kůry a ke gynekologovi se mám objednat až po konci kůry tedy v červnu. Mám si nechat udělat jaterní testy či přestat Esmyu brát popř jak jinak to řešit? Děkuji za odpověď. Krásný den
B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nechte si udělat jaterní testy a budou-li v pořádku, což je vysoce pravděpodobné, léčbu v klidu dokončete
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
chystám se na mé první IVF a dnes jsem dostala výsledky hormonálního profilu, který se prováděl 2DC.
TSH- 1,965, FSH- 4,53, LH- 5,15, Prolaktin-411. Jsou hodnoty v pořádku, a značí něco o trochu vyšší hlasina LH než FSH?? Je mi 25 let. Děkuji za odpověd
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o nález v mezích normy. Vyšší hladina LH než FSH může být jedním z příznaků synadromu  polycystických vaječníků. Při stimulaci by měly být užity přípravky obsahující pouze FSH.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore,

chtěla bych se zeptat na výsledky spermiogramu. Manžel má nález normozoospermie a všechny výsledky má v normě podle parametrů WHO, tedy normální nález, ale patologii má 90%. Může tohle ovlivnit opakované potraty? Nebo je to běžné?

Děkuji.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při normozoospermii není  příčinu potratů v tomto nálezu. 90% vzhledově abnormálních spermií je běžný nález.  
MUDr. Jan Šulc
myom
Do jaké velikosti může narůst myom, aby ženě nedělal problémy. Mám myom 6 cm. Operaci se bráním, protože mi nedělá žádné problémy. Je mi 45 let, tedy přechodový rok. Když by třeba o něco povyrostl na velikost 10 cm a ženě nedělal potíže, může jí tam zůstat.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to různé případ od případu. Záleží nejen na velikosti ale i na uložení myomu. Velké myomy obvykle působí potíže tlakem na okolní orgány. A také je třeba myslet na to, že opravdu velký myom se může obtížně odstraňovat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím o Vás názor. Dnes jsem 8+3t.t a včera jsme byla na kontorle a miminko odpovídalo dle ultrazvuku 7+6tt, vse je podle Dr. v pořádku a roste tak jak má. Jenže si pak všimla hematomu, který byl 2cm na 3cm. Ukazovala mi to na ultrazvuku, že není hned u miminka, ale těsně u děložního hrdla. Beru Utrogestan 2 tobolky na noc. Paní doktorka říkala, že by to na miminko nemělo mít vliv, ale chtěla jsem se zeptat ještě Vás na Váš názor. Je tam riziko pro plod? Nějaké rady jak se toho hematomu zbavit v nejbližší době? Děkuji mnohokrát za Vaší odpověd' a a Váš čas. Katerina - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určité riziko pro plod existuje. Nepředstavuje ho ani tak hematom ale příčina jeho vzniku. Ta je nejspíše v narušení kontaktu mezi placentou a dělohou.
Hematom se může, je-li uložen u děložního hrdla, vyprázdnit, což se projeví krvácením, nebo se může vstřebat. Vy sama tomu nijak napomoci nemůžete. Aby se ale stav nezhoršoval, je určitě na místě omezit fyzickou a sexuální aktivitu
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze