Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 28.7. - 19.8. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

endometriosa
Dobry den som mesiac po laparoskopii kde mi bola odstaranena cysta 7cm a nato aj histolog.potvrdena rozsiahla endometrioza,vela zrastov po vsetkych organoch najviac crevo.Bola mi nasadena HA QLAiRA,tu som odmietla.Mam sa rozhodnut ci podstupim znovu operaciu,kde mi vyberu vsetko,alebo podstupim liecbu inj.ZOLADEX,ktorych sa obavam pre neziaduce ucinky.Prosim poradte mi,dakujem.
elise
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte několik zásadních informací.
Důležitý je Váš věk, dále je podstatné, zda Vám endometrióza působí nějaké potíže a jaké a také hraje roli, zda ještě případně plánujete děti.
Takže nemohu příliš poradit.
Obava z vedlejších účinků Zoladexu není racionální. Tento lék navodí na několik měsíců umělý přechod. Pokud Vám odstraní dělohu s vaječníky, půjde o trvalý přechod - potíže budou stejné jako při Zoladexu, ovšem stav bude nevratný
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, ve čtvrtek jsem měla dostat menstruaci, všechno bylo jako normálně, chvíli před tím mě bolely prsa a pobolívávalo břicho, i teď mě břicho bolí jako při menstruaci, ale krev žádná, jenom když jdu na záchod, jinak nic, tak jsem se chtěla zeptat, zda to může být užíváním antikoncepce?
Děkuji za odpověď.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání hormonální antikoncepce často vede k zeslabení až vymizení menstruačního krvácení
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem v 19 týdnu a na právo často citím jako by pohyby miminka , myslíte že jde o pohybz miminka ? a jak často pohyby maji byt ? citím je jen občas je to v pořídku ? je pravda že později ucitím pohyby čatěji ? a jak často v tomto týdnu plod spí ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žena, která bude rodit poprvé, začíná vnímat pohyby mezi 20. a 22. týdnem, žena, která již rodila, obvykle o 1-2 týdny dříve. Odchylka od výše uvedeného o 1-2 týdne ale není nic výjimečného. 
První měsíc budoucí matka cítí pohyby jen občas, dále pak by měla pohyby cítit každý den.
Plod  střídá fáze aktivity a klidu obvykle  intervalu několika minut až desítek minut.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, již poněkolikáté se mi vrací nažloutlý výtok, který lehce svědí. Zaváděla jsem čípky Idelyn, ovšem s malým úspěchem. Mohu zkusit např. gyn pevaryl? Plně kojím. Děkuji předem za zprávu.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynopevaryl je určen k léčbě pomnožení kvasinek a při kojení je možné ho užít. Při mykóze ale výtok obvykle nebývá nažloutlý.  Lepším řešením proto rozhodně je návštěva gynekologa a cílená léčba dle nálezu
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, v neděli jsem měla na toaletním papíru větší hrudku. Místy byla průhledná jinak bílá a lepivá. Bylo to jen jednou. Antikoncepci beru, takže nemyslím si že by to byl ovulační výtok,podle kalendáře bych měla ovulaci kdybych nebrala antikoncepci, i když v pátek mám dostat menstruaci takže by to vycházelo. Stalo se mi to už dřív a taky pár dní před menstruací. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být více - například pomnožení kvasinek
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

beru antikoncepci Stodette, z platíčka mi mou chybou vypadla jedna tabletka, kterou jsem si chtěla vzít, musela jsem ji vyhodit. Byla to tableta na čtvrtek (předposlední den v platu) a já jsem si teda vzala tabletu na pátek (poslední v platu). Není problém, kdybych teda už zítra začala sedmidenní pauzu a zkrátila si tedy plato o jeden prášek?
Děkuji předem za odpověď
Nataša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení užívání o den není problém
MUDr. Jan Šulc
bolesti
DObrý den, měli jsme s partnerem pohlavní styk a během něj se nám stalo, že kondom zůstal ve mně. Vyndali jsme ho ale poslední dobou mě bolí podbříšek. Je možné že se něco poškodilo?
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se vám podařilo vyjmout kondom celý, potíže s jeho sesmeknutím nejspíše nesouvisí. Co je příčinou bolestí na dálku nelze posoudit. Navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, jaký máte názor na přípravek Semmax ( https://afrodiziaka.heureka.cz/semmax-volume-60-kaps/specifikace/#section ) ? Myslíte, že by mohl být účinný a podpořit tvorbu a kvalitu ejakulátu? Případně, znáte nebo doporučil byste vy něco jiného ? Děkuji.
Káča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K podobným stravovým doplňkům jsem poměrně skeptický
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Chci se zeptat vkolika letech se da brat antikopce dekuji za otpoved
Martin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li na mysli běžnou ženskou hormonální antikoncepci, není pro užívání žádný pevně daný dolní věkový limit. Většinou se ale nasazuje až v době, kdy má dívka pravidelný menstruační cyklus. Dřívější nasazení je ale také možné z léčebných důvodů.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , chci se zeptat jsem v 19 týdnu těhotenství ,chci se zeptat mohu jíst v těhotenství vše ? i kupované pomazanky třeba vajičková , syrová ? nebo jsou i potraviny které by mohli miminku ubižit ? nebo se bát nemusím a mohu jíst v pohodě vše na co mám chut ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jezte vše s výjimkou tepelně neupraveného masa a sýrů vyrobených z nepasterizovaného mléka
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, je mi 25 let, nacházím se v 6. měsíci těhotenství a už druhý den pociťuji změnu na pravém prsníku. Vytvořil se mi na něm takový malý otvor, nevím jestli je to prasklá pokožka, vypadá to jako pupínek, vytéká mi přes něj žlutá tekutina.. pořád když si na to tlačím. Nepraskla mi třeba žláza v prsou? dost to bolí. Je tesně pod bradavkou v tmavém místě. Dosud jsem tohle neměla. Ďěkuju
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o přípravu na sekreci mléka. Nebo třeba jen o drobný kožní defekt. Na dálku nelze posoudit, o co se jedná. Prs zbytečně nedrážděte a upozorněte na tento problém při kontrole v poradně. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den. Chci se zeptat,je v současnosti možné,aby se z darovaného neoplodněného vajíčka odstranila DNA dárkyně a nahradila DNA příjemkyně,která nemá vlastní vajíčka a zároveň děloha pozitivně reagovala na uměle dodavané hormony a teprve pak oplodnilo? Nebo je to až hudba budoucnosti.
Děkuji
Petra K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobně jako u klonování jde o hudbu budoucnosti. A i kdyby se tento postup někdy podařilo zavést do praxe, nebude úspěšnost vysoká, manipulace s vajíčky bude spojená s řadou rizik a  jistě půjde o léčbu extrémně finančně náročnou
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Moje dcera byla 2x těhotna ale pokažde se přestal plod
vivijet a ona potratila mam strach že nebude moct mit deti dekuji za odpověd
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Velmi pravděpodobně dcera děti mít bude.  Vše by měla řešit se svým gynekologem, který doporučí potřebné testy, opatření.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den
je mi 50 let a jsem v přechodu , jelikož mám hrozné návaly horka a v noci nemohu spát o náladě ani nemluvím , byla jsem u mého gynekologa a ten mi napsal FEMOSTON MINI 0,5MG , lék užívám 22den a stále mám návaly atd.... co mám dělat , poraďte
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se stav vůbec nezlepšuje, požádejte o předpis jiného přípravku, nejspíše s o něco vyšší dávkou estrogenu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, nedávno jsem se dotazovala na zjistitelnost spermií po styku v reprodukčních orgánech ženy.
Pokud budu mít tedy večer styk a druhý den ráno se dostavím na gynekologii, budou při běžné gynekologické prohlídce ultrazvukem (vaginální sondou) spermie v pochvě viditelné? I jejich stav (pohyb) ? Děkuji za doplnění.
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez stěru a jeho mikroskopického  vyhodnocení nebudou spermie viditelné
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den,
Měla jsem MS od 3.9., HA neberu asi půl roku.
Dne 8.9. se stala nehoda a prasknul nám kondom. Chtěla bych se zeptat, kdy nejdříve by bylo možné těhotenství zjistit z krve od lékaře? Na testy z moči je nejspíše brzy, ale zkoušela jsem a byly negativní.
Děkuji Vám za odpověď.
H.H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test z krve spolehlivě prokáže/vyloučí těhotenství za cca 10 dní po oplození. Pozor ale na to, že k oplození může dojít třeba až za 2-3 dny po styku.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se rozhodnout správně, zda je bezpečné pro dítě v těhotenství pokračovat či je nutná interrupce. Prodělala jsem černý kašel; brala Zinat, poté 2x Klacid 500mg a byla jsem i na RTG. Teprve včera na gynekologii mi potvrdili čeho jsem se v tuto chvíli obávala, dle měření plodu jsem v sedmém týdnu, začátek byl stanoven na 8.-12.9. Tak to odpovídá i dle poslední menstruace. Černý kašel jsem mohla dostat kolem 18.7. kdy jsem začala pokuckavat, 30.7. jsem dostala antibiotika Zinat, to ještě nikdo netušil že se jedná o černý kašel. Když antibiotika nezabrala byla jsem poslána na plicní kvůli vyloučeni této nemoci; zde jsem dne 8.9. byla na RTG a dostala jsem první Klacid 500mg. Byly udělany první krevní testy, které se měli posoudit s druhou návštěvou dne 12.9. Zde mi potvrdili, že se skutečně jedna o černý kašel a dostala jsem druhý Klacid 500mg, který doberu dnes. Jsem zoufalá a nevím co mám dělat. Na gynekologii mě poslali ke genetikovi, tam jsem objednaná až v úterý 25.9. Zde bych se zřejmě měla dozvědět nakolik je v těhotenství bezpečné pokračovat . Při četbě článků jsem se dočetla, že by měl být plod s matkou spojen až od konce 3 týdne, znamená to, že by do té doby se mohl vyvíjet bezpečně odděleně? A tím pádem jej neovlivňují léky, či nemoci matky? A mohlo by tou nemocí být poškozeno již samotné vajíčko před oplodněním?
Prosím pomozte, pokud není jistota že dítě bude v pořádku, raději podstoupím interrupci. Děkuji, budu vděčná za rady.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léky ani RTG nepoškodí vajíčko. Poškození plodu je ovšem teoreticky možné hned po jeho vzniku, tedy ihned po oplození. Na počátku ale funguje obvykle princip vše nebo nic - tedy je buď poškození tak závažné, že se vývoj plodu zastaví, nebo vývoj pokračuje s jen malým rizikem nějaké vady. Přesně ale opravdu může posoudit situaci jen genetik.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, 11.9 jsem podstoupila laparoskopii. Měla jsem srůsty na levém vejcovodu a srostlé střevo k vejocovodu. Byla mi diagnostikovaná endometrioza. Vše mi odstranili avšak nyní mi gynekolog doporučuje, pokud neplánujeme nyní dítě na rok užívat léky, které maji zastavit menstruaci. Po roce pré je vhodné léky vysadit a snažit se o díte. Je tohle vhodné, popřípadě nebudu mít po roce problémy s otěhotnením, když nebude mé tělo pravidelně menstruovat? Děkuji
Jolana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o standardní postup, který by měl zabránit opětovnému výskytu endometriózy. Z hlediska otěhotnění rok trvající blok menstruace nevadí
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den, 1.9. jsem měla nechráněný pohlavní styk a druhý den jsem zjistila, že jsem si toho 1.9. nevzala pilulku antikoncepce v 2. řadě. Stihla jsem ji vzít ale za 11,5 hod. od obvyklé doby. Týden na to se mi stalo úplně to samé s tím rozdílem, že jsem si ji nestihla vzít do 12 hodin od obvyklé doby a opět byl nechráněný pohlavní styk (tedy 8.9.) ale to již byla 3. řada a po té se mi má dostavit mestruace. Dle příbalového letáku jsem tedy nastoupila na dlouhý cyklus a hned po dobrání plata jsem začala brát nové. V první řadě toho nového plata jsem opět zapomněla pilulku, ale od vynechání té druhé pilulky již nebyl pohlavní styk. Po jak dlouhé době si mohu udělat těhotenský test, abych zjistila zda jsem v jednom z těch dvou případů neotěhotněla? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test by měl spolehlivě odhalit těhotenství po 2 týdnech od styku. Otěhotnění z poslední chyby je velmi nepravděpodobné. Takže test doporučuji 22.9.
MUDr. Jan Šulc
krvácení po styku
Dobrý den pane doktore, moje otázka zní takto mám 4 roky nitroděložní tělísko (Danu) dva, menstruace se mi zpozdila už o 14 dní můj problém je takový že s přítelem když máme sex tak je bolestivý což předtím nebyl a začnu dost krvácet stalo se mi to tři krát za sebou je to čistá červená krev krvaceni do půl hodiny skončí a pak ani kapka krve. Můžu být těhotná? Děkuji za odpověď
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství nelze vyloučit - více řekne test z moče nebo návštěva gynekologa.
Krvácení a bolesti při a po styku mají ale pravděpodobně jinou příčinu. Může jít o zánět, o změnu uložení tělíska nebo třeba o nález na děložním čípku. Určitě je vhodné, aby to posoudil lékař.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer chcela by som sa opýtať momentálne som asi v 8.tt a minulý týždeň som si zbadala keď som bola na WC trocha krvi. Bola som u genekologa povedal ze je to v poriadku a nasadil mi 2x denne duphaston potom som poobede ešte krvacala možno aj z toho vyšetrenia ale aj teraz mam stále taky hnedý výtok. Nie je toho zas tak veľa ale je a občas ma pobolieva v podbrusi. Na poradňu mam ísť až 2.10. myslíte si že je to normálne? Je možné že som mohla aj potraty a nevedieť o tom? Ďakujem za odpoveď.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení, byť slabé, není v těhotenství normální. Je to vždy signál ohrožení těhotenství. Nemusí jít o významné ohrožení, ale není to jisté.  
Pokud byste potratila, všimla byste si toho. Krvácení by bylo silné stejně jako bolesti. Nicméně nelze stále vyloučit, že dojde k tzv. zamlklému potratu, tedy zástavě vývoje plodu. Když lékař potvrdil, že bylo vše v pořádku, je to nepravděpodobné, ale není to ani zcela vyloučené. Více řekne další UZ vyšetření. 
Pokračuje-li krvácení, je určitě na místě, abyste omezila fyzickou i sexuální aktivitu a dále užívala Duphaston.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, 37+1 odhad vahy 3700g dnes 38+5 a odhad 4000g,poloha plodu ok PPhl I, CS 3 ,placenta PS nezasahuje, hrdlo polotuhe 2cm, pro prstprostupne, ja 158cm, mym gynekologem poslani zitra do nemocnice na prijem a domluvit vyvolani porodu -jaky je dle vas co nejsetrnejsi a nejlepsi postup s co nejmene riziky ? 1 dite ( 3 roky zpet) 7 dni pred TP vyvolavany , por. vaha 3740g hypotonie,velka krevni ztrata, 2 x ery, 2 RCV-I chtela bych udelat maximum, aby se situace neopakovala,dekuju
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych  nejspíše ještě nějaký den vyčkal. Indukci bych plánoval asi až v termínu. Rozhodnout musí ale lékaři v porodnici na základě aktuálního nálezu. Věřte, že pro Vás i pro dítě zvolí ten nejlepší postup
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně prvotrimestrálu a následného utz. Včera jsem si k tomu něco hledala na internetu a jediné, co mi tak přišlo pravděpodobné, je to, že by to mohlo signalizovat rozštěp patra nebo rtu. Co myslíte? Nedalo mi to a volala jsem si dnes sestřičce a ta říkala, že je pan doktor pečlivý, pokud je něco trošku mimo normu, tak to chce radši vidět znovu, ale že se určitě nejedná o nic vážného. Ptala jsem se přímo i na ten rozštěp a to mi vyvrátila, že nemusím mít obavy. Tak snad bude vše v pořádku :-)
Dina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bohužel nemám, co bych ke své předchozí odpovědi dodal. Nevidím-li přímo nález ...
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,
s manželom plánujeme tehotenstvo, mám 40 rokov. Chcem sa spýtať, či vzhľadom na môj vek, by som mala prejisť pred otehotnením nejakými vyšetreniami, resp. sa nejak pripraviť (napr. vitamíny). Tiež ma zaujíma - bývame na dedine a máme 2 mačky, či je možné ešte pred tehotenstvom urobiť nejaké vyšetrenie, či nemám toxoplazmózu. Ďakujem.
Da
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jste-li zdráva, žádná speciální vyšetření nejsou třeba. Některý multivitamin s kyselinou listovou je určitě vhodné užívat.  Testy na toxoplasmosu Vám může provést Váš praktický lékař nebo gynekolog. Nelze vyloučit, že je budete muset uhradit.
Ve 40 letech je možné, že již otěhotnění nebude snadné. Pokud se Vám záhy "nezadaří", doporučil bych péči některého pracoviště specializovaného na problémy s plodností
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, nemáte náhodou informaci o dostupnosti clostilbegytu zpátky na trhu v ČR? Příp. čím se dá nahradit při minim. stimulaci. děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak to bude s dostupností Clostilegytu, nevím. Nahradit se dá např. Tamoxifenem nebo nejlépe  gonadotropními hormony
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den, s přítelem jsme se pokoušeli o miminko. Jsem hrozně nedočkavá a test jsem si zkusil ani ne po dvou týdnech. Z prvu se jevil jako negativní, ale cca po 5-ti minutách se slabě objevila druhá čárka. Jaká je pravděpodobnost těhotenství?
Tes
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na typu testu. Vždy je třeba hodnotit přesně dle návodu. Někdy podobný výsledek opravdu signalizuje počínající graviditu, jindy nemá význam. Doporučuji test opakovat za několik dní
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná v 19 týdnu a včera jsem šla ze schodu a podjeli mi nohy ale naštestí jsem nespadla stačila jsem se chytnout horního zaabradli sjela jen o jeden schod dolu ale držela jsem takže jsem zustala na nohou nemohlo to nějak ubližit miminku ?třeba to menši škubnutí jak jsem se držela a sjela o jeden schod ?
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mého názoru nebyl plod nijak ohrožen
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám dotaz ohledně špinění. Minulý měsíc jsem kvůli dovolené přerušila užívání HA(Minisiston) po 14 dnech braní, Ms se dostavila a já po 7 denní pauze začala brát nanovo, avšak tento měsíc cca po 14 tabletkách jsem začala mírně špinit (krev ve výtoku) ikdyž přášky mám brát ještě 6 dní. Pracuji v kavárně 12 hodin na nohách, někdy i stresuji, nebo tahám težké věci, které sem tahala zrovna ty 3 dny. Jsem 2 roky po laparoskopii endometriální cysty na vaječníku. Jsem sem bez obtíží, ultrazvuk v pořádku, ale toto mě vyděsilo. Beru vitamin B, E, pupalku dvouletou, ostropesřec jako prevenci. Chtěla bych se zeptat, zda sem si mohla tím manévrem rozhodit hormony. Plánuji ted brát další platíčko bez vynechané 7 denní pauzi. Děkuji za Vaší odpověď.
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné zkrácení užívání  opravdu může cyklus "rozhodit". Příliš nyní nedoporučuji vynechání pauzy - stav by se mohl ještě zhoršit. Doporučuji tedy užívat ještě 2-3 dny a pak udělat pauzu. S dalším začátkem platíčka bych očekával, že bude vše v pořádku
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, dnes jsem byla na prvotrimestralnim screeningu. Vse v poradku, riziko postizeni minimalni. Jsem ve 13tt+0 dle utz. Jedine, co me trochu zarazilo bylo to, ze si me pan doktor pozval na kontrolu v 16.tydnu, kvuli zkontrolovani profilu, celisti. V navalu informaci jsem se nezeptala, co by to mohlo znamenat. Poradite mi? Osobne si myslim, ze je pan doktor hodne peclivy, ale samozrejme chapu, ze jiste riziko existuje. Jen momentalne nevim, ceho presne. Dekuji
Dina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bohužel na dálku neporadím. Aniž nález vidím, je těžké odhadnout, co přesně chce Váš lékař zkontrolovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, nyní bych měla být ve 4-5tt a v sobotu mě gynekolog vystrašil s tím, že na UTZ vidí zvětšený žloutkový váček. Říkal, že to nemusí nic znamenat, ale že se může plod také přestat vyvíjet, že je ještě moc brzy to určit. Ale spíš pořád mluvil o tom, jako by mě připravoval na tu horší variantu. Docela mě tím vyděsil. Nemám zatím žádné známky krvácení, špinění nebo bolesti v podbřišku. Vše je zatím stejné jako do teď. Na další kontrolu jdu v pátek a tam se prý uvidí. Nevíte, jak moc se mám bát nebo jaké je riziko, že by to mohlo být např. zamlklé těhotenství? Děkuji moc. Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Atypický vzhled žloutkového váčku opravdu může signalizovat nesprávný vývoj těhotenství.  Často se ale podezření nepotvrdí. Záleží na tom, jak je váček velký, jaký má obrys, atd. Aniž nález vidím, není dost dobře možné rizika posoudit.
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
dobrý den, provozovali jsme s pritelkyni chraneny pohlavni styk, po ejakulaci jsem jeste asi pul minuty prirazel, kondom drzel pevne, je mozne ze sperma vyteklo spodem kondomu a mohla by byt pritelkyne tehotna?
problem
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je sice nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené. Kondom totiž obecně není příliš spolehlivou antikoncepcí. 
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, s partnerem se několik měsíců pokoušíme o miminko. Před lety už jsem rodila a v poslední době nejsem při styku tak vlhká, jak bych měla být Což by ale snad na otěhotnění vliv mít nemělo. Pořídila jsem navíc Conceive Plus gel, který by měl spermie navíc vyživovat. Co mě ale zaráží, že po styku ze mě nevytéká sperma. Kdysi se stejným partnerem ze mě vytékalo velké množství a otěhotněla jsem hned. Partner byl na spermiogramu a je na tom průměrně. Nekouří, nepije, nemá nadváhu. Chápu, že objem ejakulátu bude po několika letech již nižší (není již nejmladší), ale dle testů je v pořádku, pokud praktikujeme jinou metodu, přijde mi ho relativně dost, ale po styku jsem jen malinko mokrá. Čím to může být? Těžko se do mě vstřebá.. Lze nějak jeho objem zvýšit? Objednala jsem nyní na zkoušku Folandrol. Děkuji za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Buď je množství ejakulátu reálně nižší nebo jeho větší část zůstává v pochvě - po porodu je může být pochva méně elastická a ejakulát může zůstat například v zadní poševní klenbě. Důležité ale je, že množství ejekulátu není při snaze o početí podstatné. Je-li spermiogram normální, není třeba u muže žádná léčba.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore, ve 3. týdnu braní HA jsem brala antibiotika. Četla jsem tu, že HA nemusela úplně účinkovat. Teď po 21. tabletě (včera) budu mít 7 denní pauzu (do pondělí), kdy budu pokračovat dalším platíčkem. Až začnu tu první tabletku z nového blistru, budu už plně chráněná? Nebo je lepší pokračovat druhým blistrem, pro lepší ochranu?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lepší je podle mne pokračovat až po pauze. Pokud jste již antibiotika dobrala, měla by po pouze ochrana fungovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, som v 9tt a HCG mi kleslo za 4dni o 2000. mala som 9360 a potom kleslo na 7000 za 4dni.
Mam sa pripravit na to najhorsie?
Ďakujem
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sledování hladiny HCG má dle mých zkušeností spíše jen omezený význam. Klíčovým je UZ nález. Nevidím-li jej, je těžké odhadnout závažnost situace
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den,
poměrně často mě píchá na pravé straně v oblasti vaječníku. Ovuluji jen z levého vaječníku (dle UTZ).
Bolesti jsou občasné, v době ovulace cítím silně oba vaječníky, bolest vystřeluje i ke konečníku - ovulaci tak bezpečně poznám (i dle OVU testů probíhá). Na UTZ lékařka - gynekologie neviděla nic neobvyklého. Zajímá mě, co by mohla být příčina bolesti u pravého vaječníku. Trvá již dlouho, ale zhoršuje se. Před několika lety jsem měla menší liposukci břicha (ne kvuli nádváze, ale kvuli mírně povolené kůži po porodu a striím) a myslím, že to začalo již v té době. (Samotného zákroku lituji, protože mi spíš vzhledově ublížil- nerovnosti.) Nebo by se mohlo jednat o menší břišní kýlu ? Ale vzhledem k tomu, že pravý vaječník neovuluje, připisuji to jemu. Jak se lze bolestí zbavit a zjistit důvod ? Když na UTZ nikdo nic nevidí...Jsou sice jen občas během dne, ale není to moc příjemné, a předpokládám, že by být neměly. Děkuji.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada - z oblasti gynekologické - například endometrióza, srůsty -  i mimo ni - chornický zánět slepého střeva, chybné hojen po liposukci, potíže od páteře, aj.
Upřesnit ,o co se jedná, lze nejspíše jen laparoskopií
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
existuje nějaké metoda, např. 3D ultrazvuk, kterou by šlo zjistit, kde se po styku nacházejí spermie a zda jsou živé? Dočetla, že někomu lékařka po styku zjistila, že všechny spermie dotyčná "zabila", resp. její imunitní systém.A u kamarádky zase gynekoložka poznala, že měla pohlavní styk, ačkoliv se poté umyla. Tedy jsou nějak spermie po styku viditelné či zjistitelné? Je to poměrně důležité, protože pak by se dalo v období ovulace odhalit, zda se správně spermie dostaly do vejcovodu. Pokud by tam nebyly, byl by zřejmě problém buď se zvýšenou imunitou ženy nebo s kvalitou spermii. Pokud ano, a k těhotentsví by nedošlo, pak by byl problém s vajíčkem či uhnízděním embrya. Spermiogram se zdá v normě, ale kvalitu vajíčka lze zjistit jen při vývoji embrya laboratorně, předpokládám, že jiné ověření není. Tedy byl by to dobrý ukazatel. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přítomnost a stav spermií se dá snadno zjistit v pochvě a ještě v hlenu děložního čípku. Dále již průnik ani životaschopnost spermií nelze neinvazivně sledovat.  Šlo by prokázat přítomnost spermií ve vejcovodu ale pouze při laparoskopii.
Jsou-li četné dobře pohyblivé spermie v děložním hlenu a jsou-li vejcovody průchodné, je vysoce pravděpodobné, že kvalitní spermie jsou i ve vejcovodu.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den.
Pritel si preje, abych otehotnela tak, ze vystrikne sperma do bot na podpatku a ja v nich budu stat deset minut a pak se nabere sperma strikackou a da se do me. Je to prosim realne na otehotneni? Tim, ze v tom budu stat, nerozslapu spermie nebo neposkodim? Jaka je prosim sance na otehotneni? Vtip to neni. Dekuji. Hanka
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S podobným postupem jsem se ještě nesetkal. Spermie nejspíše nějak dramaticky nepoškodíte a otěhotnění asi bude možné, ale celé mi to přijde "poněkud ujeté". Pozor ale na to, aby spermie byly vstříkunté jen do pochvy - nikoli až do dělohy. V tom případě by hrozily vážné komplikace.
MUDr. Jan Šulc
očkování proti rakovině čípku
Dobrý den , je mi 13 let a moje matka mě chce očkovat proti rakovině děložního čípku . Chci se zeptat k čemu takové očkování je a zda se mohou vyskytnout nějaké komplikace . Předem děkuji .
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Toto očkování, jak praví jeho název, chrání před vznikem rakoviny děložního čípku. Většina moderních očkovacích látek navíc chrání před nákazou genitálními bradavicemi.
Komplikace jsou velmi vzácné
MUD. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se se zeptat jsem v 18 týdnu těhotenství a včera jak jsem ležela mě na právě straně jako by neco šimralo tak jsem tam dala ruku a citila jsem jako by takový kopanec myslíte že by to mohl být první pohyb miminka ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, mohlo jít o první pohyb, který jste cítila
MUD. Jan Šulc
těhotenský test
Dobry den,10.8. Jsen mela posledni menzes .tet to je 5 dni co se menstruace nedostavila.je mozne ze jsen tehotna? Citi m se unavena .kdy Si muzu udelat test.dekuji
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství nelze vyloučit. Test si můžete udělat již nyní.
MUDr. Jan Šulc
různé
Zdravim pane doktore, boleli, palili a svedeli me prsa, krome teda inych priznaku, byla mi zjistena extremni hypotyreoza, mohli byt potize s prsama tehle priciny, take byl zaznamenam silne zysený luteinizacny hormon, moze to nejak ovplyvnit cyklus, mam pocit, ze ovuluju kazdy mesic, mam dokonca silnou bolest, menstruace take prisla nacas. Dekuji mockrát za odpoved.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotná hypotyreóza nemívá zásadnější vliv na prsy. Často ale bývá spojená s vyšší hladinou prolaktinu, který podobný efekt na prsy má.
Pokud jde o LH, je důležité, který den cyklu byla hladina měřena. Uprostřed cyklu je vyšší hladina známkou blížící se ovulace. Šlo-li o odběr mezi 2 .a 5. dnem, může být vysoká hladina LH známkou PCO syndromu a může  být  i příčinou problémů s ovulací.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
minulý týden mi vyšel pozitivní těhotenský test. Celý tento týden mě teď trápí průjem a chci se zeptat, zda-li to může souviset s těhotenstvím či nikoliv? Může to nějak ohrozit vývoj? Taktéž v minulém týdnu jsem cítila bolest v podbřišku. V tomto týdnu však mám křeče pouze v žaludku a slabě cítím bradavky. Je takový to stav pořádku?
Lea Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to běžný průběh počátku těhotenství. Plodu nejspíše nic nehrozí, ale jisté to není.Záleží na příčině průjmu. Některé infekce by mohly i představovat určité riziko. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa a i praktického lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem v 18 týdnu a zatím necitím pohyby, jsem poprve těhotná chci se zeptat kdy ucitím pohyby? a jak do te doby zjistim že je miminko v pořádku ? a kdyby nebylo jak to poznám ? citím se moc dobře akorad mám vždy strach až jk jdu k doktorce a vá´ím že je vše v pořádku tak jsem v pohodě
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žena, která je těhotná poprvé, začíná obvykle pohyby cítit mezi 20. a 22. týdnem. Bez UZ vyšetření nelze spolehlivě prokázat, že je vše v pořádku. A naopak nelze ani odhalit nějaký problém. Jednou z možností je koupit si nebo půjčit přístroj k domácímu sledování ozev plodu - např. přístroj Angelsounds.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dělala jsem si pět obyčejných těhu testu na všech byl dost viditelný duch pak jsem si udělala dva digitální a byl opět pozitivní 1-2tydny zašla jsem si tedy na krev a doktor říkal ze tam je hgc v krvi 0 ??tak já nechápu proč všecky sou pozitivní ??je nějaká naděje ze těhotná jsem? - otázka upravena poradcem
Rouwen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud vyloučíme chybu, která je u testu z krve poměrně nepravděpodobná, těhotná nejste. Není možné, aby HCG bylo přítomno v moči a v krvi ne. 
Možným vysvětlením je tzv. časná těhotenská ztráta. V tom případě by ale již neměly být pozitivní ani další testy z moče. Budou-li i dále pozitivní, je třeba test z krve zopakovat - v některé variantě testů by v tom případě byla chyba.
MUDr. Jan Šulc
kojení
Dobrý den,
slyšela jsem, že v době šestinedělí se nedoporučuje žádná fyzická aktivita, a pouze klidový režim tzn. polehávat, nestát u plotny několik hodin. Je toto pravda či je možné běžný denní režim s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě je možný běžný denní režim. Je vhodné i cvičení a postupné zvyšování fyzické aktivity
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 41 let a čekám své první dítě. nyní jsem ve 39 tt+3. Lékař mi nedoporučil přenášet. termín porodu mám za 4 dny. Jaké jsou metody vyvolání porodu či je hned nutný císařský řez? Jsem z toho docela hodně nervozní. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Císařský řez určitě není hned nutný. Nejprve se zkouší indukce porodu. Je řada postupů. Obvykle se začíná tzv. Hamiltonovým manévrem, při kterém prstem odloučíme dolní pól vaku blan. Dále se užívají léky podporující "zrání" děložního čípku a nástup děložní činnosti - prostaglandiny, oxytocin. Porodnice mívají vypracovaný standardní postupy - určitě Vám vysvětlí konkrétní plán.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Dienille a mám dotaz ohledně časového posunu při dlouhé cestě. Budu přelétat z Havaje do Japonska, což znamená +19 hodin posun. Antikoncepci normálně užívám v devět hodin večer a protože v Asii strávím delší dobu, ráda bych i tam antikoncepci brala ve stejnou dobu. Problém je, že 23.9. v neděli si vezmu tabletku jako normálně v devět večer a 24.9. v pondělí odlétám dopoledne z Havaje a do Japonska přilétám 25.9. v úterý odpoledne, tudíž bych si pondělní tabletku brala v úterý ( pondělí ve 21:00 hodin na Havaji = úterý v 16:00 hodin v Japonsku ). Je možné braní tabletek posunout tak, abych podle platíčka brala správnou tabletku ve správný den? Děkuji za Vaši odpověď.
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Časový posun je možné řešit posunem v užívání tabletek -ale jen o několik hodin denně (doporučuji max 4 hod/den). Nějaký čas to tedy nemusí  nutně souhlasit s popisem na platíčku
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem v 18 tydnu tehotenství asi dva tydny zpatky jsem měla kvasinky ,které jsem lečila ale zase mám slaběí vytok, k doktorce jdu až 26.9 takže by prášky brala až pak, pokud by to byli kvasinky nemuzou ublizit miminku ? když by lečba začla až 26.9? nemužou kvasinky ohrozit mimnko ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pomnožení kvasinek v pochvě nepředstavuje pro plod žádné velké riziko
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
necelý rok se snažíme o miminko. Partner na hranici normy, já hormonální profil ok, AMH také (přes 2 mg/ml). Již jedno starší dítko máme. Ovulace probíhá (jednostranně). Měla jsem Clostyl, pak Duphaston, 1x IUI. Poté jsem dostala Utrogestan, ale hrozně jsem se (po něm?) zavodnila. Nyní už ho dva měsíce neberu, ale situace je stejná. mám zavodněné, nafouklé břicho celých 28 dnů až do MS. Neustále čůrám (cca 10x - 12 za den kolem 250-300 ml. Vypiju cca 1 - 1,5 l jako obvykle. Bez bolestí, světlá moč. Před MS a při MS ze mě teče i voda. TT byl minulý i předminulý měsíc negativní. Léky - jen Euthyrox 50 mg 1x denně na mírně sníženou fci štítné žlázy a vitamíny, minerály - Nosifol sáčky. Nevíte, co s tím ?
Děkuji.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Nafouklé břicho může mít řadu příčin - v oblasti gynekologické (např. cysta, což je poměrně častá komplikace užití Clostilbygtu) i mimo ni. Souvislost s užitím Utrogestanu je po více než Bez vyšetření na dálku nejde posoudit, o co se jedná. měsících nepravděpodobná. 
Řadu příčin může mít i časté močení - např. infekce močových cest. Není ale dlouhodobě dost dobře možné, abyste vymočila cca 3 litry (10-12x250-300ml) a vypila jen 1,5 litru. Myslím, že je ale i tak vhodné vyšetření u praktického lékaře, případně na endokrinologii.
Nepodaří-li se Vám otěhotnět během několika nejbližších  měsíců, je podle mne vhodná péče pracoviště, které se na problematiku neplodnosti specializuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat, test mi vyšel pozitivní, byla jsem u lekaře a ten něco našel na ultrazvuku, má to 4 Mm a říkal, že mám dojít za 14 dní ...Muže se to ztratit ?
Kateřina Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše lékař viděl v děloze tzv. gestační váček. Nález se určitě bude měnit - buď se váček zvětší a bude v něm případně vidět i plod nebo se  může i vstřebat = časná těhotenská ztráta.
MUDr. Jan Šulc
prevence
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, už vyše roka mám zlú cytologiu cin I a hpv 16 pozitív. Minulý rok som bola na biopsii, povedali mi , že som v poriadku, že p. gynekologička ma má sledovať opakovanou cytológiou. V máji som bola na cytológii, ktorá mi opäť vyšla tak ako vždy. Poslala ma na konizáciu krčka. Išla som k druhému p. doktorovi, ten mi povedal, že som úplne v poriadku, že nemám ísť na žiadnu operáciu. Čo si o tom mýslite vy? Ďakujem za odpoved
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Doporučil bych konzultaci u lékaře, který se specializuje na patologie děložního čípku (obvykle v tzv. COPu = centrum onkologické prevence). Řídil bych se jeho doporučením
MUDr. Jan Šulc