Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den, mam teoretickou otazku - pokud bychom s partnerem zacali pracovat na miminku (cca vim, kdy ovuluji) a v ten samy tyden bych se jeden den hodne opila (pivo, panaky), mohlo by to ohrozit pripadne vznikle tehotenstvi? Rekneme, ze bychom v sobotu meli sex (zadarilo by se) a v po bych sla na party, vadilo by to nebo je to v teto fazi jeste "v klidu"? Dekuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se žena snaží o početí, v druhé polovině cyklu by se raději měla vyhnout většímu množství alkoholu. Rizika sice nejsou velká, ale nejsou nulová
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
poslední menstruaci jsem měla od 20. do 25. ledna, tento měsíc se menstruace nedostavila, ale bolí mě prsa a občas v podbřišku, tyto bolesti mám obvykle před menstruací a bolest v podbřišku i během menstruace, ale nyní se menstruace nedostavila. Lékařka mi předepisuje Proveru, ale já jsem vyzkoušela přírodní kapky Gynex, které mi zabraly nyní jsem je zkusila vynechat a menstruace se nedostavila. Chtěla bych se zeptat jestli mám ještě počkat jestli se menstruace dostaví nebo ne?
Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud přichází do úvahy těhotenství, doporučuji test. Bude-li negativní nebo je-li gravidita vyloučená, menstruace velmi pravděpodobně ještě přijde. Opoždění o několik dní není nic výjimečného. Klidně ještě, nebudete-li mít nějaké výrazné potíže, týden až 10 dní vyčkejte
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
mám dotaz ke zkušenostem s branim Duphastonu.
Mám ho druhý měsíc od 17. dne cyklu.
Ovulace by měla být mezi 12. a 14. dnem cyklu, nasvědčoval tomu i UTZ, ale testy mi ji vůbec neukazuji (resp.slabě). Tak jen doufám, že byla.
Protože dle všeho ji Duphaston blokuje.
Minulý měsíc i nyní mě pár hodin po tom, co jsem si vzala první tabletku Duphastonu, rozbolelo břicho (17.DC). Je to kolem vaječníků, možná střeva, vystřeluje bolest až ke konečníku.
Minule to přešlo cca do týdne(23DC). Mám to na 10 dnů. 4. den po dobrani Duphastonu (30. DC) jsem dostala MS.
Stává se mít takové křeče břicha?
Duphaston beru kvůli otěhotneni.
Ale nevím, zda by nebyl vhodnější jiný prostředek na srovnani MS a případné udržení plodu. Větry zatim nemám (minule se objevily). Ale ty bolesti jsou dost silné.
Děkuji.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nezdá se mi pravděpodobné, že by Duphaston mohl způsobit podobné bolesti. Takové potíže nejsou rčitě typické.
Opravdu klíčové je, zda ovulujete. Duphaston nemusí ovulaci blokovat, ale předčasné nasazení může bránit uhnízdění zárodku, uzavře se tzv. implantační okno.
Takže doporučuji ovulaci bedlivě hlídat. Nejsou-li jednoznačné ovulační testy, je vhodné opakované UZ vyšetření, tzv. UZ folikulometrie.
Nebude-li ovulace, je vhodné přidat Clostilbegyt 1 tbl např. 5.-9.den cyklu.
Místo Duphastonu lze zkusit Utrogestan. I tento lék doporučuji nasadit až po ovulaci a užívat do  menses nebo do pozitivního gravitestu - v tom případě nevysazovat
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 19 let a byly mi nalezeny celkem tři útvary(7,3 a 1,5cm). Minimálně u jednoho se jedná, dle slov lékařů, o myom (konkrétně na děloze). Zbylé dva budou spíše cysty - asi na vaječníku. Před operací jdu ještě na magnetickou rezonanci. Operace bude v celkové anestézii. Chtěla bych se zeptat, jestli v případě myomu na děloze je nutné odstranění dělohy a jestli se v případě odstranění jednoho vaječníku "něco změní" - ať už co se týče plodnosti či něčeho jiného. Jak dlouho je nutné zůstat po propuštění z nemocnice doma? V dubnu a květnu totiž maturuji a operace bude zhruba v polovině března. Děkuji :) - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U mladé ženy se vždy operatér snaží odstranit pouze myom a dělohu zachovat.
Pokud by bylo třeba odstranit vaječník, druhý plně převezme jeho funkci a nic se nezmění - aktuálně ani v budoucnosti
Pobyt doma záleží na náročnosti operace. Obvykle to bývají 2-4 týdny.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se ještě zeptat kdy po te interupci se mužeme zase snažit o miminko ? doktor řikal po 3 měsících a v nemocnici mi řekli že když otěhotním po dvou měsících tak to nevadí je to tak ? děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuj vynechat šestinedělí a ještě jeden měsíc
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
-Dobry vecer, chcela by som sa spytat na moj problem...mam 30 rokov, este som nerodila, ani nebrala antikoncepciu, moj cyklus bol doteraz 29-35 dni, dnes je už 41 dni a nedostala som menzes...tehotna nie som, test negativny...zaciatkom tohto mesiaca som zacala brat morske riasy kelp (prirodny zdroj jodu), basico na odkyslenie organizmu a tabletky MSA (JUST) - cinske huby (shitake,...) na imunitu a boj proti HPV, nakolko mi minuly rok zistili zmeny na krcku maternice a HPV...chcem sa spytat, ci mi mohli cyklus ovplyvnit alebo dokonca vynechat tieto vsetky tabletky???dakujem za odpoved...
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těžko říct. Hlavním problémem podobných doplňků stravy je, že nejsou příliš sledované potenciální nepříznivé vedlejší účinky. Občas se ale podobná nepravidelnost cyklu objeví i u žen, které tyto přípravky vůbec neužívají.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, užívam HAK Softinelle už 3 roky je možné, že po vysadení HAK môžem pribrať? Ďakujem za odpoveď
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné. Některá žena po vysazení zhubne, jiná přibere. Většinou ale k žádné výrazné změně hmotnosti nedojde
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat a přijít na to, proč jsem krvácela v 8 tt., neboť mám pořád strach, že by se to mohlo opakovat. V 7 tt jsem byla na kontrole a vše bylo naprosto pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl být problém. Je pravda, že ten den, kdy jsem v poledne začala krvácet mi bylo zima, a cítila jsem se " jako by na mě něco šlo" .Na puse se mi objevil opar. Žádné další příznaky jsem neměla, žádné bolesti břicha. Poté jsem šla na toaletu a zjistila jsem, že krvácím. Jakmile jsem to zjistila navštívila jsem lékaře a ihned jsem šla domů ležet. Velmi rychle vše ustalo. Večer jsem již vůbec nekrvácela. Je možné, že vznik oparu či počátek infekčního onemocnění mohlo způsobit krvácení neboť žádné jiné vysvětlení nemám. Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Celkové oslabení organismu mohlo být opravdu příčinou. Jisté to ale není. Velmi často důvod neodhalíme
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

začala jsem používat HA a moje první menstruace se klasického krvavého výtoku změnila v velmi zvláštní tmavě hnědý až černý výtok. Je i takový lepkavý, mnohem jiná konzistence než klasická menstruace. Je to normální? Děkuji.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení i změna vzhledu menstruační krve je častým jevem
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem po interupci která byla 11.12.2017 , chci se zeptat kdy mužu mít pohlavní styk, a vadí že bez kondomu ?přitel si dává pozor , byla jsem už na kontrole bylo vše v pořádku , už jsem měla i první ms která byla 5.2. 2018 děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po první menstruaci můžete mít styk, i bez kondomu. Ovšem doporučuji zamyslet se nad spolehlivější antikoncepcí. Opakovaná interupce vede často k následným problémům s plodností
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, prosim o radu. Som v 25 TT po umelom oplodneni a z kultivacie vysiel Streptokok agalactiae. Lekarka mi predpisala Dalacin V2% vaginalny krem na 7 dni. Prosim je Dalacin v 25 TT bezpecny? Mozem po douzivani Dalacinu vkladat Gynoflor na obnovu flory? Som po umelom oplodneni, tak na vsetko davam velky pozor. Dakujem velmi pekne za odpoved
Miriama
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dalacin krém je možné v těhotenství užít, je-li pro to vážný důvod. 
Spíše než Gynoflor bych doporučil Fermalac vaginalis - ten neobsahuje estriol
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat, gynekoložka mi předepsala POLYGYNAX kvůli výtoku na 6 dní. Můžu v této době přes den mít normálně pohlavní sex? V příbalovém letáku se o sexu nezmiňují. Děkuji za radu a hezký den
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pohlavní styk je možný s kondomem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pane doktore a je pravda, co ted bylo v Ordinaci v ruzove zahrade, ze jsou testy na otcovstvi i z krve? Plus i na genetiku? Jak se jmenuji a odkdy je mozne je pouzit. Dekujj!
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Z krve matky lze provést některé genetické testy, například odhad rizika Downova syndromu. Odběry se obvykle provádí na přelomu prvního a druhého trimestru. Spektrum toho, co lze zjistit, se stále rozšiřuje. Nevím, zda by v současnosti bylo možné provést touto cestou test na otcovství. Cena takového testu by ale byla velmi vysoká, v řádu desetitisíců Kč a zcela jistě by  nešlo na základě výsledku tohoto testu přerušit těhotenství
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pane doktore, je mozne zjistit otcovstvi z nejakeho odberu plodove vody? Nebo tak nejak, injekci do bricha? A do nebo od jakeho tydne? A sel by pak jeste potrat??
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Teoreticky by otcovství z plodové vody nejspíše stanovit šlo. Není to ale povolené. A ani by pak nebylo možné těhotenství ukončit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 45 let a mám 3 myomy, největší z nich má kolem 7 cm. Gynekologem mi byla doporučena operace s odstraněním dělohy klasickou cestou, nikoliv laparoskopicky. Chtěla bych se zeptat jaká je doba pobytu v nemocnici a jaká je doba rekonvalescence doma, tedy jak dlouho budu asi v pracovní neschopnosti. Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při nekomplikovaném průběhu je pobyt v nemocnici týden i méně, rekonvalescence doma obvykle trvá 6 týdnů
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
pane doktore chci se zeptat zda může potratová pilulka způsobit problémy s cyklem, je to přeci jen velký zásah do těla
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotné těhotenství je daleko větší hormonální zásah.  V tomto směru farmakologická interupce nepřináší komplikace.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den mám několik otázek. Mám stálého partnera, prvního a oba jsme byli panicove. Jsme spolu už 6 let a nikdy jsme si nebyli nevěrní. Problém je, že občas mívám problémy, svědění, pálení, výtok, občas fakt smrdí - po pohlavním styku. Občas to samo odezní, občas si kupují idelyn tablety a pak je to zase na chvíli dobře, ale vrací se to. Čím to může být? Gynekolozka mi vždy jen předepsala prášky, pomohli ale pořád se to vracelo a já tam litala pořád a furt dávala to same. Už to s ni ani neřeším a kupují si ten idelyn.Lubrikant pouzivam neparfemovaný a myji se pouze vodou, co to jde chodím a spím naostro a prádlo si vybírám bavlněné. Dávám si pozor při utírání na WC a zkoušela jsem i vyměnit tampony za vložky a nic. Hodnekrat mi na chvíli pomůže i menstruace. Neberu antikoncepci - když jsem ji brala měla jsem to neustále, teď je to mnohem lepší. A to vše i bez ejakulace do pochvy. Dekuji
Emilia Wondrgolovová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné potíže může způsobovat pomnožení anaerobních bakterií. Pokud se v tom případě dostane sperma do pochvy, změní se pH a objeví se  zápach. 
Nejlepší je postupovat dle kultivačního nálezu. A někdy je vhodné léčit i partnera.
MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den,je mi 36 let,děti ještě nemám ,nemůžu otěhotnět ,do teď mi říkali doktoři ze mám všechno v pořádku ,ovulace prochází v pořádku,menstruační cyklus pravidelní .V 2011 byla jsem na vyšetření průchodnost vejcevodu který byly průchodni.Pred půl rokem objevil se polyp který byl odstraněn ,stejně jsem ne otěhotněla,teď objevily zase (d AVF,ETL polypus endometrialis 11 x 5mm),zase poslaly mne na odstranění .Prosim Vás pěkné poraďte mi ,jestli musím na odstranění polipu,jestli nezmizí Sámo ? A jestli neny riziko když jsem ještě nerodila aby my dělaly ten zákrok ??Prosim o radu co mám dělat ?Dekuji .Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
polyp
Dobrý den,je mi 36 let,děti ještě nemám ,nemůžu otěhotnět ,do teď mi říkali doktoři ze mám všechno v pořádku ,ovulace prochází v pořádku,menstruační cyklus pravidelní .V 2011 byla jsem na vyšetření průchodnost vejcevodu který byly průchodni.Pred půl rokem objevil se polyp který byl odstraněn ,stejně jsem ne otěhotněla,teď objevily zase (d AVF,ETL polypus endometrialis 11 x 5mm),zase poslaly mne na odstranění .Prosim Vás pěkné poraďte mi ,jestli musím na odstranění polipu,jestli nezmizí Sámo ? A jestli neny riziko když jsem ještě nerodila aby my dělaly ten zákrok ??Prosim o radu co mám dělat ?Dekuji .Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Polyp určitě doporučuji odstranit. Brání otěhotnění a může působit i jiné komplikace
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, nejdříve Vám děkuji za tuto poradnu, je fajn mít se kam "bez výčitek" obrátit a poradit, třeba i s maličkostí. Chtěla bych se vás zeptat na nitroděložní tělíska - nehormonální - speciálně na kuličku. Otázku antikoncepce řešíme s manželem už nějaký ten čas. Hormonální nechci - kondom by v úvahu připadal, ale to co manžel v zamilovanosti "strpěl" se mu jaksi po letech pohodlí (bez antikoncepce - snažili jsme se otěhotnět - nepovedlo se) nějak moc nechce a je to rušivý faktor a to i pro mě. Myslím, že u mě hraje roli takový ten pocit - že něco navíc v sobě mám - a ta kulička je mi i sympatická a to i přes tu cenu, tak proto se ptám, asi je to nějaká novinka, protože na internetu jsem toho moc nenašla. Jaké jsem vaše zkušenosti - zkušenosti pacientek a váš názor, Děkuji - otázka upravena poradcem
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S tímto typem tělíska nemám zkušenosti. Z dostupných informací se jeví tento nový typ tělíska zajímavě, ale není k dispozici příliš spolehlivých referencí.
Osobně spíše  doporučuji hormonálně aktivní tělíska. Je to vůbec nejspolehlivější varianta antikoncepce. Plusem také je, že většina žen u těchto tělísek nemenstruuje
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 46 let a mám 2 myomy o velikosti 6 cm a 8 cm. Chtěla bych se zeptat pokud podstoupím operaci myomů s odstraněním dělohy, zda potom z důvodu odstranění dělohy už nebudu mít nikdy menstruaci nebo by se musely odstranit i vaječníky a jedině tak bych neměla menstruaci? Pokud mi bude odstraněna pouze děloha nastane přechod dříve než je obvyklé normálně? Děkuji za vysvětlení.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bude-li odstraněna děloha, nebudete menstruovat. 
Na tom, zda budou či nebudou odstraněny vaječníky, krvácení nezáleží
Přechod odstranění dělohy neurychlí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
v 8 tt těhotenství jsem byla na masáží zad. Upozornila jsem na to maséra. Za dva dny nato jsem začala krvácet. Vše se rychle zvládlo a dále pokračuji v těhotenství. Myslíte si, že masáž mohla způsobit krvácení a počínající potrat? Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že masáž nebyla přímou příčinou hrozícího potratu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

užívám HA Lindynette 20. Jsem chráněna před početím i v 7denní pauze bez užívání, když v ní nepoužíváme žádnou další ochranu?

Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, jak snadno zjistíte z příbalového letáčku, ochrana funguje i v pauze
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den prosím vás je možné že mi vadí manželovo sperma? Pokoušíme se o miminko, ale při styku s vnitřkem pochvy mě jeho sperma uvnitř občas pálí. Ne pořád, ale občas ano. Pak se mi rozjede vytok, svědění a pálení a další styk je bolestivý a pri ejakulaci pálí tak hrozně, že mi celá oteče a je jak v ohni. Zkoušeli jsme i do úst a citim takové slabe, lehké brnění úst, jako kdyby jemný mentol nebo právě nejaka reakce. Už totiž nevíme jak dál, každá snaha pak skončí takhle... Děkuji
Weewa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sperma je výrazně zásadité. V pochvě má být kyselé prostředí. V některých případech změněné mikroflóry v pochvě může alkalizace pochvy spermatem vyvolat uvedené obtíže. Doporučuji kultivační vyšetření a případnou léčbu dle nálezu.
V případě plánování těhotenství je možné tyto obtíže obejít intrauterinní insemnací
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,

Kamaradka je v 16. tydnu tehotenstvi. Na prvnim velkem screeningu ji vyslo vyssi riziko preeklampsie. Doktor ji chtel dat neschopenku, ale nakonec se dohodli, ze se bude setrit, brat horcik a aspirin. Rada bych se zeptala, zda si myslite, ze je to spravne. Jestli by prece jen nemela zustat doma. Je ji 31let, jedna se prvni tehotenstvi, trpi nadvahou. Jaka je pravdepodobnost, ze miminko donosi? Dekuji, Stela
Stela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám-li přesné výsledky testů, je obtížné vyhlídky posuzovat. Šance, že vše proběhne bez komplikací, určitě existuje.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Děkuji za názor,
ještě se zeptám myslíte si,že může hrát roli, že si od transferu píchám fraxiparín a u přirozeného početí až při zjištění těhotenství?I to že po umělém oplodnění se to rovnou podporuje utrogestanem? U přirozeného početí mi ho nedali? Děkuji moc za názor
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv časnějšího nasazení Fraxiparinu mi nepřijde příliš pravděpodobný. U Utrogestanu bych nějaký efekt nevylučoval. Můžete to vyzkoušet. Sledujte ovulaci testy a 3 dny po pozitivitě ovulačního testu začněte užívat Utrogestan v dávce 2x2 tbl. A bude-li pozitivní gravitest, v užívání pokračujte do 8. týdne
MUDr. Jan Šulc
různé
Pane doktore dobrý večer,

Když si umyju ruce a pak si trochu nasliním prsty a použiju to jako lubrikaci při masturbaci..., mohu si do vagíny přenést nějaké bakterie z úst? Nebo když to jsou moje sliny a mé vnitřní prostředí, nic se nemůže stát?
Děkuji za odpověď. Jana
Janina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nějaké bakterie slinami přenést můžete, ale nemělo by to způsobit žádný problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore, jsem podruhe tehotna. Prvni tehotenstvi skoncilo pred dvema mesici SP v 6. tydnu, ted jsem nasla dve carky a mns dnes neprisla. Doporucil byste mi pro jistotu na udrzeni Utrogestan nebo Duphaston nebo neco jineho? Co mohu v teto pocatecni fazi delat pro udrzeni? Moc dekuji.
Peta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji užívat Utrogestan v dávce 2x denně 2 tbl. A také je vhodné alespoň trochu omezit fyzickou i sexuální aktivitu. A určitě užívejte nějaký multivitamin s kyselinou listovou
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 32let mam tři spontánní potraty jedno mimoděložní těhotenství a po KET donošeného zdravého chlapečka.Potraty vždy po přirozeném otěhotnění.Mám zjištěn antifosfolipidový syndrom a lehce sníženou štítnou žlázu zaléčená.Chci se zeptat na dvě věci.Za prvé je možné,že když otěhotním téměř vždy hned přirozeně s nikdy se nepodaří donosit,že mám hodně plodnou dělohu,že se mě chytí i nedobře založené embryo? Že po Ket se podařilo, že tam bylo založeno správně? Nebo je nějaké možné vysvětlení že přirozeně se nedaří donosit? Mám ještě šanci po třech potratech mít ještě mimčo? A druhá věc.Máme ještě dvakrát po dvou zamražené embrya.Doporučoval by jste zavést hned dvě embrya nebo poprvé jedno a kdyby se nechytilo tak pak ty dvě zbývající? Děkuji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
To, co popisujete, by bylo logické, pokud by zamrazená embrya byla geneticky vyšetřena a zaváděla se jen ta se správným počtem chromozomů. To ale není myslím Váš případ. Žádné vysvětlení mě jinak nenapadá.
Šance, že se vše podaří, je reálná
Pokud máte zamražená embrya po dvou v dávce, přikláněl bych se k tomu zavádět i na poprvé dvě embrya. Rozdělit dávku a jedno embryo zavést a druhé znovu zamrazit je dost komplikované
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,

je možné, že se mi první menstruace, při které jsem začala první den brát svou první antikoncepci hodně zeslabila a místo 7 dní (normální trvání menstruace) mám 4. Den menstruace pouze tmavě hnědé špinění?
Je možné že hormonální antikoncepce takto ovlivní už první menstruační cyklus?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné a je to i časté. Viz opakované odpovědi v archivu
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, týden po nechráněném styku s novým partnerem jsem začala pociťovat diskomfort a při utření na papíře narůžovělé drobné hrudky. Poradila jsem se v lékárně, dostala jsem 3 čípky Gyno-Pevaryl. Dnes v noci jsem měla poslední. Růžové hrudky jsem už neobjevila, ale mám takový pocit tam dole, že to není v pořádku. Čím bych to mohla podpořit? Takové problémy jsem nikdy neměla, leta beru HA, nezapařuji se, prádlo bavlněné, jím zeleninu, sladkému ani alkoholu neholduji. Děkuji moc
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete zkusit některý přípravek s lactobacily - např. Fermalac vaginalis. Při neúspěchu se obraťte na svého gynekologa
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Děkuji moc za odpověď ke KETu při kojeni. Chtěla bych si jen ujasnit, co vlastně prolaktin způsobuje, myslela jsem, že jen někdy blokuje ovulaci, ale já přesto ovulaci mám. Nebo ještě jinak snižuje úspěšnost KETu? Mně se embryo vždy uchytí, ale jednou jsem potratila v 9tt a podruhé v 6tt a v obou případech jsem už předtím špinila. Myslíte, že to kojení k tomu přispělo a mám před dalším KETem radši odstavit? Mockrát děkuji za odpověď.
katka dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prolaktin může negativně ovlivňovat plodnost na řadě úrovní - od kompletního bloku cyklu, přes blok ovulace, po možný nepříznivý vliv na luteální fázi a na děložní sliznici. Jak přesně a na co prolaktin působí, není dosud plně objasněno
MUDr. Jan Šulc
výtok
A co říkáte na Candivac, pane doktore?
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám s tímto přípravkem praktické zkušenosti. Četl jsem ale několik článků, které vyznívaly příznivě
MUDr. Jan Šulc
výtok
Pane doktore, dobrý den, dobrala jsem 6 vaginálních tablet clotrimazolu. V čem mohu pokračovat (není to stále optimální) - je lepší Idelyn Beliema tablety s obsahem laktobacilů a kyseliny mléčné nebo Fermalac? Děkuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně mám u svých pacientek dobré zkušenosti s Fermalacem
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, mám myomatozní dělohu a malou kapacitu, močového měchýře.Mám smíšenou inkontinenci moči. Pokud jdu na zachod musím, ale zatlačit. Mám jít na operaci štítná žláza. Mám obavu,aby mi po operaci nepraskl močový měchýř, pokud budu po narkoze spat. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Toto riziko nehrozí. Kdyby bylo nejhůře, měchýř se vyprázdní
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, nyní jsem v 29+1 tt, od poslední kontroly, která byla před třemi týdny jsem nic nepřibrala (váha před otěhotněním 61, nyní 66,5). Jím normálně, nic mi není. Mám se nějak strachovat?

Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím si, že by to byl důvod k obavám. Váhový přírůstek má jen omezený prognostický význam. Znám dokonce ženy, které v průběhu těhotenství i zhubly a porodily zdravé dítě
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, je mi 41 let a podařilo se cca po 3 měsících snažení početí miminka. Vše bylo v pořádku, ale v 8 tt jsem začala silně krvácet. Vše se zdárně zvládlo bez medikace. Pouze je velký hematom, takže mi byl nasazen utrogestan do 12 tt. Existuje reálná šance,že donosím zdravé miminko. Děkuji za odpověď
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, stále existuje reálná šance, že vše dopadne dobře
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
jaké je riziko potratu u 41 leté ženy, která je zdravá bez jakékoli medikace a gynekologický nález je v normě.
Děkuji za odpověď
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, co přesně považujeme za potrat. Hovoříme-li o běžném potratu, tedy těhotenství spolehlivě prokázáno a ztraceno, je jeho pravděpodobnost ve 40 letech cca 25%-30%. Budeme-li ale počítat i tzv. časné ztráty, bude procento ještě o dost vyšší
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
na odběru krve na I.trimestr.scr. jsem byla v 10+1tt podle poslední menstruace, s tím, že plod je dle ultrazvuku o 3 dny menší takže 9+5tt, dočetla jsem se, že se má odebírat nejdříve v 10+2tt.Mohou být tím pádem hodnoty zkreslené, když se odebíralo dřív?Děkuji.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na konkrétním pracovišti a laboratoři. 10. týden, tedy 9+5, nevidím jako problém.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
po prvotrimestrálním screeningu mi vyšlo vysoké riziko na T21 i na T13+T18, kombinované riziko vyšlo 1/2.Jsem teď 12+5tt.Mám jít na odběr choriových klků nebo neinvazivní test z krve(typu Prenascan a další).Ptám se i z důvodu, že kdyby to dopadlo špatně, tak jak by vypadal případný potrat, jestli už by to muselo být formou porodu nebo by ještě šla udělat kyretáž.Bohužel jsem k tomu našla různé informace, někde se uvádí, že kyretáž je možná(u geneticky poškozeného plodu samozřejmě) až do 15tt, jnde se uvádí, že jen do 12tt.Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle se podle mých zkušeností nad ukončený 12. týden se volí cesta vyvolání potratu. Záleží ale na zkušenostech konkrétní nemocnice
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

po nechráněném sexu bez ejakulace jsem požila přípravek EllaOne do 24h, v případě, že bych byla v ovulaci, jak vysoké je riziko otěhotnění?
Ovlivňuje tenhle přípravek výsledky ranní moči?

Předem děkuji za odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko otěhotnění je velmi nízké.
Nepíšete, jaké výsledky  máte na mysli.  Jde-li o těhotenský test, tak  tento lék výsledek neovlivňuje
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
již dvakrát jsem podstoupila KET při kojení s jednorázovou aplikací Pregnylu nebo Ovitrelle. Teď jsem četla v příbalovém letáku, že se při kojení tyto přípravky nesmí používat a vyděsilo mě, že jsem tím dvouletému synovi mohla ublížit. Mám při dalším pokusu odstříkat mléko po aplikaci nebo již radši syna úplně odstavit? Mo Vám děkuji!
katka dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím, že by synovi něco hrozilo. Problém ale vidím v tom, že při kojení je obvykle zvýšená hladina prolaktinu a ta může blokovat otěhotnění i při užití kryoembryí. Proto KET obvykle doporučuji až po skončení kojení
MUDr. Jan Šulc
kojení
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz k délce návratu po porodu. Jsem nyní 4 měsíce po porodu. Již přišla třetí menstruace (první byla pouze pár kapek špinění dva dny), druhá normální ale slabší, než před těhotenstvím, a nyní začal třetí cyklus.Již jsou cykly i ovulační (poslední dva ze tří) -dle pocitů,částečného měření teploty -sympt.metoda atd., ovšem luteální fáze pouze cca 9 dní. Před těhotenstvím 10-12, takže také nic extra. Ale chci se zeptat, je možné, že se délka LF ještě časem upraví? Stále plně kojím (v noci již ne, kojení je po 6 hodiách v noci, ve dne cca po třech- cca 7 kojení denně). Cca za rok bych se začla ráda snažit o další miminko. Děkuji
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud kojíte, je luteální fáze jistě ovlivněna vysokými hladinami prolaktinu. Stav se vrací k normě až po konci kojení
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den, chtěla bych se poradit. Měla jsem styk s přítelem v neděli za účelem početí dítěte. V pondělí jsem cítila nafouknuté břicho a tlačení vaječníků a lehce jsem chvíli špinila. V úterý již bohužel špiním více, ale není to mestruace a krom vaječníků mě bolí i záda. Můžu tedy počítat, že těhotná určitě nejsem?

Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S otěhotněním nebo neotěhotněním obtíže nejspíše nesouvisí. Mohlo by jít např. o potíže spojené s ovulací -pak byste otěhotnět klidně mohla. Příčin potíží ale může být více a bez vyšetření nelze posoudit, o co jde
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
jak vysoké riziko potratu se udává po 14 tt. ?
Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech - na věku, na zdravotním stavu, na gynekologickém nálezu, aj
Přesné procentuální riziko neznám. Většina potratů ale proběhne do 12. týdne, pak riziko potratu klesá
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Ještě dodávám, že potrat byl bez revize
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,
jsem po samovolném potratu v 6. týdnu je mi 34 let a bylo to mé první těhotenství. S partnerem se zadařilo po dvou měsících snažení. Trpím velkým strachem, že už to nikdy nepůjde, potřebuji nějak uklidnit, jaká je má prognóza? Dělávala jsem si ovulační testy, ale asi to s nimi neumím ani když jsem otěhotněla nebyl nikdy pozitivní
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že šance na početí a donošení je zcela reálná
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, je mi 40 let. Laboratorni nalezy: AMH 0,01; S_prolaktin 134; S_FSH 7,75; S_LH 4,04, S_estradiol 201,5 - nevypovidajici hladina, nelze hodnotit ov. zasobu. Odebirano 4 DC. Jake jsou "normalni" hodnoty techto hormonu? Mam sanci otehotnet prirozenym zpusobem? Dekuji. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výsledky s výjimkou AMH jsou v rámci normy. 
AMH je hluboce pod normou. Obvykle se uvádí norma nad 1,0 ng/ml. Šance na početí je proto poměrně hodně snížená
Přesné rozmezí normálních hodnot Vám musí sdělit laboratoř, která testy provádí. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, p.doktor...moj lekar mi to vysvetlil tym, ze ked Klimonorm budem brat bez prestavky,tak ku krvacaniu nedojde...co mi je ako laikovi jasne...ale nesposobi mi to nejake problemy....a ked po trojmesacnom uzivani prestanem brat Klimonorm, tak asi znova zacnem krvacat...myslim si...aj ked sliznica je tenka asi 3,5mm...co potom...nechcela by som sa dostat k tomu krajnemu rieseniu...vybratiu maternice, kedze chvalabohu nemam ani cysty...zatial je vsetko ok...a myslim si, ze v mojom veku zeny este krvacaju....ale ako toto krvacanie ukoncit....ukonci sa prirodzenou cestou...bez liecby......dakujem
danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cykličnost v složení Klimonormu může i při užívání bez pauzy vést ke krvácení. Může a nemusí. Zda budete či nebudete po 3 měsíčním užívání krvácet záleží na tom, jak budou pracovat Vaše vaječníky. Je to obtížné odhadnout. U někoho končí produkci hormonů v 50 letech, u jiné ženy třeba až o řad let později
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den,
před 2 měsíci, jsem vysadila antikoncepci.Prvni měsíc po vysazení se ms dostavila přesně, nyní druhý měsíc po vysazení mám 3 dny zpoždění. Pohlavní styk (chráněny - kondom) byl před 17 dny. Těhot.test byl udělán 3x.Prvni, druhý a třeti den po vysychání MS, vždy negativní, použila jsem test s citlivosti 10 od různých výrobců. Lze těhotenství vyloučit? Děkuji
Liliana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Negativní testy po 14-17 dnech prakticky vylučují otěhotnění z tohoto styku
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nejake riziko otehotnění. Dnes jsme měli s partnerem nechráněný sex, ale přítel se neudělal při ani po, uvolňují se i tak ˇkapičky štěstíˇ? Jsem právě v ovulaci.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění  nelze zcela vyloučit
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze