Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
Chtěla jsem se zeptat, v jakých případech je možné mít HCG v krvi, ale nebýt těhotná. Proč je ta odchylka 0-5. Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormon HCG není v krvi  mimo těhotenství přítomný. Odchylka 0-5 je dána metodikou testu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
Chtěla jsem se zeptat, v jakých případech je možné mít HCG v krvi, ale nebýt těhotná. Proč je ta odchylka 0-5. Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormon HCG není v krvi  mimo těhotenství přítomný. Odchylka 0-5 je dána metodikou testu

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
prosím o radu - byl mi nasazen Mac Mirror na stafylokoka na 8 dní. Dobrala jsem ho předevčírem a včera večer si už nenasadila. Dneska ráno se u mě dostavil průhledny, tekutý výtok, mírně nažloutlý. Myslíte si, že je to ještě reakce na mac miror nebo se jedná o neúčinné přeléčení. Už jsem z toho dost nervózní.
děkuji - otázka upravena poradcem
alenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku těžko říct. Může jít jen o hlen obarvený zbytky Macmiroru. Může ale jít i o obnovení narušení poševního prostředí

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda-li se dá negativní těhotenský test moci 14.den po styku považovat za spolehlivý. Citlivost má 10ml. Děkuji za odpověď.
Ornela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test by po 2 týdnech od styku měl být spolehlivý. Pro maximální jistotu doporučuji vždy testovat 2x s testem různých výrobců

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je možné abych byla těhotná i přes negativní těhotenské testy z moče a potom co se menstruace po styku dostavila? mám týden do druhé menstruace po styku
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste byla těhotná, musely by to testy v odstupu 2-3 týdnů po početí spolehlivě odhalit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je možné abychom žádaly početí já se svou lesbickou partnerkou v IVF centru formou oplodnění spermatem dárce?
Děkuji.
Linda1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle v současnosti v ČR platné legislativy není možné provést umělé oplodnění spermatem dárce u lesbického páru. Vždy je třeba přítomnost muže, který podepíše souhlas s otcovstvím.

MUDr. Jan Šulc

inkontinence
Dobrý den jsem po operaci TOT pásky už měsíc,ale stále mě uniká trochu moče,musím nosit vložku jinak bych měla mokré kalhotky.Dost mě to trápí,protože jsem si myslela,že budu mít pokoj.Jsem z toho zklamaná.Můj věk 61.Děkuji
Drahomíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
inkontinence
Dobrý den jsem po operaci TOT pásky už měsíc,ale stále mě uniká trochu moče,musím nosit vložku jinak bych měla mokré kalhotky.Dost mě to trápí,protože jsem si myslela,že budu mít pokoj.Jsem z toho zklamaná.Můj věk 61.Děkuji
Drahomíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že stav se ještě může zlepšit. Ale nejsem specializací urogynekolog. Takže přesnou odpověď, jak postupovat a jak se bude stav vyvíjet, Vám musí dát lékař, který Vás operoval, nebo ten, který operaci doporučil

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
po 5 týdnech od pohlavního styku jsem byla na gynekologii. Doktorka mi udělala ultrazvuk přes pochvu. Bylo mi řečeno, že děloha je v pořádku, není zvětšená. Moje otázka zní, jestli je možné, aby po těch 5-ti týdnech bylo vidět těhotenství prostřednictvím ultrazvuku přes pochvu?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 5 týdnech od rizikového styku by správně se vyvíjející těhotenství v děloze muselo být při UZ vyšetření rozpoznáno. Ovšem nemuselo by být odhaleno těhotenství mimoděložní. Jednoduše lze ale vyloučit/potvrdit testem z moče.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
je mi 18 let a před 14 dny jsem měla bohužel nechráněný pohlavní styk. (Antikoncepci mám už předepsanou a čekám jen, kdy to dostanu, abych mohla začít tablety brát)
Teď ležím doma se vysokou sedimentací a čekám na výsledky kvůli EB viru. Tento týden jsem měla mít měsíčky, ale zatím jsem je nedostala. (Zpoždění u mě není neobvyklé)
Místo krve mám slabý narůžovělý výtok, občas mě trochu pobolívá v podbřišku a cítím se lehce "nafouklá". Četla jsem, že toto mohou být příznaky počátku těhotenství. Je to možné? Nebo se může stát, že jsou příznaky způsobeny nemocí, kterou právě mám. Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. Těhotenství snadnou vyloučíte/potvrdíte testem  moče. Je volně prodejný v každé lékárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Pane doktore, můžu považovat negativní těhotenský krev z moci 12. Den po styku s citlivostí 10 ml za spolehlivý? Krevní test z 10. dne po styku vyšel s hodnotou pod 2 ml.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně těhotná nejste. Testy byly ale provedeny hraničně brzy. Je třeba počítat s tím, že k oplodnění může dojít i za den či dva, případně i déle po styku. Takže doporučuji pro jistotu test zopakovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
10 dní od nechráněného styku se v mém krevním testu ukázala hladina 1.2 HCG. Sestra řekla, že je to negativní od 0-5 a nula to není nikdy, nemám se s tím stresovat. Menstruaci mám dostat až za cca 14 dní. Muze jít o těhotenství? - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
Dobrý den pane doktore. 10 dní po nechráněném styku jsem byla na krevním testu HCG. Hodnota je 1,2. Sestra mi řekla, že HCG nulové nikdy není a že do 5 je hodnota negativní, tudíž těhotná nejsem. Dá se tomuto věřit? Nebo mám zkusit ještě testy?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jako negativní výsledek se opravdu bere 5 a méně jednotek.

10 dní po styku ale může být ještě na test brzy. Je třeba si uvědomit, že k oplození může dojít i třeba za dva dny po styku. Takže doporučuji test ještě za několik dní pro jistotu zopakovat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, pane doktore, za sebe děkuji paní Simoně, která nedávno u Vás v poradně psala o léčbě myomu bylinkami. Mám také myom 5 cm a už 4 měsíce se také léčím ženským čajem. Cítím se skvěle a menstruaci mám najednou slabou a pravidelnou. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli může žena sama poznat, že se myom zmenšuje nebo se to pozná až na ultrazvuku. Děkuji za odpověď
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vývoj velikosti myomu se pozná jen na UZ.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,je mi 30 let a mám dle gynekologa problémy s ovulací.Doporučil mi kupovat si Inofolic a čekat.Je možné,že od doby užívání tohoto přípravku jsem dost přibrala?Denní režim mám stále stejný,stravuji se normálné jako dřív a nepěkně jsem "nakynula".A zpětně to pozoruji opravdu od června 2017,kdy jsem toto začala užívat.Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Kami
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, na základě čeho lékař předpokládá problém s ovulací. Můžete stav i efekt Inofolicu sama prověřit pomocí ovulačních testů. Osobně v případě těchto problémů, chcete-li otěhotnět, doporučuji spíše jiné léky než Inofolic - Clostilbegyt nebo gonadotropní hormony.

Infolic příliš nedoporučuji, takže ohledně přibývání na váze nemám moc zkušeností. Asi to může být příčina. Ale je také možné, že příčina je v poruše hormonálních regulací, kde jedním efektem je anovulace a dalším změna hmotnosti. Tak může působit například porucha funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc


nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,
už pár rokov mám problém, že mám dlhý a silný menzes. Krvácanie mám cca 5-7 dní, z toho 3-4 dni silné a potom ešte cca 5 dní špinenie. Celkovo mi trvá menzes 10-12 dní. Bola som s tým už viackrát u gynekológa, dal mi Proveru, Duphaston, Norethisteron, ale vôbec mi to nepomohlo. Cytológia, tiež aj sono je v poriadku. Žiadne cysty, myómy alebo polypy nemám. Aj sliznica maternice je o.k. Výsledky krvi pri preventívnej prehliadke sú tiež v poriadku, tiež aj predoperačné vyšetrenie krvi, kde sa robí aj test zrážanlivosti bol v poriadku (ak takéto vyšetrenia krvi stačia). ešte chcem podotknúť, že asi tretí deň menzesu mi začnú bolesti na pravej strane podbruška, bolí ma to aj na dotyk. Myslela som aj na endometriózu, ale gyn. povedal, že tam nič také nevidí a ďalej to nerieši.. Potom, ako končí menzes, tak ma to bolieť prestáva. Chcem sa spýtať na Váš názor, kde teda môže byť chyba? Treba ešte nejaké vyšetrenia krvi, alebo gynekologické alebo ako ďalej? Ďakujem a prajem pekný deň - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, v jaké dávce byly léky podávány. Zkusil bych Norethisteron 3x1 tbl 16.-25.den cyklu, pokud se to takto ji nevyzkoušelo. Bude-li efekt, je příčina v oblasti hormonální. Nebude-li efekt, je třeba pátrat po příčině v děloze. V tom případě bych doporučil hysteroskopii s odběrem tkáně na histologický rozbor.

Výše uvedené se týká delšího, silnějšího krvácení.
Pokud jde o bolesti, je rada obtížnější. Opravdu může jít o endometriózu. Při běžném, byť pečlivém, gynekologickém vyšetření, včetně UZ, se nemusí endometrióza odhalit. V případě, že by se bolesti po úpravě krvácení nezměnily, byla by asi vhodná laparoskopie

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den. Už delší dobu se potýkám s nepříjemnými pocity při souloži a jde to spíš k horšímu. Při styku cítím nepříjemný tlak na konečník, není to bolest ale velmi nepříjemný pocit. Nejmírnější to je při klasické misionářské poloze, jiné polohy nejsou téměř možné. Mám pocit, jakoby něco nebylo tam, kde má být a při souloži (nejhorší pozice zezadu) to hodně vadí. Mám sice problémy s vyprazdňováním, ale i po toaletě tento pocit setrvává. Jaké jsou prosím možné příčiny? Děkuji za odpověď.
An
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být z oblasti gynekologie - např. zánět čípku a vazů v pánvi, endometrióza, cysta, aj - nebo i ze strany zažívací trubice. Bez vyšetření nelze posoudit, o co se jedná

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý deň,
mám dotaz, s priateľkou sme sa klasicky maznali a ja som to nevydržal a na 3s do nej zasunul, neejakuloval som ani predtým ani potom, ale hneď som ho vybral a pokračoval v sexe s kondómom, ale veľmi sa bojíme či by nebola nejaká šanca na otehotnenie... Priateľka si hneď ďalší deň kúpila tabletku po sexe a použila ju, no aj tak sa chcem radšej opýtať odborníka. - otázka upravena poradcem
Jozef
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na to, co uvádíte, a na užití postkoitální antikoncepce považuji početí za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
Chtěla jsem se zeptat. Dnes je 10. Den od nechráněného styku. Je to můj 18.den cyklu, cyklus mám dlouhý cca 33 dní. Už několik dní mě trápí bílý hustý výtok. Mám pocit mokra, dnes jsem z čípku vydolovala nažloutlý hustý hlen, je trochu natazitelny, tvoří husté cucky bez zápachu, bez pálení. Čípek je tvrdý a celkem daleko. Těhotenský test jsem dělala dnes a vyšel negativně. Může jít o těhotenství? - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za nepravděpodobné.

Výtok určitě není příznakem těhotenství.

Na test ale ještě může být brzy. Doporučuji ho zopakovat za 4-5 dní

MUDr. Jan Šulc 

potrácení
Dobry den pane doktore, potratila jsem spontanne v 6. tydnu bez revize (42 DC). Jak dlouho mam cekat na dalsi snazeni? Mam pockat, az prijde dalsi menstruace, nebo muzeme hned? Moc dekuji.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji snahu o početí odložit až na cyklus po první menstruaci

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
mohou kapky do nosu Pamycon (antibiotické) snížit účinek antikoncepce (Azalia)? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Účinek hormonální antikoncepce mohou ovlivnit pouze antibiotika určená k polykání

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,přes 2 roky trpím na záněty moč.měchýře,chodila jsem na gynekologii,kde mi neustále dávali různá antb,záněty jsem měla každý měsíc,proto jsem navštívila urologii,kde mi dělali všechna vyšetření- vše dopadle ok, pokaždé mě cévkovali,vyčůraná moč obsahovala nějaké bakterie, ale vycévkovaná ne,proto jsem byla opět poslána na gynekologii,změnila jsem gynekologii,dokonce mi na nové gyndě dali dohromady menst.cyklus a cysty na vaječnících, který mi tam taky vyléčili.Nacházeli různé breberky.. od streptococcuse, po E.Coli, ale pak jednou objevili bakterii Klepsiellu pneumoniane ozaenae-která se prý vyskutuje v pruduškách, 10 měsíců byl klid a opět po 10ti měsících jsem dostala zánět moč. cest, zjistili, že mam Staphylococcus aureus a Streptococcus agalacte. Nemůže to souviset s madlemi v krku či v nose, jako malá jsem dost často trpěla na angíny, a je pravda, že já mám skoro celoročně ucpaný nos.Chtěla jsem se zeptat, jestli zánět moč. měchýře může být vyvolán díky madlím.Děkuji.
Joa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost zánětu močového měchýře s nálezem na mandlích považuji za velmi nepravděpodobnou

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore 5.1 jsem podstoupila interupci byla jsem 8tt chtela jsem se vas zeptat jestli bych mohla zacit cvicit nekde jsem cetla ze muzu a nekde zase ze ne az jsem narazila na vas tak me napadlo napsat a zaroven poprosit o radu předem moc dekuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li potíže, můžete začít zvolna cvičit. Plnou zátěž ale doporučuji až po šestinedělí, tedy po první menstruaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,

Chtěla jsem se zeptat. 1.1. (9.Dc) jsme se s přítelem mazlili. Ke styku nedošlo, ale měla jsem obavy z toho, jestli do mě nedostal prsty preejakulát(před tím nějak ukoval) Cyklus mám cca 33 dni. Od 6.dne cyklu do teď se u mě objevuje krémový hustý bílý výtok bez zápachu, občas na kalhotkách, občas jen uvnitř. Dnes 10. Den po "styku" jsem si dělala těhotenský test moči s citlivostí 10 ml a vyšel negativní. Mám to považovat za spolehlivé nebo mám radši dělat další? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Agata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Raději doporučuji test ještě zopakovat v odstupu minimálně 2 týdnů od potenciálního otěhotnění. Početí ale považuji za hodně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor.
Som 16tt. V pondelok pred poradnou som si nasla jasno cervenu krv po moceni. Tehotenstvo prezivam citlivo a ihned som si myslela ze je koniec. Utekala som na poradnu a tam iba plakala a plakala. Nedalo sa to ovladat myslela som na najhorsie. Pan doktor sa velmi hneval a povedal ze to nieje normalne co robim. Viem. Ale este sa mi to nestalo, dieta je vytuzene a ja som si nedokazala predstavit koniec. Nakoniec som zistila ze to mohlo byt z reznej rany po holeni. Teraz mam obrovske vycitky ze som si tym sokom a stresom mohla babatku fatalne ublizit. Kvoli zbytocnosti. Niesom v permanentnom strese, len mam obavu ako kazda ale tato situacia bola velmi emotivna. Myslite ze som mu mohla ublizit? - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se plodu nic nestalo. Vadí spíše dlouhodobý stres. Takže doporučuji, abyste se pokusila uvolnit, nemyslet jen na to, zda se plodu něco neděje

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, poprvé jsem 7.1.2018 začala brát gynprodyl, protože jsem měla problémy s menstruaci.Mám brát jednu tabletu před spaním, ale já ji beru okolo 19 hodiny.A dostavili se mi nežádoucí ůčinky ve formě lehkých závratí a ospalosti.Nevím jestli mám snížit dávku na půlku tablety večer nebo se poradit s mým gynekologem.Děkuji za radu a když tak odepište i na můj email martajun@seznam.cz
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o poměrně časté vedlejší účinky. Nejsou nebezpečné.  Pokud se to dá vydržet, pokračujte v užívání (možná opravdu až před spaním). Stav se obvykle upraví.

MUDr. Jan Šulc

Odpovědi na osobní mail nejsou možné

těhotenství
dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak se to s posilováním břišních svalů v těhotenství, hlavně co se týká sedů-lehů, kliky. protože diskuze se liší, někde píší, že ano, jinde zase že je to zakázáno, do teď jsem cvičila pravidelně, doma 2x týdne po dobu 4 měsíců.

děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Pokud probíhá těhotenství bez komplikací, cvičení je jistě vhodné, včetně cviků na břišní svalstvo. Nejlepší je cvičit dle návodu - dají se najít v řadě  knížek pro budoucí maminky.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, mohu se zeptat, jaké máte (resp. Vaše pacientky) zkušenosti s probiotickými tampony? Jde mi o prevenci před mykózami a zhoršením poševního prostředí. Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám lepší zkušenosti se samotnými probiotiky než s probiotickými tampony.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, necelé tři týdny jsem mírně krvácela z dělohy, zjistili mi polypy, nyní jsem po kyretáži 5. den a krvácím víc než před operací. Teploty nebo nějaké bolesti nemám. Je to normální? Nebo se mám zase obávat dalšího zákroku? Děkuji.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení by po kyretáži mělo ustat do maximálně 7 dní. Pokud ne, navštivte lékaře. Léčba nemusí nutně znamenat opakovaný výkon. Na gynekologa se obraťte ihned, je-li krvácení hodně silné

MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobry den, mam dotaz. Vcera jsem omylem shodila jednu oranzovou tabletku z HA Yosefinne do vylevky a musela sem si vzit jinou z noveho platicka. Mam pak normalne uzivat dal a jeden den si ji nevzat vubec, kdyz sem ji uzila misto te ztracene, nebo mam cele platicko vyhodit a zacit z noveho, plneho? Jinak uzivam pravidelne. A na jak dlouho vynechat pohlavni styk? Tohle se mi stalo poprve. Dekuji za odpoved.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte dále. Vše se pouze posune o 1 den

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,měla jsem s přítelem ve čtvrtek nechráněný pohlavní styk, v noci ze soboty na neděli jsem užila Postinor 2, ale starou dávkovací metodou, jednu tabletku a druhou za 12 hodin, je metoda stejně účinná? Nyní je nové dávkování a mám strach, aby i toho staré bylo účinné. A pak jsem se chtěla zeptat, zda je tableta účinná , kdybych si ji nevzala úplně přesně za 12 hodin, ale o malinko dříve.
Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postinor 2 se užívá 1 tbl co nejdříve po styku a další za 12 hodin po ní. Není na tom podle mne nic nového. Užití druhé tabletky o něco dříve nevadí. Tedy byla-li odchylka max 1 hodinu

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Pane doktore,
už 4. den (12DC) od styku pociťuji bolení v podbříšku, bolest břicha (pupík a těsně pod ním), bolest v kříži. Od 6. den (14.DC) mám bílý lepkavý výtok, který houstne, 8. den(16DC) je úplně bílý hustý a krémový, zároveň pociťuji nevolnost, po jídle mě bolí břicho. Cyklus mám většinou dlouhý 33 dní. Může jít o příznaky těhotenství?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O příznaky těhotenství se nejspíše nejedná. Příčinou může být narušené poševní prostředí, počínající zánět, aj. Neupraví-li se stav, navštivte gynekologa. Jen vyšetřením lze rozhodnout, o co se jedná

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý večer vážený pane doktore,

chtěla jsem se zeptat, za jakou nejkratší dobu od styku je spolehlivý těhotenský test za 1) z krve a za 2) z moči.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test z krve odhalí těhotenství za 10-12 dní po styku, z moče o cca 2 dny později.

Je třeba si uvědomit, že někdy dojde k početí již v řádu hodin po styku, jindy třeba až za 2 i více dní

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Jsem po neúspěšném KET s darovaným embryem, příprava Estrofem+Utrogestan. Po vysazení léků jsem odmenstruovala a tento měsíc uvažuji o druhém KETu. Lékařka mi 20-tý den cyklu na UZT zjistila sliznici 17mm, prý horní hranice normy a doporučuje kontrolu ihned ke konci následujícího menstruačního krvácení. Mám se znepokojovat, nebo na to může mít ještě vliv Estrofem? Srovná se to do dalšího cyklu, kdybych chtěla podstoupit znovu KET? Ještě jedna otázka prosím, jsem po konizaci děložního čípku, za sebou mám jednou ET a jednou KET, pokaždé obtížný transfér, lékařka mi doporučila dilataci děložního hrdla v měsíci kdy budu absolvovat KET. Snižuje výrazně obtížný transfer úspěšnost IVF? V mém případě byl pokaždé použitý pevný vodič. Děkuji za odpovědi.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sliznice 17 mm je opravdu poměrně vysoká. Je třeba především vyloučit o endometrální polyp. Ten snižuje šanci na úspěch a musí se odstranit.

Souvislost aktuálně vysoké sliznice s užitím Estrofemu v minulém cyklu nepovažuji za pravděpodobnou

Opravdu obtížný transfer poněkud snižuje šanci na úspěch. Záleží na tom, jak "moc obtížný" byl, především na tom, jak dlouho trval. Samotné užití pevného zavaděče ale zásadní vliv nemá.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Příloha k dotazu z 8.1. 2018 - Otázka rizika těhotenství.

Po pohlavním styku jsem se šla pro jistotu důkladně umýt. - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý, měla bych otázku ohledně rizika otěhotnění. Přes půl roku užívám HA Lyndinette 20. Dne 30. 12. jsem začala užívat nový blistr po 7-denní pauze. Bohužel ale, jsem v úterý 2.1. dostala jednodenní střevní chřipku - zvracela jsem cca. 3 hodiny po užití prášku v pravidelnou dobu. Druhý den už jsem nezvracela. Vím, že mohu tedy počítat prášek za vynechaný. Čtyři dny poté, tedy 6.1. jsem s přítelem měla pohlavní styk. Bohužel to nestihl včas a lehce ejakuloval do mě. Jinak HA užívám pravidelně bez zapomínání. Chci se tedy zeptat jak velké je riziko otěhotnění. Děkuji předem za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je podle mne velmi velmi nízká, ne ale zcela nulová.

MUDr. Jan Šulc

P.S. V podobných případech zvracení či průjmu doporučuji užít 1 tbl antikoncepce navíc

těhotenství
Dobry den,pane doktore.
Jsem tehotna po IVF/KET jsem na konci 13tt.Beru utrogestan 2-2-2 a duphaston1-0-1.Uz utrogestan pomalu vysazuji.NT screening nam vysel paradne,vsechno v poradku srdicko pravidelne bije,projasneni 1mm nosni kustka pritomna.Chci se zeptat neni jeste brzo na vysazovani leku?Mam hroznej strach ze to miminko nezvladne. - otázka upravena poradcem
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Placenta již v 13. týdnu produkuje takové množství progesteronu, že doplňovaný Utrogestan (obsahuje progesteron)  a Duphaston (obsahuje látku velmi podobnou progesteronu) jsou již jen "kapkou v moři". Vysazovat bez obav můžete

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Děkuji pane doktore na bleskovou reakci na přeočkování Silgardem. Vy osobně - kdy byste přeočkování zvažoval? A opět Silgardem? Kolika dávkami? Nebo novějším a "širším" Gerdasilem? Vaše odpověď mě, přiznám se, trochu vyděsila. Čekala jsem, že napíšete jednoznačně, že v žádném případě nepřeočkovávat :( Děkuji, Dana - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je třeba si uvědomit, že toto očkování se provádí relativně krátkou dobu. Takže poznatky o tom, jak se vyvíjí hladiny protilátek, se stále doplňují.

Pokud by někdy bylo vhodné přeočkování, doporučil bych Gardasil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 33tt, ve 32 tt mi bylo předepsané magnesii lactici denně 3x 2 tablety, neboť mi začalo tvrdnout břicho. Chtěla jsem se zeptat, zda to není nějaká velká dávka, vzhledem k tomu, že žádné jiné potíže nemám např. křeče (žádný odběr na nedostatek horčíku v těle mi nebyl udělán). Užívám 4 den a již 2x mě pálila žáha a 1 se dostavila nevolnost bez zvracení. Ještě bych Vás chtěla poprosit o názor na ANIBALL. Je jeho užívání bezpečné? Opravdu pomáhá? Doporučujete ho svým pacientkám? - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o běžné doporučovanou dávku toho přípravku s hořčíkem k utlumení předčasné děložní činnosti. Testy na hladinu hořčíku se běžně neprovádí. Konkrétní jednorázově zjištěná hladina má jen minimální vypovídací hodnotu.

Aniball  svým pacientkám nedoporučuji. Zda skutečně pomáhá, nevím (mé pacientky ho neužívají a neznám žádnou seriózní studii, která by pozitivní efekt prokázala)

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den pane doktore, bude mi 30, před deseti lety jsem se nechala očkovat Silgardem (3 dávky), před zahájením pohlavního života. Od té doby jsem samozřejmě měla několik partnerů. Jak se od té doby situace vyvinula - je to stále považované za doživotní dávku, nebo bude vhodné to nějak "přiživit"? Preventivní stěry vždy v naprostém pořádku, problémy nemám žádné, beru HA.
Děkuji, Dana - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O délce účinné ochrany po očkování Silgardem se vedou diskuze. Po 10 letech ale osobně nevidím přeočkování jako nutné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore, od 8/17 se snazime o dite ( prvni ditko vyslo hned po vynechani antikoncepce a naskoceni ovulace ( 3 cyklus) , tj na prvni ovulaci) ovulaci mam pravidelne kazdy mesic -citim ji a vzdy si overuji ovulacnimi testy, pravidelne se mi strida P a L vajecnik, jeden cyklus ovulovaly oba ( dle dr. normalni) je lepsi mit sex pred ovulaci ( treba 24 hod pred ovulaci) pri ovulaci ( kdyz citim, ze se neco deje) nebo po treba za 12 hodin, kdy je nejvetsi pravdepodobnost otehotneni? Zatim se nam nedari, sex behem ovulace kazdy den, beru Letrox 50 1 x denne ( hypo stit. zl.mam od puberty) dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk má největší šanci na početí několik hodin před ovulací, tedy další den po maximální pozitivitě ovulačního testu. Rozdíl v úspěšnosti před ovulací a v samotný den ovulace je ale minimální. Roli může hrát i psychika. Možná by bylo lepší, kdybyste se tolik nesledovala a sex jste měli hlavně podle chuti. Ovšem neuvádíte Váš věk - výše uvedené platí, je-li Vám méně než 35 let. Je-li Vám více, je opravdu vhodné ovulaci sledovat a v případě neúspěchu se na jaře obrátit i s partnerem na specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Pane doktore, odepisoval jste na mojí zprávu z 7.1.2015 z rubriky výtok. Chtěla jsem se ještě doptat.
,,Hlenovitý výtok může být příznakem ovulace, stejně tak pobolívání v podbřišku. Obě by ale mělo v tom případě ustat. Pokud ne, může jít o narušené poševní prostředí, případně o zánět.´´- to jste odepsal Vy
Ten hlenový výtok v sobě měl takové zakalené hrudky, jinak konzistence byla asi jako hlen při rýmě z nosu. Ten den jsem udělala ovulační test, vyšel negativně. Ten hlen trval jenom jeden nebo dva dny. Od té doby mě neustále několikrát za den bolí podbřišek (spíše tupá bolest/ tlak v levém vaječníku) i záda v kříži. - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bolesti neustávají, je nejspíše příčina jinde než v ovulaci. Na dálku bez vyšetření není možné posoudit, o co jde. Navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den pane doktore,

cyklus mívám dlouhý 33 dní, není úplně pravidelný (plus mínus 2 dny) a menstruace trvá 7 dní. 9 den cyklu jsme se s přítelem mazlili, ke styku nedošlo. On vyvrcholil a po asi půl hodině mě uspokojoval prsty. Je možné, že na nich měl zbytek svého ejakulátu. Mohlo dojít k oplodnění? Den na to se u mě vyskytl krémový a potom hlenový výtok, který zanechával bílé hrudky mezi vnějšími pysky. Další dny mě bolel zejména levý podbřišek v místě vaječníků a bolela mě záda v kříži. Výtok skoro žádný, spíše bíle zakalený. 15. den cyklu se objevil bílý krémový výtok. Může to být ovulace nebo snad nějaká infekce?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je hodně nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené.

Hlenovitý výtok může být příznakem ovulace, stejně tak pobolívání v podbřišku. Obé by ale mělo v tom případě ustat. Pokud ne, může jít o narušené poševní prostředí, případně o zánět

MUDr Jan Šulc

myom
Dobrý den, p. doktore,
velice si Vás vážím za to, že hned pacientkám nedoporučujete hysterektomii a snažíte se o alternativní léčbu klasického lékaře.
Měla jsem 5cm myom, který nedělal žádné problémy, bylo mi 35 let a dr. , že okamžitě musím na HY. To jsem neudělala a od té doby jsem ke gynekologům nedůvěřivá.
Nechtěla jsem přijít o ženství a léčila se klasickými ženskými bylinkami, které pomohly. Za půl roku se ten myom zmenšil na cca 1,9 cm.
Myslím, že bylinky pomáhají a je to asi u každé jinak. Chce to zkoušet.
Přeji Vám ve Vaší nelehké práci hodně úspěchů. - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík. Byť osobně bylinkám příliš nevěřím
bolesti
Dobrý den, od čoho závisí intenzita bolesti pri menzes? Prečo niekedy mám takmer bezbolestnu menzes a niekedy strašne silné bolesti? vdaka
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolest často souvisí s intenzitou menstruace. Neplatí to ale vždy. Jednoznačné vysvětlení neexistuje.

Bolest lze poměrně výrazně snížit buď nasazením hormonální antikoncepce nebo užíváním např. Ibalginu 2-3xd 3 dny před menses

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 41 let, 1 dítě, další neplánuji. Často mě bolí v podbřišku, mám velmi často IMC, loni byla na ultrazvuku cysta - na vaječníku, která zmizela, myomy žádné. Můj současný nález: děloha velikosti II.m grav., neprav. tvaru, v AVF, celk. vel. 94 x 50 mm, dutina tripple linie šíře 5 mm, na před.stěně myom uzel prům. 2 cm s deviací do MM, další 2 intramur. myomy v zadní stěně bilat. prům. 2 cm. Dostala jsem Zinnat na krev v moči a byla mi doporučena hysterektomie. Přijde mi to jako dost radikální na tak malé myomy. Dá se dělat něco jiného?
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uváděná velikost myomů podle mne není důvodem operaci. Určitě je ale třeba sledovat vývoj nálezu.

Důvodem k zásahu je růst myomů a nebo potíže - silné krvácení, nepravidelné krvácení, bolesti. Je otázkou, zda u Vás nejsou myomy příčinou bolestí v podbřišku. Alternativou k operaci je léčba přípravkem Esmya. Zkušenosti s touto léčbou jsou velmi dobré a aktuálně je tento poměrně drahý lék prakticky kompletně hrazen z pojištění

MUDr. Jan Šulc

kojení
Vazeny pane doktore, mam doma 7,5 mesicniho chlapecka po IvF, ICSI, ktereho stale temer plne kojim. Stale nemam menstruaci. Moc bychom si prali poridit mu jeste sestricku, ovsem z duvodu tezke olygospermie neni jine moznosti nez jit cestou dalsiho IVF. Nechci ale prestat kojit, existuje prosim nejaka stimulace, krera by se s kojenim dala skloubit? Syn je po minimalce, jeden oocyt, jedna spermie, takze nepotrebuji kvanta..:) Mam odsavacku, treba bych mu po dobu stimulace davala mlicko predem namrazene a v kojeni bych pokracovala az pak.. Slo by to nejak? Predem Vam dekuji za odpoved. S pozdravem, Lucie.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud kojíte, máte vysokou hladinu prolaktinu. Tento hormon blokuje početí na řadě úrovní. Proto ženy, které kojí, většinou neotěhotní. Blok nelze obejít IVF programem ani jinak. Pokud byste podstoupila IVF program při kojení, šance na úspěch sice existuje, je ale mnohonásobně nižší než po skončení kojení.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem dnes 20+3 po velkém ultrazvuku, kdy vše bylo v poradku. Cítím již pohyby. Už par dni se mi stává, ze večer po sprše me začnou svedit nohy od kolen ke kotníkum a jsou lehce narudle. Po cca 20 minutách svědění samo odezní a červená zmizí. Muže se i v tomto stadiu tehotenstvi jednat o chlorestazu? Přes den žádné obtíže nemám. Nebo je jen pokožka precitlivela napr.na chlor? Děkuji moc za rady
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde jen o kožní problém. Těhotenská hepatóza, kterou zřejmě máte na mysli, obvykle vniká až později. Určitě na tento problém ale upozorněte gynekologa. Vše se dá prověřit jednoduchým testem z krve¨

MUD. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat jak spolehlivé podle vás jsou domácí krevní těhotenské testy. Jsou spolehlivější než testy z moči? A je pravda, že podle nich lze graviditu detekovat již 8. den po početí?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S domácími testy z krve nemám zkušenosti a nemám o nich ani dost informací.

8 dní po početí je hraniční termín, kdy těhotenství dokáže prokázat test z krve v laboratoři.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Ještě upozorňuji, že k početí, tedy k oplození vajíčka, může dojít i desítky hodin po styku

Neplodnost
Dobrý den,
je možné, že kvasinková infekce v pochvě brání otěhotnění?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pomnožení kvasinek početí většinou samo o sobě nebrání.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat. Menstruaci mám celkem pravidelnou, menstruační cyklus trvá cca 33 dní, periodu mám vždy 7 dní. 2. den po menstruaci (9 den cyklu) jsem se s přítelem mazlili bez styku. On ejakuloval a já sem vše setřela kapesníkem, on také. Nijak extra se ejakulátu nedotýkal. Několik minut po té (cca 20 min) mě uspokojoval ústy a prsty. Druhý den jsem měla hustý, mazlavý bílý hrudkovitý výtok. 3. den (11.den cyklu) mě začal svědit vchod do pochvy i konečník a přešlo to v mírné pálení. Den na to se výtok změnil v slizový hrudkovitý bezbarvý výtok, s občasným pícháním v podbřišku a bolesti v kříži. Výtok nijak nezapáchá. Ovulační test ten den )12. den cyklu) vyšel negativně. Je nějaká šance na otěhotnění? Může to být ovulace nebo snad infekce? - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za velmi nepravděpodobné. Výtok je nejspíše příznakem narušeného poševního prostředí. Častou příčinou bývá pomnožení kvasinek. Můžete zkusit některý volně prodejný lék proti kvasinkám. Dodržte doporučené dávkování a dobu léčby. 

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze