Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
Chtěla jsem se zeptat, v jakých případech je možné mít HCG v krvi, ale nebýt těhotná. Proč je ta odchylka 0-5. Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormon HCG není v krvi  mimo těhotenství přítomný. Odchylka 0-5 je dána metodikou testu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, v době ovulace minuly mesic a následně 4 dny před MS jsem měla styk, po kterém jsem začala špinit, v den očekávané MS jsem měla slabě poz.test.MS dorazila, dalsi 4dny po konci MS slabě těhotensky test,chvili bolest podbrišku a ruzovy vytok.V ten den me vzali na gynekologii, kde pan doktor nasel malou jakousi zkrizenou cystu na pravem vajecniku, vzal mi i krev na hcg. Druhy den uz na testu z moči nebylo nic.ani dnes, ale vysledek z krve brane minuly ctvrtek HCG 11 takze jsem pry asi tehotna mi dnes hlasil do telefonu nebo se jedna o mimodelozni t. s tim že se mam za tyden priji ukazat zda uz postoupilo do delohy nebo co nam to ukaze..Myslite, pri transportu tedy "čehosi" do delohy je mozne ze test s citlivosti 10 mi doma nic neukaze? nebo slo vazne o cosi a uz v uplnynulich dnech odeslo? mám do pondělí neztracet naději ? tehotenstvi nechavame posledni tri roky nahode, ale uz bych si ho prala:) dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
JAnina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladina HCG 11 iu/l je tak nízká, že na testu z moče nemusí být zachytitelná.
Může jít o velmi časné těhotenství - ne starší než 10-11 dní. Spíše se ale jedná, s ohledem na to, co píšete, o těhotenství vzniklé dříve a nesprávně se vyvíjející, možná i nesprávně uložené.
Popisu "zkřížená cysta" nerozumím.
Mimoděložní těhotenství nemůže sestoupit do dělohy. Může se buď vyvíjet - hodnota HCG bude stoupat a v děloze nebude těhotenství rozpoznatelné, což by vedlo k nutnosti zásahu, nebo zaniknout - pozitivita testu vymizí.
cysta
Dobrý den, pane doktore, trpím bolestmi v podbřišku. Při utz vyšetření mi byla diagnostikována cysta na vaječníku - 5 cm (a předepsána analgetika na bolest). Již jednou jsem cystu měla, zmizela sama. Je mi 25 let, bezdětná, hormonální antikoncepci jsem brala (při předchozí cystě), nyní ji neberu. Chci se zeptat: proč se cysty tvoří? Lze je nějak léčit (předcházet vzniku)? A jaký je vliv na plodnost (je důvod spěchat s početím)? Děkuji Vám moc, že jste ochoten zde odpovídat na to, co mě v ordinaci hned nenapadne...
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na typu cysty.  Je jich více typů a popsat zde cesty jejich vzniku není dost dobře možné. Tedy jen k těm nejčastějším
Nejčastější jsou tzv. funkční cysty, které vznikají jako důsledek "nepovedené" ovulace. Ty obvykle samy mizí a na plodnost vliv nemají. 
Vážnějším problémem jsou cysty endometroidní. Vznikají jako ložisko děložní sliznice, které se uchytí na vaječníku a roste. Obvykle samy nezmizí, bývá nutná léčba a mohou i negativně ovlivnit plodnost.
MUDr. Jan Šulc
prevence
Dobrý den, dnes som bola na preventívnu gyn. prehliadku, mám zopár otázok: 1. Po vyšetrení a odbere cytologie som mala jemné bolesti podbruška, je to normálne? 2. Po cytostere mám slabé špinenie, kedy by malo prestat? 3. Môžem mat dnes pohl. styk? dakujem
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mírné pobolívání v podbřišku i slabé krvácení jsou po preventivní prohlídce normálním jevem. Bolest by měla vymizet do 12 hodin, špinění by mělo ustat maximálně do 2 dní.
Styk je možný, ustanou-li bolesti
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je metoda MACS vhodná i při použití zamražených spermii? O kolik cca % je tato metoda úspěšnější, než když ji centra nepoužívala. Hradí ji pojišťovna? děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Metodu MACS je dobré užít k výběru kvalitních spermií před mražením. Podle mého názoru  ji lze užít i u zamražených vzorků-  ovšem záleží na kvalitě a množství zmrazených spermií
Vylepšení úspěšnosti se odvíjí od toho, k čemu spermie užíváme. Do úvahy při tom přichází IUI, IVF, IVF-ICSI, IVF-PICSI. Spolehlivé odhady navýšení úspěšnosti u jednotlivých postupů neznám, odhaduji to v řádu procent, nikoli desítek procent.
Pojišťovna metodu MACS nehradí
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chtěla bych se zeptat ... Mám zatím jen 2 dny zpoždění menstruace ale často mě pobolívá a někdy jako by pýchne pod bříšku na pravé straně ... těhotenský test jsem si dělala před dvěma dny odpoledne a vyšel negativní ale včera jsem si všimla že mě z prsou teče vodička a na bradavkách mám bílé tečky jako by pupínky,dost mě i prsa bolí .. moje otázka z ní může to být příznak těhotenství ? Děkuji
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li test negativní, těhotná nejspíše nejste a příčina je někde jinde - třeba v nevýznamné hormonální poruše. Bez vyšetření nelze blíže posoudit, o co jde
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, beru antikoncepci lindynette a nyni jsem zacala uzivat antibiotika duracef (budu brat po dvou pilulkach po dobu 6ti dni), snižují tyto antibiotika funkcnost antikoncepce, pokud ano tak jak dlouho?
Val
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Oslabení účinnosti antikoncepčních tabletek nelze vyloučit. Vždy záleží na tom, na kolik antibiotika naruší či nenaruší střevní mikroflóru. To je obtížné odhadnout. Chcete-li max jistotu, nevěřte antiko ochraně ještě 10 dní po dobrání antibiotik
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa poradiť ohľadne HAK Nuvaring, mám 50 rokov a bol mi nasadený na pravidelnú menzes, ale trápia ma cysty v prsníkoch, je to vhodné užívať?bojím sa či Nuvaring nepodporuje ich rast.Ďakujem pekne za odpoveď.
Ria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv Nuvaringu na cysty v prsou není podle mne nějak dramatický. 
Osobně ovšem v 50 letech nepovažuji nasazení této antikoncepce za ideální cestu k úpravě cyklu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat s přítelem jsme měli 17.6 nechráněný pohlavní styk test jsem si dělala 9.7 což je 22 dní po styku a vyšel negativní mohu se na tento test spolehnout ?i když mam opožděnou menstruaci a test jsem si dělala až když jsem jí měla opožděnou
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S vysokou pravděpodobností jste ze styku 17.6. neotěhotněla. Pro dosažení maximální jistoty  vždy doporučuji test v odstupu 1-2 dní opakovat (nejlépe s testem jiného výrobce)
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobry den, tak podla xas by ma pred 12timi rokmi dermatologicka upozornila keby to vyzeralo ako pri tej chorobe, vedela by o co ide? Manzel hovoril tiez ze tie protilatky by tam stale boli ale ja sa aj napriek tomu stale obavam a mam naozaj fobiu z tej hnusnej choroby. Dakujem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Nemám, co bych ke svým předchozím odpovědím přidal
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Beru již 4 plato antikoncepce Mywy a menstruační cyklus by mi měl začít až 22 dne v měsíci, ale již od 9 dne tohoto měsíce špiním. Nevíte, čím by to mohlo být a jestli bych raději měla kontaktovat svého lékaře?
Předem děkuji.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám dobře rozumím, začala jste krvácet již někdy v první polovině platíčka. V tom případě užívejte dále a neustane-li špinění do 2 -3 dnů, lékaře navštivte. Ustane-li, řešit to nemusíte
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, trpím na velmi silné menstruační krvácení a teprve nedávno mi byla zjištěna von Willebrandova choroba. Mám nějakou možnost, jak menstruace zmírnit? Při nejsilnějším krvácení se prakticky nemohu hnout z dosahu toalety, protože neustále měním hygienické potřeby. A ještě bych se ráda zeptala na hormonální nitroděložní tělísko Mirena - připadalo by pro mě s ohledem na poruchu krevní srážlivosti v úvahu? To by totiž také byla možnost, jak se vypořádat s menstruací. Ráda bych však znala všechny potenciální možnosti včetně těch nehormonálních a neantikoncepčních. Předem děkuji.
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je třeba vyloučit patologii v děloze - například polyp. Pak by byla léčba chirurgická
Není-li příčina v děloze, lze efekt očekávat jedině od hormonální léčby nebo od ovlivnění krevní srážlivosti. Hormonální léčba může ale také nemusí mít antikoncepční efekt. O ovlivnění srážlivosti musí rozhodovat hematolog
Mirena je podle mne vhodnou variantou. Ne ní mi známo, že by von Willebradova choroba byla kontraindikací zavedení Mireny. Samozřejmě by se k tomu měl ale vyjádřit specialista - hematalog.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobry den, vcera odpoledne a dneska rano (13.,14.7.) jsem si delala tehotensky test. Ukazal se na nem duch, slabounky, ale presto. Na fotce jde videt :) ukazal se v limitu, ten dnesni urcite. Kolem ovulace sex probihal pravidelne, nejpravdepodobneji jsem mohla otehotnet ze styku 1.,3, nebo 5.7. (Odhaduji, sex obden i predtim a potom). Ms ocekavam 19.7. Myslite si, ze je mozne, ze duch opravdu znaci tehotenstvi a je pouze brzy, aby se ukazal v cele “krase”? Ukaze se duch na testu i chybne? Testy budu samozrejme opakovat. Dekuji
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S vysokou pravděpodobností jste těhotná
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat..
Spala jsem poprvé s mým přítelem antikoncepci beru 11mesicu a poprvé se do mě udělal od te doby hned druhy den mi je nevolno ale nezvracim nikdy jsem nevynechala jediném prášek ale v ten den když sem s nim spala sem si ho vzala o 3hodiny dyl než ho normálně beru. Asi si moje hlava mysli ze jsem těhotná nebo vážně nevím co to muže být.
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li potíže hned od druhého dne po styku, je příčina jistě v oblasti psychiky
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobry den, rada bych se zeptala, zda se da plus minus odhadnout ovulace (bez ovu testu) z nasledujiciho popisu. MS 21.-26.6. Hlen zacal cca 29.6., ntenzita se zvysovala (ackoliv byl obden sex, tudiz jsem nemohla 100% posuzovat), 4.7. intenzivni bolest podbrisku cele odpoledne, mirna nevolnost, atd.. sex probihal 29.6., 30.6., 3., 5., 7., 9.7. ... od cca 9.7. pocituju svedeni prsou, mirnou nevolnost a trochu tlak v podbrisku, ale nechci si nic vsugerovavat, tak priznaky odmitam :D da se myslite odhadnout, ktery den mohla byt ovulace a ktery styk mohl byt tedy posledni oplozujici? Samozrejme za predpokladu, ze k ovu opravdu doslo. Jsem netrpeliva, rada bych si udelala tehotensky test, ale zas to nechci moc uspechat. MS by mela prijit az 19.7. Kdy byste test doporucil? Dekuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Posoudit, kdy došlo k ovulaci nedokážu. Test můžete zkusit již nyní. Graviditu ze styku 3.7. by již měl prokázat.  Negativita ale ještě nemusí nic znamenat. Test samozřejmě můžete opakovat.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Upozorňuji, že pravděpodobnost početí  je u dvou zdravých jedinců i při četném pohlavním styku v jednom cyklu maximálně 30%
různé
Dobry den, byla jsem u moře kde jsem menstruovala a dnes-po měsíci !!! mi Dr.nasla v pochve zapomenuty tampon nasakly krvi!!!.Vůbec nechápu jelikož jsem casto menila ale musel nejak zapadnout a ja zapomenout ..Neverila bych tomu,ale stalo se...Mam leky Entizol,borax.cipky a Evellgyn vyplach přesto trnu hruzou jestli mi to nejak neublížilo a nemůže to ovlivnit těhotenství?Nemuzu mit otravu krve ?Staci ted jit jen za 14 dni na kontrolu?Nemela bych mit jeste nějaké vyšetření?Je mi uz 36 a dítě ještě nemám a chtěla bych v budoucnu...Děkuji moc za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li žádné celkové příznaky, jako třesavku nebo horečku, otravu krve nemáte. Pokud jde o možný negativní dopad na otěhotnění, nelze ho zcela vyloučit, ale nějaké dramatické ohrožení plodnosti bych neočekával. 
Cítíte-li celkově dobře, nejsou žádná další opatření třeba
MUDr. Jan Šulc
P.S. V 36 letech určitě doporučuji těhotenství již příliš neodkládat
antikoncepce
Dobrý den, mám trochu složitější otázku. Beru antikoncepci Novynnette již řadu let. 23. května jsem měla styk, kdy partner ejakuloval do mě. Menstruaci jsem předtím měla 14-19.5 a cyklus mám pravidelný. Ten den styku jsem si nějakým záhadným způsobem vzala omylem dvě tabletky. Cyklus se mi tedy zkrátil a menstruace přišla o den dříve, protože jsem prášky dobrala už ve středu a ne ve čtvrtek (tedy byla 10-15.6), jenže já jsem pak pokračovala v užívání ne o den dříve, ale zase jak jsem byla zvyklá, tedy od toho pátku 15.6. Styk jsem měla potom 22.6 sice s kondomem, ale přítel mě lehce zranil a krvácela jsem. Tak nevím jestli nemohlo dojít k nějaké újmě. Četla jsem tady, že když si cyklus prodloužím, tak nejsem chráněná až 10 dní a tohle bylo tedy jestli dobře počítám sedmý den :( Je tedy možné,že bych byla těhotná? Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při prodloužení pauzy opravdu nemusí 7-10 dní antiko ochrana fungovat. Riziko otěhotnění je ale podle mne, i s ohledem na užití kondomu, nízké
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, mám posledný den menzes, už len velmi slabé špinenie. Je vhodné zo zdravotného hladiska mat pohl. styk? vdaka
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ze zdravotního hlediska nevidím problém
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobry den, vidim ze vam pisal moj manzel, je pravda ze chodim psychiatricke ale je to pre moj strach. Ako som vam uz pisala bola som u dermatovenerologicky kvoli cervenym vyrazkam a povedala ze to nie su prejavy syfilisu ale rovnake vyrazky som mala aj pred 12timi rokmi a bola som u inej dermatovenerologicky a myslite ze by ma na to upozornila keby to vyzeralo ako pri tej chorobe aby som isla na testy, vedela by o co ide? Stale sa bojim ze by tam tie protilatky uz neboli po tolkych rokoch aj ked mi vela doktorov medzi ktorymi ste aj vy povedalo ze by tam boli stale ale citala som na internetovej stranke s nazvom u lekare jeden sa pytal na hiv ze ci by tam boli protilatky po 10tich rokoch a tam mu odpovedala nejaka doktorka ze by tam uz nemuseli byt tak teraz neviem a velmi chcem verit tym viac doktorom aj vam a nie jednej lekarke. Dakjem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Nemám, co bych ke svým předchozím odpovědím přidal
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane dokrore dne 27.6 potvrzena gravidita CRL 8,66mm,odpo.6plus6,ASP dobre patrna,gestacni i zloutkovy vacek dobre tonizovany,vcera kontrola po 16 dnech a na ultrazvuku CRL 10,73mm,odpo 7plus 1,bez srdecni akce,neviden zloutkovy vacek. Ja jsem byla z toho tak spatna,ze jsem se nezmohla na nic zeptat. Je tedy mozne,ze plod zemrel 2 dny po prvni konrole? Jinak bych totiz mela byt 9 plus1. Pred 12dny mi na bok bricha a na nohy spadl roh drevene tabule,mohlo tohle zpusobit umrti plodu? Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, bohužel je tomu tak, že plod odumřel. Uvedený úraz pravděpodobně nebyl příčinou
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, ve vaší poradně jsem se dočetla, že ženám nedoporučujete pít kontryhelový čaj při silné či bolestivé menstruaci. Mohu se zeptat, jaký je důvod? Děkuji za odpověď..  - otázka upravena poradcem
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obecně jsem velmi skeptický k léčbě pomocí různých čajů. 
Mám za to, že při současné úrovni znečištění životního prostředí, jsou uměle připravená léčivy vhodnější variantou. Druhým důvodem je nekonstantní složení čajů a ne vždy zcela prozkoumaný účinek, včetně potenciálně negativních efektů.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dnes jsem 28+5 a ráno jsem měla mírně narůžovělý výtok. Stejný problém jsem měla před třemi týdny, u lékaře nezjištěna příčina, ani lékařka nikde neviděla volnou krev, vše čisté, moč negativní i na kultivaci. Teď v pondělí jdu na poradnu, ale počítám, že opět nic neuvidí. Chci se zeptat, jestli je důvod k obavám, protože třeba odlučování placenty by bylo vidět na ultrazvuku, předpokládám. Setkáváte se někdy s mírným špinění takto ve 3. trimestru? Předtím jsem akorát dvakrát mírně zašpinila v prvním trimestru, ale těhotenství jinak bez problémů, pohyby cítím, křeče nemám. Může to být třeba jen někde prasklá žilka? Nebo nemůže se trošku uvolnit sliznice jako při menstruaci? Ráno tam byl maličký sražený kousíček. Děkuji, ráda bych znala názor i od jiného lékaře, než je můj gynekolog, nerada bych něco zanedbala.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
UZ vyšetření umožní odhalit odlučování placenty.
Může jít o drobné poranění, prasklou malou cévku, ale příčin může být řada. Nepotvrdí-li se odlučování, nejde nejspíše o nic nebezpečného.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Uvolnění části sliznice je také možnou příčinou, byť princip je trochu jiný než při menses.
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je nějak možné zabránit špinění?
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Špinění = slabé krvácení. Tento problém je většinou možné vyřešit. Nejprve je ale třeba určit, co je příčinou. Doporučuji návštěvu gynekologa
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobry den, mela sem nechraneny kontakt s kamaradem, se kterým se známe dlouho, ale sme jenom kamaradi. Bylo to o maznani, nedošlo k vniknuti penisu do vaginy, ale ke kontaktu s pokožkou a pak s malym mnozstvym jeho ejakulatu. I kdyz je to kamarad, nevim toho priliš o jeho sexualnim zivote. Mohol mne nakazit nejakou SPCH? Mam velkej strach.
Dekuji mockrat za Vasi odpoved.
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přenos některé sexuálně přenosné choroby považuji za hodně nepravděpodobný
MUDr. Jan Šulc
očkování proti rakovině čípku
Dobrý den, pane doktore.
Chtěla jsem se prosím zeptat.
Syn bude mít osmnáct roků a zvažujeme očkování vakcínou Gardasil 9. Jeho přítelkyně je očkovaná proti papilomavirům a užívá antikoncepci, tudíž při sexu nepoužívají kondom. Platí to stejné pro kluky jako pro dívky, že v průběhu tří očkování musí mít chráněný pohlavní styk? Předem děkuji za Váš čas a odpověď.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S očkováním mužské populace nemám příliš zkušeností. Logické ale je, že pro zajištění maximální efektivity je v průběhu očkování vhodný styk s kondomem
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den ,před rokem mi gynekoložka změnila HA z Logestu na Jangee, protože jsem mezi cykly špinila. Nyní 2dny po sexu ze mě doslova chrstne rudě červená krev a mezi cykly špiním dál. Lékařka tvrdí, že je to v pořádku.Nemám jiné problémy ,bolesti, cysty... Je to opravdu normální???
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Normální to není.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den
.Prosím chtěla jsem se zeptat jestli se dá při při užíváni léku Trisequens oddálit menstruace o týden .
Děkuji za odpověd
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je možné se o to pokusit. Je třeba k tomu užít další balení. Prodlužte o 3 dny užívání modrých tablete a o 4 dny užívání tabletek bílých.
Další možností je užít navíc pouze 7 tabletek bílých. Pak ovšem to načaté balení vystačí jen na jeden odsun. V prvním případě lze balení využít 2x.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
1) doporučujete pití maliníkového čaje na konci těhotenství? Pokud ano, od kterého týdne a jaké množství.
2) dělají se v těhotenství krevní rozbory ve třetím trimestru? Jsem ve 33tt a na odběrech jsem byla naposledy v prvním trimestru těhotenství, kdy mi byla zjištěna nižší hladina železa. Denně užívám Superželezo a po odběrech, které mi udělal diabetolog, mi byla zištěna hladina železa 7. Co s tím? Děkuji a přeji hezký den.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pití maliníkového a podobných čajů svým pacientkám nedoporučuji.
Ke konci 2. trimestru se běžně  provádí opakovaný odběr krve při glukozo-tolerančním testu. Na přelomu 2. a 3. trimestru se pak standardně odebírá krev minimálně na stanovení krevního obrazu.
Neznám-li normální hodnoty dané laboratoře, nemohu se k hodnotě 7  vyjádřit. Větší význam než hladina železa má  ale výsledek krevního obrazu - tedy počet červených krvinek a množství krevního barviva. Léčbou bývá podání přípravků s železem - někdy je třeba jich vyzkoušet více.
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobry den, moc prosim o zodpovezeni mych nejasnosti ohledne ureoplazmy. 1) Jaka je pravdepodobnost, ze kdyz jsem mela styk s muzem, co ji v tu dobu mel, ze jsem take nakazena? Muze se stat i to, ze jsem se nenakazila? 2) proc se na diskuznich forech lisi doba kontrolnich steru po dobrani antibiotik? Nekomu delaji testy po 6-8 tydnech, nekomu po 14 dnech a kamaradce delaly dokonce ihned po dobrani antibiotik.Ktery postup je tedy spravny, aby byl pak kobtrolni vysledek testu povazovan za stoprocentni? 3) podle ceho se urcuji antibiotika ktera se podavaji k lecbe. Nekdo se leci 2 mesice, jiny 14 dnu, jiny 10 dnu...? 4) pokud mi testy prokazi ze ureaplazma nemam, musim se i tak preventivne prelecit, kdyz jsem mela styk s tim, kdo ureaplazmu mel? Dekuji mockrat za zodpovezeni

A.
Alena B.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ureaplasmata jsou v pochvě prokázána relativně často a ve většině případů nezpůsobí žádné problémy. 
Pravděpodobnost přenosu při pohlavním styku se obtížně odhaduje - záleží na mnoha okolnostech (poševní prostředí, obranyschopnost tkání, délka styku, aj.). Rozhodně k přenosu nedochází vždy.
Antibiotika se volí dle vyzkoušené citlivosti těchto mikroorganismů. 10 denní léčba dle mých zkušeností obvykle stačí. Jsou-li kontrolní testy nutné, doporučuji je po cca 2 týdnech od skončení léčby. Máte-li výsledek negativní, není přeléčení vhodné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, doktorka mi předepsala antikoncepci Ebelya ale nedaří se mi o ni nic moc najít, jak vysoká je účinnost ??
Liliana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o antikoncepci klasického složení (150/30 levonorgestrel/ethinylestradiol) a patří  k těm nejspolehlivějším přípravkům
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň.
S partnerom som mala pred 14timi dňami nechránený styk. Viackrát mal pocit, že dosiahne vrchol, ale nevyvrcholil počas styku, až neskôr, pri uspokojení rukou.
Menštruácia mi mešká 4 dni, včera som bola u lekára, vyšetril ma vaginálnym ultrazvukom a skonštatoval, že mám vysokú sliznicu maternice a žiadne cysty, kktoré by mohli meškanie menštruácie spôsobiť. (som po vysadení antikoncepcie). Avšak vôbec neriešil, či by som mohla byť tehotná, ani mi nevzali krv.. len mi pichli vyvolávačku s tým, že zatiaľ mi nedá žiadnu leičbu na úpravu cyklu, vraj zatiaľ poćkáme na menštruáciu.

Myslíte, že je tento postup v poriadku ? Mohla by som byť podľa vás tehotná ?
Prosím Vás o odborné vyjadrenie.

Ďakujem.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postup je v pořádku. 
Těhotenství nelze zcela vyloučit. Vyvolávací injekce by pak menses nespustila. Těhotenství by ale nijak neohrozila. 
Sama si můžete udělat test z moče - je volně prodejný v lékárnách.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Test po menstruaci jsem udělala až dnes, prvně jsem dělala v průběhu menstru.. Menstruaci jsem měla cca před 10 dny. Výsledek testu v průběhu i teď negativní/stejný..
dotaz - krev po fyzické zátěži.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez ohledu na zátěž - negativní test s poměrně vysokou spolehlivostí vylučuje těhotenství počaté před 2 týdny a dříve
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, mám partnera, který je neplodný, již podstoupil i operaci M/T a bohužel ani po té nenašli žádné spermie. Nechala jsem si zamrazit vajíčka, cizího dárce nechceme, zvažujeme dárce z rodiny a to partnerovo otce, který s tím souhlasí. Již byl na vyšetření spermiogramu a vše dopadlo dobře. Je možné zažádat o umělé oplodnění s partnerovo otcem, který s tím souhlasí a jak dlouho se zhruba čeká na tento zákrok po podání žádosti o umělé oplodnění. Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle platné legislativy je v ČR možné oplodnění pouze spermiemi anonymního dárce. Užití spermatu známého dárce není možné.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
kdy je možné začít cvičit po císařském řezu a od kdy je možné mít sex. Děkuji
Yveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cvičit je možné začít hned po operaci - ovšem je třeba zátěž zvyšovat pozvolna. Pohlavní styk je možný po šestinedělí.
MUDr. Jan šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den.Rada by som sa opytala na Vas nazor.Nizsie zakladne udaje:r.nar.1981,v minulosti dlhodobo brana HAK, neskor po vysadeni HAK cca r.2005 sa cyklus ustalili, problemy od 2013-tmavohnede spinenie pred zacatim menst cca 5 dni, niekedy aj spinenie pri ovulacii,spinenie od ovulacie az po menst,Liecba:Duphaston -1mesiac-neucinny, Provera-1mesiac-neucinny,Norethisteron-5mesiacov (problem zo zaciatku vyriesil, neskor aj pocas uzivania spinenie, vedlajsie ucinky)r.2016-Lutenig-1mesiac-nevyriesil problem,zmena gynekologicky-kvoli zisteniu ineho pohladu,nahodne zvyseny prolaktin,ostatne vysledky su v poriadku,hysteroskopia-odobrata polypozna sliznica-aktualne vysledky OK,HAK Daylette -2mesiace -spinenie pocas celych2mesiacov!vedlajsie ucinky,vysadene,porucha zrazanlivosti krvi sa nepotvrdila,Ster krcka maternice OK,aktualne spinenie cca 4 dni, posledne mesiace aj po pohl.styku 2-3dni.Su ine moznosti liecby?Pre mna znamenaju psychicko-hygienicky problem s partnerom.Dakujem za Vasu odpoved.
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud je vyloučen polyp v děloze, zkusil bych vedení cyklu vyššími dávkami hormonů - např. od 2. dne krvácení Estrofem v dávce 3xdenně 1 tbl á 2g po10 dní a po dalších 10 dní Estrofem  3xdenně 2 tbl á 2 mg,  poslední týden s Norethisteronem 3x1 tbl. Pokud by nepravidelné krvácení ustalo, je pravděpodobně problém v řízení cyklu. Podobná léčba by se pak měla opakovat se snížením dávky.
V případě, že by se ani tak cyklus neupravil, zkusil bych přeléčení antibiotiky přes menses. Někdy podobné potíže může způsobovat chronický zánět děložní sliznice - je ale neobvyklé, že by nebyl popsán v histologii. Zkusit se to ale může - např. Deoxymykoin 3 dny 2x1 tbl a 4 dny 1x1 tb
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Včera jsem si zapomněla vzít 15. tabletu HA Vreya. Dnes jsem si (delší zpoždění než 12 hodin) vzala další tabletu. Ale co kdybych si vzala ještě dneska třeba ještě tablety 3 naráz? Fungovalo by to jako postinor?
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užití 4 tbl naráz by jako Postinor nefungovala a velmi pravděpodobně byste si  "rozhodila cyklus". Správný postup je užít zapomenutou tabletku a další vzít v době, kdy pravidelně berete. A nevěřit minimálně týden antiko ochraně. 
Chcete li max jistou, přidejte ke zbývajícím tabletkám Postinor dle návodu, tedy 1 tbl a další za 12 hodin
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci značky Lunafem a zapomněla jsem si od neděle do dnešní středy vzít prášky. Vzala jsem si všechny 3 najednou a spustila se mi menstruace. Mám dotaz. Je možné, že se mi překope celý cyklus a jestli můžu dál brát prášky, i když jsem dostala nečekanou menstruaci. Děkuji předem za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užít 3 tbl najednou není vhodné. "Rozhození" cyklu je při podobné chybě v užívání očekávatelné.
Doporučuji ještě 2 dny antikoncepci nebrat. Pak začněte opět užívat, ale prvních 10 dní užívání nevěřte antiko ochraně.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, měla jsem dotaz týden zpátky. “ s přítelem jsme měli sex 12.6”.. Pár dní před koncem menstruace jsem si udělala test, po menstruaci už ne. Dnes po sportu, jsem zjistila, že mi tekla krev. Může to stále něco znamenat? Co když mi i teď ukáže test, že je negativní?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud   krvácení  neustane nebo se bude opakovat, navštivte lékaře. Byl-li test po menses negativní, bude velmi pravděpodobně negativní i nyní. A znamená to , že nejste těhotná
MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den mám dotaz ohledně menstruace. Poslední menstruaci se měla 22.6.2018 a poslední dobou mi pripada jako bych měla v břichu vetřelce dnes sem objevila ruzovi výtok s získala krve. S přítelem sme spali mezi ovulaci která byla 5-8.7.2018 chci se zeptat zda se může jednat o těhotenství předem děkuji
Bozenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, co si přesně mám pod Vašim popisem obtíží představit. Těhotná být můžete, ale těhotenství staré maximálně týden obvykle žena nijak nevnímá. Takže příčina obtíží je tedy spíše jiná.
Pokud jde o slabé krvácení, mohlo by teoreticky jít o nidační krvácení - to ale není příliš častým jevem a mělo by ustat
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, již od ledna, tedy více než půl roku, se potýkám s vaginálním (hlenovitým - opravdu ošklivým) výtokem (s lehkým pálením sliznice, bolestí při sexu -oboje se již lehce zlepšilo) a častým nucením na močení. Ze začátku jsem byla gynekoložkou přeléčena běžnými lokálními antibiotiky. Pro lehké urologické potíže jsem byla vyšetřena i na urologické klinice, kde mi v moči byl nalezen streptokok, na tento mi byla předepsána antibiotika Ospen, ale i po zaléčení obtíže přetrvávaly. Jelikož na gynekologii a urologii bylo vše bez nálezu byl vyšetřen i partner, kde mu byl z urologického vyšetření nalezen hemofil. Byl nám tedy nasazen Unasyn (oboum), který byl opět bez efektu. Na gynekologii mi bylo sděleno, že se jedná o hormonální problém. Poté, co jsem zašla za specialistou, mi byl nasazen Doxyhexan na 10 dní pro podezření na chlamydii, a to i přesto, že mi byl původní gynekoložkou proveden test metodou PCR, který byl negativní. U přítele též. Léčba byla bez efektu.. Prosím o posouzení mého případu a sdělení potencionální příčiny nebo léčby, jelikož už opravdu nevím, kam se obrátit. Pro úplnost uvádím, že užívám antikoncepci Evru, kterou jsem nevysadila 3 měsíce, nyní ji už ale cca půl roku užívám dle pokynů. Předem velmi děkuji za odpověď. P.J.
Peťka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginális 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření: například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Další možností je série aplikací nízkoenergetického LASERu. Nevím ale, kdo a zda vůbec někdo tuto léčbu v současnosti nabízí

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám v jistém centru asistované reprodukce zmražená vajíčka. Je mi již přes 40 let, jedno dítě již mám a nyní žiji s ještě starším partnerem než jsem já bychom chtěli založit rodinu. Partner byl již na vyšetření spermiogramu u něj je též vše v pořádku. Z předchozího vztahu má 2 děti. Je možné si zažádat o umělé oplodnění s tímto partnerem, ale již na jiné klinice než kde mám zamražená vajíčka? Je možný převoz vajíček?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Převoz vajíček je v absolutní většině případů možný. Obvyklý postup je, že  se obrátíte na pracoviště, kam vajíčka chcete převézt, a oni zařídí vše potřebné
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
dobrý den je mi 15 let a už mám 9 dní spozdenou menstruaciale v podbříšku mě pobolívá
je to v porádku?
Patricie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 15 letech není podobná nepravidelnost nic až tak neobvyklého. Pobolívání v podbřišku může být předzvěstí blížící se menstruace. Může ale mít i řadu jiných příčin. Pokud tedy menses nepřijdou a pobolívání neustane, svěřte se matce a navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, pán doktor.

Minulý rok mi diagnostikovali PCO, jediným príznakom bol nepravidelný cyklus. Užívala som preto HAK Jeanine od októbra 2017. S užívaním som prestala 10.5.2018, hneď 11.5. som dostala menštruáciu.
Potom aj bez užívania HAK som mala menšruáciu 9.6.
28.6. a 7.7. sme mali s partnerom nechránený pohl. styk, ale partner ejakuloval mimo mňa. Menštruácia sa však ěste vôbec nedostavila, mala som len bolesti v podbrušku ako pri/ pred menštruáciou. Dnes som preto bola u Dr., vyšetril ma pomocou ultrazvuku a následne mi pichli Agolutin.
Rada by som sa Vás preto oýtala, či som mohla otehotnieť, resp. či sa mohlo stať, že dnes (10.7.) lekár ešte nevidel na ultrazvuku, že som tehotná. Prípadne ako mám postupovať v prípade, že sa menštruácia nedostaví ani po Agolutine.

Ďakujem Vám vopred za Vašu oodpoveď.
Pekný deň.
Roro
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při vyšetření  UZ vaginální sondou lze těhotenství rozpoznat za +- 3 týdny od početí. čili ve vašem případě graviditu lékař nemohl odhalit. Více Vám případně  řekne test z moče - ten rozpozná těhotenství již po 2 týdnech. Takže nepřijde-li krvácení, zkuste  test - je volně prodejný v lékárnách
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 36 let a za poslední dobu mám za sebou velmi těžké stresové situace. Před půl rokem mi tragicky zemřela matka a zhruba před třemi týdny jsem se dozvěděla, že mě můj přítel dlouhodobě podváděl, měl paralelní vztah. před 14 dny jsem měla nechráněný styk. Menstruaci mívám po 21 dnech. Zatím mi nepřišla. Opakovaně jsem si dělala těhotenský test a pokaždé vyšel negativní. Na jednom vaječníku mám velkou cystu. Chtěla bych se Vás jenom zeptat, jaká je pravděpodobnost, že jsem těhotná. Děkuji za Vaši odpověď.
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při opakovaně negativních testech je otěhotnění vzniklé před 2 týdny extrémně nepravděpodobné. Opoždění menstruace pravděpodobně souvisí s cystou
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Je možné otěhotnět, když ho tam strčí jenom jednou a hnedka vyjede?
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I tak je otěhotnění možné
MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobrý den, před pár dny jsem si na pravém prsu (spodní vnitřní kvadrant) nahmatala tuhý podlouhlý útvar ve tvaru malé fazolky. Přijde mi, že je těsně pod kůží a je na první pohled viditelný i pouhým okem. Na gynekologii jdu zítra ráno. Mám obrovské obavy z diagnózy, mé myšlenky jsou úplně ty nejčernější. Mám panickou hrůzu z toho, že se jedná o nádor prsu.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít jen o zduření prsní žlázy nebo podkožní uzlinku. Více ale opravdu řekne až  podrobné vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 35+1 tt, dle ultrazvuku malá váží 2925 g a obvod hlavičky má už 37 cm, placenta je na zadní straně a cípem zasahuje do branky. Ve 13tt jsem byla hospitalizována s krvácením. Dle lékaře to nebrání přirozenému porodu, jelikož hlavička to prý tzv. zatampónuje. Po předchozím porodu mám velké obavy z krvácení. Když jsem před dvěma lety porodila syna, tak jsme to oba málem nezvládli. Malý se zaseknul, narodil se se zlomenou klíční kostí, po porodu hned nereagoval a já málem vykrvácela. Dostala jsem 4 transfůze. Jaký je prosím Váš názor? Děkuji.
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž přesně vidím, jak moc placenta zasahuje přes vnitřní branku, je těžké se vyjadřovat. Nález se navíc ještě může změnit  - placenta se většinou vytahuje vzhůru. 
Obecně je u tzv. marginálního (=hraničního) úponu placenty možný porod přirozenou cestou.
Doporučuji důvěřovat lékařům v porodnici, že pro Vás zvolí ten nevhodnější postup. Určitě přihlédnou i k průběhu porodu minulého
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 35 a právě jsem otěhotněla, nicméně mám problém, že na spaní beru už rok tritico 1/3 prášku síly 75 mg (tedy asi 25 mg - je to nejmenší možná dávka). Lékařka na psychiatrii mě ujistila, že se jedná o antidepresivum vhodné pro těhotné, nicméně mám dál strach o miminko a jeho zdraví. Vysadit se bojím pak spím špatně nebo vůbec a to přece v těhotenství nejde. Prosím poradte, jistě máte v týmu genetika, který ví které léky jsou v těhotenství možné.Mě na genetiku objednali až za měsíc a do té doby umřu strachem
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji věřit vaší lékařce na psychiatrii. Odpověď genetika Vám bohužel zprostředkovat nemůžu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, podstoupila jsem neuspesne ivf cyklus s dlouhym protokolem. Prvni menstruace po ivf prisla jako obvykle po 26 dnech, nyni jsem 36Dc a 2. menstruace stale nikde. Tehotna nejsem. Jaky postup byste prosim doporucil? Dekuji za odpoved.
Katka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po dlouhém protokolu může být cyklus v závislosti na užitých lécích  zablokovaný i na řadu týdnů. První krvácení je důsledkem neúspěšného transferu, další se ale může opozdit i o měsíc a déle. Doporučuji to zatím neřešit. Cyklus se obvykle bez jakéhokoli zásahu upraví. Snad jen pro jistou - zkuste gravitest. Někdy se otěhotnění podaří bezprostředně po neúspěšném IVF cyklu, třeba i po dlouhém protokolu
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,

Jako manžel Ivany, mohu zaručit, že má opravdu OCD, a byla diagnostikována její psychiatrem.
Ne syfilis, ne HIV, ne "rozšíření nosu", ne "deformace skeletu", ne abnormální akné atd.
Má pouze OCD.
Děkujeme vám za vaši trpělivost.
Vy a 40 dalších odborníků se o to ptá každý den. Ona se testovala pětkrát a stále pořád žádá každého odborníka, který dokáže znovu a znovu. - otázka upravena poradcem
Ivanův manžel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík - vždy potěší
prevence
Dobrý den, ak mám zajtra preventívnu prehliadku, možem mat dnes nechránený styk? Nemôže to nejak ovplyvnit napr. výsledky cytologie? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výsledek preventivního vyšetření styk nijak neovlivní
MUDr. Jan Šulc