Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Dobrý den, já bych se ráda zeptala, když zde vidím všechny ty smutné diagnozy a dotazy lidí na prognozu a lecbu, neevokuje to ve vas otazku proc se takto dotazuji pres internet a ne sveho osetrujiciho lekare. Pravděpodobně to poukazuje i na fakt, ze komunikace lekare s pacientem v necem vázne. Děkuji za odpověď Aneta, 31 let
Aneta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, máte zcela pravdu. Většina problému v životě i u lékaře vzniká z nedostatku komunikace. Bohužel po internetu udělat prognózu individuálního onemocnění je naprosto nemožné. Existují sice všeobecné statistické údaje, ale individuální rozdíly jsou mnohdy obrovské a i taková všeobecná statistika může někoho zcela zlomit, což bych nerad. Falešnou naději dávat však rovněž nelze, proto je k prognóze a strategii léčby vhodná jen osobní konzultace a ze strany pacienta doporučuji si připravit otázky na papír a svému lékaři je přečíst. Mám zkušenosti, že pacienti v ambulanci najednou ztratí odvahu se zeptat nebo si vůbec nepamatují odpověď lékaře.
Rakovina plic
Můj tchán měl před 4 roky rakovinu plic (49 let). Nádor byl vyoperován,podána byla chemoterapie.Po 5 měsících se objevily metastáze do mozku.Onkoložka dávala 2 měsíce života. Nicméně byl léčen a ze 7 metastáz zbyly dvě a po poradě s jiným onkologem byl vzat do na gama nůž,nádory se postupně zmenšují.Teď se objevil třetí nádor, byl opět vzat na gama nůž. Po léčbě má zničené klouby a začíná být odkázán na vozík.Doufá v operaci kloubů. Provádí se vůbec v takovém stavu operace?I když stav,má samozřejmě závažné onemocnění,na druhou stranu si laicky myslím, že by operaci mohl zvládnout, protože se vlastně cítí zdráv.Vlastně nikdo z doktorů už teď ani u něho říci nemůže jak dlouho tady bude a pokud třeba 2 roky, tak operace kyčle na zlepšení života by za to opravdu stála.Nedávno byl můj otec(76 let) na operaci kyčle, nebyla prováděna ani v celkové narkóza a za 10 dní byla jizva skoro zahojena a ani následná rehabilitace nebylo nic tak strašného a dneska v pohodě chodí.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
4 roky na rakovinu plic je velmi dobrý výsledek. Neznám sice přesnou histologii, ale znamená to, že onemocnění je pomalu progredující. V případě operace kýčlí by se mělo vycházet z tohoto faktu a zároveň posoudit, zda onemocnění progreduje a jak i v plicích nebo kostech či jinde v organismu. Pokud ne, pak při stabilizaci mozkových metastáz není důvodu proč náhradu kýčlí neprovést.
Lymfomy
Dobrý den, prodělávám léčbu pro hodgkinův lymfom, režim DHAP. Nyní jsem měl přešetření a podle CT se nález zmenšil, ovšem podle PET došlo k progresi. Chtěl bych se zeptat, jak je něco takového možné-jak se může nádor zároveň zmenšit i být aktivnější? Nemohlo dojít k nějaké chybě při přešetření nebo se taková věc stát může? Děkuji za odpověď
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CT určuje velikost a PET určuje jak je onemocnění metabolicky aktivní. Většinou zmenšení nálezu svědčí i pro menší aktivitu. U lymfomů tomu tak nemusí být, ale neznamená to zhoršení, jen dočasné zvýšení aktivity.
Léčba
Dobrý den, mám dotaz ohledně režimu IGEV. V den, kdy se dávají všechny tři léky, by se léky měly podávat v pořadí ifosfamid, gemcytabin a vinorelbin. Sestra mi je ovšem dávala přesně v opačném pořadí- když jsem se jí na to ptal, odvětila, že to je jedno. Stejnou odpověď jsem dostal, i když jsem se ptal lékaře. Opravdu na pořadí nezáleží a léky se uvadí v tomto pořadí pouze kvůli tomu za jak dlouho “vykapou“? mockrát Vám děkuji za odpověď
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většinou se léky podávají podle délky své aplikace, ale jsou i přesně daná schémata, které léky podat nejdříve. V tomto případě nemáme přesně stanovený postup, který lék dát dříve.
Myelom
Dobrý den, dnes jsme se dozvěděli, že můj táta má zhoubný nádor v horní čelisti, který se projevuje na první pohled jako otok bez bolestí. Nikdy dřív sem o tom neslyšela..čelist začala růst cca před 3 měsíci..vím, že je těžké napsat něco konkrétního, ale můžeme mi podat alespoň nějaké obecné poznatky této nemoci? mockrát Vám děkuji!
Aneta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na histologii a zda je onemocnění operovatelné či nikoli. Na tom závisí celková prognóza. V ranném stádiu se dá onemocnění i kompletně vyléčit, ale závisí to na mnoha faktorech. Důležité je, aby pacient prošel multioborovou komisí, která rozhodne o nejvhodnější strategii léčby. Takové komise by měly být v každé fakultní nemocnici.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore. Na jaře roku 2009 mi byla zjištěna rakovina prostaty v 56 létech. V srpnu jsem byl operován. Byla provedena radikální prostatektomie. V stupní PSA 37. MKN C 61: , MKN-O C 61M-8140/3 2, TNM: pT3b pN1M0. Odebrány oba lalkoky prostaty s peroprostatickou fibroadipózní tkání, 3 lymfatické uzliny, struktura jedné totálně desintegrována metatstatickou infiltracíprostatického adenokarcinomuiii. (8 bloků) ,5 lymfatických uzlin, ve dvidvou obraz lymfoidní hyperplázie typu chronické sinusové histiocytózy, ve třech parciální metastatická infiltrace prost.adnokarc. OH středně diferencovaný adenokarcinom prostaty s dominancí acinární a aborativně duktální diferenciací. Po operaciPSA 2,76, pak 0,6, 0,1, 0,09, 0,13, 0,20, 0,14, 0,12, 0,24 a poslední 0,37. Chtěl bych se zeptat proč se mi PSA mohlo zvýšit, jsem po operaci 3 roky. Nasazená léčba 1krát za tři měsíce Eligard 22,5 mg, po 2létech nasazen Bicalutamid(Binamic) 75 mg. Inkontinence trvala přesně rok, nyní vše v pořádku.
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzilium tohoto typu lze provést jen při osobním vyšetření.
Rakovina prostaty
rakovina prostaty/pred chvili jsem se ptala na moznost ucinku clavin ultra, uvadela 10 pokusu erekci, z toho 2x se suchym vyvrcholenim.zapomnela jsem uvest, ze styk se nedari, nedochazi k dostatecnemu ztoporeni. muzou podpurne leky/ clavin/ pomoct a neskodit.dekuji
ola
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsou i účinnější léky na erekci, ale k tomu je nutné pacienta vidět a vyšetřit osobně.
Rakovina prostaty
pane profesore,manzel je 1 a pul roku po odebrani prostaty a semennych vacku mel psa 5,7 nyni psa 0,18. jde o recidivu rakoviny nebo je to jeste v norme/manzela posilaji na veskera vysetreni ohledne dalsiho postupu/ snad ozarovani. po operaci mel psa 0,01. dale bych se chtela zeptat jestli je nadeje na sexualni zivot, manzel se mu vyhyba, i kdyz asi dvakrat z 10 pokusu za ten rok a pul dosahl suche erekce. pred 5 m2sici jsem mu koupila clavin strong, ale manzel ho zatim odmita vyzkouset. muze mu pomoci nebo mu uskodit.mam manzela v tomto smeru povzbudit nebo je to zbytecne ci zdravi skodlive.me povzbuzeni zatim odmita i kdyz se tim trapi. nyni po zvyseni psa je psichicky jeste vic dole, jak mu muzu pomoci, yapomnela jsem napsat, ze manzelovi je 51 let.dekuji
ola
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzilium tohoto typu je možné jen při osobním vyšetření.
Rakovina prostaty
Dobrý den tatínkovi /67 let/byl zjišten adenokarcinom prostaty,hist. vyšet.ukázalo-kribriformě až difuzně roztouci adenoca G9/4+5/MKN 814033 č.v. 15005/B/12 pacient s pos.nálezem lymfadenopathie a pos disfuzním nálezem na scinti skeletu, byla mu odstraněna oboustraně varlata a proveden zákrok umožňující snadné močení..tento vzorek byl pak poslán k výše uvedené histologii..po zhojení bude odeslán na onkologickou kliniku...léky -Gyrablock..a Flutaplex.můžete mi prosím říci jak pokročilé je stádium onemocnení a jaká je šance na přežití.prozatím žádné závažnější problémy nemá.děkuji moc Renata
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je přítomen nález v kostech, tak se jedná o velmi pokročilé onemocnění ve IV. stadiu, což není příznivé, ale individuální prognózu Vám po internetu udělat neumím.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane doktore, prosím o odpověď na následující otázku. Když rodině pacienta s CA prostaty, zjištěného z krve, sona a potvrzeného při operaci sdělí lékař, že žádná léčba (radiologie ani chemoterapie nebude indikována), že pacienta samotného raději nebudou o tom, že má rakovinu informovat a že nádor je prorostlý a nešel celý vyoperovat. Znaměná to , že by jakákoli léčba již neměla smysl a budou se tedy tlumit jen obtíže ?
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z Vašeho popisu to tak vypadá, ale rakovina prostaty se vždy každopádně ošetří aspoň antihormonální léčbou, protože je nenáročná a je ve velkém procentu účinná. Situace je asi hodně vážná, když pacienta nechtějí ani danou diagnózou stresovat. To nemohu posoudit.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz ohledně nálezu na CT, které bylo provedeno u mého manžela. Na CT byl s ledvinami a jako vedlejší nález byl uvedeno zesílení stěny rektosigmatu. Při vyšetření Per rectum napsáno: ampula sine Tu v dohmatu, manžel je objednán na kolonoskopii, bohužel termín až cca za 20 dní. Mě se samozřejmě hlavou honí vše možné, může se jednat o něco vážného nebo jen o nějákou maličkost? Děkuji za odpověď. Vlasta
Vlasta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z popisu je jasné, že danou oblast je nutno vyšetřit. Trval bych na dřívějším termínu. Zda je to vážené či ne však nedokážu posoudit. Rozhodující bude kolonoskopie a odběr materiálu k vyšetření.
urologické nádory
PRED TYDNEM JSEM BYL NA SCINTIGRAFII SKELETU KDE POPISUJI DROBNY NALEZ V KOSTI PANEVNI KTERY TAM PRY PRED ROKEM NEBYL DOPORUCILI PODEZRELOU OBLAST ZKONTROLOVAT NA CT TO BYLO NASLEDNE PROVEDENO TAM POPISUJI SKELET PANVE BEZ META. ZMEN A V PODEZRELEM MISTE NEJSOU ANI ZADNE JINE STRUKTURAKNI ZMENY TUDIZ CT DOPADLO V PORADKU LEKAR NA ONKOLOGII REKL ZE JE TO PRY V PORADKU CHTEL JSEM SE VAS ZEPTAT JESTLI SE DA NA CT ZPOLEHNOUT I KDYZ NA TE SCINTI JE DROBNY NALEZ NEBO JAK DALE POKRACOVAT JAKE VYSETRENI BY STE MI DOPORUCIL NEBO JESTLI KDYZ JE CT V PORADKU TAK SE TIM NEZABYVAT JSEM TRI ROKY PO OPERACI NADORU NA LEDVINE DEKUJI
MILAN
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CT kosti na podezřelou oblast zjištěnou na scinti je dostatečně průkazné. V případě negativního nálezu na CT opravdu nic dalšího neprovádíme. Danou oblast jen sledujeme při dalším plánovaném scinti vyšetření.
Rakovina plic
Dobrý den tatínek má rakovinu plic má za sebou 3 chemo ted chodí na ozařování nejdříve mu řekli že jich bude mít 30 včera mu přidali ještě 8chci se zeptat podle čeho se dávky určují jinak to snáší dobře akorát na tom místě kde ho ozařují ho to pobolívá je to běžná reakce. Moc děkuji za odpověd. OLINA
OLINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dávkování se vypočítává a dávka je v závislosti na rozsahu onemocnění a nutné celkové dávky ozáření. Takže se může někdy i měnit počet ozařování. Bolest v místě ozáření nemusí být způsobena ozařovaním, ale samotným onemocnění. Někdy však dochází k přechodnému otoku místa ozáření, což může bolest zhoršovat.
Ostatní
Dobry den, je nejaky duvod, ze vetsina metastaz vznika v jatrech, popripade plicich a kostech, a velmi malo jich je napriklad v ledvinach, zaludku ci srdci?
landau
Skalpel, lékař, ilustrační foto
ano je, je to velmi dobře prokrevná oblast, tedy výborná živná půda pro uchycení se i jedné metastázy.
Lymfomy
dobrý den ,byl mě zjištěn primární mediastinální(thymický) velkobuněčný b lymfom,jak dobře je tenhle druh léčitelný,děkuji za odpověd
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Poměrně dobře, ale záleží na rozsahu a dalších parametrech. Ne všechny dopadnou dobře. Vhodné je, abyste byl léčen v jednom ze 6 center v ČR, která jsou na webových stránkách hematologické společnosti - např. ve FN Brno - Bohunice nebo ÚHKT v Praze.
gyneokologické nádory
Dobrý den. Před patnáci lety prodělala maminka hysterektomii z důvodu agresivního bujení s prorůstáním, následně několi týdnů ozařování. Po celé roky pravidelně navštěvovala gynekologa, mamografii, nyní má opět nález z cytologického vyšetření, pravděpodobně bude muset opět na ozaření, prsa prozatím bez nálezu, jaké jsou prognozy další léčby.Děkuji za odpověd.
Slávka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, jednak nemám dostatek informací a jednak se podobné individuální prognózy mohou provádět jen při osobním vyšetření.
ORL nádory
Dobrý dén chtěl jsem se vás zeptat na nadory dut. ustní . Jsem kuřák asi kolem 15 cig. denně alkohoholu vubec neholduji jsem abstinent ani to pivo si nedám . Chtěl jsem se Vás zeptat na příznaky rakoviny hlavně hltanu a hrtanu a jestli v mém , věku 23 let když tuto nemoc nemam v rodině je časta děkuji . Ptám se proto že u tohoto onemocnění je hlavní zlo kouření a udajně se tyto nadory vyskytuji čim dal vice častěji děkuji . S pozdravem T.M.
Tomáš Matěječný
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano kouření tabáku může být přímo hlavním činitelem pro vznik rakoviny dutiny ústní. Není to vrozená záležitost, ale získaná. Záleží na množství vykouřených cigaret, jehož množství se liší od člověka k člověku. Může se však vyskytnout i při holdování tabáku v jiné formě než v cigaretách - doutníky, dýmka, žvýkací tabák atd.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den,pane profesore.Mému tchánovi (61 let) zjistili v březnu 2012 nádor na slinivce 4x7 cm a metastázy na játrech.tchýně řikala,že paní doktorka zakroužkovala skoro celá játra,má prý hodně metastáz.chodí obtýden na chemo.dnes po odběrech zjistili,že se s nádorem,ani s metastátemi nic neděje.že je to pořád stejné.paní doktorka nám vůbec neřekla,jak dlouho tchánovi ještě zbývá.nevíte,jaké má šance?Děkuji Matějková
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podobné individuální prognózy je možné provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat na scintigrafii skeletu popisuji v sedaci kosti diskretni nalez nasledne delana rezonance zamerena prave na tu sedaci kost kde popisuji bez meta zmen mohl by ste mi prrosim rici jestli tarezonance je presnejsi muj lekar mi rekl ze kdyz nic nepopisuji na rezonanci tak ta je pry presnejsi nez scinti tak tam pry nic neni tak prosim o radu vas ma zakladni diagnoza je grawitz
dan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na kosti je lepší CT. Scintigrafie je velmi citlivá, ale pro potvrzení je ještě lepší dodělat CT popisované oblasti.
ORL nádory
Dobrý den ,pane profesore. Před rokem jsem si nahmatala malou,nebolestivou uzlinku na krku.Po palpačním a sono vyš.,zjištěny milimetrovéá ložiska ŠŽ.Terapie,sledovat zda neporoste.Letos v květnu jsem požádala lékaře zda by mi tuto uzlinku neodstranil.Po histol. potvrzena meta z papilár. karcinomu ŠŽ.Před 14dny reoperace,odstraněna št.žláza a revize přilehlých uzlin.Nyní výásledky -mikro.karc žlázy potvrzen,další záchyt meta ložisek,bohužel nádor ,ač 4milimetry nebyl ohraničen a prorostl mimo tkán št. žlázy.Lékařka mi pouze řekla,že to nemohla dříve poznat,a že budu asi 3měsíce čekat na radio.jodovou léčbu. Pane doktore je vůbec reálná naděje na léčbu. Nechci ,mám-liodejít,ve zuboženém stavu. Nyní se cítim adekvátně k zákroku,ale mám velice podlomenou psych.,nebot 2roky jsem pečovala o muže a zbídačený zemřel. Já jsem zdravotní sestra ač vim,že papilár. kar. umí dobře reagovat na jod,ale mám pocit,že již udělal mnoho neplechy. Předem děkuji za Váši případnou odpověd.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Přeji Vám dobrý den chtěl bych se Vás jen informativně zeptat jaka je spojitost , mezi rakovinou a višším věkem . Je pravda že rakovina se týka většinou staršich občanů myslím tím kolem od 35 let nahoru. Na myslí mám rakovinu traviciho traktu, plic, hltanu a hrtanu a jazyka . Slyšel jsem na tuto otazku sporné nazory tak by se chtěl zeptat odporníka děkuji
Lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
S narůstajícím věkem se obecně vidí i nárůst vzniku rakoviny. Souvisí to celkově s oslabením organismu a hlavně imunitního aparátu. Věková hranice 35 let je však velmi nízká a pro toto tvrzení neplatí. Obecně považujeme za hranici spíše věk 50 let pro rakovinu střeva, u karcinomu prsu 45 let a pro leukemie a lymfomy pak věk kolem 30 let. Nicméně, to vše je jen velmi orientační. Protože věkové hranice jsou i u jiných nádorových onemocnění.
Rakovina prostaty
Zdravím Vás!Ako postupovať ďalej?Mám 62 rokov,po vyšetrení a biopsii prostaty.Výsledok:bez ťažkostí a hematúrie.Histol vyš.Z:I.5x-pravý lalok prostaty-hyperplastické i atrofické žliazky.II.5x-ľavý lalok prostaty:3x-atrofické i hyperplastické žliazky,fokálne-acinárny adeno-karcinóm.Imunohistochemicky CK 34 beta E 12 negat.2x-hyperplastické i atrofické žliazky.GLEASON score 3+2, PSA 4.25ng/ml, free 16% Z: Cap /T2b,NX,MX,G2/ Gleason 3+2. Dop.: RAPE alebo RAT.Nefajčiar,káva 1x/deň,alkohol príleži.,neužívam žiadne lieky,tlak v norme, nemám iné ťažkosti. Prosím o radu.Prajem pekný deň.
Lojzo
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typou se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Rakovina plic
Dobry den, pane doktore. Uz jsem Vam psala drive o sve babicce( 82let). Diagnoza Bronchogenni ca praveho horniho plicniho laloku s meta do hilovych a mediastinalnich LU, nemalobunecny ca T1N2MO. Babicka podstoupila 10 ozarovani, pred rokem. PAk se stav zlepsil. Nyni vsak na kontrole zjistili 3 metastazy v mozku o velikosti 2cm. Chteji babicku ozarovat. Lekari nam stale nic nerikaji. Babicka vypada dobre, ani se mi nechce verit, ze ma takovou diagnozu. Jak dlouho tu s nami bude? dekuji za odpoved. Lucie
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To Vám bohužel neumím říci, protože babičku nevidím a po internetu takové odhady neprovádím.
Rakovina prsu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po radioterapii po mastektomii lze po skončení radioterpaie provést rekostrukci prsu, Můj pan onkolog mi sdělil, že cca za 6 měsíců. Ale všude se dočítám různé termíny. Děkuji
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, jaká mastektomie byla provedena zda totální nebo částečná. Pak záleží na rozsahu radioterapie. Takže nejlépe Vám odpoví Váš onkolog a pokud doporučuje 6 měsíců, tak bych se tím řídil.
Rakovina prostaty
Pane profesore, tatínek má ve zprávě lékaře uvedeno, že je pacientem s histologicky verifikovaným adenokarcinomem prostaty, nastavený na terapii degarelix. Před měsícem absolvoval vyšetření radiofrmakem 99mTc-MDP s tímto závěrem: ložisko zvýšené kostní přestavby suspektní z mtr v 8. žebru vpravo vzadu a v obratli Th11. V porovnání s vyšetřením před půlrokem se lehce snížila metabolická aktivita v ložisku v 8.žebru. Difuzní osteoporoza s degenerativními změnami ve skeletu. Je léčen Firmagonem (1x za měsíc). Prosím, jaká je možnost vyléčení? Děkuji za odpověď .
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám dostatek informací, proto řadím tuto otázku do kategorie, kdy konzultace může být provedena jen při osobním vyšetření.
maligní melanom
Dobrý den pane profesore, prosím o váš názor: byla jsem odeslána pro zvětšování nevocél névu pravého ramene ventrálně, skore digit. dermatoskop vyš. 8,183, vel. 8,6x7,7mm. Derm. struktury smíš. névu, periferie světlejší, ale symetrická, bez patolog. struktur v der. obraze. Klinicky - dysplast. névus, indik. excize s HV (lem 5mm). HVA,B: Kožní excize s proliferací atyp. melanocytů, převážně v junkční zóně ve formě hnízd i jednotl. vedle sebe se řadících melanocytů. Místy transepidermápní migrace melanocytů a místy až konzumpoce epidermis. Intraepidermální melanom. Nejbližší resekční okraj je vzdálen 3mm od nádoru. D 03.6 M8742/2 pTis. Telefonicky konzultováno s onkoložkou- excize dostatečná. Nedosahuje BM, dop dispenzarizace u odesílajícího dermatolkoga. Původně mi bylo řečeno, že pokud se najdou rakovinné buňky, bude provedena nová excize s lemem 2cm. Doporučujete tuto excizi? Místo řezu je citlivé na dotek, v jednom místě bolavé. Co to je prosím dispenzarizace? Děkuji za odpověď.
Táňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den, babička měla cca 8 měsíců velký kašel, pak si zlomila žebro, pak jí našli vodu na plicích, která se jí tam neustále utváří znovu a v jednom ze vzorků z plic byl i nález rakovinných buněk. Zatím ale prošla několik vyšetření a nebylo objeveno, "odkud se rakovina bere" ve smyslu čeho by to byla rakovina. Je možné, aby měl někdo v sobě rakovinné buňky a neměl rakovinu? Díky za odpověď
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli. Pokud má někdo zjištěné rakovinné buňky, tak rakovina někde je, jen se neví třeba kde, protože je velmi malá.
Diagnostika
Přeji Vám dobrý den prosím Vás o radu . Mam asi tyden a pul pocit ciziho tělesa v krku hned na začatku . Při polykaní , nebo při pití pociťuji absolutní ulevu . Možna to jsou hleny , nebo při potahovaní hleny z dut. ustní vylučuji hleny jsou bezbarve , jen jednou byli s přisměsí čer.krve . Někdy mne v krku bodavě píchne a zaroven mi bolest vystřelí do uší ale to není často . Na vyšetření ORL mi lěkař po pohledem zrcatkem diag. zánět hltanu tzv granulace . Na internetu jsem četl , že mé přiznaky avšak mne netrapí problemy s polykaním se slučuji s rakovinou hltanu a udajně se nador při pohledem zrcatkem muže se zanětem lehce zaměnit . Myslíte že bych měl ještě navštívit lekaře pro jine vyšetření nerad bych se lečil na zanět a přitom mít ve 20 letech nador sěkuji Vám velice za odpověď .
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to Vám může odpovědět jen ORL lékař, který Vás viděl. Ne vše je rakovina, ale pochopitelně i tyto potíže ji mohou znamenat. Nicméně zásadní je vyšetření na ORL.
Ostatní
Bratranci (67 let) loni v srpnu vyoperovali melanom,vzali hodně uzlin,byl na sále asi 4 hodiny.Nyní je týden u moře,na slunce prý vůbec nechodí,ale dostal teploty a bolí ho na průduškách. Před odjezdem absolvoval kontrolní prohlídku po uvedené operaci, cestu mu schválili.Mohou mít tyto problémy souvislost s oslabeným organismem po prodělaném léčení, myslím, že na takovou cestu bylo příliš brzy. Neměl by jít hned k lékaři? děkuji za odpověď.
Inka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se nedá nic říci. Pokud má někdo problémy, tak musí jít k lékaři. Po internetu se medicína dělat nedá.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na svého otce, je mu 54 let, diagnoza C61 zhoubný novotvar předstojné žlázy prostaty, 36*39*42 mm, PSA 150, rengen plic negativní,na scintografii má jít až za 2 týdny, zarazila nás hodnota PSA, máme strach, že ta velká hodnota znamená metastáze v kosech, je tomu tak?? děkujeme
HANKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel riziko kostních metastáz při této hodnotě PSA je vysoké. Nicméně vyčkejte výsledku vyšetření.
Rakovina prsu
Dobrý den,prosím o vyjádření zda je možná recidiva nebo jak je častá u diagnozy duktální karcinom prsu in situ,DCIS - grade 1-2 papilárního typu s přítomností dystrofických kalcifikací. Estrogen 100% pozitivní středně,progesteron 40% slabě,Ki-67-2%+,ostatní všechno negativní včetně uzlin.Jsem po celkové masketonomii a bylo mi řečeno,že jsem z rakoviny vyléčena. Děkuji
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při správné diagnóze karcinomu in situ by se tento neměl již objevit. Nicméně, ani taková hiostologie není dnes jednoznačná, proto v praxi recidivy vidíme a to až 20-30%, proto je pravidelné sledování naprosto nutné a někdy doporučujeme i užívání tamoxifenu. Záleží však na mnoha faktorech, které se dají určit jen při osobním vyšetření.
Léčba
Dobrý den...mému synovi 11 let bylo nalezeno na fibro z histologie následující : 1.Duodenální sliznice bez zánětu a bez známek glutenové enteropatie. 2.Částky z antra s chronickým mírně aktivním zánětem. Helikobakter v hojném počtu. Byly nasazeny antibiotika Klacid, Duomox a Helicid. Chtěla jsem se zeptat zda se helikobakter vyléčí a zda tam dle nálezu hrozí ještě nějaké riziko. Mnohokrát děkuji za odpověď. Starostlivá MAMINKA :)
Mižu
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Helikobakter se současnou léčbou vyléčí téměř vždy. Nález v jeho letech je však spíše ojedinělý, ale to nevím přesně, nejsem pediatr. Po vyléčení infekce není žádné další riziko známé, ale může ji dostat opět znovu. Musíte se zeptat spíše gastroenterologa.
Podpůrná léčba
Dobry den,mam dotaz,daji se priznaky rakoviny (mysleno v pozdnim stadiu) utlumit alkoholem? Dekuji za odpoved.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli nebo jen krátce. Po vystřízlivění se objeví znovu a silněji.
Rakovina prsu
Děkuji za odpověď.Asi jsem se špatně vyjádřila.Mě v tuto chvíli moc nezajímá individuální prognóza,protože vím,že v medicíně není nic jisté.Spíše mě zajímá obecně, zda se ke stanovovávní prognózy přihlíží k tomu, zda před neodj.chemo byly postižené uzliny a u operace se zjistí, že tam po chemo nejsou metastáze.Protože v poradnách a všude jinde čtu,že jakmile jsou postižené uzliny, tak to významně zhoršuje (obecně prognózu),. Proto se ptám, zda když budu mít štěstí a dobře dál budu reagovat na chemoterapii a metastáze se při operaci nenajdou, zda to má nějaký podstatnější vliv při stanovování případné budoucí prognózy nebo je to jedno, a podstatné je, že uzliny před neod.chemo byly postiženy (bez center)..A pak, zda významně hormonálně dependetní nádory mají o něco (obecně) lepší prognózu (statisticky)?.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že jsem odpověděl v tom smyslu, že postižení uzlin před neoadjuvantní chemoterapií zvyšuje riziko relapsu onemocnění a je jedno, zda reagují na chemoterapii nebo ne. Pokud se týká hormonálně dependentních nádorů, tak ano, jejich prognóza je obecně lepší.
Rakovina prsu
Mám karcinom prsu, přemýšlím co bylo špatně.Měla jsem (jako spousta dalších) těžší období- malé děti,zaměstnání a tehdy mě trápila stálá únava a stres.Může toto být spouštěčěm vzniku nádoru? V mé rodině se nádorové onemocnění vyskytuje často.Ještě mě zajímá jestli je vhodné vytrhávání chloupků na prsou i kolem bradavky. Děkuji za odpověď
Leona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vytrhávání chloupků nevede k rakovině. Vzhledem k rodinné zátěži je pochopitelné, že riziko vzniku rakoviny bude i u Vás větší, ale jak, to Vám řekne jen klinický genetik po důkladném vyšetření. Z toho co píšete je možné, že jistá fyzická a značná psychická zátěž mohou být spouštěcím mechanismem. Nicméně, vzhledem k rodinné zátěži je každopádně vhodné genetické vyšetření nejprve u Vás, aby se zjistilo o jaké riziko se ve Vaší rodině jedná.
ORL nádory
Dobrý den pane doktore,mému tatínkovi před rokem a půl diagnostikovali rakovinu ústní dutiny vycházející z maxilly. Léčba ozařováním a chemoterapií byla úspěšná a po půl roce bylo CT bez nálezu.Před třemí měsíci CT taktéž čisté.Dnes mu však našli recidivu...s metastázemi v krčních uzlinách ve zprávě z CT píší že tumor je ve značné progresi a že jde o expanzivní proces. Tumor vyrostl velmi rychle. Ozařování ani operace prý už nejsou možné.Chtěla bych se zeptat jakou šanci na vyléčení tatínek má a zda má chemoterapie šanci být úspěšnou léčbou. Celé to komplikuje silný zánět v obličeji a veliké bolesti...Moc děkuji za odpověď.
Michala B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření.
Rakovina prsu
Mám karcinom prsu - cT2 cN1( 3 uzliny) MO, obávám se operace - bude parciální mastektomie s exenterací axily. Mám chemoterapii před operací, léčba účinkuje dobře. Je ždy exenterace axily nutná i při zlepšení prognozy? v sin axile bez významější lymfadenopatie.Je po exenteraci axily vždy nebezpečí lymfedému ?
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při postižení 3 uzlin je exenterace zásadní pro další prognózu onemocnění, i když dostáváte neoadjuvantní chemoterapii. Bohužel je zde nebezpečí lymfedému, ale neznamená to jistotu, že se objeví. Záleží na dodržování doporučení rehabilitace, aby se lymfedém neobjevil.
Rakovina prostaty
dobrý den pane doktore.Děkuji za odpověd.Manželovy je 49let, 69 kg.Chtěla jsem se zeptat jestli tedy jde o rakovinu pří výsledcích PSA 3,85 a PPSA 13,5.A jestli jo jestli ta rakovina je v začátku nebo ty výsledky už ukazujou na pokročilou rakovinu.A jestli by mohla biopsie být negadivný.
JULIE
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PSA je stále v normě a o rakovinu se jednat nemusí, ale viděl jsem histologii rakoviny prostaty i při těchto hodnotách, proto je biopsie zásadní.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se Vás zeptat co znamená když je na nálezu napsáno: "v.s. diferencovaný karcinom pravé plíce". Na internetu jsem pojem v.s. nenašel. Děkuji moc. S pozdravem Lukáš Vilhelm
Lukáš Vilhelm
Skalpel, lékař, ilustrační foto
v.s. značí velmi pravděpodobně, ale nikoli jistota.
Rakovina plic
tatinkovi zjistili na CT : tu leveho hilu, pak jsou tam i pismena TM CEA ca 19-9 NSA,CYFRA, KO *DIFF muzete mi napsat co to znamena? je to rakovina plic? dekuji predem za odpoved Jana Dvorakova
Jana Dvorakova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda je to rakovina plic či ne může stanovit jen histologické vyšetření a nikoli CT. Histologický popis zde nevidím.
gyneokologické nádory
Dobrý den.Mamka prodělala operaci vulvy a vzali ji i kus třísel.Podstoupila ozařování ale to nepomohlo a rakovina se vrátila a má to i v močové trubici.Chtěla jsem se zeptat jaká je asi její šance na uzdravení.Předem děkuji za Vaši odpověď S pozdravem Kočárková
pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření.
Rakovina prsu
Dobrý den,prosím o přeložení a stanovení prognozy.Středně diferencovaný invazivní duktální karcinom s lobulárními rysy G2 dle Nott.klasifikace skore 6.ER 70%, PR 5%,MiB1 20%, cerB2 2+,pT1cNOMO.Moc děkuji za odpověď. Lenka 35.let
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózy tohoto charakteru v této poradně neprovádím. Lze to jen při osobní konzultaci.
Rakovina prostaty
Zajímalo by mě, jak se stanovuje prognóza.V současné době mám stádium T2 (3 nádory, největší 35 mm),N1,MO.G2-3,ER 80-100%,PR 60-90%, KI-67 25-30%.Probíhá neo.chemoterapie.Po 2 chemo výrazné zmenšení(nádorů i uzlin).Poslední postižená uzlina se vrací do normálu a už má částečně viditelný hilus. Je tedy možné,že při operaci již nemusí objevit metastáze v uzlinách i přesto, že byly uzliny postiženy před chemo,pravděpodobně patologicky(bez center)?Jak se pak stanovuje diagnóza?V poradně čtu,že když nejsou postiženy uzliny,že je to lepší prognóza, ale jak je to v případě, že uzliny byly před nea.chemo postiženy a při operaci již ne?A pak, je lepší prognóza v případě hormonálně dependetního nádoru i v případě postižení 3 uzlin (N1)?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
ještě k těm uzlinám. Musím podotknout, že v úvahu se musí brát postižení uzlin před léčbou, nikoli po ní.
Rakovina prsu
Zajímalo by mě, jak se stanovuje prognóza.V současné době mám stádium T2 (3 nádory, největší 35 mm),N1,MO.G2-3,ER 80-100%,PR 60-90%, KI-67 25-30%.Probíhá neo.chemoterapie.Po 2 chemo výrazné zmenšení(nádorů i uzlin).Poslední postižená uzlina se vrací do normálu a už má částečně viditelný hilus. Je tedy možné,že při operaci již nemusí objevit metastáze v uzlinách i přesto, že byly uzliny postiženy před chemo,pravděpodobně patologicky(bez center)?Jak se pak stanovuje diagnóza?V poradně čtu,že když nejsou postiženy uzliny,že je to lepší prognóza, ale jak je to v případě, že uzliny byly před nea.chemo postiženy a při operaci již ne?A pak, je lepší prognóza v případě hormonálně dependetního nádoru i v případě postižení 3 uzlin (N1)?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na mnoha faktorech. Není to tak jednoduché, proto se individuální prognóze v této poradně zásadně vyhýbám. K prognoze se používají statistické údaje z velkých studií, pak charakter vlastního onemocnění a pak zdravotní stav pacienta. To je ale jen obecně. Za tím je celá řada parametrů histologických, laboratorních, které se musí vzít v úvahu. Navíc, i individuální prognóza je jen velmi orientačně stanovená. Z praxe vím, že jsou vždy výjimky, které se vymykají všem statistickým údajům.
Rakovina prsu
Dobrý den, jsem cca 1,5 roku po odstranění pravého prsu, prodělala jsem 25 ozařování a užívám Tamoxifen. Všechny výsledky jsou v pořádku. Ale každé ráno po probuzení, mám velké bolesti na hrudníku, které trvají poměrně krátkou dobu, ale jsou velmi nepříjemné a můj lékař mi neumí vysvětlit, z čeho pocházejí. Prosím, máte nějakou zkušenost v tomto ohledu, čím to může být a zda to třeba časem zmizí? Může to být následek ozařování? Děkuji Vám. I.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být následek operace i ozařování. Záleží na tom kde přesně a jakého jsou charakteru. K seriózní odpovědi může pomoci jen osobní vyšetření.
Podpůrná léčba
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně vitamínu,maminka bere na regeneraci jater a pro posileni imunity,zajímalo by mě,zda tyto vitaminy mohou vyživovat,vykrmovat nádor? maminka to slyšela,když to říkal dr jine pacientce...tak zda když je bere,ji to nepřitíží ,děkuji moc za odpověd,mějte se krásně,nashle Jana .
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle toho jaké vitamíny. Některé podporují všeobecně růst a proliferaci buněk a některé jako vitamín A,E,C podporují spontánní odumření některých buněk.
Diagnostika
DOBRY DEN BYL JSEM NA VYSETRENI SCINTI KOSTI KDE JE POPISOVANE DISKRETNI LOZISKO V PANVI KTERE TAM BYLO PRED PUL ROKEM JEN NAZNACENE LEKAR NA SCINTI DOPORUCUJE POROVNAT S RTG BYL JSEM NA RTG KDE RENGENOLOK NIC NEPOPISUJE ALE MUJ OSETRUJICI LEKAR SE NA SNIMEK DIVAL A RIKAL ZE TAM VYDI V TECH MISTECH MENSI PROJASNENI ZE ME POSLE JESTE RADSI NA CT A NA TOM CT POPISUJI BEZ LOZISKOVYCH ZMEN A VTECH PODEZRELICH MISTEHANI JINE STRUKTURALNI ZMENY TAKE JSEM JESTE BYL NA MR PODEZRELEHO MISTA A TAM PISI OPET BEZ META ZMEN TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JAK JE PRESNA MR A CT K UPRESNENI TOHO MEHO PODEZRELEHO DROBNEHO LOZISKA NA SCINTI KTERE BYLO ZOBRAZENE JEN V TOMOGRAF. REZECH A VE 3D ZOBRAZENI A JESTLI JETO V PORADKU KDYZ CT ANI MR NIC NEPROKAZALO MUJ LEKAR ME REKL ZE TO JE V PORADKU ZE MR A NEBO CT JE PRESNEJSI NEZ SCINTIGRAFIE A KDYZ SE PRY NIC NA CT ANI NA MR NEUKAZALO TAK TAM PRY NIC ZAVAZNEHO NENI DEKUJI
MICHAL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, prosím Vás o váš názor,tatínek 59 let rakovina slinivky ,v břiše má ascites,2x odsávaný, nyní trochu hůř dýchá a zjištěn výpotek u 5 žebra. Moje otázka zní, z jakého důvodu zde výpotek vznikl , je to tím ,že se tam dostal z břicha nebo tím že se rakovina rozšířila ze slinivky a vytvořila metastáze, kde tvoří vodu ? a druhý dotaz zda odstranit výpotek ihned nebo čekat až se tatínkovi přitíí ? Jaké jsou rizika při odstranění výpotku a zda se odstraňuje celý najednou ? Předem velmi děkuji za rychlou odpověď. zdraví Helena V.
Helena V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výpotek v břišní dutině vzniká z postižení jater. Odsává se až v případě potíží - bolestí břicha a navíc ještě dle celkového klinického a laboratorního stavu. Při odsávání výpotku se řídíme především klinickým zlepšením. Většinou odsáváme tak 1-2 litry, ale v některých kritických situacích až 5 litrů - je to zcela individuální.
Diagnostika
dobry den,mam zapal plic s vodou,zanety zjistily z krve 86.teploty již nemám,ale pořád me svedí cele telo vnitřně.kortykordy nepomahaj.Děkuji za radu
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K Vašemu popisu se nedá nic poradit. Musíte k lékaři, který Vás osobně vyšetří.
urologické nádory
Dobrý den pane profesore,mám na vás dotaz.V roce 2009 jsem měl nádor varlete klasický seminom pt1pn1m0s1 a 4x chemo EP.pŘED 14 DNY POSLEDNÍ kontrola ultrazvuk břicha a uzplně v pořádku,všechny po léčbě kontroly v pořádku.Také se cítím v pořádku a pracuji jako dříve.Chci se vás zeptat může se udělat metastáze v kostech?kosti mě nebolí,nelámou se ani nemám modřiny.Nechodím na scinty skeletu,jenom na ultrazvuky,markery a rtg.Děkuji za odpověď
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při seminomu se standardně vyšetřní kostí neprovádí, jen v případě potíží.





mobilní verze