Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Populární bábovičky, muffiny, tentokrát naslano

  0:23aktualizováno  0:23
Tyhle populární bábovičky určitě znáte v jejich sladké variantě. Kdo není na sladké nebo rád experimentuje, toho zajisté nadchnou slané variace.

Pikantní muffiny s těstovinami | foto: Stockfood.cz

Muffiny s brokolicí, nivou a ořechyMuffiny s brokolicí, nivou a ořechy

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 80 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formiček
* 2 vejce
* 250 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky + trochu na vysypání formiček
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 100 g nivy
* sůl a mletý pepř
* 150 g brokolice
* 3 lžíce vlašských ořechů

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formičky na muffiny vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 1-2 minuty, dokud brokolice nezkřehne, nesmí být ale převařená. Potom ji slijeme, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozdrobenou nivou a ořechy. V jiné misce promícháme rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí.

3. Tekutou směs přilijeme do mísy s moukou, přidáme malé růžičky brokolice, osolíme, opepříme a krátce zamícháme. Lžící rozdělíme těsto do formiček a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

Do formy!

* Speciální plech na pečení muffinů seženete v kuchyňských potřebách nebo třeba v IKEA.
* Nechce-li se vám kvůli jednomu pečení kupovat plech, pořiďte si papírové pečicí košíčky. Lepší je dát při pečení dva do sebe.
* Nouzové řešení: Stočte do kroužku proužky pečicího papíru, zajistěte kancelářskou svorkou a položte na plech.

Pikantní muffiny s těstovinamiPikantní muffiny s těstovinami

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 80 ml olivového oleje
* 300 ml bílého jogurtu
* 2 vejce
* 1-2 lžičky kari koření
* 150 g pórku
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 2-3 jarní cibulky
* 150 g barevných těstovin
* 80-100 g tvrdého sýra

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu na skus. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. V míse prošleháme olej, jogurt, vejce a směs osolíme a opepříme. Hladkou mouku promícháme s kari kořením, kypřicím práškem, přidáme jemně nakrájený pórek a přilijeme tekutou směs z jogurtu. Promícháme a těsto rozdělíme do formiček. Povrch posypeme nakrájenou jarní cibulkou a na muffiny rozdělíme uvařené těstoviny, které částečně zatlačíme do těsta.

3. Nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

Tip
Těsto můžete kromě kari ochutit ještě mletým zázvorem, špetkou kardamomu, mletým chilli apod.

Muffiny s parmazánemMuffiny s parmazánem

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

* 70 g rozpuštěného másla
* 2 vejce
* 280 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky
* 100 g parmazánu
* 200 g cherry rajčat
* 1-2 lžíce bazalkového pesta
* 2 lžičky prášku do pečiva
* sůl a mletý bílý pepř

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.

2. Vejce prošleháme se zchladlým rozpuštěným máslem, podmáslím a bazalkovým pestem. V druhé míse smícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem. Obě hmoty spojíme, krátce promícháme a opatrně do nich vmícháme překrájená cherry rajčátka. Pomocí lžíce těsto rozdělíme do připravených formiček.

3. Povrch lehce posypeme zbylým parmazánem a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud muffiny nevyběhnou a nezezlátnou.

Tip
Místo pesta přidejte do těsta hrst usekané bazalky, petrželky, tymiánu či jiných bylinek. Hladkou mouku můžete nahradit polohrubou.

Muffiny s cibulí a slaninouMuffiny s cibulí a slaninou

Na 12 kousků

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 50 g másla
* 1 větší cibule
* 150 g anglické slaniny
* 2 vejce
* 250 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* sůl a mletý pepř
* 12 lžic kysané smetany
* hrst usekané bazalky

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo ji vyložíme papírovými košíčky. V nepřilnavé pánvi opečeme dokřupava z obou stran plátky slaniny, vyjmeme a nakrájíme na kostičky.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji na mírnějším ohni, dokud nezměkne, potom pánev odstavíme a necháme zchladnout. V míse prošleháme vejce, podmáslí a vmícháme osmahnutou cibulku s máslem. V druhé míse smícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, solí, pepřem. Obě hmoty spojíme, přidáme nakrájenou opečenou slaninu, krátce promícháme a rozdělíme do formiček. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

3. Ještě teplé muffiny vyklopíme z formiček a necháme zchladnout. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou, kterou poprášíme mletým pepřem a posypeme usekanou bazalkou.

Sýrové muffiny se špenátemSýrové muffiny se špenátem

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 50 g másla, rozpuštěného
* 2 vejce
* 200 ml smetany 33%
* špetka muškátového oříšku
* 70 g mozzarelly
* 70 g tvrdého sýra
* 150 g listového špenátu, i mraženého
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.

2. Špenát omyjeme a nasekáme, mražený necháme rozmrazit a vymačkáme z něj vodu. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, špenátem a na kostičky nakrájenými sýry. V druhé misce prošleháme vejce s rozpuštěným zchladlým máslem, smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Obě hmoty spojíme, podle chuti dosolíme a krátce promícháme.

3. Těsto rozdělíme do připravených formiček a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut. Vyklopíme a ještě teplé podáváme.

Tip
Podle chuti můžete použít i pikantnější druhy sýrů a těsto navíc ochutit prolisovaným česnekem.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.