Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Populární bábovičky, muffiny, tentokrát naslano

  0:23aktualizováno  0:23
Tyhle populární bábovičky určitě znáte v jejich sladké variantě. Kdo není na sladké nebo rád experimentuje, toho zajisté nadchnou slané variace.

Pikantní muffiny s těstovinami | foto: Stockfood.cz

Muffiny s brokolicí, nivou a ořechyMuffiny s brokolicí, nivou a ořechy

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 80 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formiček
* 2 vejce
* 250 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky + trochu na vysypání formiček
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 100 g nivy
* sůl a mletý pepř
* 150 g brokolice
* 3 lžíce vlašských ořechů

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formičky na muffiny vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 1-2 minuty, dokud brokolice nezkřehne, nesmí být ale převařená. Potom ji slijeme, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozdrobenou nivou a ořechy. V jiné misce promícháme rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí.

3. Tekutou směs přilijeme do mísy s moukou, přidáme malé růžičky brokolice, osolíme, opepříme a krátce zamícháme. Lžící rozdělíme těsto do formiček a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

Do formy!

* Speciální plech na pečení muffinů seženete v kuchyňských potřebách nebo třeba v IKEA.
* Nechce-li se vám kvůli jednomu pečení kupovat plech, pořiďte si papírové pečicí košíčky. Lepší je dát při pečení dva do sebe.
* Nouzové řešení: Stočte do kroužku proužky pečicího papíru, zajistěte kancelářskou svorkou a položte na plech.

Pikantní muffiny s těstovinamiPikantní muffiny s těstovinami

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 80 ml olivového oleje
* 300 ml bílého jogurtu
* 2 vejce
* 1-2 lžičky kari koření
* 150 g pórku
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 2-3 jarní cibulky
* 150 g barevných těstovin
* 80-100 g tvrdého sýra

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu na skus. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. V míse prošleháme olej, jogurt, vejce a směs osolíme a opepříme. Hladkou mouku promícháme s kari kořením, kypřicím práškem, přidáme jemně nakrájený pórek a přilijeme tekutou směs z jogurtu. Promícháme a těsto rozdělíme do formiček. Povrch posypeme nakrájenou jarní cibulkou a na muffiny rozdělíme uvařené těstoviny, které částečně zatlačíme do těsta.

3. Nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

Tip
Těsto můžete kromě kari ochutit ještě mletým zázvorem, špetkou kardamomu, mletým chilli apod.

Muffiny s parmazánemMuffiny s parmazánem

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

* 70 g rozpuštěného másla
* 2 vejce
* 280 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky
* 100 g parmazánu
* 200 g cherry rajčat
* 1-2 lžíce bazalkového pesta
* 2 lžičky prášku do pečiva
* sůl a mletý bílý pepř

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.

2. Vejce prošleháme se zchladlým rozpuštěným máslem, podmáslím a bazalkovým pestem. V druhé míse smícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem. Obě hmoty spojíme, krátce promícháme a opatrně do nich vmícháme překrájená cherry rajčátka. Pomocí lžíce těsto rozdělíme do připravených formiček.

3. Povrch lehce posypeme zbylým parmazánem a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud muffiny nevyběhnou a nezezlátnou.

Tip
Místo pesta přidejte do těsta hrst usekané bazalky, petrželky, tymiánu či jiných bylinek. Hladkou mouku můžete nahradit polohrubou.

Muffiny s cibulí a slaninouMuffiny s cibulí a slaninou

Na 12 kousků

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 50 g másla
* 1 větší cibule
* 150 g anglické slaniny
* 2 vejce
* 250 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* sůl a mletý pepř
* 12 lžic kysané smetany
* hrst usekané bazalky

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo ji vyložíme papírovými košíčky. V nepřilnavé pánvi opečeme dokřupava z obou stran plátky slaniny, vyjmeme a nakrájíme na kostičky.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji na mírnějším ohni, dokud nezměkne, potom pánev odstavíme a necháme zchladnout. V míse prošleháme vejce, podmáslí a vmícháme osmahnutou cibulku s máslem. V druhé míse smícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, solí, pepřem. Obě hmoty spojíme, přidáme nakrájenou opečenou slaninu, krátce promícháme a rozdělíme do formiček. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

3. Ještě teplé muffiny vyklopíme z formiček a necháme zchladnout. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou, kterou poprášíme mletým pepřem a posypeme usekanou bazalkou.

Sýrové muffiny se špenátemSýrové muffiny se špenátem

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 50 g másla, rozpuštěného
* 2 vejce
* 200 ml smetany 33%
* špetka muškátového oříšku
* 70 g mozzarelly
* 70 g tvrdého sýra
* 150 g listového špenátu, i mraženého
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.

2. Špenát omyjeme a nasekáme, mražený necháme rozmrazit a vymačkáme z něj vodu. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, špenátem a na kostičky nakrájenými sýry. V druhé misce prošleháme vejce s rozpuštěným zchladlým máslem, smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Obě hmoty spojíme, podle chuti dosolíme a krátce promícháme.

3. Těsto rozdělíme do připravených formiček a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut. Vyklopíme a ještě teplé podáváme.

Tip
Podle chuti můžete použít i pikantnější druhy sýrů a těsto navíc ochutit prolisovaným česnekem.

Autoři:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Grafton Recruitment Praha
Koordinátor projektu

Grafton Recruitment Praha
Jihočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 37 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.