Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Populární bábovičky, muffiny, tentokrát naslano

  0:23aktualizováno  0:23
Tyhle populární bábovičky určitě znáte v jejich sladké variantě. Kdo není na sladké nebo rád experimentuje, toho zajisté nadchnou slané variace.

Pikantní muffiny s těstovinami | foto: Stockfood.cz

Muffiny s brokolicí, nivou a ořechyMuffiny s brokolicí, nivou a ořechy

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 80 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formiček
* 2 vejce
* 250 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky + trochu na vysypání formiček
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 100 g nivy
* sůl a mletý pepř
* 150 g brokolice
* 3 lžíce vlašských ořechů

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formičky na muffiny vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 1-2 minuty, dokud brokolice nezkřehne, nesmí být ale převařená. Potom ji slijeme, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozdrobenou nivou a ořechy. V jiné misce promícháme rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí.

3. Tekutou směs přilijeme do mísy s moukou, přidáme malé růžičky brokolice, osolíme, opepříme a krátce zamícháme. Lžící rozdělíme těsto do formiček a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

Do formy!

* Speciální plech na pečení muffinů seženete v kuchyňských potřebách nebo třeba v IKEA.
* Nechce-li se vám kvůli jednomu pečení kupovat plech, pořiďte si papírové pečicí košíčky. Lepší je dát při pečení dva do sebe.
* Nouzové řešení: Stočte do kroužku proužky pečicího papíru, zajistěte kancelářskou svorkou a položte na plech.

Pikantní muffiny s těstovinamiPikantní muffiny s těstovinami

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 80 ml olivového oleje
* 300 ml bílého jogurtu
* 2 vejce
* 1-2 lžičky kari koření
* 150 g pórku
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 2-3 jarní cibulky
* 150 g barevných těstovin
* 80-100 g tvrdého sýra

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu na skus. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. V míse prošleháme olej, jogurt, vejce a směs osolíme a opepříme. Hladkou mouku promícháme s kari kořením, kypřicím práškem, přidáme jemně nakrájený pórek a přilijeme tekutou směs z jogurtu. Promícháme a těsto rozdělíme do formiček. Povrch posypeme nakrájenou jarní cibulkou a na muffiny rozdělíme uvařené těstoviny, které částečně zatlačíme do těsta.

3. Nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

Tip
Těsto můžete kromě kari ochutit ještě mletým zázvorem, špetkou kardamomu, mletým chilli apod.

Muffiny s parmazánemMuffiny s parmazánem

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

* 70 g rozpuštěného másla
* 2 vejce
* 280 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky
* 100 g parmazánu
* 200 g cherry rajčat
* 1-2 lžíce bazalkového pesta
* 2 lžičky prášku do pečiva
* sůl a mletý bílý pepř

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.

2. Vejce prošleháme se zchladlým rozpuštěným máslem, podmáslím a bazalkovým pestem. V druhé míse smícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem. Obě hmoty spojíme, krátce promícháme a opatrně do nich vmícháme překrájená cherry rajčátka. Pomocí lžíce těsto rozdělíme do připravených formiček.

3. Povrch lehce posypeme zbylým parmazánem a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud muffiny nevyběhnou a nezezlátnou.

Tip
Místo pesta přidejte do těsta hrst usekané bazalky, petrželky, tymiánu či jiných bylinek. Hladkou mouku můžete nahradit polohrubou.

Muffiny s cibulí a slaninouMuffiny s cibulí a slaninou

Na 12 kousků

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 50 g másla
* 1 větší cibule
* 150 g anglické slaniny
* 2 vejce
* 250 ml podmáslí
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* sůl a mletý pepř
* 12 lžic kysané smetany
* hrst usekané bazalky

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo ji vyložíme papírovými košíčky. V nepřilnavé pánvi opečeme dokřupava z obou stran plátky slaniny, vyjmeme a nakrájíme na kostičky.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji na mírnějším ohni, dokud nezměkne, potom pánev odstavíme a necháme zchladnout. V míse prošleháme vejce, podmáslí a vmícháme osmahnutou cibulku s máslem. V druhé míse smícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, solí, pepřem. Obě hmoty spojíme, přidáme nakrájenou opečenou slaninu, krátce promícháme a rozdělíme do formiček. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

3. Ještě teplé muffiny vyklopíme z formiček a necháme zchladnout. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou, kterou poprášíme mletým pepřem a posypeme usekanou bazalkou.

Sýrové muffiny se špenátemSýrové muffiny se špenátem

Na 12 kousků

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 50 g másla, rozpuštěného
* 2 vejce
* 200 ml smetany 33%
* špetka muškátového oříšku
* 70 g mozzarelly
* 70 g tvrdého sýra
* 150 g listového špenátu, i mraženého
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.

2. Špenát omyjeme a nasekáme, mražený necháme rozmrazit a vymačkáme z něj vodu. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, špenátem a na kostičky nakrájenými sýry. V druhé misce prošleháme vejce s rozpuštěným zchladlým máslem, smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Obě hmoty spojíme, podle chuti dosolíme a krátce promícháme.

3. Těsto rozdělíme do připravených formiček a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 minut. Vyklopíme a ještě teplé podáváme.

Tip
Podle chuti můžete použít i pikantnější druhy sýrů a těsto navíc ochutit prolisovaným česnekem.

Autoři:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz