Vynikajícím pomocníkem při přípravě pomazánek vám bude bílý skyr, což je zakysaný mléčný výrobek podobný řeckému jogurtu, který má vysoký podíl proteinů, zato velmi málo tuků.
Pochází původně z Norska, odkud se před 1 100 lety dostal na Island, kde je dodnes oblíbenou součástí zdejší kuchyně, zatímco ze své původní domoviny v podstatě vymizel.
Pokud máte raději tučnější pomazánky, můžete samozřejmě v následujících receptech použít také třeba řecký jogurt, měkký tvaroh nebo krémový sýr.
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- 280 g bílého skyru
- 2 zralá avokáda
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1⁄2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a dužinu vydlabeme.
- Vložíme ji do mixéru, přidáme skyr, citronovou šťávu i česnek a vše rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme na krajících tmavého pečiva. Můžeme ještě posypat oblíbenými semínky.
Tip: Do pomazánky můžete nasekat také jedno vejce uvařené natvrdo.
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Ingredience:
- 2 malé šalotky
- 4 sušená rajčata naložená v oleji
- 2 lžičky kaparů
- 280 g bílého skyru
- 2 hrsti rukoly
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Šalotku, sušená rajčata a kapary posekáme na menší kousky a vložíme do misky.
- Přidáme skyr, nahrubo posekanou rukolu a vše důkladně promícháme.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Mažeme na plátky chleba nebo bagetky.
Hrášková pomazánka s dýňovými semínky
Ingredience:
- 280 g bílého skyru
- 200 g mraženého hrášku
- 1 limetka
- 3 lžíce dýňových semínek
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme ledovou vodou, aby si zachoval svěží zelenou barvu.
- Část dýňových semínek posekáme, část si necháme na ozdobu.
- Vidličkou ho lehce rozmačkáme tak, aby se zachovala jeho struktura.
- Přidáme skyr, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka.
- Ochutíme solí a pepřem.
- Mažeme na plátky pečiva a posypeme dýňovými semínky.
Tip: Kdo má raději pomazánky jemnější, může hrášek rozmixovat.
Mrkvová pomazánka se sýrem
Ingredience:
- 4 větší mrkve
- 100 g strouhaného uzeného eidamu
- 280 g bílého skyru
- 1 lžíce kečupu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citron na ozdobu
Pracovní postup:
- Mrkve očistíme a nastrouháme najemno. Sýr nastrouháme.
- Mrkev a sýr smícháme v míse společně se skyrem a kečupem.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Mažeme na plátky světlého pečiva. Můžeme ozdobit kousky citronu.
Tip: Do pomazánky můžete vmíchat jemně nasekanou šunku. Zdobit můžete také kousky papriky nebo rajčete.