Pomazánky, které zvládne i začátečník

Jednoduché a přitom skvělé. Takové jsou pomazánky, které zvládne i absolutní začátečník. Jejich výroba je snadná a hlavně velmi rychlá. Připravte jich vždy ale jen takové množství, které spotřebujete - rychle se kazí a většina z nich stejně chutná nejlépe čerstvá.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Stockfood.cz

Mrkvová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 250 g karotky
* 1 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy + podle chuti na dochucení
* 1 lžička přírodního cukru nebo medu
* sůl a mletý pepř
* 150 g lučiny
* 2 snítky kopru

1. Karotku oloupeme, nastrouháme na jemno a v míse promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, cukrem nebo medem, trochou soli a pepře. Vmícháme lučinu a část nasekaného kopru, dobře promícháme a podle chuti dochutíme solí a citronovou šťávou. Lučinu nahraďte žervé nebo tvarohem.

Tip
Strouhanou mrkev můžete také dochutit vinným octem, kopr nahradit usekanou cibulkou a pažitkou a promíchat s trochou majonézy. Podobně můžete připravit pomazánku z orestované mrkve na olivovém oleji a nebo krátce povařené či podušené a rozmačkané nebo rozmixované mrkve.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 6 vajec
* 150 g jemně strouhaného tvrdého sýra, např. gouda
* 4 lžíce bílého hustého jogurtu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1-2 lžičky ostřejší hořčice
* 1 malá cibule, najemno
* sůl a čerstvě mletý pepř
* snítka tymiánu

1. Vejce vložíme do studené osolené vody, uvedeme k varu a uvaříme natvrdo (8-10 min.). Uvařená vejce zchladíme pod proudem studené vody, oloupeme, rozpůlíme a bílky posekáme najemno.

2. V míse rozmačkáme vidličkou uvařené žloutky, jemně strouhaný sýr, vmícháme jogurt, citronovou šťávu, hořčici, jemně usekanou cibulku, bílky a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a tymiánem. Podáváme na čerstvém chlebu.

Tip
Vejce pro změnu promíchejte s měkkým sýrem a majonézou a dochuťte lžičkou kremžské hořčice.

Tvarohová ředkvičková pomazánka

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce smetany
* 1 svazek ředkviček
* 1 mladá kedlubna nebo 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 svazek cibulky s natí
* 2 vejce uvařené natvrdo
* svazek pažitky
* snítka libečku
* sůl a čerstvě mletý pepř

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a kedlubnu nebo řapíkatý celer oloupeme. Všechnu zeleninu nakrájíme najemno, kedlubnu a ředkvičky můžeme nastrouhat. Tvaroh vyšleháme se smetanou, vmícháme připravenou zeleninu, omytou a usekanou pažitku a libeček a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme nadrobno pokrájená natvrdo uvařená vejce.

Tip Tvaroh zaměňte za lučinu nebo žervé a do pomazánky přidejte trochu pomazánkového másla nebo nastrouhané nivy.

Škvarková pomazánka

Příprava: 10 minut + 3-4 hodiny škvaření + doba na zchladnutí

Na jednu sklenici o obsahu 0,75 l

* 1 000 g syrového vepřového sádla
* trochu světlého piva nebo vody na podlití, asi 300 ml
* sůl a mletý pepř
* pár lístků rozmarýnu
* 1 velká cibule, najemno

1. Omyté a osušené sádlo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1-3 cm, podle toho, jak chceme mít velké škvarky. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu se silnějším dnem, neměl by být úplně plný, podlijeme trochou piva nebo vody, aby se ze začátku sádlo lépe rozpouštělo, a zahříváme a škvaříme na sporáku při mírné teplotě. Při vyšší teplotě by sádlo dostalo nepříjemný zápach, při příliš nízké by naopak bylo moc nevýrazné a chuťově neutrální a mělo by i nižší trvanlivost.

2. Během škvaření obsah nádoby promícháváme, především zpočátku, aby se sádlo nepřipalovalo. Sádlo je vyškvařené, když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění. Stáhneme z ohně a necháme chvíli chladnout, během chladnutí sádlo občas promícháme. Škvarečky vybereme cedníkem a v míse ochutíme solí a pepřem a promícháme s usekanými lístky rozmarýnu. Na části vyškvařeného sádla osmahneme dozlatova jemně pokrájenou cibulku a vmícháme ji ke škvarečkům. Škvarky pak zalijeme zbylým sádlem a necháme ztuhnout.

Tip

Vychladlé ztuhlé sádlo uchovávejte přikryté na suchém, tmavém místě ideálně v kameninové nádobě. Čisté sádlo pro delší uchování nesolte ani jinak nedochucujte, má tak delší trvanlivost a širší způsob využití v kuchyni.

Pomazánka z vařených brambor a syrečků

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 200 g olomouckých tvarůžků
* 200 g brambor, neoloupaných
* 1 lžička kmínu
* 1 malá cibule, najemno
* 150 g měkkého tvarohu
* 50 g másla
* 50 ml mléka
* sůl a čerstvě drcený pepř
* nasekaná pažitka k podávání

1. Brambory omyjeme kartáčkem a uvaříme v osolené vodě s kmínem ve slupce doměkka. Brambory slijeme a necháme chvíli vychladnout. Potom je oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme a promícháme s lžící másla. Přidáme nastrouhané olomoucké tvarůžky,jemně pokrájenou cibulku, mletý pepř, osolíme a promícháme.

2. Tvaroh vyšleháme se změklým zbylým máslem, solí a mlékem na hladký krém. Pomazánku spojíme s tvarohovou směsí a podáváme na chlebu posypané pažitkou a čerstvě drceným pepřem.

Tip
Brambory můžete vynechat a přidat více tvarohu a másla. Olomoucké tvarůžky by měly být dobře vyzrálé.

Salámová pomazánka s bylinkami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g šunkového salámu
* 100 g másla
* 70 g lučiny
* 50 ml smetany
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* celozrnný chléb k podávání
* čerstvá zelenina a bylinky na oblohu

1. Šunkový salám velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme. V míse vyšleháme změklé máslo a postupně do něj zašleháme salám, lučinu, špetku mleté papriky a podle potřeby přiléváme smetanu a našleháme do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou nebo ji můžeme podávat jako náplň do syrové zeleniny, se sýrem apod.

Tip
Do pomazánky můžete přidat velmi jemně pokrájenou cibuli a vynechat lučinu a přidat více másla. Použijete-li pomazánkové neochucené máslo, vynechejte smetanu. Šunkový salám můžete nahradit dušenou vepřovou či jinou šunkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...