Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pomazánky, které zvládne i začátečník

aktualizováno 
Jednoduché a přitom skvělé. Takové jsou pomazánky, které zvládne i absolutní začátečník. Jejich výroba je snadná a hlavně velmi rychlá. Připravte jich vždy ale jen takové množství, které spotřebujete - rychle se kazí a většina z nich stejně chutná nejlépe čerstvá.

(ilustrační snímek) | foto: Stockfood.cz

Mrkvová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 250 g karotky
* 1 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy + podle chuti na dochucení
* 1 lžička přírodního cukru nebo medu
* sůl a mletý pepř
* 150 g lučiny
* 2 snítky kopru

1. Karotku oloupeme, nastrouháme na jemno a v míse promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, cukrem nebo medem, trochou soli a pepře. Vmícháme lučinu a část nasekaného kopru, dobře promícháme a podle chuti dochutíme solí a citronovou šťávou. Lučinu nahraďte žervé nebo tvarohem.

Tip
Strouhanou mrkev můžete také dochutit vinným octem, kopr nahradit usekanou cibulkou a pažitkou a promíchat s trochou majonézy. Podobně můžete připravit pomazánku z orestované mrkve na olivovém oleji a nebo krátce povařené či podušené a rozmačkané nebo rozmixované mrkve.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 6 vajec
* 150 g jemně strouhaného tvrdého sýra, např. gouda
* 4 lžíce bílého hustého jogurtu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1-2 lžičky ostřejší hořčice
* 1 malá cibule, najemno
* sůl a čerstvě mletý pepř
* snítka tymiánu

1. Vejce vložíme do studené osolené vody, uvedeme k varu a uvaříme natvrdo (8-10 min.). Uvařená vejce zchladíme pod proudem studené vody, oloupeme, rozpůlíme a bílky posekáme najemno.

2. V míse rozmačkáme vidličkou uvařené žloutky, jemně strouhaný sýr, vmícháme jogurt, citronovou šťávu, hořčici, jemně usekanou cibulku, bílky a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a tymiánem. Podáváme na čerstvém chlebu.

Tip
Vejce pro změnu promíchejte s měkkým sýrem a majonézou a dochuťte lžičkou kremžské hořčice.

Tvarohová ředkvičková pomazánka

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce smetany
* 1 svazek ředkviček
* 1 mladá kedlubna nebo 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 svazek cibulky s natí
* 2 vejce uvařené natvrdo
* svazek pažitky
* snítka libečku
* sůl a čerstvě mletý pepř

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a kedlubnu nebo řapíkatý celer oloupeme. Všechnu zeleninu nakrájíme najemno, kedlubnu a ředkvičky můžeme nastrouhat. Tvaroh vyšleháme se smetanou, vmícháme připravenou zeleninu, omytou a usekanou pažitku a libeček a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme nadrobno pokrájená natvrdo uvařená vejce.

Tip Tvaroh zaměňte za lučinu nebo žervé a do pomazánky přidejte trochu pomazánkového másla nebo nastrouhané nivy.

Škvarková pomazánka

Příprava: 10 minut + 3-4 hodiny škvaření + doba na zchladnutí

Na jednu sklenici o obsahu 0,75 l

* 1 000 g syrového vepřového sádla
* trochu světlého piva nebo vody na podlití, asi 300 ml
* sůl a mletý pepř
* pár lístků rozmarýnu
* 1 velká cibule, najemno

1. Omyté a osušené sádlo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1-3 cm, podle toho, jak chceme mít velké škvarky. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu se silnějším dnem, neměl by být úplně plný, podlijeme trochou piva nebo vody, aby se ze začátku sádlo lépe rozpouštělo, a zahříváme a škvaříme na sporáku při mírné teplotě. Při vyšší teplotě by sádlo dostalo nepříjemný zápach, při příliš nízké by naopak bylo moc nevýrazné a chuťově neutrální a mělo by i nižší trvanlivost.

2. Během škvaření obsah nádoby promícháváme, především zpočátku, aby se sádlo nepřipalovalo. Sádlo je vyškvařené, když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění. Stáhneme z ohně a necháme chvíli chladnout, během chladnutí sádlo občas promícháme. Škvarečky vybereme cedníkem a v míse ochutíme solí a pepřem a promícháme s usekanými lístky rozmarýnu. Na části vyškvařeného sádla osmahneme dozlatova jemně pokrájenou cibulku a vmícháme ji ke škvarečkům. Škvarky pak zalijeme zbylým sádlem a necháme ztuhnout.

Tip

Vychladlé ztuhlé sádlo uchovávejte přikryté na suchém, tmavém místě ideálně v kameninové nádobě. Čisté sádlo pro delší uchování nesolte ani jinak nedochucujte, má tak delší trvanlivost a širší způsob využití v kuchyni.

Pomazánka z vařených brambor a syrečků

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 200 g olomouckých tvarůžků
* 200 g brambor, neoloupaných
* 1 lžička kmínu
* 1 malá cibule, najemno
* 150 g měkkého tvarohu
* 50 g másla
* 50 ml mléka
* sůl a čerstvě drcený pepř
* nasekaná pažitka k podávání

1. Brambory omyjeme kartáčkem a uvaříme v osolené vodě s kmínem ve slupce doměkka. Brambory slijeme a necháme chvíli vychladnout. Potom je oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme a promícháme s lžící másla. Přidáme nastrouhané olomoucké tvarůžky,jemně pokrájenou cibulku, mletý pepř, osolíme a promícháme.

2. Tvaroh vyšleháme se změklým zbylým máslem, solí a mlékem na hladký krém. Pomazánku spojíme s tvarohovou směsí a podáváme na chlebu posypané pažitkou a čerstvě drceným pepřem.

Tip
Brambory můžete vynechat a přidat více tvarohu a másla. Olomoucké tvarůžky by měly být dobře vyzrálé.

Salámová pomazánka s bylinkami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g šunkového salámu
* 100 g másla
* 70 g lučiny
* 50 ml smetany
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* celozrnný chléb k podávání
* čerstvá zelenina a bylinky na oblohu

1. Šunkový salám velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme. V míse vyšleháme změklé máslo a postupně do něj zašleháme salám, lučinu, špetku mleté papriky a podle potřeby přiléváme smetanu a našleháme do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou nebo ji můžeme podávat jako náplň do syrové zeleniny, se sýrem apod.

Tip
Do pomazánky můžete přidat velmi jemně pokrájenou cibuli a vynechat lučinu a přidat více másla. Použijete-li pomazánkové neochucené máslo, vynechejte smetanu. Šunkový salám můžete nahradit dušenou vepřovou či jinou šunkou.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.