Příprava: 10 minut + 2 a ¼ hodiny pečení + 10-15 minut odležení
Ingredience:
* 1 kuře o váze 1,8-2,2 kg
* 50 g změklého másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 cibule, oloupané a nakrájené
* 2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené
* 1 lžíci grilovacího koření
* sůl a pepř
* kůru z jednoho a šťávu z poloviny citronu
* 250 g kuskusu
* 100 g piniových oříšků, nasucho opražených v troubě
* malý svazek petržele, nahrubo nasekané
1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem. Osolte, opepřete a pečte dvacet minut. Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.
2. Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut. Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.
3. Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby. Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.
4. Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.
5. Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Pokrokové kuře |
Pečené kuře s rozmarýnem |
Pečené kuře s česnekem |