Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnejte skvělé polévky od Romana Pauluse, kluků v akci nebo Dity P.

  0:26aktualizováno  0:26
Chcete udělat něco pro sebe? Začněte u dobré polévky. S polévkou můžete hubnout, zahřát se, udělat něco pro své zdraví. Vyzkoušejte recepty špičkových českých kuchařů, které nachystali pro charitativní akci Polívková smršť.

Dita Pecháčková, autorka kuchařky Deník Dity P. | foto: Jiří Turek

Gulášová podle Tomáše Kaliny (Hotel Yasmin)

Suroviny na 10 porcí:

Polívková smršť


Gulášová polévka

Až do 1. února v prostorách pěší zóny Anděl na Praze 5 máte příležitost ochutnat polévky podle těchto receptů přímo od slavných kuchařů.
Koupí polévky zároveň podpoříte provoz centra odborné péče pro osoby po mozkové příhodě a úrazech hlavy ERGO Aktiv. Více zde.

  • 300 g hovězího zadního masa na malé kostičky
  • 120 g jemně nakrájené cibule
  • 30 g mleté papriky
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 3 l vývaru (hovězí nebo zeleninový), v horším případě vodu
  • 120 g hladké mouky
  • 500 g brambor na malé kostičky
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá majoránka
  • Česnek čerstvý

  1. Na rozehřátém oleji (2/3 množství) orestujte cibuli do růžova, pak přidejte maso a také krátce orestujte, pak přidejte mletou papriku, jen párkrát promíchejte a zalijte 1/3 připravené vody/vývaru.
  2. Maso duste dokud není takřka měkké.
  3. Dejte vařit brambory v osolené vodě.
  4. Do rozehřátého zbytku oleje vsypejte mouku a lehce orestujte, na takto připravenou zásmažku přilijte zbytek vody nebo vývaru a nechte pomalu důkladně vařit alespoň hodinu. Během vaření přidejte sůl, česnek a odvar z uvařených brambor.
  5. Nakonec smíchejte polévku s měkkým masem, bramborami a přidejte čerstvou majoránku, ještě asi 10 minut vše povařte, popřípadě dochuťte solí.

Dršťková po staropražsku podle Filipa Sajlera (Perfect Canteen) a Ondřeje Slaniny (Chateau St. Havel)

Suroviny na 10−12 porcí:

Dršťková polévka podle Kluků v akci

Dršťková polévka podle Kluků v akci

  • 1,5 l vývaru
  • 1 l vody
  • 50 g sádla
  • 30 g slaniny
  • 2 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 400 g drštěk
  • 200 g šunky od kosti
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 250 ml smetany


Do kastrolu dáme sádlo, jemně nakrájenou slaninu, rozškvaříme, vložíme
nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vývarem,
přidáme uvařené nakrájené dršťky, šunku, ochutíme kořením, krátce
povaříme a na závěr zjemníme smetanou.

Ovarová s kroupami podle Davida Kaliny (Restaurace Mincovna)

Světlá (ovarová) jaternicová polévka
  •  400 g vepřového masa (můžeme použít koleno, hlavu, lalok, jazyk)
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 50 g trhaných krupek nebo krup
  • 1 cibule
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a majoránka na dochucení

  1. Maso dobře očistíme a společně s cibulí, celým černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem vložíme do studené vody. Zvolna vše vaříme dvě až dvě a půl hodiny, dokud není maso měkké.
  2. Polévku přecedíme, pokud je hodně mastná necháme chvíli ustát a tuk z povrchu sebereme.
  3. Do polévky přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu společně s prolisovaným česnekem a povaříme do měkka. Dále přidáme krupky, které jsme uvařili zvlášť a pokrájené uvařené maso. Nakonec polévku dochutíme majoránkou a solí.

Topinamburový krém podle Romana Pauluse (Radisson Blue Alcron)

Topinamburový krém podle Romana Pauluse

Topinamburový krém podle Romana Pauluse

  • 0,5 kg cibule
  • 2 kg topinambur
  • 0,3 kg brambor
  • 0,5 kg másla
  • 5 l kuřecího vývaru
  • 1,5 l čerstvé smetany
  • 1x menší svazek tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěný topinambur překrájíme na menší kousky a společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník.

Podáváme s ragú, které si připravíme z uvařeného topinamburu, chřestu a cherry rajčátek.

Bramboračka podle Dity P.

Bramboračka podle Dity P.

Bramboračka podle Dity P.

  • 2 hrsti sušených hub
  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
  • 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
  • 1 celá cibule, oloupaná
  • 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • sůl a pepř
  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • majoránka podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • čerstvá petržel

Houby dáme do kastrůlku, zalijeme asi půllitrem vody a necháme chvíli povařit. Do velkého hrnce dáme vařit všechnu zeleninu a vývar. Přidáme předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily. Necháme vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si uděláme jíšku – rozehřejeme v kastrůlku máslo, přidáme mouku a mícháme dozlatova. Ještě horkou jíšku vlijeme do vařící polévky, osolíme, opepříme a přidáme majoránku.

Nakonec vyndáme z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidáme prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepneme vejce. Přidáme hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.

Orientální polévka s kardamonem a dýňovými noky podle Jiřího Štifta (Spiced Restaurant Bar Hotel Mandarin)

Dýňová polévka
  • 1 dýně (ideálně tzv. máslová), oloupaná a nakrájená na 10 cm kousky
  • mletý sušený kardamom
  • mletý sušený koriandr
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml smetany
  • sůl

Na dýňové noky:

  • 200 g máslové dýně, oloupané a uvařené doměkka ve vodě s celou skořicí
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 1 vejce
  • hladká mouka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • olej na smažení

Na dokončení:

  • špenátové listy
  • máslo, sůl, pepř
  • dýňová semínka opečená nasucho na pánvi

  1. Oloupanou dýni na polévku okořeníme kardamomem a koriandrem, pokapeme olivovým olejem, upečeme v troubě při 160 °C do měkka. Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme pečenou dýni, lehce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Uvedeme k varu a pomalu vaříme asi 10 minut, rozmixujeme, přidáme kokosové mléko, smetanu, sůl a případně trochu medu a scedíme přes jemný cedník. Před podáváním řádně vymixujeme.
  2. Na dýňové noky vařenou dýni prolisujeme, nebo rozmačkáme na pyré a smícháme s ostatními surovinami. Připravíme těsto stejně husté jako třeba na bramboráky. Lžící tvarujeme dýňové noky, které smažíme v oleji.
  3. Na pánvi s máslem prohřejeme sušená dýňová semínka a přidáme špenátové listy, ochutíme solí a pepřem a necháme je na horké pánvi jen krátce zavadnout. Do polévkového talíře dáme nejprve okapané špenátové listy, na ně položíme smažené noky z dýně a podlijeme napěněnou dýňovou polévkou.

Teplá vichyssoise podle restaurace Žlutá pumpa

V létě se podává studená až podchlazená na ledu. V chladných měsících skvěle zahřeje a zasytí její teplá varianta.

Ingredience zhruba na 4 - 6 porcí:

  • 125 gramů celeru
  • 125 gramů pórku
  • 250 gramů brambor
  • 3/4 litru kuřecího nebo telecího vývaru
  • čerstvý mletý bílý pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce nasekané pažitky

Celer, pórek a brambory nakrájíme na malé kousky a na mírném ohni uvaříme v přichystaném vývaru do měkka. Rozmixujeme v mixéru a přidáme smetanu. Polévku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a vmícháme pažitku.

Vyzkoušejte i japonskou polévku misoširu, bude hotová cobydup: 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Česká Miss zimní olympiády. Dejte hlas té nejsympatičtější

České reprezentantky na ZOH 2018

Mezi rekordně velkou výpravou českých sportovců na ZOH v korejském Pchjongčchangu letos najdeme i 22 žen a dívek. Jak...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz