Fazolová polévka se zelím
Ingredience:
- 150 g červených fazolí
- 150 g bílých fazolí
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1000 ml zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Fazole namočíme na několik hodin do studené vody (nejlépe do druhého dne). Pak je scedíme, opět zalijeme vodou a dáme vařit.
- Mezitím očistíme zelí, mrkev a petržel. Zelí nakrájíme na nudličky a kořenovou zeleninu na menší kousky. Když jsou fazole poloměkké, přidáme k nim nakrájenou zeleninu a zvolna dál vaříme.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zasypeme ji mletou paprikou, přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání ji zalijeme vývarem. Krátce povaříme a přilijeme do polévky. Polévku přivedeme k varu, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou fazole měkké.