Ostrá dýňovo-mrkvová polévka
Ingredience:
- 1 menší dýně hokkaido (asi 800 g)
- 2 větší mrkve
- asi 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 chilli papričky
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce dýňových semínek
- 2 plátky staršího chleba
- asi 2 lžíce másla
- 200 ml smetany
- kousek pórku
Pracovní postup:
- Dýni důkladně omyjeme a zbavíme semínek. Pak ji nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oškrábeme a také nakrájíme nadrobno.
- V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a jednu chilli papričku. Přidáme dýni s mrkví a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem. Základ na polévku osolíme a opepříme a zvolna necháme vařit asi 30 minut.
- Dýňová semínka nasucho opražíme. Chléb nakrájíme na kostičky a zvolna opečeme na másle. Když krutonky vychladnou, napícháme je na špejle. Základ na polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou (trochu smetany si ponecháme stranou). Polévku dochutíme, přidáme do ní nasekanou zbylou chilli papričku a prohřejeme ji. Při servírování ji dozdobíme smetanou, semínky a nadrobno nakrájeným pórkem. Podáváme s chlebovými špízky.