Maďarská polévka gyulásleves
Ingredience na 4 porce:
- 400 g hovězího masa
- 3 menší cibule
- 2 mrkve
- 2 pastináky nebo petržele
- 3 menší brambory
- 1 rajče
- 1 bílá paprika
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na zavářku:
- 1 vejce
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- chléb k podávání (nemusí být)
Pracovní postup:
- Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, pastinák i brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme. Rajče spaříme, oloupeme a nasekáme. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme.
- Na sádle nebo oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a za stálého míchání prudce opečeme. Pak přidáme mletou papriku a nakrájené rajče a ještě malou chvilku restujeme, aby se paprika rozvoněla, ale nepřipálila.
- Pak do hrnce přilijeme studenou vodu, přidáme bobkové listy a asi lžičku soli. Přivedeme k varu, zmírníme plamen, přiklopíme pokličkou a nejméně 1,5 hodiny dusíme.
- Poté vyjmeme bobkový list a do polévky vložíme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev i petržel, brambory a bílou papriku. Dusíme ještě asi 20 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím si připravíme těsto na zavářku. Vejce, sůl a hladkou mouku rukama zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké pružné těsto. Z toho vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme kousky do polévky. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a ještě asi pět minut povaříme.
Tip: Základ pro polévku můžete připravit i v tlakovém hrnci, zkrátíte tím přípravu nejméně o polovinu. Nebo si můžete maso předvařit už den předem, abyste večer po návratu zvenku měli polévku dříve hotovou. Pokud jsou mezi strávníky samí dospělí, můžete do polévky přidat i pálivou papriku.